21 July 2016

// // Leave a Comment

EXCISE GUARD/WOMEN EXCISE GUARD,EXCISE DATE:20-02-2014

EXCISE GUARD/WOMEN EXCISE GUARD,EXCISE (PALAKAD,THRISSUR)
EXAM DATE:20-02-2014
1.The age predominantly responsible for global warming is
A.Carbon Monoxide
B.Carbon di Oxide*
C.Sulphur di Oxide
D.Nitrous Oxide
Ans:B

2.Who is the present governor of Reserve Bank of India
A.D.Subbarao
B.Raghuram Rajan*
C.Y.V.Reddy
D.Bimal Jalal
Ans:B
3.June 5th is annually celebrating as
A.Women’s day
B.Solar day
C.Mother’s day
D.Environment day*
Ans:D
4.In banking ATM stands for
A.Automatic Teller Machine
B.Any Time Money
C.Automated Tallying machine
D.Automated Totaling Machine
Ans:------
5.Ramakkalmedu Power Plant in Kerala is realted to
A.Thermal Power
B.Hydro Electrical Power
C.Gas or Liquid Fuel based Power
D.Wind Power*
Ans:D
6.11th Fundamental Duty of Indian citizen added by 42nd Amendment in the year 1976 meant for
A.To respect national Symbols
B.To respect other people’s religion
C.To respect all women citizens
D.All parents ensure education for children between 6 and 14 years of age*
Ans:D
7.The National Emblem of India was taken from the capital of Ashokan Pillar at
A.Saranath*
B.Sanchi
C.Delhi
D.Maski
Ans:A
8.Indian Physicist Invented Optical Fibre
A.C.V.Raman
B.Satyendranath Bose
C.Hemi J Baba
D.Narinder Singh Kopany*
Ans:D
9.Name the World’s largest masonary dam built across Krishna river
A.Bakranangal
B.Hirakud
C.Nagarjuna Sagr*
D.Baglihar
Ans:C
10.Name the country hosted the celebration of World Tourism Day of 2013
A.Singapore
B.India
C.China
D.Malaysia
Ans:------
11.The Rocket launched Magalyan on 5th November 2013
A.PSLV-C25*
B.PSLV-C20
C.GSLV-C25
D.GSLV-C20
Ans:A
12.Next 2016th year Olympic Games will be held in the city of
A.Rio de Janeria*
B.New York
C.Vancouver
D.Tokyo
Ans:A
13.Name the British engineer designed the Metro city,Cochin as a great harbour
A.Arthur Lawly
B.Robert Bristow*
C.Baron Wenlock
D.Lord Wellington
Ans:B
14.When Jawaharlal Nehru was making the midnight speech on the night of August 14th 1947,Gandiji was at
A.Delhi
B.Lahore
C.Naokali*
D.Patna
Ans:C
15.The Deputy Chairman of the Planning Commission of India
A.Manmohan Singh
B.Monteg Singh Aluvalia*
C.Praksh Singh Badal
D.Vijendar Singh
Ans:B
16.A person wants to contest election for the membership of Grama Panchayat,what should be his age?
A.18 years or above
B.19 years or above
C.20 years or above
D.21 years or above*
Ans:D
17.All the electioneering campaigns during the time of elections are stopped
A.12 Hours before actual poll
B.24 Hours before actual poll
C.36 Hours before actual poll
D.48 Hours before actual poll*
Ans:D
18.Which of the following,river does not originate in Indian territory?
A.Mahanadi
B.Ganga
C.Brahmaputra*
D.Champal
Ans:C
19.Wankhde Stadium is situated in
A.Chandigarh
B.Mumbai*
C.Chennai
D.Pune
Ans:B
20.What line connects the points on a map that receive equal amout of rain fall?
A.Isobar
B.Isotherm
C.Isohyet*
D.Isohel
Ans:C
21.With which games is the Aghakhan Cup associated?
A.Hockey*
B.Football
C.Cricket
D.Badminton
Ans:A
22.A plan for the division of India as India and Pakistan was presented in 1947 by
A.Lord Wavell
B.Lord Mountbatten*
C.Lord Simon
D.Lord Irvin
Ans:B
23.Who made the slogan,”Give me blood,I will give you freedom”?
A.Bagat Singh
B.Bala Gangadhar Tilak
C.Subhash Chandra Bose*
D.Bibin Chandra Pal
Ans:C
24.Headquarters of World Bank
A.London
B.Paris
C.Newyork
D.Berlin
Ans:------
25.The founder of Yogadarsana in India
A.Jaimini
B.Patanjali*
C.Kanada
D.Kapila
Ans:B
26.The Train related to wagon tragedy in Kerala was run from Tirur to
A.Trivandrum
B.Chennai
C.Pothannur*
D.Bangalore
Ans:C
27.Which was the protocol signed by United Nation’s Frame Work Convention on Climate Change to reduce emissions of Green House Gases?
A.Somoa
B.Bali
C.Edo
D.Kyoto*
Ans:D
28.Who was the winner of International Women Courage Award of 2013?
A.Aneesa Ahammed
B.Zin Mar Aung
C.Malalai Bahaduri*
D.Samar Badavi
Ans:C
29.Name the nuclear project opposed recently by Tamilians
A.Kalpakam
B.Kota
C.Koodamkulam*
D.Jaitapur
Ans:C
30.Who is the signatory on the one rupee note of India?
A.Governor of Reserve Bank of India
B.Finance Secretary of Ministry of Finance*
C.Finance Minster of India
D.Secretary of Reserve Bank of India
Ans:B
31.Name the master architect designed New Delhi
A.Edwin Lutyns*
B.Edwin Landseer
C.Ernest George
D.Harold Peto
Ans:A
32.Which among the following train introduced by Indian Railway bringing travel by AC Class within the reach of common people?
A.Jan Satabti
B.Duranto
C.Samparkranti
D.Garib Rath*
Ans:D
33.Oscar prize is related to
A.Film*
B.Literature
C.Peace
D.Science
Ans:A
34.Where did the dance from Mohiniyattam originate?
A.Manipur
B.Kerala*
C.Tamil Nadu
D.Karnataka
Ans:B
35.Bramananda Swami Siva Yogi,a sanyasi of Kerala founded:
A.Atma Vidya Sangam
B.Ananda Maha Sabha*
C.Yogakshema Sabha
D.Adwaithasram
Ans:B
36.Among the following who was regarded as spiritual head of Sri Narayana Guru?
A.Sankaracharya
B.Chattambi Swamikal
C.Swami Vagbadananda
D.Ayya Vaikundan*
Ans:D
37.Who was known as Jhansi Rani of Travancore?
A.Rosamma Cheriyan
B.Gracy Aron
C.Accama Cheriyan*
D.Annamma Cheriyan
Ans:C
38.When did Indian Independence Bill passed in British Parliament?
A.April 1,1947
B.May 1,1947
C.June 1,1947
D.July 1,1947
Ans:Correct Answer is July 18,1947
39.Which Straits separate India from Srilanka?
A.Palk*
B.Mannar
C.Cambay
D.Kutch
Ans:A
40.Winner of UEFA Champions League of Football conducted in 2013:
A.Borussia Dortmund
B.Real Madrid
C.Barcelona
D.Baiern Munich*
Ans:D
41.Who composed the famous patriotic song’s are Jahamse Acha?
A.Mohammed Iqbal*
B.Bankim Chandra Chatterji
C.Maulana Abdul Kalam Azad
D.Sir Sayyid Ahammed Khan
Ans:A
42.Netaji Subash National Institute of Sports is located at:
A.Kolkata
B.Delhi
C.Chandigarh
D.Patiala*
Ans:D
43.Which of the following uses non-conventional source of energy?
A.Kerosene Lamp
B.Wax Candle
C.Torch
D.Solar Lantern*
Ans:D
44.Who was the author of Anandmath novel from which national song ‘Vande Madaram’ was taken?
A.Rabindranath Tagore
B.Sharat Chandra Chatterji
C.Bankim Chandra Chatterji*
D.Bushan Bandopadhya
Ans:C
45.Who is the present Chairman of National Human Rights Commission of India?
A.K.G.Balakrishnan*
B.P.Sadasivam
C.Man Mohan Singh
D.V.S.Sampath
Ans:A
46.Which among the following is not a source of revenue to the village Panchayat?
A.Property tax
B.House tax
C.Land tax
D.Vehicle tax*
Ans:D
47.The Wagah boarder is the only road border crossing between India and Pakistan lies on Grand Trunk road between the cities of Amritsar in India and ----------in Pakistan
A.Sialkot
B.Lahore*
C.Fasiabad
D.Islamabad
Ans:B
48.Bandipur Sanctuary is located in the state of:
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Karnataka*
D.Andhrapradesh
Ans:C
49.Headquarter’s of Asian Development Bank:
A.Manila*
B.Singapore
C.Banghok
D.Tokyo
Ans:A
50.Name the young Indian freedom fighter and revolutionary leader achieved martyrodom after a 63 days of hunger strike conducted in Lahore jail to improve the condition of prism during the British rule:
A.Bhagat Singh
B.Jatindas*
C.Rajguru
D.Sukhdev
Ans:B
51.The driver-------for the same mistake three times this week
A.Has booked
B.Booked
C.Has been booked
D.Had been booked
Ans:---------
52.The government was quiet------------with the judgement of the CBI
A.Disappointed*
B.Disappointing
C.Disappoint
D.Disappointingly
Ans:A
53.I commanded Tom---------go to the evening party
A.Don’t
B.Not to*
C.Doesn’t
D.Will
Ans:B
54.Which part of the sentence is incorrect,He has just completed a three years Diploma course?
A.He has just completed
B.Three years*
C.A
D.Diploma course
Ans:B
55.The accused admitted---------the gold bar in her shoes
A.Hiding*
B.Hid
C.Hidden
D.To hide
Ans:A
56.Oh,that morning John was passing--------his bicycle.Iam sure
A.In
B.With
C.Taking
D.On*
Ans:D
57.If you------me,I would give you the best chance in your life
A.Ask*
B.Had asked
C.Asked
D.Told
Ans:A
58.The work----------by 7.30 pm tomorrow.
A.Will completed
B.Would complete
C.Will have completed
D.Will have been completed*
Ans:D
59.I remember mother always ---------Bhajans in the evenings
A.Sang*
B.Singing
C.Has sung
D.Has been singing
Ans:A
60.Do you have-----more questions on this topic?
A.Many
B.So
C.Some
D.Any*
Ans:D
61.Fifty Rupees------what I ask you now
A.Was
B.Were
C.Is*
D.Am
Ans:C
62.---------Western Ghats should be protected to save the life of Kerala
A.A
B.The*
C.An
D.On
Ans:B
63.The condition of complete disorder and uproar is called:
A.Paroxysm
B.Chaotic
C.Pandora’s box
D.Pandermonium*
Ans:D
64.Which  word has the closest in meaning to versatile?
A.Veteran
B.Having many skills*
C.Verbatim
D.Bright and smart
Ans:B
65.Coins jingle but arms:
A.Clash*
B.Crosses
C.Clang
D.Fights
Ans:A
66.Cat------->Kitten;Tiger….>:
A.Little tiger
B.Cab
C.Babe
D.Cub*
Ans:D
67.The government has decided to constitute a---------of jurymen to study the case in detail
A.Panel
B.Group
C.Bench
D.Expert
Ans:----
68.Who--------this window?The children may step over the pieces of glass
A.Broke*
B.Is breaking
C.Had break
D.Has broken
Ans:A
69.So,you have been experimenting with the new model---------three years
A.Since
B.For*
C.About
D.From
Ans:B
70.We must strongly protect our leader-------he is our only hope
A.As*
B.Since
C.Because
D.For
Ans:A
71.Arrange the given words in alphabetical order and choose the word that comes second in it:
A.INTENSE
B.INTELLECT
C.INTELLIGENT*
D.INTEND
Ans:C
72.Fill in the blanks with correct letters:
_QRRQ_PQR_QPP_R
A.PPRQ*
B.PRQR
C.QRPR
D.PQRR
Ans:A
73.According to a coded message TIGER is QFDBO.Then what will be the message for LEOPARD in the same code:
A.IBLMXOA*
B.ILBMXAO
C.IMLYPG
D.None
Ans:A
74.Find the missing term in the following alphabetical series:
A,G,L,P,S,----
A.W
B.X
C.U*
D.V
Ans:C
75.Which item does not belong to the following group?
POTATO,CARROT,RADISH,TURNIP
A.POTATO*
B.CARROT
C.RADISH
D.TURNIP
Ans:A
76.A man points to a woman and says “her father’s only son is my father.What is the relationship between the woman and the man?
A.NEPHEW*
B.SON
C.FATHER
D.UNCLE
Ans:A
77.Choose the correct answer which will replace the question mark in the following groups?
ARCHEOLOGIST:ARCHEOLOGY
?                           :BUTTERFLIES
A.OMITHOLOGIST
B.LEPIDOPTERIST*
C.GEOLOGIST
D.OPTHALMOLOGIST
Ans:B
78.A man walks 4 km towards south and then turns to the right.After walking 2 km he turns to the left and walks 6 km.Now in which direction is he from the starting place:
A.WEST
B.NORTH EAST
C.SOUTH
D.SOUTH WEST*
Ans:D
79.Choose the word which best expresses the meaning of the word’DILIGENT’
A.INTELLIGENT
B.HARD-WORKING*
C.BRILLIANT
D.PROGRESSIVE
Ans:B
80.Choose the word which is the exact opposite of the word’CONFESS’:
A.CONTEST
B.CONTEND
C.DENY
D.REFUSE*
Ans:D
81.Find out the wrong number in the following series:
2,6,12,20,32,42,56
A.20
B.42
C.12
D.32*
Ans:D
82.If Kochi Metro is scheduled to be inaugurated on March 1st 2016,find out the day on which inauguration will take place?
A.TUESDAY*
B.WEDNESDAY
C.MONDAY
D.THURSDAY
Ans:A
83.Find the highest three digit number from which if 3 is subtracted and the result obtained is completely divisible by 9,10 and 18:
A.980
B.987
C.999
D.993*
Ans:D
84.If 40% of Hari’s salary is same as 2/3 of Ravi’s salary.Find the ratio of Hari’s salary to Ravi’s salary:
A.3:5
B.5:3*
C.5:7
D.7:5
Ans:B
85.Find the average of first six prime numbers:
A.7
B.8
C.41/6*
D.43/6
Ans:C
86.Three cyclists start a race in a Velodrome.Starting time is 09.00 hrs.They reach the starting point after one lap at 40 sec,45 sec and 50 sec respectively.If they cycle the race with the same speed,find out the time when all the three reach the starting point together next time:
A.09:50 hrs
B.09:40 hrs
C.09:45 hrs
D.09:30 hrs*
Ans:D
87.A girl is picking pearls from a box.First time she picks one pearl.Second time she picks 2 pearls,third time three pearls and continue picking in that order.Finally  she stops picking and counts the total number of pearls she has picked.She finds there are a total of 210 pearls.How many times does she pick the pearls?
A.18
B.19
C.20*
D.21
Ans:C
88.The scale of map is given as 1:3000000.Two cities are 4 cm.Apart on the map.Find out the actual distance between the two cities:
A.120 CM
B.12000 CM
C.120 KM*
D.12000 KM
Ans:C
89.In  an election between two candidates,one secured 43% of the total votes polled and lost the election by 5600 votes.Find the total number of votes polled:
A.35000
B.40000*
C.45000
D.50000
Ans:B
90.The cost price of 20 articles is same as the selling price of 16 articles.Find the gain percent:
A.16%
B.20%
C.28%
D.25%*
Ans:D
91.A car covers 40 km in 40 minutes.Find the speed of the car in km/hr:
A.30 KM/HR
B.40 KM/HR
C.50 KM/HR
D.60 KM/HR*
Ans:D
92.Walking 4/5 of his usual speed a man is 1 1/3 hours late.Find his usual time:
A.5 1/3 hrs*
B.4 1/3 hrs
C.3 ¼ hrs
D.3 1/3 hrs
Ans:A
93.Two men or three women can do a piece of work in 44 days.Find in how many days can ten men and one woman complete the same work:
A.8 ¼*
B.9 ¼
C.4 ¼
D.4 1/9
Ans:A
94.Find out the number which stands out among the group:
8,125,1,100
A.1
B.8
C.125
D.100*
Ans:D
95.Find the simple interest on Rs.2,000 from 1st January 2007 to 26th May 2007 at 8% per annum:
A.60
B.64*
C.68
D.72
Ans:B
96.A rectangular verandah is 5:29 m long and 1.29 m wide.Its floor is to be covered with square tiles of length 23 cm.Find the number of tiles:
A.129*
B.130
C.135
D.140
Ans:A
97.Two numbers are in the ratio 3:4.If 3 is subtracted from the first number and 2 is subtracted from the second number,then their ratio will be 2:3 .Find the numbers:
A.12,16
B.21,28
C.18.24
D.15,20*
Ans:D
98.The total surface area of a cube is 2116 cm2.Find the volume:
A.512 cm3
B.216 cm3*
C.125 cm3
D.343 cm3
Ans:B
99.Anoop’s age is 2 less than twice the age of Manu.4 years back Anoop’s age was thrice that of Manu’s age.Find Manu’s age now:
A.10
B.6*
C.12
D.8
Ans:B
100.Find out the answer to the following:
(0.1 X0.032X0.04)/0.008
A.0.016
B.0.0016*
C.0.16
D.1.6
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email