22 January 2017

// // Leave a Comment

SENIOR LECTURE/LECTURE IN NEURO SURGERY/GYNECOLOGY 30-12-2016

SENIOR LECTURE/LECTURE IN NEURO SURGERY/GYNECOLOGY
ONLINE EXAM DATE:30-12-2016
1.The book which contain reference about the Roman trade with Muziris of South India
A.The Natural History*
B.Geography
C.Malabar Manual
D.Silappatikaram
Ans:A

2.Which is the largest river in Kerala?
A.Pampa
B.Periyar
C.Bharatapuzha*
D.Chaliyar
Ans:C
3.In which year the Kolla varsham or the Malayalam Era was started?
A.845 AD
B.825 AD*
C.855 AD
D.835 AD
Ans:B
4.Which foreign force were defeated by Marthanda Varma at Kolechal in 1741?
A.English
B.French
C.Portuguese
D.Dutch*
Ans:D
5.Who among the following was not a participant in the revolt of 1857?
A.Nana Saheb
B.Khan Bahadur Khan
C.Bhagat Singh*
D.Kunwar Singh
Ans:C
6.Who was the founder of Ramakrishna Mission?
A.Rama Krishna Paramahamsa
B.Mr.Annie Besant
C.Swami Vivekananda*
D.Dayanada Saraswathy
Ans:C
7.Indian National Congress,the first political party in India was founded by
A.A.O.Hume*
B.Balagangadhar Tilak
C.Motilal Nehru
D.Madan Mohan Malvya
Ans:A
8.Who was the person wrote a book on the economic drain of India caused by the British rule?
A.Jawaharlal Nehru
B.Subash Chandra Bose
C.Gopalakrishna Ghokala
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
9.Which Sathyagraha was Gandhiji’s first experiment in India?
A.Ahmedabad Mill Sathyagraha
B.Champaran Satyagraha*
C.Kheda Sathyagraha
D.Salt Satyagraha
Ans:B
10.Who is the author of the book ‘The Other Side of Silence’,voice from the partition of India?
A.Khushwant Singh
B.Yasmin Khan
C.Siddhartha Mukherjee
D.Urvashi Butalia*
Ans:D
11.Samatva Samajam,the famous social reform movement in Kerala was founded by
A.Vaikunda Swamikal*
B.Sree Narayana Guru
C.Chattampi Swamikal
D.Ayyankali
Ans:A
12.The social reformer who generally known as the Lincoln of Kerala?
A.Vakkom Abdul Khader Maulavi
B.Pandit Karuppan*
C.K.Kelappan
D.Vaikunda Swamikal
Ans:B
13.The famous social reformer who organized the Kallumala Agitation in kerala?
A.Vaghbhatananda
B.Kuriakose Elias Chavara
C.Ayyankali*
D.T.K.Madhavan
Ans:C
14.Wagon Tragedy –A tragic episode of Malabar rebellion took place in the year of—
A.1941
B.1931
C.1921*
D.1911
Ans:C
15.The Savarna Jatha was led by
A.C.V.Kunjiraman
B.K.K.Madhavan
C.A.K.Gopalan
D.Mannathu Padmanabhan*
Ans:D
16.Which cancer causing chemical has been banned by Union Government as food additive?
A.Potassium Bromate*
B.Potassium Iodate
C.Potassium Chlorate
D.Potassium Permanganate
Ans:A
17.The international day of Yoga is observed on
A.June 20
B.June 22
C.June 19
D.June 21*
Ans:D
18.Which of the following state government has recently banned e-cigarettes?
A.Kerala*
B.Tamil Nadu
C.Uttarpradesh
D.Odisha
Ans:A
19.India has successfully launched a record 20 satellites from which launch vehicle recently?
A.PSLV C 39
B.PSLV C34*
C.PSLV C37
D.PSLV C41
Ans:B
20.Who was won the 2016 women’s singles Wimbledon Championship?
A.Simona Halep
B.Serena Williams*
C.Angelique Kerber
D.Garbine Muguruza
Ans:B
21.Human placenta is
A.Haemoendothelial
B.Haemochorial*
C.Endothelioendothelial
D.Endotheliochorial
Ans:B
22.The third ventricle communicates with the fourth ventricle through
A.Foramen of luschka
B.Foramen of magendie
C.Cerebral aqueduct*
D.Interventricular foramen
Ans:C
23.Anterior interosseous nerve supplies
A.Flexor pollicis longus*
B.Abductor pollicis longus
C.Flexor pollicis brevis
D.Flexor carpi radialis
Ans:A
24.Lymphatics from testis drain into
A.Superficial inguinal lymph nodes
B.Deep inguinal lymph nodes
C.Internal iliac lymph nodes
D.Preaortic lymph nodes*
Ans:D
25.Which of the following statements is NOT TRUE regarding cellulose?
A.Constitutes of cotton
B.Cannot be digested by human
C.Starting material to produce plastics
D.Made up of glucose units linked  by a1->6 glycosidic linkage*
Ans:D
26.The molecule important in the preparative steps of ‘beta’exidation of fatty acids
A.Biotin
B.Camitine*
C.Carnosine
D.Choline
Ans:B
27.MAO inhibitors produce mood elevation because they
A.Block synthesis of dopamine
B.Increase synthesis of serotonin
C.Decrease breakdown of serotonin*
D.None of the above
Ans:C
28.Following are examples of ‘one carbon’groups EXCEPT
A.Acetyl*
B.Formly
C.Methyl
D.Methenyl
Ans:A
29.Chylomicrons are synthesized by
A.Small intestine*
B.Large intestine
C.Liver
D.All the above
Ans:A
30.The lipoprotein which removes  cholesterol from peripheral tissues and transport it to liver is
A.HDL*
B.LDL
C.VLDL
D.IDL
Ans:A
31.Vitamin A is mostly stored in which type of cells in the liver
A.Hepatocyte
B.Stellate/lto cells*
C.Kupffer cells
D.All the above
Ans:B
32.The major protein present in HDL is
A.Apoprotein A1*
B.Apoprotein A2
C.Apoprotein B
D.None of the above
Ans:A
33.The first external sign of decomposition is
A.Discolouration of face
B.Marbeling
C.Greenish colour in right iliac fossa*
D.Postmortem Peeling of skin
Ans:C
34.The commonest cause of impotence in male
A.Diabetes
B.Psychogenic*
C.Drugs
D.Trauma
Ans:B
35.The following are signs of maceration except
A.Spalding sign
B.Coppery red colour
C.Falccid baby
D.Caput succedaneum*
Ans:D
36.The following are defences for a doctor in a case of criminal negligence except
A.Error of judgement
B.Consent*
C.Act of god
D.Contributory  negligence
Ans:B
37.The type of culture method employed in antibiotic sensitivity testing(disc diffusion method)
A.Stroke culture
B.Stab culture
C.Lawn culture*
D.Streak culture
Ans:C
38.Enrichment medium for vibrio cholera
A.Alkaline Peptone Water*
B.Cary Blair Medium
C.Celenite Fbroth
D.Stuart’s medium
Ans:A
39.The bacteria that survine the holder method of pasteurization of milk
A.Saimonella typhimurium
B.Coxiella burnetil*
C.Brucella melitensis
D.Staphylococcus aureus
Ans:B
40.Culture media sterilized by
A.Autoclave*
B.Hot air oven
C.Ethylene oxide
D.Gluteraidehyde
Ans:A
41.The following are examples of antioxidants except?
A.Vitamin E
B.Vitamin D*
C.Vitamin A
D.Vitamin C
Ans:B
42.Bite cells are seen in
A.Pyruvate Kinase deficiency
B.Immune haemolysis
C.G6PD deficiency*
D.None of the above
Ans:C
43.Necralytic migratory erythema is characteristically seen in association with
A.Somatostatinoma
B.VIPoma
C.Insulinoma
D.Glucagonoma*
Ans:D
44.The effect of P53 is inhibited by
A.MDM2*
B.BAX
C.ATM
D.ATR
Ans:A
45.Which of the following tissue is most sensitive to blockads by Atropine?
A.Gastric glands
B.Salivary glands*
C.Circular muscle of iris
D.Urinary bladder
Ans:B
46.Which among the following is anester linked local anesthetic drug?
A.Bupivacaine
B.Lognocaine
C.Procaine*
D.Ropivacaine
Ans:C
47.Which of the following is not a use of dexamethasone?
A.Cushing’s disease*
B.Addison’s disease
C.Nephrotic syndrome
D.Hodgkin’s lymphoma
Ans:A
48.Which of the following is a dipeptidyl peptidase-4 inhibitor?
A.Acarbose
B.Dapagliflozin
C.Metformin
D.Vildagliptin*
Ans:D
49.Oxidation pond is a method used for
A.Solid waste disposal
B.Sewage treatment*
C.Water purification
D.Sullage disposal
Ans:B
50.Administration of benzathine penicillin in patients with rheumatic heart disease(RHD)is an intervention aimed at prevention at what level
A.Primordial
B.Primary
C.Secondary*
D.Tertiary
Ans:C
51.Which of the following sets of parameters are taken into account in Kuppuswamy’s socio economic status classification?
A.Housing,Education and Occupation
B.Housing,Occupation and Income
C.Education,Occupation and Income*
D.Housing and income
Ans:C
52.Both temporary and permanent hardness can be removed by
A.Nalgonda technique
B.Addition of lime
C.Boiling
D.Permutit process*
Ans:D
53.’Horner-Trantas dots’are seen in
A.Sympathetic Ophthalmitis
B.Trachoma
C.Vernal conjunctivitis*
D.Vitamin A deficiency
Ans:C
54.All are true about”Complicated Cataract”Except
A.Posterior cortical
B.Rosette shaped*
C.Polychromatic luster
D.Bread Crumbs appearance
Ans:B
55.---------is the most potent Mydriatic Cycloplegic drug.
A.Atropine*
B.Homatropine
C.Cyclopentolate
D.Tropicamide
Ans:A
56.Grade 3 Hypertensive Retinopathy is characterized by all except
A.Arteriovenous crossing changes
B.Cotton wool spots
C.Flame shaped haemorrhages
D.Papilloedema*
Ans:D
57.The only abductor of vocal cords
A.Lateral Crico Arytenoids
B.Cricothyroid
C.Posterior Cricoarytenoid*
D.Thyroarytenoid
Ans:C
58.Tullio phenomenon seen in
A.Glomus tumor
B.Menieres disease*
C.Acoustic tumor
D.Glue ear
Ans:B
59.B2 Transferrin is a specific test done in
A.Lupus vulgaris
B.Allergic rhinitis
C.Rhinoscleroma
D.CSF rhinorrhoea*
Ans:D
60.Tympanic neurectomy is the surgical treatment of
A.Frey’s syndrome*
B.Acute suppurative otits media
C.Non suppurative otits media
D.Labyrinthitis
Ans:A
61.Adverse effects of thiazide include all of the following  Except
A.Metabolic alkalosis
B.Cholecystitis
C.Hypermagnesemia*
D.Hypcalcinuria
Ans:C
62.Condition associated with auto immune hepatitis
A.Lympadenopathy
B.Ulcerative colits
C.Urticaria
D.All of the above*
Ans:D
63.Rheumatold factor can be positive in
A.Infective Endocaritis
B.Primary billary cirrhosis
C.All the above*
D.None of the above
Ans:C
64.Cranial nerves affected in cavernous sinus thrombosis
A.Optic,Occulomotor,Trochlear
B.Occulomotor,Trochlear,Abducens*
C.Trochlear,Abducens,Vestibulocochlear
D.Optic,Occulomotor,Abducens
Ans:B
65.IQ range of mild intellectual Disability is
A.50-70*
B.90-110
C.70-90
D.30-50
Ans:A
66.Which of the following  is a typical anti psychotic?
A.Chloropromazine
B.Olanzapine*
C.Haloperidol
D.Thioridazine
Ans:B
67.Pseudodementia reported in
A.Mania
B.Schizophrenia
C.Delusional Disorder
D.Depression*
Ans:D
68.Ingredient responsible for psychoactive effect of Cannabis is
A.Delta-9-tetrahydrocannabinol*
B.Delta-9-aminohydrocanabinol
C.Delta-9-trihydrocannabinol
D.Delta-9-dexoyhydrocannabinol
Ans:A
69.IUGR can occur in all  except
A.Anaemia
B.PIH
C.Gestational diabetes*
D.Maternal heart disease
Ans:C
70.The commonest cause of first trimester abortion is
A.Chromosomal abnormalities*
B.Immunological causes
C.Cervical incompetence
D.Fibroid complicating pregnancy
Ans:A
71.Clue cells are seen in
A.Trichomonas vaginalis
B.Gardnerella vaginosis*
C.Chlamydia trachomatis
D.Canidiasis
Ans:B
72.Meig’s syndrom is associated with
A.Fibroid uterus
B.Dermoid cyst
C.Uterine sarcoma
D.Fibroma ovary*
Ans:D
73.Auspitz sign is seen in
A.Kichen planus
B.Psoriasis*
C.Pityriasis rosea
D.Pityriasis rubra pilaris
Ans:B
74.Sign of groove is seen in
A.Lymphogranuloma venereum*
B.Syphilis
C.Vasulitis
D.Granuloma inguinale
Ans:A
75.Drugs used for treatment of leprosy are
A.Dapsone,rifampicin
B.Clofazamine and minocycline
C.Dapsone rifampicin and clofazamine*
D.Rifampicin and clofazamine
Ans:C
76.Condyloma lata is seen in
A.Tertiary syphilis
B.Primary syphilis
C.Secondary syphilis*
D.Congenital syphilis
Ans:C
77.The following are characteristic features of Port-wine stain EXCEPT
A.The result from defective maturation of cutaneous sympathetic innervasion
B.They are subcutaneous arterivenus shunt*
C.This anomaly is associated with Sturge Weber syndrome
D.It can be treated with pulse dye laser therapy
Ans:B
78.Hadfield’s operation is indicated for
A.Giant fibro adenoma of breast
B.Duct Ectasia of breast*
C.Reidle’s thyroidicis
D.Chronic parotitis
Ans:B
79.The most common content of hernia-en glissade
A.Sigmoid colon*
B.Omentum
C.Caecum
D.Urinary bladder
Ans:A
80.Immediate intravenous solution of choice to treat a case of hypovolaemic shock is
A.Low molecular weight dextran
B.Isotonic saline
C.Uncrossed O group blood
D.Ringer lactate solution*
Ans:D
81.Most common site of adamantinoma is
A.Thoracic spine
B.Tibia*
C.Sacrum
D.Pelvis
Ans:B
82.Positive ‘Terry Thomas’sign is seen in
A.Scapholunate dissociation*
B.Fracture talus
C.Lisfranc’s dislocation
D.Avascular necrosis of scaphoid
Ans:A
83.All are true about ‘Wartenberg syndrom’EXCEPT
A.Compressive neuropathy of superficial branch of a radial nerve
B.Also called cheralgia paraesthetica
C.Wartenberg’s sign is positive*
D.Only sensory manifestation’s present
Ans:C
84.Which is not true about”Catter-all’s head-at-risk”signs in Perthe’s disease?
A.Lateral subluxation of femoral head
B.Gage sign
C.Horizontal physis
D.Epiphyseal cysts*
Ans:D
85.For a 42 year old Male driver with Right hemiplegic stroke,inability to put on a dress i
A.Impairment
B.Participation
C.Rehabilitation
D.Activity limitation*
Ans:D
86.”Ischaial Weight Bearing”socket is commonly related to
A.Below knee Amputee
B.Write Dis Articulation
C.Trans Femoral Amputee*
D.Foot Drop
Ans:C
87.In stroke rehabilitation,one of the following rehabilitation measure does not use the principle of ‘Neuro Plasticity’.
A.Ankle Foot Orthosis*
B.Sensory Motor Integration
C.EMG Biofeed Back
D.Constrained induced Movement Therapy
Ans:A
88.Peripheral Vascular Occlusion is a contra indication for one of the following modality
A.Ultrasoun
B.Therapy*
C.Cryo therapy
D.IFT
Ans:B
89.All of the following are ethological factors for development of cancer of oropharynx Except
A.Tobacco use
B.Sharp tooth*
C.Alcohol
D.HPV
Ans:B
90.The maximum life time cumulative dose of Adriamycin chemotherapy is
A.150 mg/sq.meter
B.300 mg/sq.meter
C.400 mg/sq.meter
D.550 mg/sq.meter*
Ans:D
91.The type of radiation emitted from Cobalt 60 radioactive isotope is
A.Beta rays
B.Alpha rays
C.Gamma rays*
D.X rays
Ans:C
92.Mention the radioactive isotope which is not a pure beta Ray emitter
A.Iodine 131*
B.Gold 198
C.Phospherus 32
D.Yttrium 90
Ans:A
93.The intravenous anaesthetic agent used for treating clinical depression is
A.Ketamine*
B.Propofol
C.Thiopentone sodium
D.Diazepam
Ans:A
94.The ultra short acting muscle relaxant is
A.Cis-attracurium
B.Gantacurium*
C.Mivacurium
D.Suxamethonium
Ans:B
95.Chest compression rate in CPCR according to 2015 guidelines is
A.>120/mt
B.100 -120/mt*
C.80-100/mt
D.60-80/mt
Ans:B
96.The lower end of spinal cord in a neonate ends at the level of
A.S3 vertebra
B.S1 vertebra
C.L2 vertebra
D.L3 vertebra*
Ans:D
97.Which of the following disorder is characterized by restricted repetitive and stereotyped behavior?
A.Attention Deficit Hyperactivity Disorder
B.Autism Spectrum Disorder*
C.Separation Anxiety Disorder
D.Conduct Disorder
Ans:B
98.Which is the most effective strategy for prevention of neonatal sepsis?
A.Barrier nursing
B.Minimum handling
C.Hand washing*
D.Isolation
Ans:C
99.What is the commonest cause for neonatal mortality in India?
A.Congenitial anomalies
B.Birth asphyxia
C.Sepsis
D.Prematurity*
Ans:D
100.What is the age at which “object permanence”is normally attained?
A.9 months*
B.15 months
C.18 months
D.24 months
Ans:A





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email