6 March 2017

// // Leave a Comment

DTP OPERATOR,INFORMATION AND PUBLIC RELATIONS 09-02-2017

DTP OPERATOR,INFORMATION AND PUBLIC RELATIONS
EXAM DATE:09.02.2017
1.------links computers within a limited geographical area
A.LAN
B.WAN
C.MAN
D.VAN
Ans:D

2.--------------offer a quick and easy way to share files and resources directly
A.CD
B.USB
C.Network
D.None of the above
Ans:C
3.Given a 2”x4” photograph and a 4”x8” layout space,what scale percentage is needed to fit the photograph?
A.50
B.100
C.150
D.200
Ans:D
4.Which is NOT a form of printing processes?
A.Gravure
B.Gutenberg
C.Offset
D.Flexography
Ans:B
5.What type of printing is done when using CMYK?
A.Spot color
B.Pantone
C.Process color
D.Black and white
Ans:B
6.You can import a text file into QuarkXpress from:
A.Any word processor
B.Open office
C.Only Macintosh word processors
D.Any word processor for which Xpress can access the filter
Ans:D
7.All the commands and functions in QuarkXPress are available:
A.In the Tool palette
B.From the Menu Bar
C.Under the File Menu
D.In a Preferences dialogue box
Ans:B
8.Leading is:
A.Lengthening lines
B.Shortening lines
C.Increasing space between words
D.Increasing or decreasing space between lines
Ans:D
9.In QuarkXPress,Master Page A is created:
A.By double-clicking on the master page icon
B.By dragging the icon down on the palette
C.When the document is created
D.Through a dialogue box
Ans:C
10.--------------are non printing guides pulled down and across from the horizontal and vertical rulers
A.Boarder
B.Ruler origin
C.Ruler below
D.Ruler guides
Ans:D
11.--------------is the point on the ruler where the horizontal and vertical rulers intersect.
A.Zero point
B.Left point
C.Mid point
D.End point
Ans:A
12.---------is a measure of how close together the lines in a halftone grid are in the printing process
A.PPI
B.DPI
C.LPI
D.None of these
Ans:C
13.-----------is the term used as a measure of how well one ink printed on top of another
A.Trapping
B.Tracking
C.Scaling
D.Stacking
Ans:A
14.A file that is saved so it cannot be modified is called?
A.A text file
B.An ASCII file
C.A template
D.A thumbnail
Ans:C
15.Adding or deleting space between character pairs is called
A.Kerning
B.Tracking
C.Scaling
D.Justifying
Ans:B
16.The painting option in photoshop which determines the degree by which the tools lighten or darken an image is:
A.Exposure
B.Pressure
C.Opacity
D.Smudge
Ans:C
17.Bitmap images are made of:
A.Picture
B.Pixels
C.Lines and curves
D.None of the above
Ans:B
18.Raster images are also known as:
A.Bitmap images
B.Dynamic images
C.Clip art images
D.Multimedia image
Ans:A
19.All the commands and functions in QuarkExpress are available:
A.In the Tool palette
B.From the Menu Bar
C.Under the File Menu
D.In a Preferences dialogue box
Ans:B
20.Which of the following programs is not a popular desktop publishing program?
A.Lotus AmiPro
B.Microsoft Publisher
C.Adobe PageMaker
D.QuarkXPress
Ans:A
21.To align a column of text evenly on both the right and left margins throughout the column,use:
A.The Left and Right tab settings
B.Even tab settings
C.The Justified alignment
D.The Even  alignment setting
Ans:C
22.It is useful for removing an unwanted portion of or a defect in your image in Photoshop:
A.Magic wand tool
B.Pattern stamp tool
C.Dodge tool
D.Clone stamp tool
Ans:D
23.Screen printing involves taking images and breaking them down to simple colors,so-----------methods is better to create images.
A.Auto tone
B.Auto contrast
C.Half tone
D.None of these
Ans:C
24.Each pixel in digital image is assigned a tonal value(black,white,shades of gray or color),which is represented in:
A.Binary code
B.ASCII
C.Character
D.Number
Ans:A
25.Distort is a –in Photoshop.
A.Palette
B.Filter
C.View
D.Style
Ans:B
26.The feature in Corel Draw which gives objects a 3D look by creating the illusion of depth is:
A.Dodge
B.Distort
C.Crystallize
D.Extrude
Ans:D
27.The proprietary technology developed by Microsoft  that allows embedding and linking to documents and other objects
A.PSD
B.OLE
C.PNG
D.JPEG
Ans:B
28.Files in the Corel Draw are saved with extension:
ACRD
B.DOC
C.CDR
D.CLD
Ans:C
29.In Corel Draw,the view which displays the drawing in a skeletal form is:
A.Draft
B.Enhanced view
C.Wire frame
D.Normal
Ans:C
30.The knife tool of CorelDraw is used to--------objects.
A.Join
B.Slice
C.Draw
D.Pick
Ans:B
31.----------masks don’t support transparency,so their edges can’t be feathered
A.Clipping
B.Layer
C.Channel
D.Vector
Ans:D
32.How to remove all character formats of the selected text in MS word?
A.Ctrl+Spacebar
B.Shift+Enter
C.Shift+Spacebar
D.Ctrl+Enter
Ans:A
33.----------key is used to full screen preview option in CorelDraw
A.F5
B.F9
C.F7
D.F10
Ans:D
34.A Photoshop layer converts a vector layer to pixels by:
A.Ditsribute
B.Pixelate
C.Stylize
D.Rasterizing
Ans:D
35.In Corel Draw,which dialog tool can be used to fill an object with pre-defined.designs and textures?
A.Postscript fill
B.Fountain fill
C.Pattern fill
D.Texture fill
Ans:A
36.JPEG stands for:
A.Joint Photographic Experts Group
B.Joint Picture Exports Group
C.Joint Picture Export Graphics
D.Joint Picture Extra Group
Ans:A
37.What type of printing uses a plastic or rubber carrier?
A.Screen
B.Flexography
C.Gravure
D.Offset
Ans:B
38.Which of the following is not a toning tool?
A.Sponge
B.Burn
C.Dodge
D.Smudge
Ans:C
39.CorelDraw has a built-in windows based program that lists all the possible synonym of a word:
A.Templates
B.Spell check
C.Palettes
D.Thesarus
Ans:D
40.The artistic media tool in the spray mode lets us fill creates strokes of different kinds of patterns:
A.Spray
B.Preset
C.Brush
D.None of these
Ans:A
41.The command that allows us to select similarly coloured adjacent areas is:
A.Contiguous
B.Similar
C.Grow
D.Pinch
Ans:C
42.The print option which ignores all imported graphics,and prints rectangle with X marks in their place fastly is:
A.Proof
B.Collate?
C.Reverse
D.Reset
Ans:A
43.The HSB mode in Photoshop comprises the components:
A.High,Saturation,Bright
B.Hue,Saturation,Brightness
C.High,Strong,Bright
D.Hue,Strong,Brightness
Ans:B
44.What are the three basic shapes?
A.Octagon,triangle,sphere
B.Rectangle,octagon,sphere
C.Square,circle,triangle
D.Square,circle,rectangle
Ans:C
45.Which file format is for Photoshop?
A.JPEG
B.PSD
C.ODT
D.DOC
Ans:B
46.Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A.Keyboard
B.Mouse
C.Joystick
D.Track ball
Ans:B
47.Which technology is used in  Compact disks?
A.Mechanical
B.Electrical
C.Magnetic
D.Laser
Ans:D
48.Operating system comes under:
A.System Software
B.Application Software
C.Utlities
D.None of the above
Ans:A
49.-----is a hardware or peripheral device used to send data to a computer.
A.Input device
B.Output device
C.Memory
D.Monitor
Ans:A
50.The memory which is known as a volatile memory is:
A.PROM
B.RAM
C.EEPROM
D.ROM
Ans:B
51.OCR stands for:
A.Optical Character Recognition
B.Optical Code Reader
C.Optical Characer Reader
D.Optical Code Recognition
Ans:A
52.In windows which key should be pressed while selecting a group of adjacent files or folders
A.Ctrl
B.Enter
C.Shift
D.Alt
Ans:C
53.-----allows users to view and manipulate basic system settings and changing accessibility options.
A.Desktop
B.Windows explorer
C.Task bar
D.Control panel
Ans:D
54.----------is an example of softcopy
A.Printer
B.Scanner
C.Monitor
D.Keyboard
Ans:C
55.Processing speed in computers is measured in:
A.Millivolts(mV)
B.Bytes
C.Giga Byte
D.Giga Hertz
Ans:D
56.To copy the formatting of a selection to a specific location,the shortcut key is:
A.Ctrl+C
B.Format painter
C.Ctrl+E
D.Paste special
Ans:B
57.From which menu you can create Header and Footer?
A.Insert menu
B.View menu
C.Format menu
D.Tools menu
Ans:A
58.The default lines to drop for drop cap is:
A.3 lines
B.2 lines
C.4 lines
D.8 lines
Ans:A
59.Minimum zoom percentage supported by MS Word is:
A.25%
B.15%
C.10%
D.4%
Ans:C
60.Which feature do you use to create Newspaper?
A.Tabs
B.Columns
C.Bullets and Numbering
D.Tables
Ans:B
61.Master key of the keyboard:
A.;
B.L
C.N
D.M
Ans:C
62.When the typewriter is at rest,the following catches the teeth of escapement wheel:
A.Ribbon carrier
B.Rigid dog
C.Pinion wheel
D.Loose dog
Ans:D
63.The capital letter generally used to represent 500:
A.D
B.M
C.XL
D.LX
Ans:A
64.Find out the odd one from the following:
A.f
B.L
C.i
D.k
Ans:D
65.Which part protect the paper from getting contact with the oily parts behind?
A.Paper side guide
B.Paper releaser
C.Paper table
D.Paper scale
Ans:C
66.Space Bar is pressed by:
A.Left thumb
B.Third right finger
C.Right thumb
D.Left little finger
Ans:C
67.’DTP’computer abbreviation usually means:
A.Data Top Publishing
B.Data Text Publishing
C.Digital Text Publishing
D.Desk Top Publishing
Ans:D
68.Silencer is provided in a typewriter to control the movement of the:
A.Loose dog
B.Mainspring
C.Tabulator bar
D.Ribbon indicator
Ans:A
69.Name the item required for oiling and cleaning of Typewriters
A.Coconut oil
B.Petrol
C.Palm oil
D.Rice bran oil
Ans:B
70.When the space bar is pressed,the carriage moves towards left:
A.Half space
B.One space
C.1 ½ space
D.Two space
Ans:A
71.The sound heard uniform typing is called:
A.Overlapping
B.Rhythm
C.Sluggish movement
D.Vibration
Ans:B
72.Home keys are provided in:
A.Third row
B.Fourth row
C.First row
D.Second row
Ans:D
73.Complementary clause in an official letter is:
A.Dear Sir,
B.Sir
C.Yours faithfully
D.Thanking your
Ans:C
74.Cleaning of a typewriter must be done:
A.Daily
B.Weekly
C.Monthly
D.Yearly
Ans:A
75.We can send the same letter to many different people using
A.Navigation
B.Using indentation
C.Mail merge
D.By Windows
Ans:C
76.By default organization chart window displays size of:
A.50%
B.25%
C.100%
D.75%
Ans:C
77.William Hentry Mill invented typewriter in the year of:
A.1714
B.1741
C.1721
D.1734
Ans:A
78.Select the correct form:
A.Dated,22nd March,2014
B.Dated,22nd March,2014
C.Dated,22nd March,2014
D.Dated,22nd March,2014
Ans:C
79.How many dead keys are provided in Malayalam type writer?
A.1
B.3
C.9
D.5
Ans:A
80.Which is not related to MS Office?
A.Writer
B.Excel
C.Notepad
D.Power Point
Ans:A
81.The world’s first Salt-tolerant Plant Garden is located at:
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Maharashtra
D.Rajasthan
Ans:B
82.Which among the following  countries launched World’s longest Super-Secure Quantum Communication Line?
A.America
B.Germany
C.Japan
D.China
Ans:D
83.The Golden Peacock Award 2016 for Corporate Governance was awarded to:
A.Steel Authority of India Limited(SAIL)
B.Bharath Heavy Electronics Limited(BHEL_
C.Cochin international Airport Limited(CIAL)
D.Hindusthan Aeronautics Limited(HAL)
Ans:A
84.The  first ‘Mixed’Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:
A.Kaziranga National Park
B.Eravikulam National Park
C.Khangchendzonga National Park
D.Salim Ali National Park
Ans:C
85.Who won the Nobel Prize for Literature in the year 2016?
A.Alice Munro
B.Patrick Modiano
C.Svetlan Alexievich
D.Bob Dylan
Ans:D
86.Revolt of 1857 began at Meerut near Delhi on:
A.10th May 1857
B.10th March 1857
C.20th May 1857
D.20th March 1857
Ans:A
87.The Act which empowered the British Government to arrest and imprison any person without trial?
A.Act of 1909
B.Charter Act of 1833
C.Rowlatt Act
D.The Act of 1919
Ans:C
88.Who founded the ‘Servants of India Society’in 1905?
A.Bala Gangadhara Tilak
B.Goapalakrishna Gokhale
C.M.G.Ranade
D.Lala Lajpat Rai
Ans:B
89.Who said ‘Give me blood,in turn I will give you freedom’?
A.Bhagat Singh
B.Sukh Dev
C.Bala Gangadhara Tilak
D.Subhash Chandra Bose
Ans:D
90.Which is the most populous city in India as per 2011 census?
A.Mumbai
B.Delhi
C.Kolkatta
D.Kochi
Ans:A
91.In which year the single Self Employment Programme Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana(SGSY)launched?
A.1999
B.1982
C.2001
D.1998
Ans:A
92.The 12th Five Year Plan growth rate target is:
A.7% per annum
B.8.2% per annum
C.8% per annum
D.7.2% per annum
Ans:C
93.Karewas deposits are famous  for the cultivation of:
A.Tulips
B.Saffron
C.Dalia
D.Lilly
Ans:B
94.Sharavathi River is originated from---------District
A.Coorg
B.Chickmangalore
C.Chitradurga
D.Shimoga
Ans:D
95.Western Coastal  Plain of India is an example for:
A.Emerged Coast
B.Submerged Coast
C.Ria Coast
D.Fiord Coast
Ans:B
96.Which one of the National Waterways is in Kerala?
A.NW-I
B.NW-II
C.NW-III
D.NW-IV
Ans:C
97.World’s richest monosite deposits occur in the district of:
A.Palakkadu
B.Malappuram
C.Alappuzha
D.Thiruvanathapuram
Ans:A
98.The founder of Samatva Samajam:
A.Kumaraguru
B.Ayyankali
C.Vaghbhadanandan
D.Vaikunda Swamikal
Ans:D
99.Which among the following book was written by Chattampi Swamikal?
A.Atmopadesa Satakam
B.Darsanamala
C.Vedadhikara Nirupanam
D.Atmanutapam
Ans:C
100.Who started Swadeshabhimani Newspaper?
A.Vakkam Abdul Khaddar Maulavi
B.Kesari Ramakrishna Pillai
C.C.Keshavan
D.T.K.Madhavan Nair
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email