10 December 2016

// // Leave a Comment

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL (CHSL)EXAM 15-11-2015

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM 2015
EXAM DATE:15-11-2015
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM 15-11-2015(DOWNLOAD AVAILABLE)
BUY NOW

1.The amount of matter in a ball of steel is its:
A.Mass*
B.Density
C.Volume
D.Weight
Ans:A

2.When price of a substitute of commodity ‘x’falls.the demand for ‘x’
A.Remains unchanged
B.Increases at increasing rate
C.Rises
D.Falls*
Ans:D
3.Transpiration increases in:
A.Hot,damp and windy condition
B.Cool,damp and windy condition
C.Cool,dry and still condition
D.Hot,dry and windy condition*
Ans:D
4.If xylem and phloem are arranged in the same radius,such a vascular bundle is called:
A.Bicollateral
B.Concentric
C.Radial
D.Collateral*
Ans:D
5.Where did the Black-Hole tragedy took place?
A.Calcutta*
B.Murshidabad
C.Dacca
D.Monghyr
Ans:A
6.What is Kyoto Protocol?
A.It is an agreement among countries to takes steps for planting trees to control pollution
B.It is an agreement among countries to start using nuclear energy
C.It is an agreement among countries to take steps for reducing global warming*
D.It is an agreement among countries to take steps for reducing acid rain
Ans:C
7.Earth day is celebrated on:
A.April 22*
B.September 17
C.February 16
D.April 4
Ans:A
8.All forms of ROM are also known as----------
A.Middleware
B.Firmware*
C.Shareware
D.Freeware
Ans:B
9.What is the number of players on each side in Rugby Football?
A.16
B.12
C.11
D.15*
Ans:D
10.Plank’s constant has the dimensions of:
A.Linear momentum
B.Angular momentum*
C.Force
D.Energy
Ans:B
11.Who discovered the link between electricity and magnetism?
A.Maxwell
B.Diesel
C.Michael Faraday*
D.Volta
Ans:C
12.Which Article of the Indian Constitution deals with Election Commission?
A.Article 356
B.Article 360
C.Article 324*
D.Article 352
Ans:C
13.The largest reservoir of fresh water is:
A.Ground water
B.Ponds
C.Lakes
D.Glaciers*
Ans:D
14.Who built the famous Shiva temple at Ellora?
A.Mauryan Emperor Ashoka
B.Gupta King Samudra Gupta
C.Chalukyan King Pulikeshi II
D.Rashtrakuta Ruler Krishna I*
Ans:D
15.The most abundant element by number in the living system is:
A.Hydrogen*
B.Oxygen
C.Carbon
D.Nitrogen
Ans:A
16.Which of the following phenomenon helps to conclude that light is a transverse wave?
A.Diffraction
B.Polarisation*
C.Refraction
D.Interference
Ans:B
17.Which was the first linguistic state to be created?
A.Tamil Nadu
B.Andhra Pradesh*
C.Maharashtra
D.Kerala
Ans:B
18.The headquarters of the Survery of India Dept.(department)is located at:
A.Dehradun*
B.Hyderabad
C.New Delhi
D.Jaipur
Ans:A
19.Among the following districts of Tamil Nadu,which district is unfit for cultivation due to increased salinity:
A.Tiruchirapalli
B.Negapattinam
C.Ramanathapuram*
D.Coimbatore
Ans:C
20.Mixed Economy means:
A.Co-existence of public and private sectors*
B.Co-existence of rich and poor
C.Co-existence of small and large Industries
D.Promoting both agriculture and Industries in the economy
Ans:A
21.Natural system of classification was proposed by--------botanists
A.German
B.Swedish*
C.British
D.Indian
Ans:B
22.The Lalit Kala Academy is devoted to the promotion of:
A.Literature
B.Music
C.Dance and Drama
D.Fine Arts*
Ans:D
23.Indian born Vijay Sheshadri won the prestigious 2014 Pulitzer Prize in which of the following categories?
A.Poetry*
B.Drama
C.Journalism
D.Music
Ans:A
24.World wild life fund was founded in:
A.1969
B.1992
C.1961*
D.1965
Ans:C
25.Arundhati Roy is the author of:
A.Disgrace
B.The Tin Drum
C.My Childhood Days
D.God of Small Things*
Ans:D
26.Minamata disease is caused by pollution of water by:
A.Tin
B.Methyl isocyanate
C.Mercury*
D.Lead
Ans:C
27.The ‘King of Metals’is:
A.Silver
B.Iron
C.Aluminium
D.Gold*
Ans:D
28.The first Bio-sphere Reserve in India has been established in:
A.Nilgiri*
B.Nanda Devi
C.Hazaribagh
D.Kanha
Ans:A
29.Who composed the Allahabad Pillar inscription?
A.Mahasena
B.Veerasena
C.Vishusena
D.Harisena*
Ans:D
30.Kimono is a dress style of which Asian Country?
A.Korea
B.Laos
C.China
D.Japan*
Ans:D
31.By whom was the autonomous investment separated from induced investment?
A.Malthus
B.Joan Robinson
C.Adam Smith
D.Schumpeter*
Ans:D
32.Amino acids are required for the synthesis of:
A.Lipids
B.Proteins*
C.Carbohydrates
D.Alkaloids
Ans:B
33.Dr.P.Rama Rao Committee is related to which of the following?
A.Defence*
B.Industry
C.Agriculture
D.Taxes
Ans:A
34.A demand curve will not shift:
A.When only prices of substitute products change
B.When there is a change in advertisement expenditure*
C.When only price of the commodity changes
D.When only income changes
Ans:B
35.Kathakali is a dance prevalent in which state?
A.Andhra Pradesh
B.Tamil Nadu
C.Orissa
D.Kerala*
Ans:D
36.How much of world’s surface is covered by water?
A.70%*
B.80%
C.25%
D.55%
Ans:A
37.Which of the following Scientist proved that the path of each planet around the Sun is elliptical?
A.Galileo
B.Newton
C.Copernicus
D.Kepler*
Ans:D
38.Todar Mal,the brilliant revenue officer served under:
A.Bhagwan Das
B.Humayun
C.Baz Bahadur
D.Sher Shah*
Ans:D
39.The Simplest CUP scheduling algorithm is
A.Round-robin scheduling algorithm
B.Multilevel scheduling algorithm
C.FCFS scheduling algorithm*
D.SJF scheduling algorithm
Ans:C
40.The most suitable unit for expressing nuclear radius is:
A.Fermi*
B.Angstrom
C.Micron
D.Nanometre
Ans:A
41.When was the League of Nations established?
A.In 1920
B.In 1939
C.In 1914
D.In 1918*
Ans:D
42.In which of the Round Table Conference Mahatma Gandhi Participated?
A.First Round Table Conference,1930
B.Second Round Table Conference,1931*
C.Third Round Table Conference,1932
D.All of the above
Ans:B
43.Blowing Air with open pipe is an example of:
A.Isochoric process
B.Isobaric process*
C.Adiabatic process
D.Isothermal process
Ans:B
44.Rand is the currency of:
A.Iran
B.Romania
C.Norway
D.Namibia*
Ans:D
45.Iron filings can be separated from a heterogenous mixture using the technique of
A.Magnetization*
B.Sedimentation
C.Evaporation
D.Sublimation
Ans:A
46.Christmas factor is involved in:
A.Excretion
B.Digestion
C.Respiration
D.Blood Coagulation*
Ans:D
47.If the President wants to resign,he shall address his letter of resignation to:
A.Vice-President of India*
B.Speaker of Lok Sabha
C.Chief Justice of India
D.Prime Minister of India
Ans:A
48.Who is the author of the book”Romancing with Life”
A.Dev Anand*
B.Shashi Tharoor
C.Bill Clinton
D.Kapil Dev
Ans:A
49.The time element in price analysis was introduced by
A.Alfred Marshall*
B.J.S.Mill
C.J.R.Hicks
D.J.M.Keynes
Ans:A
50.Which of the following rivers originates from Trans Himalayas?
A.Sindu*
B.Saraswathi
C.Ganga
D.Yamuna
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email