26 January 2017

// // Leave a Comment

TRADESMAN-DIESEL MECHANIC 17-01-2017

TRADESMAN-DIESEL MECHANIC
TECHNICAL EDUCATION DEPARTMENT
EXAM DATE:17-01-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Super charging in a diesel engine is also called:
A.Scavenging
B.Boosting
C.Cleaning
D.Silencing
Ans:B

2.Thermostat valve strate to open above:
A.20%
B.50%
C.80%
D.90%
Ans:C
3.The oil pan in an engine is made of:
A.Steel or aluminium
B.Steel or cast iron
C.Cast iron or brass
D.Cast iron or zinc
Ans:A
4.The rate of doing work is called:
A.Energy
B.Power
C.Torque
D.Force
Ans:B
5.Which one of  following is an insulator:
A.Aluminium
B.Copper
C.Iron
D.Mica
Ans:D
6.One Newton is equal to:
A.109dyne
B.105dyne
C.103dyne
D.107dyne
Ans:B
7.Which part of the piston is subjected two high pressure and temperature?
A.Skirt
B.Ring section
C.Hand
D.Crown
Ans:D
8.Venturi unit and diaphragm unit are the to main parts of the following Governors:
A.Pneumatic
B.Hydroic
C.Mechanical
D.Servo
Ans:A
9.The stroke of an engine is:
A.Length of the connecting rod
B.Distance between T.D.C and B.D.C.
C.Volume of the cylinder
D.Inside diameter of the cylinder
Ans:B
10.The compression ratio in a diesel engine can be as high as:
A.18:1
B.12:1
C.14:1
D.25:1
Ans:D
11.A 12 V lead acid battery consist of:
A.Three cells in series
B.Six cells in series
C.Three cells in parallel
D.Six cells in parallel
Ans:B
12.The diesel engine usually emits excessive  smoke during:
A.Starting
B.Idling
C.Accleration
D.Decelerating
Ans:C
13.The thermostat valve starts to open at about:
A.200C
B.500C
C.900C
D.800C
Ans:D
14.The number of ignition coils a distributorless ignition system for a six cylinder engine is
A.2
B.3
C.6
D.12
Ans:C
15.Oil bath air cleaner is serviced:
A.After every 2000 km
B.After every 3000 km
C.After every 4000 km
D.After every 5000 km
Ans:D
16.Radiator core should be cleaned by:
A.Out side the fan side
B.Reverse flushing
C.Top to bottom of core
D.Top hose to bottom house
Ans:B
17.The minimum graduation of an engineer’s steel rule is:
A.0.25 mm
B.0.50 mm
C.0.75 mm
D.1.00 mm
Ans:B
18.The Instrument used to measure cylinder bore diameter is:
A.Out side micrometer
B.Vernier caliper
C.Telescopic gauge
D.Bore dial gauge
Ans:D
19.C.B.point are generally made of:
A.Tungsten
B.Steel
C.Copper
D.Plastic
Ans:A
20.Aluminium cylinder block requires:
A.Aluminium liners
B.Brass liners
C.Cost iron liners
D.No liners
Ans:B
21.In a vernier micrometer,vernier scale is gradated on:
A.Frame
B.Spindle
C.Barrel
D.Thimble
Ans:C
22.It has to withstand high pressure and temperature piston is made out of”
A.Copper
B.Cast iron
C.Steel
D.Aluminium alloy
Ans:D
23.The crankshaft transmit torque directly to:
A.Flywheel
B.Propeller shaft
C.Rod wheel
D.Differential
Ans:A
24.Exhaust valve fall angle is generally:
A.300
B.450
C.600
D.750
Ans:B
25.Which one of the following is not unit of pressure?
A.Peal
B.Torr
C.Newton
D.Bar
Ans:C
26.The unit capacitance is:
A.Ohm
B.Siemems
C.Farrad
D.Mho
Ans:B
27.One joule is equal to:
A.107 ergs
B.103 ergs
C.109 ergs
D.105 ergs
Ans:A
28.Bench vice is normally made of:
A.Cast iron
B.Cast steel
C.Mild steel
D.High speed steel
Ans:A
29.Deposit of carbon in the exhaust system:
A.Will reduce back pressure
B.Will have no effect on back pressure
C.Will increase back pressure
D.Will result in pressure
Ans:C
30.The boiling point of the coolant is increased in the cooling system which of the following makes it possible to increase the boiling point:
A.Pressure radiator cap
B.Vacuum valve
C.Water jackets
D.Radiator core
Ans:A
31.A governor,which provided perfect speed regulation with zero speed drop is called:
A.Isobar governor
B.Isotherm governor
C.Isochronous governor
D.Isocline governor
Ans:D
32.Much of the heat in the exhaust gases may be recovered by the use of:
A.Heat exchanged
B.Muffler
C.Manifold
D.Tail pipe
Ans:A
33.A noise produced in the cylinder of a diesel engine during combustion usually when the fuel oil has a low ignition quality is called:
A.Fuel burst
B.Fuel explosion
C.Fuel knock
D.Fuel thrust
Ans:C
34.In starting of diesel engine by electric starting,what is used to supply power to the power motor?
A.Dynamo
B.Generator
C.Rectifier
D.Battery
Ans:D
35.What is the pitch of a fine hacksaw blade?
A.1.8 mm
B.1.0 mm
C.0.8 mm
D.1.4 mm
Ans:C
36.The resistance  in an open circuit is:
A.Zero
B.Very low
C.Very high
D.Infinite
Ans:D
37.The fuel injection timing in  a distributor type pump is controlled by:
A.Changing plunger stroke
B.Changing speed of rotor
C.Rotating the cam ring
D.Changing the number of cams on the ring
Ans:C
38.The special feature of pintle type nozzle is that it:
A.Has a single hole
B.Has an extended stem to form a pin
C.It is suitable for cold weather
D.Is designed for easy starting
Ans:B
39.Top portion of liner does not come in contact with piston.Ring forms ridge in the cylinder bore.The tool used to remove ridge.
A.Milling cutter
B.End mill cutter
C.Ridge cutter
D.Seat cutter
Ans:D
40.Identify the type of floating of gudgeon pin proved with circlip:
A.Semifloating
B.Full-floating
C.Three-quarter floating
D.Non-floating type
Ans:D
41.The most important characteristic of a lubricating oil is its:
A.Viscosity
B.Physical stability
C.Chemical stability
D.Resistance against corrosion
Ans:A
42.In the phasing operation the time the fuel injection in each cylinder in relation to the pump camshaft.Which one of the following is to be adjusted?
A.Control sleeve
B.Tappets
C.Toothed quadrant
D.Control rack
Ans:D
43.A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres.The swept volume of one cylinder is:
A.400 cm3
B.600 cm3
C.1200 cm3
D.2400 cm3
Ans:B
44.What is likely to happen if the thermostat valve remains closed?
A.Over heating of engine
B.Rough idling
C.Slow warming up of engine
D.Difficulty in starting of engine
Ans:A
45.A Rough file is used:
A.On non irregular jobs
B.To reduce the metal rapidly
C.On wood
D.If smooth file is not suitable
Ans:B
46.In order to ensure effective cooling of each cylinder of the engine is surrounded by:
A.Radiator
B.Water tube
C.Water ring
D.Water jacket
Ans:D
47.The main purpose of lead acid battery is to store electrical in the form of:
A.Kinetic energy
B.Potential energy
C.Chemical energy
D.Mechanical energy
Ans:C
48.A grinding wheel is marked:51A46 L5V-23.Here what does 5 denote?
A.Kind of bond
B.Structure
C.Kind of abrasive
D.Grain size
Ans:B
49.India’s position in terms of its size is:
A.3
B.4
C.6
D.7
Ans:D
50.Who designed our National Flag?
A.Pingali Vengayya
B.Udaya Kumar
C.Rabindranath Tagore
D.Robert Bristo
Ans:A
51.Which Political leader is known as Lion of Punjab?
A.Bhagat Singh
B.Sukhdev Singh
C.Lala Lajpath Rai
D.Raj Guru
Ans:C
52.Nagarjuna Sagar Project is situated across which river?
A.Godavari
B.Krishna
C.Kaveri
D.Thungabhadra
Ans:B
53.Largest island among  Lakshadweep island group:
A.Minicoy
B.Kavarathi
C.Androth
D.Kalpeni
Ans:A
54.In which year was ICDS project launched in India?
A.1970
B.1973
C.1975
D.1980
Ans:C
55.Who was Political Guru of Mahatma Gandhi?
A.S.N.Banerji
B.Gopala Krishna Gokhale
C.M.G.Ranade
D.Dadabhai Naoroji
Ans:B
56.In which congress session was Poornaswaraj resolution passed?
A.Mumbai
B.Tripura
C.Lucknow
D.Lahore
Ans:D
57.District in which the Kayyur Struggle 1941 took place
A.Kannur
B.Kasarkode
C.Kozhikode
D.Wayanad
Ans:B
58.Which is the largest beach in Kerala?
A.Muzhuppilangad
B.Cherai
C.Sankumugham
D.Payyambalam
Ans:A
59.Which is the birth place of social reformer Vagbadanandha?
A.Kollangode
B.Kannanmoola
C.Patyam
D.Thalassery
Ans:C
60.Name the Social reformer who formed the Cultural Organisation ‘Vidyaposhini’?
A.Pandit Karuppan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Velukutty Arayan
D.Arattupuzha Velayudha Panikkar
Ans:B
61.In which year was ‘Sadhujana Paripalana Sangham’formed under the leadership of Ayyankali?
A.1903
B.1907
C.1918
D.1924
Ans:B
62.Name the Social reformer who participated in the Kakkinada Congress Session in 1923
A.T.K.Madhavan
B.Mannath Padmanabhan
C.C.Keshavan
D.K.Kelappan
Ans:A
63.’God is omnipresent.I don’t go to temple in search of God.Temple is the largest  institution that protects untouchability.’Who said this comment?
A.Swami Chinmayanandha
B.V.T.Battathirippad
C.Swami Anandhatheerthan
D.Swami Agamanandha
Ans:C
64.Who is the present Human resource minister of India?
A.Prakash Javedkar
B.Smrithi Irani
C.Menaka Gandhi
D.Uma Bharathi
Ans:A
65.Who is the present Vice Chairman of Planning Board in Kerala?
A.Aravindh Panagariya
B.Geetha Gopinath
C.V.R.Ramachandran
D.Sudhakar Prasad
Ans:C
66.Which is the first digital state in India?
A.Karnataka
B.Kerala
C.Seemandhra
D.Punjab
Ans:B
67.Who won the Dadasahib Phalke Award in 2015?
A.Shashi Kapoor
B.Gulzar
C.Adoor Gopalakrishnan
D.Manoj Kumar
Ans:D
68.Who is the sports player known as ‘Flying fish’?
A.Larisa Latynina
B.Michael Phelps
C.Usain Bolt
D.Milkha Singh
Ans:B
69.Which part of the engine operate the valve?
A.Connecting Rod
B.Crankshaft
C.Camshaft
D.Timing Gears
Ans:C
70.Inlet and exhaust ports are situated in the two stroke engine at:
A.Oil sump
B.Inlet manifold
C.Air filter
D.Cylinder valves
Ans:D
71.Piston Rings are commonly made of:
A.Cast Iron
B.Bronze
C.Zink
D.Copper
Ans:A
72.Cutting Tool used to finishing and enlarging a drilled is known as:
A.Die
B.Reamer
C.Bore gauge
D.Tap
Ans:B
73.A petrol engine:
A.Is a compression ignition
B.Is an external compression engine
C.Uses gasolian as fuel
D.Is a spark ignition engine
Ans:D
74.Which instrument used to check the specific gravity of the electrolyte of the battery:
A.Hygrometer
B.Hydrometer
C.Hydroscope
D.Lactometer
Ans:B
75.Engine Radiator core is made of:
A.Braze
B.Cast Iron
C.Plastic
D.Steel
Ans:A
76.The oil lubricating pump operated by:
A.Crankshaft
B.Rooker arm
C.Fly wheel
D.Camshaft
Ans:D
77.Connecting Roid connect the crankshaft and the :
A.Camshaft
B.Oil pump
C.Piston
D.Cylinder head
Ans:C
78.In-take Air-fuel in petrol engine burned in:
A.Cylinder
B.Caburettor
C.FIP
D.Air Filter
Ans:A
79.Which one of the following types of engines has the longest crankshaft?
A.Radial engine
B.Opposite engine
C.Inline engine
D.’V’engine
Ans:C
80.The connecting rod is built of:
A.Alloy steel
B.Brass
C.Cast iron
D.Aluminium
Ans:A
81.Which part Indicate the oil level on the engine sump?
A.Feeler gauge
B.Plastic gauge
C.Pitch gauge
D.Dipstick
Ans:D
82.The purpose of thermostatic is to keep the engine:
A.At desired temperature
B.Hot
C.Cool
D.Warm
Ans:A
83.Which one of the following parts is not a part of engine exhaust system?
A.Valve
B.Muffer
C.Pressure cap
D.Tail pipe
Ans:C
84.On the rear end of the crankshaft is mounted:
A.Fly wheel
B.Counter weight
C.Vibration damper
D.Timing sprocket
Ans:A
85.The minimum number compression rings in an automotive engine:
A.Three
B.Five
C.Two
D.One
Ans:C
86.A Diesel engine:
A.CI engine
B.SI engine
C.External combustion engine
D.Use gasoline as fuel
Ans:A
87.During suction stroke the charge drawn in a petrol engine is:
A.Petrol only
B.Air only
C.Air petrol mixture
D.None of the above
Ans:C
88.In a diesel engine feed pump is located on:
A.Cylinder head
B.FIP
C.Air filter
D.Injector
Ans:B
89.Valves are arranged to open before T.D.C. or B.D.C is reached this is called:
A.Lag
B.Lead
C.Overlap
D.None of the above
Ans:B
90.The mostly common used valve in automobile engine:
A.Poppet valve
B.Sleeve valve
C.Rotary valve
D.None of these
Ans:A
91.In diesel engine the fuel ignited by:
A.Glow plug
B.Spark plug
C.By virtue of temperature of compressed air
D.Injector
Ans:C
92.The camshaft controls:
A.Valve opening
B.Valve closing
C.Valve timing
D.All of these
Ans:D
93.Water sludge is formed in the crank due to mixing of:
A.Fuel and oil
B.Water and fuel
C.Water and oil
D.Water and oil
Ans:C
94.The exhaust manifold in small diesel engine is made of:
A.Cast iron
B.Brass
C.Aluminium
D.Copper
Ans:A
95.Slow seeping of fuel oil from the nozzle tip after cut off the fuel is called:
A.Clogging
B.Seepage
C.Pouring
D.Dribbing
Ans:D
96.From the oil pump the oil goes directly to:
A.Oil gallery
B.Oil strainer
C.Oil filter
D.Pressure switch
Ans:C
97.The hand priming device is put to use when the engine is:
A.Idling
B.Buring at full speed
C.Running at full speed
D.Not working
Ans:D
98.Which one of the following types of engine has the highest fuel efficiency?
A.Opposite engine
B.Radial engine
C.Inline engine
D.’V’engine
Ans:B
99.If the thermostatic is stuck closed,the engine will:
A.Over heat
B.Warm up slowly
C.Fail to start
D.Idle
Ans:A
100.Which of the following conductors is used as heating elements?
A.Tungsten
B.Carbon
C.Copper
D.Nichrome
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email