19 January 2017

// // Leave a Comment

II GRADE OVERSEER/DRAFTSMAN-CIVIL 28-12-2016

II GRADE OVERSEER/DRAFTSMAN-CIVIL
EXAM DATE:28-12-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The  preamble of Indian Constitution prepared by
A.Dr.Rajendra Prasad
B.Dr.B.R.Ambedkar
C.Jawaharlal Nehru*
D.Vallabhai Patel
Ans:C

2.Who is regarded as’Jhansi Rani’of Travancore?
A.Ani Maskrine*
B.Akkamma Cheriyan
C.A.V.Kuttimalu Amma
D.Anna Chandi
Ans:A
3.Human Rights Commission came to exist in India
A.1983 September 5
B.1993 September 28*
C.1993 October 28
D.1983 September 25
Ans:B
4.Who is said “No caste,No religion and No God to man”?
A.Sree Narayana Guru
B.Sahodaran Ayyappan*
C.Dr.Palpu
D.Ayyankali
Ans:B
5.Among the following which is regarded as the ‘Protector of Indian Constitution’
A.Parliament
B.Attorney General
C.Supreme Court*
D.President
Ans:C
6.Among the following who sang the song of ‘Vande Mataram’in the midnight meeting of Indian Independence?
A.Latha Mangeshkar
B.Sarojini Naidu
C.Annie Besant
D.Sucheta Kripalani*
Ans:D
7.The first woman justice of Kerala High Court
A.K.K.Usha
B.Sujatha Manohar*
C.Anna Chandi
D.Omana Kunjamma
Ans:B
8.The novel written by Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
A.Ente Nadukadathal
B.Sara Samgraham
C.Narakathil Ninnu*
D.Brandhalayam
Ans:C
9.The novel ‘Nurayum Pathayum’written by
A.Thakazhi Sivasankara Pillai*
B.N.P.Muhammed
C.Vaikom Muhammed Basheer
D.Cherukad
Ans:A
10.Who abolished slave trade in Travancore?
A.Aviliam Thirunal
B.Rani Parvathi Bai
C.Rani Lakshmi Bai*
D.Marthanda Varma
Ans:C
11.The first national park in Kerala
A.Silent valley
B.Mathiketttan Chola
C.Iravikulam*
D.Pampadum Chola
Ans:C
12.Who is called ‘Kerala Tagore’?
A.P.Kunjiraman Nair
B.Vyloppilli
C.Ulloor
D.Vallathol*
Ans:D
13.’Adwaitha Chintha Padhadi’is the literary work of
A.Sree Narayana Guru
B.Brahmanada Sivayogi
C.Chattambi Swamikal*
D.Pandit K.P.Karuppan
Ans:C
14.The aim of Rajiv Awaz Yojana
A.Rural housing
B.Urban housing
C.Housing for SC and ST
D.Slum free India*
Ans:D
15.The eradication of unemployment programme of Kudumbashree known as
A.Kerala Vilasam
B.Kerala Sree*
C.Janashree
D.Ashwasa Kiran
Ans:B
16.The publisher of the news paper ‘Al Ameen’
A.Kandathil  Varghese Mappila
B.Moulana Muhammed
C.Vakkam Abdul Khader Moulavi
D.Muhammed Abdul Rahman*
Ans:D
17.The leader of Guruvayoor Sathyagraha
A.Mannath Padmanabhan
B.K.Kelappan*
C.T.K.Madhavan
D.A.K.Gopalan
Ans:B
18.The year of Vaikkom Sathyagraha
A.1926
B.1932
C.1924*
D.1923
Ans:C
19.Herman Gundert is associated with which Christian Missionaries in Kerala?
A.L.M.S
B.C.M.S
C.B.M.S
D.B.E.M*
Ans:D
20.How many satellites were launched by PSLV C 34 on its mission?
A.17
B.21
C.22
D.20*
Ans:D
21.Sand stone is a
i.Sedimentary rock
ii.Aqueous rock
iii.Siliceous rock
The answer is
A.only(i)
B.both(i)and (iii)
C.both(i)and(ii)
D.all(i),(ii)and (iii)*
Ans:D
22.If a number of forces are acting simultaneously on a particle,then the resultant of these forces will have the same effect as that of the applied forces.This principle is called
A.Principle of physical independence of vectors*
B.Principle of transmissibility of forces
C.Principle of reduction of forces
D.None of these
Ans:A
23.The maximum settlement of raft foundation on clayey soil should be limited to
A.25 mm
B.25 to 40 mm
C.40 to 65 mm
D.65 to 100 mm*
Ans:D
24.The least count of prismatic compass is
A.10’
B.30’
C.15’*
D.20’
Ans:C
25.If the magnetic  bearing of the sun at a place at noon in Southern hemisphere is 1670,the magnetic declination at that place is
A.770N
B.230S
C.130E*
D.130W
Ans:C
26.Ratio of inertia force to viscous force is called
A.Reynold’s Number*
B.Froude’s Number
C.Weber Number
D.Euler’s Number
Ans:A
27.The ordinates of curve 3,4,6,7,10,12 and 15 cm respectively at a common distance of 3 cms.The area using Trapezoidal rule will be equal to
A.’134 cm^(2)’
B.’144cm^(2)’*
C.’154 cm^(2)’
D.’164 cm^(2)’
Ans:B
28.The unit of measurement of plastering is in
A.Metres
B.Cum
C.Sqm*
D.Ton
Ans:C
29.The major ingredient of cement is
A.Silica
B.Alumina
C.Iron oxide
D.Lime*
Ans:D
30.Priming is not required in
A.Reciprocating Pumps*
B.Centrifugal Pumps
C.Dynamic Pressure Pumps
D.Hand Pumps
Ans:A
31.A portion of embankment having a uniform up gradient of 1 in 500 is circular with a radius of 1000 m of the centre line.It subtends 1800at the centre.If the height of the embankment is 1 m at the lower end and side slope is 2:1,the earth work involved is
A.’26,000 m^(3)’
B.’26,500 m^(3)’
C.’27,000 m^(3)’
D.’27,500 m^(3)’*
Ans:D
32.The optimum depth for Kov watering of rice is
A.135 mm
B.165 mm
C.190 mm*
D.215 mm
Ans:C
33.The expected out turn of 2.5 cm
Cement concrete flooring per mason per day is
A.2.5 sq.m
B.5 sq.m
C.7.5 sq.m*
D.215 mm
Ans:C
34.A circle will appear as ------on an isometric drawing
A.Ellipse*
B.Circle
C.Cycloid
D.Parabola
Ans:A
35.Lami’s theorem is applicable only for
A.Coplanar forces
B.Non-concurrent forces
C.Coplanar and concurrent forces*
D.None of these
Ans:C
36.Slate is formed by the metamorphic action on
A.Shale*
B.Lime stone
C.Sand stone
D.Granite
Ans:A
37.The number of bricks per cubic meter of brick masonry is
A.400
B.450
C.500*
D.550
Ans:C
38.The type of roof which slopes in two directions with a break in the slope on each side is called
A.Gable roof
B.Hip roof
C.Gambrel roof*
D.Mansard roof
Ans:C
39.Sum of tread and rise must lie between
A.300 to 350 mm
B.400 to 450 mm*
C.500 to 550 mm
D.600 to 650 mm
Ans:B
40.In the construction of arches,sand box method is used for
A.Centering
B.Actual laying of arch work
C.Striking of centering*
D.None of these
Ans:C
41.The slenderness ratio of masonry walls should not be more than
A.10
B.20*
C.30
D.40
Ans:B
42.Pick up the portion not included in plinth area
A.Wall
B.Room
C.Verandah
D.Courtyard*
Ans:D
43.Hydrographic survey deals with the mapping of
A.Large water bodies*
B.Rainfall data
C.Wave movement
D.None of these
Ans:A
44.EDMI stands for
A.Electronic Distance Measuring Instrument*
B.Electrical Distance Measuring Instrument
C.Electronic Displacement Measuring Instrument
D.Electrical Diplacement Measuring Instrument
Ans:A
45.GPS is a précised system to provide accurate timing and location launched by
A.India
B.USA*
C.Russia
D.China
Ans:B
46.The moment of inertia of a triangular section with base ‘b’ and height’h’about an axis through the centre of gravity and parallel to the base is given as
A.’(bh^(3))/(12)’
B.’(bh^(3))/(24)’
C.’(bh^(3))/(36)’*
D.’(bh^(3))/(48)’
Ans:C
47.If the resultant of two forces has the same magnitude as either of the forces,then the angle between the forces is
A.300
B.600
C.450
D.1200*
Ans:D
48.One Newton is equivalent to
A.1 kg.wt
B.9.81 kg.wt
C.981 dynes
D.1/9.81 kg.wt*
Ans:D
49.Crushing strength of a good building stones should be more than
A.50 MPa
B.100 MPa*
C.150 MPa
D.200 MPa
Ans:B
50.The percentage of Alumina in good brick earth lies between
A.20 to 30%*
B.40 to 50%
C.50 to 60%
D.70 to 80%
Ans:A
51.Le Chatelier’s test is used to determine the
A.Soundness of cement*
B.Setting time of cement
C.Tensile strength of cement
D.Compressive strength of cement
Ans:A
52.Basic purpose of retarder in concrete is
A.To increase the initial setting time of cement paste in concrete*
B.To decrease the initial setting time of cement paste in concrete
C.To render the concrete water tight
D.To improve the workability of concrete mix
Ans:A
53.Theodolite is an instrument used for
A.Tightening the capstan headed screw of level tube
B.Measurement of horizontal angles only
C.Measurement of vertical angles only
D.Measurement of both horizontal and vertical angles*
Ans:D
54.The process of turning the telescope about the vertical axis in horizontal plane is called
A.Transiting
B.Reversing
C.Plunging
D.Swinging*
Ans:D
55.Scale on which three dimensions can be measured called
A.Plain scale
B.Diagonal scale
C.Shrunk scale
D.Comparative scale*
Ans:D
56.As per Indian standard,length of one link in 30 m chain should be
A.40 cm
B.30 cm
C.10 cm
D.20 cm*
Ans:D
57.Most suitable soil for highway embankment is
A.Granular soil*
B.Organic soil
C.Silts
D.Clays
Ans:A
58.Which of the following lines is a part of dimension?
A.Phantom lines
B.Extension lines*
C.Break lines
D.Cutting plane lines
Ans:B
59.If the sum of all forces acting on a body is zero,then the body may be in equilibrium provided the forces are
A.Concurrent*
B.Parallel
C.Like parallel
D.Unlike parallel
Ans:A
60.In SI unit,unit of force and energy are respectively
A.Newton and Watt
B.Dyne and Erg
C.Newton and Joules*
D.Kg wt and Joule
Ans:C
61.Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle between the grains of any layer to grains of adjacent layer is
A.00
B.300
C.450
D.900*
Ans:D
62.For testing compressive and tensile strength of cement,the cement mortar made by mixing cement and standard sand in the proportion of
A.1:2
B.1:3*
C.1:4
D.1:6
Ans:B
63.The nominal size of modular brick with mortar joints is
A.19 cmx19 cmx8 cm
B.19 cmx19 cmx9 cm
C.20 cmx10 cmx10 cm*
D.20 cmx20 cmx10 cm
Ans:C
64.Force polygon representing a set of forces in equilibrium is a
A.Triangle
B.Closed polygon*
C.Open polygon
D.Parallelogram
Ans:B
65.Angles between two forces to make their resultant minimum and maximum are respectively
A.00and 900
B.1800and 900
C.900and 1800
D.1800and 00*
Ans:D
66.Rate of change of angular momentum is equal to
A.Force
B.Torque*
C.Angular velocity
D.Impulse
Ans:B
67.For a given velocity of a projectile,the range is maximum when the angle of projection is
A.300
B.450*
C.600
D.900
Ans:B
68.Higher pitch of roof
i)Results in stronger roof
ii)Requires more covering material
iii)results in weaker roof
iv)require less covering material
The correct answer is
A.i and iii*
B.i and iv
C.ii and iii
D.ii and iv
Ans:A
69.For masonry work with solid bricks consistency of mortar should be
A.5 to 8 cm
B.9 to 13 cm*
C.14 to 18 cm
D.19 to 23 cm
Ans:B
70.The type of bond provided in brick masonry for carrying heavy loads is
A.Single Flemish bond
B.Double Flemish bond
C.English bond*
D.Zig-zag bond
Ans:C
71.The triangular space formed between extra dos and horizontal line drawn through the crown of arch is called
A.Haunch
B.Spandrel*
C.Voussoirs
D.Skewbacks
Ans:B
72.The principle of working of an optical square is based on
A.Refraction
B.Reflection
C.Double refraction
D.Double reflection*
Ans:D
73.In an internal focusing type of telescope,the lens provided is
A.Concave*
B.Convex
C.Plano-convex
D.Plano-concave
Ans:A
74.The rise and fall method provides complete check on
A.Back sight
B.Foresight
C.Intermediate sight
D.All of these*
Ans:D
75.Which of these is an angle measuring instrument?
A.Geodimeter
B.Tellurometer
C.Sextant*
D.Telescope
Ans:C
76.Which type of line is particular to section drawing?
A.Break lines
B.Cutting plane lines*
C.Phantom lines
D.Extension lines
Ans:B
77.Manometer is used to measure
A.Velocity of liquid
B.Atmospheric pressure
C.Difference in pressure between two points in a pipe
D.Pressure in pipe and channels*
Ans:D
78.1 atmospheric pressure is equivalent to
A.1.315 kg f/Ecm^2
B.100 N
C.14.7 pascals
D.760 mm of Hg*
Ans:D
79.Half turn stair change their direction through
A.900
B.1800*
C.2700
D.450
Ans:B
80.Which of the following methods of applying water may be used in rolling land?
A.Boarder flooding*
B.Check flooding
C.Furrow flooding
D.Free flooding
Ans:A
81.Following staff readings were taken with a level,the instrument having been moved after third and sixth reading 2,200,1,620,0.980,2.250,2.840,1.280,0.600,1.960,1.450 If R.L.of first point is 100.000 m,then RL of last point is
A.101.350
B.101.340*
C.101.430
D.100.340
Ans:B
82.The types of surveying which requires least office work is
A.Tacheometry
B.Trigonometrical leveling
C.Plane table surveying*
D.Theodolite surveying
Ans:C
83.Intersection method of detailed plotting is most suitable for
A.Forest
B.Urban area
C.Hilly area*
D.Plains
Ans:C
84.Stream lines and path lines always coincide in the case of
A.Steady flow*
B.Laminar flow
C.Uniform flow
D.Turbulent flow
Ans:A
85.If in a closed traverse,sum of north latitudes is more than the sum of the South latitudes and also that the sum of west departures is more than the sum of east departures,the bearing of the closing line lies in the
A.NE quadrant
B.SE quadrant*
C.NW quadrant
D.SW quadrant
Ans:B
86.Continuity equation is based on law of conservation of
A.Momentum
B.Energy
C.Velocity
D.Mass*
Ans:D
87.Which of the following is used the measure discharge?
A.Current meter
B.Venturi meter*
C.Pitot tube
D.Anemometer
Ans:B
88.The point in the immersed body through  which the resultant pressure of liquid is taken to act is called
A.Centre of gravity
B.Centre of buoyancy
C.Centre of pressure*
D.Metacentre
Ans:C
89.Sensitivity of bubble tube can be increased by
A.Decreasing the length of bubble
B.Increasing the diameter of bubble tube*
C.Increasing the viscosity of liquid
D.Decreasing the radius of curvature of tube
Ans:B
90.Contour interval is
A.Inversely proportional to the scale of map*
B.Directly proportional to the flatness of ground
C.Larger for accurate works
D.Smaller for accurate works
Ans:A
91.Error due to bad ranging is
A.Cumulative,positive*
B.Cumulative,negative
C.Compensating
D.Both 1 and 2
Ans:A
92.First observation taken on turning point is
A.Back sight
B.Foresight*
C.Intermediate sight
D.None of these
Ans:B
93.Pressure at the summit of a syphon is
A.Equal to atmospheric pressure
B.Less than atmospheric pressure*
C.Greater than atmospheric pressure
D.None of these
Ans:B
94.If the fore bearing of a line is observed to be 12024’,then the back bearing of line is
A.77036’
B.97036’
C.167036’
D.192024’*
Ans:D
95.The major loss of energy in long pipes is due to
A.Sudden enlargement
B.Sudden contraction
C.Gradual contraction or enlargement
D.Friction*
Ans:D
96.At magnetic poles,the dip of magnetic needle is
A.00
B.450
C.900*
D.1200
Ans:C
97.For a sphere of radius 15 cm moving with a uniform velocity of 2m/sec through a liquid of specific gravity 0.9 and dynamic viscosity 0.8 poise,the Reynold’s number will be
A.300
B.500
C.675*
D.603.5
Ans:C
98.The instrument used in plane tabling for obtaining horizontal and vertical distance directly without resorting is called
A.Alidade
B.Plane alidade
C.Telescopic alidade*
D.Clinometer
Ans:C
99.Water surface of a still pond represents
A.Level surface*
B.Horizontal surface
C.Spheroidal surface
D.Curved surface
Ans:A
100.A bearing noted 450NE represents
A.Quadrantal system*
B.Whole circle system
C.Reduced bearing system
D.None of these
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email