26 January 2017

// // Leave a Comment

TRADESMAN(SMITHY),TECHNICAL EDUCATION 19-01-2017

TRADESMAN(SMITHY),TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:19-01-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD


1.Try square is used for:
A.Measuring length of job
B.Checking squareness of job
C.Measuring the width of job
D.Checking curved part of the job
Ans:B

2.Steel contains 0.8 to 1.5% carbon,is known as:
A.Mild steel
B.Dead mild steel
C.Medium carbon steel
D.High carbon steel
Ans:D
3.The ability of a material to resist fracture due to high impact load,is called:
A.Strength
B.Stiffness
C.Toughness
D.Plasticity
Ans:C
4.The percentage of carbon content in wrought iron is about:
A.0.02
B.0.1
C.0.2
D.0.3
Ans:A
5.Malleable cast iron is produced:
A.By adding magnesium to molten cast iron
B.By quick cooling of molten cast iron
C.From white cast iron by annealing process
D.None of these
Ans:C
6.Melting point of iron is:
A.15390C
B.16500C
C.12290C
D.11000C
Ans:A
7.Which of the following material would readily fracture,if hit with a hammer?
A.German silver
B.Lead
C.Brass
D.Cast iron
Ans:D
8.The temperature at which new grains are formed in a metal is called:
A.Recrystalisation temperature
B.Lower critical temperature
C.Upper critical temperature
D.Eutectic temperature
Ans:A
9.Cyaniding and Nitriding are two methods of:
A.Tempering of steel
B.Hardening
C.Normalizing
D.Case hardening
Ans:D
10.One pound is equal to:
A.745 gram
B.453 gram
C.325 gram
D.563 gram
Ans:B
11.The peen of the cross peen hammer is:
A.Bend towards the handle
B.Parallel to the handle
C.Perpendicular to the handle
D.Angular to the handle
Ans:C
12.In low carbon steels,presence of small quantities of sulphur improves
A.Weldability
B.Machinability
C.Formability
D.Hardenability
Ans:B
13.Age-hardening is related with:
A.Stainless steel
B.Gunmetal
C.German Silver
D.Duralumin
Ans:D
14.Other name of odd-leg caliper is:
A.Outside caliper
B.Inside caliper
C.Jenny caliper
D.Vernier caliper
Ans:C
15.One inch is equal to:
A.2.54 mm
B.25.4 mm
C.24.5 mm
D.254 mm
Ans:B
16.Swages is used for:
A.Finishing round bar
B.Making steps on metal
C.Making grooves on metal
D.None of these
Ans:A
17.An angle which is greater than 1800,is called:
A.Obtuse angle
B.Acute angle
C.Right angle
D.Reflex angle
Ans:D
18.White cast iron has:
A.Carbon in the form of carbide
B.High tensile strength
C.Low compressive strength
D.All of above
Ans:D
19.The operation of making round hole on the metal piece is known as:
A.Reaming
B.Boring
C.Drilling
D.None of above
Ans:C
20.A file removes metal during:
A.Forward stroke
B.Return stroke
C.Both forward and return stroke
D.None of these
Ans:A
21.The difference between upper and lower limits of a dimension,is called:
A.Tolerance
B.Nominal size
C.Basic size
D.Actual size
Ans:A
22.A file with 20 teeth per inch is called:
A.Rough file
B.Bastard file
C.Second cut file
D.Smooth file
Ans:A
23.The instrument used to measure higher temperature in furnace:
A.Thermometer
B.Barometer
C.Calorimeter
D.Pyrometer
Ans:D
24.Steel is made from cast iron by removing all excess:
A.Tungsten
B.Carbon
C.Oxygen
D.Sulphur
Ans:B
25.Zinc is produced from the ore:
A.Pyrites
B.Malachite
C.Calamine
D.None of these
Ans:C
26.Cutting angle of hot chisel is:
A.300
B.450
C.600
D.900
Ans:A
27.Property of material which retain the deformation produced under load permanently:
A.Toughness
B.Malleability
C.Brittleness
D.Plasticity
Ans:D
28.Carbon content in cast iron varies from:
A.1.7 to 4.5%
B.0.15 to 0.45%
C.0.45 to 0.8%
D.0.8 to 1.5%
Ans:A
29.Point angle of twist drill is:
A.1280
B.1180
C.980
D.1080
Ans:B
30.Property of material which enables to be drawn into wire:
A.Malleability
B.Ductility
C.Plasticity
D.Elasticity
Ans:B
31.Lining of open hearth furnace:
A.Provides insulation to certain heat within the furnace
B.Control impurities in steel
C.Acts as structure
D.Enhance furnace life
Ans:D
32.The most important element which controls the physical properties of steel is:
A.Silicon
B.Manganese
C.Carbon
D.Tungsten
Ans:C
33.File is made by:
A.Low carbon steel
B.Cast iron
C.High carbon steel
D.Copper
Ans:C
34.The cold working metal is carried out:
A.At recrystallisation temperature
B.Below the recrystallisation temperature
C.Above recrystallisation temperature
D.At any temperature
Ans:B
35.The fullers are used:
A.For necking down a piece of work
B.For finishing flat surface
C.For finishing punched hole
D.For making holes on metal
Ans:A
36.The flux commonly used for brazing:
A.Zinc Chloride
B.Ammonium chloride
C.Borax
D.None of these
Ans:C
37.The increase in hardness due to cold working,is called:
A.Age hardening
B.Work hardening
C.Induction hardening
D.Flame hardening
Ans:B
38.Temperature for recrystallisation of steel is:
A.4000C
B.6000C
C.8000C
D.11000C
Ans:C
39.Gauges used for checking the clearance between mating surfaces:
A.Feeler gauge
B.Snap gauge
C.Slip gauge
D.Plug gauge
Ans:A
40.A hacksaw blade cuts on the:
A.Forward stroke
B.Return stroke
C.Both forward and return stroke
D.Cutting depends upon the direction of force
Ans:A
41.A diamond pointed chisel is used for cutting:
A.Grooves
B.Flat surface
C.Key ways
D.None of these
Ans:A
42.Galvanizing is a:
A.Zinc diffusion process
B.Process of coating zinc by hot dipping
C.Process used for making thin phosphate coating on steel
D.None of above
Ans:B
43.The cutting edge of a chisel should be:
A.Hardened
B.Tempered
C.Case hardened
D.Hardened and tempered
Ans:D
44.Melting temperature of tin is:
A.6690C
B.4550C
C.3280C
D.2310C
Ans:D
45.The cold chisels are made by:
A.Rolling
B.Piercing
C.Forging
D.Drawing
Ans:C
46.The hardest known material is:
A.Ceramic
B.Diamond
C.High speed steel
D.Cemented carbide
Ans:B
47.Rivets are generally specified by:
A.Shank diameter
B.Diameter of head
C.Thickness of plate to be riveted
Ans:A
48.The transistor is made of:
A.Silver
B.Gold
C.Copper
D.Germanium
Ans:D
49.Chisel angle used for cutting low carbon steel:
A.400
B.700
C.300
D.550
Ans:D
50.A twist drill is a:
A.Side cutting tool
B.End cutting tool
C.Front cutting tool
D.None of these
Ans:B
51.The property of a material to regain its original shape after deformation when the external force are removed:
A.Plasticity
B.Ductility
C.Elasticity
D.Malleability
Ans:C
52.In drawing,dimension lines are represented by:
A.Continuous thick line
B.Continuous thin line
C.Dashed line
D.None of these
Ans:B
53.Connecting rod is usually made of:
A.Low carbon steel
B.Medium carbon steel
C.High carbon steel
D.Aluminium
Ans:B
54.Swaging is an operation of:
A.Forging
B.Hot rolling
C.Extrusion
D.Piercing
Ans:A
55.Forging of plain carbon steel is carried out at:
A.7500C
B.9000C
C.10500C
D.13000C
Ans:D
56.Point angle of centre punch is:
A.300
B.450
C.900
D.600
Ans:C
57.Tongs is used for:
A.Making grooves on metal
B.Holding the work while hammering
C.Striking on the job
D.None of these
Ans:B
58.The length of file is the distance from
A.Tip to shoulder
B.Tip to handle
C.Tip to heel
D.None of these
Ans:C
59.Which of the following materials cannot be forged?
A.Wrought iron
B.Cast iron
C.Mild steel
D.High carbon steel
Ans:B
60.Which of the following materials is most elastic?
A.Rubber
B.Plastic
C.Brass
D.Steel
Ans:D
61.The property of a material essential for spring materials is:
A.Stiffness
B.Ductility
C.Resilience
D.Plasticity
Ans:C
62.Nodular cast iron is produced by adding -------to the molten cast iron
A.Mangesium
B.Nickel
C.Chromium
D.Copper
Ans:A
63.Silicon in cast iron:
A.Increase hardness and brittleness
B.Makes the iron soft and easily machinable
C.Makes the iron white and hard
D.Aids fusibility and fluidity
Ans:B
64.The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called:
A.Malleability
B.Ductility
C.Plasticity
D.Elasticity
Ans:A
65.Bronze is an alloy of:
A.Copper and zinc
B.Copper and lead
C.Copper and nickel
D.Copper and tin
Ans:D
66.Vernier caliper is used to measure with an accuracy of:
A.0.2 mm
B.0.02 mm
C.0.5 mm
D.0.1 mm
Ans:B
67.The process of increasing the cross-section of a bar by decreasing the length,is called:
A.Upsetting
B.Drawing down
C.Peening
D.Spinning
Ans:A
68.During hot working of metals:
A.Poor surface finish is obtained
B.Close tolerance cannot be maintained
C.Scale is formed on the metal surface
D.All of above
Ans:D
69.German silver contains:
A.60% copper and 40% zinc
B.70% copper and 30% zinc
C.60% copper,35% zinc and 5% nickel
D.56% copper,40% zinc and 4% tin
Ans:C
70.Which of the following impurity in cast iron makes it hard and brittle?
A.Silicon
B.Sulphur
C.Manganese
D.Phosphorus
Ans:B
71.For cutting brass,the hacksaw blade should have -----teeth per inch
A.24
B.32
C.36
D.14
Ans:D
72.Cross-section of a chisel is usually:
A.Square
B.Octagonal
C.Rectangular
D.Hexagonal
Ans:B
73.A hacksaw blade is specified by its:
A.Length
B.Material
C.Width
D.Number of teeth
Ans:A
74.Swage block is used for:
A.Making flat surface on job
B.Making grooves on metal
C.Finishing the job
D.Making different shapes
Ans:D
75.The type of force applied through die in forging is:
A.Tensile force
B.Compressive force
C.Shear force
D.Any of above
Ans:B
76.The fuel used in a blast furnace is:
A.Coal
B.Coke
C.Wood
D.Producer gas
Ans:B
77.Hardness is the property of a material due to which it:
A.Can be rolled or hammered into thin sheets
B.Can be drawn into thin wires
C.Can cut another metal
D.Breaks with little permanent distortion
Ans:C
78.Which of the following material has maximum malleability?
A.Lead
B.Soft steel
C.Wrought iron
D.Copper
Ans:A
79.The cupola is used to manufacture:
A.Cast iron
B.Pig iron
C.Steel
D.Wrought iron
Ans:A
80.Toughness of a material-------when it is heated
A.Remains same
B.Decrease
C.Increase
D.None of these
Ans:B
81.Which article of the Constitution provides protection to civil servants?
A.Article 288
B.Article 311
C.Article 178
D.Article 183
Ans:B
82.Who suggested the ‘Rolling Plan’for the development of our country?
A.J.K.Galbrath
B.Gunnar Myrdal
C.Poul Samuelson
D.A.K.Sen
Ans:B
83.The Election Commissioner can be removed by:
A.The President
B.The Home Minister
C.The Prime Minister
D.The Parliament
Ans:D
84.The “Banchasheel agreement”was signed in July 1954 between India and:
A.China
B.The Afro-Asian Countries
C.Egypt
D.Sri Lanka
Ans:A
85.”Garibe Hatao”was the key slogan of:
A.Fifth plan
B.Sixth plan
C.Seventh plan
D.Ninth plan
Ans:A
86.December 10 is observed as:
A.World Health Day
B.U.N.Day
C.World Red Cross Day
D.Human Rights Day
Ans:D
87.The first Indira Gandhi Award for”International Justice and Harmony”was given to:
A.Khan Abdul Ghafar Khan
B.Yasar Arafath
C.Mother Teressa
D.Nelson Mandela
Ans:D
88.Who is the Chairman of the Kerala Planning Board?
A.Prabhat Patnaik
B.Dr.V.K.Ramachandran
C.P.Sadashivam
D.C.P.John
Ans:B
89.When was “Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam”formed?
A.1865
B.1895
C.1914
D.1903
Ans:D
90.Who wrote the book “Akhilathiruttu”?
A.Chattampi Swamikal
B.Anandatheerthan
C.Brahmananda Sivayogi
D.Vaikunda Swamikal
Ans:D
91.Who was the author of the ‘Al-Islam’an Arab-Malayalam monthly published in good old days?
A.Vakkam Abdul Khader Moulavi
B.Ali Musliar
C.Abdul Rahiman Sahib
D.Variyan Kunnath Kunhahammed Haji
Ans:A
92.Who is called “Sahityapanchanan”?
A.Kuttikrishna Marar
B.Joseph Mundasseri
C.P.K.Narayana Pillai
D.Ezhuthachan
Ans:C
93.’Indulekha’the novel written by O.Chandu Menon was published in the year:
A.1887
B.1888
C.1889
D.1890
Ans:C
94.’Jatinashinee Sabha’was founded by whom?
A.Anandatheerthan
B.Agamananda Swami
C.Vagbhatanandan
D.Anandayogi
Ans:A
95.Who named Accamma Cheriyan as the “Jhansi of Travancore”?
A.E.M.S.Namboodirippadu
B.Jawaharlal Nehru
C.Mahatma Gandhi
D.A.K.Gopalan
Ans:C
96.Name the peasant struggle  with which K.Devayani was associated:
A.Morazha struggle
B.Karivellur struggle
C.Kavumbai struggle
D.Kayyur struggle
Ans:B
97.Name the first Indian Satellite:
A.Rohini
B.Apple
C.Aryabhatta
D.Bhaskara
Ans:C
98.The first effective vaccine against polio was prepared by:
A.John E.Salk
B.John Gibbson
C.Louis Pasture
D.Robert Edward
Ans:A
99.The first Malayalam Cinema Actor who received “Bharat Award”:
A.Prem Naseer
B.Sathyan
C.P.J.Antony
D.Gopi
Ans:C
100.’Arjuna’award is associated with:
A.Social Work
B.Sports and Games
C.Literature
D.Politics
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email