29 July 2016

// // Leave a Comment

SECRETARY COOPERATIVE SERVICE EXAM BOARD KERALA PSC ANSWER PAPER 06-04-2014

SECRETARY COOPERATIVE SERVICE EXAM BOARD
EXAM DATE:06-04-2014

1.A.T.M refers to:
A.Automated Teller machine*
B.Automatic Teller Money
C.Automatic Teller Machine
D.Always Telling Money
Ans:A

2.---------is the minimum rate at which the Reserve Bank is ready to grant loans and advances to commercial banks or to rediscount bills of exchange
A.Ripo Rate
B.Prime lending rate
C.Bank Rate
D.Discount rate*
D.None of these
Ans:C
3.At present S.B.I have-----number of subsidiary banks
A.Five*
B.Six
C.Seven
D.Four
Ans:A
4.----------is an apex development bank for agriculture and rural development
A.State Co-operative Bank
B.Agriculture Banks
C.National Bank for Agriculture and Rural Development*
D.District Co-operative Bank
Ans:C
5.The system of operating banking in a specified area generally small and limited area is known as:
A.Saving Banks
B.Indigenous banking
C.Unit banking*
D.Branch banking
Ans:C
6.Which is the apex institution of the marketing Co-operative in Kerala
A.Central Co-operative Societies
B.State Co-operative Banks
C.Kerala State Co-operative Marketing Federation*
D.NAFED
Ans:C
7.A clean audit report is
A.An unqualified report*
B.A negative report
C.A report that include qualification under 227
D.A true report
Ans:A
8.Internal check means
A.It is an accounting procedure
B.It is a method of discovering errors and frauds automatically
C.The work done by one staff is automatically  checked by another*
D.Fixing responsibility on each staff
Ans:C
9.Operation audit is conducted generally
A.In all business
B.In energy manufacturing firms
C.In manufacturing firms*
D.In large business
Ans:C
10.Vouching refers to
A.A careful examination of accounts
B.A systematic examination of accounts to verify the accuracy of transactions
C.To substantiate an entry in the books of accounts with documentary evidences*
D.An independent examination of financial records
Ans:C
11.The First Co-operative Credit Societies Act was passed in India in the year
A.1912
B.1904*
C.1916
D.1934
Ans:B
12.What is Subsidiary State Partnership Fund
A.Money received from Central Government by primary Co-operative Society
B.Financial help of Apex society to primary Co-operative Bank
C.Money received from apex bank by a Central Bank*
D.Money received by an apex bank from State Government
Ans:C
13.All cash and non cash transactions of a Co-operative society are recorded in
A.Day book*
B.Cash book
C.Bank account
D.Cash account
Ans:A
14.The audit of a co-operative society is done by
A.A chartered Accountant
B.Director of co-operative society or any body authorized by him*
C.Managing Committee
D.Company auditor
Ans:B
15.The method of valuation adopted by primary co-operative agricultural and rural development banks in advancing agricultural development loans is called
A.Presumption value*
B.Incremental value
C.Gehan
D.Interim finance
Ans:A
16.What should be the method of valuation for advances against shares/debentures
A.Face Value
B.Market Value*
C.Book  Value
D.Average Value
Ans:B
17.The objective of Government to appoint Narasimham Committee is
A.To strengthen the banking system*
B.To improve customer services
C.To strengthen the credit portfolio
D.To strengthen the N.R.I.banking services
Ans:A
18.Where is the Head Quarters of World Bank
A.London
B.Washington D.C*
C.New York
D.Brettonwood
Ans:B
19.Homeland of agricultural co-operation in the world
A.Sweden
B.Norway
C.India
D.Denmark*
Ans:D
20.Arbitrage is
A.Buying and selling in two markets simultaneously*
B.A rate of interest
C.A fee
D.A dispute
Ans:A
21. The direct agricultural loan from the government is called
A.Mortgage
B.Faccavi*
C.Non-credit
D.Unsecured loans
Ans:B
22.The first diary Co-operative Society formed was
A.Kaira
B.Anand
C.Gujarat
D.Katra*
Ans:D
23.Who is the Present Governor of R.B.I
A.Bimal Jalan
B.Y.V.Reddy
C.Ranga Reddy
D.D.subha Rao
E.None of these*
Ans:E
24.Full form of S.L.R
A.Statutory Liquidity Ratio*
B.State Level Recovery
C.Sundry Leverage Ratio
D.State Liquidity Reserve
Ans:A
25AMUL stands from
A.Anand Milk Marketing Union Ltd
B.Anand Milk Union Ltd*
C.Amul Marketing Union Ltd
D.Anand Manufacturing Union Ltd
Ans:B
26.The basic function of financial accounting is to
A.Record all business transactions*
B.Interpret financial data
C.Assist the management in performing functions
D.Analyse the financial transactions
Ans:A
27.If the total assets of the firm is Rs.1,00,000 and outside liabilities are Rs.40,000 the capital contributed by the owner is
A.Rs.1,00,000
B.Rs.40,000
C.Rs.20,000
D.Rs.60,000*
Ans:D
28.Which of the following is a real account
A.Drawings account
B.Outstanding rent account
C.Bank account
D.Closing stock account*
Ans:D
29.An expenditure is a capital expenditure because
A.The amount is large
B.It is intended to benefit the current period
C.It is intended to benefit the future
D.All of these*
Ans:D
30.Amount incurred on electrical installations of a new building is
A.Revenue expenditure
B.Capital expenditure*
C.Deferred revenue expenditure
D.Capital loss
Ans:B
31.It is the duty of the auditor to verify the ------of assets as stated in the Balance Sheet
A.Valuation*
B.Physical Valuation
C.Existence
D.Depreciation
Ans:A
32.The unsold goods lying with the consignee is treated as
A.Sales
B.Sales returns
C.Not treated as sales*
D.Purchases
Ans:C
33.Withdrawals by the proprietor would
A.Reduce both assets and owner’s equity*
B.Reduce assets and increase liabilities
C.Reduce owners equity and increase liability
D.No change
Ans:A
34.Recording of capital contributed by the owner as liability ensures adherence to the principle of
A.Double entry
B.Going concern
C.Separate entity*
D.Materality
Ans:C
35.Purchase book records
A.All Purchase of goods
B.All cash Purchases
C.All credit Purchases of goods
D.All credit Purchases of fixed assets*
Ans:D
36.The National Agricultural Co-operative Marketing Federation was established in
A.1904
B.1932
C.1948
D.1958*
Ans:D
37.Active Price Policy of consumer co-operatives includes
A.Cost+Profit
B.Only costs
C.Marginal cost+Profit
D.Cost+Actual expenses+Profit*
Ans:D
38.Which is the final or supreme authority of a co-operative society
A.General body*
B.Managing committee
C.Adhoc committee
D.Apex society
Ans:A
39.The quorum for the general body of a co-operative society is
A.50% of total members
B.1/3rd of total members
C.1/5 of the total members or a fixed member whichever is less*
D.2/3rd of total members
Ans:C
40.Under which section the registrar can order for an equity into the working of a co-operative society
A.Section 65*
B.Section 54
C.Section 42
D.Section 38
Ans:A
41.Exchange risk in case of Foreign Currency Non-Resident(Banks)Scheme(FCNB)in bank by
A.R.B.I
B.Depositor
C.Concerned bank*
D.Government of India
Ans:C
42.Consortium Advances refer to
A.Concurrent borrowing
B.Multiple financing
C.Joint financing by more than one bank*
D.Financing of consignment business
Ans:C
43.Banking ombudsman means
A.Person appointed to recover dues from defaulting borrowers
B.A person to whom customers can approach for redress of his grievances*
C.A person appointed to settle dispute between employees and management
D.A person appointed by R.B.I to oversee the functioning of Foreign Banks
Ans:B
44.When did Foreign Exchange Management Act(FEMA)came into being
A.1st June 2000*
B.1st June 2001
C.1st June 2002
D.1st June 2003
Ans:A
45.Area of a Central Co-operative Bank in Kerala
A.District*
B.Taluk
C.State
D.Panchayath
Ans:A
46.Head Quarters of Indian Farmers Fertiliser Co-operative(IFFCO)is at
A.Kerala
B.Kandla
C.Gujarat
D.New Delhi*
Ans:D
47.Gilt edged securities refer to
A.Government Securities*
B.Securities issued by Muncipal Corporations
C.Securities issued by first class companies
D.Securities issued by Co-operative Societies
Ans:A
48.Who is considered to be the father of Co-operative movement in India
A.Robert Owen
B.Frederick Nicholson*
C.Edward Law
D.Schulze
Ans:B
49.Which among the following is not a right of company auditors
A.Right to access the books of accounts
B.Right to seek explanations
C.Right to indemnity
D.Right to lien on books of accounts*
Ans:D
50.In case of hire purchase,asset account is debited with
A.H.P.Price
B.Cash Price*
C.Cost Price to the seller
D.Cost+Interest
Ans:B
51.Kerala Co-operative Act came into force with effect from
A.15-05-1969*
B.14-06-1970
C.12-07-1956
D.07-07-1971
Ans:A
52.A secretary who is not an employee of the company is known as
A.Paid Secretary
B.Full time Secretary
C.Honarary Secretary*
D.Part time Secretary
Ans:C
53.The first general body meeting of the members of a co-operative society who have signed the application  for registration should be convened within a period of
A.Within one month of registration
B.At the end of the financial period
C.Within 3 months from the date of Registration*
D.Within 6 months from the date of Registration
Ans:C
54.Which rules lays down the procedure for getting membership
A.Rules 39 and 40
B.Rules 10 and 12
C.Rules 16 and 20*
D.Rules 43 and 44
Ans:C
55.The birth place of co-operative is
A.U.S.A
B.Australia
C.India
D.England*
Ans:D
56.The intentional misrepresentation made by a party to a contract with intention to induce the other party to enter into a contract is known as
A.Coercion*
B.Obligation
C.Fruad
D.Forcing
Ans:A
57.Any order,decision or award referred in Section 76 is known as
A.Decree*
B.Attachment
C.Cancellation of Registration
D.Winding up
Ans:A
58.What is the time period of liability of a post member/deceased member in the ordinary course of a business of a Co-operative Society?
A.3 years immediately preceding the winding up
B.2 years from the date on which he ceased to be a member/or his death*
C.5 years from the date on which he ceased to be a member/or his death
D.3 years from the date on which he ceased to be a member/or his death
Ans:B
59.What is the percentage of Net Profit of Co-operative Societies to be transferred to Reserve Fund
A.Not less than 20%
B.Not less than 15%*
C.Not less than 25%
D.Not less than 10%
Ans:B
60.The liquidator for the winding up of a Co-operative Society is appointed
A.Court
B.Registrar of Co-operative Societies*
C.Central Government
D.RBI
Ans:B
61.The return of goods by a customer should be debited to
A.Customer account
B.Return inward a/c*
C.Return outward a/c
D.Goods a/c
Ans:B
62.Reserve Bank of India was formally inaugurated in
A.March 3rd 1964
B.April 1st 1935*
C.June 2nd 1934
D.March 6th 1934
Ans:B
63.The treasury bills which are issured only to State   Governments,Semi-government departments are known as
A.Regular
B.Adhoc*
C.Commercial papers
D.Certificate of deposits
Ans:B
64.Cash Reserve Ratio(C.R.R.)Means
A.The total cash of the commercial banks
B.The percentage of financial help given by Central Bank to commercial banks
C.The percentage of the term deposits,savings deposit and current deposits of the commercial banks to be kept in the Central Bank*
D.The percentage of cash reserve to be kept by the commercial banks themselves
Ans:C
65.In credit control marginal requirement means:
A.The minimum requirement prescribed by R.R.I
B.The difference between the value of security and the amount of loans sanctioned against that security by commercial banks*
C.The requirements of customers
D.The loan given Government
Ans:B
66.Intangible assets are valued at
A.Cost price
B.Market price
C.Cost price or market price whichever is lower
D.Selling price
E.None of these*
Ans:E
67.E.D.P.Application control consist of
A.Control over inputs
B.Control over processing*
C.Control over fraud
D.Control over input,processing and output
Ans:B
68.Goodwill is valued at
A.Cost price
B.After providing depreciation
C.At the market price
D.At cost less amount written off
E.None of these*
Ans:E
69.Computer fraud means:
Breach of terminals
B.Exploiting system deficiencies
C.Unauthorised instruction and alteration of the account*
D.Stealing money
Ans:C
70.Report as corporate governance is required as per
A.Companies Act 1976
B.Under Section 227 of the Companies Act
C.As per new clause 49 of listing Agreements*
D.As per SEBI Act
Ans:C
71.One man one vote is specified in Section --------of Co-operative Law
A.21
B.19
C.18
D.20*
Ans:D
72.Which year was declared as the year of Co-operation?
A.2009
B.2010
C.2011
D.2012*
Ans:D
73.Who was the First President of National Diary Development Board(NDDB)?
A.Varghese Kurien*
B.Amrutha Patel
C.M.S.Swaminathan
D.Joseph Mathew
Ans:A
74.Receipt and Payment Account is a
A.Nominal Account
B.Real Account*
C.Personal Account
D.Special Journal
Ans:B
75.The opening capital is ascertained by preparing a
A.Cash account
B.Opening statement of affairs*
C.Total Creditors account
D.Total Debitors account
Ans:B
76.Investigation means
A.Checking of accounts
B.Detailed examination of accounts*
C.Auditing of accounts
D.To see whether the accounting policies are carried out
Ans:B
77.Balance Sheet audit is
A.Indian contribution
B.British origin
C.An American contribution*
D.Japanese contribution
Ans:C
78.Documentation means
A.Process of filling the letters related to audit
B.It is a statement of important documents
C.Process of preserving all documents to an audit*
D.Process of preserving documents relating to cash transactions
Ans:C
79.Auditing principles are
A.The set of rules according to which accounts of the firm should be audited*
B.The set of rules for verification of assets of a firm
C.Set of rules for the professional responsibility of auditor
D.Set of statement on standard of auditing practice
Ans:A
80.Statement of Audit Practices(SAP)is now known as
A.Audit Standard(AS)
B.Auditing Assurance Standard(AAS)
C.Statement of Audit Practice(SAPI)
D.Audit Practice(AP)
E.None of these*
Ans:E
81.The special charge on movable or immovable property in favour of Agricultural Development Bank or a primary bank is called
A.Special mortgage
B.Secured loan
C.Gehan*
D.Pledge
Ans:C
82.The Head Quarters of the Kerala State Co-operative Marketing Federation is now situated at
A.Kozhikode
B.Cochin
C.Ernakulam*
D.Kottayam
Ans:C
83.The programme implemented by the government in the year 1996-97 to strengthen the public distribution system in the Co-operative Sector through market intervention measures is called
A.Neethi stores*
B.Janatha stores
C.Triveni Super markets
D.Departmental stores
Ans:A
84.The Kerala Co-operative Milk Marketing Federation(MILMA)is registered in the year
A.1975
B.1980*
C.1992
D.1996
Ans:B
85.Where is the Head Quarters of Coir Boar?
A.Cochin*
B.Alapuzha
C.Kozhikode
D.Kottayam
Ans:A
86.The customer is required to remit a fixed sum for a certain period is------------deposit scheme
A.Fixed*
B.Current
C.Recurring
D.Savings
Ans:A
87.-----------bank meets the requirements of medium and long term financial needs of industrial concerns
A.Commercial Banks
B.Industrial Banks*
C.Agricultural Banks
D.Exchange Bank
Ans:B
88.Which Committee pointed out the legal impediment to the establishment of Electronic Fund Transfer?
A.Share Committee*
B.Narasimhan Committee
C.Chidambaram Committee
D.Advisory Committee
Ans:A
89.What is the period of validity of a cheque as per the latest regulations of RBI?
A.9 months
B.6 months
C.3 months*
D.15 days
Ans:C
90.Which bank act as a catalytic agent of economic development through the expansion of bank branches and diversification of credit facilities in the district allotted to it?
A.District Co-operative Banks
B.Lead Bank*
C.Exim Bank
D.Foreign Bank
Ans:B
91.Out of the following,direct expense is
A.Salaries
B.Carriage outward
C.Rent of office building
D.Carriage inward*
Ans:D
92.Income Tax paid by a sole proprietor on his business income should be
A.Debited to trading account
B.Debited to profit and Loss Account
C.Credited to Profit and Loss A/c
D.Deducted from the capital account in the Balance Sheet*
Ans:D
93.Which transaction results in increase in assets and increase in liabilities?
A.Goodwill written off
B.Issue of bonus shares in the ratio of 2:1
C.Credit purchase of machine*
D.Cash purchase of furniture
Ans:C
94.If opening stock is Rs.5,280 and cost of goods sold in Rs.91,520 ,the amount of purchase will be
A.Rs.77,440
B.Rs.82,720
C.Rs.88,000*
D.Rs.72,160
Ans:C
95.Contingen liability is shown
A.On the liability side of the balance sheet
B.On the asset side of the balance sheet
C.In the profit and Loss Account
D.In the P & L adjustment account
E.Below the balance sheet as a foot note*
Ans:E
96.If the rate of gross profit is 25% on sale and the cost of goods is Rs.1,20,000/- the amount of gross profit will be
A.Rs.30,000
B.40,000*
C.25,000
D.15,000
Ans:B
97.Internal auditor is appointed by
A.Shareholders
B.Management*
C.Government
D.Accountant
Ans:B
98.The first auditors are appointed by
A.Shareholders
B.Board of directors*
C.Central Government
D.Registrar of companies
Ans:B
99.Fixed assets are valued for Balanced Sheet Purpose
A.At market place
B.At cost
C.At cost less depreciation*
D.At market price less depreciation
Ans:C
100.Test checking means
A.Checking of all transactions
B.Checking of half of the transactions
C.Surprise checking
D.Checking of selected transactions*
Ans:D
Pick out the word that is most nearly opposite in meaning of the word given in capitals.(101-103)
101.GATHER
A.Separate
B.Suspend
C.Scatter*
D.Spend
Ans:C
102.DEFICIT
A.Superflous
B.Surplus*
C.Explicit
D.Implicit
Ans:B
103.PASSIONATE
A.Calm*
B.Arrogant
C.Sure
D.Fervent
Ans:A
Read each sentences to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it.The error,if any,will be in one part of the sentence.The alphabetic code that part is the answer.If there is no error the answer is E.(104-107)
104.Many of the young people/(A)
Studying abroad agreed that/returning(B)
Home was always/(C)*
An attractive option(D)
Ans:C
105.Conventionally speaking/men are(A)*
Supposed to earn while/women are(B)
Supposed to sit at home/do house work and(C)
Discipline the children(D)
Ans:A
106.India today stands(a)/at crucial cross roads(b)/with its history(c)/as an independent nation(d)/No error(e)
Ans:e
107.I found this ring(a)/as I dug in the garden(b)/it looks very old(c)/I wonder who it belonged to(d)
Ans:d
In each of the following questions,out of the five alternatives,choose the one which can be substituted for the given words/sentence(108-111)
108.A person who does not believe in any religion
A.Philatelist
B.Bationalist
C.Atheist*
D.Pagan
Ans:C
109.A post without remuneration
A.Volunatry
B.Sinecure
C.Honorary*
D.In-Voluntary
Ans:C
110.Commencement of words with the same letter
A.Rhyme
B.Alliteration*
C.Pun
D.Oxymoron
Ans:B
111.The study of ancient societies
A.History
B.Anthropology
C.Ethnology
D.Archaeology*
Ans:D
In each of the following questions,a paragraph or a sentence has been broken up into different parts.The parts have been scrambled and numbered as given below.Choose the correct order of these parts from the given alternatives.(112 and 113)
112.(1)If you can take
(2)you can’t take
(3)the boy
(4)the village
(5)out of the village
(6)out of the boy
(7)but
A. 1,3,5,7,2,4,6*
B.1,5,2,6,3,7,4
C.1,6,5,3,7,2,4
D.1,7,2,4,3,5,6
Ans:A
 113.(1)are free from
(2)grow abundantly
(3)low plants
(4)Tundra regions
(5)during the short summer
(6)like masses and lichens
(7)and
(8)ice
A.3,6,2,5,7,4,1,8
B.4,1,8,5,7,3,6,2*
C.5,3,6,2,7,4,1,8
D.5,4,1,8,7,2,3,6
Ans:B
Select the combination of numbers so that letters arranged accordingly will form a meaningful word
(114-116)
114.K A T C E L
1 2 3 4 5 6
A.4,2,3,1,5,6
B.1,2,4,5,6,3
C.6,5,3,2,4,1
D.3,2,4,1,6,5*
Ans:D
115.R P E D I
1 2 3 4 5
A.1,3,2,5,4
B.2,1,5,4,3*
C.3,2,1,5,4
D.4,3,2,1,5
Ans:B
116.T I R B H G
1 2 3 4 5 6
A.1,3,2,4,6,5
B.4,3,2,6,5,1*
C.4,5,2,3,6,1
D.3,2,6,5,4,1
Ans:B
In each of the following questions,choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase underlined(117-120)
117.Once in a blue moon
A.Once in a month
B.Bi-weekly
C.On rare occasions*
D.Every now and then
Ans:C
118.A cock-and-bull story
A.A true strory
B.A children’s story
C.A story of animals
D.A foolish and concocted story*
Ans:D
119.The robbery was committed in the wee hours of the day
A.After midnight
B.At dawn*
C.At noon time
D.In the evening
Ans:B
120.In almost every party,my friend tries to rule the roost
A.To make friends
B.To domineer*
C.To remain aloof
D.To become popular
Ans:B
121.In the context of India wild life the flying fox is a
A.Bat*
B.Kite
C.Stork
D.Vulture
Ans:A
122.McMohan line demarcates the boundary between
A.Indian and Pakistan
B.India and China*
C.India and Nepal
D.India and Bangladesh
Ans:B
123.First railway line in India was laid in
A.1835
B.1853*
C.1917
D.1923
Ans:B
124.Which of the following is not a Private Bank in India?
A.Yes Bank
B.HDFC Bank
C.Axis Bank
D.Kotak Mahindra Bank
E.IDBI Bank*
Ans:E
125.What does the letter “F”denotes in the abbreviated name IIFCL?
A.Functional
B.Foreign
C.Forwarded
D.Finance*
Ans:D
126.Who amongst the following is a famous Booker Prize winner author of Indian origin?
A.Chetan Bhagat
B.Arundhati Roy*
C.Nemitha Gokhale
D.Upamanya Chatterjee
Ans:B
127.Which of the following is a treaty associated with the use of nuclear Power?
A.NPT*
B.SAFTA
C.GATT
D.Look East Policy
Ans:A
128.Who among the following was the first Speaker of the Lok Sabha?
A.M.A.Ayyangar
B.G.V.Mavalankar*
C.Sardar Hukum Singh
D.N.Sanjiva Reddy
Ans:B
129.The most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflation is
A.Raise interest rates
B.Reduce interest rates
C.Raise currency supply
D.Reduce currency supply
E.Raise interest rate and reduce currency supply*
Ans:E
130.NEPT and RTGS in banking terminology speaks of
A.Various deposits products
B.Various loan products
C.Electronic payment products within a bank
D.Electronic Fund transfer from bank to bank*
Ans:D
131.Which of the following countries is a member of G-8?
A.Iron
B.Turkey
C.France*
D.Brazil
Ans:C
132.Which of the following spacecrafts first launched on moon?
A.Apollo 10
B.Apollo 11*
C.Sputnik
D.Apollo 13
Ans:B
133.Which of the following countries launched the smallest combat aircraft in the world?
A.Germany
B.India*
C.Russia
D.USA
Ans:B
134.What is the meaning of the term”tour de force”?
A.Tour of the armed force
B.Forceful tour
C.A feel of strength*
D.Free tour
Ans:C
135.The most important ratio for the income Tax Department from the control point of view is
A.Gross profit Ratio
B.Net Profit Ratio*
C.Inventory Turn Over Ratio
D.Liquidity Ratio
Ans:B
136.The maximum strength of the elected members of the House of the People(Lok Sabha)is
A.530
B.545
C.540
D.550
E.None of these*
Ans:E
137.Which of the following is not a  part of India’s money market?
A.Bill markets
B.Call money market
C.Mutual Funds
D.Indian Gold Council*
Ans:D
138.Which of the following organizations/agencies has established a fund known as “Investor Protection Fund”
A.SEBI*
B.NABARD
C.Bombay Stock Exchange
D.Ministry of Health
Ans:A
139.Which of the following terms is used in the field of finance and banking?
A.Gauge Pressure
B.Quantum Number
C.Adjustment Credit*
D.Absolute Zero
Ans:C
140.IFRS stands for
A.International Financial Reporting Standards*
B.Indian Financial Rating Standards
C.International Financial Rating Standards
D.Indian Functional Reporting Standards
Ans:A
141.Forfeit is related to surrender in the same way as Remit is related to
A.Perceive
B.Confiscate*
C.Exempt
D.Cancel
Ans:B
142.Kilometre is to distance as Poundal is to
A.Density
B.Acceleration
C.Momentum
D.Force*
Ans:D
143.Which of the following is the same as dozen,score,decade?
A.Century*
B.Number
C.Measurement
D.Counting
Ans:A
144.Which of the following is the same as grafting,budding,layering?
A.Weeding*
B.Digging
C.Field
D.Seed
Ans:A
Fill in the blanks(145-150)
145.6:18::4:?
A.2
B.6
C.8
D.16
E.None of these*
Ans:E
146.9:80::100:?
A.901
B.1009
C.9889
D.9999*
Ans:D
147.1,9,17,33,49,73,?
A.97*
B.98
C.99
D.100
Ans:A
148.5,9,17,29,45,?
A.60
B.65*
C.68
D.70
Ans:B
149.Z,U,Q,?,L
A.I
B.K
C.M
D.N*
Ans:D
150.OTE,PUF,QVG,RWH,?
A.SYJ
B.TXI
C.SXJ
D.SXI*
Ans:D
151.In a certain code,COMPUTER is written as RFUVQNPC.How is MEDICINE written in the same code?
A.EOJDJEFM*
B.EOJDEJFM
C.MFEJDJOE
D.MFEDJJOE
Ans:A
152.In a certain code,GIGANTIC is written as GIGTANCI.How is MIRACLES written in that code?
A.MIRLCAES
B.MIRLACSE*
C.RIMCALSE
D.RIMLCAES
Ans:B
153.In a certain code,TWENTY is written as 863985 and ELEVEN is written as 323039.How is TWELVE written in that code?
A.863203*
B.863584
C.863903
D.863063
Ans:A
154.If P denotes “division”,Q denotes x,R denotes + and S denotes -,then 18 Q 12 P 4 R S 6=?
A.36
B.53
C.59
D.65
E.None of these*
Ans:E
155.If x stands for addition,”Division” stands for substraction,+ stands for multiplication  and – stands for division then
A.20 x8/8-4+2=?
A.80
B.25
C.24*
D.5
Ans:C
Read the following information and answer the following five questions.(156-160)
P,Q,R,S,T and U are six students procuring their masters degree in six different subjects English,history,Physics,Philosophy,Statistics and mathematics.Two of them stay in hostel,two stay as paying Guest(PG)and the remaining two stay at their home.R does not stay as PG and studies Philosophy.The students studying Statistics and History do not stay as PG.T studies Mathematics and S studies Physics.U and S stay in hostel.T stays as PG and Q stays at home.
156.Who studies English?
A.R
B.S
C.T
D.U
E.None of these*
Ans:E
157.Which of the following combination of subject and place of stay is not correct?
A.English-Hostel*
B.Mathematics-PG
C.Philosophy-Home
D.Physics-Hostel
Ans:A
158.Which of the following pairs of students stay one each at hostel and home?
A.QR
B.SR*
C.US
D.Data Inadequate
Ans:B
159.Which subject does Q study?
A.History
B.Statistics
C.History or statistics*
D.Philosophy
Ans:C
160.Which of the following pairs of students stay at home?
A.PQ
B.QR*
C.RS
D.ST
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email