28 November 2016

// // Leave a Comment

Solved Paper 2016- Lab Technical Asst - Textile Dyeing and Printing

LAB TECHNICAL ASSISTANT –TEXTILE DYEING AND PRINTING(ONLINE EXAM)
EXAM DATE:07-11-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The strategy for large scale industrialization was adopted from the first time in
A.First Five Year Plan
B.Second Five Year Plan*
C.Third Five Year Plan
D.Fourth Five Year Plan
Ans:B

2.Supporting the partition of India,who said,”Partition was better than murder of innocent citizens”
A.Sardar Vallabhabhai Patel
B.Mahatma Gandhi
C.Acharya J
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
3.Gandhi’s ideas on ‘Sarvodaya’and ‘Basic Education’were derived from
A.Tolstoy
B.Ruskin*
C.Vivekanada
D.Thoreau
Ans:B
4.Tallest mountain peak of India is
A.Kanchenjunga*
B.Everest
C.Anamudi
D.Aravalli
Ans:A
5.Arjuna award is associated with
A.Social work
B.Sports and Games*
C.Literature
D.Politics
Ans:B
6.December 10 is observed as
A.World Health Day
B.U.N.Day
C.World Red Cross Day
D.Human Rights Day*
Ans:D
7.Ayodhya stands on the banks of which river?
A.Narmada
B.Brahmaputra
C.Sarayu*
D.Yamuna
Ans:C
8.Name the country other than India whose Independence day falls on ‘15(th)August
A.Pakisthan
B.Madagascar
C.Bengladesh
D.South Korea*
Ans:D
9.Who issued the “Kudal Manikkam”Temple Inscription?
A.Kulasekhara Alwar
B.Sthanu Ravi Varman*
C.Rajasekhara Varman
D.Bhaskara Ravi Varma
Ans:B
10.’Palakkadu Fort’ was built by
A.Tippu Sulthan
B.Almeda
C.Dilanoyi
D.Hyderali*
Ans:D
11.Kandathil Varghese Mappilai is associated with
A.Malayala Manorama*
B.Mathrubhumi
C.Deshabhimani
D.Kerala Koumudi
Ans:A
12.The ruler who was known as “Padmanabhadasa”
A.Sakthan Thampuran
B.Swathi Thirunal
C.Marthanda Varma*
D.Dharamaraja
Ans:C
13.The founder of ‘Admavidyasangham”
A.Vagbhadananda*
B.Brahmananda Sivayogi
C.Sree Narayana Guru
D.Vaikunda Swamikal
Ans:A
14.The author of the book”Malayavilasam”
A.Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
B.Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
C.A.R.Rajaraja Varma*
D.Ulloor’s Parameswara Ayyar
Ans:C
15.When was “Sadhujana Paripalana Sangham”formed?
A.1903
B.1905
C.1907*
D.1909
Ans:C
16.Our Lok Sabha speaker is
A.Sumitra Mahajan*
B.H.L.Dattu
C.M.Tampidurai
D.Umabharathi
Ans:A
17.Name the proposed capital of Andhra Pradesh
A.Amaravati*
B.Hyderabad
C.Sravanabelagola
D.Nagarjunakonda
Ans:A
18.Which Brazilian player was called as the “White Pele”?
A.Ronald Regan
B.Christiano Ronaldo
C.Lionel messi
D.Zico*
Ans:D
19.Who won the best female play back singer at the ‘62(nd)National Film Awards?
A.K.S.Chithra
B.Latha Mankeshkar
C.Uttara Unnikrishnan*
D.Shreya Ghoshal
Ans:C
20.In which year malala Yousafsai won the Nobel Peace Prize?
A.2013
B.2014*
C.2015
D.2016
Ans:B
21.A permanent finish is:
A.Mercerizing*
B.Calendaring
C.Filling with starch
D.Embossing
Ans:A
22.Leuco Vat dye is dissolved using
A.Sodium Chloride
B.Sodium sulphide
C.Calcium hydroxide
D.Caustic soda*
Ans:D
23.A natural polyamide fiber is
A.Cotton
B.Jute
C.Hemp
D.Wool*
Ans:D
24.A hank of cotton yarn consists of ---------yards
A.1440
B.120
C.840*
D.560
Ans:C
25.---------is one of the primary motions of the loom.
A.Take-up
B.Let-off
C.Shedding*
D.Denting
Ans:C
26.Kier boiling is done on-----
A.Cotton*
B.Rayon
C.Nylon
D.Arylic
Ans:A
27.Half pound of 20 s cotton yarn cotain----------hanks
A.20
B.10*
C.5
D.40
Ans:B
28.To enable the printer to make correct registration of the block on the cloth----are often fixed round the sides of the block.
A.Leather strips
B.Pitch pins*
C.Clamps
D.Brass Clips
Ans:B
29.-------is a hygroscopic agent used in printing paste.
A.Calcium chloride
B.Glycerin*
C.Gumt ragacanth
D.Hydrogen Sulphate
Ans:B
30.Sensitising solution is used in the preparation of -----for printing
A.Screen*
B.Stencil
C.Roller
D.Block
Ans:A
31.The length of one lea of yarn is-------yards
A.100
B.120*
C.36
D.40
Ans:B
32.---------is the process of forming the fabric by interlacing two group of threads at right angle with each other.
A.Spinning
B.Knitting
C.Felting
D.Weaving*
Ans:D
33.--------is a pretreatment for printing of cotton
A.Scouring*
B.Sanforizing
C.Fixing
D.Calendaring
Ans:A
34.In a four colour printing using blocks a minimum of ---------number of blocks are required.
A.4*
B.2
C.1
D.3
Ans:A
35.Minimum number of healds required to weave a plain weave is-----
A.4
B.1
C.2*
D.3
Ans:C
36.Draw frame is a ---------machinery
A.Weaving
B.Padding
C.Spinning*
D.Knitting
Ans:C
37.Twill weave requires a minimum of ------shedding tappets
A.6
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
38.The process of preparation of Cocoon from the egg of the silk worm is termed as----------
A.Rearing
B.Throwing
C.Cocooning
D.Sericulture*
Ans:D
39.-------dyes are generally prepared by thionation of aromatic hydro carbons containing hydroxyl,nitro and amino groups
A.Acid
B.Mordant
C.Dispersed
D.Sulphur*
Ans:D
40.Crank shaft is employed in---------
A.Handloom
B.King frame
C.Power loom*
D.Jigger
Ans:C
41.---------is used as a thickening agent in the printing paste.
A.Gum Tragacanth*
B.NaOH
C.Glaubers Salt
D.Calcium Chloride
Ans:A
42.---------is the process of removing protruding fibers from the yarmn.
A.Scouring
B.Singeing*
C.Pilling
D.Oxidising
Ans:B
43.The first process in the application of vat dye is-----
A.Oxidation
B.Bleaching
C.Vatting*
D.Chlorination
Ans:C
44.Sulphur dyes are converted into water soluble leuco forms by treatment with dilute aqueous-----
A.Sodium carbonate
B.Acetic acid
C.Sodium sulphide*
D.Sodium bicarbonate
Ans:C
45.The unit of micronaire value of a fibre is------
A.Centimeter
B.Grams/meter
C.Micrograms/inch*
D.Inch grain
Ans:C
46.The function of urea in the printing paste of direct dye is------
A.Solvent*
B.Anti-septic
C.Thickening agent
D.Tinting agent
Ans:A
47.----------printing is a resist style printing
A.Batik*
B.Screen
C.Roller
D.Stencil
Ans:A
48.Solublised vat dyes are-------salts of sulphuric acid esters of leuco vat dyes
A.Calcium
B.Magnesium
C.Potassium
D.Sodium*
Ans:D
49.Procion yellow is a ---------class of dye
A.Azoic
B.Basic
C.Direct
D.Reactive*
Ans:D
50.Traveler is used in-----
A.Draw frame
B.Winch
C.Loom
D.Ring frame*
Ans:D
51.De-sizing is a -----process
A.Dyeing
B.Pre-treatment*
C.After treatment
D.Printing
Ans:B
52.--------is an universal bleaching agent
A.Bleaching powder
B.Hydrogen peroxide*
C.Copper sulphate
D.Hydrogen chloride
Ans:B
53.Squeegee is used in------------printing
A.Screen*
B.Batik
C.Roller
D.Stencil
Ans:A
54.The main constituent of cotton fiber is
A.Cellulose*
B.Fibroin
C.Amino acids
D.Lignin
Ans:A
55.Indigo belongs to---class of dyes.
A.Sulphur
B.Basic
C.Vat*
D.Reactive
Ans:C
56.The bleaching of cotton is done to remove
A.Oils and waxes
B.Natural colouring matter*
C.Cellulose
D.Lignin
Ans:B
57.Degumming is done on
A.Cotton
B.Silk*
C.Linen
D.Jute
Ans:B
58.--------are used to link the shapes to the main stencil,while cutting a perfect circle or a complete outline on a stencil
A.Notches
B.Ties*
C.Cords
D.Clips
Ans:B
59.To increase the washing fastness of cotton dyed with direct dyes it is after treated with
A.Copper salts
B.Basic dyes
C.Formaldehyde*
D.Sodium hydroxide
Ans:C
60.Knowles balance is used to determine
A.Strength of  yarn
B.Length of fibre
C.Count of yarn*
D.Drape of fabric
Ans:C
61.The function of the crank in the crank shaft of the loom is to perform
A.Shedding
B.Take-up
C.Picking
D.Beating-up*
Ans:D
62.The picking tappet of a power loom is fixed on
A.Crank shaft
B.Counter shaft
C.Slay
D.Bottom shaft*
Ans:D
63.For a straight draft lifting plan will be same as
A.Draft
B.Denting plan
C.Treadling plan
D.Design*
Ans:D
64.Cotton dyed with direct dyes are topped with basic dyes to improve the
A.Washing fastness
B.Light fastness
C.Brilliancy of the shades*
D.Rubbing fastness
Ans:C
65.---------dye is called as ice colours.
A.Azoic*
B.Vat
C.Sulphur
D.Acid
Ans:A
66.For the application of basic dyes on cotton this process is essential
A.Mordanting*
B.Acetylating
C.Coupling
D.Vatting
Ans:A
67.Profilm method is one of the method used to develop------for printing
A.Blocks
B.Screens*
C.Fabric
D.Pigments
Ans:B
68.The function of doctor blade in roller printing is to
A.Give pressure to the roller
B.Scrap of excess colour paste from the roller*
C.Give pressure to the cloth
D.Steaming the roller
Ans:B
69.The least size of ordinary honey comb weave is on ------threads
A.4
B.3
C.8
D.6*
Ans:D
70.The class of dyes which are formed from to components usually referred to as naphthols and bases
A.Dispersed dyes
B.Sulphur dyes
C.Azoic dyes*
D.Reactive dyes
Ans:C
71.An example for a water insoluble dye is -----dyes
A.Vat*
B.Acid
C.Reactive
D.Basic
Ans:A
72.The function of common salt in the dye bath of direct dyes on cotton is
A.As an exhausting agent*
B.As a retarding agent
C.As a solvent
D.As a softening agent
Ans:A
73.Cork screw weaves are produced by rearranging threads of a regular---weave
A.Twill*
B.Mat
C.Rib
D.Honey comb
Ans:A
74.The treatment that follows printing are termed
A.Successor process
B.After treatment*
C.Discharging
D.Crimping
Ans:B
75.The transverse group of threads running from one selvedge to the other in a cloth is termed
A.Pile
B.Weft*
C.Warp
D.End
Ans:B
76.An example for a bast fiber is
A.Wool
B.Linen*
C.Cotton
D.Silk
Ans:B
77.The coarsest yarn given is
A.30s
B.20s
C.80s
D.16s*
Ans:D
78.Flyer is employed in------machine
A.Drawing
B.Jigger
C.Carding
D.Simplex*
Ans:D
79.This is the process of twisting together two or more silk filaments into a single yarn
A.Reeling
B.Sericulture
C.Churning
D.Throwing*
Ans:D
80.Reactive dyes containing two chlorine atoms in the chlorotriazine ring are termed as------reactive dyes
A.Cold brand*
B.Natural brand
C.Hot brand
D.Premium brand
Ans:A
81.Clip stenter is a --------machine
A.Dyeing
B.Printing
C.Sizing
D.Finishing*
Ans:D
82.The main constituent of wool fibre is
A.Keratin*
B.Cellulose
C.Glucose
D.Lignin
Ans:A
83.------is used as a mordant for dyeing cotton with basic dyes
A.Tanic acid*
B.Acetic acid
C.NaOH
D.Sodium carbonate
Ans:A
84.The staple length of cotton fiber will be in the range of------inches
A.15-20
B.0.4-2.5*
C.7-12
D.4-6
Ans:B
85.This is a yarn producing machine
A.Loom
B.Ring frame*
C.Jigger
D.Reel
Ans:B
86.The botanical name of cotton plant is
A.Oriza setiva
B.Maymsopudica
C.Asephetoda
D.Gossypium*
Ans:D
87.Acid dyes are mainly applied on
A.Cotton
B.Linen
C.Wool*
D.Linen
Ans:C
88.Cotton dyed with sulphur black are tendered because of the presence of------on dyed goods
A.Chlorine
B.Bromine
C.Free sulphur*
D.Free nitrogen
Ans:C
89.A 5% shade means
A.5 g dye dissolved 100 ml water
B.5 g dye in 5 g material
C.5 g dye in 100 g material*
D.5 g dye in 1000 g material
Ans:C
90.---------is one of the secondary motions of the loom
A.Shedding
B.Picking
C.Weft fork
D.Left-off*
Ans:D
91.The total volume of liquor to be used for dyeing 25 kg of material with an M:L ratio of 1:20 is----
A.500 liters*
B.250 liters
C.50 liters
D.1000 liters
Ans:A
92.Loom speed is 300 rpm then the picks/minute is-------
A.150
B.300*
C.600
D.450
Ans:B
93.Gum Arabic used as a----in the printing paste
A.Wetting agent
B.Thickener*
C.Softener
D.Catalyst
Ans:B
94.Commercial sodium hypochlorite solution generally contain----%of available chlorine.
A.5-7
B.2-4
C.20-24
D.15-18*
Ans:D
95.----------is an after treatment for printed cloth
A.Texturising
B.Steaming*
C.Scouring
D.Sizing
Ans:B
96.An example for a natural protein fiber is
A.Cotton
B.Nylon
C.Silk*
D.Linen
Ans:C
97.The lea tester is used to determine-----of yarn
A.Evenness
B.TPI
C.Strength*
D.Hairiness
Ans:C
98.The pH of peroxide bleaching is
A.13-15
B.3-5
C.6-7
D.8-10*
Ans:D
99.Anti-shrink finish is given by
A.Embossing
B.Winch
C.Sanforizing*
D.Drapping
Ans:C
100.20 kg of cloth has to be dyed with 2% shade the amount of dye stuff to be taken is
A.400g*
B.40g
C.4kg
D.2kg

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email