30 August 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM ANSWER KEY 2016 CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II

CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II(COMPANY,CORPORATION,BOARD)
EXAM DATE:25-08-2016
1.Swami Vagbhatananda was born on 27th April 1885 at:
A.Kollangode
B.Chavara
C.Patyam*
D.Budhanoor
Ans:C

2.’Vayalvaram Veedu’ is related to:
A.Vallathol Narayana Menon
B.Sree Narayana Guru*
C.Ayyankali
D.Dr.Palpu
Ans:B
3.The date of Temple entry proclamation in Travancore:
A.12 November 1928
B.12 November 1966
C.12 November 1942
D.12 November 1936*
Ans:D
4.Who is called the father of literacy in Kerala?
A.Kuriakose Alias Chavara*
B.Kumaranasan
C.Chattampi Swami
D.Pandit Karuppan
Ans:A
5.Who is known as the ‘Political Father’ of Ezhava’s?
A.Sree Narayana Guru
B.Dr.Palpu*
C.Kumara Guru
D.Kumaranasan
Ans:B
6.Who is also known as Muthukuttu Swami?
A.Chattambi Swami
B.Narayana Guru Swami
C.Vagbhadananda Swami
D.Vaikunda Swami*
Ans:D
7.Who organized Savarna Jatha in Vaikom Satyagraha?
A.A.K.Gopalan
B.K.Kelappan
C.Mannath Padmanabhan*
D.Chattambi Swamikal
Ans:C
8.Who was the author of the book ‘Advidapanjaram’?
A.Kunjan Pillai*
B.Thaikkad Ayya Guru
C.Vakkom Moulavi
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:A
9.The First systematically organized agitation in Kerala against orthodoxy to secure the rights of depressed classes:
A.Guruvayoor Satyagraha
B.Vaikom Satyagraha*
C.Mapila Lahala
D.None of these
Ans:B
10.Who was called the “Lincoln”of Kerala for uplifting the socio-economically and educationally backward communicaties?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Velayudha Panikkar
C.Brahmananda Swami Sivayogi
D.Pandit Karuppan*
Ans:D
11.The Chairman of Reserve Bank:
A.V.V.Reddi
B.Sadasivam
C.Raghu Ram Raj*
D.Arun Jaytlee
Ans:C
12.J.C.Daniyal award won in 2015:
A.I.V.Sasi*
B.Hariharan
C.Ranjith
D.M.T.Vasudevan Nair
Ans:A
13.Who won the prestigious man ‘Booker International Prize’ for 2015?
A.Amitbave Ghoh
B.Laszlowkrasznahorki*
C.Hodabarakat
D.Miacouto
Ans:B
14.The country with world’s largest natural gas reserve is:
A.Soudi Arabia
B.Kuwait
C.America
D.Russia*
Ans:D
15.Nobel Prize for Economics 2015:
A.Angusdeaton*
B.Sretlana Alexievich
C.Oliver Smith
D.Martin J.Ivanus
Ans:A
16.Chief Election Commissioner of India:
A.Sambath
B.M.M.Quraishi
C.Dr.Nasim Zaidi*
D.Sasidaran Nair
Ans:C
17.The first Municipality in India to become a full Wifi Zone:
A.Mumbai
B.Malappuram*
C.Kochi
D.Bangalore
Ans:B
18.Chairman of 14th Finance Commission:
A.Dr.Sekhar Basu
B.Dr.A.Surya Prakash
C.Dr.M.S.Swaminadhan
D.Dr.Y.V.Reddy*
Ans:D
19.Name the newly appointed chairman of ISRO:
A.Dr.A.S.Kiran Kumar*
B.G.Madhavan Nair
C.M.T.Thambidurai
D.Sankar Aggarval
Ans:A
20.Which is biggest soil museum in World?
A.Central soil analytical laboratory,Chennai
B.Central soil analytical laboratory,Nagpoor
C.Central soil analytical laboratory,Thiruvanathapuram*
D.Central soil analytical laboratory,Ernakulam
Ans:C
21.Which of the following gives the percentage of carbondioxide present in the atmosphere?
A.0.3%
B.0.06%
C.0.03%*
D.5%
Ans:C
22.The person who is said to be the ‘Iron man’of India is:
A.Sardar Vallabhai Patel*
B.Bhagat Singh
C.K.Kelappan
D.Jawaharlal Nehru
Ans:A
23.Where is Vetterinary College in Kerala situated?
A.Thiruvanathapuram
B.Chittur
C.Kakkanad
D.Mannuthi*
Ans:D
24.The partition of Bengal was carried out under the rule of:
A.Lord Ripon
B.Lord Curson*
C.Lord Minto
D.Lord Dalhausi
Ans:B
25.Which state in India touches the boundaries of the largest number of other states?
A.Bihar
B.Madhya Pradesh
C.Uttar Pradesh*
D.Karnataka
Ans:C
26.The longest riven in India:
A.Ganga*
B.Narmada
C.Sindhu
D.Brahmaputra
Ans:A
27.The World famous mineral region in India:
A.Deccan Plateau
B.Shillong Plateau
C.North East frontier
D.Chotanagpur Plateau*
Ans:D
28.Quit India movement was in the year:
A.1941
B.1942*
C.1924
D.1932
Ans:B
29.Jawahar Rozgar Yojana was started by:
A.Indira Gandhi
B.A.B.Vajpai
C.Rajiv Gandhi*
D.V.P.Singh
Ans:C
30.Idukki Dam is built in the river:
A.Periyar*
B.Bharathappuzha
C.Kabani
D.Chaligar
Ans:A
31.When I reached the office,the manager:
A.Went
B.Has gone
C.Had gone*
D.Will go
Ans:C
32.Find the odd one out:
A.Murmur
B.Whisper
C.Mutter
D.Martyr*
Ans:D
33.The princess has a beautiful white----(horse)
Fill in the blank with the feminine form of the word given in bracket:
A.Mare*
B.Bitch
C.Horsess
D.Vixen
Ans:A
34.’Ornithology’is the study of:
A.Mountains
B.Rivers
C.Birds*
D.Plants
Ans:C
35.One who repairs shoes:
A.Carpenter
B.Cobbler*
C.Goldsmith
D.Blacksmith
Ans:B
36.The offspring of a lion:
A.Cub*
B.Calf
C.Kitten
D.Pony
Ans:A
37.Find out the word in plural form:
A.Fungue
B.Criterion*
C.Furniture
D.Goose
Ans:B
38.She taught English,-----------?
Add proper question tag:
A.Did she
B.Does she
C.Doesn’t she
D.Didn’t she*
Ans:D
39.If you drove fast,you-----there in time
A.Will reach
B.Would reach*
C.Would have reached
D.Reached
Ans:B
40.Find out the phrasal verb which means ‘Postpone’:
A.Put on
B.Put out
C.Put up
D.Put off*
Ans:D
41.He is--------European:
A.An*
B.A
C.The
D.None of these
Ans:A
42.Find out the word with correct spelling:
A.Vacuum*
B.Vaccum
C.Vacum
D.Vacuam
Ans:A
43.Sita-the letter yesterday
A.Has written
B.Had written
C.Wrote*
D.Writes
Ans:C
44.Rahul said,’I am angry’.
Change into reported speech:
A.Rahul said that he is angry
B.Rahul said that he was angry*
C.Rahu said that I was angry
D.Rahul said that I am angry
Ans:B
45.Poorna sang a song.
Change into passive:
A.A song is sung by Poorna
B.A song has sung by Poorna
C.A song was sung by Poorna*
D.A song is being sung by Poorna
Ans:C
46.Suresh was born—1961
A.On
B.In*
C.At
D.Of
Ans:B
47.Bread and butter----good for breakfast
A.Are
B.Were
C.Is*
D.None of these
Ans:C
48.The synonym of quiver”
A.Clever
B.Polite
C.Fast
D.Shiver*
Ans:D
49.The antonym of attract:
A.Repel*
B.Gentle
C.Real
D.Rare
Ans:A
50.This is the place-----------I live.
Fill in the blank with suitable relative pronoun:
A.When
B.Where*
C.What
D.Who
Ans:B
51.Shortcut key for New Slide:
A.Ctrl+M*
B.Ctrl+N
C.Ctrl+O
D.None of these
Ans:A
52.Which one of the following is not an application software?
A.Win word XP
B.Windows NT*
C.Pagemaker
D.Photoshop
Ans:B
53.The ---------program compresses large file into a smaller file
A.WinZip*
B.WinShrink
C.WinStyle
D.None of the above
Ans:A
54.Which one of the following is not an Operating System?
A.DOS
B.LINUX
C.WINDOWS
D.ORACLE*
Ans:D
55.Location on a disk where files are stored in known as:
A.Folder*
B.Pod
C.Version
D.None of these
Ans:A
56.What is the full form of HTML?
A.Hyphenation Text Markup Language
B.Hyper Text Markup Language*
C.Hyphenation Text Marking Language
D.Hyper Text Marking Language
Ans:B
57.What is a Search Engine?
A.A program that searches Engines
B.A hardware component
C.A machinery engine that search data
D.A website that searches anything*
Ans:D
58.What does the .com domain represents?
A.Educational Domain
B.Network
C.Commercial domain*
D.None of the above
Ans:C
59.Internet Explorer is an example of:
A.An Internet
B.A File Manager
C.An Icon
D.A Browser*
Ans:D
60.You can use the drag and drop method to:
A.Copy cell contents
B.Move cell contents*
C.Add cell contents
D.A and B
Ans:B
61.What will happen when you copy a formula?
A.Excel erases the original copy of the formula
B.Excel edits cell references in the newly copied formula
C.Excel adjusts absolute cell references*
D.Excel doesn’t adjust relative cell references
Ans:C
62.What is the use of ‘MIN’ function in Excel?
A.To insert Minute in a cell
B.To find Maximum value in a range of cells
C.To find Minimum value in a range of cells*
D.To insert Minute and Seconds in a cell
Ans:C
63.’Header and Footer’ command can be taken from which menu?
A.View*
B.Format
C.Insert
D.Table
Ans:A
64.How many Tab setting options are available in Tabs Window?
A.2
B.3
C.4
D.5*
Ans:D
65.’Ctrl+V’is used for:
A.Cutting
B.Copying
C.Pasting*
D.Viewing
Ans:C
66.There are------types of ribbon movements in a typewriter:
A.1
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
67.Variable line spacer is used:
A.To stop the cylinder in  a correct place*
B.To erase the matter
C.To change the ribbon indicator
D.None of the above
Ans:A
68.What is the shape of the segment?
A.Semi-circular shape*
B.Circular shape
C.Long bar shape
D.Flat drum shape
Ans:A
69.Each type bar is having------characters
A.1
B.3
C.2*
D.None of the above
Ans:C
70.Heart of the Typewriting Machine is:
A.Keyboard
B.Main Spring*
C.Cylinder
D.Ribbon
Ans:B
71.Thumb wheels are provided for –the cylinder
A.stopping
B.Ejecting
C.Rotating*
D.Connecting main spring to
Ans:C
72.Print will get while pressing:
A.Shift keys
B.Back spacer key
C.Shift lock key
D.Character Keys*
Ans:D
73.In offices-----------are typing with double line space
A.Letters
B.Orders*
C.Notes
D.None of the above
Ans:B
74.Another name of main spring tension is:
A.Carriage tension*
B.Key tension
C.Shift tension
D.None of the above
Ans:A
75.Home keys of Malayalam typewriter are provided in:
A.First raw
B.Second raw*
C.Third raw
D.Forth raw
Ans:B
76.Which is the following is not a type of duplicator?
A.Flat frame
B.Rotary
C.Automatic
D.Manifest*
Ans:D
77.What is the value of the “L”letter in numbers?
A.50*
B.100
C.5
D.90
Ans:A
78.How many types of stencil papers are generally used?
A.4
B.2*
C.3
D.None of the above
Ans:B
79.How much left and right margin will leave for a Govt.Official Letter?
A.15 and 5*
B.10 and 5
C.15 and 10
D.10 and 10
Ans:A
80.Typing without looking into the keyboard is called:
A.Sight method
B.Block style
C.Indent style
D.Touch method*
Ans:D
81.The solution named”Developine”is used:
A.To get impression on the stencil after typing
B.For correction words in stencil
C.For alternative of correction fluid
D.To wash the stencil sheet*
Ans:D
82.Which word will use before an official designation while typing the address?
A.Sri.
B.Mr.
C.Kumari
D.The*
Ans:D
83.Which one of  the following of a typewriter is not an oiling part?
A.Way Rod
B.Springs*
C.Cylinder ratchet
D.Carriage rack
Ans:B
84.The two keys,and I are known as -------keys in English typewriter
A.Master Keys
B.Home Keys
C.Guide Keys
D.Dead Keys
Ans:----------
85.Where we will type “Registered”on a cover?
A.Top right side
B.Top Middle
C.Top left side*
D.Bottom left side
Ans:C
86.Govt.Official(Secretariat)letter begins with:
A.Name of Department
B.Name of Govt*
C.From
D.Letter Number
Ans:B
87.The abbreviation ‘E & OE’is most commonly used in:
A.Statement
B.D.O.Letter
C.Display
D.Invoice*
Ans:D
88.In Govt.Order,G.O
A.Stands for*
B.Govt.Order Public
C.Govt.Order Provisional
D.None of the above
Ans:A
89.Which correction sign is not used to ‘next paragraph’in manuscripts’?
A.//
B.LP*
C.Pars
D.NP
Ans:B
90.If the To address is begins with Messrs,The salutation will be:
A.Dear Sirs*
B.Dear Sir
C.Dear friend
D.Dear madam
Ans:A
91.Which one of the following is not available in the Change Case window of the MS Word?
A.Title case
B.Toggle case
C.Word case*
D.Sentence case
Ans:C
92.Which of the following is the correct step for inserting a column in a table in MS Word 2003?
A.Insert->Columns to the left
B.Table->Insert->Columns to the left*
C.Insert->Table->Columns to the left
D.Table->Columns to the left ->Insert
Ans:B
93.What is the short cut key for Find?
A.Ctrl+H
B.Ctrl+G
C.Ctrl+A
D.Ctrl+F*
Ans:D
94.The ability to combine name and addresses with standard document is called:
A.Document formatting
B.Database management
C.Mail Merge*
D.Form letters
Ans:C
95.One of the following side we cannot put gutter margin:
A.Bottom*
B.Top
C.Left
D.None of the above
Ans:A
96.What will happen when we press’Ctrl+Right Arrow’?
A.Moves the cursor end of the line
B.Moves the cursor end of the document
C.Moves the cursor one paragraph down
D.Moves the cursor one word right*
Ans:D
97.Short cut key ‘Ctrl+N’is used for:
A.Save Document
B.New Document*
C.Open Document
D.Close Document
Ans:B
98.Which of the following will not cut the selected test from a document?
A.Pressing Ctrl+C*
B.Selecting Edit->Cut from the Menu
C.Clicking the cut button on the standard tool bar
D.Pressing Ctrl+X
Ans:A
99.How do you select an entire row?
A.Edit->Select->row
B.Hold down the shift key as you click anywhere in the row
C.Hold down the Ctrl Key as you click anywhere in the row
D.Click the row number*
Ans:D
100.’View Show’command in MS Power Point is available in which menu?
A.View
B.Slide Show*
C.Format
D.Insert
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email