28 July 2016

// // Leave a Comment

STAFF NURSE GRADE II,HEALTH KERALA PSC EXAM ANSWER KEY 21-05-2011


STAFF NURSE GRADE II,HEALTH
EXAM DATE:21-05-2011

1.Growth retardation can be identified by:
A.Blood examination
B.Weight recording*
C.Feeding pattern
D.Apgar score
Ans:B


2.The primary physical effect of alcohol in the body is to:
A.Depress the central nervous system*
B.Stimulates the cerebral cortex
C.Decrease the irritability of muscle cells
D.Increase activity on Gastro-interestinal system
Ans:A
3.Which of the following is the hereditary material of cells?
A.Protein in the ribsomes
B.R.N.A.in the nucleus
C.D.N.A.in the chromosomes*
D.Ribosomes in the cytoplasm
Ans:C
4.BFHI (Baby Friendly Hospital Initiative)launched in the year:
A.1991*
B.1977
C.1998
D.1981
Ans:A
5.The commonest type of Jaundice in the new born:
A.Haemolyte
B.Hepatogenic
C.Obstructive
D.Physiological*
Ans:D
6.The Ultimate objective of M.C.H.care is:
A.Immunization
B.Life long health*
C.Promotion of breast feeding
D.Health Communication and Education
Ans:B
7.The mental disorder known as”Split personality”:
A.Psychoneurosis
B.Psychosis
C.Schizophrenia*
D.Paranoia
Ans:C
8.The best time for IUD insertion is between:
A.3-7 days of the menstrual cycle*
B.7-15 days of the menstrual cycle
C.3-15 days of ovulation period
D.15-20 days of menstrual cycle
Ans:A
9.An operative procedure used to asses the interior anatomy of the uterus and tube include tubal patency:
A.Hysterectomy
B.Hysteroscopy
C.Dialation and insufflations
D.Hystero salphingo graphy*
Ans:D
10.Anisometropia is a condition where there is:
A.Variation in the refractive power of two eyes*
B.Differences in the image sizes
C.The ideal refractive condition
D.Refractive error is present
Ans:A
11.Which one of the following is a function of liver?
A.Synthesis of plasma proteins*
B.Elimination of Carbohydrates
C.Concentration of bile
D.Secretion of Cholecysokinin
Ans:A
12.A patient  request  that an I,V not be initiated in his hand,which site is the next be choice:
A.Forearm*
B.Antecubital fossa
C.Upper arm
D.Lower extremity
Ans:A
13.The cells involved in the specific immune response are derived from:
A.Lymphatic tissues
B.Bone marrow*
C.Immunoglobulins
D.Spleen
Ans:B
14.Soap is valuable in cleaning the skin,because it is:
A.Acidic
B.Lathers freely
C.Alkaline
D.Lowers surface tension*
Ans:D
15.How much sodium chloride must be added to one litre of water to make normal saline?
A.0.9 gms
B.9 gms*
C.0.09 gms
D.90 gms
Ans:B
16.Which patient is at riok for respiratory acidosis?
A.The patient with uncontrolled diabetes mellitus
B.The patient with chronic pulmonary disease*
C.The patient who is very anxious
D.The patient who overuses antacids
Ans:B
17.After a laryngectomy,which of the following assessment takes priority:
A.Airway  patency and respiratory function*
B.Nutritional status
C.Lung sounds
D.Fluid balance
Ans:A
18.Which results from too much cortisol secretion in the body?
A.Addison’s disease
B.Hypo thyroidism
C.Cushing’s syndrome*
D.Pheochromocytoma
Ans:C
19.A butterfly rash is a classic symptom of----------Which of the following disorder:
A.Paget’s disease
B.Rheumatoid arthritis
C.Osteo sarcoma
D.Lupus erythematous*
Ans:D
20.Who is the President of Trained Nurses association of India?
A.Mrs.Shiela Seda
B.Mrs.Anitha Malik
C.Sr.(Prof)Gilbert*
D.Mrs.Gracy Mathai
Ans:C
21.Basic unit of health care delivery service is:
A.District Hospitals
B.Primary Health Centres
C.Community Health Centres
D.Sub centres situated in the village*
Ans:D
22.The normal number cardiac cycles per minute range from:
A.60-80*
B.90-100
C.60-100
D.50-60
Ans:A
23.A primary central organ of the lymphatic system,plays vital role in immunity:
A.Spleen
B.Thymus*
C.Liver
D.Tonsills
Ans:B
24.In a blood pressure recording,it is 110/80 m.m.of Hg.the pulse pressure in this value is:
A.110
B.80
C.30*
D.190
Ans:C
25.In MASLOW’s hierarchy of needs,which considered as the most basic:
A.Love and belonging needs
B.Physiological needs*
C.Esteem needs
D.Self actualization needs
Ans:B
26.One of the toxic symptoms to be watched for in a patient getting Digoxin is:
A.Peripheral oedema
B.Rashes
C.Oligurea
D.Bradycardia*
Ans:D
27.The best treatment for an allergy is:
A.Live in a room free of dust
B.Use an electrostatic filter
C.Prevent the person from coming in contact with the sensitizing allergens*
D.Use antihistamines
Ans:C
28.Which one of the following is not necessary in the management of pulmonary oedema?
A.0 at high flow rate
B.Mechanical ventilation
C.Diuretics
D.Thoracentesis*
Ans:D
29.The largest gland in the human body:
A.LIVER*
B.PANCREAS
C.THYROID
D.PITUITARY
Ans:A
30.Cigarette smoking can affect the circulation by:
A.Narrowing of the blood vessels*
B.Over expanding of the blood vessels
C.Blocking of the blood vessels
D.Extravasation of blood
Ans:A
31.Which one of the following is not a sign of fluid overload:
A.Elevated C.V.P.reading
B.Abdominal distension*
C.Dyspnea
D.Bounding pulse
Ans:B
32.The largest cavity in the human body:
A.Thoracic cavity
B.Cranial cavity
C.Abdominal cavity*
D.Pelvic cavity
Ans:C
33.The largest part of the brain is:
A.Cerebrum*
B.Cerebellum
C.Hypothalamus
D.Medulla
Ans:A
34.The most common clinical finding associated with cancer of the urinary bladder:
A.Suprapubic pain
B.Pain less haematuria*
C.Dysuria
D.Urinary retention
Ans:B
35.When the body temperature raised to 1050F or above it is called:
A.Hyperthermia
B.Rigor
C.Hyperpyrexia*
D.High pyrexia
Ans:C
36.Appropriate position for a client with severe ascites:
A.Sidelying
B.Sim’s
C.Dorsal
D.Fowler’s*
Ans:D
37.Injection Atrophine Sulphate is given preoperatively,helps to:
A.Promote muscular relaxation
B.Decrease anxiety and worry
C.Decrease bleeding
D.Inhibit oral and respiratory secretions*
Ans:D
38.The primary function of the prostate glands:
A.To store underdeveloped sperm before ejaculation
B.To Regulate proper sperm development
C.To produce a secretion that aids the nourishment and passage of sperm*
D.To stimulate the production and maturation of sperms
Ans:C
39.A client at risk for increased intracranial pressure,which of the following would be the priority for the nurse to monitor:
A.Unequal pupil size*
B.Decreasing systolic blood pressure
C.Tachycardia
D.Increasing body temperature
Ans:A
40.Which of the following is an initial sign of Parkinson’s disease?
A.Rigidity
B.Tremor*
C.Akinesia
D.Brady kinesia
Ans:B
41.Which symptom is an early indicator of hypoxia in an unconscious client?
A.Cyanosis
B.Decreased respiration
C.Restlessness*
D.Hypotension
Ans:C
42.Frequent Vaginal examination should be avoided in a pregnant client with premative rupture of membrane because they can:
A.Increase risk for infection*
B.Stimulate preterm labour
C.Cause prolonged labour
D.Induce bleeding
Ans:A
43.Which of the following would be an important assessment finding for an eight month old infant admitted with severe diarrhoea?
A.Absent  bowel sounds
B.Pale yellow urine
C.Normal skin elasticity
D.Depressed anterior fontanelle*
Ans:D
44.Peripheral blood flow is dependent on:
A.Blood viscosity and diameter of vessels
B.Diameter and resistance of vessels
C.Force of contraction of heart and resistance of vessels
D.Pressure differences in the arterial and venous system and resistance*
Ans:D
45.Maniere’s disease affects:
A.EAR*
B.EYE
C.NOSE
D.SKIN
Ans:A
46.In presbyopia the individual needs to hold the reading material:
A.Very close to the eyes
B.At arms length*
C.Not too close to the eyes
D.So distant to the eyes
Ans:B
47.Which of the following clients is at risk for varicose veins?
A.A client who had C.V.A
B.A client who has had anaemia
C.A client who has had thrombo phlebitis*
D.A client who has had transient ischemic attacks
Ans:C
48.The pain associated with migraine head ache is caused by:
A.Dialation of the cranial arteries*
B.A temporary  decrease in intracranial pressure
C.Irritation and inflammation of the opening of sinuses
D.Sustained contraction of muscles around the scalp of face
Ans:A
49.The goal of Nursing care for a client with acute myeloid-leukaemia is to prevent:
A.Cardiae  arrhythmia
B.Liver failure
C.Renal failure
D.Haemorrhage*
Ans:D
50.A client with pneumonia is experiencing pleurite chest pain,he describes:
A.Severe media sterna pain
B.Moderate pain the worsens on inspiration*
C.A mild but constant aching in the chest
D.Muscle spasm pain that accompanies coughing
Ans:B
51.Which of the following systems  is not blocked by spinal anaesthesia?
A.The sympathetic nervous system
B.The sensory nervous system
C.The parasympathetic system*
D.The motor system
Ans:C
52.Reproductive and child health programme(R.C.H)launched in 1997,is a continuation and modification of-------programme
A.C.S.S.M*
B.M.C.H
C.I.C.D.S
D.B.F.H.I
Ans:A
53.A wound with uneven edges is known as:
A.Incised
B.Bruised
C.Punctured
D.Lacerated*
Ans:D
54.It is the reward of labour for its contribution to the production activity
A.Interest
B.Profit
C.Rent
D.Wage*
Ans:D
55.Smallest unit of culture is:
A.Complex
B.Trait*
C.Moral
D.Subculture
Ans:B
56.One of the best form of controlled thinking:
A.Imagination
B.Reasoning*
C.Day dreaming
D.Memorizing
Ans:B
57.Nosocomial infection means:
A.Infection from animal source
B.Infection from mosquitoe bite
C.Infection acquired from hospital*
D.Infection acquired from home care
Ans:C
60.Government of India re-designated National Family Planning Programme as National Family Welfare programme in the year:
A.1977*
B.1953
C.1975
D.1969
Ans:A
61.Code of Ethics for nurses is:
A.Set of rules
B.Guide for professional behavior*
C.Set of right behavior
D.Set of wrong behavior
Ans:B
62.The nucleus of health service in rural area is:
A.Primary health centere*
B.Sub centers
C.Community health centere
D.Rural hospitals
Ans:A
63.The pressure exerted by fluid with in a closed system is:
A.Osmotic pressure
B.Oncotic pressure
C.Hydrostatic pressure*
D.Hydrolic pressure
Ans:C
64.Mercury is a liquid metal used in thermometer,because:
A.It reflects the temperature reading
B.It fluctuates and falls easily after reading
C.Expansion is quick and easy to read
D.Expansion is uniform and is easily visible*
Ans:D
65.The greatest advantage of CAT scan is:
A.The accuracy of diagnosis is nearly 100%*
B.Non invasive procedure with no risks to client
C.Shows the actual anatomical relationship of all structures
D.Image all tissues in three dimensions
Ans:A
66.The caloric test provides information about:
A.Functions of external auditory canal
B.Functions of vesticular portion of 8th cranial nerve*
C.Functions of the middle ear
D.None of the above
Ans:B
67.The main cause of Neonatal Convulsion during the first 24 hours is:
A.Due to intracranial injury
B.Due to hypocaicaemia
C.Due to hypo glycaemia*
D.Due to hyperglycaemia
Ans:C
68.The strongest joint in the body is:
A.Shoulder joint
B.Knee joint
C.Hip joint
D.Sacroiliac joint*
Ans:D
69.Prolapse of the cord during second stage of labour is treated by:
A.Forceps delivery
B.Caesarean section*
C.Episcotomy
D.Cord resection
Ans:B
70.The I.Q of  a person with normal intelligence is:
A.50-69
B.70-80
C.90-109*
D.110-119
Ans:C
71.The key for effective communication is:
A.Listening*
B.Hearing
C.Talking
D.Sharing
Ans:A
72.”Sour grape mechanism”is a form of:
A.Projection
B.Rationalization*
C.Substitution
D.Sublimation
Ans:B
73.Which committee is known as the health survey and planning committee?
A.Mudaliyar  Committee*
B.Bhore Committee
C.Kartar Committee
D.Shrivastav Committee
Ans:A
74.Central Births and Death Registration Act came into force on:
A.1st April 1970*
B.7th April 1980
C.12th May 1990
D.10th November 1990
Ans:A
75.Which of the following methods can be used to assess the visual field?
A.Inspections with ophthalmoscope
B.Fluorescein angiography
C.Test with a snellen chart
D.Confrontation test*
Ans:D
76.A closed sac or pouch which consist of semi solid,solid or liquid material is a:
A.VESICLE
B.NODULE
C.CYST*
D.PUSTULE
Ans:C
77.The objective of W.H.O.is:
A.The attainment by all people of the highest level of health*
B.To promote the well being of mankind through out the world
C.To help the poorer nations
D.Assist for the development of countries
Ans:A
78.Placenta is directly anchored to the myoomerium is:
A.Bipartite placenta
B.Placenta acreta*
C.Retained placenta
D.Placenta circum vallata
Ans:B
79.The back bone of public health nursing is:
A.Immunization
B.School health programme
C.Home visiting*
D.Nutritional programme
Ans:C
80.Government of India launched National Rural Health Mission(NRHM)on:
A.7th April 1977
B.14th November 1953
C.1st December 1975
D.5th April 2005*
Ans:D
82.Filling the gap of memory with fabrication:
A.Amnesia
B.Paramnesia*
C.Dejvu
D.Hyperamenesia
Ans:B
83.The universal immunization programme was launched on:
A.4th July 1987
B.14th November 1985
C.2nd October 1987
D.19th November 1985*
Ans:D
84.Treadmill test done for a cardiac patient is to plan:
A.Dietary regime for the patient
B.Drug adjustment
C.Progressive physical activity*
D.His discharge from the hospital
Ans:C
85.Religion is an important institution of:
A.Social control*
B.Social process
C.Community
D.Modernization
Ans:A
86.Epigastric pain occurs in severe case of pre-eclamptic toxaemia,the reason is:
A.Vasoconstriction
B.Congestion of lungs
C.Oedema of liver*
D.Enlargement of abdomen
Ans:C
87.The angle of inclination of pelvic outlet is:
A.30
B.15*
C.45
D.90
Ans:B
88.Principles underlying radio therapy is:
A.Malignant cells are more sensitive to radiation than normal cells*
B.Resistance to normal cells is increased
C.Radiation may cause metastasis
D.Radiation kills the organisms
Ans:A
89.Most important objective during the post burn phase is to:
A.Prevent infection
B.Replace fluid volume*
C.Replace blood loss
D.Relieve pain
Ans:B
90.Endemic diseases refer to those occur:
A.Generally throughout the entire population
B.Sporadically throughout the entire population
C.In a limited population,in a localized geographical area*
D.In a large population in a localized-geographical area
Ans:C
91.Normal pacemaker of the heart is:
A.Bundle of His
B.S.A.node*
C.A.V.node
D.Lymph node
Ans:B
92.The type of membrane that lines the knee joint:
A.Serous
B.Mucous
C.Epithlial
D.Synovial*
Ans:D
93.The most important diagnostic test in Malaria:
A.Smear of peripheral blood*
B.Erythrocyte sedimentation rate
C.Blood leucocyte count
D.Splenic puncture
Ans:A
94.Weils disease otherwise called:
A.Leukoderma
B.Leprosy
C.Leptospirosis*
D.Lyphoma
Ans:C
95.Loss of speech known as:
A.Aphoria
B.Aphasia*
C.Aphagia
D.Ataxia
Ans:B
96.Oedema is most effectively controlled in patients with heart failure by:
A.Proper positioning
B.Medication
C.Fluid restriction
D.Restriction of sodium*
Ans:D
97.The positive sign in deep vein thrombosis is:
A.Jaquerner’s sign
B.Hegar’s sign
C.Homan’s sign*
D.Kernig’s sign
Ans:C
98.Downwards displacement of the kidney is:
A.Nephrosclerosis
B.Nephrotic syndrome
C.Hydronephrosis
D.Nephrotosis*
Ans:D
100.Bile salts are particularly important for digestion of:
A.Fats*
B.Proteins
C.Carbohydrates
D.Fibrous food
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email