2 August 2016

// // Leave a Comment

FINGER PRINT SEARCHER,POLICE 29-05-2014

FINGER PRINT SEARCHER,POLICE (FINGER PRINT )
EXAM DATE:29-05-2014

1.Who helped Motilal to prepare the “Nehru’s Constitution”in 1928?
A.Lala Lajpath Rai
B.Tejbahadur Sapru*
C.Subash Chandra Bose
D.Jawaharlal Nehru
Ans:B

2.Name the famous Indian political leader who was born at Panniyankara in Kozhikode in 1896:
A.V.K.Krishnamenon*
B.Chettur Sankaran Nair
C.Pattabi Sitharamayyar
D.V.R.Krishnayyar
Ans:A
3.Who is popularly known as”Lion of Bengal”?
A.Balagangadhara Tilak
B.Lala Lajpath Rai
C.Aurobindo Ghosh
D.Surendranath Banerjee*
Ans:D
4.The first Malayalam newspaper Rajyasamacharam was published in the year:
A.1487
B.1687
C.1847*
D.1867
Ans:C
5.Who banned the Slave trade of Thiruvithamcore?
A.Chithira Thirunal Balaramavarma
B.Sreemoolam Thirunal
C.Rani Lakshmibai*
D.None of the above
Ans:C
6.Sidhu and Kanhu were associated with he
A.Santhal revolt*
B.Faquir revolt
C.Sanyas revolt
D.Poligar revolt
Ans:A
7.Indravathi is  a tributary of which river:
A.Krishna
B.Kaveri
C.Godavari*
D.Tapti
Ans:C
8.The transfer of capital of India from Calcutta to Delhi was announced by:
A.Lord Minto
B.Lord Hardinge*
C.Lord Curzon
D.None of the above
Ans:B
9.In which session George Yule became the president of Indian National Congress:
A.Calcutta
B.Madras
C.Kanpur
D.Allahabad*
Ans:D
10.Constituent Assembly adopted the “Janaganamana”as India’s National Anthem on:
A.26 January 1950
B.24 January 1950*
C.14 August 1947
D.15 August 1947
Ans:B
11.Who was the first Indian to offer individual Sathyagraha in 1940?
A.Vinoba Bhave*
B.Jawaharlal Nehru
C.Sardar Vallabai Patel
D.Achary Kripalani
Ans:A
12.The “Bharatha Matha Association”was founded in Madras by:
A.Lal Hardayal and Ajith Singh
B.Nilakanda Brahmachari and Vanchi Aiyer*
C.Barindrakumar Ghosh and Jatindranath Bannerjee
D.Sachindra Sanyal and Sufi Ambu Prasad
Ans:B
13.How many delegates attended the 3rd session of the Indian national Congress in Madras?
A.72
B.434
C.607*
D.1248
Ans:C
14.The following person not related with the famous Dandi March:
A.Krishnan Nair
B.Raghavapoduval
C.Sankarjee
D.None of the above*
Ans:D
15.Who was elected as the speaker of the Central legislative Assembly by Swarajist in 1925?
A.Vithalbai Patel*
B.Vallabai Patel
C.C.R.Das
D.Mothilal Nehru
Ans:A
16.Marc Bloch and Lucien Febvre founded the:
A.Marxist School
B.Subattern School
C.Post Modernist School
D.Annales School*
Ans:D
17.The place where Mangal Panday revolted against company’s rule:
A.Bharackpore*
B.Sholapur
C.Meerut
D.Vellore
Ans:A
18.Name the person associated with this quotations:
“At the stroke of midnight hour,When the world sleeps,India will awake to life and freedom:
A.Mahatma Gandhi
B.Muhammed Ali Jinnah
C.Dr.Rajendra Prasad
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
19.The British Govt appointed a famine commission in India in 1898 under the chairmanship of:
A.Sir.Richard Strachey
B.Sir James Lyall*
C.Sir Antony Mac Donnel
D.Sir.John Woodhead
Ans:B
20.”Tuhfat-ul-Muwahidin”is written by:
A.Devendranath Tagore
B.Anandamohan Bose
C.Rajaram Mohan Roy*
D.None of the above
Ans:C
21.The Vitamin riboflavin is known as:
A.Vitamin B1
B.Vitamin B2*
C.Vitamin B6
D.Vitamin B12
Ans:B
22.A Water soluble vitamin is:
A.Vitamin A
B.Vitamin D
C.Vitamin C*
D.Vitamin E
Ans:C
23.An example of Isoquinoline Alkaloid:
A.Piperine
B.Coniine
C.Morphine*
D.Quinine
Ans:C
24.Which an unsaturated fatty acid?
A.Lauric acid
B.Palmitic acid
C.Stearic acid
D.Oleic acid*
Ans:D
25.Killani-Fischer synthesis is used for:
A.Lengthening of carbon atom chain*
B.Conversion of aldoses to ketoses
C.Shortening of carbon atom chain
D.Synthesis of ketoses
Ans:A
26.Pyridine reacts with a mixture of KNO3 and H2SO4 at 3000C to form:
A.1-nitropyridine
B.2-nitropyridine
C.4-nitropyridine
D.3-nitropyridine*
Ans:D
27.An amino acid containing sulphur group is:
A.Glycine
B.Alanine
C.Leucine
D.Cysteine*
Ans:D
28.Which among the following is the most basic?
A.Benzylamine*
B.Aniline
C.Acetanilide
D.P-nitroaniline
Ans:A
29.Which among the following is a Vat dye?
A.Methyl Red
B.Congo red
C.Indigo*
D.Alizarin
Ans:C
30.Which type of rubber is used for making fuel filling hoses?
A.Natural rubber
B.Nitrile rubber*
C.Polychloroprene rubber
D.SBR
Ans:B
31.Non stick frying pan is coated with:
A.PTEE*
B.PVC
C.PMMA
D.PAN
Ans:A
32.Which drug acts both as analgesic and antipyretic?
A.Aspirin*
B.Morphine
C.Codine
D.Pamaquinine
Ans:A
33.The following paris 14Si30,15P31are:
A.Isotonic*
B.Isobars
C.Isotopes
D.None
Ans:A
34.A radio active isotope has a half life period of 128.6 m its decay constant is:
A.1/200 m-1*
B.1/300 m-1
C.1/100 m-1
D.1/50 m-1
Ans:A
35.The bond order of o2-2 ion is:
A.0
B.1*
C.1.5
D.2
Ans:B
36.The percentage efficiency of a Carnotes engine working between the temperature 270C and 1270C:
A.25%*
B.2.5%
C.50%
D.5.0%
Ans:A
37.Which type of crystal system is Zinc Oxide and  graphite?
A.Cubic
B.Tetragonal
C.Hexagonal*
D.Triclinic
Ans:C
38.The number of atoms in a body centred unit cell:
A.4
B.2*
C.1
D.4.5
Ans:B
39.The boiling point of 0.25 molal solution of glucose(molar mass 180)in water is 101.30C the molal elevation constant of water:
A.0.520C
B.5.20C*
C.0.0520C
D.1.40C
Ans:B
40.A 5% solution of urea(molar mass 60)is isotonic with 3% solution of unknown compound A.What is the molecular mass of A?
A.36*
B.3.6
C.360
D.72
Ans:A
41.20 dm3 of a gas a(molar mass 64)diffused through a porous partition in 60 seconds.What volume of B(molar mass 32)will diffuse under similar condition in 60 seconds?
A.10 dm3*
B.1.0 dm3
C.100 dm3
D.0.1 dm3
Ans:A
42.At what temperature would SO2 molecules have the same root mean square velocity as oxygen molecules at 27 degree centrigrade:
A.290.5 degree centigrade
B.327 degree centigrade*
C.29 degree centigrade
D.100 degree centigrade
Ans:B
43.What will be the value of Delta G when the reaction is spontaneous:
A.Delta G=0
B.Delta G=negative*
C.Delta G=positive
D.None
Ans:B
44.How many degree of freedom will be present in a solution of sodium sulphate in equilibrium with water vapour?
A.2*
B.4
C.3
D.0
Ans:A
45.50% N2O4 decomposes in 10 minutes find out its velocity coefficient if the reaction is first order:
A..0693 min-1*
B.69.3 m-1
C.0.693 m-1
D.693 m-1
Ans:A
46.A polymer sample contains 5 molecules of molar mass 1000g/mol,5 molecules of molar mass 2000g/mole and 5 molecules of molar mass 3000g/mol its number average molecular mass is:
A.2000g/mol*
B.1000g/mol
C.200.0g/mol
D.4000g/mol
Ans:A
47.The electro chemical equivalent Z of Ag is .001119g calculate its equivalent mass:
A.108*
B.10.8
C.1.08
D.1080
Ans:A
48.Which of the following has square geometry?
A.XeF4*
B.XeOF4
C.XeO3
D.XeF6
Ans:A
49.Which is the most abundant inert gas?
A.He
B.Xe
C.N2
D.Ar*
Ans:D
50.Bordeaux Mixture is a mixture:
A.FeSo4+lime
B.CuSo4+lime*
C.NiSo4+lime
D.None
Ans:B
51.Which of the following is not a sulphide ore?
A.Copper glance
B.Argentite
C.Zinc Blende
D.Calamine*
Ans:D
52.Fenton’s reagent is:
A.FeSo4+H2O2*
B.CuSo4+H2O2
C.NiSo4+H2O2
D.None
Ans:A
53.Wikinson’s catalyst is:
A.(Pph3)Rhcl*
B.Ticl4+(C2H5)3Al
C.Pt/Pto
D.K(Ptcl3C2H4)
Ans:A
54.What is the percentage of Ag in German Silver?
A.0%*
B.5%
C.20%
D.10%
Ans:A
55.What is the oxidation state of Cr in chromium peroxide?
A.6*
B.8
C.10
D.2.5
Ans:A
56.Benzenediazonium chloride reacts with warm water to give:
A.Aniline
B.Phenol*
C.Benzene
D.Chlorobenzene
Ans:B
57.Naphthalene on treatment with concentrated sulphuric acid at 1650C produces:
A.1-napthalene sulphuric acid
B.2-napthalene sulphuric acid*
C.9-napthalene sulphonic acid
D.No reaction
Ans:B
58.Which of the following is a thermosetting polymer?
A.Melanine formaldehyde resins*
B.Nylon 6,6
C.PVC
D.Teflon
Ans:A
59.Which of the following is a male sex hormone:
A.Androsterone*
B.Estrone
C.Progesterone
D.Estradiol
Ans:A
60.What type of radiation is used in NMR spectroscopy?
A.Visible light
B.UV light
C.Radio Waves*
D.Microwave
Ans:C
61.A particle moving with velocity ‘V’collides with another particle of the same mass which is at rest.The velocity of centre of mass after the collision is:
A.2V
B.V
C.V/2*
D.V Square root of 2
Ans:C
62.In case of friction between two bodies:
A.Rolling friction>static friction>kinetic friction
B.Static friction<kinetic friction>rolling friction
C.Kinetic friction>rolling friction>static friction
D.Static friction>kinetic friction>rolling friction*
Ans:D
63.Consider the following statements.A particle executing uniform circular motion has:
1 tangential velocity 2)radial acceleration 3)tangential 4)radial velocity of these statements
A.1 and 2 are correct*
B.1 and 3 are correct
C.2 and 4 are correct
D.3 and 4 are correct
Ans:A
64.The escape velocity on the surface of the earth is V0.If M and R are the mass and radius of the earth respectively ,then the escape velocity on another planet of mass 2M and radius R/2 will be:
A.4 V0
B.2 V0*
C.V0
D.V0/2
Ans:B
65.—
66.The value of wavelength for a beam of 150 volt-electron is:
A.0.5 A
B.1.0 A*
C.1.5 A
D.15.0 A
Ans:B
67.The thermonuclear fusion of hydrogen inside the stars is taking place by a cycle of operations.The particular element which acts as a catalyst,is:
A.Nitrogen
B.Oxygen
C.Carbon*
D.Helium
Ans:C
68.The radius of the first orbit of hydrogen atom is 5.29x1011m.The radius of the second orbit of the hydrogen atom is:
A.1.32 x10-11m
B.10.58x10-11 m
C.15.87 x 10-11m
D.21.16x10-11m*
Ans:D
69.Which one of the following statements regarding photo-emission of electrons is correct?
A.Photoelectric emission is instantaneous with the incidence of light*
B.Kinetic energy of electrons increases with the intensity of incident light
C.Electrons are emitted when the wavelength  of the incident light is above a certain threshold
D.Photoelectrons are emitted whenever a gas is irradiated with ultraviolet light
Ans:A
70.----
71.Bose-Einstein statistics is applicable to systems of:
A.Half integral spin
B.Electrons only
C.Protons only
D.Integral spin*
Ans:D
72.From a black body heated to 1000 K the maximum intensity of emitted radiation is marked at wavelength lamda.If the temperature is increased to 3000K,the intensity will be shifted to wavelength given by a lamda where a is:
A.3
B.1/3*
C.9
D.1/9
Ans:B
73.The temperature of a gas is held constant while its volume is decreased.The pressure exerted by the gas on the walls of the container increases because its molecules:
A.Strike the walls with higher velocities
B.Strike the walls with larger force
C.Are in contact with the walls for a shorter time
D.Strike the walls more frequently*
Ans:D
74.Diamangetism is explained in terms of:
A.Orbital motion of the electron*
B.Spin motion of the electron
C.Both orbital and spin motion of the electron
D.Orbital and spin motion of nucleus
Ans:A
75.On a temperature(T),entropy(S)diagram,the isothermals are:
A.Parallel to S axis*
B.Parallel to T axis
C.May have any orientation
D.None of the above
Ans:A
76.After losing a number of alpha particles and beta particles(electrons)U 238/92 is changed to X 206/82 The total no.of particles produced in the process is:
A.5
B.8
C.16
D.14*
Ans:D
77.The minimum energy of the gamma ray photon required for the production of an electron positron pair is:
A.4.44 MeV
B.2.22 MeV
C.1.11 MeV*
D.3.33 MeV
Ans:C
78.The mass of a proton is mp.Then the nuclear magnetron is given by:
A.h/4 pie mp
B.eh/4 pie mp*
C.ehmp/4pie
D.4pie np/eh
Ans:B
79.Rutheford’s experiment on the atom demonstrated:
A.The approximate size of a nucleus*
B.The presence of neutrons inside an atom
C.The approximate size of an atom
D.The revolving of electrons in atomic orbits
Ans:A
80.For a neutron the spin magnetic moment is:
A.Zero,as it is chargeless
B.In the same direction as spin
C.Perpendicular to the direction of spin
D.Opposite in direction to the spin*
Ans:D
81.In young’s experiment,the phase difference between two waves at a point where destructive interference takes place is:
A.0
B.pie/4
C.pie/2
D.Pie*
Ans:D
82.Mirage is a phenomena due to:
A.Reflection of light
B.Interference of light
C.Total internal reflection of light*
D.Diffraction of light
Ans:C
83.A small object lies on the axis of a cylindrically symmetric optical system.The image will suffer from:
A.Spherical aberration,coma and astigmatism
B.Spherical aberration and coma
C.Spherical aberration and astigmatism
D.Spherical aberration*
Ans:D
84.Two thin lenses have a combined power of +10 dioptres.When separated by 20 cm,their equivalent power is +6.25 dioptres.Their individual powers,in dioptres,are:
A.7.5 and 2.5*
B.3.5 and 6.5
C.5.0 and 5.0
D.9.0 and 1.0
Ans:A
85.Two photons recede from each other.Their relative velocity will be:
A.0
B.C*
C.c/2
D.2C
Ans:B
86.
87.
88.Which of the following  are true in case of negative feedback amplifiers?
1.Stability of the amplifier increases
2.Distortion of the amplifier decreases
3.Noise in the amplifier decreases
4.Band-width of the amplifier decreases
Select the correct answer using the codes given below
Codes:
A.1,2 and 3*
B.1,2 and 4
C.1,3 and 4
D.2,3 and 4
Ans:A
89.The flip-flop which gives unpredictable output when both inputs are high is:
A.JK flip-flop
B.D flip-flop
C.Rs flip-flop*
D.T flip-flop
Ans:C
90.In normal Zeeman effect,the frequency separation of the Zeeman lines form the centre line is:
A.eB/2m
B.eB/2(pie)m
C.eB/4m
D.eB/4(pie)m*
Ans:D
91.A total capacitance of 4 (meu)F can be obtained by combining four capacitors of 3(meu)F each.If:
A.All the capacitors are in parallel
B.Al the capacitors are in series
C.Three capacitors are in series and one capacitor is in parallel to that of the combination*
D.One capacitor is in series with the combination of three capacitors in parallel
Ans:C
92.An LCR circuit contains a varying e.m.f. e=em coswt.At resonace,the amplitude of the oscillating current is fully determined in terms of em and:
A.R*
B.L and C
C.L and R
D.C and R
Ans:A
93.A wire carrying a 30 A current has a length of 12 cm between the pole pieces of a magnet at an angle of 600with respect to the field direction.If the magnetic field has a uniform value of 0.90 T,then the force on the wire will be:
A.280 N
B.28 N
C.2.8N*
D.0.28N
Ans:C
94.A horizontal overhead power line carries a current of 100 A directed from West to East.The magnetic field due to the current 2m below the line is:
A.1.00 x 10-5T towards South
B.1.00x10-5T towards North*
C.3.14 x 10-5 T towards South
D.3.14 x 10-5T towards North
Ans:B
95.At a point on the axis of an electric dipole:
A.The electric field is zero
B.The electric potential is zero
C.Neither the electric field nor the electric potential is zero*
D.The electric field is directed perpendicular to the axis
Ans:C
96.
97.The terminal velocity of a spherical ball of radius 2r falling under gravity in a viscous fluid is V.The terminal velocity of another spherical ball of the same material but  of radius r will be
A.V/8
B.V/4*
C.V/2
D.V/Square root of 2
Ans:B
98.A capillary tube of length less than the “Capillary height”for a given liquid is dipped in that liquid.Then the liquid will:
A.Overflow
B.Rise to the top and bulge out
C.Rise to the top and the curvature of the meniscus will decrease*
D.Not rise to the top
Ans:C
99.One end of a string is connected to an electrically maintained vibrating bar while the other end is made to pass over a frictionless pulley.The free end is then loaded so that the string is under tension T1.The string vibrates in X1 segments as the bar vibrates in transverse mode.If the tension is changed to T2 the string vibrates in x2 segments.Then:
A.x1Square root of T1=x2Square root of T2*
B.x2Square root of T1=x1Squae root of T2
C.T1Square root of X1=T2Square root of x2
D.T1Square root of X2=T2Square root of x1
Ans:A
100.Consider the following statements.Ultrasonic waves can be produced by a:
1.Magnetron oscillator
2.Magnetostriction oscillator
3.Klystron oscillator
4.Piezoelectric oscillator of these statements
A.1 and 4 are correct
B.2 and 3 are correct
C.1 and 3 are correct
D.2 and 4 are correct*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email