TRADESMAN(REFRIGERATION
& AIR CONDITIONING) 
TECHNICAL
EDUCATION DEPARTMENT 
1.The
ball bearings of electrical motor are lubricated by: 
A.Grease* 
B.Air 
C.Oil 
D.Water 
Ans:A 
2.Stabiliser
used for 1.0 TR A/C is: 
A.3 KVA* 
B.3.5 KVA 
C.4 KVA 
D.4.5 KVA 
Ans:A 
3.Which
one of the following gives DC supply? 
A.Alternator 
B.Transformer 
C.Motor 
D.Dynamo* 
Ans:D 
4.For
checking the air movement,there is an instrument called: 
A.Thermometer 
B.Speedometer 
C.Anemometer* 
D.Mulimeter 
Ans:C 
5.The
chemical formula of R134a is: 
A.C2 H2 F4 * 
B.C2 CL2 F4  
C.CHCL2 F 
D.CHCL2  
Ans:A 
6.The
thermostat for the window type air-conditioner is set at: 
A.750 F* 
B.800 F 
C.850 F 
D.650 F 
Ans:A 
7.Auto
defrost operated by: 
A.Timer
switch* 
B.Heating
element 
C.Thermostat 
D.Evaporator
fan 
Ans:A 
8.Brine
solution density is checked by: 
A.Tachometer 
B.Anemometer 
C.Barometer 
D.Hydrometer* 
Ans:D 
9.An
ideal refrigerants is one whose boiling point is: 
A.High 
B.Medium 
C.Low* 
D.Very High 
Ans:C 
10.The
condenser in indirect system,condenses: 
A.Oil 
B.Refrigerant* 
C.Brine 
D.Water 
VIDEO 
11.High
side float valve is fitted on the condensing unit just after the: 
A.Receiver 
B.Compressor 
C.Condenser* 
D.Evaporator 
Ans:C 
12.According
to Ohm’s law I= 
A.V.R 
B.R/V 
C.R.V 
D.V/R* 
Ans:D 
13When
air is heated relative humidity 
A.Decreases* 
B.Increases 
C.Very high 
D.None of
the above 
Ans:A 
14.Which
chemical is used for condenser descaling? 
A.Phosphoric
acid 
B.Sulphuric
acid 
C.Citric
acid 
D.Hydrochloric
acid* 
Ans:D 
15.Which
refrigerant charged in car A.C? 
A.R11 
B.R22 
C.R134* 
D.R12 
Ans:C 
16.The
pipes which are used for absorption refrigeration system: 
A.Galvanised 
B.Steel* 
C.PVC 
D.Brass 
Ans:B 
17.Convert
from CFC12 to HFC 134 appliance,the compressor displacement will be: 
A.Slightly
larger* 
B.Smaller 
C.Equal 
D.Double 
Ans:A 
18.Dry
ice is: 
A.Ammonia 
B.H2 O 
C.Carbon
mon-oxide 
D.Carbon
dioxide* 
Ans:D 
19.Relay
is protection device used in: 
A.Evaporator 
B.Compressor* 
C.Condenser 
D.Thermostat 
Ans:B 
20.Weak
insulation can be checked by: 
A.Ammeter 
B.Meggar* 
C.Tong
tester 
D.Line
tester 
Ans:B 
21.In
window type air-conditioners the following expansion device used: 
A.Float
valve 
B.Thermostatic
expansion valve 
C.Capillary
tube* 
D.Hand valve 
Ans:C 
22.Freon
12 ideal pressure is: 
A.2.0 kg/cm2  
B.2.5 kg/cm2  
C.3.5 kg/cm2  
D.6.0 kg/cm2 * 
Ans:D 
23.The
storage capacity of a oxygen cylinder is: 
A.6.0 m3  
B.6.5 m3  
C.7.01 m3  
D.7 m3 * 
Ans:D 
24.What
is the range of flame temperature of oxygen-hydrogen gases? 
A.1800 to
20000 C 
B.2000 to
22000 C 
C.2400 to
27000 C* 
D.3100 to
33000 C 
Ans:C 
25.Which
type of flux is used for soldering G.I.Sheets? 
A.NH4 CI 
B.Zncl2  
C.Resin 
D.HCI* 
Ans:D 
26.The
cooling capacity of 1.0 TR is: 
A.6000
BTU/Hr 
B.12000
BTU/Hr* 
C.18000
BTU/Hr 
D.24000
BTU/Hr 
Ans:B 
27.The
atmospheric pressure at sea level is taken as: 
A.1.03 kg/cm2  
B.1.02 kg/cm2  
C.1.033
kg/cm2 * 
D.1.023 kg/cm2  
Ans:C 
28.The
freezing temperature of water is: 
A.10 C 
B.-10 C 
C.-40 C 
D.00 C* 
Ans:D 
29.The
mechanical fault in refrigerator system is: A.High voltage 
B.Condenser
coil dirty* 
C.Over load
protector burnt 
D.Relay
defective 
Ans:B 
30.Boiling
point of R 600a is: 
A.-15.80 C 
B.-14.80 C 
C.11.80 C* 
D.10.80 C 
Ans:C 
31.The
condenser coil type which used in deep freezer commonly: 
A.Flooded
type 
B.Natural
draft 
C.Plate type 
D.Force
draft* 
Ans:D 
32.Internal
energy of a substance is proportional to: 
A.Velocity 
B.Temperature* 
C.Pressure 
D.None of
the above 
Ans:B 
33.The  closing of churner and top cover done air
tight by: 
A.’O’ring* 
B.Seal 
C.Gasket 
D.Sticking
tape 
Ans:A 
34.The
thread angle of National fine thread is: 
A.250  
B.350  
C.400  
D.450*  
Ans:D 
35.Select
the ‘pitch’ of a medium hacksaw blade from the following: 
A.1.8 mm 
B.1.0 mm and
4 mm 
C.1.4 mm and
1.0 mm* 
D.0.8 mm 
Ans:C 
36.Refrigerator
compressor motor winding burnt out: A.High voltage* 
B.Loose
connection 
C.Over load
protector defective 
D.Low
voltage 
Ans:A 
37.Which
of the following is not a desirable property of a good insulating material? 
A.Light
weight 
B.Hight heat
conductivity* 
C.Odourless 
D.Low cost 
Ans:B 
38.Compressor
used in window A/c is: 
A.Rotary
compressor 
B.Reciprocating
compressor 
C.Sealled
compressor* 
D.Open type
compressor 
Ans:C 
39.How
many operations are in service valve? 
A.One 
B.Two 
C.Three* 
D.Four 
Ans:C 
40.The
most possible leakage spots in the refrigerator is: 
A.Capillary
tube 
B.Brazing
tube joints* 
C.Condenser 
D.Evaporator 
Ans:B 
41.One
Kilowat is equal to: 
A.1.34 H.P* 
B.1.66 H.P 
C.1 H.P 
D.1.5 H.P 
Ans:A 
42.It is
an instrument used to measure high temperature: 
A.Psychometer 
B.Pyrometer* 
C.Thermometer 
D.Micrometer 
Ans:B 
43.The
operation of split A/c produces: 
A.High noise 
B.Medium
noise 
C.Low noise 
D.No noise* 
Ans:D 
44.Ball
bearing can be removed by using: 
A.Ring
spanner 
B.Mallet 
C.Puller* 
D.Hammer 
Ans:C 
45.The
metal wire which give good earth contact is: 
A.Copper* 
B.GI 
C.Brass 
D.Aluminium 
Ans:A 
46.Name
the temperature at which moisture condenses on a surface: 
A.Relative
humidity 
B.Grains of
moisture 
C.Dew point
temperature* 
D.Humidity  
Ans:C 
47.Name
the correct tool which is used to cut wires 
A.Wire
cutter* 
B.Tube
cutter 
C.Shear 
D.Combination
plier 
Ans:A 
48.Select
the minimum number of diodes used in fulwave rectifier: 
A.Four 
B.One 
C.Three 
D.Two* 
Ans:D 
49.The
unit of pressure in SI system is: 
A.N/m 
B.N/m1  
C.N/m2 * 
D.N/m3  
Ans:C 
50.The
amount of heat required in calories to raise the temperature of one gram of
substance through 10 C is: 
A.Sensible
heat 
B.Specific
heat* 
C.Latent
heat 
D.B.t.u 
Ans:B 
51.Specify
the thickness of a sheet metal having 18 SWG (Standard Wire Guage) 
A.1.02 
B.1.63 
C.1.01 
D.1.22* 
Ans:D 
52.The
size of ½” copper tube is equal to: 
A.12 mm* 
B.13 mm 
C.14 mm 
D.15 mm 
Ans:A 
53.350
litres refrigerator---------compressor is used 
A.1/4 H.P 
B.1/5 H.P* 
C.1/6 H.P 
D.1/8 H.P 
Ans:B 
54.The
temperature in degree centigrade for human comfort is: 
A.15 
B.17 
C.19 
D.21* 
Ans:D 
55.If the
vacuum level inside the refrigerator is 30 mm of Hg the moisture boiling   temperature will be: 
A.250 C* 
B.300 C 
C.350 C 
D.400 C 
Ans:A 
56.The
size of the gasket is depends on: 
A.Width 
B.Thickness* 
C.Length 
D.Area 
Ans:B 
57.The material
with highest ductility: 
A.Cast iron 
B.Tin 
C.Copper 
D.Gold* 
Ans:D 
58.To
cool 20 litres of water from 320 C to 12.50 C in one hour. 
Calculate
the amount of heat removed: 
A.370
Keal/Hr 
B.380
Keal/Hr 
C.390
Keal/Hr* 
D.400
Keal/Hr 
Ans:C 
59.In
large capacity air-conditioning applications the following expansion device is   used: 
A.Capillary
tube 
B.Thermostatic
expansion valve* 
C.Float
valve 
D.Automatic
expansion valve 
Ans:B 
60.Relative
humidity of air at the grill of an air-conditioner as compared to the   room humidity is: 
A.Less 
B.More* 
C.Same 
D.None of
the above 
Ans:B 
61.The
Global Warming Potential(GWP)of R134 is: A.1500 
B.1400 
C.1300* 
D.1200 
Ans:C 
62.The
solder wire used in electronic soldering melts at: 
A.4000 C 
B.2000 C* 
C.6000 C 
D.8000 C 
Ans:B 
63.Select
the material used to check the tightness of door gasket of a refrigerator: 
A.Gasket
sheet 
B.Rubber
sheet 
C.Paper
sheet* 
D.Plastic
sheet 
Ans:C 
64.When a
pressure switch cut-out,it will make the drive to: 
A.Stop* 
B.Start 
C.Run on
various speed 
D.Run slowly 
Ans:A 
65.When
wet bulb and dry bulb temperature are equal the humidity is: 
A.100%* 
B.90% 
C.80% 
D.60% 
Ans:A 
66.One
tone of refrigeration is equal to: 
A.21 KJ/min 
B.420 KJ/min 
C.210 KJ/min* 
D.620 KJ/min 
Ans:C 
67.A
water cooler is uses the refrigerant: 
A.R 22 
B.R 21 
C.R 717 
D.R 134a* 
Ans:D 
68.What
is the angle of point of centre punch? 
A.900 * 
B.600  
C.450  
D.300  
Ans:A 
69.The
switch should control the line: 
A.Earth 
B.Phase* 
C.Neutral 
D.Common 
Ans:B 
70.A
compressor coupled to a motor externally is called: 
A.Sealed
compressor 
B.Open type
compressor* 
C.Semi-sealed
compressor 
D.None of
the above 
Ans:B 
71.The
purpose of a filter drier is to remove: 
A.Oil 
B.Gaskets 
C.Moisture* 
D.Sludge 
Ans:C 
72.The
storage capacity of a dissolved acetylene cylinder is: 
A.6.0 m3 * 
B.6.5 m3  
C.7.0 m3  
D.7.5 m3  
Ans:A 
73.The
heart of refrigeration system is: 
A.Liquid
receiver 
B.Condenser 
C.Evaporator 
D.Compressor* 
Ans:D 
74.Velocity
is measured in the units of: 
A.RPM 
B.CFM 
C.Kg Km2  
D.F.P.M* 
Ans:D 
75.Colour
code of ammonia refrigerant cylinder: 
A.Light blue 
B.Light
green 
C.Orange 
D.Silver* 
Ans:D 
76.Identify
the zeotropic refrigerant from the following: 
A.R40 
B.R407C* 
C.R 22 
D.R12 
Ans:B 
77.Double
cut file is made of: 
A.Cast steel 
B.Cast iron 
C.High
carbon steel* 
D.Spring
steel 
Ans:C 
78.In
air-refrigeration system,the coefficient of performance is: 
A.High 
B.Low* 
C.Very high 
D.Moderate 
Ans:B 
79.A low
side float valve maintains the level of refrigerant in: 
A.Flooded
evaporator* 
B.Evaporator 
C.Condenser 
D.Compressor 
Ans:A 
80.-400 F
is: 
A.-400 C* 
B.+400 C 
C.4.40 C 
D.-100 C 
Ans:A 
81.Which
famous writer coined the term ‘Banana Republic to denote politically   countries? 
A.Winston
Churchill 
B.Grover
Cleveland 
C.Henry* 
D.Adam Smith 
Ans:C 
82.Which
team won Azian Shah Hockey Tournament in 2013? 
A.Malaysia 
B.Netherland 
C.Pakistan 
Ans:D 
83.Who
was an active member of secret society “Lotus and Dagger”to liberate   Indian from the British? 
A.A.O.Home 
B.Aurobindo
Gosh* 
C.K.Kamaraj 
D.Palindas 
Ans:B 
84.The
founder of St.Joseph’s press at Mannanam: 
A.Thomas
Malpan 
B.Thomas
Kathanar 
C.Mar
Kuriakose Elias Chavara* 
D.Kayamkulam
Philipose 
Ans:C 
85.The
system of competitive examination for civil service was accepted in   principle in the Year: 
A.1852 
B.1863 
C.1856 
D.1853* 
Ans:D 
86.Who
was known as India’s unofficial ambassador in England? 
A.Dadabhai
Naoroji* 
B.Gopala
Krishna Gokhale 
C.Subhash
Chandra Bose 
D.Bipin
Chandra Pal 
Ans:A 
87.Where
is the central secretariat of ASEAN located? 
A.Paris 
B.Burma 
C.Philippines 
D.Jakaria* 
Ans:D 
88.Which
day was fixed as Direct Action Day by the Muslim League? 
A.October 16 
B.August 16* 
C.August 26 
D.September
16 
Ans:B 
89.Name
the person who used the term’cold war’ for the first time: 
A.Franklin
Roosevelt 
B.Walter
Lippmann 
C.Bernard
Baruch* 
D.Albert
Hoffman 
Ans:C 
90.Urdu
daily started by Lala Lajpat Rai: 
A.Vande
Mataram* 
B.Kesari 
C.Sambad
Koumudi 
D.Common
Wheel 
Ans:A 
91.Name
the person associated with kuka movement: 
A.Raja Toder
Mal 
C.Bhagat
Singh 
D.Chandrasekhar
Azad 
Ans:B 
92.Who
were Jotedars? 
A.Rich
Peassants* 
B.Money
Lenders 
C.Tax Collectors 
D.Zamindars 
Ans:A 
93.Which
act of the British was termed as the ‘Gagging Act’? 
A.Regulating
act 
B.Rowlat act 
C.Vernacular
Press act* 
D.Pitt’s
India act 
Ans:C 
94.Which
country is known as the cradle of renaissance movement? 
A.Germany 
B.Italy* 
C.France 
D.Switzerland 
Ans:B 
95.Founder
of samatva samajam: 
A.Sree
Narayana Guru 
B.Vaghbadananda 
C.Chattambi
Swamikal 
D.Vaikunda
Swamikal* 
Ans:D 
96.The
painting ‘Relief of Lucknow’was painted by: 
A.Thomas
Jones Barker* 
B.Ravivarma 
C.Joseph
Noel Paton 
D.Miss Wheeler 
Ans:A 
97.The
largest temple in the world ‘Ankorvat’built by: 
A.Yasovarman 
B.Rudravarman 
D.Jayavarman 
Ans:C 
98.Who is
known as the father of Conditional Drift Theory? A.Berry Willis 
B.Alfred
Wegener* 
C.Alfred
Marshall 
D.Harold
Jeffrey 
Ans:B 
99.The
ruins of Hampi were discovered by: 
A.Colonel
Cohn Mackenzie* 
B.Alexander  Greem Law 
C.J.F.Fleet 
D.George
Maxbelle 
Ans:A 
100.Father
of local self government in India: 
A.Lord
Canning 
B.Lord Ripon* 
C.Lord
Dufferin 
D.Lord
Delhousee 
Ans:B 
 
Thank u for this post . Very useful for me
ReplyDeleteThanks for your support..........
DeleteThanks for this useful post
ReplyDeleteFill the day with enthusiasm.Give the day all you've got and it will give you all it's got,which will be plenty.-Norman Vincent Peale.
ReplyDeleteKERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.