6 March 2017

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR(ELECTRICIAN),INDUSTRIAL TRAINING 22-02-2017

JUNIOR INSTRUCTOR(ELECTRICIAN),INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:22-02-2017
1.The total resistance of 30 Ohm resistor and a 15 ohm resistor connected in parallel
A.10 Ohms
B.45 Ohms
C.150 Ohms
D.60 Ohms
Ans:A

2.Hack saw blades are made up of steel
A.Mild
B.High Carbon
C.Stainless
D.High speed
Ans:D
3.Which type of chisel you would select for squaring the corners?
A.Web chisel
B.Diamond chisel
C.Cross chisel
D.Hald round chisel
Ans:B
4.Which type of shape is used for displaying the ‘No Smoking ‘prohibition sign?
A.Circular
B.Rectangle
C.Triangle
D.Square
Ans:A
5.What is the commercial unit of electrical energy?
A.Watt hour
B.Mega watt hour
C.Watt second
D.Kilowatt hour
Ans:D
6.As per Ohm’s law state that in a closed electric current is directly proportional to:
A.Resistance
B.Voltage
C.Temperature
D.Specific resistance
Ans:B
7.Three resistance 1 K Ohm,2 K Ohm and 7 K Ohms are connected in series with a 30 V supply.The total resistance and current are:
A.10 K Ohms,3 A
B.10 K Ohms,300mA
C.5 K Ohms,3mA
D.10 K Ohms,3 mA
Ans:D
8.A material that can be magnetized only very slightly is called:
A.Diamagnetic
B.Tara magnetic
C.Ferromagnetic
D.Magnetic
Ans:B
9.The S.I.Unit of the flux density of magnet is:
A.Gauss
B.Lines/cm2
C.Tesla
D.Webber/meter
Ans:C
10.In a 3 phase balanced load,the current in the neutral wire is:
A.Zero
B.3xIL
C.2xlPh
D.IL
Ans:A
11.The metal used for the control spring in an electrical instrument is:
A.Steel
B.Nichrome
C.Hard drawn copper
D.Phosphor-bronze
Ans:D
12.A moving coil instrument works on:
A.Electromagnetic effect
B.Heating effect
C.Chemical effect
D.Electrostatic effect
Ans:A
13.The working principle of dynamo meter instruments is similar to that of:
A.AC induction motor
B.Lenz’s law
C.D.C.Motor
D.Faraday’s laws of electromagnetic induction
Ans:C
14.The rotating speed of the magneto type megger is:
A.180 rpm
B.160 rpm
C.150 rpm
D.120 rpm
Ans:B
15.The current transformer steps up:
A.Voltage
B.Current
C.Power
D.Energy
Ans:A
16.The unit of frequency is:
A.Ohm
B.Joules
C.Hertz
D.Watts
Ans:C
17.If the power factor of a circuit is unity,its reactive power is:
A.Zero
B.Unity
C.Maximum
D.Minimum
Ans:A
18.The capacitor is connected in a ceiling fan is:
A.Series to the running winding
B.Parallel to the running winding
C.Parallel to the starting winding
D.Series to the starting winding
Ans:D
19.The reciprocal of resistance is:
A.Henry
B.Conductance
C.Coulomb
D.Impedance
Ans:B
20.The inner tube of high pressure MV lamp has:
A.Halogen gas
B.Helium gas
C.Argon gas
D.Nitrogen gas
Ans:C
21.Two 250 V,100W lamps when connected in series to 250 V,supply will light:
A.Bright
B.One dim and other bright
C.Do not glow
D.Dim
Ans:D
22.According to the N.E.Code,the colour code for the neutral is:
A.Black
B.Red
C.Blue
D.Green
Ans:A
23.The process by which an e.m.f induced in a DC generator is called:
A.Static
B.Chemical
C.Dynamic
D.Thermal
Ans:C
24.The material used for split rings is:
A.Gold
B.Iron
C.Aluminium
D.Copper
Ans:D
25.The armature core is laminated to minimize the:
A.Cost
B.Eddy current loss
C.Hysteresis loss
D.Weight
Ans:B
26.The conductors of the armature winding are soldered to the commutator at the
A.Segment internally
B.Segment directly
C.Riser
D.Brushes
Ans:C
27.In a four pole simplex lap-wound armature the number of parallel paths are
A.4
B.6
C.2
D.8
Ans:A
28.To get spark less commutation,we use:
A.Copper brushes
B.Compensating winding
C.Armature lamination
D.Inter poles
Ans:D
29.The speed of a DC series motor at no load is:
A.Zero
B.3600 rpm
C.Infinite
D.3000 rpm
Ans:C
30.Which application requires a high starting torque?
A.Lathe machine
B.Locomotive
C.Reciprocating pump
D.All the above
Ans:B
31.A step-up transformer increases:
A.Current
B.Power
C.Frequency
D.Voltage
Ans:D
32.The purpose of oil in the transformer is to:
A.Lubricate
B.Insulate and cool
C.Lubricate and cool
D.Cool
Ans:B
33.The frequency used in India is:
A.50 Hertz
B.60 Hertz
C.120 Hertz
D.75 Hertz
Ans:A
34.The output of an alternator is rated in:
A.KW
B.HP
C.B.HP
D.KVA
Ans:D
35.Which of the following is not a part of a rotor?
A.Core
B.Shaft
C.End plate
D.Winding
Ans:C
36.The function of flux in soldering is:
A.To clean the dirt on the soldering surface
B.To lower the melting temperature of solder
C.For easy flow of solder into the joint
D.All the above
Ans:D
37.One mega ohm resistance is equal to
A.100 K Ohm
B.1000 K Ohm
C.10000 K Ohm
D.100000 K Ohm
Ans:B
38.The temperature co-efficient of resistance of a semi conductor is:
A.Zero
B.Extremely high
C.Positive
D.Negative
Ans:D
39.Which element is used as Semi conductor  material?
A.Copper
B.Plastic
C.Silicon
D.Brass
Ans:C
40.The rectifier circuit depends on the operation of:
A.Coil
B.Resistance
C.Transistors
D.Diodes
Ans:D
41.A half wave rectifies is suitable only for:
A.Car radies
B.Variable speed
C.Battery charging
D.Electroplating
Ans:C
42.The R.M.S.voltage at the transformer secondary is 6 volts.It’s peak value is
A.8.5 V
B.9.6 V
C.7.2 V
D.12 V
Ans:A
43.The base materials used for making PCB’s are:
A.Ceramic,mica
B.Rubber,ebonite
C.Fiber,glass epoxy
D.All the materials mentioned above
Ans:C
44.A transistor has:
A.One PN Junction
B.Two PN Junction
C.Three PN Junction
D.Four PN Junction
Ans:B
45.A transistor is a -----------operative device
A.No hage
B.Current
C.Both Voltage and current
D.None of the above
Ans:B
46.An SCR is a:
A.Transistor
B.Alternator
C.Semi-conductor device
D.Heat regulating device
Ans:C
47.In one of the following domestic appliance universal motor is used:
A.Food mixer
B.Grinder
C.Fan
D.Washing machine
Ans:A
48.For safety,the fuses should be placed on:
A.Any wire
B.Earth wire
C.Neutral cable
D.Phase cable
Ans:D
49.The maximum permissible load in a lighting sub circuit is:
A.880 W
B.850 W
C.800 W
D.750 W
Ans:C
50.Copper losses in a transformer is that power loss caused by:
A.Resistance
B.Eddy current
C.Counter E.M.F
D.Magnetic field reversal
Ans:A
51.Hysteresis loss in a transformer is reduced by using the proper:
A.Number of coils
B.Material in the core
C.Load
D.Lamination thickness
Ans:B
52.Transformer is used to change the value of:
A.Frequency
B.Power
C.Voltage
D.Power factor
Ans:C
53.The colour of dry silica gets is:
A.Pale yellow
B.Pale pink
C.Plae green
D.Blue
Ans:B
54.Thermal overload relay is provided in starter to protect the motor against
A.Excess current
B.Short circuit
C.Open circuit
D.Low voltage
Ans:A
55.Inching operation is also called as:
A.Starting
B.Stopping
C.Jogging
D.Breaking
Ans:C
56.A slip ring induction motor has:
A.Wound rotor
B.Short circuited rotor
C.Double cage motor
D.None of the above
Ans:A
57.In a shaded pole single phase motor the revolving field is produced by:
A.Capacitor
B.Shading ring
C.Regulator
D.Winding
Ans:B
58.In distributed winding all the coils will live the same:
A.Pitch
B.Width
C.Length
D.Thickness
Ans:C
59.The tip of the soldering iron is made of:
A.sted
B.Copper
C.Tin
D.Chromium
Ans:B
60.The type of insulator used in stay wire is:
A.Pin type
B.Suspension type
C.Shackle type
D.Egg type insulators
Ans:D
61.While using wooden poles the span should not exceed-meters.
A.40-50 m
B.50-8 m
C.60-110 m
D.100-300 m
Ans:A
62.Which of the following gates a high output with all the input high?
A.NOT
B.OR
C.AND
D.NOR
Ans:C
63.Epoxy compound used with underground cable does not need:
A.Cooling
B.Heating
C.Stirring
D.Mixing
Ans:B
64.The chance of occurrence of corona are maximum during:
A.Dry weather
B.Winter
C.Hot summer
D.Humid weather
Ans:D
65.The critical value of surge impedance of a long transmission line is:
A.50 Ohm
B.100 Ohm
C.150 Ohm
D.200 Ohm
Ans:A
66.The conductor carries more current on the surface  in comparison to its core.The phenomenon is called the :
A.Corona
B.Lenz’s law
C.Ferranti effect
D.Skin effect
Ans:D
67.The largest size hydro electric unit in India is:
A.500 MW
B.165 MW
C.350 MW
D.90 MW
Ans:B
68.For high head and low discharge,the water turbine used in:
A.Kaplan turbine
B.Francis turbine
C.Pelton wheel
D.Propeller turbine
Ans:C
69.Control rods used to nuclear reactors are made of:
A.Boron
B.Zirconium
C.Beryllium
D.Lead
Ans:A
70.The fraction of a solar collector is of converting solar energy into:
A.Radiations
B.Electrical energy directly
C.Kinetic energy
D.Thermal energy
Ans:D
71.The digits used in binary number system are:
A.0,0
B.0,1
C.1,2
D.2,2
Ans:B
72.Fleming’s right hand rule is to identify the:
A.Direction of flux
B.Direction of rotation of a generator
C.Direction of current in a motor
D.Direction of induced e.m.f
Ans:D
73.Which type of DC generator is used for welding generator set?
A.DC differential compound generator
B.DC cumulative compound generator
C.DC series generator
D.DC shunt generator
Ans:A
74.Poly face induction motor is usually:
A.Self starting
B.Slow starting
C.Not self starting
D.None of these
Ans:A
75.In a 3 point starter the No Volt Coil(NVC)is connected in series with:
A.Armature
B.Field
C.Supply
D.Starting resistor
Ans:B
76.A wire gauge is used to measure
A.Diameter of a wire
B.Length of a wire
C.Thickness of insulation layer
D.Area of wire
Ans:A
77.Coolant is used for cooling the
A.Job only
B.Machine
C.Hot chips
D.Cutting tool
Ans:D
78.In which type fire both foam and dry powder fire extinguishers can be used?
A.Class’A’Fire
B.Class’B’Fire
C.Class’C’Fire
D.Class’D’Fire
Ans:B
79.Which one of the materials of the atom contains only four free election?
A.Gold
B.Copper
C.Germanium
D.Mica
Ans:C
80.Negative temperature cost-efficient among the following materials:
A.Tungsten
B.Carbon
C.Gold
D.Silver
Ans:B
81.The year in which the fourteen Indian Commercial Banks were nationalised:
A.1969
B.1976
C.1982
D.1991
Ans:A
82.The Article of Indian Constitution which endows special status to the state of Jammu and Kashmir:
A.356
B.370
C.357
D.365
Ans:B
83.National Academy of Administration,Mussoorie is named after which of the following statesman?
A.Jawaharlal Nehru
B.Sardar Vallabhai Patel
C.Lal Bahadur Shastri
D.Indira Gandhi
Ans:C
84.The headquarters of Zoological Survey of India is situated at:
A.Kolkata
B.Bengalooru
C.Mumbai
D.New Delhi
Ans:A
85.Whose Autobiography is ‘THE INDIAN STRUGGLE’?
A.Maulana Abdul Kalam Azad
B.M.A.Ansari
C.Subhash Chandra Bose
D.B.R.Ambedkar
Ans:C
86.National Training Centre for Dogs is situated in:
A.Indore
B.Gwallior
C.Bhopal
D.Nagpur
Ans:B
87.One of the tributaries of River Cauvery orginates from Kerala.Which of the following
A.Neeleswaram
B.Bhavani
C.Kabani
D.Pambar
Ans:C
88.Who was the first President of Jathinashini Sabha,an association  for abolition for caste system in Kerala?
A.Mitavadi Krishnan
B.K.Kelappan
C.Swami Agamananda
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:B
89.Ente Jeevitha Smarankal is the autobiography of:
A.K.P.Kesava Menon
B.E.M.S.Nampoothiripad
C.Mannath Padmanabhan
D.P.Krishnapillai
Ans:C
90.Who is the captain of the Indian Kabbadi Team which won the Kabbadi Team which won the Kabbadi World Cup 2016?
A.Ajay Thakur
B.Anup Kumar
C.Nitin Tomar
D.Anil Razdan
Ans:B
91.Hortus Malabaricus,a monumental work on Botany is the contribution of:
A.The Portuguese
B.The  British
C.The Dutch
D.The French
Ans:C
92.Who was the last Diwan of the Princely State of Cochin?
A.R.K.Shanmugham Chetti
B.C.P.Karunakara Menon
C.P.S.N.Unnithan
D.A.F.W.Dixon
Ans:B
93.River Churni referred to in Kautilyas’Arthashastra is identified with which of the following rivers in Kerala?
A.Bharatapuzha
B.Pampa
C.Periyar
D.Chaliyar
Ans:C
94.Which constitutional amendment upheld the power of Parliament to amend the fundamental rights?
A.22nd Amendment
B.42nd Amendment
C.63rd Amendment
D.72nd Amendment
Ans:B
95.The only fresh water lake in Kerala:
A.Vembanad
B.Kayamkulam
C.Shastamkotta
D.Aakkulam
Ans:C
96.The last visit of Mahatma Gandhi to Kerala was in connection with which of the  following events?
A.1920 Khilafat Agitation
B.1942 Quit India
C.1936 Temple Entry Proclamation
D.1931 Guruvayoor Satyagraha
Ans:C
97.Pasteur Institute of India,one of the leading institutes in the production of Anti-rabbis vaccine is located at:
A.Ooty
B.Coonoor
C.Kodaikanal
D.Kothagiri
Ans:B
98.NAURA,a place which finds mention in ancient historical records of Kerala stands for:
A.Varkala
B.Kollam
C.Kannur
D.Kodungalloor
Ans:C
99.The Union Railway Minister who presented the most number of Railway budgets:
A.Madhav Rao Sindhia
B.Laloo Prasad Yadav
C.C.K.Jaffer Sherif
D.Jag Jeevan Ram
Ans:D
100.Silver Revolution is related to:
A.Milk
B.Steel
C.Egg
D.Fish
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email