24 July 2016

// // Leave a Comment

LD TYPIST ,KELPAM/JUNIOR STENO TYPIST,MINERALS AND METALS 2014


LD TYPIST ,KELPAM/JUNIOR STENO TYPIST,MINERALS AND METALS
EXAM DATE:28-02-2014

1.Whose age is called ‘Augastan Period’in Kerala Music?
A.Marthanda Varma
B.Swathy Tirunal*
C.Rani Gowri Parvathy Bhai
D.Ayilyam Tirunal
Ans:B

2.73rd and 74th Amendment of Indian Constitution was enacted by the Parliament of India in:
A.1995
B.1992*
C.1986
D.1989
Ans:B
3.Who had written the work ‘Principia Mathematica’?
A.Thomas Alva Edison
B.Albert Einstein
C.Sir Issac Newton*
D.Alexander Grahambell
Ans:C
4.A planet in the Solar system has the largest number of satellites:
A.Jupiter*
B.Saturn
C.Mars
D.Uranus
Ans:A
5.The cape of ‘Good Hope’is located in:
A.Southern tip of America
B.Northern tip of Europe
C.Southern tip of Africa*
D.Northern tip of Africa
Ans:C
6.17th parallel line is demarcated between:
A.North Korea and South Korea
B.Germany and France
C.Poland and Germany
D.North Vietnam and South Vietnam*
Ans:D
7.What is called ‘Magna Carta’in English Education in India?
A.Woods dispatch*
B.Macaulay Minutes
C.Hunter Commission
D.Kothari Commission
Ans:A
8.Veto powers of the UN Security Council was decided by a wartime conferene of:
A.Potsdam Conference 1945
B.Yalta conference 1945*
C.Sanfransisco conference 1945
D.Tehran conference 1943
Ans:B
9.The term ‘Cold War’has an American Origin and was for the first time used by an American Statesman:
A.Truman
B.Marshal
C.Roosevelt
D.Bernard Baruch*
Ans:D
10.North Atlantic Treaty Organisation signed in Washington on:
A.1949*
B.1948
C.1945
D.1947
Ans:A
11.Suez Canal was opened in 1869 which was constructed by a French engineer named:
A.Sithard Bery
B.Ferdinand tessepes*
C.Francis Ferdinand
D.Richard Sigmond
Ans:B
12.Who is the political Guru of Gopala Krishna Gokhale?
A.Swami Dayananda Saraswathy
B.Rabindranath Tagore
C.Mahadeva Govinda Ranade*
D.Surendranath Banerjee
Ans:C
13.Who is the founder of the Organisation ‘Khudai Khitmatgar’?
A.Sayyed Ahammad Khan
B.Mohammad Ali Jinah
C.Khan Abdul Gafarkhan*
D.Moulana Abdul Gafarkhan
Ans:C
14.Partition of Bengal came into existence on:
A.1905 October 16*
B.1905 October 24
C.1905 October 13
D.1905 November 24
Ans:A
15.Who is the President of Indian National Congress in its Banaras Session 1905?
A.Dadabhai Naoroji
B.Gopalakrishna Gokhale*
C.Bipan Chandra Pal
D.Lala Lajpat Rai
Ans:B
16.Who introduced the name ‘Pakistan’?
A.Mohammad Ali Jinah
B.Muhammad Iqbal
C.Rahmat Ali*
D.Hazral Mahal
Ans:C
17.Gandhiji first Satyagraha in India was in:
A.Ahmedabad
B.Bardoli
C.Chouri Choura
D.Champaran*
Ans:D
18.Who is the father of Political Zionism?
A.Theodore  Harizal*
B.Belfeur
C.Charm weizman
D.Ben Gurion
Ans:A
19.One among the following is not related to the formation of NAM:
A.Gamal Abdul Nassar
B.Jawaharlal Nehru
C.Marshal Tito
D.Liyakath Ali Khan*
Ans:D
20.Indian National Army or Azad Hind-Fouj was established in:
A.1942*
B.1941
C.1940
D.1943
Ans:A
21.Who is the father of Indian Economic planning?
A.Dadabhai Naoroji
B.Viswesarayya*
C.Rata Tata
D.Mahalanobis
Ans:B
22.India adopted five year plan from:
A.UK
B.USSR*
C.USA
D.Germany
Ans:B
23.Shorthand method of writing was invented by:
A.Waterman
B.Pitman*
C.Hanre Charles
D.Jansen
Ans:B
24.One of the cricketer who is popularly known as’Rawalpindi Express’:
A.Shohaib Akthar*
B.Vasim Akram
C.Immran Khan
D.Shahid Afridi
Ans:A
25.Copa America Cup related to which games?
A.Volley ball
B.Foot ball*
C.Basket ball
D.Cricket
Ans:B
26.Nethaji Subhash Chandra Bose National Institute of sports is situated in:
A.Patiala*
B.Gwalior
C.Ludhiyana
D.Lucknow
Ans:A
27.Which chemical gas used in Syria for slaughtering people recently?
A.Phosphine
B.Methyl Iso Cynate
C.Sarlin*
D.Chloro Fluro Carbon
Ans:C
28.Who is considered as father Indology?
A.John Marshal
B.William Jones*
C.Alexander Cunningham
D.Charles Wilkins
Ans:B
29.Which year is known as Year of great divide’related to population growth of India?
A.1947
B.1951
C.1971
D.1921*
Ans:D
30.One of the navigator who is successfully completed circum navigation at first:
A.Ferdinand Megallan*
B.Vasco da Gama
C.Christopher Columbus
D.John Cabbot
Ans:A
31.The  page setup that permits a document to be printed in a horizontal position
A.WYS/WYG
B.Web layout
C.Landscape*
D.Text direction
Ans:C
32.This is a collection of document formatting options and content that is available when you create a new document
A.Indentation
B.Templates*
C.Wizard
D.Portrait
Ans:B
33.The feature allows to type words in a paragraph continually without pressing the Enter key at the end of each line
A.Word wrap*
B.Drop cap
C.Super script
D.Relocate
Ans:A
34.What fraction of an inch is a point?
A.1/27*
B.1/72
C.1/28
D.1/82
Ans:A
35.In a mail merge you must create the main document and ----------
A.Master document
B.Embedded data
C.Sub document
D.Data source*
Ans:D
36.The Start button is on the --------------
A.Tool bar
B.Menu bar
C.Title bar
D.Task bar*
Ans:D
37.You can take any word styles from word -----------
A.Screen tip
B.Auto text
C.Art gallery*
D.Clip Art
Ans:C
38.-----------menu appears listing the names of all the open documents.
A.Drop down
B.Status bar*
C.Outline view
D.Tools
Ans:B
39.From where your entire document apply styles from a different templates?
A.Web surfing
B.Clip art gallery
C.Word art gallery
D.Style gallery
Ans:------
40.Nested table means:
A.A table within a table*
B.Nearest table
C.Add spacing between table cells
D.Previous table
Ans:A
41.Both the left and the right margins to be straight and the spacing between words adjusted accordingly is --------alignment.
A.Left
B.Right
C.Center
D.None of the above*
Ans:D
42.Which feature is used to navigate through a long document with relative ease?
A.Outlining*
B.Document map
C.Modifying
D.Thesaurus
Ans:A
43.When you type two capital letters at the beginning?
A.Changes the first letter to a lower case letter
B.Changes the second capital letter to a lower case letter
C.Both the letters change to lower case letters
D.None of the above*
Ans:D
44. We can see------------while right clicking on the empty space of the desk top
A.Pop up menu*
B.Task bar
C.Scroll bar
D.Field
Ans:A
45.In a ---------indent,marker is a down ward arrow
A.Hanging
B.Left
C.First line*
D.Right
Ans:C
46.The short cut for Redo the last action
A.Ctrl+U
B.Ctrl+R
C.Ctrl+Y*
D.Ctrl+Z
Ans:C
47.If a file is sorted into descending sequence,the last value:
A.Is the highest
B.Is the lowest*
C.Depends on the number
D.None of the above
Ans:B
48.A------is a set of arrows located on the side of a text box
A.Slider
B.Spinner*
C.Scanner
D.Driver
Ans:B
49.A-----------is a vector graphics special purpose printer connects to a computer,usually used for high quality visuals,drafting and for CAD application
A.Dot matrix printer
B.Inkjet printer
C.Daisy wheel printer
D.None of the above*
Ans:D
50.Which option you adopt for vertically align the contents of the table cell?
A.Text direction*
B.Drop cap
C.Change case
D.Auto Text
Ans:A
51.-----------action causes holding the mouse over an icon without clicking bring up a short explanation of the function of the icon
A.Proofing
B.Replace
C.Hover*
D.Throughput
Ans:C
52.------------enable to make a choice from a number of options
A.List boxes*
B.Fields
C.GUI
D.Design view
Ans:A
53.Book mark option can be taken from ---------menu
A.View
B.Insert*
C.Edit
D.Tools
Ans:B
54.To add a row at the end of a table,simply move to the last cell in the table and press:
A.Ctrl+down arrow
B.Home
C.Ctrl+right arrow
D.Tab*
Ans:D
55.Which operation you will perform if you need to move a block of text?
A.Copy and paste
B.Paste and delete
C.Cut and paste*
D.None of the above
Ans:C
56.----------reduces the size of the type within selected cells so the contents fit
A.Wrap text*
B.Shrink to fit
C.Fill
D.None of the above
Ans:A
57.To set the first line of a paragraph in from the margin in a word processing document.
A.Indent*
B.Tab
C.Columns
D.Paragraph formatting
Ans:A
58.The word processing utility to find synonym of a word:
A.Outliner
B.Thesaurus*
C.Spell checker
D.Autofit
Ans:B
59.----------reveals the topics in the help files
A.Answer wizard
B.Office assistant*
C.The contents tab
D.None of the above
Ans:B
60.There are -----------most common ways to emphasise a letter
A.5
B.3*
C.7
D.None of the above
Ans:B
61.---------helps the carriage to move quickly from one point to a predetermined point
A.Space bar
B.Character keys
C.Tabulator*
D.Operating lever
Ans:C
62.Thumb wheels are also called------
A.Platten knobs*
B.Draw band
C.Left edge guide
D.Draw cord
Ans:A
63.When we press the ----------upper case characters are produced
A.Silk carrier
B.Paper table
C.Way rods
D.Shift key*
Ans:D
64.Carriage rack tests on the top of-----------
A.Pinion wheel*
B.Jam trip
C.Type basket
D.Feeding tray
Ans:A
65.For producing bell sound at the end of a line ----------is used
A.Left marginal stop
B.Right marginal stop*
C.Push button
D.Margin button
Ans:B
66.Ribbon position indicator can be adjusted in-------ways
A.1
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
67.When we type with two coloured ribbon,sometimes both colours will appear in one letter known as:
A.Indenting
B.Bleeding*
C.Piling
D.Overlapping
Ans:B
68.Carriage tension is also known as -------tension
A.Backing sheet
B.Cylinder
C.Main Spring*
D.BaSe board
Ans:C
69.Which part helps to take paper from type writer without rotating cylinder?
A.Feed rolls release lever*
B.Paper side guide
C.Paper ball
D.Platen release button
Ans:A
70.For adjusting the pressure of key levers --------is used
A.Escapement mechanism
B.Rhythem method
C.Automatic movement
D.Touch regulator system*
Ans:D
71.In Rocher mechanism,whuich one of the following is not included?
A.Pinion wheel
B.Loose dog
C.Rigid dog
D.Draw band*
Ans:D
72.The heel of the type bar pushes back the ------------causing step by step movement of Carriage
A.Overhead paper bail rod
B.Feed rolls release lever
C.Carriage release lever
D.Type bar universal bar*
Ans:D
73.Nickel parts should be cleaned with------
A.Touch oiler
B.Chamosis leather*
C.Hat pin
D.Clean soft rag
Ans:B
74.Which part is not connected with the bell?
A.Bell trip
B.Bell hammer
C.Bell stipper*
D.Bell cup
Ans:C
75.We can see the machine number on the------------of the type writer.
A.Front
B.Back
C.Left
D.Right*
Ans:D
76.Slotted lever is closely connected with …..
A.Ribbon carrier
B.Paper bail
C.Loose dog
D.Rigid dog
Ans:---------
77.--------------helps to avoid overlapping of letters at the end of a line
A.Type bar action
B,.Locking action*
C.Card holder
D.Sight method
Ans:B
78.Which key board is known as ‘QWERTY’?
A.Scientific key board
B.Ideal key board
C.Universal key board*
D.Portable key board
Ans:C
79.Type faces filled with dust and ribbon ink is known as--------------
A.Pilling
B.Clogging*
C.Bleeding
D.Worn out
Ans:B
80.Which finger is used to type the letter ‘V’?
A.Right middle finger
B.Left middle finger
C.Left index finger*
D.Right index finger
Ans:C
81.Choose the waves relevant to telecommunications
A.Ultra Violet
B.Visible rays
C.Infra red
D.Micro waves*
Ans:D
82.Choose semiconductor from the following
A.Silicon*
B.Silicate
C.Silica
D.Silicandioxide
Ans:A
83.Use of chemicals for medical treatment of disease is called
A.Homeotherapy
B.Physiotherapy
C.Angiotherapy
D.Chemotherapy*
Ans:D
84.Carbohydrates are stored in human body as
A.Glucose
B.Glycogen*
C.Galactose
D.Glycine
Ans:B
85.The main source of Solar energy is
A.Nuclear fission
B.Nuclear fusion*
C.Nuclear combustion
D.Nuclear oxidation
Ans:B
86.’Trippadidhanam’of Marthanda Varma was in the year
A.1750*
B.1756
C.1725
D.1741
Ans:A
87.The Malayali  Memorial of 1891 was organized under the leadership of
A.Dr.Palpu
B.Kumaranasan
C.G.P.Pillai*
D.K.Kelappan
Ans:C
88.Who organized literary association vidyaposhini?
A.Mannathu Padmanabhan
B.Sahodaran Ayyappan*
C.C.Kesavan
D.Ayyankali
Ans:B
89.Who is the founder of Yogakshema Sabha?
A.Chatambi Swamikal
B.Ayyankali
C.K.P.Karuppan
D.V.T.Bhattathiripadu*
Ans:D
90.Who is the founder of Atmavidhya Sangam?
A.Karur Neelakand Namboodiri
B.K.P.Kesava Menon
C.Vaghbahatananda*
D.T.K.Madhavan
Ans:C
91.One of the Tamilnadu social reform leader who arrived in Vaikkom during the course of Vaikkam Satyagraha?
A.Subramany Bharathi
B.Annadurai
C.Kamaraj
D.E.V.Ramaswami Naikkar*
Ans:D
92.Who was the trustee of Guruvayur temple at the time of Guruvayur Sathyagraha?
A.Raja of Kochi
B.Raja of Travancore
C.Raja of Valluvanad
D.Zamorin of Calicut*
Ans:D
93.One of the tragic of Mappila Rebellion of 1921 is Wagon Tragedy,which happened in
A.1921 November*
B.1921 January
C.1921 March
D.1921 December
Ans:A
94.The President of India issued a proclamation,taking over the administration of Kerala State on July 31,1959 under the section------------of the constitution of India
A.348
B.360
C.380
D.356*
Ans:D
95.Who has written the autobiography ‘Ente Nattukadhakal’?
A.A.K.Gopalan
B.Vakkam Abdul Khader Moulavi
C.C.Krishnan
D.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai*
Ans:D
96.Who is the author of ‘Kerala Pazhama’?
A.Herman Gundert*
B.K.P.Padmanabha Menon
C.E.M.S.Namboothiripadu
D.Sankunni Menon
Ans:A
97.Who is the author of ‘Duravastha’?
A.Vallathol
B.Ullur Parameswarayyer
C.Kumaranasan*
D.Kunchan Nambiar
Ans:C
98.Ashtapadi song recited in the Kerala temple is another form of
A.Bhagavt Geetha
B.Ramayana
C.Geethagovindam*
D.Bhagavatham
Ans:C
99.Brahmananda Swami Sivayogi’s Sidhasrama is situated in
A.Aluva
B.Palakkad
C.Alathur*
D.Angamali
Ans:C
100.The Legislative Council or Prajasabha in Travancore established in 1888 during the of
A.Swathi Tirunal
B.Chithira Tirunal
C.Moolam Tirunal*
D.Ayilyam Tirunal
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email