25 February 2017

// // Leave a Comment

STATE ELIGIBILITY TEST-12-02-2017

STATE ELIGIBILITY TEST-2017 PAPER I
EXAM DATE:12-02-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following is not a principal question of ontology?
A.What can be said to exist?
B.What is a thing?
C.Into what categories,if any,can we sort existing things?
D.What is the nature of knowledge?
Ans:D

2.Prajna(Sanskrit)or panna(Paji)in Buddhism is
A.Insight or knowledge of the true nature of existence
B.Virtues or directions for meditation in Buddhist traditions
C.Word of desirelessness
D.Right speech,right action and right livelihood
Ans:A
3.’The teacher talks about reality as if it were motionless,static,compartmentalized,and predictable’Who raised this criticism?
A.George Wilhelm Friedrich Hegel
B.Jean Piaget
C.Paulo Freire
D.Ivan Illich
Ans:C
4.Curriculum that build on students’cultural understanding or allows them to use their funds of knowledge in the classroom has proven to be more effective because
A.Teacher education gives special training for handling such curriculum
B.Students can relate it to their own lives
C.Assessment of curricular activities will be realistic
D.It paves chances for implementation of ICT in classroom
Ans:B
5.Education acts as an integrative force in society by
A.Imparting high standard knowledge
B.Organizing extra-curricular activities
C.Communicating values that unite different sections of society
D.Imparting various subjects in an integral manner
Ans:C
6.Which of the following is not a contributing  factor for the social mobility of a student?
A.Amount of education
B.Educational curriculum
C.Social strata of the student
D.Quality of Institution
Ans:C
7.A teacher uses  the strategy of ‘self-help’while providing psychological support to a student.This strategy belongs to
A.Psycho analytic approach
B.Humanistic approach
C.Trait approach
D.Behaviouristic approach
Ans:B
8.The WISC can provide insights  in cognitive functioning that are
A.Quantitative and Qualitative in a proportion of 75:25
B.Fully Quantitative
C.Fully Qualitative
D.Quantitative and Qualitative in a proportion of 50:50
Ans:B
9.Piaget developed his theory of learning on the base of certain assumptions about children.Which of the following is not an assumption of Piaget?
A.Children enjoy learning in collaborative settings
B.Children are intrinsically motivated to learn and do not need rewards from adults to motivate learning
C.Children learn many things on their own without the intervention of older children or adults
D.Children construct their own knowledge in response to their experiences
Ans:A
10.Adolescents are often vulnerable to negative peer pressures due to
A.Change of moods rapidly,vacillating between happiness and distress and self confidence and worry
B.Unstable sense of self and try out new personal labels and associate with various peer groups
C.Limited life experience and under-developed decision making skills
D.Mood changes stem from biological sources
Ans:C
11.Which of the following is not correct?
A.values are dynamic
B.Values can be inculcated
C.Values are to be professed
D.Values do not change
Ans:D
12.the first National Policy on Education in India was promulgated in the year
A.1992
B.1986
C.1962
D.1968
Ans:D
13.What was the name of the organization formed in India,in the year 1925,to promote university activities,by sharing information and co-operation in the field of education,culture,sports and allied areas?
A.University Grants Commission
B.Inter-University Board
C.Association of Indian Universities
D.Central Advisory Board of Education
Ans:B
14.The new variant of earlier National Literacy Mission is known as
A.Akshar Bharath
B.India Literacy Project
C.Sakshar Bharath
D.Department of School Education and Literacy
Ans:C
15.Lesson planning should be guided primary by the consideration of
A.Meeting the needs of the average child in the class
B.Creating a happy classroom environment
C.The curriculum goals
D.Providing pupils with Intelectually challenging work
Ans:C
16.Individual differences within a class are best handled by
A.Coaching slow children after schools
B.Giving the bright students free reading time
C.Peer tutoring
D.Organizing groups for specific purposes
Ans:D
17.Consider the following statements:
1.An interactive teacher can prove himself/herself effective in a constructivist paradigm
2.An interactive teacher applies the strategies of participatory learning
A.1 is the cause and  2 is the effect
B.2 is the cause and 1 is the effect
C.1 and 2 are unrelated statements
D.1 and 2 are related,but do not have cause-effect relationship
Ans:B
18.A teaching approach to problem solving learning,or discovery that employs a practical method not guaranteed to be optimal or perfect,but sufficient for the immediate goals is known as
A.Project method
B.Heuristic method
C.Discovery method
D.Supervised study
Ans:B
19.The relationship between a senior teacher and a new teacher based on a mutual desire for development towards career goals and objectives is known as
A.Mentoring
B.Guidance
C.Professional collaboration
D.Supervised training
Ans:A
20.”Instructional experiences which make the acquisition of knowledge and skill more efficient,effective,and appealing”is known as
A.Discovery learning
B.Experiential learning
C.Curriculum design
D.Instructional design
Ans:D
21.A process through which a teacher adds supports for students in  order to enhance learning and aid in the mastery of tasks is known as
A.Mastery learning
B.Advance organizer
C.Instructional scaffolding
D.Reciprocal teaching
Ans:C
22.Which of the following educational psychologist is known for the theory of ‘Conditions of Learning?’
A.Robert Gagne
B.David Ansubel
C.Henry Giroux
D.Noam Chomsky
Ans:A
23.Which of the following is not a major element in the situated learning?
A.Content
B.Context
C.Community
D.Supervision
Ans:D
24.According to Maslow,which of the following is not correct?
A.It is the perception that motivates,not the rewards
B.Needs are hierarchically arranged
C.Lower needs take priority
D.Sex is a physiological need
Ans:A
25.Which of the following is not an objective of diagnostic tests?
A.To assess students’strengths in a specific subject area
B.To assess students’weaknesses in a specific subject area
C.To grade students in a specific subject area
D.To know how much students know about a subject area
Ans:C
26.Which of the following is not a function of evaluation?
A.To determine the existence of a disability
B.To determine the effect of a disability
C.To determine need for specialized services
D.To determine the instructional strategies
Ans:D
27.Evaluation that monitors learning progress is
A.Placement evaluation
B.Formative evaluation
C.Diagnostic evaluation
D.Summative evaluation
Ans:B
28.Which of the following is not advisable for effective classroom communication?
A.Starting the lecture with one or two questions you are trying to answer,and closing with questions the lecture raised or left unanswered
B.Introduce alternative perspectives in your lecture
C.Have studens used the material they are learning to propose solutions to a problem
D.Reduce your lecture to very minimum and make extensive use of visual techniques with the support of technology in the classroom
Ans:D
29.GER determines the number of students enrolled at
A.Only primary level
B.Only Secondary level
C.Primary and Secondary levels
D.Pre-Primary and higher education levels
Ans:C
30.Which of the following can not be treated as a barrier of communication?
A.Differences in perception and viewpoint between sender and receiver
B.Cultural differences between sender and receiver
C.Level of intelligence of the sender
D.Expectations and prejudices of the receiver
Ans:C
31.Read the following statements and choose the correct answer:
1.Moodle is a free and open-source software learning management system
2.Moodle is used for blended learning distance education,flipped classroom and other e-learning projects in educational institutions
A.Both 1 and 2 are true and 2 is the benefit of 1
B.Only 2 is true
C.Only 1 is true
D.Both 1 and 2 are true but not related to each other
Ans:A
32.Worksheets help students to explore topics,practice skills,and build knowledge
A.The statement is true but not practical
B.The statement is true and is practical but depends up on class room environment
C.The statement is true and is practical but depends up on teacher competence
D.The statement is not true and practically impossible
Ans:B
33.Consider the following hypotheses:
1.Children who were taught through concept attainment model for six months will show a higher achievement than children who were not
2.Children who were taught through concept attainment model for six months do not show high achievement than children who were not
A.Both are null hypotheses
B.1 is alternate hypothesis and 2 is null hypothesis
C.1 is null hypothesis and 2 is research hypothesis
D.Both are research hypotheses
Ans:B
34.Arrange the steps of doing historical research in its right order:
1.Isolate the problem,
2.Collect source materials,
3.Evaluate source materials,
4.Formulate hypotheses,
5.Report and interpret findings
A.1,4,2,3,5
B.2,1,3,4,5
C.1,2,3,4,5
D.3,1,2,4,5
Ans:C
35.Consider the following psychological tests:
1.Raven’s Progressive Matrices
2.Children’s Apperception Test
3.The Muller-Lyer Illusion
A.1 is intelligence Test,2 and 3 are Personality Tests
B.1 is Perceptual Process Test,2 is Personality and 3 is Interest Inventory
C.1 is Memory Test,2 is Emotional Stability Test and 3 is Lie Detection Test
D.1 is Intelligence Test,2 is Personality Test and 3 is Perceptual Process Test
Ans:D
36.Match the following:
P.National Curriculum Framework 2010
Q.Right to Education Act 2000
R.Educational Planning
S.Educational Management
1.NUEPA
2.NCERT
3.SIEMAT
4.NCTE
5.MHRD
A.P-2,Q-4,R-1,S-5
B.P-4,Q-5,R-1,S-3
C.P-2,Q-3,R-5,S-4
D.P-4,Q-2,R-5,S-3
Ans:B
37.Consider the following statements regarding virtual classroom:
1.Virtual classroom is a web based tool dependent on internet connectivity
2.In a virtual classroom queries of learners get answered by the resource person
A.Only 1 is true
B.Only 2 is true
C.Both 1 and 2 are true
D.Both 1 and 2 are not true
Ans:C
38.The primary focus of the curriculum framework for 2 year Secondary Teacher  Education Programme is to make student-teachers:
A.Disciplined practitioners
B.Reflective practitioners
C.Transacting practitioners
D.Methodology practitioners
Ans:B
39.Consider the following:
1.School Management Committee
2.Free Uniform,free text books and mid-day meal for students
A.2 is the cause and 1 is the effect
B.1 is the cause and 2 is the effect
C.1 and 2 have no cause effect relationship but they are related
D.1 and 2 have no cause effect relationship and are not related at all
Ans:C
40.Consider the following philosophers and select the best choice below:
1.Charles Sandes Peirce
2.Dane Soren Kierkegaard
3.Friedrich Nitezsche
4.William James
A.1 and 4 are Pragmatist Philosophers and 2 and 3 are Existentialist Philosophers
B.1 and 2 are Pragmatic Philosophers and 3 and 4 are Existentialist Philosophers
C.1 ,2 and 3 are Pragmatist Philosophers and 4 is Existentialist Philosopher
D.Only 1 is Pragmatist Philosopher,rest are Existentialist Philisophers
Ans:A
41.The three sequential phases in skill learning:
A.Cognition,attention,fixation
B.Fixation,automation,cognition
C.Cognition,fixation,automation
D.Attention,cognition,fixation
Ans:C
42.Consider the following ideas of Piaget and choose the right choice from below:
1.Difficulty in thinking about more than one aspect of any situation
2.Inability to see a situation from another person’s point of view
A.1 is Multiple Attention Deficiency and 2 is Pecrceptual Disorder
B.1 is Irreversibility and 2 is Animism
C.1 is centration and 2 is Ego Centrism
D.1 is Centration and 2 is Ego Centrism
Ans:C
43.Consider the following  notions of Erick Erickson:
1.Struggle to find a balance between developing a unique,individual identity while still being accepted and fitting in
2.Intensive analysis and exploration of different ways of looking at oneself
A.1 is related to identity vs.role crisis 2 is related to Industry(competence)vs.Inferiority
B.1 is related to Intimacy vs.Isolation and 2 is related to identity vs.role crisis
C.1 and 2 are related to Industry (competence)vs.Inferiority
D.1 and 2 are related to identity vs.role crisis
Ans:D
44.Consider the following statements:
1.The ideal of what the child should become
2.The common beliefs of societey’s members,even though individuals or groups of them may have different beliefs
A.1 is the cause and 2 is the effect
B.1 is the effect and 2 is the cause
C.1 and 2 are unrelated
D.1 and 2 are related but there is no cause effect relationship
Ans:B
45.Which of the following are generally true for a normal adolescent student?
1.Generally idealistic,desiring to make the world a better place and to become socially useful
2.In transition from moral reasoning which focuses on ‘what’s in it for me’to that which considers the feelings and rights of others?
3.Quick to see flaws in others but slow to acknowledge their own faults
A.All are true generally for an adolescent
B.All are false generally for an adolescent
C.1 and 2 are true but 3 is false generally for an adolescent
D.1 and 3 are true but 2 is false generally for an adolescent
Ans:A
46.Match the following:
P.Thorndike
Q.Ivan Pavlov
R.Sigmund Freud
S.Carl Gustav Jung
1.Libido
2.Collective unconscious
3.Animal intelligence
4.Spatial visualization
5.Stimulus generalization
A.P-2,Q-5,R-3,S-1
B.P-3,Q-5,R-1,S-2
C.P-5,Q-4,R-2,S-3
D.P-4,Q-3,R-2,S-5
Ans:B
47.Consider the following statements:
1.Around 80 percent of the girls wore uniform,Rani is a girl.Therefore,she wore uniform
2.Some  actors in the school drama are girls.Aby is a boy.Therefore,Aby is an actor
A.1 is inductive statement and 2 is a deductive statement
B.1 is a strong deductive statement and 2 is weak deductive statement
C.1 is strong inductive statement and 2 is weak inductive statement
D.1 is deductive statement and 2 is inductive statement
Ans:C
48.Logically arrange the first phase of advance organizer model in the classroom:
1.Present the advance organizer
2.Clarify the aims of the lesson
3.Prompt for awareness of relevant knowledge
A.2-1-3
B.1-2-3
C.3-2-1
D.2-3-1
Ans:A
49.Following are statements related to qualities of a test:
1.The extent the test measures what the test maker intends to measure
2.The extent  a test is consistent from one measurement to other
A.1 is Reliability and 2 is Validity
B.1 is Validity and 2 is Reliability
C.1 is Validity and 2 is Usability
D.1 is Usability and 2 is Reliability
Ans:B
50.Following are some specification that a teacher observed in the class room.Arrange them in exact categories given below:
1.Implement
2.Differentiating
3.Critiquing
A.1 is application,2 analysis and 3 is evaluation
B.1 is evaluation,2 knowledge and 3 is application
C.1 is analysis,2 comprehension and 3 is application
D.1 is analysis,2 application and 3 is creation
Ans:A
51.Two teachers wanted to assess their students.
Teacher(1)wanted to determine whether each student has achieved specific skills or concepts
Teacher(2)wanted to rank each student with respect to the achievement of others in  broad areas of knowledge
A.1 must follow Norm referenced testing and 2 must follow Criterion referenced testing
B.Both must follow Norm referenced testing
C.Both must follow Criterion referenced testing
D.1 must follow Criterion referenced and 2 must follow Norm referenced tests
Ans:D
52.Consider the following statements:
1.Online course aimed at unlimited participation and open access via the web
2.A learning platform
3.Open licensing of content,structure and learning goals,to promote the reuse and remixing of resources
A.1 and 2 are about Moodle and 3 is about MOOC
B.1 and 3 are about MOOC and 2 is about Moodle
C.Only 1 is about MOOC and rest are about Moodle
D.All the statements are about MOOC
Ans:B
53.Consider the following question and hypotehesis:
1.Are teens better at mathematics than adults?
2.Age has no effect on mathematical ability
A.1 is a research question and 2 is its simple hypothesis
B.1 is a guess and 2 is its alternate hypothesis
C.1 is a research question
D.1 is a guess and 2 is its null hypothesis
Ans:C
54.Read statements(1)and (2).Choose the correct answer:
Statement(1):Class represents one’s achieved social status
Statement(2):Caste represents one’s ascribed social status
A.Both statements 1 and 2 are correct
B.Both statements 1 and 2 are false
C.Statement 1 is correct but 2 is false
D.Statement 2 is correct but 1 is false
Ans:A
55.Which of the following statements about NCERT are true?
1.NCERT is an autonomous organization
2.NCERT controls the entire school system in India
3.NCERT acts as a nodal agency for achieving the goals of Universalisation of Elementary Education
A.1 and 3 are true
B.1 and 2 are true
C.2 and 3 are true
D.All are true
Ans:A
56.The general strategy followed in qualitative research paradigm is based on:
i.Deductive approach
ii.Inductive approach
iii.Non-linear approach
iv.Linear approach
A.i only
B.i and ii only
C.ii and iii only
D.iii only
Ans:C
57.Which of the following statements are about Wardha Educational Resolutions(1937)?
1.Free and Compulsory education should be provided on a nation-wide scale
2.The system of education will gradually be able to cover the remuneration of the teachers
3.Medium of Instruction should be the mother tongue
A.1 and 3 are correct but 2 is false
B.1 and  are correct but 3 is false
C.2 and 3 are correct but 1 is false
D.1,2 and 3 are correct
Ans:D
58.Which of the following are the needs under ‘Love and Belongingness’as suggested by Abraham Maslow:
1.Self –respect
2.Intimacy
3.Being part of a group
4.Friendship
5.Respect from others
A.2,3 and 4 only
B.1,3 and 4 only
C.3,4 and 5 only
D.1,4 and 5 only
Ans:A
59.Which of the following are true?
1.National Policy on Education(1968)recommended common school system
2.National Policy on Education(1986)recommended to introduce yoga in all schools
A.1 is false 2 is true
B.1 and 2 are true
C.Only 1 is true
D.1 and 2 are false
Ans:B
60.Match the following:
P.Mathatma Gandhi
Q.Tagore
R.Aurobindo
S.Vivekananda
1.Integral educationi
2.Infinite power from within
3.Nature as teacher
4.Para Vidya and Apara Vidya
5.Nai Talim
A.P-2,Q-1,R-4,S-3
B.P-1,Q-3,R-2,S-5
C.P-5,Q-3,R-1,S-2
D.P-4,Q-2,R-5,S-3
Ans:C
61.An electric bulb of 60W is used for 7 hours in a day.Calculate the ‘units’energy consumed by the bulb
A.0.042 unit
B.0.7 unit
C.0.42 unit
D.0.6 unit
Ans:C
62.What is the common name of poly isoprene?
A.Natural rubber
B.Synthetic rubber
C.Nylon
D.Teflon
Ans:A
63.A car covers the first 78 km.of the journey in 90 minutes and the remaining 50 km.in 70 minutes.What is the average speed of the car?
A.50 km/hour
B.48 km/hour
C.40 km/hour
D.55 km/hour
Ans:B
64.A milkman dilutes 72 litres of pure milk by adding 24 litres of water.What is the percentage of milk in the resultant product?
A.66.66%
B.75%
C.65%
D.70%
Ans:B
65.Match the following
i.Bronze a.Copper,Zinc and Tin
ii.Brass b.Copper,Tin
iii.Gun Metal c.Iron,Nickel,Carbon
iv.Nickel Steel d.Copper,Zinc
A.i a,ii b,iii d,iv c
B.i b,ii d,iii a,iv c
C.i a,ii c,iii b,iv d
D.i c,ii b,iii a ,iv d
Ans:B
66.Which is the correct order?
A.Phylum-Class-Genus-Order-Species
B.Class-Phylum-Genus-Order-Species
C.Phylum-Class-Order-Genus-Species
D.Phylum-Class-Order-Species-Genus
Ans:C
67.The number in each row/column of the square is written according to the same rule.By  identifying the rule,find the missing number
8  6  10
3   4   5
7  24   ?
A.25
B.75
C.50
D.30
Ans:A
68.The average density of the earth is ------------gm/cm3
A.2.7
B.3.2
C.12.3
D.5.5
Ans:D
69.Which is/are correct about monsoon/s in Kerala?
i.Receives rainfall from North East Monsson
ii.Receives rainfall from South West Monsoon
iii.Receives rainfall from North West Monsoon
iv.Receives rainfall from South East Monsoon
A.i only
B.iii only
C.i and ii only
D.i,ii and iv only
Ans:C
70.Which is/are true about the Right to Information Act,2005?
i.It was enacted by the Parliament in order to promote transparency and accountability in the working of every public authority
ii.It extends to the whole of India
iii.The Chief Information Commissioner shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office
iv.The Chief Information Commissioner shall not be eligible for reappointment
A.i and ii only
B.i and iv only
C.iii only
D.i,iii and iv only
Ans:D
71.Which is/are true about Reserve Bank of India?
i.Started functioning in 1935
ii.New Delhi is the Headquarter
iii.Managed by one Governor and two Deputy Governors
iv.Board of Directors is appointed by the Government of India
A.i only
B.i and ii only
C.i and iii only
D.i and iv only
Ans:D
72.Chandra Gupta Maurya was the King of------
A.Kanauj
B.Magadha
C.Vangadesa
D.Awadh
Ans:B
73.Assertion(S):Cotton is grown in alluvial soils.
Reason(R):Alluvial soils are very fertile.
A.Both S and R are true and R is the correct explanation of S
B.Both S and R are true but R is not the correct explanation of S
C.S is true and R is false
D.S is false and R is true
Ans:D
74.Assertion (S):Gandhiji called off the Non-Cooperation Movement in 1922
Reason(R):An unruly crowd burnt down  a Police Station in Chauri Chaura in 1922
A.Both S and R are true and R is the correct explanation of S
B.Both S and R are true but R is not the correct explanation of S
C.S is true and R is false
D.S is false and R is true
Ans:A
75.Match the following:
List I
i.Wipro
ii.State Bank of India
iii.LIC of India
iv.Infosys
List II
A.V.K.Sharma
B.VishalSikka
C.Azim Premji
D.Indra Nooyi
E.Arundhati Bhattacharyya
A.i-c,ii-e,iii-a,iv-b
B.i-c,ii-d,iii-e,iv-b
C.i-c,ii-d,iii-b,iv-a
D.i-e,ii-d,iii-a,iv-b
Ans:A
76.Librehan Commission was appointed by the Union Government to enquire into
A.Indira Gandhi Assassination Case
B.Babri Masjid Demolition Case
C.Educational Reforms
D.Centre-State Relations
Ans:B
77.Which of the following is a famous book by George Orwell?
A.1954
B.1984
C.1794
D.1947
Ans:B
78.’Asato ma sad-gamaya;
Tamaso ma jyotir-gamaya.
This universal prayer for enlightenment is from:
A.Brihadaranyaka Upanishad
B.Bhagavad Gita
C.Ramayana
D.Rig Veda
Ans:A
Read the following passage and answer question numbers 79-81 based on it.
In the aftermath of the Narendra Modi government deciding to demonetize notes of Rs.500 and Rs.1,000 respectively,the Reserve Bank of India(RBI),put out an interesting data.
Data from RBI shows that in 2015-2016 the total amount of paper notes in circulation amounted to Rs.16.4 lakh crore.Of this,the high denomination notes of Rs.500 and Rs.1,000 amounted to Rs.14.2 lakh crore.The Rs.500 notes amounted to  Rs.7.9 lakh crore whereas Rs.1,000 notes amounted to Rs.6.3 lakh crore.
79.Which of the following statements are correct?
i.In India,high denomination notes account for the major chunk of the total value of notes circulated
ii.The number of Rs.500 notes was pretty higher than that of Rs.1,000 notes
iii.The total value of Rs.500 notes in circulation in 2015-16 was less than that of Rs.1,000 notes.
iv.There is a difference of 1.6 crore between  the value of Rs.500 notes and Rs.1,000 notes
A.iii and iv only
B.i and iii only
C.i and ii only
D.ii and iii only
Ans:C
80.What was the approximate percentage share of the Rs.500 and Rs.1,000 Currencies in the total amount of Currencies in Circulation in 2015-16?
A.14 percent
B.86 percent
C.76 percent
D.It cannot be deducted from the passage
Ans:B
81.The Word demonetize means
A.To reduce the value of a currency
B.To destroy a currency by shredding
C.To remove  the status of legal tender of a currency and remove it from circulation
D.To stop the printing of currency and switch to e-payment
Ans:C
82.Which is/are true about the members of the Rajya Sabha in India?
i.Most are elected by the members of the Legislative Assemblies of States
ii.Some are elected by the members of the Legislative Assemblies of Union Territories
iii.Some are elected by the members of the Legislative Councils of States
iv.Some are nominated by the President of India
A.i only
B.ii only
C.i,ii and iv only
D.i,ii and iii only
Ans:C
83.Match the following and select the correct answer from the codes:
List I(i)Kuchipudi
(ii)Yakshagana
(iii)Ghoomar
(iv)Kathak
List II
M.Karnataka
N.Andhra Pradesh
O.Northern India
P.Rajasthan
A.i-N,ii-M,iii-P,iv-O
B.i-M,ii-P,iii-O,iv-N
C.i-N,ii-O,iii-M,iv-P
D.i-M,ii-N,iii-P,iv-O
Ans:A
84.Match the following and select the correct answer from the codes:
List I
i.Banabhatta
ii.Chanakya
iii.Jayadeva
iv.Vishnu Sharma
List II
M.Gita Govindam
N.Panchatantra
O.Arthasastra
P.Harsha Charita
A.i-N,ii-M,iii-P,iv-O
B.i-P,ii-O,iii-M,iv-N
C.i-N,ii-O,iii-M,iv-P
D.i-M,ii-N,iii-P,iv-O
Ans:B
85.People belonging to which religion/s practice Salekhana?
Choose from the options
i.Sikhs
ii.Bahais
iii.Jains
iv.Buddhists
A.i only
B.iii onlyh
C.i,ii and iv only
D.i and ii only
Ans:B
86.Who was the founder of Pratyaksha Raksha Daiva Sabha(PRDS)?
A.Ayyankali
B.Kumara Gurudevan
C.Vaikunda Swami
D.Vagbhatanandan
Ans:B
87.From the list  given below choose the word/s with incorrect spelling
i.Accomodation
ii.Minerology
iii.Sieve
iv.Superintendent
A.i only
B.i and ii only
C.iii  and iv only
D.iv only
Ans:B
88.Ammanur Madhava Chakyar is a renowned performer of
A.Kathakali
B.Chakyar Koothu
C.Koodiyattam
D.Ottanthullal
Ans:C
89.Vijnana Kairali is a publication of
A.Kerala Sastra Sahitya Parishad
B.Kerala Bhasha Institute
C.Kerala Folklore Academy
D.Kerala State Library Council
Ans:B
90.Kerala Institute of Local Administration is located at
A.Thiruvanathapuram
B.Palakkad
C.Malappuram
D.Thrissur
Ans:D
91.How many new elements were added  to the Periodic Table by the IUPAC in 2016
A.5
B.3
C.4
D.7
Ans:C
92.Having an ugly or displeasing sound
A.Cacophonous
B.Eternal
C.Glutton
D.Impeachable
Ans:A
93.The term Long Term Evolution is relatd to
A.Human Evolution
B.Evolution of the Universe
C.Genetic Engineering
D.Wireless Broadband Technology
Ans:D
94.What is the new name of the world’s most powerful telescope,earlier named as Next Generation Space Telescope,which is slated for launch in October 2018?
A.James Webb Space Telescope
B.Hubble Space Telescope
C.Spitzer Space Telescope
D.Vainu Bappu Space Telescope
Ans:A
95.Find the option in which all the following words are arranged to form a correct sentence your(1),didn’t(2),mother(3),German(4),I(5),was(6),know(7)
A.5,2,7,4,1,3,6
B.5,2,7,1,3,6,4
C.1,3,2,7,4,5,6
D.5,6,4,1,3,2,7
Ans:B
96.What is the correct meaning of the following sentence?
The Principal decide to throw the book at her?
A.The Principal was very angry with her
B.The Principal was a rude person
C.The Principal decided to give her maximum punishment
D.The Principal  did not like the book she was reading
Ans:C
97.Match the following Environment Protection Movements in India in List I with their main proponents in List II
List I
a.Chipko Movement
b.Navdanya Movement
c.Narmanda Bachao Andolan
d.Appico Movement
e.People’s Movement Against Nuclear Energy
List II
i.S.P.Udayakumar
ii.Pandurang Hegde
iii.Sunderlal Bahuguna
iv.Chandi Prasad Bhatt
v.Vandana Shiva
vi.Teesta Setalvad
A.a-iv,b-v,c-iii,d-ii,e-i
B.a-iii,b-v,c-vi,d-I,e-ii
C.a-iv,b-i,c-iii,d-ii,e-v
D.a-v,b-iv,c-iii,d-ii,e-i
Ans:A
98.In India National Air Quality  Index is determined on the basis of concentration of -------------Pollutants
A.6
B.5
C.4
D.8
Ans:D
99.In terms of the number of students enrolled,which is the largest university in the world?
A.Harvard University
B.Cambridge University
C.Indira Gandhi National Open Univesity
D.UK open University
Ans:C
100.Which among the following legislations is/are in force in India to prevent terrorist activities?
i.POTA
ii.TADA
iii.UAPA
A.iii only
B.iii and iv only
C.i,ii and iii only
D.i,ii,iii and iv
Ans:A
101.Find the missing number in the following series:
3,8,15,24,-----------48
A.41
B.47
C.35
D.36
Ans:C
102.In a certain code if MONKEY is written as OPPLGZ,then how is BOMBAY written in the same code?
A.EFOCCZ
B.DPDCCZ
C.DPOBCZ
D.DPOCCZ
Ans:D
103.Ramesh is taller than Hari who is shorter than Sas.Mahesh is taller than indrajith but shorter than Hari.Sasi is shorter than Ramesh.Who is the tallest?
A.Sasi
B.Hari
C.Ramesh
D.Indrajith
Ans:C
104.Which is/are true about the Benami Transaction Amendment Bill,2016 passed by the Lok Sabha?
i.Aimed at curbing black money
ii.Imprisonment of up to 5 years
iii.Provides for a fine of up to 30% of the fair value of the asset
iv.Provides for a fine of upto 25% of the fair value of the asset and imprisonment of up to 7 years
A.    i only
B.i,ii and iii only
C.ii,iii and iv only
D.i and iv only
Ans:D
105.The One hundred and first Amendment of the Indian Constitution-relates to which of the following ?
A.Demonetisation of Indian Currency(Rs.1000 and Rs.500 currency notes)
B.Introduction of GST
C.Land Boundary Agreement between India and Bangladesh
D.Right to Education
Ans:B
106.Match the following :
List I
i.R.D.Birla Award
ii.Saraswathi Samman
iii.Tansen Samman
iv.Dada Saheb Phalke Award
List II
a.Music
b.Sports
c.Film
d.Medical Sciences
e.Literature
A.i-d,ii-e,iii-a,iv-c
B.i-b,ii-a,iii-c,iv-e
C.i-c,ii-e,iii-b,iv-d
D.i-e,ii-c,iii-a,iv-b
Ans:A
107.The age of a father is 9 times the age of his son.After 15 years,the age of the father will be 3 times that of his son.The age of the son now is-
A.9 years
B.7 years
C.5 years
D.10 years
Ans:C
108.Which one is/are correctly matched,at present?
i.Rani Singh Nair-Chairperson,Central Board of Direct Taxes
ii.Reghuram Rajan-Governor,Reserve Bank of India
iii.Arvind Panagariya-CEO,NITI Aayog
iv.Anurag Thakur-President,Board of Control for Cricket in India
A.i only
B.iv only
C.i and iii only
D.ii and iii only
Ans:C
109.Which country in the world is certified by WHO as malaria free in 2016?
A.Myanmar
B.Bangladesh
C.Afghanistan
D.Sri Lanka
Ans:D
110.The UN World Hmanitarian Summit’s achievement “Grand Bargain”deals with Commitments to reform
A.Immigration Laws
B.Immunization Programmes
C.Humanitarian financing
D.Employment opportunities for immigrants
Ans:C
111.The Article in the Indian Constitution pertaining to Right Against Discrimination
A.Article 16
B.Article 17
C.Article 21 A
D.Article 15
Ans:D
112.Bill English is
A.The Prime Minister of New Zealand
B.The President of Finland
C.The Founder-President of Greenpeace
D.The Chief Justice of the International Court of Justice
Ans:A
113.Who among the following are recipients of Rajiv Gandhi Khel Ratna Awards in 2016
i.P.V.Sindhu
ii.Sakshi Malik
iii.Dipa Karmakar
iv.Jitu Rai
A.i and iii only
B.i and ii only
C.i,ii and iii only
D.i,ii,iii and iv
Ans:D
114.Which country hosted the 2016 Kabadi World Cup Championship matches?
A.Iran
B.Nepal
C.Bangladesh
D.India
Ans:D
115.Match the following and select the correct answer from the codes:
List I
i.Dipika Karmakar
ii.H.S.Prannoy
iii.Shane Watson
iv.Yogeshwar Dutt
List II
M.Badminton
N.Gymnastics
O.Wrestling iy
P.Cricket
A.i-N,ii-O,iii-P,iv-M
B.i-M,ii-P,iii-O,iv-N
C.i-N,ii-O,iii-M,iv-P
D.i-N,ii-M,iii-P,iv-O
Ans:D
116.Rhodes Scholarship is awarded for post-graduate studies in which of the following  institutions?
A.Cambridge University
B.MIT,USA
C.Oxford University
D.Harvard University
Ans:C
117.The Indian Panorama Section of the 47th international Film Festival of India(IFFI)opened with the film ishti.This film is in which Indian Language?
A.Hindi
B.Malayalam
C.Sanskrit
D.Gujarat
Ans:C
118.Which is not true about Bob Dylan who won the Nobel Prize in Literature in 2016?
i.An American
ii.A singer
iii.His lyrics chronicled social unrest
iv.Was in Stockholm to receive the Nobel Prize in December 2016
A.i only
B.i and ii only
C.ii and iii only
D.iv only
Ans:D
119.Uthishtata,Jagrata,Prapya Varanibodhata,the sloka popularized by Swami Vivekananda,belongs to which Upanishad?
A.Chandogya Upanishad
B.Katha Upanishad
C.Brhadaranyaka Upanishad
D.Msundaka Upanishad
Ans:B
120.In the 21st International Film Festival of Kerala (IFFK)the film Manhole directed by Vidhu Vincent won --------------Award
A.Suvarna Chakoram
B.Rajatha Chakoram
C.NETPAC Award
D.FIPRESCI Award
Ans:B





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email