31 August 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM ANSWER KEY JUNIOR INSTRUCTOR WIREMAN 19-08-2016

JUNIOR INSTRUCTOR(WIREMAN),INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:19-08-2016
1.The value of one mega ohm is:
A.103Ohm
B.10-6Ohm
C.106Ohm*
D.10-3Ohm
Ans:C

2.Which of the following equation is correct according to Ohm’s law?
A.R=I/V
B.R=V/I*
C.I=R/V
D.V=R/I
Ans:B
3.Which meter is used to measure the power?
A.Power factor meter
B.Ammeter
C.Watt meter*
D.Multimeter
Ans:C
4.In a parallel circuit the total resistance is:
A.The sum of individual resistances
B.Equal to highest resistance value
C.More than the smallest resistance
D.Less than the smallest resistance of the combination*
Ans:D
5.If the area of cross section of a wire with a given length is doubled it’s resistance will:
A.Be doubled
B.Be halved*
C.Remain same
D.Be four times more
Ans:B
6.Head developed in a conductor is proportional to the:
A.Square of the power
B.Square of the time
C.Square of the current*
D.Square of the resistance
Ans:C
7.Which of the following has negative temperature coefficient of resistance?
A.Copper
B.Aluminium
C.Gold
D.Carbon*
Ans:D
8.A substance that has low retentivity cannot be used for the manufacturer of:
A.Electro magnet
B.Permanent magnet*
C.Temporary magnet
D.Paramagnets
Ans:B
9.The initial function of a choke in a tube light circuit is to:
A.Limit the starting current
B.Heat up the filament
C.Induce high voltage*
D.Keep the voltage same
Ans:C
10.Which one of the following is unit of inductance?
A.Henry*
B.Mho
C.Ohm
D.Kwh
Ans:A
11.The formulae for calculating power in R.L.Circuit is:
A.Vx1
B.I2Z
C.VICos(Theta)*
D.VISin(Theta)
Ans:C
12.If the frequency changes from 50Hz to 100Hz keeping voltage constant,the inductive reactance of the coil connected to supply:
A.Remains same
B.Become doubled*
C.Become half
D.Become four times
Ans:B
13.In a capacitive AC circuit the:
A.Current leads the voltage*
B.Voltage leads current
C.Current and voltage in phase
D.Current lags voltage
Ans:A
14.The power factor of an AC circuit is given by:
A.Cosine of the phase angle*
B.Tangent of the phase angle
C.The ratio of R/X
D.The ratio of XL/Z
Ans:A
15.The capacity of a cell is measured in:
A.Watt-hour
B.Watts
C.Amperes
D.Ampere-hour*
Ans:D
16.In a 3 phase star connected balanced load,the current in the neutral wire is:
A.21 ph
B.31 L
C.Zero*
D.IL
Ans:C
17.In a 3 phase Delta connected circuit:
A.The line voltage is equal to phase voltage*
B.The line voltage is equal to Square root of 3 phase voltage
C.The line voltage is equal to Phase voltage/Square root of 3
D.The line voltage is equal to zero
Ans:A
18.The meter installed at your house to measure electrical energy is an example of:
A.Indicating type instrument
B.Recording type instrument
C.Indicating as well as recording type instrument
D.Integrating type instrument*
Ans:D
19.Dynamo meter type instruments are used to measure:
A.Only AC quantities
B.Both AC and DC*
C.DC only
D.AC only
Ans:B
20.The unit of commercial electrical energy is measured in:
A.KW
B.KVA
C.KWH*
D.Volt ampere
Ans:C
21.When the disc of an energy meter is rotating even without connecting any load,the error is called?
A.Creeping error*
B.Phase error
C.Friction error
D.Temperature error
Ans:A
22.An electrical circuit that has infinity resistance shown in megger is called a ---------
A.An open*
B.Short
C.A ground
D.Closed
Ans:A
23.For pipe earthing the minimum  internal diameter of galvanized iron or steel pipe required is:
A.12.5 mm
B.16 mm
C.18 mm
D.38 mm*
Ans:D
24.The heat proof insulating material used for heater base is:
A.Mica
B.Porcelain*
C.Asbestos
D.Glass wool
Ans:B
25.The thermostat in an automatic electric iron will:
A.Reduce the current to control temperature
B.Change the current flow through element
C.Regulate the heat by switching ON-OFF*
D.Switch ON and OFF the indicating lamp
Ans:C
26.What type of motor is used in a food mixer?
A.DC shunt motor
B.Universal motor*
C.Capacitor start motor
D.Permanent capacitor
Ans:B
27.If the voltage applied at the terminals of 230V single phase 1200 mm sweep ceiling fan is 120 V then the fan:
A.Will not run
B.Will run at normal speed
C.Will be heated
D.Will run slowly*
Ans:D
28.The sweep of the ceiling fan is determined by:
A.Length of the blade from fan centre
B.The diameter of the circle formed by the blade tips of the fan*
C.Breadth of the blades
D.The distance between adjacent blade tips
Ans:B
29.The unit of luminous intensity is:
A.Candela*
B.Steradian
C.Lux
D.Lumen
Ans:A
30.The potential difference that causes the break down of insulation is called:
A.Dielectric strength
B.Insulation resistance
C.Break down voltage*
D.Ampacity
Ans:C
31.The possible minimum reading which can be taken by 0.25 mm out side micrometer is:
A.0.1 mm
B.0.5 mm
C.1 mm
D.0.01 mm*
Ans:D
32.Britannia joint is used in:
A.Under ground cables
B.Conduct wiring
C.Concealed wiring
D.OH Lines*
Ans:D
33.Soldering is done on joints to improve:
A.Tensile strength
B.Resistivity
C.Conductivity*
D.Ductility
Ans:C
34.Switch board is fixed at a height of:
A.2 meters
B.1.5 meters*
C.2.5 meters
D.2.75 meters
Ans:B
35.The load on each power sub circuit shall be restricted to:
A.5000 W
B.500 W
C.3000 W*
D.1000 W
Ans:C
36.The number of light points admissible in a circuit is:
A.10 points*
B.15 points
C.4 points
D.20 points
Ans:A
37.A fuse rating is expressed in terms of:
A.Voltage
B.Current*
C.KVA
D.VAR
Ans:B
38.Fusing factor of HRC fuses will be:
A.1.4
B.1.6
C.1.1*
D.1.7
Ans:C
39.In which of the following wiring,to operate three lamps in all we require six,two way switches?
A.Godown wiring
B.Tunnel wiring
C.Corridor wiring*
D.Hostel wiring
Ans:C
40.Fleming’s right hand rule is used to identify the:
A.Direction of flux
B.Direction of induced e.m.f*
C.Direction of current in a motor
D.Magnetic flux
Ans:B
41.The armature core is laminated to minimize the:
A.Iron loss
B.Eddy current loss*
C.Hysteresis loss
D.Friction loss
Ans:B
42.ADC generator works on the principle of:
A.Farady’s law of electro magnetic induction *
B.Faraday’s laws of electrolysis
C.Mutual induction
D.Fleming’s left hand rule
Ans:A
43.In an 8 pole simplex wave winding armature,the number of parallel paths are:
A.4
B.8
C.6
D.2*
Ans:D
44.In a 250 V.D.C Machine,shunt field resistance is found to be 500 ohms.The shunt field current will be:
A.2A
B.0.2 A
B.5 A
D.0.5 A*
Ans:D
45.The current in the armature of a D.C.Shunt generator can be determined by the formulae:
A.V-E/Ra
B.Eb/Ra
C.IL+I sh*
D.IL-I sh
Ans:C
46.Which one of the following generator is used for charging batteries with constant voltage?
A.Compound generator
B.Series generator
C.Alternator
D.Shunt generator*
Ans:D
47.The direction frotation of a DC motor is determined by:
A.Fleming’s right hand rule
B.Fleming’s left hand rule*
C.Right hand grip rule
D.Maxwell’s cork screw rule
Ans:B
48.The back e.m.f of a D. C Motor depends on:
A.Shape of conductors
B.Field flux*
C.Type of commutator
D.Brush material
Ans:B
49.The main function of starter of the DC Motor is to:
A.Limit the starting current*
B.Limit the back e.m.f
C.Increase the field circuit resistance
D.Decrease armature resistance
Ans:A
50.The speed of DC shunt motor has to be controlled through the field,the most suitable starter for this purpose is:
A.D.O.L Starter
B.2 Point starter
C.3 point starter
D.4 point starter*
Ans:D
51.The speed of a DC motor is:
A.Directly proportional to the back e.m.f and inversely proportional to the flux*
B.Inversely proportional to back e.m.f.and directly proportional to flux
C.Directly proportional to the e.m.f as well as the flux
D.Directly proportional to current
Ans:A
52.Insulation resistance is measured in:
A.Mega Watts
B.Kilo ohms
C.Mega ohms*
D.Kilo volts
Ans:C
53.The running speed of a 3 phase squirrel cage induction motor is:
A.Synchronous speed
B.More than synchronous
C.Double synchronous speed
D.Less than synchronous speed*
Ans:D
54.For 3 HP,3 phase 415 V,50 Hz squirrel cage induction motor started through a D.O.L starter,the back up fuse rating will be:
A.15 Amps*
B.10 Amps
C.6 Amps
D.4 Amps
Ans:A
55.When remote ‘ON’and ‘OFF’ are used in a D.O.L starter,the remote ‘ON’button should be connected with the existing ‘ON’button in:
A.Series
B.Series and parallel
C.Bridge circuit
D.Parallel*
Ans:D
56.When a 3 phase induction motor is switched to star position through a star delta starter:
A.Square root of 3 times the torque produced than the delta position
B.3 times torque produced  than the delta position
C.1/Square root of 3 times the torque produced than the delta position
D.1/3 times torque produced than the delta position*
Ans:D
57.In a manual star delta starter,the stop button connection is in series with the:
A.No volt coil
B.Over load relay contact
C.No volt coil and overload relay contacts*
D.No volt coil and start button
Ans:C
58.A High starting torque is obtained in a slip ring induction motor by using a:
A.Rotor rheostat starter*
B.Star delta starter
C.4 point starter
D.D.O.L Starter
Ans:A
59.We can identify a wound rotor induction motor by seeing:
A.Direction of rotation
B.Slip rings*
C.Six terminals
D.Size of machine
Ans:B
60.A poly phase induction motor is usually:
A.Self starting*
B.Slow starting
C.Not self starting
D.High starting
Ans:A
61.For ceiling fan generally which type of motor is used?
A.Split phase
B.Capacitor
C.Permanent capacitor*
D.Universal motor
Ans:C
62.The maximum efficiency of transformer is obtained when:
A.Copper loss is maximum
B.Copper loss is equal to iron loss*
C.Iron loss is maximum
D.Running without loss
Ans:B
63.Buchhol’s relay is a device related with:
A.Alternator
B.Synchronous motor
C.Auto transformer
D.Transformer*
Ans:D
64.Auto transformer works on  the principle of:
A.Mutual induction
B.Self induction*
C.Self induction
D.Electron fusion
Ans:B
65.Which one of the following,is the e.m.f equation of transformer?
A.EP/ES=IP/IS=VS/VP
B.E=4.44(phi)mfN Volts*
C.E=(phi)ZNP/6(phi)xA
D.V=IxR
Ans:B
66.The main source of hydro electric power station is:
A.Water*
B.Coal
C.Nuclear
D.Diesel
Ans:A
67.Which insulator is used on dead ends of medium voltage line?
A.Egg Type
B.Pin Type
C.Shackle type*
D.Disc type
Ans:C
68.Which type of guarding is provided on a railway line crossing?
A.Cage type*
B.Cradle type
C.Bird type
D.Bead type
Ans:A
69.In a transmission line which type of insulators are used:
A.Pin type
B.Shackle type
C.Egg type
D.Suspension type*
Ans:D
70.MCCB stands for:
A.Metal Close Circuit Breaker
B.Main Current circuit Breaker
C.Moulded Case Circuit Breaker*
D.Miniature Circuit Breaker
Ans:C
71.For a given line current and line voltage the power taken by the delta connected load is--------the power taken by the star connectd load
A.More than
B.Less than
C.Equal to*
D.No comparison to
Ans:C
72.The series type Ohm meter will have zero reading at the:
A.Centre of the scale
B.Left hand end of scale
C.Anywhere in meter
D.Right hand end of scale*
Ans:D
73.To charge a secondary cell,the system used is:
A.Low Voltage AC
B.DC*
C.High Voltage AC
D.AC
Ans:B
74.The approximate full load current of a 3 phase delta connected 3 HP motor is:
A.4.5 Amps*
B.3.5 Amps
C.2.5 Amps
D.10 Amps
Ans:A
75.The total opposition offered by an C circuit is called:
A.Inductive reactance
B.Resistance
C.Capacitive reactance
D.Impedance*
Ans:D
76.Which one of the following fire extinguish is suitable for electrical fire?
A.Halon*
B.Water
C.Foam
D.Liquefied chemical
Ans:A
77.The least count of steel rule is:
A.1 mm
B.0.5 mm*
C.1 cm
D.0.1 mm
Ans:B
78.Rawl plug tool and bit is used for:
A.Making holes in wood
B.Making piolet holes in wood
C.Making holes in metal sheets
D.Making holes in bricks and concrete wall*
Ans:D
79.In an atom the number of proton is:
A.Equal to the number of electrons*
B.Equal to the neutron
C.Equal to the nucleus
D.Equal to zero
Ans:A
80.The flow of electrons is called:
A.Current*
B.Voltage
C.Resistance
D.Inductance
Ans:A
81.One of the prominent families among the Church Mission Society missionaries in Central Travancore was:
A.Henry Baker family*
B.Mead family
C.Ringletaube family
D.Dawson family
Ans:A
82.Name the Titles received by K.P.Karuppan,famous social reformer and poet of Kerala,from Valiya Tampuran of Cochin?
A.Kavirajan and Sahi tyasreshtan
B.Mahakavi and Sahi tyadeepam
C.Kavitilakan and Sahit yanipunan*
D.Kavanakaumudi and Mahopadhyaya
Ans:C
83.One of the early detective  novels in Kerala titles “Kaalante Kolayara”was written by:
A.O.M.Cheriyan*
B.Appan Thamapuran
C.Kesari Balakrishna Pillai
D.Joseph Pitt
Ans:A
84.Who was the first editor of “Samadarsi”?
A.K.Ramakrishna Pillai
B.Kandathil Varghese Mappila
C.Kunnath Janardhana Menon*
D.A.Balakrishna Pillai
Ans:C
85.”Ente Vazhithirivu”is the autobiography of:
A.Kesava Dev
B.G.Sankara Kurup
C.Thakazhi
D.Ponkunnam Varkey*
Ans:D
86.”Vaala samudaya parishkarana sabha”was formed in the year:
A.1910*
B.1912
C.1916
D.1918
Ans:A
87.Who among the following women activists of Kerala took part in the general strike,led by Tiruvitamkur Coir Factory Workers Union(TCFWU)at Alappuzha in 1938?
A.Parvathi Nenminim angalam
B.Arya Pallam*
C.Lalitha Prabhu
D.Anna Chandy
Ans:B
88.What event occurred in 20th August 1921 that became the prime catalyst of Malabar Rebellion?
A.Arresty of V.Mammed,a local Khilafat worker,by the British police
B.The siege of Tirurangadi Mosque by the British army and police*
C.The visit of Mahatma Gandhiji and  Shoukath Ali to Malabar
D.Ottappalam Political Conference
Ans:B
89.Name the magazine that founded and edited by Anna Chandi for promoting the cause of women’s rights?
A.Streesabdam
B.Vanithakusumam
C.Sumangala
D.Shrimati*
Ans:D
90.Who authored the book “Vaikom Satyagraha and Gandhiji”?
A.Dr.K.N.Ganesh
B.K.N.Panikkar
C.Dr.T.K.Ravindran*
D.Dr.M.G.S.Naryanan
Ans:C
91.The Sutlej-Yamuna Link Canal(Syi)controversy is associated with the states between:
A.Delhi and Uttar Pradesh
B.Punjab and Haryana*
C.Uttar Pradesh and Bihar
D.Uttar Pradesh and Uttarakhand
Ans:B
92.Sadiq Khan,who had been a historic Win while he elected as London’s first etnic-minority Mayor in the 2016 elections,represents which Political Party?
A.Labour Party*
B.Liberal Party
C.Conservative party
D.Republican Party
Ans:A
93.Kuramadera Buddhist Temple is located in:
A.Kyoto*
B.Nara
C.Tokyo
D.Beijing
Ans:A
94.What is Catoptrophobia?
A.Fear of Accidents
B.Fear of Electricity
C.Fear of Cattles
D.Fear of Mirrors*
Ans:D
95.Expand VVPAT
A.Voter Verifiable Paper Account Trail
B.Voter Verifiable Paper Audit Trail*
C.Voter Verifiable Print Account Trail
D.Voter Verifiable Paper Audit Test
Ans:B
96.The Constituent Assembly of India began its Third Session on:
A.9th December 1946
B.11th December 1946
C.28th April 1947*
D.26th May 1947
Ans:C
97.Which Article of Indian Constitution mentions about the State responsibility to promote educational and economic interests of the tribal people?
A.Article 17
B.Article 46*
C.Article 15(2)
D.Article 31(B)
Ans:B
98.Which social reformer of Kerala started an Agricultural Bank namely “Uralunkal Aikyananya Sangham”?
A.Sree Narayana Guru
B.Brahmananda Sivayogi
C.Sahodaran Ayyappan
D.Vagbhadananda*
Ans:D
99.In which year the ‘second ezhava memorial’was presented by the leaders of Ezzhava community before Lord Curzon,then the Viceroy of India,during his visit to Thiruvanathapuram?
A.1898
B.1896
C.1900*
D.1903
Ans:C
100.The active participation of which struggle in modern Kerala History gave G.Parameswarn Pillai the epithet of “Gather of Political movements in modern Travancore?”
A.Struggle against untouchability
B.Electricity agitation
C.Nivarthana agitation
D.Struggle against appointing non-travanc oreans to State services*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email