10 April 2017

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR ONLINE EXAM DATE:22-03-2017

JUNIOR INSTRUCTOR (MECHANIC MEDICAL ELECTRONICS)
ONLINE EXAM DATE:22-03-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Gulmarg is a hill station in
A.Himachal Pradesh
B.Maharashtra
C.Jammu and Kashmir
D.Tamil Nadu
Ans:C

2.In India,which coast receives rain fall from North Eastern Monsoon?
A.Konkan coast
B.Coromandal coast
C.Malabar coast
D.Gujarat coast
Ans:B
3.Who is the Deputy Chairman of NITI Aayog?
A.Aravind Pangaria
B.C.Ranga Rajan
C.Urjith patel
D.None of the above
Ans:A
4.Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana started on
A.28th August 2014
B.22nd January 2015
C.22nd September 2014
D.15th July 2015
Ans:D
5.How many censuses(including the 20 census)have been carried out since Independence?
A.07
B.05
C.06
D.08
Ans:A
6.Al-Hilal was a newspaper started for propagating nationalism by
A.Mohammed Ali
B.Abul Kalam Azad
C.Sayed Ahammed Khan
D.Mahatma Gandhi
Ans:B
7.Who was the British Prime Minister at the time of the Second Round Table Conference?
A.Clement Atlee
B.Neville Chamberlain
C.Ramsay MacDonald
D.None of the above
Ans:C
8.Kaladi the birth place of Sankaracharya stands on the banks of the river
A.Pamba
B.Bharatapuzha
C.Chaliyar
D.Periyar
Ans:D
9.Kerala Pazhma,a pioneering Malayalam works on Kerala history written by
A.J.Hough
B.K.V.Krishna Ayyar
C.Dr.Jerman Gundert
D.Fr.Ferroli
Ans:B
10.Who developed Cochin Harbour into a major port?
A.Cabral
B.Lord Macaulay
C.Robert Bristow
D.Marthanda Varma
Ans:C
11.Which social reformer was nominated by Travancore Government as a member of Sri Mulam Praja Sabha?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Dr.Palpu
C.Sri Narayana Guru
D.Ayyankali
Ans:D
12.The teaching of one of the following social reformer,helped to strengthen the base of national movement in North Malabar
A.Swami Vagbhatananda
B.Vaikunda Swamikal
C.Chattampi Swamikal
D.Sri Narayana Guru
Ans:A
13.Poikayil Yohannan is associated with the organization of
A.Sadhujana Paripalana Yogam
B.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
C.Atmavidhya Sangam
D.Arya Samajam
Ans:B
14.jati Mimamsa(Critique of Caste)is written by
A.Chattampi Swamikal
B.Pandit Karuppan
C.Sri Naryana Guru
D.Vaikunda Swamikal
Ans:C
15. Which social reformer is known as ‘Vidyadhiraja’?
A.K.Kelappan
B.Pandit Karuppan
C.Ayyankali
D.Chattampi Swamikal
Ans:D
16.In which year,Fedel Castro officially steps down as President of Cuba?
A.2008
B.2006
C.2015
D.1976
Ans:A
17.Who is the director of the popular film’Pulimurugan’?
A.Tomichan Mulakumpadam
B.Vysakh
C.Nadir Shah
D.Mohanlal
Ans:B
18.Who hit the fastest Ranji Trophy Century at Thiruvanathapuram?
A.Vijay Hansare
B.Gughale
C.Rishab Pant
D.Ankit Bhavan
Ans:C
19.Who is the minister in charge of Portfolio of Kerala State Dairy Development Department?
A.V.S.Sunilkumar
B.P.Thilothaman
C.T.P.Rama Krishnan
D.K.Raju
Ans:D
20.Britain’s Andy Murray won the ATP World Tour Number One trophy after defeating
A.Novak Djokovic
B.Stan Wawrinka
C.David Goffin
D.Kei Nishi Kori
Ans:A
21.The mode of propagation of FM signal is by
A.Sky wave
B.Ground wave
C.Direct wave
D.Reflected wave
Ans:C
22.Adding a weak cell in series with a battery causes
A.Decrease in Current
B.Increase in Current
C.Decrease in Voltage
D.No Change in Voltage and Current
Ans:C
23.The ratio of ON time of a Pulse to the OFF time is known as
A.Pulse Repetition Frequency
B.Duty Cycle
C.Time Cycle
D.ON Cycle
Ans:B
24.The Time Period of an A stable Multivibration is given by the expression
A.T=RC
B.T=0.707 RC
C.T=0.69 RC
D.T=1.38 RC
Ans:C
25.Wien Bridge Oscillator Circuit uses
A.Negative Feed back
B.Positive Feed back
C.Both Negative and Positive Feed back
D.None of the above
Ans:C
26.The Amplitude of undammed Oscillation
A.Decreases with time
B.Increases with time
C.Constant
D.Zero
Ans:C
27.The impedance of the parallel RLC circuit at Resonance is
A.Maximum
B.Minimum
C.Zero
D.Equal to DC resistance of the coil
Ans:A
28.A series resonance circuit used to reject an undesired frequence is known as
A.Wave guide
B.Wave trap
C.Band pass filter
D.Band stop filter
Ans:B
29.Which filters are used to block the 50 Hz hum produced by AC mains in Amplifiers?
A.Low Pass
B.High Pass
C.Band Pass
D.Band Stop
Ans:A
30.Voltage follower circuits are used for
A.Current amplification
B.Voltage amplification
C.To avoid loading effect of source
D.All the above
Ans:C
31.Which of the following is difficult to fabricate in an IC?
A.Diode
B.Resistor
C.Transistor
D.Choke
Ans:D
32.The output iimpedance of an Op-Amp is about
A.1 MU
B.10 KU
C.500 U
D.50 U
Ans:D
33.In Class B amplifier the Q point is Set Slightly above cut off.The purpose is to
A.Avoid Cross over distortion
B.Increase efficiency
C.Reduce power dissipation
D.Increase gain
Ans:A
34.Velocity of sound in water/liquid compared to that of air is
A.Less
B.Either Less or More
C.The Same
D.More
Ans:D
35.Specific Gravity of a fully  charged Lead-Acid cell at room temperature will be
A.1.15
B.1.38
C.1.835
D.1.28
Ans:D
36.For IC 7815 the minimum unregulated DC input voltage should be
A.+15 V
B.+17 V
C.+19 V
D.+13 V
Ans:B
37.Two identical transistors having a of 50 each,are connected as Darlington pair,the current gaina of the amplifier is
A.100
B.1
C.2500
D.500
Ans:C
38.Effect of the emitter by pass capacitor in a CE Amplifier is
A.Gain
B.Input impedance
C.Output impedance
D.Both 1 and 2
Ans:D
39.Which of the following is the most preferred type of biasing?
A.Emitter bias
B.Voltage divider bias
C.Base bias
D.Both 1 and 3
Ans:B
40.A good power supply should have load regulation not more than
A.0.10%
B.1%
C.5%
D.10%
Ans:A
41.The phenomenon which causes reverse breakdown in Zener Diode is known as
A.Hall effect
B.Break down effect
C.Avalanche effect
D.Induction effect
Ans:C
42.The RMS voltage at the transformer secondary is 6 V.Its Peak Value is:
A.9.6V
B.7.2V
C.8.5 V
D.12 V
Ans:C
43.When a diode is tested using an Ohm meter,it indicates high resistance in both direction,the condition of the diode is
A.Open
B.Short
C.Leaky
D.Good
Ans:A
44.Which of the following is a polarized capacitor?
A.Paper Capacitor
B.Plastic film Capacitor
C.Ceramic Capacitor
D.Tandalum Electrolytic Capacitor
Ans:D
45.If ‘m’and ‘n’are the modulus of any counters,then overall modulus of the cascaded counters is given by
A.’mn’
B.’2^(mn)’
C.’mn^2’
D.’(m/n)^2’
Ans:A
46.IC 7476 is
A.D Flip Flop
B.RS Flip Flop
C.JK FlipFlop
D.MS FlipFlop
Ans:C
47.The output of a particular OP-Amp increases 8 V in 12 ms,the slew rate is
A.90 V/ms
B.1 V/ms
C.1.5 V/ms
D.0.67 V/ms
Ans:D
48.A Binary number 10101 is equivalent to decimal number
A.19
B.12
C.27
D.21
Ans:D
49.The number’(12)-8’is equivalent to decimal
A.12
B.20
C.10
D.4
Ans:C
50.The expression ‘bar{(ABC)}’can be simplified as
A.’barA.barB.barC’
B.’AB+BC+CA’
C.’AB+barC’
D.’barA+barB+barC’
Ans:D
51.CMOS circuits are extensively used for One chip computers mainly because of their
A.Low power dissipation
B.Low cost
C.High noise immunity
D.Large packing density
Ans:D
52.The principal disadvantage of a Piezo electric transducer is that it
A.Can measure only force
B.Cannot measure static conditions
C.Is too small to handle
D.Produces only DC voltage
Ans:B
53.Loading effect is principally caused by -------------instruments
A.High resistance
B.Low sensitivity
C.High sensitivity
D.High range
Ans:B
54.Total internal reflection can take place when light travels from
A.Air to glass
B.Glass to air
C.Rarer to a denser medium
D.Denser to a rarer medium
Ans:D
55.The structure of an optical fibre consist of
A.Multimode step index
B.Graded index
C.Single mode step index
D.All of the above
Ans:D
56.Noise margin is expressed in
A.Decibel
B.Watt
C.Volt
D.Phon
Ans:C
57.An X-OR gate produces an output only when its two inputs are
A.High
B.Low
C.Different
D.Same
Ans:C
58.In a JFET,’”I-{DSS}”’is known as
A.Drain to source current with gate shorted
B.Drain to source current with gate shorted
C.Drain to source current with gate open
D.None of the above
Ans:B
59.Which of the following devices has the highest input impedance?
A.JFET
B.Ordinary transistor
C.Crystal diode
D.MOSFET
Ans:D
60.An SCR is turned off when
A.Anode current is reduced to zero
B.Gate voltage is reduced to zero
C.Gate is reverse biased
D.None of the above
Ans:A
61.A diac is-------switch
A.AC
B.DC
C.Mechanical
D.None of the above
Ans:
62.A UJT may be used as
A.Amplifier
B.Saw tooth generator
C.Rectifier
D.None of the above
Ans:B
63.The horizontal plates of a CRO are supplied with-------------to observe the waveform of a signal
A.Sinusoidal wave
B.Cosine wave
C.Sawtooth wave
D.None of the above
Ans:C
64.The modulus of a counter is
A.The number of flipflops
B.The actual number of states in its sequence
C.The number of times it recycles in a sec
D.The maximum no of states
Ans:B
65.The digital circuit that routes its single input signal to one of ‘2^n’output lines depending on the value of ‘n’control lines is
A.Multiplexer
B.Demultiplexer
C.Encoder
D.Data selector
Ans:A
66.A full adder can be made up of
A.Two half adders
B.Two half adders and a NOT gate
C.Two half adders and a OR gate
D.Two half adders and a AND gate
Ans:C
67.Which of the following is called the Universal Bias?
A.Emitter bias
B.Voltage divider bias
C.Base bias
D.None of the above
Ans:B
68.The advantage of transistor over Vacuum tube is
A.Very small size
B.Minimum power loss in the form of heal
C.Low operating voltage
D.All of the above
Ans:D
69.Which of the following should be as high as possible?
A.Signal to noise ratio
B.Hystersis
C.Range
D.Frequency response
Ans:A
70.The degree to which variation in the output of an instrument follow input variations is referred to as
A.Sensitivity
B.Linerity
C.Hysteresis
D.Accuracy
Ans:B
71.The 8051 microcontroller is of------pin,package a----------processor
A.30,1 byte
B.20,1 byte
C.40,8 bit
D.40,8 byte
Ans:C
72.In Induction heating depth of penetration is proportional to
A.’”Sqrt{frequency}”’
B.’1/”sqrt{frequency}”’
C.frequency
D.’”(frequency)^2”’
Ans:B
73.The ON state voltage drop across IGBT is
A.Less than that across MOSFET
B.Greater than that across MOSFET
C.Equal to that of MOSFET
D.None of the above
Ans:A
74.Which BUS is bi-directional?
A.Data bus
B.Control bus
C.Address bus
D.Multiplexed bus
Ans:A
75.The composition of soft solder is
A.Lead 37%-Tin 63%
B.Lead 50%-Tin 50%
C.Lead 63%-Tin 37%
D.Lead 70%-Tin 30%
Ans:A
76.Which digital IC package type makes the most efficient use of printed circuit board space?
A.SMT
B.TO can
C.Flat-pack
D.DIP
Ans:A
77.Which of the following can be act as Shear Protectorand
A.Serum
B.Silicon oil
C.Glucose
D.Glutamic acid
Ans:A
78.Non linear relationship between shear stress and shear rate exist in
A.Newtonian fluids
B.Non Newtonian fluids
C.Both(1)and (2)
D.None of these
Ans:B
79.The mechanical means of accomplishing sterilization of fermentation media/equipment is
A.Ultrasonic
B.Radiation
C.Chemical agents
D.None of these
Ans:A
80.The collection efficiency by diffusion increases with
A.Decreasing particle size
B.Decreasing air velocity
C.Both 1 and 2
D.Increasing particle size
Ans:C
81.MRIC machines are calibrated in --------units
A.Power
B.Tesla
C.Pressure
D.Hertz
Ans:B
82.Phonocardiograph is used for recording the sounds connected to which of the following
A.Pumping action of heart
B.Movement of valves
C.Pulsation in blood vessels
D.None of these
Ans:A
83.The circuit which controls the Turn ON and Turn OFF and length of X-Ray delivered it to the patient is
A.Filament circuit
B.HT-circuit
C.Timing circuit
D.None of these
Ans:C
84.In dialysis the waste products are transferred to the dialysate by
A.Viscosity variation
B.Diffusion
C.Surface tension
D.Centrifuge
Ans:B
85.Among the following imaging system which has noninvasive character
A.CT imaging system
B.PET system
C.Nuclear imaging system
D.Ultrasonic imaging system
Ans:D
86.The most modern difibrilators will have position for synchronizing discharge pulse with the patient’s
A.EEG
B.ECG
C.EMG
D.None of these
Ans:B
87.Cardiac catheterization is a technique used primarily to diagnose
A.Nerve deficiencies
B.Valve deficiencies
C.Lung deficiencies
D.None of these
Ans:B
88.X-Ray images are
A.Unidimensional
B.Multidimensional
C.Two dimensional
D.Three dimensional
Ans:C
89.In Audiometer which channel has pure tone or speech output
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:A
90.In Bio-Telemetry the FDM stands for
A.Frequencey division modulation
B.Fesimile distance modulation
C.Fourier domain modulation
D.Frequency division multiplexing
Ans:D
91.An Endoscope is an Instrument for examining
A.The Cancer Cells
B.Blood Flow Rates
C.The Head Surfaces
D.A Body Cavity
Ans:D
92.The ability of the trace to remain visible on the face of CRT is known as
A.Appearance
B.Persistence
C.Resolution
D.Precision
Ans:B
93.The implanted receiver has been used with patient for stimulating
A.Nerves
B.Bones
C.Muscles
D.Tracts
Ans:A
94.A---------is used to discharge the defibrillator when the paddles are properly positioned
A.Thumb switch
B.Foot switch
C.Paddle switch
D.Charge switch
Ans:A
95.IN ERG measurements the reference electrode is made from
A.Carbon
B.Silver
C.Carbon chloride
D.Silver chloride
Ans:D
96.The advantage of star connected supply system is that
A.Line current is equal to phase current
B.Two voltages can be used
C.Phase sequence can be easily changed
D.It is a simple arrangement
Ans:B
97.Internet works on
A.Packet switching
B.Circuit switching
C.Both(1)and (2)
D.None
Ans:C
98.A circuit breaker is a
A.Power factor correcting device
B.Wave form correcting device
C.Both 1 and 2
D.Current interrupting device
Ans:D
99.For communication from one network to another---device is used
A.Gate way
B.Utility server
C.Printer server
D.Filer server
Ans:D
100.Coaxial cable consists of----------------concentric copper conductors
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email