6 March 2017

// // Leave a Comment

LECTURER IN MRIDANGAM ONLINE EXAM 23-01-2017

LECTURER IN MRIDANGAM
ONLINE EXAM DATE:23-01-2017

1.Who among the following persons was called’Kerala Lincoln’?
A.Ayyankali
B.K.Kelappan
C.Pandit K.P.Karuppan
D.Dr.Palpu
Ans:C

2.Who is considered as the ‘Guru of both Sree Narayana Guru and Chattambi Swamikal?
A.Ayya Vaikunda Swamikal
B.Brahmananda Sivayogi
C.Arattupuzha velayudha Panicker
D.Thycaud Ayya Guru
Ans:D
3.The first Indian Film:
A.Asiam Aara
B.Pundalic
C.Raja harischandra
D.Aadi Sankara
Ans:C
4.Which Central Security Force is known as Black Cats?
A.Home Guards
B.Special Protection Group
C.Rapid Action Force
D.National Security Force
Ans:D
5.Kunhikannan was the former name of one among the following reformers:
A.Vagbhatananda
B.Ananda Theerthan
C.Subananda Guru
D.Chattambi Swamikal
Ans:A
6.Which among the following is a work by Brahmananda Sivayogi?
A.Moksha Pradeepam
B.Kundalinippattu
C.Darsana mala
D.Vedanta Saram
Ans:A
7.The Magazine ‘Sadhujanadoothan’was started by----------------
A.Ayyankali
B.Poikayil Yohannan
C.John Joseph
D.Sree Narayana Guru
Ans:C
8.Who was the founder of the famous  Newspaper ‘Swadesabhimani’?
A.Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
B.Vakkom Abdul Khader Moulavi
C.M.C.Joseph
D.Herman Gundert
Ans:B
9.The Corridor that connects peninsular India with the North Eastern States of India:
A.Siliguri Corridor
B.Gangtok Corridor
C.Darjelling Corridor
D.Sikkim Corridor
Ans:A
10.To protest which among the following did Gandhiji start ‘Satyagraha’in 1919?
A.Salt Law
B.Act of 1909
C.Jallianwala Bagh Massacre
D.Rowlatt Act
Ans:D
11.The play ‘Neel darpan’is associated with--------------
A.Santhal Revolts
B.Indigo Revolts
C.Champaran Satyagraha
D.Chowri Choura Incident
Ans:B
12.Which among the following is a federal feature of the Government?
A.Integrated Judiciary
B.Written Constitution
C.Single Citizenship
D.Freedom of Expression
Ans:B
13.The Indian River with fastest water current:
A.Satlej
B.Brahma Putra
C.Ganga
D.Teista
Ans:D
14.Who has won the most number of Olympic Golds so far?
A.Usain Bolt
B.Carl Louise
C.Michael Phelps
D.Shelly Ann Frazer
Ans:C
15.The Supreme Court of India cancelled one among the following sections of the IT Act in 2015:
A.301 A
B.65 B
C.66 A
D.66 B
Ans:C
16.Who is the first Indian woman to win an Oscar Award?
A.Deepa Mehta
B.Aishwarya Rai
C.Bhanu Athayya
D.Aparna Sen
Ans:C
17.The famous Bengali writer and Janpeeth winner who passed away in July 2016:
A.Mahasweta Devi
B.Pratibha  Rai
C.Rituparno Ghose
D.None of these
Ans:A
18.Who is known as the singer of ‘Brahmaptura’?
A.Bhupen Hazarika
B.Tanzen
C.Hari Prasad Chourasia
D.Ravi Sanker
Ans:A
19.The Heart of India:
A.Uttar Pradesh
B.Jharkhand
C.Madhya Pradesh
D.Maharasthra
Ans:C
20.The Southmost end point of India in the Arabian Sea:
A.Indira Point
B.Minicoi Island
C.Kanyakumari
D.Kavarathi
Ans:B
21.Total Matras of Tsirajati Druda Talam:
A.9
B.11
C.14
D.16
Ans:B
22.Pick up the Pakhavaj player from the following:
A.Vikku Vinayak Ram
B.Raja Chhtarapati Sing
C.Umayalpuram Sivaraman
D.Bafati Khan
Ans:B
23.Tavil belongs to:
A.Ghana Vadya
B.Laya Vadya
C.Sushiya Vadya
D.Avanadha Vadya
Ans:D
24.A Tala with 18 Aksharakala:
A.Ata Tala
B.Matya Tala
C.Jhampa Tala
D.Druva Tala
Ans:A
25.Which of the following instruments falls under the category of ‘Sushira Vadya’?
A.Sitar
B.Harmonium
C.Sarangi
D.Mrudangam
Ans:B
26.The total numbe of  Talas based on the Jaati-Gati bheda in Carnatic Tala System:
A.105
B.35
C.175
D.108
Ans:C
27.Second layer of the Valamthala of Mridangam:
A.Skin of camel
B.Skin of horse
C.Skin of buffalo
D.Skin of goat
Ans:D
28.Number of Pranas in Tala:
A.10
B.12
C.9
D.8
Ans:A
29.The smallest unit of Tala:
A.Sama
B.Matra
C.Theka
D.Laya
Ans:B
30.Pick up odd one out:
A.Chaturasra Matya
B.Misra Jhampa
C.Misra Triputa
D.Tisra Ata
Ans:C
31.Pick up one of the following which is not belonged to 35 Tala scheme:
A.Shoda Sangas
B.Sooladi Sapta Talas
C.Dhruva Tala
D.Anudrutam
Ans:A
32.The Tala anga Kakapada has the value of:
A.12 aksharakala
B.16 aksharakala
C.8 aksharakala
D.4 aksharakala
Ans:B
33.The name given to the art of reciting Jaties in confirmtiy to a Tala in a musical manner is:
A.Thaniavarthanam
B.Thayambaka
C.Konnakkol
D.Alapana
Ans:C
34.Kinds of Laya:
A.5
B.8
C.6
D.3
Ans:D
35.Main Talas of Carnatic Music are:
A.7
B.108
C.96
D.10
Ans:A
36.Another name of Adi Tata is:
A.Tisra Jathi Jhampa
B.Chaturasra Jathi Triputa
C.Sankeerna Jathi Eka
D.Khanda Jathi Eka
Ans:B
37.Value of Pluthaviramam
A.9
B.12
C.13
D.11
Ans:C
38.Anudrutha is used in which Tala?
A.Roopak Tala
B.Ata Tala
C.Madya Tala
D.Jhampa Tala
Ans:D
39.Jalatharangam is a/an:
A.Udaga Vadya
B.Tata Vadya
C.Ghana Vadya
D.Avanadha Vadya
Ans:A
40.Odd one out:
A.Tisra Matya
B.Misra Druva
C.Khanta Jhampa
D.Chaturasra Triputa
Ans:B
41.Mizhavu is a percussion instrument used for which art form:
A.Kathakali
B.Ottan Thullal
C.Chakkiyar Koothu
D.Koodiyattam
Ans:C
42.Name of the artist who developed the khanjira as a concert instrument:
A.Naina Pillai
B.Sundaram Pillai
C.Dakshinamurthi Pillai
D.Mamundia Pillai
Ans:D
43.Name the odd one Tala out:
A.Adi
B.Shatpitaputrika
C.Chachatputa
D.Sampatveshta
Ans:A
44.The pattern of Jaties in ascending order is named as:
A.Mridanga Yathi
B.Gopucha Yathi
C.Srothavaha yathi
D.Damaru yathi
Ans:B
45.The instrument which corresponds the Mridangam:
A.Khol
B.Dolki
C.Pakhwaj
D.Dolak
Ans:C
46.Name of the instrument defined as Shenai of South:
A.Ottu
B.Pullamkuzhal
C.Nagaswaram
D.Kurumkuzhal
Ans:D
47.The Avanadha instrument that was found first by the primitive people:
A.Bhoomi  Dundubhi
B.Padayani
C.Perumbara
D.Panchamugham
Ans:A
48.World music day is:
A.June 26
B.June 21
C.June 24
D.June 20
Ans:B
49.Name of the first Tala in 108 Talas scheme which does not have Pancha Talas:
A.Sarabhandana
B.Sajaleela
C.Adi
D.Simhanandana
Ans:C
50.The author of the book South Indian Music:
A.Sadasiva rao
B.Ravindranath
C.Vaijayanthi Gopal
D.P.Sambamoorthy
Ans:D
51.Find the odd one:
A.Ghata Singari
B.Thimila
C.Daff
D.Ganjira
Ans:B
52.A small tambourine like instrument having copper or brass discs on the frame:
A.Khanjira
B.Ilathalam
C.Udukku
D.Changila
Ans:A
53.Name of the wind instrument used in Panchavadyam in addition to Conch:
A.Pambai
B.Kuzhal
C.Kombu
D.Kahalam
Ans:C
54.Find the odd one out:
A.Edakka
B.Chenda
C.Thimila
D.Mridangam
Ans:D
55.Panava belongs to which category?
A.Avanadha Vadya
B.Sushira vadya
C.Thata Vadya
D.Ghana Vadya
Ans:A
56.Panchavadyam is a musical ensemble of which state:
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra
Ans:B
57.The fourth name of Pancha Tala:
A.Chempata
B.Karika
C.Smabadveshttam
D.Muriyadantha
Ans:C
58.Number of Mudra holes(Mudrakkannu)in Mridangam valamthala:
A.52
B.64
C.60
D.48
Ans:D
59.The fourth name of Marga table:
A.Vichithram
B.Chithram
C.Chithratharam
D.Chithrathamam
Ans:D
60.Number of Mallaris:
A.5
B.2
C.6
D.3
Ans:A
61.Name of the main Tala used in Panchavadyam:
A.Atantha
B.Triputa
C.Muriadantha
D.Chempata
Ans:B
62.Laghus are clarified into:
A.7
B.12
C.10
D.5
Ans:C
63.Number of aksharakala in Ananga Tala:
A.34
B.24
C.54
D.44
Ans:D
64.Thayambaka is an ensemble of:
A.Chenda
B.Mridangam
C.Maddalam
D.Tavil
Ans:A
65.Magudi is also known as:
A.Nagaswaram
B.Bhujnga Swaram
C.Nagapani
D.Kombu
Ans:B
66.In a total number of Matras of Brahma Tala one of the Navasandhi Talas is of:
A.16
B.30
C.28
D.48
Ans:C
67.Which world famous Scientist was also Mridangist:
A.Kasturi Rangan
B.Prof.U.R.Rao
C.Dr.Homi Jahangir Bhabha
D.Prof.C.V.Raman
Ans:D
68.Non rhythmical music:
A.Sloka
B.Viruttham
C.Ragalapana
D.All the above
Ans:D
69.In which Chapter Tala is described in Sangeetha Rathnakara:
A.5
B.4
C.3
D.6
Ans:A
70.A Marga Tala:
A.Gaja Leela
B.Chachatputa
C.Adi
D.All the above
Ans:B
71.Splitting up of the Tala anga into its possible component parts is:
A.Margam
B.Kala
C.Prastharam
D.Kriya
Ans:C
72.The rhythmical instrument played by the singer ‘Ponnani’ during the performance of Kadhakali is:
A.Ilathalam
B.Edakka
C.Maddalam
D.Chengila
Ans:D
73.The name by which the Adi Tala is referred to in the works of medieval period:
A.Jhompata
B.Atanta
C.Muriadanta
D.Kundanachi
Ans:A
74.The total Aksharakala of Simhanadana Tala is:
A.128
B.124
C.126
D.120
Ans:A
75.One of the Navasandhi Tala:
A.Darpana
B.Kottari
C.Udghatta
D.Sriranga
Ans:B
76.Choose the correct order of Suladi Sapta Talas in the increasing order of aksharakala from the following:
A.’I-3 0 0,I-4 0 I-4,0 I-4,I-7 U O
B.’I-4 0 I-4 I-4,I-3 0 0,I-7 U O,O I-4E
C.’0 I-4,I-3 0 0,I-7 U 0,I-4 0 I-4 I-4 E
D.’0 I-4,I-7 U 0,I-3 0 0,I-4 0 I-4 I -4 E
Ans:C
77.Musical instruments made of stones:
A.Auto phones
B.Acro phones
C.Chrodo phones
D.Litho phones
Ans:D
78.The name given for thala chapter in ‘Natya Shasthra’
A.Tala Vidhi
B.Sapta Tala
C.Tala Prasthara
D.Tala Deepika
Ans:A
79.The Longest Tala among  108 Talas:
A.Sarabhanandana
B.Simhanandana
C.Shatpitaputrika
D.Veeramadhyam
Ans:B
80.The scheme of Suladi Sapta Tala was systemastised by:
A.Syamasastri
B.Venkitamakhi
C.Purandaradasa
D.Annamacharya
Ans:C
81.Which of these is not an Anga:
A.Druta Virama
B.Guru
C.Anudrutha
D.Visarjitham
Ans:D
82.Odd one out:
A.Palakkad Mani Iyer
B.Das Swamikal
C.Chatapuram Subbayyar
D.Alathur Venkatesa Iyer
Ans:D
83.The Mridanga Vidawan who has been awarded the Padma  Bhushan in 2012:
A.T.V.Gopalakrishnan
B.Umayalpuram Sivaraman
C.Sreemushnam Raja Rao
D.Ella Venkateswara Rao
Ans:A
84.Kundanachi Tala representated in which musical form:
A.Sopana Sangeetham
B.Folk Music
C.Padayani
D.Thiruppavai
Ans:B
85.How many Aksharas denotes in Kundanachi Tala?
A.11
B.10
C.12
D.15
Ans:C
86.Another name of Khanda Chapu Tala:
A.Muri Jhempa
B.Muri Adanta
C.Chempata
D.Ara Jhempa
Ans:D
87.Misra Jati Ada Tala is named according to Katapayadi Sankhya:
A.Jadi
B.Jati
C.Yama
D.Kala
Ans:A
88.Another name of Bindu Tala:
A.Tisra Jathi Matya
B.Sankeerna Jathi Rupaka
C.Misra Jathi Ada
D.Khanda Jathi Druva
Ans:B
89.The Graha which starts after the song:
A.Anaagatha
B.Sama
C.Atheetha
D.Niyata
Ans:C
90.In which Chapter Tala is described in Natyasastra:
A.26
B.32
C.28
D.31
Ans:D
91.Who among the following Pakhawaj player received the title of Mridangacharya from Sardar Vallabhai Patel?
A.Govindarao Burhanpurkar
B.Nana Panse
C.Sakharam
D.Chatrapati Sing
Ans:A
92.Find out the  number of Matras of a Korvai which was resulted by the playing of Adi Tala 2 Kalai(Tisra Gathi)starts at sama and ends with 1 / 2raise to ½ edam of the Tala.
(Each Kalas occur once)
A.56
B.42
C.84
D.96
Ans:B
93.Meaning of the term,Touratrikam:
A.Geeta,Vadya,Abhinaya
B.Geeta,Vritya,Abhinaya
C.Geeta,Vadya,Nritya
D.Vadya,Nritya,Abhinaya
Ans:C
94.Corresponding Tala of Tisra Triputa in Hindusthani Music:
A.Keharva
B.Jap Tal
C.Dhamar
D.Rupak
Ans:D
95.Corresponding Tala of Keharva in Carnatic Music:
A.Adi Tala
B.Ata Tala
C.Misra Jhampa
D.Rupaka
Ans:A
96.Corresponding Tala of Rupaka in Supana Sangita
A.Chempata
B.Panchari
C.Atanta
D.Champa
Ans:B
97.What do you mean by ‘Dhekka’?
A.One of the stages in Tabla playing
B.A pleasing combination of bols
C.The basic composition of rhythm instruments
D.The basic layakari for rhythm instruments
Ans:C
98.The name in which the reckoning of Tala used in Bhajan Smapradaya:
A.Panchaka
B.Kriyanga
C.Urdhvaka
D.Ussiadi
Ans:D
99.What is anibadha gana?
A.Not bounded by Tala
B.Bounded by Tala
C.A type of composition
D.A classical  song set in Tala
Ans:A
100.What is Avarthana?
A.The essential characteristic of Tala
B.Sets of rhythmic Units
C.Rhythmic Variation
D.Rhythmic cycle of a Tala
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email