30 August 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM ANSWER KEY SURVEYOR GRADE II,SURVEY AND LAND RECORDS 20/08/2016

SURVEYOR GRADE II,SURVEY AND LAND RECORDS
EXAM DATE:20/08/2016
1.----------is used for enlargement and reduction of plans
A.Planimeter
B.Clinometer
C.Pentagraph*
D.Lithograph
Ans:C

2.In surveyor’s compass zero degree is marked at --------end
A.North
B.South
C.North and South*
D.East and West
Ans:C
3.In an optical square the two mirrors are placed at an angle of:
A.25 Degree
B.35 Degree
C.45 Degree*
D.55 Degree
Ans:C
4.The inclination of the magnetic needle with horizontal is known as:
A.Dip*
B.Declination
C.Closing error
D.Sighting error
Ans:A
5.Direct ranging is possible only when the end points are:
A.More than 200 metres
B.Mutually intervisible*
C.In hilly areas
D.In valley portion
Ans:B
6.The movable parts that are cleaned and lubricated comes under the category of:
A.Field work
B.Office work
C.Designing work
D.Care and adjustment of instrument*
Ans:D
7.The lines passing through points at same declination a given time are:
A.Isogonic lines*
B.Agonic lines
C.True lines
D.Margentic lines
Ans:A
8.The horizontal angle which the magnetic meridian makes with the true or geographical meridian is known as:
A.Dip
B.Magnetic declination*
C.true bearing
D.Magnetic hearing
Ans:B
9.GTS stands for:
A.Great triangle survey
B.Great trignometrical survey*
C.Great traverse survey
D.Great Tangential survey
Ans:B
10.In a series of contour lines,if the higher values are inside the bend or loop it represents a:
A.Ridge line*
B.Valley line
C.Vertical cliff
D.Over hanging cliff
Ans:A
11.A long offset is to be measured more than:
A.5 m
B.10 m
C.15 m*
D.20 m
Ans:C
12.Obstacle for both vision and chaining is occurred when it crosses a:
A.Building*
B.River
C.Pond
D.Sili
Ans:A
13.A Series of connected survey lines of known length and directions are called:
A.Plane surveying
B.Geodetic surveying
C.Traverse surveying*
D.Levelling
Ans:C
14.When two lines meet at a point,the sum of both interior and exterior angles is equal to:
A.90 degree
B.180 degree
C.270 degree
D.360 degree*
Ans:D
15.Brass handle is connected to the link by:
A.Flexible joint
B.Ball and socket joint
C.Butt joint
D.Swivel joint*
Ans:D
16.The variation of magnetic declination occurred due to magnetic storms and earthquakes is:
A.Annual variation
B.Irregular variation*
C.Secular variation
D.Diurnal variation
Ans:B
17.Plane table is centered over a station with the help of:
A.Spirit level
B.Alidade
C.Trough compass
D.Plumbing fork with plumb-bob*
Ans:D
18.Which method is used for locating inaccessible objects?
A.Radiation
B.Intersection*
C.Resection
D.Traversing
Ans:B
19.Bessel’s solution of three point problem is also known as:
A.Trial and error method
B.Traversing method
C.Radiation method
D.Graphical method*
Ans:D
20.Which circle passes through the three ground points,in three point problem?
A.Concentric circle
B.Eccentric circle
C.Great Circle *
D.Circle
Ans:C
21.------------is a point denoting shifting of the level
A.Back sight
B.Station point
C.Intermediate point
D.Change point*
Ans:D
22.The least count of a metric leveling staff:
A.0.5 mm
B.0.05 mm
C.5 mm*
D.15 mm
Ans:C
23.In a simple leveling the back sight taken at ‘A’ of RL 100.00 is 2.350 and the foresight taken at ‘C’is 0.420 then RL of ‘C’is:
A.102.350
B.103.350
C.101.930*
D.100.00
Ans:C
24.In working profile of a longitudinal section,the depth of cuttings are written in:
A.Red
B.Green
C.Blue*
D.Black
Ans:C
25.While plotting the cross-sections:
A.Vertical scale is enlarged ten times the horizontal scale
B.Vertical scale is reduced by one-tenth of the horizontal scale
C.Both the vertical and horizontal scales are kept equal*
D.Vertical is made double the horizontal scale
Ans:C
26.Find the curvature correction for a distance of 800m
A.0.05 m*
B.0.005 m
C.0.05 km
D.0.005 km
Ans:A
27.Boning rods and sight rails are used for:
A.The road alignment
B.Setting our gradient*
C.Selecting the most economical and suitable site for engineering works
D.Contouring by tacheo metric method
Ans:B
28.Contour intervals:
A.The horizontal distance between two consecutive contours
B.The least horizontal distance between two consecutive contours
C.The distance between two consecutive contours along the grade contour
D.The vertical distance between two consecutive contours*
Ans:D
29.For directly applying Simpson’s rule that number of ordinates must be:
A.Odd*
B.Even
C.Odd or even
D.None of the above
Ans:A
30.It is more difficult to obtain good results while measuring horizontal distance by stepping
A.Down hill
B.Uphill*
C.Low undulating
D.In plane areas
Ans:B
31.A clinometers is used for:
A.Angle of slope*
B.Line of collimation
C.To setout right angles
D.Natural features
Ans:A
32.Plani meter is used for measuring
A.Volume
B.Area*
C.Slope angle
D.Countour gradient
Ans:B
33.In metric leveling staff,number of subdivisions per metre length are:
A.100
B.200*
C.500
D.1000
Ans:B
34.The bearing of lines OA and OB are 26010’and 332018’the value of inculd angle BOA is:
A.316010’
B.158028’
C.358028’
D.53052’*
Ans:D
35.Bearing of AB is 75010’ and bearing of BC is 100020the angle ABC is:
A.175030
B.1540
C.154050’*
D.255010’
Ans:C
36.A bearing of a line is also known as:
A.True bearing
B.Azimuth*
C.Magnetic bearing
D.Reduced bearing
Ans:B
37.The operation of making the algebraic sum of latitudes and departures of a closed traverse equal to zero is known as:
A.Balancing the sights
B.Balancing the latitudes
C.Balancing the departures
D.Balancing the traverse*
Ans:D
38.The ends of a given lines are not intervisible from any intermediate points,in such a case the method adopted to establish intermediate point is:
A.Random line method*
B.Lining in
C.Balancing in
D.Double sighting
Ans:A
39.Rotating the telescope of a theodolite in horizontal plane about its vertical axis is called:
A.Plunging
B.Swinging*
C.Transiting
D.Reversing
Ans:B
40.The imaginary line joining the centre of the eye piece and optical centre of the objective in a theodolite is known as:
A.Horizontal axis
B.Vertical Axis
C.Axis of altitude level
D.Axis of the telescope*
Ans:D
41.Weight of one bag cement is:
A.200kg
B.150 kg
C.100 kg
D.50 kg*
Ans:D
42.In------------type of bond stretchers and headers are arranged in alternate course
A.Stretcher bond
B.Header bond
C.English bond*
D.Flemish bond
Ans:C
43.The piece of a brick cut along the centre of width in such a way that its length is equal to that of full brick is called:
A.Half brick
B.Queen closer*
C.King closer
D.Bevelled closer
Ans:B
44.A covering of concrete placed on the exposed top of an external wall,is known as:
A.Cornice
B.Friezo
C.Lintel
D.Coping*
Ans:D
45.The construction in the storage headwork to discharge surplus water to down stream side safety is called:
A.Stuice
B.Barrage
C.Head regulator
D.Spillway*
Ans:D
46.The sum of interior angles of closed traverse is:
A.(2n-4)900*
B.(2n+4)900
C.(n-4)900
D.(n+4)900
Ans:A
47.Tick the correct answer for the following :
A.1 km=100 metre
B.1 km=1000 metre*
C.1 km=1000 cm
D.1 km=100 cm
Ans:B
48.In any polygon the sum of the deflection angle will be equal to:
A.900
B.1800
C.2700
D.3600*
Ans:D
49.If angular measurements of a traverse are more precise than its linear measurements,balancing of the traverse is done by:
A.Bowditch’s rule
B.Transit rule*
C.Empirical rule
D.Random rule
Ans:B
50.The latitude of any traverse line is obtained by multiplying its length by:
A.Tangent of its reduced bearing
B.Sine of its reduced bearing
C.Cosine of its reduced bearing*
D.Cosecant of its reduced bearing
Ans:C
51.An engineers chain is -----long
A.100 ft.*
B.33 ft
C.16 ft
D.66 ft
Ans:A
52.Least count of theodolite is ----------seconds
A.20*
B.40
C.10
D.30
Ans:A
53.--------type of errors erises due to imperfect focusing
A.Collimation
B.Eccentricity
C.Paralax*
D.Hypotenuse allowance
Ans:C
54.The angle subtended by the long chord of a simple curve at its centre is equal to:
A.Deflection angle*
B.Intersection angle
C.2 times deflection angle
D.1/2 times deflection angle
Ans:A
55.PiexRxPhie/1800 is:
A.Tangent distance
B.Apex distance
C.Length of curve*
D.Versine of curve
Ans:C
56.Over turning of vehicles on a curve can be avoided by using:
A.Transition curve*
B.Vertical curve
C.Compound curve
D.Mean curve
Ans:A
57.----------is the time in days between the first watering for the preparation of land for sawing and its last watering before harvest
A.Crop period
B.Base period*
C.Period of growth
D.Maximum flood discharge
Ans:B
58.Sea-saw is an example of:
A.First order lever*
B.Second order lever
C.Third order lever
D.Fourth order lever
Ans:A
59.The ability of material to deform  without breaking is called:
A.Ductility
B.Malleability
C.Plasticity*
D.Britility
Ans:C
60.Lateral strain/Lencer strain=
A.Poison’s ratio*
B.Velocity ratio
C.Efficiency ratio
D.Mechanical advantage
Ans:A
61.The sidereal day is divided into:
A.23h*
B.24h
C.36h
D.12h
Ans:A
62.ABCD is a square plot of land.If the bearing of AB is 52045,the bearing of CD is:
A.142045’
B.52045’
C.232045’
D.322045’*
Ans:D
63.CPU stands for:
A.Chief Performance Unit
B.Central Processing Unit*
C.Chief Processing Unit
D.Central Performance Unit
Ans:B
64.Maximise,minimize and close buttons are present in the:
A.Windows
B.Menu bar
C.Title bar*
D.Control box
Ans:C
65.Which of the following is a volatile memory?
A.ROM
B.P-ROM
C.RAM*
D.EP-ROM
Ans:C
66.Cut,copy and paste are the part of which of the menu?
A.View
B.Favourites
C.Format
D.Edit*
Ans:D
67.The working principle of optical square is:
A.Refraction
B.Reflection
C.Format
D.Edit*
Ans:D
68.The back sight reading on a bench mark of ‘RL’200.00 m is 2.685 and fore sight reading on ‘B’is 1.305 m the RL of B is:
A.202.685 m
B.201.380 m*
C.203.990 m
D.201.305 m
Ans:B
69.For preparation of a contour map for a route survey:
A.Method of squares is used
B.Method of s-trace contour is used
C.Method of radial line is used
D.Method of cross section is used*
Ans:D
70.In quadrantal bearing system,back bearing of a line may be obtained from its forward bearing by:
A.Adding 1800,if the given bearing is less than 1800
B.Changing the cardinal points,i.e.substituting ‘N’for ‘S’ and ‘E’ for ‘W’and vice-versa*
C.Adding 900
D.Subtracting 1800,if the given bearing is greater than 1800
Ans:B
71.The hard signal ‘Both hands above head and then brought down’ is:
A.Move slowly to the right
B.Move slowly to the left
C.Fix*
D.Correct
Ans:C
72.During the reconnaissance the surveyor should prepare:
A.Site plan
B.Key plan*
C.Field note
D.Reference points on ground
Ans:B
73.Bevelled edged of the alidade is:
A.Fiducial edge*
B.Ram-Sadan Edge
C.Lining edge
D.Sighting edge
Ans:A
74.The Ceylon ghatt tracer is used for:
A.Tracing points
B.Measuring the depth of water
C.Taking bearing
D.Setting out a grade contour*
Ans:D
75.The process of leveling in which the elevations of points are computed from the vertical angles  and horizontal distances measured in the field:
A.Simple leveling
B.Fly levelling
C.Trigonometrical leveling*
D.Check leveling
Ans:C
76.The art of determining and representing the relative heights or elevations of different points on the surface of the earth:
A.Levelling*
B.Surveying
C.Traversing
D.Balancing
Ans:A
77.Which scale is used to read three dimensions?
A.Plane scale
B.Diagonal scale*
C.Comparative scale
D.Full scale
Ans:B
78.The main principle of surveying  is two work form:
A.Low level to higher level
B.Higher level to lower level
C.Whole to part*
D.Part to whole
Ans:C
79.The longest chain line in chain surveying is called:
A.Base line*
B.Check line
C.Tie line
D.Traverse line
Ans:A
80.---------tape is used for the work of the highest precession:
A.Cloth tape
B.Metallic tape
C.Linen tape
D.Invar tape*
Ans:D
81.Among the following who was not chairperson of National Commission for women?
A.Jayanthi Patnaik
B.Poornima Advani
C.Mira kumar*
D.Girija Vyas
Ans:C
82.Which Constitutional amendment raised the number of Loksabha seats to 545?
A.16th(1963)
B.30th(1973)
C.31st(1973)*
D.42th(1976)
Ans:C
83.’Narakara Vadham’was on attakatha written by:
A.Karthikathirunal Rama Varma*
B.Kottayam Raja
C.Aswathi Thirunal Ilaya Thampuran
D.Irayimman Thampi
Ans:A
84.’Vaidyajeevanam’is a work written on Ayurveda by:
A.Pachu Muthath
B.Itty Achuttan
C.Appu Bhatt
D.Vallathol  Narayan Menon*
Ans:D
85.’Neelakanta Theertha Padar’was the disciple of:
A.Sahodaran Ayyappan
B.Brahmananda Sivayogi
C.Chattampi Swamikal*
D.Ayyankali
Ans:C
86.’Mitavadi’was founded by:
A.C.Krishnan*
B.T.K.Madhavan
C.K.P.Kesavamenon
D.Moorkoth Kumaran
Ans:A
87.Among the following who was not an associate of Ayyankali
A.Thomas Vadhyar
B.Paraji Tharakan
C.Kavalam Charathan Solomon
D.Yesudasan*
Ans:D
88.’Kishore Sakthi Yojana’is aimed to:
A.Impart training for employment of rural women
B.Improve the nutrition and health of teenage girls*
C.Holistic empowerment of women
D.Enhancing the opportunities of female education
Ans:B
89.The dance form ‘Ramanattam’ was invented by:
A.Kottarakara Thampuran*
B.Unnayi Warier
C.Ambadi Naraya Poduval
D.Kottayam Raja
Ans:A
90.The father of ‘Panchayati Raj’is:
A.Gandhiji
B.Rajiv Gandhi
C.Asoka Mehta
D.Balvant Roy*
Ans:D
91.The Minister from a Malabar in the Rajagopalachari cabinet of 1937 was:
A.P.Ramunni Menon
B.K.Kelappan
C.Kongattil Raman Menon*
D.U.Gopala Menon
Ans:C
92.The first Kerala State Conference of congress held at Ottappalam in 1921 was chaired by:
A.Annie Basant
B.T.Prakasham*
C.Sarojini Naidu
D.K.Kelappan
Ans:B
93.Who is known as ‘Dharmaraja’?
A.Ayilyam Tirunal
B.Indukotha Varma
C.Utram Tirunal Balarama
D.Kartika Tirunal Rama Varma*
Ans:D
94.’Deepika’was the publication of:
A.Vakkom Moulavi*
B.C.Krishnan
C.Moyyarath Sankaran
D.K.Kelappan
Ans:A
95.In which session of the congress S.K.Pottekkatt attended from Kerala?
A.Haripura
B.Nagpur
C.Tripuri*
D.Bombay
Ans:C
96.Among the following who was not a leader of Salt Satyagraha held  at Kozhikode:
A.Manjeri Rama Iyer
B.P.Krishna Pillai*
C.K.Kelappan
D.T.R.Krishna Swami Iyer
Ans:B
97.Which was not a work of Makthi Thangal?
A.Paropakari
B.Sathyaprakasham
C.Thurki Samacharam
D.None of these*
Ans:D
98.’Vaala Seva Samithi’was established at:
A.Thevara
B.Vaikom*
C.Paravur
D.Anapuzha
Ans:B
99.The novel ‘Sarada’is written by:
A.Ambadi Naryana Poduval
B.Chanthu Menon*
C.Bhavatratan Nambutiripad
D.None of these
Ans:B
100.Who among the following got Bharat Ratna before becoming the President of India?
A.Dr.Zakir Hussain*
B.V.V.Giri
C.Fakhruddin Ali Ahmed
D.Dr.Rajendra Prasad
Ans:A




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email