19 December 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC LECTURER IN CIVIL ENGINEERING(GOVT.POLYTECHNICS)

LECTURER IN CIVIL ENGINEERING(GOVT.POLYTECHNICS)
EXAM DATE:16-12-2016
ONLINE EXAM PRACTICE TEST

1.Who was the first lady Magistrate of India?
A.Anna Chandi
B.Sujatha Manohar
C.Omana Kunjamma*
D.K.K.Usha
Ans:C

2.World Aids Day is on:
A.Dec.1*
B.Nov.1
C.Dec.30
D.Nov.30
Ans:A
3.Founder of Sadhujana Paripalana Sangam:
A.Vaybhadananda
B.Sree Narayana Guru
C.Velukkutty Arayan
D.Ayyankali*
Ans:D
4.Rajaji National Park is situated at:
A.Gujarat
B.Utharakhandu*
C.Orissa
D.Assam
Ans:B
5.Kerala Sangeetha Nadaka Akkadami is situated at:
A.Thrissur*
B.Ernakulam
C.Kottayam
D.Thiruvanathapuram
Ans:A
6.The Smallest Taluk in Kerala:
A.Eranadu
B.Kunnathur*
C.Kochi
D.Alappuzha
Ans:B
7.Vaikam Sathyagraha was started at the time of:
A.Sree Moolam Thirunal*
B.Swathi Thirunal
C.Visakham Thirunal
D.Rani Lakshmi Bai
Ans:A
8.Who was known as “Kerala Valmeeki”?
A.C.V.Raman Pillai
B.Kumaranasan
C.N.Krishna Pillai
D.Vallathol*
Ans:D
9.”Ethu Bhoomiyanu”was the famous Drama written by:
A.K.Damodaran
B.V.T.Bhattathirippadu
C.K.T.Muhammad*
D.Premji
Ans:C
10.The Constitution of India was adopted on:
A.January 26,1950
B.November 26,1949*
C.August 15,1947
D.January 26,1949
Ans:B
11.If a line makes angles A,B,C with the axes,then sin2 A+sin2B+sin2C=:
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
12.If x2+y2=3xy+5,then dy/dx=
A.2x-3y/3x+2y
B.3x+2y/2x+3y
C.2y-3x/3y-2x
D.3y-2x/2y-3x*
Ans:D
13.The equation of the tangent to the curve x2+3y=3 which is parallel to the y-4x+5=0 is:
A.4x-y+13=0*
B.5x+2y+6=0
C.x+3y=3
D.2x-3y+6=0
Ans:A
14.function (log x)2dx/x=:
A.x(log x)2+C
B.(log x)3/3+C*
C.1
D.Not defined(C used in the choices is constant of integration)
Ans:B
15.The area included between the curve ay2=x3,the X-axis n the ordinate x=a is:
A.2a2/5*
B.2a3/7
C.3a2/2
D.1
Ans:A
16.Solution of the differential equation dy/dx=x+y+xy+1 is:
A.x2/2+y2/2+xy2/2+xy+C
B.x2/2+y2/2=C
C.log(y+1)=x2/2+x+C*
D.Solution does not exist(C used in the choices is constant of integration)
Ans:C
17.If A and B are any two nonsingular matrices of the same order,then(AB)-1=
A.B-1A-1*
B.A-1B-1
C.0
D.1
Ans:A
18.Solutions of the system of equations x+y+z=9,2x+5y+7z=52,2x+y-z=0 is:
A.x=1,y=3,z=4
B.x=-1,y=4,z=4
C.x=1,y=5,z=5
D.x=1,y=3,z=5*
Ans:D
19.The term independent of x in the expansion of(x2-1/x)9is:
A.74
B.94
C.84*
D.64
Ans:C
20.(secA+tanA)(1-sinA)=
A.sin A
B.cos A*
C.tan A
D.Sec A
Ans:B
21.Which of the following types of bond contains,alternate courses of headers and stretchers as the main feature?
A.Flemish Bond
B.Stretcher Bond
C.English Bond*
D.Header Bond
Ans:C
22.What is meant by batching of concrete?
A.Process of measuring the required quantities of cement,fine aggregate,coarse aggregate and water*
B.Process of determining the required proportions of cement,fine aggregate,coarse aggregate and water
C.Process of mixing the required quantities of cement,fine aggregate,coarse aggregate and water for a particular mix
D.Process of separating the different types of concrete into different batches
Ans:A
23.Which among the following is not a structural steel section?
A.Channel Section
B.Angle section
C.T-Section
D.Tor steel*
Ans:D
24.In chain surveying at what circumstances ranging is done?
A.When the stations are inter-visible
B.When the length of the survey line is more than the chain length*
C.To set out the foot of a perpendicular from a point outside the survey line
D.When the ranging rods are not available
Ans:B
25.A dumpy level is set up between stations A and B.Staff is held at A whose reduced level is 100.000 and Back Sight is noted as1.100,then Fore Sight is noted as1.000 after holding the staff at B.What is the reduced level of B?
A.100.100*
B.101.000
C.99.900
D.101.100
Ans:A
26.The clutch is located between the engine and:
A.Gear box*
B.Universal joint
C.Rear axle
D.Differential
Ans:A
27.Uranium is used as a primary fuel in-power plant
A.Steam
B.Hydroelectric
C.Diesel
D.Nuclear*
Ans:D
28.In an automobile transmission system the drive from gear box to the rear axle is taken by
A.Clutch
B.Universal joint
C.Propeller shaft*
D.Differential
Ans:C
29.In a two stroke engine,the working cycle is completed by---------revolution of the crankshaft.
A.Two
B.One*
C.Three
D.Four
Ans:B
30.The fuel injector used in:
A.Diesel engine*
B.Gas engine
C.Petrol engine
D.Steam engine
Ans:A
31.Earthing of electric installations are done using:
A.Insulated copper wire
B.Bare Aluminium wire
C.Insulated aluminium wire
D.Bare Copper Conductor*
Ans:D
32.A 3-ohm resistor is connected is parallel to 6-ohm resistor.The combination is connected in series to an 8-ohm resistor.A 10-ohm resistor is connected in parallel to the whole combination.The effective resistance is:
A.10 ohms
B.5 ohms*
C.26 ohms
D.20 ohms
Ans:B
33.A 10 ohm resistor is connected across a 20v battery.Power consumed is:
A.400w
B.200w
C.80w
D.40w*
Ans:D
34.A 4-ohm resistor is connected across a 12 V battery.The current flowing will be
A.4A
B.6A
C.3A*
D.2A
Ans:C
35.A series RL circuit is connected to a 100 V 50 Hz supply.The resulting current in 10A and power consumed is 500 W.The power factor of the circuit is:
A.0.5 lag*
B.0.5 lead
C.Unity
D.Zero
Ans:A
36.How are microcontrollers classified on the basic of internal bus width?
A.8,16,32,64 bits
B.4,8,16,32 bits*
C.8,16 bits
D.4,16,32 bits
Ans:B
37.For a full wave rectified sine wave,mean value is:
A.0.70 im
B.0.636 im*
C.0.5im
D.0.3181m
Ans:B
38.System on chip means:
A.It consist of both analog and digital IC*
B.Only analog IC
C.Only digital IC
D.None of above
Ans:A
39.All CDMA based technologies have------handovers.
A.Hard
B.Soft*
C.Softer
D.None of above
Ans:B
40.What is the toxic substance contained by typical electronic waste?
A.PCBs*
B.dioxin
C.Pesticides like compounds
D.Heavy metals
Ans:A
41.Which of the following is not an excavating equipment?
A.Power showel
B.Scraper
C.Dragline
D.Hoe*
Ans:D
42.In PERT analysis the actual performance of task is known as:
A.Activity
B.Event*
C.Task
D.Work
Ans:B
43.The survey in which curvature of earth is taken into consideration is called:
A.Plane survey
B.Geodetic survey*
C.Geological survey
D.Aerial survey
Ans:B
44.The longest chain line passing through the center of the area is known as:
A.Base line*
B.Tie line
C.Check line
D.All the above
Ans:A
45.The total station instrument is a:
A.Infrared wave instrument*
B.Light wave instrument
C.Microwave instrument
D.None of the above
Ans:A
46.Turning the telescope in horizontal plane is called:
A.Transiting
B.Centering
C.Swinging*
D.None of the above
Ans:C
47.The level tube/bubble tube is filled with:
A.Air
B.Water
C.Alcohol*
D.None of the above
Ans:C
48.Instrument used to enlarging and reducing plans:
A.Clinometer
B.Pantagraph*
C.Ceylon ghat tracer
D.None of the above
Ans:B
49.The point on the celestial sphere exactly above the observer’s station is known as:
A.Zenith*
B.Pole
C.Nadir
D.None of the above
Ans:A
50.The process of determining the present value of a building is called:
A.Estimation
B.Valuation*
C.Costing
D.None of the above
Ans:B
51.The method of quantity surveying used in Government Departments:
A.Center line method*
B.Separate wall method
C.Rate analysis
D.None of the above
Ans:A
52.Estimate expected to be least accurate is:
A.Supplementary estimate
B.Plinth area estimate*
C.Detailed estimate
D.Revised estimate
Ans:B
53.How many bricks are required for making one cubic meter wall?
A.300
B.700
C.500*
D.900
Ans:C
54.The gradual reduction in value with age of a property is known as:
A.Devaluation
B.Revaluation
C.Depreciation*
D.Appreciation
Ans:C
55.Stable equilibrium of a submerged body can be achieved if:
A.B is above G*
B.G is above B
C.G and B coincide
D.None of the above
Ans:A
56.Pitot tube is used to measure:
A.Pressure in a static fluid
B.Velocity in a flowing stream*
C.Total pressure
D.Dynamic pressure
Ans:B
57.The depth of flow at which specific energy is minimum is called:
A.Normal depth
B.Alternate depth
C.Critical depth*
D.None of the above
Ans:C
58.Hydrograph is a plot of:
A.Rain fall intensity against time
B.Discharge against time*
C.Cumulative rain fall against time
D.None of the above
Ans:B
59.For an area of 1000 sq.km,the number of rain gauge stations will be:
A.2*
B.10
C.40
D.5
Ans:A
60.Sugar cane is:
A.Perennial crop*
B.Kharif crop
C.Rabi crop
D.None of the above
Ans:A
61.The most efficient cross section of a channel is:
A.Triangular
B.Square
C.Semicircular
D.Trapezoidal*
Ans:D
62.The stabilizing force in gravity dam is:
A.Wind force
B.Water force
C.Uplift
D.Weight of the dam*
Ans:D
63.To estimate the water quantity which one of the following is most important?
A.Rate of demand and population*
B.Cost of supply and population
C.Adequacy of source and cost of supply
D.All the above
Ans:A
64.The quantity of water requirement for domestic purpose is:
A.501/c/d
B.851/c/d
C.1351/c/d*
D.300 l/c/d
Ans:C
65.The permissible pH value of potable water is:
A.7
B.7 to 8.5*
C.6 to 7
D.Zero
Ans:B
66.B O D in potable water may be:
A.Zero*
B.5
C.10
D.None of the above
Ans:A
67.The rise of the carriage way at the outer edge is termed
A.Gradient
B.Super elevation*
C.Camber
D.Transition curve
Ans:B
68.Bottommost layer of pavement is known as:
A.Wearing course
B.Base course
C.Sub base course
D.Subgrade course*
Ans:D
69.Tyre pressure influences the:
A.Total depth of pavement
B.Quality of surface course
C.Both of the above*
D.None of the above
Ans:C
70.Tie bars in cement concrete pavements are at:
A.Expansion joints
B.Contraction joints
C.Warping joints
D.Warping joints*
Ans:D
71.Which of the following test measures the hardness of road aggregates?
A.Crushing test
B.Abrasion test*
C.Impact test
D.Soundness test
Ans:B
72.The max design gradient for vertical profile of a road is:
A.Ruling gradient*
B.Limiting gradient
C.Exceptional gradient
D.Minimum gradient
Ans:A
73.Grading curve is drawn from the test data of:
A.Liquid limit test
B.Sieve analysis*
C.Compaction test
D.Shear box test
Ans:B
74.A well graded sandy soil containing clay is represented by the symbol as per IS classification:
A.SW*
B.SC
C.SB
D.CS
Ans:A
75.The possibility of quick sand condition will be there when flow of water to soil is:
A.Horizontal
B.Upwards*
C.Downwards
D.None of the above
Ans:B
76.Compaction of soil is measured in terms of:
A.Specific gravity
B.Voids ratio
C.Compressibility
D.Dry density*
Ans:D
77.Static sheep foot roller is most effective in compacting:
A.Gravel
B.Sand
C.Clay*
D.None of the above
Ans:C
78.In a shear box test the failure plane is:
A.Weakest plane
B.Horizontal plane*
C.Vertical plane
D.Principal Plane
Ans:B
79.Slope deflection method is:
A.Equilibrium method
B.Deformation method
C.Stiffness coefficient method
D.All of the above*
Ans:D
80.The most important tool in obtaining influence lines is:
A.Eddy’s theorem
B.Willot Mohr diagram
C.Muller Breslan Method*
D.Column analogy method
Ans:C
81.Which arch is statically determinate structure?
A.Single hinged arch
B.Two hinged arch
C.Three hinged arch*
D.Fixed arch
Ans:C
82.Which of the following is a force method?
A.Slope deflection method
B.Column analogy method*
C.Moment distribution method
D.None of the above
Ans:B
83.For splicing tension reinforcement in flexural members,the most suitable location is:
A.Point of inflexion*
B.Point of max BM
C.At the supports
D.None of the above
Ans:A
84.For the same sectional area which beam will deflect least:
A.T-beam
B.Rectangular beam
C.Circular beam
D.I-beam*
Ans:D
85.Which of the following is generally not designed for shear?
A.Slab*
B.Cantilever beam
C.Footing
D.None of the above
Ans:A
86.In RCC columns if ties are not provided,the column will likely to:
A.Fail by crushing
B.Fails by buckling*
C.Behave like a beam
D.None of the above
Ans:B
87.A surface water tank will be economical if the shape is:
A.Circular Bending moment*
B.Square
C.Rectangular
D.All the above
Ans:A
88.’AT-shaped’retaining wall consists of:
A.One cantilever*
B.Two Cantilevers
C.Three cantilevers
D.None of the above
Ans:A
89.Which of the following is not considered in footings?
A.Bending moment
B.Shear
C.Punching stress
D.Torsion*
Ans:D
90.Design consideration for a steel beam is:
A.Flexural strength
B.Stiffness
C.Economy
D.All the above*
Ans:D
91.The rocks formed due to consolidation of weathered particles of the existing rocks are called:
A.Sedimentary rocks*
B.Igneous rocks
C.Metamorphic rocks
D.Stratified rocks
Ans:A
92.In brick masonry the frog of the brick is generally kept on:
A.Top face*
B.Bottom face
C.Exposed face
D.Interior face
Ans:A
93.First class bricks should not absorb water more than:
A.20%*
B.22%
C.25%
D.15%
Ans:A
94.The innermost part of the stem,which consists entirely of cellular tissues,is called:
A.Heart*
B.Bark
C.Cambium
D.Sap wood
Ans:A
95.Pulverizing clinkers and mixing--------results in the material called cement.
A.Gypsum*
B.Limestone
C.Clay
D.Silica
Ans:A
96.The exposed vertical surfaces perpendicular to window or door frame are called:
A.Sill
B.Jamb
C.Reveals*
D.Cornice
Ans:C
97.The treatment of joints in masonry construction is called:
A.Plastering
B.Pointing*
C.Painting
D.None of the above
Ans:B
98.The under surface of a stair is called:
A.Head room
B.Scotia
C.Soffit*
D.None of the above
Ans:C
99.The operation of providing new permanent foundations is called:
A.Shoring
B.Seaffolding
C.Under pinning*
D.None of the above
Ans:C
100.Plastics can be broadly classified as:
A.Monomers and polymers
B.Thermosetting and thermo plastic*
C.Soft and hard
D.Elastic and Rigid
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email