2 October 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC EXAM ANSWER KEY HSST ENGLISH SR FOR SC/ST,ONLINE EXAM 08-09-2016

HSST ENGLISH SR FOR SC/ST,ONLINE EXAM
EXAM DATE:08-09-2016
1.Who won 2016 Austrian Open title of Tennis(Grand Slam)in women’s category?
A.Steffy Graf
B.Sereena Williams
C.Angelique Kerber*
D.Saniya Mirza
Ans:C

2.Which is the specialized agency of the United Nations responsible for regulating shipping?
A.UNESCO
B.WHO
C.IMF
D.IMO*
Ans:D
3.Who is remembered as the patron saint of India’s Civil Service for establishing modern All India Service?
A.Sardhar Vallabhabhai Patel*
B.Nehru
C.A.K.Gopalan
D.Surendra Nath Banerjee
Ans:A
4.Who is the present RBI Governor?
A.N.C.Sen Gupta
B.Raghuram Rajan*
C.D.Subbarao
D.Y.V.Reddy
Ans:B
5.Who was selected as the best film actress in 2015 national award for her performance in film Queen?
A.Kangana Ranaut*
B.Sabana Azmi
C.Geetanjali Thapar
D.Deepika Padukon
Ans:A
6.The ruler who issued Royal proclamation abolishing slavery in Travancore?
A.Sri Chithira Thirunal
B.Swathi Thirunnal
C.Raja Kesavadas
D.Rani Gouri Lakshmi Bai*
Ans:D
7.Which is the longest river in Kerala?
A.Bharatha Puzha
B.Periyar*
C.Pamba
D.Nila
Ans:B
8.The first women to become a member in Travancore legislative assembly?
A.Akkama Cherian
B.Lalitha Prabhu
C.Mary Punnen Lukkose*
D.Anna Chandi
Ans:C
9.The founder and editor of women’s Magazine Shrimathi?
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Akkama Cherian
C.Lalitha Prabhu
D.Anna Chandi*
Ans:D
10.Who consecrated Ezhava Siva at Aruvippuram?
A.Kumaran Asan
B.Sreenarayana Guru*
C.Chattambi Swamikal
D.Vaikuta Swamikal
Ans:B
11.Teacher pupil interaction inside the classroom should generate
A.Argument
B.Data
C.Ideas*
D.Controversy
Ans:C
12.In order to have an efficient learning,learner should have
A.Opportunitites to learn only
B.Requisite level of motivation only
C.Ability to learn only
D.Desired level of ability and motivation*
Ans:D
13.”Spare the rod and spoil the child”,gives the message that
A.Judiciously use the punishment in the class
B.Corporal punishment is not acceptable
C.Undesirable behavior must be punished*
D.Children should be beaten with rods
Ans:C
14.With respect to the development of skills,which one is the correct Answer?
A.Children of same mental age should learn at the same rate*
B.Interaction among children in the class increases the skills
C.Group instruction facilitates the learning process
D.Workbooks can be invaluable learning aid
Ans:A
15.Evaluate feedback in the class should be provided through
A.Use correction,not critism,in respect to inappropriate responses
B.Provide immediate feedback
C.Do not provide non constructive comments for evaluating activities
D.All of these*
Ans:D
16.Which of the following  statement is correct?
A.Discoveries are researches
B.Researches lead to discovery*
C.Invention and Research are related
D.None of the above
Ans:B
17.A research article is a brief report of research work based on
A.Primary Data only
B.Secondary Data only
C.Both Primary and Secondary Data*
D.None of the above
Ans:C
18.Which of the following is non-probability sampling?
A.Snowball*
B.Random
C.Cluster
D.Stratified
Ans:A
19.Qualitative research approaches have
A.A focus on natural settings
B.Concern with inductive analysis and grounded theory
C.An emphasis on process
D.All the above*
Ans:D
20.The ethical debates in qualitative research revolve around
A.Covert and overt research
B.Public’s right to know
C.The subject’s right to privacy
D.All the above*
Ans:D
21.The right of Children to have free and compulsory education up to the age of 14 was made a fundamental right under Article 21 A of Indian Constitution in
A.2001
B.2002*
C.2003
D.2004
Ans:B
22.The function of National Judicial Appointment Commission is not to
A.To recommend persons for appointment of Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts
B.To recommend transfer of Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts
C.To ensure that person recommended is ability and integrity
D.To remove the Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts*
Ans:D
23.The term”Secular”was inserted in the preamble of our Constitution by
A.’42^(nd)’Amendment to the Constitution*
B.’44^(th)’Amendment to the Constitution
C.’43^(rd)’Amendment to the Constitution
D.’25^(th)’Amendment to the Constitution
Ans:A
24.An Amendment to Article 368 of Indian Constitution requires
A.Simple majority
B.Special majority
C.Special majority and ratification of the states*
D.None of these
Ans:C
25.Indian Constitution is composed of following parts and schedules
A.20 parts and 9 schedules
B.19 parts and 8 schedules
C.25 parts and 10 schedules
D.25 parts and 12 schedules*
Ans:D
26.Name the employment scheme of Government of India that guarantee 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled work
A.Janani Suraksha Yojana
B.National Rural Employment Guarantee Scheme*
C.Rajiv Avaz Yojana
D.Admi Bima Yojana
Ans:B
27.The permission for import and export of Hazardous Waste in to or out of India is granted by
A.Minstry of Shipping
B.Ministry of Foreign Affairs
C.Ministry of Environment and Forests*
D.None of these
Ans:C
28.Right to receive food security allowance is a guaranteed right according to
A.The National Food Security Act,2014*
B.Food Safety Standards Act,2006
C.Prevention of Food Adulteration Act,1954
D.None of these
Ans:A
29.The information sought by an applicant under the Right to Information Act,2005 shall be supplied within
A.15 days
B.45 days
C.30 days*
D.None of these
Ans:C
30.People’s Biodiversity Register shall contain comprehensive information on
A.Availability and knowledge of local biological resources
B.Medicinal and other uses of biological resources
C.Traditional knowledge associated with biological resources
D.All of these*
Ans:D
31.Which play’s epilogue is considered as Shakespeare’s farewell to theatre?
A.Henry VIII
B.The Winter’s Tale
C.The Tempest*
D.Measure for Measure
Ans:C
32.In Hamlet who says “The lady doth protest too much”?
A.Hamlet
B.Getrude*
C.Polonius
D.Ophelia
Ans:B
33.Lady Bellaston is a character from the novel
A.Oliver Twist
B.The Mayor of Casterbridge
C.Tom Jones*
D.Joseph Andrews
Ans:C
34.In Pope’s Atticus passage of “Epistle to Dr.Arbuthnot”,who is Atticus compared to in an attempt to describe his habit of blowing his own trumpet?
A.Cato*
B.Cicero
C.Catelus
D.Sporus
Ans:A
35.Name the Character in the Duchess of Malfi who may be described as a murderer who speaks poetry?
A.Ferdinand
B.Antonio
C.Bosola*
D.The Cardinal
Ans:C
36.In which work of Johnson does he mention the phrase ‘discordia concors’ to explain the wit of Metaphysical poets?
A.Life of Cowley*
B.Life of Milton
C.Life of Herbert
D.Life of Addison
Ans:A
37.Which essay of Bacon starts with a reference to Pilate from the Bible?
A.Of Studies
B.Of Truth*
C.Of Love
D.Of Death
Ans:B
38.Who is described in the prologue to the Canterbury Tales as”an outrider who loved hunting”?
A.Knight
B.Squire
C.Friar
D.Monk*
Ans:D
39.A School for Scandal was performed for the first time at
A.Drury Lane*
B.Queen’s Theatre
C.Globe
D.Playhouse
Ans:A
40.Who among Shakespeare’s characters said,”If music is the food of love,play on”?
A.Malvolio
B.Duke Orsino*
C.Antonio
D.Sebastian
Ans:B
41.Which poem inspired Rossetti to pen the “The Blessed Damozel”?
A.”The Raven”*
B.”Prophyria’s Lover”
C.”Christabel”
D.”Lucy Gray”
Ans:A
42.Name the Ferminist critic who read Wuthering Heights as Emily Bronte’s myth about creation
A.Susan Gubar
B.Elaine Showalter
C.Sandra Gilbert*
D.Judith Fetterly
Ans:C
43.Which quality of his wife’s had,according to Henchard done him “more harm than the bitterest temper”?
A.Pitey
B.Meekness*
C.Humility
D.Modetsy
Ans:B
44.Who is the author of Fearful Symmetry?
A.C.M.Bowra
B.M.H.Abrams
C.Erie Auerbach
D.Northrope Frye*
Ans:D
45.”Behold the child among his new born blisses”.Whose son is referred to in these lines from “Immortality Ode”?
A.Wordsworth’s
B.Coleridge’s*
C.Southey’s
D.Shelley’s
Ans:B
46.”If Austen’s is an art of the cameo,Dicken’s is one of the poster”.
Which eritic said this?
A.Terry Eagleton*
B.Arnold Kettle
C.David Daiches
D.David Lodge
Ans:A
47.Ernest is the fictitious identity of --------in importance of Being Earnest
A.Jack Worthing*
B.Algernon
C.Dr.Frederick
D.Rev.Chasuble
Ans:A
48.Which character in Pride and Prejudice stands testimony to Austen’s distasts for high aristocracy?
A.Catherine Morland
B.Mrs.Norris
C.Catherine de Bourgh*
D.Fanny Price
Ans:C
49.Which poem of Hopkins is dedicated to ‘Christ our Lord’?
A.”God’s Grandeur”
B.”Pied Beauty”
C.”The Windhover”*
D.”Inversnaid”
Ans:C
50.Whom does Lamb describe as”the most irrelevant thing in nature”,”a lion in your path”,A Lazarus at your door”and so on in one of his essays?
A.A drunkard
B.Poor relation*
C.A clerk in South Sea House
D.A bachelor
Ans:B
51.In the myth of Pygmalion,who brings about the transformation of Galatea?
A.Athena
B.Demeter
C.Aphrodite*
D.Venus
Ans:C
52.”I leave you to the pleasures of your higher vices”,says the first Tempter in Murder in the Cathedral.What is the “higher vice”mentioned?
A.Material glories
B.Ambition
C.Spiritual pride*
D.Loyality to the King
Ans:C
53.Name the character in Waiting for Godot who can’t think without his bowler?
A.Estrogen
B.Viadimir
C.Pozzo
D.Lucky*
Ans:D
54.The title”A Game of Chess”which forms the II section of “The Wasteland”is borrowed from the title of which dramatist’s play?
A.Ritchard Sheridan
B.Thomas Middleton*
C.Congreve
D.Webster
Ans:B
55.Dyian Thomas”Poem in October”commemorates his birthday.Which one?
A.’30^(th)*
B.’35^(th)’
C.’40^(th)’
D.’39^(th)’
Ans:A
56.From among the following poets pick out the one who is not a Movement poet?
A.John Wain
B.John Holloway
C.Kingsley Amis
D.Peter Porter*
Ans:D
57.Seamus Heaney’s “Tollund man” foreground his-----------perspective.
A.Political
B.Catholic
C.Archaeological*
D.Mythical
Ans:C
58.Who is the Christ figure in Lord of the Flies?
A.Simon*
B.Ralph
C.Jack
D.Piggy
Ans:A
59.Anna in The Golden Notebook has a rejuvenating experience towards the end with
A.Saul*
B.Paul
C.Michael
D.Tom
Ans:A
60.The setting for Greene’s The Heart of the Matter is a British Colony in
A.South Africa
B.West Africa*
C.Jamaica
D.Canada
Ans:B
61.According to Aristotle--------------“is very artless and least particular to the art of poetic composition”
A.Diction
B.Character
C.Song
D.Spectacle*
Ans:D
62.”His tragedy seems to be skill,his comedy to be----------“,Complete the quote by Johnson on Shakespeare
A.Instinct*
B.Nature
C.Competent
D.Contrived
Ans:A
63.In Rasa theory,the bodily expression by which emotion is communicated is called
A.Vyabhicari
B.Anubhava*
C.Vibhava
D.Alambana
Ans:B
64.The two poets on whom Arnold puts the charge of lacking “high seriousness”are
A.Shakespeare and Dante
B.Burns and Chaucer*
C.Shelley and Gray
D.Pope and Dryden
Ans:B
65.From which collection of essays is Lionel Trilling’s “Freud and Literature “taken?
A.The Opposing Self
B.Beyond Culture
C.The Liberal imagination*
D.Psychoanalysis and literature
Ans:C
66.The male critic whom Elaine Showalter identifies as a prime example of androcentric criticism in her 1979 essay is
A.Irving Howe*
B.Lionel Trilling
C.Malcolm Bradbury
D.Mark Schorer
Ans:A
67.To what chemical process does T.S.Eliot compare the poetic process in “Tradition and Individual Talent”?
A.Fission
B.Fusion
C.Catalytic reaction*
D.Exothermic reaction
Ans:C
68.In “What is an Author”?Foucault argues that the author is
A.An individual
B.Dead
C.An author function*
D.Owner of a work
Ans:C
69.”The language of Paradox”was first published in
A.1950
B.1945
C.1948
D.1942*
Ans:D
70.The literary term for transferring the usual perception  of an object  into the sphere of a new perception to make a unique semantic modification is called
A.Formalism
B.Alienation
C.Defamiliarisation*
D.Aesthetics
Ans:C
71.-----------was formulated to explain how the Great Consonant Shift happened
A.Verner’s Law
B.Grimm’s Law*
C.Wave theory
D.Pedigree theory
Ans:B
72.The structural device that formed an essential part of versification in Old English is
A.Alliteration*
B.Assonance
C.Rhythm
D.Caesura
Ans:A
73.The Middle English period begins with the------conquest
A.Norman*
B.Roman
C.Anglo Saxon
D.Jutes
Ans:A
74.What were the striking differences between Chaucerian and present day pronunciations due to?
A.The Great Consonant Shift
B.Spread of Education
C.Invention of Printing
D.The Great Vowel Shift*
Ans:D
75.The shifting of stress from the initial syllable was the result of-----------influence
A.Greek
B.French
C.Latin*
D.Indian
Ans:C
76.The formation of the word ‘alone’ from  the old usage’at one’ is an example of
A.Back formation
B.Compounding
C.Synicopation
D.Telescoping*
Ans:D
77.The word’pandemonium’is the contribution of
A.Shakespeare
B.Milton*
C.Spenser
D.Chaucer
Ans:B
78.The ways in which sounds influence each other is called
A.Elision
B.Juncture
C.Assimilation*
D.Aspiration
Ans:C
79.Transformational Generative Grammar was first introduced by
A.Halliday
B.Chomsky*
C.Bloomfield
D.Zellig Harris
Ans:B
80.Who is the proponent of the approach called descriptive linguistics?
A.Bloomfield*
B.Sapir
C.Jakobson
D.Chomsky
Ans:A
81.”I must work fast,faster than Scheherazade”.From which Indian English novel is this quote taken?
A.Shadow Lines
B.God of Smalle Things
C.English Patient
D.Midnight’s Children*
Ans:D
82.The narrative cycle in The Bluest Eye begins with the---------season
A.Autumn*
B.Spring
C.Winter
D.Summer
Ans:A
83.To which frost collection does
“The Road Not Taken”belong?
A.A Boy’s Will
B.North of Boston
C.New Hampshire
D.Mountain Interval*
Ans:D
84.What imagery is used in “Daddy”to describe the husband?
A.Black shoe
B.Ghastly statue
C.Swastika
D.Vampire*
Ans:D
85.Ezektal’s “Poet,Lover,Birdwatcher”is taken from
A.Hymns in Darkness
B.The Exact Name*
C.The Unfinished Man
D.A Time to Change
Ans:B
86.Who in The Glass Menagerie is the Chief spokesperson for the American dream?
A.Amanda
B.Jim*
C.Tom
D.Laura
Ans:B
87.From where is the title of Faulkner’s The Sound and The Fury taken?
A.Tempest
B.Dr.Faustus
C.Macbeth*
D.Hamlet
Ans:C
88.Maya Angelou’s “Phenomenal Woman”begins with a scathing attack on
A.Stereotypes*
B.Men
C.Society
D.Women
Ans:A
89.Which character in Padmanabhan’s Harvest tries to appropriate Jaya’s body in the final scene?
A.Virgil*
B.Zina Anaplioti
C.Sam Chase
D.Jeffrey Withers
Ans:A
90.In which year was Ellison’s Invisible Man published?
A.1958
B.1952*
C.1960
D.1955
Ans:B
91.Name the postcolonial critic who used the phrase ‘derivative discourse’as the subtitle of his book which challenges Benedict Anderson’s model
A.Aijaz Ahmed
B.Homi Bhabha
C.Partha Chatterjee*
D.Edward Said
Ans:C
92.Which postcolonial critic,in reworking the Oedipal concept of identity formation,described colonialism as an Oedipal scene of forbidden desire(for the white woman)?
A.Albert Memmi
B.Benita Parry
C.Aime Cesaire
D.Fratnz Fanon*
Ans:D
93.Who is the author of Epistemology of the Closet?
A.Judith Butler
B.Eva Sedgwick*
C.Michael Warner
D.Tobin Siebers
Ans:B
94.A method based on the parallel reading of literary and non-literary texts is called
A.New Historicism*
B.Cultural Materialism
C.Pluralism
D.Narratology
Ans:A
95.The founder of Ecocriticism as an institutional movement in the USA is
A.William Rueckert
B.Karl Kroeber
C.Cheryll Glotfetly*
D.Margaret Fuller
Ans:C
96.Name the author of the work,Finding the Centre:Two Narratives,in which home is figured as an illusion for immigrants.
A.Homi Bhabha
B.Salman Rushdie
C.V.S.Naipaul*
D.Amitav Ghosh
Ans:C
97.What is the term Homi Bhabha appropriates from Freud to describe border disruptions causing trauma and anxiety that subvert binaries in diasporic identity constructions?
A.Hybridity
B.Uncanny*
C.Oedipal
D.Transference
Ans:B
98.The idea that everything is a model or an image,all is surface without depth is termed-----------by Baudrillard
A.Simulation
B.Simulacra
C.Representation
D.Hyperreality*
Ans:D
99.The structural Transformation of the Public Sphere is the work of
A.Jurgen Habermas*
B.Nancy Fraser
C.Stuart Hall
D.Simon During
Ans:A
100.Cultural Studies in Britain developed out of the work of------------through Hoggart and Raymond Williams
A.Mathew Arnold
B.F.R.Leavis*
C.Michel Foucault
D.Theodor Adorno
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email