4 August 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GRADE II,HEALTH/MUNCIPAL COMMON SERVICE 04-06-2014

JUNIOR PUBLIC HEALTH NURSE GRADE II,HEALTH/MUNCIPAL COMMON SERVICE
EXAM DATE:04-06-2014
1.One table spoon=---------ml
A.20
B.15*
C.10
D.5
Ans:B

2.In fowler’s position the patient is placed at an angle of:
A.200-300
B.350-450
C.500-600
D.800-900*
Ans:D
3.The suffix ‘it is’means:
A.Pain
B.Vomiting
C.Inflammation*
D.Swelling
Ans:C
4.The word’Cardiac’is related to:
A.Joint
B.Heart*
C.Brain
D.Tongue
Ans:B
5.Bleeding from the nose is called:
A.Epistaxis*
B.Epiphysis
C.Epispadiasis
D.Epicondyle
Ans:A
6.’Rice water stools’ is specific of:
A.Dysentery
B.Rota virus diarrhea
C.Cholera*
D.Indigestion
Ans:C
7.One kilogram=----------pounds
A.2.0
B.2.2*
C.2.4
D.2.6
Ans:B
8.Vitamin A deficiency can lead to:
A.Beri-Beri
B.Rickets
C.Night Blindness*
D.Pellagra
Ans:C
9.Which one is NOT a good source of Vitamin-C?
A.Tomato
B.Orange
C.Lemon
D.Nuts*
Ans:D
10.Which of the following prevent absorption of iron?
A.Tea*
B.Amla
C.Guava
D.Beans
Ans:A
11.Which is NOT a source of iodine?
A.Cereals
B.Sea fish
C.Cabbage*
D.Sea Salt
Ans:C
12.Weaning should be started by:
A.2-3 months
B.5-6 months*
C.10-12 months
D.after 12 months
Ans:B
13.Oralthrush is caused by:
A.Candida albicans*
B.Campylobacter Jejuni
C.Clostridium tetani
D.Klebsiella
Ans:A
14.Chromosomal abnormality in downs syndrome:
A.Trisomy-13
B.Trisomy-18
C.Trisomy-21*
D.44 x0
Ans:C
15.How many cranial nerves originate within the brain?
A.8
B.10
C.14
D.12*
Ans:D
16.Which one of the following is NOT a method of composting?
A.Aerobic
B.Anerobic
C.Mechanical
D.Controlled tipping*
Ans:D
17.Which one is NOT a physical method of sterillisation?
A.Boiling
B.Lysol*
C.Autoclaving
D.Radiation
Ans:B
18.A drug that is given sublingually for heart attack:
A.Nitro furantoin
B.Nitroglycerine*
C.Sodium nitro prusside
D.Digoxin
Ans:B
19.Drug used against worms:
A.Mebendazole*
B.Primaquine
C.Fasix
D.Clomiphene
Ans:A
20.Drugs that relieve pain are called:
A.Antipyretics
B.Analgesics*
C.Anti emetics
D.Anti tussives
Ans:B
21.Instrument used to measure blood pressure is called:
A.Thermometer
B.Foetoscope
C.Fibro optic endoscope
D.Sphygmomanometer*
Ans:D
22.Inflamation of stomach is called
A.Glossitis
B.Stomatitis
C.Gastritis*
D.Enteritis
Ans:C
23.Which Vitamin is preserved during parboiling of rice?
A.Vit B1*
B.Vit D2
C.Vit A
D.Vit K
Ans:A
24.Gout is the hereditary disease resulting from the defective metabolism of:
A.Pyruvic acid
B.Carbonic acid
C.Nitric acid
D.Uric acid*
Ans:D
25.Child helpline number:
A.1890
B.1809
C.1098*
D.1908
Ans:C
26.Strength of normal saline is:
A.0.5%
B.0.9%*
C.0.7%
D.1.1%
Ans:B
27.Normal blood pressure is:
A.130/80 mmHg
B.120/90 mmHg
C.120/80 mmHg*
D.110/90 mmHg
Ans:C
28.The word ‘osteo’ is related to:
A.Check
B.Bladder
C.Blood
D.Bone*
Ans:D
29.The stoppage of breathing is called:
A.Apnoea*
B.Gangrene
C.Anorexia
D.Asepsis
Ans:A
30.Stool of new borns is called:
A.Meconium*
B.Colostrum
C.Redcurrant jelly stools
D.Transitional stools
Ans:A
31.Antitussives are given for:
A.Decreasing gastric acids
B.Relieving temperature
C.Clotting of blood
D.Decreasing cough*
Ans:D
32.Which of the following signs suggest that the circulation to the distal extremity is affected after a bandage is applied to an extremity?
A.Warm hands or legs
B.Pink skin of the hands or legs
C.Full range of motion of extremities
D.Swollen or congested limb*
Ans:D
33.Haemoglobin estimation can be done by:
A.Snellen’s chart
B.Sahl’s method*
C.Rothera test
D.Nitric acid test
Ans:B
34.Shakir’s tape is used to measure
A.Height
B.Midarm circumference*
C.Head circumference
D.Weight
Ans:B
35.In the hot test for urine sugar the yellowish colour change represents:
A.0.5%
B.0%
C.1.5%*
D.1%
Ans:C
36.Which of the following disease is NOT transmitted by a vector?
A.Measles*
B.Malaria
C.Kala azar
D.Filaria
Ans:A
37.Kead chromate powder is used as an adulterant in:
A.Chilli powder
B.Pepper powder
C.Coffee powder
D.Turmeric powder*
Ans:D
38.The temperature at which milk is kept holder method of pasteurization is:
A.63-660C*
B.67-690C
C.70-720C
D.1250C
Ans:A
39.The second dose of 2 lakhs international units of Vitamin A is given at:
A.12 months
B.18 months*
C.24 months
D.30 months
Ans:B
40.World Health Organisation came into being in:
A.1946
B.1948*
C.1950
D.1952
Ans:B
41.Intelligence Quotient (IQ)is:
A.Mental age/Chronological age x100*
B.Chromological age/Mental age x 100
C.Mental age/Chronological age+100
D.Chronological age/Mental age+100
Ans:A
42.Expected Date of Delivery is:
A.Last Menstural Period(LMP)+ 9 months-7 days
B.LMP+9 months
C.LMP+9 months+7 days*
D.LMP+7 months+9 days
Ans:C
43.The number of foetal movements felt during day time of 12 hours in an antenatal mother should be at least:
A.4
B.7
C.10*
D.13
Ans:C
44.Foetoscope is used to check:
A.Foetal heart rate*
B.Foetal length
C.Foetal weight
D.Foetal movements
Ans:A
45.Normal foetal heart rate is between:
A.90-120
B.120-160*
C.160-180
D.180-200
Ans:B
46.Rectal injection of a liquid for cleaning is called:
A.Bowel wash
B.Proctoscopy
C.Sigmoidoscopy
D.Enema*
Ans:D
47.IN a pregnant mother the fundus is at the level of umbilicus by:
A.18 weeks
B.20 weeks
C.24 weeks*
D.28 weeks
Ans:C
48.The most common presentation of fetus is:
A.Vertex*
B.Brow
C.Breech
D.Shoulder
Ans:A
49.The tetanus toxoid injection for a pregnant mother should be given at an interval of:
A.8 months
B.2 months
C.1 month*
D.1 week
Ans:C
50.An antenatal mothe should be registered:
A.After the labour has started
B.As soon as pregnancy is detected
C.At 6th month
D.At 3rd month*
Ans:D
51.During 7 to 9 months of pregnancy the antenatal mother should visit the clinic:
A.Monthly
B.Twice a month*
C.Weekly
D.Daily
Ans:B
52.Who is a toddler?
A.0-1 year
B.1-3 year*
C.3-6 year
D.6-12 year
Ans:B
53.Uncontrolled diabetes mellitus in pregnant mother can lead to:
A.Large baby*
B.Small baby
C.Normal baby
D.Small headed and large bodied baby
Ans:A
54.What is Body Mass index(BMI)?
A.kg/m
B.Kg2/m
C.kg/m2*
D.kg2/m2
Ans:C
55.The head circumference of a normal new born is approximately:
A.30 cms
B.50 cms
C.40 cms
D.35 cms*
Ans:D
56.Infantometer is used to check the:
A.Mid arm circumference
B.Head circumference
C.Chest circumference
D.Length*
Ans:D
57.A baby will be able to hold its head by:
A.1 month
B.3 months*
C.9 months
D.11 months
Ans:B
58.Universal Immunisation programme was launched in India in:
A.1974
B.1978
C.1985*
D.1999
Ans:C
59.HIB vaccine is given against:
A.Haemophillus influenza*
B.Influenza virus
C.Hepatitis B virus
D.Hepatitis A virus
Ans:A
60.In National Immunisation Schedule the measles vaccination is given at:
A.14 weeks
B.1 ½ years
C.4 ½ years
D.9 months*
Ans:D
61.Oral Rehydration salt has----------grams of sodium chloride
A.3.5*
B.1.5
C.2.9
D.20
Ans:A
62.One ml=-------drops.
A.45
B.15*
C.60
D.30
Ans:B
63.The organ that is responsible for maintenance of blood sugar is:
A.Pancreas*
B.Heart
C.Brain
D.Lungs
Ans:A
64.The longest bone in our body:
A.Tibia
B.Fibula
C.Femur*
D.Humerus
Ans:C
65.Removal of uterus:
A.Laparotomy
B.Gastrectomy
C.Cystectomy
D.Hysterectomy*
Ans:D
66.The disease that is transmitted by sand fly:
A.Plague
B.Scabies
C.Kala azar*
D.Filariasis
Ans:C
67.Needle like structure that the mosquito uses to bite:
A.Proboscis*
B.Palpi
C.Siphon tube
D.Tail
Ans:A
68.Example of an intra-uterine devic:
A.Mala-N
B.Mala-D
C.DMPA
D.Copper-T*
Ans:D
69.Simon-Binet test is used in:
A.Motivation
B.Intelligence*
C.Aptitude
D.Attitude
Ans:B
70.The anti tubercular drug that harms the auditory nerve:
A.Rifampicin
B.Ethambutol
C.Streptomycin*
D.Pyrazinamide
Ans:C
71.Test to determine the adequacy of chlorination of water:
A.Benedict’s test
B.Hay’s test
C.Ortho-tolidine test*
D.Presumptive coliform test
Ans:C
72.Weil’s disease is caused by a:
A.Virus
B.Bacteria
C.Fungi
D.Spirochaete*
Ans:D
73.The tenth five year plan started in the year:
A.2000
B.2001
C.2002*
D.2003
Ans:C
74.Children aged 1 to 3 years should have their weight checked once in:
A.Three months*
B.Four months
C.Five months
D.Six months
Ans:A
75.Health for all by 2000 was launched by World Health Assembly in:
A.1974
B.1977*
C.1980
D.1983
Ans:B
76.Lung disease caused by cotton fibre dust:
A.Bagassosis
B.Anthracosis
C.Silicosis
D.Byssinosis*
Ans:D
77.World Health day is celebrated on:
A.7th April*
B.March 8th
C.May 12th
D.Nov.14th
Ans:A
78.Which is the ‘good’cholesterol?
A.LDL
B.HDL*
C.VLDL
D.TG
Ans:B
79.Which is the vaccination given against tuberculosis?
A.BCG*
B.DPT
C.OPV
D.HIB
Ans:A
80.Which virus causes swine flu?
A.HIV
B.HBV
C.Epstein Barr Virus
D.H1N1*
Ans:D
81.The author of the book ‘Onnekalkodi Malayalikal’which supported he demand for United kerala is:
A.E.M.S.Namboodiripad*
B.A.K.Gopalan
C.T.K.Madhavan
D.T.V.Thomas
Ans:A
82.The peasant revolt in Kayyoor took place in the year:
A.1946
B.1942
C.1945
D.1941*
Ans:D
83.The social reformer of Kerala in the 19th century who greatly influenced the channar community in their struggle for the right to wear upper clothes:
A.Chattampi Swamikal
B.Kumaragurudevan
C.Vivekananda Swamikal
D.Vaikunthaswami*
Ans:D
84.The leader who lead the procession from Vaikom to Trivandrum in support to the agitation for throwing the road open for all Hindus:
A.Mannath Padmanabhan*
B.T.K.Madhavan
C.K.Kelappan
D.K.P.Kesava Menon
Ans:A
85.The volunteer captain of Guruvayoor Satyagraha was:
A.A.K.Pillai
B.P.Krishna Pillai
C.A.K.Gopalan*
D.T.Subrahmanian
Ans:C
86.The temple entry proclamation was issued by:
A.Marthanda Varma
B.Chithira Tirunal Balarama Varma*
C.Swathi Tirunal
D.Sreemulam Tirunal
Ans:B
87.The oldest newspaper in Kerala is:
A.Malayala Manorama
B.Mathru Bhoomi
C.Deshabhimani
D.Deepika*
Ans:D
88.Sathujana Yogam was started by:
A.Ayyankali*
B.Sree Narayana Guru
C.C.Kesavan
D.Dr.Palppu
Ans:A
89.Primary education was made compulsory in Travancore by:
A.Rama Varma
B.Rani Lakshmi Bai
C.Rani Gauri Parvathi Bhai*
D.Sreemulam Tirunal
Ans:C
90.The last visit of Gandhiji to kerala took place in:
A.1925
B.1937*
C.1934
D.1939
Ans:B
91.The city where he leaders of 159 nations met together to accept a world trade agreement recently:
A.Bali*
B.Tokyo
C.New York
D.Moscow
Ans:A
92.The state in India where the longest tunnel for transportation located is:
A.Maharashtra
B.Bihar
C.Jammu & Kashmir*
D.West Bengal
Ans:C
93.The youngest person to receive’Bharat Rana’ is:
A.C.V.Raman
B.Sachin Tendulkar*
C.Indira Gandhi
D.M.G.Ramachandran
Ans:B
94.Present Chief Justice of India is:
A.J.P.Sadasivam
B.J.Manjula Chelloor
C.J.A.S.Anand
D.J.K.T.Thomas
Ans:---
95.The novelist who won the Vallathol award in 2013:
A.M.D.Vasudevan Nair
B.T.Padmanabhan
C.O.V.Vijayan
D.Perumpadavam Sreedharan*
Ans:D
96.Ozone Day is celebrated on:
A.June 5
B.March 23
C.September 16*
D.November 14
Ans:C
97.The constitutional amendment that enforced Panchayati Raj Act in India:
A.43rd
B.65th
C.67th
D.73rd*
Ans:D
98.Sun rays fall vertically in India on:
A.June 21
B.September 23*
C.December 22
D.March 23
Ans:B
99.The national leader who formulated the famous ‘drain theory’on the English economic exploitation:
A.Bipin Chandrapal
B.B.G.Tilak
C.Dadabhai Naoroji*
D.S.N.Banerji
Ans:C
100.The continental Ballistic missile,India test fired successfully with a range to cover whole Asia is:
A.Agni IV
B.Agni V*
C.Agni VI
D.Agni III
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email