1 May 2017

// // Leave a Comment

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),IRRIGATION 05-04-2017

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),IRRIGATION 05-04-2017
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The ratio of the  actual work available at the turbine to energy imparted to the wheel is called:
A.Hydraulic efficiency
B.Mechanical efficiency
C.Overall efficiency
D.Turbine efficiency
Ans:A

2.A draft tube is used in:
A.Pelton wheel turbine
B.Impulse turbine
C.Francis turbine
D.Very high specific speed turbines
Ans:C,D
3.Choose the wrong statement:
A.Impulse type turbine is suited for high heads
B.Propeller type turbine is suited for low heads
C.Francis turbine is a medium head turbine
D.Impulse type turbine is a high specific speed turbine
Ans:D
4.Saving of work done and power by fitting an air vessel to a single acting recriprocating pump is of the order:
A.39.2%
B.49.2%
C.84.8%
D.68.8%
Ans:C
5.Compressed air coming out from a punctured football:
A.Bacomes hotter
B.Becomes cooler
C.Remains at same temperature
D.May initially hotter and attains atmospheric temperature
Ans:C
6.The ratio of actual cycle efficiency to that of the ideal cycle efficiency is called:
A.Isentropic efficiency
B.Effectiveness
C.Work ratio
D.Net efficiency
Ans:-----
7Carnot cycle consists of following four processes:
A.Two isothermals and two isentropics
B.Two isentropics and two isochorics
C.Two isentropics and two isobarics
D.None of the above
Ans:A
8.The expansion in a nozzle is a:
A.Isentropic process
B.Adiabatic process
C.Isochoric process
D.Isobaric process
Ans:A
9.When two gases suddenly mix up with each other then resultant entropy of the system will:
A.Decrease
B.Remain same
C.Increase
D.May increase or decrease depending upon the initial value
Ans:C
10.Following relationship defines Gibb’s free energy G:
A.G=H+TS
B.G=H-TS
C.G=U+TS
D.G=U-TS
Ans:B
11.Pick up the correct relationship from the following:
A.TdS=dH-Vdp
B.TdS=dH+Vdp
C.TdS=dU-Vdp
D.Tds=dH-pdV
Ans:D
12.All gases behave ideally under:
A.High temperature conditions
B.Low pressure conditions
C.High pressure conditions
D.High pressure and high temperature conditions
Ans:A,B
13.A diathermic  wall is one which:
A.Permits thermal interactions
B.Prevents thermal interactions
C.Encourages thermal interactions
D.Does not exist
Ans:A
14.During throttling process:
A.There is no change in internal energy
B.No work is done
C.Heat exchange does not takes place
D.All of the above
Ans:D
15.Dalton’s law states that:
A.Pressure exerted by a mixture of gases in a fixed volume is equal to the sum of the pressure that would be exerted by each gas alone in the same volume
B.Pressure exerted is same in all directions in a fixed volume
C.All of the above
D.None of the above
Ans:A
16.Eutectoid steel contains the following percentage of carbon:
A.0.02%
B.0.03%
C.0.33%
D.None of the above
Ans:D
17.Induction hardening is the process of:
A.Relieving of stresses throughout a component
B.Heating and cooling suddenly
C.Hardening the surface of a work piece to obtain a wear resistant surface
D.Hardening core
Ans:C
18.Depth of hardness of steel is increased by the addition of :
A.Nickel
B.Chromium
C.Tungsten
D.Vanadium
Ans:B
19.Pearlite is a combination of:
A.Territe and cementite
B.Ferrite and austenite
C.Ferrite and iron graphite
D.Cementite and gamma iron
Ans:A
20.Hypo eutectoid steels have carbon content:
A.Equal to 0.93%
B.Less than 0.83%
C.More than 0.93% and upto 2%
D.More than 2%
Ans:B
21.The effect of alloying zinc to copper is to:
A.Improve welding characteristics
B.Improve hardness
C.Impart free machining properties
D.None of the above
Ans:D
22.Pick up the wrong statement.Annealing results in:
A.Refining grain structure
B.Relieving internal stresses
C.Improving wear resistance
D.Improving machinability
Ans:C
23.Case hardening is the only method suitable for hardening:
A.High alloy steel
B.High carbon steel
C.High speed steel
D.Low carbon steel
Ans:D
24.Martensite is the supersaturated solution of carbon in:
A.Iron
B.Steel
C.Alpha-iron
D.Beta-iron
Ans:C
25.Permalloy is a:
A.Nonferrous alloy
B.Combination of nickel and iron alloy
C.Alloy of tin,lead and cadmium
D.Kind of stainless steel
Ans:B
26The crystal structure of gamma iron is:
A.Body centered cubic
B.Orthorhombic crystal
C.Face centered cubic
D.Hexagonally closed packed
Ans:C
27.Following gases are used in Tungsten inert gas Welding:
A.Hydrogen and Oxygen
B.Carbon dioxide and Oxygen
C.Helium and Neon
D.Argon and Helium
Ans:D
28.Preheating is essential in welding of:
A.High speed steel
B.Stainless steel
C.Cast iron
D.German silver
Ans:C
29.Grey iron is usually welded by:
A.Gas welding
B.Arc welding
C.TIG welding
D.MIG welding
Ans:A
30.A process in which arc is maintained under a blanket of flux is called as:
A.TIG welding
B.Submerged arc welding
C.Thermit welding
D.None of the above
Ans:B
31.The vacuum maintained  in the electron beam welding is of the order:
A.1 torr
B.5 torr
C.10-1torr
D.10-5torr
Ans:D
32.Which of the following materials cannot be forged?
A.Wrought iron
B.Cast iron
C.Mild steel
D.High speed steel
Ans:B
33.A cylindrical section having no joints is called as:
A.Seamless
B.Perfect
C.Pointless
D.Ideal
Ans:A
34.Which of the following rolling mills is required to reduce a slab directly to strip in one pass?
A.Continuous rolling mill
B.Two high mill
C.Planetary mill
D.None of the above
Ans:C
35.Symmetrical hollow parts of circular cross-section are made by hot:
A.Forging
B.Drawing
C.Extrusion
D.Spinning
Ans:D
36.Flange wrinkling is the defect found in the following process:
A.Deep drawing
B.Metal spinning
C.Bending
D.None of the above
Ans:A
37.If compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased 3 to 6,its air standard efficiency will increase by:
A.1%
B.20%
C.8%
D.Remain the same
Ans:---
38.With increase in cut-off ratio,the thermal efficiency of a Diesel cycle having fixed compression ratio will:
A.Increase
B.Decrease
C.Remains the same
D.May increase initially and then decreases
Ans:B
39.Due to detonation the following parameters attains very high value:
A.Rate of temperature rise
B.Peak temperature
C.Rate of rise of horse power
D.Rate of pressure rise
Ans:D
40.After cooler is used to:
A.Cool the air
B.Reduce volume
C.Cause moisture and oil vapour to drop out
D.Increase pressure
Ans:C
41.Compressor efficiency is the ratio of:
A.Isothermal horse power to indicated horse power
B.Isothermal horse power to shaft horse power
C.Compressor work to motor input
D.Total output to air input
Ans:A
42.Open cycle gas turbins works on:
A.Carnot cycle
B.Brayton cycle
C.Joules cycle
D.Ranking cycle
Ans:B
43.Intercooling in gas turbines results in:
A.Increase in net both thermal efficiency and net output
B.Increase in thermal efficiency but decrease in net output
C.Decrease in both thermal efficiency and net output
D.Increase in net output but decrease in thermal efficiency
Ans:D
44.The concept of overall heat transfer coefficient is used in case of heat transfer by:
A.Radiation
B.Conduction
C.Conduction and convection
D.Convection
Ans:C
45.If there are 4 number of fundamental dimensions and 7 number of variables,then the number of pi terms for dimensional analysis will be:
A.4
B.3
C.7
D.11
Ans:B
46.Fourie’s law of heat conduction is valid for:
A.One dimensional flow
B.Two dimensional flow
C.Three dimensional flow
D.None of the above
Ans:A
47.Absorptivity of a body will be equal to its emissivity:
A.At all temperature
B.At one particular temperature
C.When system is in thermal equilibrium
D.For a polished surface
Ans:C
48.In free convection heat transfer,Nusselt number is a function of:
A.Reynolds number and Pandtl number
B.Reynolds number and Grashoffs number
C.Prandtl number and Grashoffs number
D.None of the above
Ans:C
49.The vapour compression refrigerator employs the following cycle
A.Reversed Carnot
B.Reversed Rankline
C.Reversed Brayton
D.Reversed Joules cycle
Ans:A
50.Critical temperature is the temperature above which
A.Water will evaporate
B.A gas will  liquefy
C.Water will solidfy
D.None of the above
Ans:A
51.In vapour compressioncyclethe  condition of refrigeration is dry saturated vapour.
A.After passing the condense
B.Before passing the expansion valve
C.After passing the throttle valve
D.Before entering the compressor
Ans:D
52.Creep in belt drive is due to
A.Larger size of the driver pulley
B.Material of the pulley
C.Uneven extensions and contractions due to varying tension
D.Expansion of belt
Ans:C
53.The gear which is used to transmit power from one rotating shaft to an other whose axes are neither parallel nor intersecting is
A.Spiral gear
B.Worm gear
C.Spur gear
D.Bevel gear
Ans:A,B
54.The brake commonly used on train bogies is
A.Band and block brake
B.Electric brake
C.Shoe brake
D.Internal expanding
Ans:C
55.The circle passing through the bottom of the teeth of gear is known as
A.Dedendum circle
B.Prime circle
C.Addendum circle
D.Base circle
Ans:A
56.According to law of gearing
A.Dedendum should be  equal to 1.157 m
B.Teeth should of cycloidal type
C.Teeth should be of involute type
D.None of these
Ans:D
57.Peaucellier mechanism has
A.Eight links
B.Six links
C.Four links
D.Twelve links
Ans:A
58.Transmission of power from the engine to the rear axle of an automobile is by means of
A.Worm and wheel method
B.Hooke’s joint
C.Crown gear
D.Compound gears
Ans:B
59.Any point on a link connecting double slider crank chain will trace a
A.Circle
B.Parabola
C.Ellipse
D.Straight line
Ans:C
60.The gear train is which the first and last gear are on the same axis,is known as
A.Simple gear train
B.Compuound gear train
C.Epicyclic gear train
D.Reverted gear train
Ans:D
61.The power transmitted by a belt is maximum when the maximum tension in the belt compared to centrifugal tension is
A.2 times
B.1.5 times
C.3 times
D.4 times
Ans:C
62.The included angle in Acme thread is
A.60 degree
B.55 degree
C.47.5 degree
D.30 degree
Ans:D
63.Choose the best suited type of screw thread for applications for stresses on threadsinone direction only
A.Buttress
B.Square
C.Metric
D.BSW
Ans:A
64.Shaft coupling is used in machinery to
A.Alter the vibrating characteristics of rotaing unit
B.Reducetransmission of shock loads
C.Introduce protection against over loads
D.All of the above
Ans:D
65.From coefficient of spring is defined as
A.Ratio of coil diameter to wire diameter
B.Load required to produce unit deflection
C.The capability of storing energy
D.None of the above
Ans:C
66.Back lash in spur gears is the
A.Difference between the dedendum of one gear and the addendum,of the mating gear
B.Difference betweenthe tooth space of one gear and the tooth thickness of mating gear measured on pitch circle
C.Intentional extension of centre distance between two gears
D.None  of the above
Ans:B
67.In a laminated spring,the various strips are made of different length for the following reason
A.Reduction in weight
B.Ease in fabrication
C.Equal distribution of stress
D.Space consideration
Ans:C
68.The diameter of shaft in any power transmission system is proportional to
A.Speed of the shaft
B.Horse power to be transmitted
C.Torque to be transmitted
D.Allowable shear stress of the material
Ans:C
69.Excessive back and forth movement of the crankshaft is prevented by
A.Thrust bearing
B.Sleeve bearing
C.Shaft journal
D.Harmonic balance
Ans:A
70.Piston pins are usually either a press fit in the rod or
A.Locked to the rod with a bolt
B.Free floating in the rod and piston
C.Locked to the piston with a bolt
D.A press fit in the piston
Ans:A
71.If no resistance is encountered by displacement,such a substance is known as
A.Perfect solid
B.Perfect liquid
C.Gas
D.Ideal fluid
Ans:D
72.Pressure coefficient is the ratio of pressure force to
A.Inertia force
B.Viscous force
C.Gravity force
D.Elasticity
Ans:A
73.A stream line is defined as the line
A.Parallel to central axis of flow
B.Parallel to outer surface of pipe
C.Along which the pressure drop is uniform
D.None of the above
Ans:A
74.Two pipe systems can be said to be equivalent,when the following quantities are same:
A.Velocity and diameter
B.Friction loss and flow
C.Length and diameter
D.Flow and length
Ans:B
75.For pipes,transition flow occurs when Reynolds number is:
A.Less than 2000
B.In between 1800 and 2200
C.In between 2300 and 4000
D.More than 4000
Ans:C
76.The hydraulic gradient line is:
A.Always moving up
B.Always moving down
C.The  velocity head below the energy grade line
D.Always above the energy grade line
Ans:B
77.In a single casing,multi stage pump running at constant speed,how the capacity rating is to be lowered:
A.Coating a new material on the impeller
B.Trimming the impeller size to the required size by machining
C.Impossible
D.None of the above
Ans:A
78.Negative slip in a reciprocating pump occurs when:
A.The speed of the pump is too high
B.Actual discharge is greater than theoretical discharge
C.All of the above
D.None of the above
Ans:C
79.Motionof liquid in volute casingof a centrifugal pump  is an example of:
A.Spiral vortex flow
B.Radial flow
C.Forced cylindrical vortex flow
D.Forced spiral vortex flow
Ans:D
80.Guide angle as per the aerofoil theory of Kaplan turbine a blade design is defined as the angle between
A.Lift and resultant force
B.Drag and resultant force
C.Lift and tangential force
D.Lift and drag
Ans:A
81.Ibn Battuta visited India in the :
A.14th Century
B.11th Century
C.17th Century
D.18th Century
Ans:A
82.Who is considered as “The Grand Old Man of India”?
A.A.O.Hume
B.S.N.Bannerji
C.Motilal Nehru
D.Dadabai Navaroji
Ans:D
83.Kurichiya leader in the Pazhassi revolt:
A.Kannavath Sankaran Nambiar
B.Thalakkal Chandu
C.Edachana Kungan Nair
D.Ambu Nair
Ans:B
84.Political pupil of Gopala Krishna Gokhale:
A.Sardar Vallabai Patel
B.Jawaharlal Nehru
C.Gadhiji
D.Azad
Ans:C
85.The first five year plan started in India in:
A.1951
B.1948
C.1950
D.1949
Ans:A
86.The Slogan “Garibi Hatavo”introduced by:
A.Rajiv Gandhi
B.Lal Bahadur Sastri
C.Jayaprakash Narayan
D.Indira Gandhi
Ans:D
87.The river flowing through Attapadi:
A.Manimala River
B.Siruvani
C.Pampar
D.Kabani
Ans:B
88.Capital of Assam:
A.Dispur
B.Impahi
C.Itanagar
D.Gangtok
Ans:A
89.Father of Malayalam film:
A.Ramu Kariat
B.K.G.George
C.J.C.Daniel
D.Adoor Gopalakrishnan
Ans:C
90.The --------------served as a corridor between the Carnatic and the Malabar Coast.
A.Bolan pass
B.Khyber pass
C.Aryankavu pass
D.Palghat gap
Ans:D
91.Early name of Mohammed Ali,America professional boxer and activist
A.Cassius clay
B.Rocky Marciano
C.Jose Louis
D.Lennox Lewis
Ans:A
92.The present Vice Chairman of Kerala State Planning Board:
A.P.Ramachandran
B.N.Ramachandran
C.V.K.Ramachandran
D.Ramachandran
Ans:C
93.”Ace against Odds”is the autobiography of:
A.Rafel Nadal
B.Sania Mirza
C.Andre Agass
D.Roger Federer
Ans:B
94.”Big Bang”theory is associated with:
A.Alfred Wegener
B.Fred-Hoyle
C.Erasmus
D.Edwin Hubble
Ans:D
95.Lowest layer of Atmosphere:
A.Stratosphere
B.Mesosphere
C.Troposphere
D.Thermosphere
Ans:C
96.Ezhava Memorial was submitted to:
A.Sree Mulam Thirual
B.Visakham Thirunal
C.Ayilam Thirunal
D.Uthram Thirunal
Ans:A
97.Who founded Aryasamajam?
A.Subhananda Guru
B.Velukutty Arayan
C.Anandatheerdha
D.Pandit Karuppan
Ans:D
98.Yachana Yathra led by:
A.A.K.Gopalan
B.V.T.Bhattathirippad
C.Sahodaran Ayyappan
D.M.R.Bhattathirippad
Ans:B
99.”Atmaanuthapam”is the work of:
A.Kuriakose Elias Chavara
B.Paulose Mar Gregorious
C.Philipose Mar Chrisostem
D.Paulose Mar Paulose
Ans:A
100.Swedesabhimani Ramakrishna Pillai died at:
A.Delhi
B.Burma
C.Kannur
D.Madras
Ans:C





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email