19 December 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC TRADESMAN(REFRIGERATION & AIR CONDITIONING) 15-12-2016

TRADESMAN(REFRIGERATION & AIR CONDITIONING)
TECHNICAL EDUCATION DEPARTMENT
EXAM DATE:15-12-2016
ONLINE PRACTICE TEST NOW 

1.The ball bearings of electrical motor are lubricated by:
A.Grease*
B.Air
C.Oil
D.Water
Ans:A

2.Stabiliser used for 1.0 TR A/C is:
A.3 KVA*
B.3.5 KVA
C.4 KVA
D.4.5 KVA
Ans:A
3.Which one of the following gives DC supply?
A.Alternator
B.Transformer
C.Motor
D.Dynamo*
Ans:D
4.For checking the air movement,there is an instrument called:
A.Thermometer
B.Speedometer
C.Anemometer*
D.Mulimeter
Ans:C
5.The chemical formula of R134ais:
A.C2H2F4*
B.C2CL2F4
C.CHCL2F
D.CHCL2
Ans:A
6.The thermostat for the window type air-conditioner is set at:
A.750F*
B.800F
C.850F
D.650F
Ans:A
7.Auto defrost operated by:
A.Timer switch*
B.Heating element
C.Thermostat
D.Evaporator fan
Ans:A
8.Brine solution density is checked by:
A.Tachometer
B.Anemometer
C.Barometer
D.Hydrometer*
Ans:D
9.An ideal refrigerants is one whose boiling point is:
A.High
B.Medium
C.Low*
D.Very High
Ans:C
10.The condenser in indirect system,condenses:
A.Oil
B.Refrigerant*
C.Brine
D.Water
Ans:B
11.High side float valve is fitted on the condensing unit just after the:
A.Receiver
B.Compressor
C.Condenser*
D.Evaporator
Ans:C
12.According to Ohm’s law I=
A.V.R
B.R/V
C.R.V
D.V/R*
Ans:D
13When air is heated relative humidity
A.Decreases*
B.Increases
C.Very high
D.None of the above
Ans:A
14.Which chemical is used for condenser descaling?
A.Phosphoric acid
B.Sulphuric acid
C.Citric acid
D.Hydrochloric acid*
Ans:D
15.Which refrigerant charged in car A.C?
A.R11
B.R22
C.R134*
D.R12
Ans:C
16.The pipes which are used for absorption refrigeration system:
A.Galvanised
B.Steel*
C.PVC
D.Brass
Ans:B
17.Convert from CFC12 to HFC 134 appliance,the compressor displacement will be:
A.Slightly larger*
B.Smaller
C.Equal
D.Double
Ans:A
18.Dry ice is:
A.Ammonia
B.H2O
C.Carbon mon-oxide
D.Carbon dioxide*
Ans:D
19.Relay is protection device used in:
A.Evaporator
B.Compressor*
C.Condenser
D.Thermostat
Ans:B
20.Weak insulation can be checked by:
A.Ammeter
B.Meggar*
C.Tong tester
D.Line tester
Ans:B
21.In window type air-conditioners the following expansion device used:
A.Float valve
B.Thermostatic expansion valve
C.Capillary tube*
D.Hand valve
Ans:C
22.Freon 12 ideal pressure is:
A.2.0 kg/cm2
B.2.5 kg/cm2
C.3.5 kg/cm2
D.6.0 kg/cm2*
Ans:D
23.The storage capacity of a oxygen cylinder is:
A.6.0 m3
B.6.5 m3
C.7.01 m3
D.7 m3*
Ans:D
24.What is the range of flame temperature of oxygen-hydrogen gases?
A.1800 to 20000C
B.2000 to 22000C
C.2400 to 27000C*
D.3100 to 33000C
Ans:C
25.Which type of flux is used for soldering G.I.Sheets?
A.NH4CI
B.Zncl2
C.Resin
D.HCI*
Ans:D
26.The cooling capacity of 1.0 TR is:
A.6000 BTU/Hr
B.12000 BTU/Hr*
C.18000 BTU/Hr
D.24000 BTU/Hr
Ans:B
27.The atmospheric pressure at sea level is taken as:
A.1.03 kg/cm2
B.1.02 kg/cm2
C.1.033 kg/cm2*
D.1.023 kg/cm2
Ans:C
28.The freezing temperature of water is:
A.10C
B.-10C
C.-40C
D.00C*
Ans:D
29.The mechanical fault in refrigerator system is:
A.High voltage
B.Condenser coil dirty*
C.Over load protector burnt
D.Relay defective
Ans:B
30.Boiling point of R 600a is:
A.-15.80C
B.-14.80C
C.11.80C*
D.10.80C
Ans:C
31.The condenser coil type which used in deep freezer commonly:
A.Flooded type
B.Natural draft
C.Plate type
D.Force draft*
Ans:D
32.Internal energy of a substance is proportional to:
A.Velocity
B.Temperature*
C.Pressure
D.None of the above
Ans:B
33.The  closing of churner and top cover done air tight by:
A.’O’ring*
B.Seal
C.Gasket
D.Sticking tape
Ans:A
34.The thread angle of National fine thread is:
A.250
B.350
C.400
D.450*
Ans:D
35.Select the ‘pitch’ of a medium hacksaw blade from the following:
A.1.8 mm
B.1.0 mm and 4 mm
C.1.4 mm and 1.0 mm*
D.0.8 mm
Ans:C
36.Refrigerator compressor motor winding burnt out:
A.High voltage*
B.Loose connection
C.Over load protector defective
D.Low voltage
Ans:A
37.Which of the following is not a desirable property of a good insulating material?
A.Light weight
B.Hight heat conductivity*
C.Odourless
D.Low cost
Ans:B
38.Compressor used in window A/c is:
A.Rotary compressor
B.Reciprocating compressor
C.Sealled compressor*
D.Open type compressor
Ans:C
39.How many operations are in service valve?
A.One
B.Two
C.Three*
D.Four
Ans:C
40.The most possible leakage spots in the refrigerator is:
A.Capillary tube
B.Brazing tube joints*
C.Condenser
D.Evaporator
Ans:B
41.One Kilowat is equal to:
A.1.34 H.P*
B.1.66 H.P
C.1 H.P
D.1.5 H.P
Ans:A
42.It is an instrument used to measure high temperature:
A.Psychometer
B.Pyrometer*
C.Thermometer
D.Micrometer
Ans:B
43.The operation of split A/c produces:
A.High noise
B.Medium noise
C.Low noise
D.No noise*
Ans:D
44.Ball bearing can be removed by using:
A.Ring spanner
B.Mallet
C.Puller*
D.Hammer
Ans:C
45.The metal wire which give good earth contact is:
A.Copper*
B.GI
C.Brass
D.Aluminium
Ans:A
46.Name the temperature at which moisture condenses on a surface:
A.Relative humidity
B.Grains of moisture
C.Dew point temperature*
D.Humidity
Ans:C
47.Name the correct tool which is used to cut wires
A.Wire cutter*
B.Tube cutter
C.Shear
D.Combination plier
Ans:A
48.Select the minimum number of diodes used in fulwave rectifier:
A.Four
B.One
C.Three
D.Two*
Ans:D
49.The unit of pressure in SI system is:
A.N/m
B.N/m1
C.N/m2*
D.N/m3
Ans:C
50.The amount of heat required in calories to raise the temperature of one gram of substance through 10C is:
A.Sensible heat
B.Specific heat*
C.Latent heat
D.B.t.u
Ans:B
51.Specify the thickness of a sheet metal having 18 SWG (Standard Wire Guage)
A.1.02
B.1.63
C.1.01
D.1.22*
Ans:D
52.The size of ½” copper tube is equal to:
A.12 mm*
B.13 mm
C.14 mm
D.15 mm
Ans:A
53.350 litres refrigerator---------compressor is used
A.1/4 H.P
B.1/5 H.P*
C.1/6 H.P
D.1/8 H.P
Ans:B
54.The temperature in degree centigrade for human comfort is:
A.15
B.17
C.19
D.21*
Ans:D
55.If the vacuum level inside the refrigerator is 30 mm of Hg the moisture boiling temperature will be:
A.250C*
B.300C
C.350C
D.400C
Ans:A
56.The size of the gasket is depends on:
A.Width
B.Thickness*
C.Length
D.Area
Ans:B
57.The material with highest ductility:
A.Cast iron
B.Tin
C.Copper
D.Gold*
Ans:D
58.To cool 20 litres of water from 320C to 12.50C in one hour.
Calculate the amount of heat removed:
A.370 Keal/Hr
B.380 Keal/Hr
C.390 Keal/Hr*
D.400 Keal/Hr
Ans:C
59.In large capacity air-conditioning applications the following expansion device is used:
A.Capillary tube
B.Thermostatic expansion valve*
C.Float valve
D.Automatic expansion valve
Ans:B
60.Relative humidity of air at the grill of an air-conditioner as compared to the room humidity is:
A.Less
B.More*
C.Same
D.None of the above
Ans:B
61.The Global Warming Potential(GWP)of R134 is:
A.1500
B.1400
C.1300*
D.1200
Ans:C
62.The solder wire used in electronic soldering melts at:
A.4000C
B.2000C*
C.6000C
D.8000C
Ans:B
63.Select the material used to check the tightness of door gasket of a refrigerator:
A.Gasket sheet
B.Rubber sheet
C.Paper sheet*
D.Plastic sheet
Ans:C
64.When a pressure switch cut-out,it will make the drive to:
A.Stop*
B.Start
C.Run on various speed
D.Run slowly
Ans:A
65.When wet bulb and dry bulb temperature are equal the humidity is:
A.100%*
B.90%
C.80%
D.60%
Ans:A
66.One tone of refrigeration is equal to:
A.21 KJ/min
B.420 KJ/min
C.210 KJ/min*
D.620 KJ/min
Ans:C
67.A water cooler is uses the refrigerant:
A.R 22
B.R 21
C.R 717
D.R 134a*
Ans:D
68.What is the angle of point of centre punch?
A.900*
B.600
C.450
D.300
Ans:A
69.The switch should control the line:
A.Earth
B.Phase*
C.Neutral
D.Common
Ans:B
70.A compressor coupled to a motor externally is called:
A.Sealed compressor
B.Open type compressor*
C.Semi-sealed compressor
D.None of the above
Ans:B
71.The purpose of a filter drier is to remove:
A.Oil
B.Gaskets
C.Moisture*
D.Sludge
Ans:C
72.The storage capacity of a dissolved acetylene cylinder is:
A.6.0 m3*
B.6.5 m3
C.7.0 m3
D.7.5 m3
Ans:A
73.The heart of refrigeration system is:
A.Liquid receiver
B.Condenser
C.Evaporator
D.Compressor*
Ans:D
74.Velocity is measured in the units of:
A.RPM
B.CFM
C.Kg Km2
D.F.P.M*
Ans:D
75.Colour code of ammonia refrigerant cylinder:
A.Light blue
B.Light green
C.Orange
D.Silver*
Ans:D
76.Identify the zeotropic refrigerant from the following:
A.R40
B.R407C*
C.R 22
D.R12
Ans:B
77.Double cut file is made of:
A.Cast steel
B.Cast iron
C.High carbon steel*
D.Spring steel
Ans:C
78.In air-refrigeration system,the coefficient of performance is:
A.High
B.Low*
C.Very high
D.Moderate
Ans:B
79.A low side float valve maintains the level of refrigerant in:
A.Flooded evaporator*
B.Evaporator
C.Condenser
D.Compressor
Ans:A
80.-400F is:
A.-400C*
B.+400C
C.4.40C
D.-100C
Ans:A
81.Which famous writer coined the term ‘Banana Republic to denote politically countries?
A.Winston Churchill
B.Grover Cleveland
C.Henry*
D.Adam Smith
Ans:C
82.Which team won Azian Shah Hockey Tournament in 2013?
A.Malaysia
B.Netherland
C.Pakistan
D.Australia*
Ans:D
83.Who was an active member of secret society “Lotus and Dagger”to liberate Indian from the British?
A.A.O.Home
B.Aurobindo Gosh*
C.K.Kamaraj
D.Palindas
Ans:B
84.The founder of St.Joseph’s press at Mannanam:
A.Thomas Malpan
B.Thomas Kathanar
C.Mar Kuriakose Elias Chavara*
D.Kayamkulam Philipose
Ans:C
85.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the Year:
A.1852
B.1863
C.1856
D.1853*
Ans:D
86.Who was known as India’s unofficial ambassador in England?
A.Dadabhai Naoroji*
B.Gopala Krishna Gokhale
C.Subhash Chandra Bose
D.Bipin Chandra Pal
Ans:A
87.Where is the central secretariat of ASEAN located?
A.Paris
B.Burma
C.Philippines
D.Jakaria*
Ans:D
88.Which day was fixed as Direct Action Day by the Muslim League?
A.October 16
B.August 16*
C.August 26
D.September 16
Ans:B
89.Name the person who used the term’cold war’ for the first time:
A.Franklin Roosevelt
B.Walter Lippmann
C.Bernard Baruch*
D.Albert Hoffman
Ans:C
90.Urdu daily started by Lala Lajpat Rai:
A.Vande Mataram*
B.Kesari
C.Sambad Koumudi
D.Common Wheel
Ans:A
91.Name the person associated with kuka movement:
A.Raja Toder Mal
B.Bhagat Jawahar Mal*
C.Bhagat Singh
D.Chandrasekhar Azad
Ans:B
92.Who were Jotedars?
A.Rich Peassants*
B.Money Lenders
C.Tax Collectors
D.Zamindars
Ans:A
93.Which act of the British was termed as the ‘Gagging Act’?
A.Regulating act
B.Rowlat act
C.Vernacular Press act*
D.Pitt’s India act
Ans:C
94.Which country is known as the cradle of renaissance movement?
A.Germany
B.Italy*
C.France
D.Switzerland
Ans:B
95.Founder of samatva samajam:
A.Sree Narayana Guru
B.Vaghbadananda
C.Chattambi Swamikal
D.Vaikunda Swamikal*
Ans:D
96.The painting ‘Relief of Lucknow’was painted by:
A.Thomas Jones Barker*
B.Ravivarma
C.Joseph Noel Paton
D.Miss Wheeler
Ans:A
97.The largest temple in the world ‘Ankorvat’built by:
A.Yasovarman
B.Rudravarman
C.Suryavarman*
D.Jayavarman
Ans:C
98.Who is known as the father of Conditional Drift Theory?
A.Berry Willis
B.Alfred Wegener*
C.Alfred Marshall
D.Harold Jeffrey
Ans:B
99.The ruins of Hampi were discovered by:
A.Colonel Cohn Mackenzie*
B.Alexander  Greem Law
C.J.F.Fleet
D.George Maxbelle
Ans:A
100.Father of local self government in India:
A.Lord Canning
B.Lord Ripon*
C.Lord Dufferin
D.Lord Delhousee

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email