14 September 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC TRADESMAN-WIREMAN 30-08-2016 SOLVED PAPER

TRADESMAN-WIREMAN
EXAM DATE:30-08-2016
1.What is the unit of Magneto Motive Force?
A.Volt
B.Ampere
C.Ampere-turns*
D.Weber
Ans:C

2.Whenever the magnetic flux linking with a conductor changes,an e.m.f is induced in that conductor.The above statement is due to:
A.Weber and Ewing’s law
B.Faraday’s law or electrolysis
C.Coloumb’s law
D.Faraday’s law of electromagnetic induction*
Ans:D
3.According to Steinmentz Hystersis law,the hysteresis lose in a material is proportional to:
A.Bm1.2
B.Bm1.6*
C.Bm2.0
D.Bm2.6
Ans:B
4.Which of the following is not a diamagnetic material?
A.Air*
B.Water
C.Glass
D.Sulphur
Ans:A
5.Which series MCBs are designed to protect circuits with inductive loads?
A.L series MCB
B.G series MCB*
C.AC series MCB
D.DC series MCB
Ans:B
6.Out of the four metal/alloys given below,one has almost no change in resistance for change in temperature:
A.Nickel
B.Nichrome
C.Manganin*
D.Platinum
Ans:C
7.As per the recommendation of BIS and NEC,the minimum clearance between the ceiling and the plane of the blades of the ceiling fan shall not be less than:
A.300 mm*
B.1300 mm
C.2400 mm
D.200 mm
Ans:A
8.To control one lamp from three places we use:
A.3 one way switches
B.2 two way switches and 1 one way switch
C.3 two way switches
D.2 two way switches and 1 intermediate switch*
Ans:D
9.In simple voltaic cell,zinc plate is amalgamating with mercury to prevent:
A.Local action*
B.Polarization
C.Buckling
D.Sulphation
Ans:A
10.In a parallel plate capacitor,if a dielectric slab is introduced,the p.d. between plates will:
A.Ramains the same
B.Decrease
C.Increase*
D.Becomes zero
Ans:C
11.Number of light points admissible in one circuit are:
A.4 points of 400 w each
B.8 points of 200 w each
C.12 points of 60 w each
D.8 points of 100 w each*
Ans:D
12.Bayonet Cap lamp holders cannot be used for lamps having wattage rating more than:
A.60 w
B.100 w
C.200 w*
D.1000 w
Ans:C
13.Other than Nichrome,which of the following materials are used as heating element?
A.Tungsten
B.Kanthal*
C.Porcelain
D.Mica
Ans:B
14.One Calory is equal to:
A.4187 joules
B.41.87 joules
C.418.7 joules
D.4.187 joules*
Ans:D
15.A 1 KW,230 V kettle is connected to 15 A plug socket using a power cord rated to carry 15 amperes.What should be the fuse rating of this appliance circuit?
A.6 amps*
B.4 amps
C.10 amps
D.15 amps
Ans:A
16.A heater with short-circuited heating element is tested with a series test lamp,the test lamp will:
A.Glow brightly
B.Glow dim
C.Glow normally*
D.Not glow
Ans:C
17.The unit of luminous intensity is:
A.Candela*
B.Staradian
C.Lux
D.Lumen
Ans:A
18.The purpose of a resistor connected in series with the heating element of an automatic electric iron is to:
A.Control the current through the heating element
B.Apply low voltage to pilot lamp*
C.Give safety for the thermostat
D.Control the heat
Ans:B
19.In batten wiring,the distance between link clips in vertical runs shall not exceed:
A.5 cm
B.10 cm
C.12 cm
D.15 cm*
Ans:D
20.The process by which an emf induced in a DC generator is known as------method
A.Static
B.Dynamic*
C.Mutual induction
D.Self induction
Ans:B
21.Testing a wiring installation for insulation resistance is to ensure that:
A.All conductors have high ohmic value in the circuit
B.All outlet point are earthed properly to ground
C.Leakage current beyond the stipulated values does not flow to earth*
D.Live and neutral conductors in the installation are continuous
Ans:C
22.In this wiring,to operate 3 lamps in all we require 6 two way switches:
A.Corridor wiring*
B.Godown wiring
C.Tunnel wiring
D.Hostel wiring
Ans:A
23.Fleming’s Right hand rule is used to identify the:
A.Direction of current in a motor
B.Direction of rotation in a generator
C.Direction of rotation in a motor
D.Direction of induced emf*
Ans:D
24.To get sinusoidal wave shape of an alternating current:
A.Coil should rotate under uniform field*
B.Coil should rotate under more number of poles
C.Tow slip rings must be used
D.Armature should have more number of coils
Ans:A
25.In a DC machine,the conductors of the armature windings are soldered to commutator at the:
A.Segment internally
B.Riser*
C.Segments directly
D.Brushes
Ans:B
26.The inter poles are connected in a dc generator
A.In series with armature and of same polarity ahead of approaching pole*
B.In series with armature and of opposite polarity ahead or approaching pole
C.In parallel with armature and of same polarity ahead of approaching pole
D.In parallel with armature and of opposite polarity ahead of approaching pole
Ans:A
27.If different quantities of water are heated for the same time by the same capacity  heaters,then the temperature developed at the :
A.Larger quantity of water will have a higher temperature than the smaller quantity of water
B.Smaller quantity of water will have a higher temperature than the larger quantity of water*
C.Larger quantity of water will have the same temperature than the smaller quantity of water
D.None of the above
Ans:B
28.The meter used to measure the temperature of furnace is:
A.Thermometer
B.Thermostat
C.Hygrometer
D.Pyrometer*
Ans:D
29.Resistors of 5 ohms,5 kilo ohms,50 kilo ohms,5 mega ohms are connected in parallel.Their equivalent resistance will be very near to:
A.4.5 ohms*
B.4.5 kilo ohms
C.45 kilo ohms
D.4.5 mega ohms
Ans:A
30.A substance that has low retentivity can be used for the manufacture of:
A.Electromagnets*
B.Permanent magnets
C.Bar magnets
D.Paramagnets
Ans:A
31.When the fluorescent lamp is switched ON there is some vibrating sound from the choke.This is due to loose:
A.Connection in the choke
B.Winding turns
C.Core*
D.Screws in the cover
Ans:C
32.How big is the peak amplitude of a sine-wave with an effective value of 220 volts?
A.440 V
B.400 V
C.380 V
D.311 V*
Ans:D
33.Which type of formula may be used for any type of circuit?
A.P=l2R*
B.P=EI
C.P=E2/X
D.There is no such formula
Ans:A
34.In a capacitive AC circuit the:
A.Current lags voltage
B.Voltage leads current
C.Voltage lags current*
D.Voltage is in phase with current
Ans:C
35.In  a RL parallel circuit,the opposition to total current is called:
A.Reactance
B.Impedance*
C.Resistance
D.A vector sum
Ans:B
36.A 4 pole simplex lap-wound armature having 48 slots,each slot has 4 conductors and each conductor is having resistance of 0.1 ohm.What will be the total armature resistance?
A.0.48ohm
B.1.2 ohms*
C.1.92 ohms
D.4.8 ohms
Ans:B
37.Speed of DC shunt motor has to be controlled through the field.Which starter is most suitable in this case?
A.4 point starter*
B.3 point starter
C.2 point starter
D.DOL starter
Ans:A
38.A very low value of insulation resisatnce indicates:
A.Good operating condition
B.Fair operating condition
C.An immediate investigation*
D.That the measuring instrument is wrong
Ans:C
39.The magnetic field produced in the stator of a 3 phase induction motor travel at:
A.Rotating speed
B.Asynchronous speed
C.Synchronous speed*
D.Slip speed
Ans:C
40.The motor which requires least maintenance is:
A.Squirrel cage induction motor*
B.Slip ring induction motor
C.DC series motor
D.DC shunt motor
Ans:A
41.When testing the shunt winding of a DC machine for continuity with test lamp of high wattage,the prods when touched on shunt field terminals give spark.What is the reason?
A.Shunt field winding is grounded
B.Shunt field winding is open circuited
C.Shunt field winding has low resistance
D.Shunt field winding has high resistance*
Ans:D
42.The main function of NVC generally used with a motor starter is to:
A.Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and automatically reclose it on return of normal voltage
B.Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and keep it open until manually closed*
C.Control motor voltage and keep it at the rated value
D.Prevent the main contact of the starter from opening when flunctuations occur in the power system
Ans:B
43.Eyre No.7 is:
A.Copper soldering flux
B.Aluminium solder
C.Copper solder
D.Aluminium soldering flux*
Ans:D
44.In a DOL starter,a NVC is connected across a phase and neutral of a three phase,415 V,50Hz supply and works normally.Then the rating of the NVC ought to be:
A.415 V,50 Hz AC
B.400 V,50 Hz AC
C.240 V,50 Hz AC*
D.200 V,50 Hz AC
Ans:C
45.The starting current of a 220 V,10 HP shunt motor having armature:resistance of 0.2 ohms without starter is:
A.11A
B.1100A*
C.110A
D.11000A
Ans:B
46.In a DC generator,if the field circuit resistance is more than field critical resistance,then the
A.Field coils will burn
B.Generator will build of max,voltage
C.Generator will generate up max power
D.Generator will not build up voltage*
Ans:D
47.Metric Horse Power is equal to:
A.746 W*
B.736 W
C.756 W
D.1000 W
Ans:A
48.When remote ON and OFF are used,the remote ON button should be connected with the existing ON button:
A.In series
B.In parallel*
C.In series and parallel
D.Bridge circuit formation
Ans:B
49.While running,the rotor frequency in a 3 phase induction motor is equal to:
A.Starter frequency
B.Starter frequency/slip
C.Starter frequency*slip  *
D.Starter frequency+slip
Ans:C
50.When a single phase supply is connected across single phase winding of motor,the nature of magnetic field produced is:
A.Constant in magnitude and direct ion
B.Alternating in nature
C.Constant in magnitude but rotating at synchronous speed
D.Pulsating in nature*
Ans:D
51.When remote push buttons are used START push buttons are wired in-----------and STOP push buttons are wired in-------in a starter control circuit.
A.Series,Series
B.Series,parallel
C.Parallel,series*
D.Parallel,parallel
Ans:C
52.In a manual star-delta starter the stop button connection is in series with the:
A.No volt coil
B.No volt coil and overload relay contacts*
C.Overload relay contacts
D.No volt coil and start button
Ans:B
53.After repeated melting of solder,to compensate the loss,it is necessary to add—to the solder
A.Zinc
B.Lead
C.Flux
D.Tin*
Ans:D
54.While measuring unknown voltage with a multimeter,it is recommended to select the --------range available.
A.Most lowest
B.Lowest
C.Middle
D.Highest*
Ans:D
55.The shunt type ohm meter will have zero reading at the:
A.Centre of the scale
B.Right hand end of the scale
C.Left hand end of the scale*
D.Anywhere according to manufacturer
Ans:C
56.A panel type voltmeter with a pen moving on a graph comes under the category of:
A.Absolute instrument-indicating type
B.Secondary instrument-indicating type
C.Secondary instrument-integrating type
D.Secondary instrument-recording type*
Ans:D
57.PMMC ammeter have uniform scale because:
A.Of eddy current damping
B.They are spring controlled
C.The deflecting torque varies directly as the current*
D.Both A and C
Ans:C
58.The control force employed in an indicating instrument which can be kept in any position is:
A.Gravity control
B.Spring control*
C.Fluid friction control
D.Hydraulic friction control
Ans:B
59.Most of the accidents happened while chipping due to:
A.Loose hammer handle
B.Mushroom head chisel
C.Failure to use chip guard
D.Any one of the above*
Ans:D
60.A tong tester in an instrument having a:
A.Current transformer
B.Potential transformer
C.Current transformer with an ammeter*
D.Potential transformer with a voltmeter
Ans:C
61.A coolant is used for cooling the:
A.Machine
B.Job only
C.Cutting tool*
D.Hot chips
Ans:C
62.As compared to an amplifier,a transformer cannot:
A.Increase the output power*
B.Increase the output voltage
C.Increase the output curren
D.Perform none of these
Ans:A
63.Crackle test on transformer oils is conducted to find out the presence of:
A.Air
B.Water*
C.Gas
D.Oxide
Ans:B
64.Diversity factor is the ratio between minimum actual load and:
A.Combined load
B.Expected load
C.Maximum load*
D.None of the above
Ans:C
65.A thermistor is a device whose resistance:
A.Reduce as temperature increases*
B.Increases as temperature increases
C.Produce as temperature reduces
D.Remain constant at all temperatures
Ans:A
66.The shape and colour of mandatory sign is:
A.Circular shape-black symbol on yellow background
B.Circular shape-white symbol on blue background*
C.Square shape-green symbol on white background
D.Triangular shape-black symbol on blue background
Ans:B
67.Open circuit test should be conducted before the --------to make sure that the complete circuit included in the test
A.Insulation test*
B.Ground test
C.S.C.Test
D.O.C.Test
Ans:A
68.Which tool is not used for making pilot holes on wooden/metal article?
A.Center punch
B.Bradawl
C.Pocker
D.Rawal plug tool*
Ans:D
69.Which effect of electric current is used in electric motors?
A.Chemical effect
B.Magnetic effect*
C.Heating effect
D.Shock effect
Ans:B
70.The method of fire extinguishing by isolating the fire from the supply of oxygen by blanketing it is known as:
A.Smothering*
B.Starving
C.Accumulation
D.Cooling
Ans:A
71.What does S.W.G.Stands for?
A.Standard Western Gauge
B.Swiss Wire Gauge
C.Swiss Western Gauge
D.Standard Wire Gauge*
Ans:D
72.Combination pliers are not used for:
A.Cutting
B.Twisting
C.Hammering*
D.Holding
Ans:C
73.Armouring is provided in the cables to safeguard against:
A.Moisture entry
B.White ant
C.Bursting of failure
D.Mechanical injury*
Ans:D
74.The floats used in the Buchholz relay is operated by:
A.Mercury switches*
B.Iron clad switches
C.Centrifugal switches
D.Flush mounting switches
Ans:A
75.A source of e.m.f is required in order to:
A.Prevent the escape of electrons
B.Insulate the electrons from the  unbalanced atoms
C.Get the electrons into motion*
D.Change the property of conductance into resistance
Ans:C
76.Three resistors are connected in series across a 27 V supply.The second resistor has twice the resistance of the first,the resistor has three times the resistance of the second.The voltage across the third resistor is:
A.18V*
B.6V
C.9V
D.3V
Ans:A
77.According to Fleming’s L.H.R.the angle between the thumb,middle finger and forefinger must be:
A.1800between any two
B.Right angle between any two
C.All must be 450apart
D.Mutually at right angle each other*
Ans:D
78.The standard supply frequency in India is:
A.60 c/s
B.50 c/s*
C.55 Hz
D.45 c/s
Ans:B
79.Luminous efficiency of a fluorescent Tube is:
A.30 lumen/watt
B.40 lumen/watt
C.60 lumen/watt*
D.80 lumen/watt
Ans:C
80.If two capacitors having capacitance C,and C,are connected in series,then the total capacitance(CT)of the circuit is:
A.CT=C1+C2
B.CT=C1C2/[C1+C2]*
C.CT=1/C1+1/C2
D.CT=[C1+C2]/C1C2
Ans:B
81.Creation of Micro Units Development Refinance Agency(MUDRA)Bank was announced with the corpus or:
A.10000 Crores
B.20000 Crores*
C.1000 Crores
D.500 Crores
Ans:B
82.Where was the 12th South Asian Games held?
A.Guwahati and Shillong*
B.New Delhi
C.Bengaluru
D.Hydrabad
Ans:A
83.National Girl Child Day was observed on:
A.February 10
B.February 20
C.January 24*
D.January 20
Ans:C
84.Which city has been declared the cleanest city in India,as per the Swachh Bharat Ranking?
A.Chandigarh
B.Thiruvanathapuram
C.Delhi
D.Mysore*
Ans:D
85.Which State is declared as the first digital state in India?
A.Karnataka
B.Kerala*
C.Maharashtra
D.Gujarath
Ans:B
86.The largest producer of saffron in India:
A.Jammu and Kashmir*
B.Uttar Pradesh
C.Tamilnadu
D.Hariyana
Ans:A
87.Aishwarya Oil field is located in which state of India?
A.Gujarath
B.Maharashtra
C.Rajasthan*
D.Andhrapradesh
Ans:C
88.Which one of the state is not covered by western Ghats?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Goa
D.Andhrapradesh*
Ans:D
89.By eradicating poverty who wished to ‘wipeout every tear from every eye’”
A.Mahathma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru*
C.Indira Gandhi
D.Rabindranath Tagore
Ans:B
90.Which country is separated from British India by Durand Line?
A.Pakistan
B.Afghanistan*
C.China
D.Nepal
Ans:B
91.Who is known as the ‘Father or Indian unrest’?
A.Bala Gangadhar Tilak*
B.Bipin Chandra Pal
C.Lala Lajapat Rai
D.Aurobindo Ghosh
Ans:A
92.The Jallian wala Bagh Massacre took place during the viceroyalty of:
A.Lord Curzon
B.Lord Ripon
C.Lord Canning
D.Lord Chelmsford*
Ans:D
93.The National Highway No.8 connects:
A.Varanasi and Kanyakumari
B.Delhi and Mumbai*
C.Mumbai and Kolkata
D.Kolkata and Chennai
Ans:B
94.Which among the following ancient ports of Kerala have identified with modern cranganore?
A.Barace
B.Tyndis
C.Nelcynda
D.Muziris*
Ans:D
95.Which of the following river originates in Silent Valley?
A.Pamba river
B.Periyar river
C.Kunthi river*
D.Chaliyar river
Ans:C
96.’Kunhikannan’was the original name of one of the social reformers of Kerala:
A.Vagbhatananda*
B.Kumara Guru
C.Dr.Palpu
D.Thycaud Ayya
Ans:A
97.Who became the editor of ‘Yuktivadi’Magazine in 1928?
A.C.Krishnan
B.Blessed Kuriakose Elias Chavara
C.Sahodaran Ayyappan*
D.A.K.Pillai
Ans:C
98.Which of the following is not correctly matched?
A.Kainakary-Blessed Kuriakose Elias Chavara
B.Chempazhanthy-Sree Narayana Guru
C.Petta-Dr.Palpu
D.Venganoor-Chattampi Swamikal*
Ans:D
99.Indicate the wrong pair among the following:
A.Kalyana Dayani Sabha-Vaikunda Swamikal*
B.Sadhu Jana Paripalana Sangam-Ayyankali
C.Anand Maha Sabha-Brahmananda Sivayogi
D.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha –Poikayil Yohannan
Ans:A
100.The book’Christumatha Nirupanam’is written by:
A.Brahmananda Sivayogi
B.Swami Agamanda
C.Chattampi Swamikal*
D.C.Kesavan
Ans:C






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email