19 February 2017

// // Leave a Comment

STUDIO ASSISTANT,COLLEGE EDUCATION ONLINE EXAM:06-02-2017

STUDIO ASSISTANT,COLLEGE EDUCATION(MUSIC COLLEGES)
ONLINE EXAM:06-02-2017


1.Who wrote”Gajendramoksham Vanchippattu”?
A.Kunjan Nambiar
B.Vagbhadanda
C.Saint Chavara Kuriakose Elias
D.Sree Narayana Guru
Ans:D

2.The two disciples of Sree Narayana Guru attended the Vaikom Satyagraha were
A.Swami Sthya Varthan and Kottukoikal Velayudhan
B.Swami Ananda Therthan and Nata Raja Gurukkal
C.Swami Bodhananda and Nata Raja Gurukkal
D.Sahodaran Ayyappan and T.K.Madhavan
Ans:A
3.”Savithrikutty Adava Vidava Vivaham”is a
A.Book
B.Critic
C.Drama
D.Poem
Ans:C
4.Which year the second Ezhava Memorial Submitted?
A.1896
B.1897
C.1900
D.1901
Ans:C
5.Who was the ‘Mattyr’of Paliyam Satyagraha?
A.Paravur T.K.Narayana Pillai
B.A.G.Velayudhan
C.Subbrayyer
D.K.C.S.Mani
Ans:B
6.Who wrote the book”Anargha Nimisham”?
A.Kesava Dev
B.S.K.Pottekkadu
C.Vaikom Muhammed Basheer
D.Changampuzha Krishna Pillai
Ans:C
7.Who is the famous woman activist of Kerala Mahila Desa Sevika Sangh?
A.Arya Pallam
B.Paravathuii Nenmenimangalam
C.Lalitha Prabhu
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:C
8.The world Alzhemer’s day is observed on
A.June 26
B.August 29
C.September 21
D.October 11
Ans:C
9.Who is the author of the book “Akalthiruttu”?
A.Thykattu Ayya Gurukkal
B.Vaikunda Swamikal
C.E.V.Ramaswami Naiker
D.Vagbjadananda
Ans:B
10.Who wrote a autobiography “Atma Katha”?
A.Akkamma Cherian
B.Anna Chandi
C.K.R.Gouri Amma
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:B
11.Who is the graphic printing artist among the following?
A.Rathin mithra
B.Jaya Appa Samy
C.K.H.Ara
D.Anupam Sud
Ans:D
12.”Intaglio”is process related with which art printing technique?
A.Woof cut
B.Lithography
C.Etching
D.None of the above
Ans:C
13.Studies from life Models helps the artist to improve skills on which ability?
A.Shading
B.Anatomy
C.Chairscuro
D.Perspective
Ans:B
14.What is meant by the word ‘Still Life’?
A.IN which the various non living objects are placed on a pedestal and the artist is asked to draw/paint from it
B.Still life is only arrangement of flowers and fruits in beautiful positions and the artist is supposed to make beautiful painting from it
C.Still life does not mean to draw from arranged objects by from the human models are arranged in static to draw from them
D.The various immobile objects are painted using only water color is known as still life
Ans:A
15.What is three dimensional among the following?
A.A painting
B.Any sculpture
C.A drawing with perspective
D.Three dimension is only possible in “Etching”
Ans:B
16.The birthplace of Raja Ravi Varma
A.Padmanabhapuram palace
B.Royal Family at Travancore
C.Royal Family of Attingal
D.Thattari Kovilakam of Kililmanoor
Ans:D
17.”Lost Wax Technique”is related with which one of the following?
A.Stone Carving
B.Wood Carving
C.Bronze sculpture
D.It has no relation with any kinf of sculpture
Ans:C
18.Which college of Fine Arts established among the following?
A.Govt.College of Fine Arts,Trissur
B.Govt.College of Fine Arts,Mavelikara
C.RLV College of Fine Arts,Tripunithura
D.College of Fine Arts,Trivandrum
Ans:D
19.It is assumed that Raja Ravi Varma witnessed a painter from Europe is doing his painting with oil colors,which helped him to understand about it?Who was that artist Ravi Varma probably witnessed?
A.Thomas William
B.Mount Batten
C.Theodor Jenson
D.George Mecauly
Ans:C
20.In ‘Lithographic’art printing technique the ‘Matrix’is made up of what material?
A.Zinc metal sheet
B.Paper mache
C.Special wood
D.Special stone for the same
Ans:D
21.Where is the stone curved “Kailasa Nadha”temple is situated?
A.Ajana Caves
B.Ellora Caves
C.Elephanta Caves
D.Edakkal Caves
Ans:B
22.”Silver Print”is product of an art printing method.which method of the following is related with it?
A.Etching
B.Lithography
C.Wood cut
D.Photography
Ans:D
23.”Chitto Prasad”was an artist who used Graphic printing effectively for expression based on Humanitarian thinking.Which artist among the following was his student?
A.Nitai Majumdar
B.Binode Bihari Mukherjee
C.Somnath Hore
D.Rm.Palaniappan
Ans:C
24.The brand name of lens,which produced lenses for pin hole Cameras during the beginning of Photography
A.Yashica
B.Canon
C.Nikon
D.Pin hole Camera functions without lenses in it
Ans:D
25.Perspective is the technique of bringing-------in a two dimensional  work of art
A.Feeling of three dimensional space and size relations comparable
B.Tonal Gradations
C.Light and shade
D.It has no use particularly but we adapt it for credit
Ans:A
26.Mixing or two primary colors results in
A.Formation of a dull color
B.Formation of a secondary color
C.A very light color other than the first two
D.Turmoil and wastage of the surface and finally loss
Ans:B
27.Design of any objectivity is done for
A.Matching purpose with beauty
B.No use but wastage of money and energy
C.It results to focus only on its purpose
D.It results to focus only on beauty of the object
Ans:A
28.Name of the ‘New School’favoring Design took birth and spread all over the world during development of Modernism in Art.
A.Dada Movement
B.Expressionism
C.Sur realism
D.Bauhus
Ans:D
29.Life study is related to
A.Landscape Painting
B.Portrait
C.History Painting
D.War Painting
Ans:B
30.Which artist used life modeling most for his work of art?
A.James Whistler
B.William Turner
C.Michelangelo
D.Paul Cezanne
Ans:C
31.Which software is most suitable for drawing plans and elevations for architecture and good for making architectural designs?
A.Photoshop
B.Corel Draw
C.Illustrator
D.Auto Cad
Ans:D
32.Which Video format is generally and officially accepted in India?
A.PAL
B.NTSC
C.Both above
D.None above
Ans:A
33.”Anish Kapur”is famous for
A.Oil Painting
B.Open air sculpture
C.Portrait painting in oil
D.He is not artist but architect
Ans:B
34.”Bhimbetka”is near which city?
A.Paris
B.Karachi
C.Colombo
D.Bhopal
Ans:D
35.Which technique of printing was adapted  by Raja Ravi Varma to reproduce his paintings as calenders?
A.Etching
B.Screen Printing
C.Lithography
D.Lino cut
Ans:C
36.Indian Museum is situated in
A.New Delhi
B.Uttar Pradesh
C.Wet Bengal
D.Kerala
Ans:C
37.Fresco painting is done on
A.Prepared paper
B.Prepared Wood
C.Prepared glass
D.Prepared Wall
Ans:D
38.The speciality of 15th Century
A.Beginning of Modern Art
B.Renaissance period
C.Opening of Suez Canal
D.It is Chola Period
Ans:B
39.Monochrome painting is
A.Done with water colour only
B.Done with oil colour only
C.Done with single colour only
D.All above are incorrect
Ans:C
40.”Red”color is
A.Cool color
B.Beautiful color
C.Not good to draw landscapes
D.Hot color
Ans:D
41.Metal embossing is –process for producing raised or sunken designs or relief in sheet metal
A.Casting
B.Welding
C.Carving
D.Stamping
Ans:D
42.Commonly used materials for embossing
A.Clay,cement,plaster
B.Aluminium,brass,copper,zinc
C.Wax,fiber glass
D.Stone,Marble,Wood
Ans:B
43.Statue of liberty is a -----statue designed by Frederic Auguste Bartholdi
A.Bronze
B.Copper
C.Marble
D.Fiber glass
Ans:B
44.-----------is pottery that has not been fired to vitrification and is thus permeable to water
A.Earthenware
B.Porcelain
C.Stoneware
D.Ceramic
Ans:A
45.----------is a ceramic material made by heating materials,in a kiln to Temperatures between 1200 Degree C and 1400 Degree C
A.Glass
B.Terracotta
C.Porcelain
D.Fiber glass
Ans:C
46.---------is the process by which a duplicate metal sculpture is cast from an original sculpture
A.Casting
B.Sand casting
C.Cement casting
D.Lost wax casting
Ans:D
47.Mohenjo-Daro produced one of the earliest known example of lost wax casting,an Indian bronze figurine named the
A.Lasy lady
B.Zeus
C.Dancing girl
D.Thirthankara
Ans:C
48.For copper alloys,such as bronze,exposure to chlorides leads to -----colour
A.Brown
B.Green
C.Black
D.Blue
Ans:B
49.Patinas on Copper alloys with ----------gives brown colour
A.Cupric nitrate
B.Liver of sulfur
C.Ferric nitrate
D.Ammonium sulfide
Ans:B
50.For art works,patination is often deliberately accelerated by applying ------with heat.
A.Vinegar
B.Water
C.Chemical
D.Oil colour
Ans:C
51.-----------is the mixture of Copper and Tin
A.Aluminium
B.Nickel
C.Zinc
D.Bronze
Ans:D
52.An insert in the mold that produces internal features in the casting is called
A.Core
B.Mold
C.Riser
D.Runner
Ans:A
53.An extra  void in the mold that fills with molten material to compensate for shrinkage during solidification
A.Gates
B.Vents
C.Riser
D.Core print
Ans:C
54.The Kerala Ceramics Ltd.was set up in --------is a fully owned Government of Kerala undertaking
A.1963
B.1956
C.1947
D.1972
Ans:A
55.Pottery that has been fired but not yet glazed are called
A.Slip
B.Glaze
C.Biscuit
D.Clay
Ans:C
56.----------is an extremely plastic clay which can be added in small quantities to short clay to make it more plastic
A.Bentonite
B.Ball clay
C.China clay
D.Synthetic clay
Ans:A
57.A pottery created by low temperature firing is called
A.Stone ware
B.Earthenware
C.Porcelain
D.Ceramic
Ans:B
58.A highly heat resistant form of clay which can be combined with other clays to increase the firing temperature is called
A.Ball clay
B.Fire clay
C.Flux
D.Frit
Ans:B
59.--------is a common oxide in glazes and some clays that generally  gives a reddish colour.
A.Iron oxide
B.Enamel
C.Celadon
D.Alumina
Ans:A
60.The condition of a clay when it has been partially dried to the point where all shrinkage has been completed are called
A.Biscuit
B.Hard
C.Lustre
D.Leather-hard
Ans:D
61.------is a vitreous ceramic made primarily from non-refractory fire clay
A.Stone ware
B.Porcelain
C.China clay
D.Cream ware
Ans:A
62.Glass is often not considered a ceramic because of its------character
A.Solid
B.Optical
C.Transparent
D.Amorphous
Ans:D
63.The word ‘ceramic’comes from the -----word Keramikos
A.Latin
B.Chinese
C.Greek
D.Roman
Ans:C
64.Which is the primary clay used for producing porcelain?
A.Clay
B.Earthenware
C.China clay
D.Fire clay
Ans:C
65.Casting is a ------process
A.Modelling
B.Creative
C.Solidification
D.Printing
Ans:C
66.Kaolin converts to Mullet and ----------when fired to temperature exceeding 1000 Degree C
A.Porcelain
B.Terracotta
C.Glass
D.Plastic
Ans:C
67.Terracotta is a type of
A.Tile
B.Earthenware
C.Brick
D.Pot
Ans:B
68.The terracotta army is a collection of terracotta sculptures depicting the armies of ---Emperor of China
A.Sima Qian
B.Mongols
C.Qin Shi Huang
D.Liu Bang
Ans:C
69.---------is known as Indian Rosewood
A.Teak wood
B.Sap wood
C.Sheesham wood
D.Sandal wood
Ans:C
70.China clay is also known as
A.Clay
B.Plaster
C.Kaolin
D.Fiber
Ans:C
71.From the following which one is sans serif font?
A.Times
B.Baskerville
C.Courier
D.Helvetica
Ans:D
72.Unprocessed data directly from the image sensor of a digital camera is called
A.EPS
B.TIFF
C.RAW
D.JPEG
Ans:C
73.A stencil-based printing process through a fine mesh is called
A.Serigraphy
B.Flexography
C.Digital Printing
D.Offset printing
Ans:A
74.The popular software which is used to edit or manipulate images is
A.Adobe Premiere
B.Adobe photoshop
C.Corel Draw
D.Final Cut Pro
Ans:B
75.210 mmx297 mm size paper is commonly known as
A.A4
B.A0
C.A2
D.A5
Ans:A
76.Which lens is good for an extreme wide panoramic/hemispherical photo?
A.Macro Lens
B.Telephoto Lens
C.Fisheye Lens
D.Normal Lens
Ans:C
77.Which option do we use to adjust brightness,contrast and tonal range in Photoshop?
A.Photo filter
B.Level
C.Gradient map
D.Replace color
Ans:B
78.4K resolution belongs to
A.Cinimatography
B.Serigraphy
C.Printing
D.Typography
Ans:A
79.Which software represents.indd file extension?
A.Adobe illustrator
B.Adobe photoshop
C.Adobe InDesign
D.Adobe premiere
Ans:C
80.Camera resolution is measured in
A.Pixel
B.Millimeter
C.Dots
D.Lines
Ans:A
81.What are the primary colours of light?
A.Black and White
B.Red,Yellow,Blue
C.Red,Green,Blue
D.White and Grey
Ans:C
82.From below which software is used for a publishing industry?
A.3D Max
B.Flash
C.Final cut Pro
D.Adobe InDesign
Ans:D
83.The word ‘Chiaroscurio’is related to
A.Colour
B.Light and Shade
C.Illusion
D.Sharpness
Ans:B
84.From the below options,which images is good for printing?
A.72 DPI image
B.90 DPI image
C.100 DPI image
D.300 DPI image
Ans:D
85.-----means the distance between the nearest and farthest objects that appear acceptably sharp in a photograph
A.Depth of field
B.Shutter speed
C.USO speed
D.Out of focus
Ans:A
86.In Corel Draw,which command is used to get an image in to the page?
A.Place
B.Import
C.Open
D.Export
Ans:B
87.From the following options,Which one is an image file format?
A.jpeg
B.ai
C.cdr
D.fiv
Ans:A
88.GSM refers to ---of a paper
A.Colour
B.Weight
C.Texture
D.Size
Ans:B
89.In which menu bar  can we find Canvas Size option in Photoshop?
A.File
B.Filter
C.Image
D.View
Ans:C
90.The vertical space between lines in a typography is
A.Leading
B.Tracking
C.Kerning
D.Font size
Ans:A
91.--------is a  part of the camera’s hardware that captures light and converts what you see through a viewfinder
A.Lens
B.Sensor
C.Aperture
D.Shutter
Ans:B
92.Which one is the best example of 2D Animation Cartoon?
A.Toy Story
B.Ice Age
C.Finding Nemo
D.Tom and Jerry
Ans:D
93.In Adobe Illustrator,pathfinder gives option to
A.Combine Objects
B.Rotate Objects
C.Scale Objects
D.Links
Ans:A
94.Which industry commonly uses Spot Colours?
A.Web designing
B.Animation
C.Video editing
D.Printing
Ans:D
95.Which solution is used to expose an image is serigraphy?
A.Photo Emulsion
B.Hydrogen Peroxide
C.Thinner
D.Blockout liquid
Ans:A
96.The Primary  colours for offset printing are
A.RGB
B.HSB
C.CMYK
D.LAB
Ans:C
97.In Adobe Photoshop,which tool is used to edit colour saturation?
A.Dodge Tool
B.Eyedropper
C.Healing Brush
D.Sponge Tool
Ans:D
98.Fonts are measured in the unit of
A.Centimeter
B.Millimeter
C.Point
D.Pixels
Ans:C
99.-------------is Printing term,extending the image beyond the trimedge without leaving any white margin
A.Over print
B.Bleed
C.Margin
D.Slug
Ans:B
100.In which menu bar we find Barcode Setting in a CorelDraw?
A.File
B.Arrange
C.Layout
D.Edit
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email