27 July 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC ANSWER KEY PERSONAL MANAGER,STATE COIR CORPORATION LIMITED 12-07-2016


PERSONAL MANAGER,STATE COIR CORPORATION LIMITED
EXAM DATE:12-07-2016

1.Which of the following is not an operative function of HRM?
A.Controlling*
B.Procurement
C.Development
D.Compensation
Ans:A

2.Human Relations Approach was originated by
A.Henry Fayol
B.Peter F.Drucker
C.Gantt
D.Elton Mayo*
Ans:D
3.Strategic HRM focus on:
A.Results*
B.Action
C.Planning
D.Goal
Ans:A
4.---------is the process of identifying the individual strength and weakness in order to better match his/her competency with the job
A.Bench Marking
B.SWOT Analysis
C.Competency Mapping*
D.Training Need Analysis
Ans:C
5.------------is the method of analyzing and understanding interpersonal behavior
A.Personality Test
B.Transactional Test*
C.Social Test
D.Sensitivity Analysis
Ans:B
6.------------is the practice of measuring the quality of something by comparing it with something else of an accepted standard
A.Kaizen
B.Total Quality Management
C.Bench Marking*
D.Business Process Reengineering
Ans:C
7.---------------explains the proper relationship between wages paid for different jobs within a company
A.External Equlty
B.Internal Equalty
C.External Equality
D.Internal Equaity*
Ans:D
8.-----------is used to identify gap in employee training and related training needs.
A.Human Resources Planning
B.Strategic HRM
C.Training Need Analysis*
D.Assessment Centre
Ans:C
9.Balanced score card was developed by:
A.Elton Mayo
B.Blake and Mouton
C.Dr.Kaplan and Norton*
D.Kurt Levin
Ans:C
10.---------is the overall scope of the activities that an individual has to perform
A.Key Performance Area*
B.Key Result Area
C.Performance Appraisal
D.Performance Management
Ans:A
11.Kaizen means:
A.Continuous Application
B.Continuous Improvement*
C.Continuous Evaluation
D.Continuous Solution
Ans:B
12.The concept of Plan-do-Check-Act was introduced by:
A.Dr.W.Edward Deming*
B.Victor Vroom
C.Henry Fayol
D.F.W.Taylor
Ans:A
13.In Merrick’s multiple piece rate plans,Employees producing between 83% and 100% of the output will be paid -----------of the basic piece rate
A.100%
B.120%
C.110%*
D.90%
Ans:C
14.In ancient Greek,Odysseus entrusted his friend with the responsibility of his son Telemachu’s education and development in his absence.This story is related to the concept of:
A.Training
B.Education
C.Development
D.Mentoring*
Ans:D
15.The Payment of Wages Act was introduced in:
A.1948
B.1936*
C.1976
D.1947
Ans:B
16.--------training involves the duplication of organizational situations in a learning environment
A.Sensitivity Training
B.Vestibule Training
C.Simulation Training*
D.Apprenticeship Training
Ans:C
17.-----------is designed to provide new employees with the information to function comfortably in the organization
A.Socialisation*
B.Refresher Courses
C.Interview
D.Selection
Ans:A
18.In ---------minimum wage is guaranteed to all employees
A.Bedeaux Plan
B.Merrick’s Multiple Piece Rate Plan
C.Gantt’s Task and Bonus Plan
D.Emerson Plan*
Ans:D
19.-------------measure the economic value of people to the organization
A.Human Resource Accounting*
B.Human Resource Audit
C.Human Resource Management
D.Capital Budgeting
Ans:A
20.-------is an incentive scheme where employees gain a part of company’s profit
A.Profit Sharing*
B.Gain Sharing
C.Employees Stock Option Plan
D.Workers Participation in Management
Ans:A
21.Which of the following is not an element of job characteristics?
A.Skill Variety
B.Task Significance
C.Autonomy
D.Organisation*
Ans:D
22.-----------can be called as the management of persons in an organization
A.Staffing
B.Human Resource Management
C.Recruitment
D.Personal Management*
Ans:D
23.Which of the following is not a fringe benefit?
A.Medical Aid
B.Stock Options
C.Holiday Homes
D.Bonus*
Ans:D
24.------are the written records which clearly specifies the personal attributes required to perform a job
A.Job Evaluation
B.Job Design
C.Job Description
D.Job Specification*
Ans:D
25.-----------is the process allowing the employees to change the nature of the job periodically
A.Job Enlargement
B.Job Enrichment
C.Job Analysis
D.Job Rotation*
Ans:D
26.---------------is something more than minimum wage providing bare necessities of life
A.Wage expectation
B.Fair Wage*
C.Living Wage
D.Need based wage
Ans:B
27.Which of the following show the correct sequence of human resource planning?
A.Forecasting,Inventorying,Anticipating,Planning*
B.Anticipating,Planning,Forecasting,Inventorying
C.Planning,Anticipating,Inventorying,Forecasting
D.Anticipating,Inventorying,Planning,Forecasting
Ans:A
28.------------are the characterized of an employee that lead to the demonstration of skills and abilities which result in effective performance within an occupational area
A.Competencies*
B.Morale
C.Attitude
D.Equity
Ans:A
29.Expectance theory was formulated by:
A.Adam Smith
B.Victor Vroom*
C.Henry Fayol
D.Herzberg
Ans:B
30.The multi-input approach to performance feedback is called:
A.Assessment Centre
B.360 Degree Assessment*
C.Critical Incident Method
D.Forced Distribution Method
Ans:B
31.--------theory states  that physical and mental effort at work is as natural as rest or play
A.Expectancy Theory
B.Theory X
C.Theory Y*
D.Theory Z
Ans:C
32.The cumulative performance of an employee and his superior together is called:
A.Dual Performance
B.Dyadic Performance*
C.Key Performance
D.Synergy Performance
Ans:B
33.The expanded form of BARS is
A.Behaviorally Adjusted Rating Scales
B.Behaviorally Anchored Rating Scales*
C.Behaviorally Accumulated  Rating Scales
D.Behaviorally Appreciated Rating Scaes
Ans:B
34.------------method of appraisal study how the employee behaved in crucial situations with respect to performance over a period of time
A.Check List Method
B.Forced Distribution Method
C.Critical Incident Method*
D.Grading Method
Ans:C
35.Which of the following is not an element of balanced score card?
A.Learning and Growth Perspective
B.Business Process Perspective
C.Financial Perspective
D.Creditor’s Perspective*
Ans:D
36.-------------is basically ensuring to have the right people in the right place at the right time
A.Career Planning
B.Succession Planning*
C.Induction
D.Orientation
Ans:B
37.The Process of gathering Information about the job and evaluating such information in terms of what is necessary and relevant is:
A.Job Design
B.Job Analysis*
C.Job Evaluation
D.Job Description
Ans:B
38.The mental condition of the individuals and groups which determine their willingness to cooperate is:
A.Morale*
B.Motivation
C.Personality
D.Emotion
Ans:A
39.-----------------is not a method of workers participation in management
A.Suggestion Scheme
B.Works Committee
C.Quality Circles*
D.Joint Management Councils
Ans:C
40.--------------is used to determine the capacity of an individual to use his fingers and hands in industrial work
A.Interest Test
B.Achievement Test
C.Dexiterity Test*
D.Trade Test
Ans:C
41.Certifying officer under the industrial employment(standing orders)Act 1946 cannot be a:
A.Regional labour commissioner
B.Labour commissioner
C.Labour court judge*
D.Any other officer appointed by appropriate government
Ans:C
42.The industrial employment(Standing orders)Act 1946 applies to every Industrial establishment:
A.Employing 200 or more workmen
B.Employing 50 or more workmen
C.Employing 100 or more workmen*
D.Employing 150 or more workmen
Ans:C
43.Subsistence allowance is paid to a suspended workman by the employer for the first 90 days of suspension at the rate of:
A.75% of the wages preceeding the date of such suspension
B.25% of the wages preceeding the date of such suspension
C.50% of the wages preceeding the date of such suspension*
D.At the discretion of the employer
Ans:C
44.Dependent under workmen compensation Act 1923 excludes:
A.Widowed daughter
B.Child in the mother’s womb at the time of the workman’s death
C.Widowed sister
D.None of the above*
Ans:D
45.The following are not wages under the Workmen Compensation Act:
A.Travelling allowance
B.Leave carried forward to next year
C.Contribution paid by employer to any pension
D.All the above*
Ans:D
46.Section 3 of the minimum wages Act 1948 states:
A.Minimum rate of wages
B.Procedure for fixing minimum wages
C.Fixation of minimum rates of wages
D.All the above deal with fixation of minimum rate of wages*
Ans:D
47.The employees state insurance Act 1948 enunciates the benefits under the Act in section:
A.45
B.46*
C.48
D.None of the above
Ans:B
48.Section 61 of the Employees State Insurance Act 1948 bars:
A.Benefits to be combined
B.Persons to commute cash benefits
C.Benefit under other enactments*
D.Benefits from being attached
Ans:C
49.Section 8 of the payment of wages Act,1936 provides:
A.Deduction of wages by court
B.Deduction of wages by fine*
C.Deduction of wages for absence from duty
D.Deduction of wages for damages or loss 20 PM 7-9(mpv)
Ans:B
50.Deduction which are permissible under the payment of wages Act 1936 from wages is enumerated in Section:
A.7*
B.8
C.6
D.All the above
Ans:A
51.Which of these is not a manufacturing process under the factories Act 1948?
A.Bidi making
B.Transforming and transmission of electrical energy
C.Extracting salt from sea water
D.none of the above*
Ans:D
52.Factory does not include:
A.10 or more workers are working and a manufacturing process is carried on with the aid of power
B.20 or more workers are working and a manufacturing process is carried on without the aid of power
C.Milk factory
D.Mine*
Ans:D
53.Safety officers are required to be appointed in every factory having:
A.2000 or more workers
B.500 or more workers
C.1000 or more workers*
D.1500 or more workers
Ans:C
54.Creches shall be provided in factories where more than 30 women workers are employed under section:
A.47
B.49
C.48*
D.50
Ans:C
55.Section 67 of the factories Act 1948 provides that no child shall be allowed to work if the child has not completed:
A.15 years of age
B.14 years of age*
C.17 years of age
D.16 years of age
Ans:B
56.Calculation of annual leave for an adult is based on one day for every:
A.24 days of work
B.20 days of work*
C.30 days of work
D.25 days of work
Ans:B
57.Right to payment of Maternity Benefit is provided under the Maternity Benefit Act,1961 in Section:
A.4
B.5*
C.10
D.8
Ans:B
58.International Convention on the rights of child 1989 defines ‘child’as below the age of:
A.15
B.16
C.18*
D.14
Ans:C
59.The spread over of hours of work of a child under the child labour(Prohibitation and Reguation)Act,1986 should not exceed:
A.5 hours
B.6 hours*
C.4 hours
D.7 hours
Ans:B
60.Weekly holiday should be given to a child under section:
A.9
B.7
C.8*
D.6
Ans:C
61.The biggest advantage of a company over a partnership is:
A.Separate personality
B.Capacity to sue and be sued
C.Transferable shares
D.Limited liaibility*
Ans:D
62.Character of a company was first determined in:
A.Daimier Co.Ltd V.Continental tyre and Rubber Co.Ltd*
B.Saloman V.Saloman
C.Lee V.Lee’s air farming Ltd
D.All the above
Ans:A
63.Which section in the Companies Act 1956 gives birth to a company?
A.34*
B.33
C.12
D.None of the above
Ans:A
64.The house of lords applied in Ashbury railways carriage and iron Co.Ltd.V.Riche,the principle of:
A.Doctrine of ultra vires*
B.Lifting of the corporate veil
C.Compliance with memorandum
D.Alteration of objects
Ans:A
65.Section 36 of the companies Act:
A.Binds the contractual force to the memorandum of association
B.Binds the company with memorandum and articles*
C.Binds the articles of association on the company and each member
D.None of the above
Ans:B
66.The rule which had its genesis in royal British Bank V.Turguand is:
A.Rule of indoor Management*
B.Rule of convenience
C.Rule of constructive notice
D.Rule of delegation
Ans:A
67.Shelf prospectus means:
A.It is confined to a financial institution or bank*
B.It shall not have to file a prospectuss every time within a prescribed time
C.Every time a prospectus will not be issued
D.None of the above
Ans:A
68.Shareholders can intervene in the general meeting when there is:
A.Malafide
B.Board on competent
C.Deadlock
D.All the above*
Ans:D
69.United Native conference on the human environment was held in:
A.1972*
B.1982
C.1985
D.1971
Ans:A
70.The national green tribunal was established in:
A.2010*
B.2009
C.2008
D.2011
Ans:A
71.Concept of laissez faire is:
A.Welfare state
B.Right of the might
C.Hire and fire*
D.Right of the week
Ans:C
72.Tripartism means:
A.Government,Employers and Employees*
B.Union,Employer and Employees
C.Labour Commissioner,Union and Employer
D.Registered trade union,trade union in the company and the management
Ans:A
73.UDHR 1948 expresses the right to a standard of living adequate for the health and well being of man and his family,including food,clothing,housing and medical care in:
A.Article 22
B.Article 23
C.Article 24
D.Article 25*
Ans:D
74.When a banking or an insurance company has its branches in more than one state,the appropriate government in case of an industrial dispute relating to such company is
A.Central government*
B.State government of the state in which the headquarters of the company is situated
C.State in which dispute arose
D.State in which registered trade union of the company is situated
Ans:A
75.Lady-off is refusal to employ a workman on account of:
A.Accumulation of stock
B.Natural calamity
C.Any other connected reason
D.All the above*
Ans:D
76.Legal strike is:
A.Stay in strike
B.Go slow strike
C.Sympathetic strike
D.General strike*
Ans:D
77.Trade dispute does not mean any dispute:
A.Between employer and workmen
B.Between workmen and government*
C.Between workmen and workman
D.Between employees and employers
Ans:B
78.The trade union is registered by registrar of trade unions under the trade unions Act,Section:
A.21
B.22
C.8*
D.7
Ans:C
79.A registered union shall at all times continue to have not less than 10% or 100 of the workmen,whichever is less subject to a minimum of:
A.8
B.7*
C.6
D.10
Ans:B
80.Section 17 of the trade unions act 1926 confers immunity from liability of a trade union office bearer or member under
A.Section 121-A of IPC
B.Section 120-B of IPC*
C.Section 120-A of IPC
D.Section 121-B of IPC
Ans:B
81.HV Conolly was murdered at:
A.Thalassery
B.Calicut*
C.Thrissur
D.Ernad
Ans:B
82.Rourkela Steel plant was set up with the assistance of:
A.Germany*
B.Britain
C.France
D.Spain
Ans:A
83.Guruvayur Satyagraha was started on:
A.01.Nov.1931*
B.01.Oct.1931
C.01.Sep.1931
D.01.Dec.1931
Ans:A
84.Who among the following reformers believed in the yoga system of philosophy?
A.Vagbhatananda
B.Ayyankali
C.Brahmananda Shivayogi*
D.Ananda Thirtha
Ans:C
85.Kerala Congress Socialist Party was formed at:
A.Kannur
B.Palakkad
C.Calicut*
D.Thalassery
Ans:C
86.Morazha incident is associated with:
A.P.Krishna Pillai
B.K.B.Menon
C.E.K.Nayanar
D.K.P.R.Gopalan*
Ans:D
87.Judicial review is the power of:
A.The President of India
B.The High Courts
C.Central Administrative Tribunal
D.The Supreme Court of India*
Ans:D
88.Family courts were set up in the country in the year:
A.1981
B.1984*
C.1983
D.1982
Ans:B
89.The idea of concurren list is taken from the constitution of:
A.Germany
B.Australia*
C.USA
D.Canada
Ans:B
90.Eighty-Fourth Amendment of Indian Constitution was related with:
A.Formation of three new states*
B.Scheduled castes and scheduled tribes
C.Land reforms
D.Composition of local bodies
Ans:A
91.Malabar District Congress Committee was formed in the year
A.1910*
B.1908
C.1906
D.1912
Ans:A
92.The Newspaper Al-Amin was started under the editorship of:
A.Muhammed Abdul Rahiman*
B.Syed Muhammed
C.Vakkom Abdul Khader Maulavi
D.Muhammed Firoz
Ans:A
93.The All Kerala Congress provincial conference 1931 was held at:
A.Kozhikode
B.Vadakara*
C.Thalassery
D.Ottapalam
Ans:B
94.Who was the first president of Ali Malabar Karshaka Sangham?
A.K.A.Keraliyan
B.P.Narayanan Nair*
C.K.Damodaran
D.P.Krishna Pillai
Ans:B
95.Who was associated with the formation of the Kerala unit of the Kissan Mazdur Praja Party?
A.Pattom Thanu Pillai
B.C.Govindan Nair
C.K.Kelappan*
D.K.B.Menon
Ans:C
96.Who among the following personalities was born at the earliest?
A.Ayyankali
B.Vagbhatananda
C.Chattampi Swamikal*
D.Narayana Guru
Ans:C
97.The Malabar District Gazetteer was compiled by:
A.William Logan
B.William Mac Donald
C.T.L.Strange
D.Innes and Evans*
Ans:D
98.Article 315 of Indian Constitution is associated with:
A.Constitution of Human Rights Commission
B.Constitution of Women Commission
C.Constitution of Controller and Auditor General of India
D.Constitution of Public Service Commission*
Ans:D
99.The French President the chief guest of 2016 Indian Republic Day celebration was first arrived at:
A.New Delhi
B.Bombay
C.Lucknow
D.Chandigarh*
And:D
100.The British company formed a separate police force called’Kolkars’to deal with:
A.Velu Thampi
B.Paliath Achan
C.Pazhassi Raja*
D.Mappila Uprisings
Ans:C



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email