22 July 2016

// // Leave a Comment

STENOGRAPHER GRADE II KERALA PSC ANSWER KEY 14-02-2014

STENOGRAPHER GRADE II/STENO TYPIST GRADE II/CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II,CO-OPERATIVE MILK MARKETING FEDERATION/HANDYCRAFTS DEVELOPMENT CORPORATION
EXAM DATE:14-02-2014

1.’Nirvachan Sadan’is the headquarters of:
A.RBI
B.CBI
C.Central Election Commission*
D.UGC
Ans:C

2.The Malayalam movie Celluloid was directed by:
A.V.K.Prakash
B.Adoor Gopalakrishnan
C.T.V.Chandran
D.Kamal*
Ans:D
3.’Sadhu Janaparipalana yogam’ was founded by:
A.K.Ayyappan
B.Ayyankali*
C.Chathan Master
D.Pandit Karuppan
Ans:B
4.First totally literate district in India:
A.Ernakulam*
B.Kottayam
C.Thiruvanathapuram
D.Kollam
Ans:A
5.Grand Trunk Road (GT Road)was built by :
A.Babur
B.Shajahan
C.Jahangir
D.Shershah*
Ans:D
6.’I have a dream’is the famous speech of:
A.Abraham Lincoln
B.Martin Luther King*
C.Martin Luther
D.Winston Churchill
Ans:B
7.Subhash Chandra Bose was elected as the President of Congress by defeating:
A.Pattabhi Sitaramayya*
B.C.R.Das
C.Motilal Nehru
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:A
8.The Kurichiya Revolt of 1812 was led by:
A.Sido
B.Kanhu
C.Ramanambi
D.Thalakkal Chandu*
Ans:D
9.First Prime Minister in India who lost general election in 1977:
A.Moraji Desai
B.Indira Gandhi*
C.A.B.Vajpayee
D.Charan Singh
Ans:B
10.’Forward Bloc’was founded by:
A.Subhash Chandra Bose*
B.M.N.Roy
C.Chandrasekhar Azad
D.B.G.Thilak
Ans:A
11.K.P.A.C was in -----------district.
A.Thiruvanathapuram
B.Kollam
C.Kannur
D.Alappuzha*
Ans:D
12.’A Brief History of Time’ is written by:
A.Stephen Hawkings*
B.Albert Einstein
C.A.P.J.Abdul Kalam
D.Issac Newton
Ans:A
13.’Neel Darpan’ is a Bengali play on the problems of:
A.Tribal workers
B.Women workers
C.Indigo cultivations*
D.Railway workers
Ans:C
14.Lottery in Kerala was introduced by:
A.P.K.Kunju*
B.John Mathai
C.D.Babu Paul
D.K.Jayakumar
Ans:A
15.Atom Bomb was used for the first time in:
A.Sri Lanka
B.Japan*
C.China
D.Korea
Ans:B
16.Gandhiji’s political Guru was:
A.Vallbhai Patel
B.Motilal Nehru
C.Gopalakrishna Gokhale*
D.Firose Shah Mehta
Ans:C
17.”Savarna Jatha’ was related to:
A.Mannath Padmanabhan*
B.K.Kelappan
C.Nelakanta  Sastri
D.K.Madhavan Nair
Ans:A
18.Who said ‘Back to Vedas’?
A.Swami Vivekanada
B.Chattambi Swamikal
C.K.Ayyappan
D.Dayananda Saraswathi*
Ans:D
19.’Adi Granda’ was associated with:
A.Parsi
B.Sikhism*
C.Hinduism
D.Jainism
Ans:B
20.Who came to be known as’Grand old Man of India’?
A.Dadabai Naoroji*
B.W.C.Banerji
C.Mahatma Gandhi
D.Motilal Nehru
Ans:A
21.Which state reserved 50% seats for women in local bodies?
A.West Bengal
B.Tamil Nadu
C.Kerala*
D.Andhra Pradesh
Ans:C
22.Father of Indian Cinema is:
A.Sathyajit Rai
B.Dada Saheb Falke*
C.Sivaji Ganesan
D.Devanand
Ans:B
23.The institution which is ‘NOT’in Thrissur:
A.Kerala Sangeetha Nataka Academy
B.Lalitha Kala Academy
C.Kerala Sahithya Academy
D.Kerala Chalachithra Academy*
Ans:D
24.’The Light of Asia’ written by Advin Arnold is a novel on the life of:
A.Gandhi
B.Buddha*
C.Mahavira
D.Sivaji
Ans:B
25.’Kundara Proclamation’issued by Veluthampi in the year of:
A.1609
B.1709
C.1809*
D.1909
Ans:C
26.Gilvec is a:
A.Cancer drug*
B.A famous painting
C.Sports Magazine
D.A modern Car
Ans:A
27.Central Election Commission is a:
A.2-member commission
B.3-member commission*
C.4-member commission
D.5-member commission
Ans:B
28.’Akale’is a cinema directed by:
A.K.G.George
B.V.K.Prakash
C.Syamaprasad*
D.Priyanandan
Ans:C
29.Hugo Chawas recently passed away the leader of:
A.Peru
B.Venizula*
C.Argentina
D.Cuba
Ans:B
30.A High Court Judge can be removed from his office by:
A.Governor
B.President
C.USPC
D.Parliament*
Ans:D
31.Which sector contributes major share to India’s GDP?
A.Primary Sector
B.Secondary Sector
C.Territory Sector
D.Agricultural Sector*
Ans:D
32.Amartya Sen won Nobel Prize for economics in:
A.1998*
B.1999
C.1996
D.1997
Ans:A
33.Rajiv Ghandi Khel Ratna award is given in the field of:
A.Cinema
B.Sports*
C.Dance
D.Painting
Ans:B
34.Nivarthana Movement was held in:
A.Madras
B.Travancore*
C.Kochi
D.Malabar
Ans:B
35.Kochin State Prajamandalam was formed in:
A.Kannur
B.Kollam
C.Ernakulam
D.Thrissur*
Ans:D
36.’Yogasuthra’ was authored by:
A.Pathanjali*
B.Panini
C.Kanadhar
D.Kapilan
Ans:A
37.’Work like a bull,but live like a hermit’who said  this?
A.Swami Vivekanadha
B.Ayyankali
C.B.R.Ambedhkar*
D.Gandhiji
Ans:C
38.’Laksham Veedu Project’was introduced by:
A.M.N.Govindan Nair*
B.A.K.Gopalan
C.P.Krishnapillai
D.K.Karunakaran
Ans:A
39.Right to Information Act passed by Indian Parliament in the year of:
A.2001
B.2002
C.2004
D.2005*
Ans:D
40.The Chairman of Joint Parliament Committee(JPC)enquired into 2G spectrum scam:
A.Murali Manohar Joshi
B.P.C.Chacko*
C.P.C.Thomas
D.Sitaram Yachoori
Ans:B
41.Who was the Chairman of Constituent Assembly of India?
A.Dr.Ambedhkar
B.Dr.Rajendra Prasad*
C.Jawaharlal Nehru
D.T.Rajagopalachari
Ans:B
42.Who is the author of the book”The Prince”?
A.Machiavelli*
B.Thomas Hobbes
C.Chanakyan
D.Visakhadattan
Ans:A
43.India became a Republic on 26th January:
A.1948
B.1949
C.1950*
D.1951
Ans:C
44.The First Governor of Kerala:
A.V.V.Giri
B.Jyothi Venkitachelam
C.Rachhaya
D.B.Ramakrishna Rao*
Ans:D
45.DNA finger printing was developed by:
A.Alec jeffry*
B.Sanger
C.Meselon
D.Watson
Ans:A
46.The element present in the chlorophyll molecule:
A.Mn
B.Cl
C.Mg*
D.Zn
Ans:C
47.The scientific name of plant ‘Kanikkonna’
A.Phyllanthus Emblica
B.Cassia Fistula*
C.Artocarpus Heterophylla
D.Musa Paradiciaca
Ans:B
48.The smallest flowering plant:
A.Wolffia*
B.Eichornia
C.Centella
D.Nelumbium
Ans:A
49.’Utharadhunikatha-Varthamanavum vamsavaliyum’was written by:
A.Asha Menon
B.E.P.Rajagopalan
C.K.P.Appan*
D.K.P.Sankaran
Ans:C
50.Mahakarya written by Kalidasa is:
A.Sri Krishnavilasam
B.Meghasandhesam
C.Reghuvamsam
D.Kumarasambhavam*
Ans:D
51.The executable file for Microsoft Word is:
A.WINWORD*
B.WRITE
C.WINEXE
D.EXEWORD
Ans:A
52.The file extension of Microsoft Excel Office Package is:
A.DOC
B.TXT
C.XLS*
D.PDF
Ans:C
53.In Microsoft Word’Change Case’options express-----------cases to format the text in different modes.
A.10
B.6
C.3
D.5*
Ans:D
54.Which is the electronic presentation software introduced by the Microsoft?
A.M.S.Excel
B.M.S.Access
C.M.S.Word
D.M.S.Power Point*
Ans:D
55.Ctrl K is the short cut key for performing the function of:
A.Insert symbol
B.Find and replace option
C.Undo last action
D.Insert link*
Ans:D
56.The default worksheets of a work book in Microsoft excel application:
A.4
B.2
C.3*
D.1
Ans:C
57.The key combination used to point the last raw in an Excel work sheet is:
A.Ctrl Home
B.Ctrl Down Arrow*
C.Alt Down Arrow
D.Alt Home
Ans:B
58.Pivot Table  is an option or function in connection with which application:
A.MS Excel*
B.MS Word
C.MS Power Point
D.MS Access
Ans:A
59.U.P.S.the term denotes for:
A.Unicode Protection Software
B.Un Protected Software
C.Uninterrupted Power Supply*
D.Un Protected System
Ans:C
60.Norton,Kaspersky,AVG and AVIRA are the examples of which of the following?
A.Computer Virus
B.Antivirus software*
C.Free Software
D.CD writing software
Ans:B
61.It is the precess of loading operating system:
A.Inputting
B.Bootting*
C.Outputting
D.Writting
Ans:B
62.The alignment will result in a smooth left and right margin is:
A.Right
B.Justify*
C.Left
D.Centre
Ans:B
63.1 Kilobyte is equal to ---------bytes.
A.1000
B.1042
C.1024*
D.2024
Ans:C
64.A printer is a ----------device
A.Output device*
B.Input device
C.Storage device
D.None of these
Ans:A
65.The interested area of rows and columns is known as:
A.Data
B.A cell*
C.A field
D.An equation
Ans:B
66.The paper size of ‘A4’is as follows,choose correct one:
A.8.5x14 inches
B.8.27x 11.69 inches*
C.5.83 x8.27 inches
D.None of these
Ans:B
67.Which is the key combination used for’Format Painter’in Microsoft Word?
A.Alt Ctrl C
B.Alt Shift C
C.Ctrl Shift C*
D.Shift C
Ans:C
68.What is the highest Zoom percentage in Microsoft Word?
A.500%*
B.200%
C.300%
D.250%
Ans:A
69.In Microsoft office 2007,the last row in an excel application window is:
A.1084575
B.16384
C.1048576*
D.16834
Ans:C
70.The short cut key for centre alignment is:
A.Ctrl J
B.Ctrl C
C.Ctrl E*
D.Ctrl R
Ans:C
71.Line space lever is also called:
A.Variable line space lever
B.Carriage return lever*
C.Key lever
D.Line space adjuster
Ans:B
72.Typewriter space bar is pressed by:
A.Right Thumb*
B.Middle Finger
C.Little Finger
D.Left Thumb
Ans:A
73.Shift lock is pressed by:
A.Right Thumb
B.Little finger*
C.Left thumb
D.Middle Finger
Ans:B
74.The guide key in the typewriter is:
A.P and Q
B.M and N
C.A and :*
D.A and F
Ans:C
75.Cylinder is also known as:
A.Carriage
B.Chord
C.Draw band
D.Pattern*
Ans:D
76.The capital ‘L’is used for:
A.500
B.50*
C.05
D.5000
Ans:B
77.Free Rolls are made by:
A.Steel
B.Rubber*
C.Fiber
D.Iron
Ans:B
78.Official letter is concluded by:
A.Yours obediently
B.Yours sincerely
C.Yours respectfully
D.Yours faithfully*
Ans:D
79.How many thumb wheels are seen on either end of carriage?
A.Two*
B.Four
C.Three
D.One
Ans:A
80.Malayalam Key board was designed:
A.Henry Mill
B.Christopher
C.Lathen Sholes
D.N.S.Pandala*
Ans:D
81.Typewriter oil is used to all:
A.Keyboard
B.Cylinder
C.Thumb wheel
D.Fractional parts*
Ans:D
82.After a full stop leave-------space
A.No space
B.One space
C.Two space*
D.Any space
Ans:C
83.The senders address must be typed in the envelop:
A.Top right
B.Bottom left*
C.Top left
D.Bottom right
Ans:B
84.Which key is pressed to get upper case character?
A.Tab key
B.Shift Key*
C.Master Key
D.Shift lock Keys
Ans:B
85.At the end of government order should type:
A.By order of the government
B.By order of the secretary
C.By order of the Governor*
D.By order of the minister
Ans:C
86.Operating lever is also called:
A.Impression Roller
B.Impression lever*
C.Feed Roller
D.Ribbon career
Ans:B
87.Copies taken in the duplicator will fall on:
A.Receiving tray*
B.Feed tray
C.Duplicator
D.Drum
Ans:A
88.----------character keys are seen in a keyboard
A.48
B.44*
C.46
D.54
Ans:B
89.Way road and guide road seen in a typewriter:
A.Centre of the carriage
B.Tope of the carriage
C.Left side of the carriage
D.Bottom of the carriage*
Ans:D
90.Ink is passed on the stencil through:
A.Silk career*
B.Backing sheet
C.Drum
D.Ribbon career
Ans:A
91.All minimized windows is displayed on the --------bar.
A.Status bar
B.Task bar*
C.Tool bar
D.Menu bar
Ans:B
92.In which view Microsoft word express the document as it will appear in an internet browser?
A.Print layout
B.Web layout*
C.Normal layout
D.Outline layout
Ans:B
93.To exit from Microsoft Word application widow which key combination is used:
A.Alt X
B.Alt F4
C.Ctrl X
D.Ctrl F4*
Ans:D
94.In Microsoft Word ‘Drop Cap’is situated in ------menu.
A.Format menu*
B.Tools menu
C.Edit menu
D.View menu
Ans:A
95.Which key is used for overwrite a character in a sentence?
A.Home
B.End
C.Insert*
D.Back space
Ans:C
96.To insert the current date in a document the key combination used is:
A.Alt Shift D*
B.Alt D
C.Shift D
D.Alt Ctrl D
Ans:A
97.The ‘Open Office’is in connection with:
A.Microsoft Windows
B.Linux*
C.M.S.Office
D.Microsoft Dos
Ans:B
98.To move the cursor towards the starting of a document,the key is used:
A.Home
B.Ctrl Home*
C.Alt Home
D.Ctrl Alt Home
Ans:B
99.Which number of function keys in a word document to perform its own function?
A.10
B.12*
C.24
D.6
Ans:B
100.Usually ----------is the minimum size of fond announced to edit text in Microsoft Word.
A.7
B.8*
C.9
D.6
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email