8 September 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC 11-08-2016 SENIOR DRILLER,GROUND WATER

SENIOR DRILLER,GROUND WATER
EXAM DATE:11-08-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.PERT stands for:
A.Programme Evaluation and Review Technique*
B.Process Estimation and Review Technique
C.Programme Estimation and Reporting Technique
D.Process Evaluation and Reporting Technique
Ans:A

2.ABC Analysis:
A.Is a basic technic of materials management
B.Is meant for relative inventory control
C.Does not depend up on the unit cost of the item but on its annual consumption
D.All of the above*
Ans:D
3.Work study is done by means of:
A.Planning chart
B.Process chart
C.Stop watch*
D.Any one of the above
Ans:C
4.The simplex method is the basic method for:
A.Queuing theory
B.Network analysis
C.Value analysis
D.Linear programming*
Ans:D
5.Statistical Quality Control is based on:
A.Probability*
B.Statistical inference
C.Sampling
D.None of the above
Ans:A
6.The term associated with the activity time is known as:
A.Slack
B.Float*
C.Dummy
D.None of the above
Ans:B
7.Production cost refers to prime cost plus:
A.Factory overhead*
B.Factory and administrative overheads
C.Factory administrative and sales overheads
D.Factory,administrative,sales overheads and profits
Ans:A
8.Military type organization is known as:
A.Line organization*
B.Functional organization
C.Line and staff organization
D.Line,staff and functional organization
Ans:A
9.The name of wage incentive plan which guarantees minimum wage to a worker and bonus is paid for the fixed percentage of time saved:
A.Halsey plan*
B.Gantt plan
C.Rowan plan
D.Emerson’s efficiency plan
Ans:A
10.In a network diagram:
A.An activity and an event are represented by a circle
B.An activity and an event are represented by an arrow
C.An activity is represented by an arrow and an event by a circle*
D.An activity is represented a circle and an event by an arrow
Ans:C
11.Acceptance sampling is used in:
A.Batch production
B.Mass production*
C.Job production
D.None of these
Ans:B
12.Iron-carbon equilibrium diagram:
A.Is constructed by plotting temperature along y-axis and carbon percentage along x-axis
B.Establishes the correlation between the microstructure and properties of steel and cast iron
C.Indicates the phase changes that occur during heating and cooling
D.All of the above*
Ans:D
13.The  body centred cubic space lattice is found in:
A.Aluminium
B.Copper
C.Cadmium
D.Tungsten*
Ans:D
14.The orthogonal cutting system is also known as:
A.One dimensional cutting system
B.Two dimensional cutting system*
C.Three dimensional cutting system
D.None of the above
Ans:B
15.The commonly used value of point angle for a standard twist drill is:
A.120
B.290
C.1180*
D.600
Ans:C
16.Size of a lathe is specified by:
A.Maximum job length in mm that may be held between centres
B.The height of centres measured over the lathe bed
C.Maximum diameter that can be rotated over the bed
D.All of the above*
Ans:D
17.The cutting tool in a millinjg machine is held in position by:
A.Arbor*
B.Spindle
C.Column
D.Knee
Ans:A
18.Which one of the following is an example of plastic welding?
A.Forge welding*
B.Arc welding
C.Gas welding
D.Thermit welding
Ans:A
19.Which of the following operations can be performed by a drilling machine?
A.Drilling
B.Reamig
C.Boring
D.All the above*
Ans:D
20.Which of the following material is used for making drills?
A.High speed steel
B.Carbide tipped
C.Carbon steel
D.Any one of the above*
Ans:D
21.The property of moulding sand due to which the sand grains stick together
A.Cohesiveness*
B.Collaspsibility
C.Permeability
D.Adhesiveness
Ans:A
22.Hack saw blade is specified by its:
A.Material
B.Length*
C.Width
D.Number of teeth
Ans:B
23.In a planer:
A.Work is stationery and tool reciprocates
B.Tool and work both reciprocate
C.Tool is stationery and work reciprocates*
D.None of the above
Ans:C
24.In a plan milling machine,the table can be moved:
A.Longitudinally
B.Vertically
C.Crosswise
D.All of the above*
Ans:D
25.The Brinnel hardness number for mild steel lies in the range of:
A.50 to 70
B.70 to 100
C.110 to 150*
D.150 to 300
Ans:C
26.Which of the following tests is a destructive test?
A.Radiography
B.Tensile test*
C.Ultrasonic inspection
D.None  of the above
Ans:B
27.The property of a material to resist penetration by another material is called:
A.Toughness
B.Stiffness
C.Hardness*
D.Resilence
Ans:C
28.Steady flow occurs when:
A.Velocity does not change
B.Pressure does not change
C.Conditions change gradually with time
D.Conditions do not change with time at any point*
Ans:D
29.The pressure in metres of oil(Having specific gravity 0.85)equivalent to 85 metres of water is:
A.100 m*
B.85 m
C.8.5 m
D.None of the above
Ans:A
30.Pressure in Pascal at a depth of 0.5 m below the free surface of water will be:
A.0.5 Pa
B.4905 Pa*
C.9810 Pa
D.981 Pa
Ans:B
31.Rain drops are spherical because of:
A.Viscosity
B.Air resistance
C.Surface tension*
D.Atmospheric pressure
Ans:C
32.Newtons law of viscosity states:
A.Shear stress is directly proportional to velocity
B.Shear stress is directly proportional to velocity gradient*
C.Shear stress is directly proportional to shear strain
D.Shear stress is directly proportional to viscosity
Ans:B
33.Manometer is used to measure:
A.Velocity at a point in a fluid
B.Discharge of a fluid
C.Pressure at a point in a fluid*
D.None of the above
Ans:C
34.The term V2/2 g is known as:
A.Velocity head*
B.Pressure head
C.Potential head
D.None of the above
Ans:A
35.The coefficient of discharge(C4)in terms of coefficient of contraction(Cc)and coefficient of velocity(Cv):
A.Cd=Cv/Cc
B.Cd=Cv=Cc*
C.Cd=Cc/Cv
D.None of the above
Ans:B
36.Notch is a device used for measuring:
A.Rate of flow through pipes
B.Rate of flow through small channels*
C.Velocity through pipes
D.Velocity through small channels
Ans:B
37.Hydraulic gradient line represents the sum of:
A.Pressure head and kinetic head
B.Kinetic head and datum head
C.Pressure head,kinetic head and datum head
D.Pressure head and datum head*
Ans:D
38.The specific speed(Ns)of a turbine is given by:
A.Ns=NP1/2/H5/4*
B.Ns=NQ1/2/H5/4
C.Ns=NQ1/2H3/4
D.NP1/2/H3/4
Ans:A
39.The discharge through a single acting reciprocating pump having speed N rpm is:
A.2 LAN/60
B.LAN/60*
C.60 LAN
D.120 LAN
Ans:B
40.The force exerted by a jet of water on a stationery vertical plate in the direction of jet is given by:
A.rAV2sin2q
B.rAV2(1+cosq)
C.rAV2*
D.None of the above
Ans:C
41.3/2 DCV stands for:
A.Three port two position directional control have*
B.Two port three position directional control have
C.Three port two position discharge control have
D.Two port three position discharge control have
Ans:A
42.Kaplan turbine is a propeller turbine having vanes on rotor are:
A.Non-adjustable
B.Adjustable*
C.Fixed
D.None of the above
Ans:B
43.Hydraulic ram is a pump which works:
A.On the principle of centrifugal action
B.On the principle of reciprocating action
C.On the principle of water hammer*
D.None of the above
Ans:C
44.Youngs modulus of a material which gives 2 KN/mm2 stress at 0.01 strain is:
A.20 kN/mm2
B.9.02 kN/mm2
C.200 kN/mm3*
D.2000 kN/mm3
Ans:C
45.Poisson’s ratio is equal to:
A.Linear strain/lateral strain
B.Lateral strain/linear strain*
C.Tensile stress/tensile strain
D.Tensile strain/tensile stress
Ans:B
46.Factor of safety is:
A.The ratio of maximum stress and safe stress*
B.The ratio of safe stress and maximum stress
C.The ratio of maximum stress and maximum strain
D.None of the above
Ans:A
47.Modulus of rigidity is the ratio of:
A.Shear strain and shear stress
B.Lateral strain and linear strain
B.Linear strain and lateral strain
D.Shear stress and shear strain*
Ans:D
48.Coefficient of friction is equal to:
A.tan(of angle of friction)*
B.sin(of angle of friction)
C.cos(of angle of friction)
d.tan-1(of angle of friction)
Ans:A
49.If angle of friction is equal to 50,angle of repose is:
A.100
B.50*
C.2.50
D.None of these
Ans:B
50.The distance between the base and centre of gravity of a semi circular lamina having radius ‘r’is:
A.3r/4p
B.3r2/4p
C.4r/3p*
D.4r2/3p
Ans:C
51.Moment  of Inertia of a circular section having diameter D about its centroidal horizontal axis is:
A.p D4/32
B.p D2/64
C.p D4/16
D.p D4/64*
Ans:D
52.The moment of inertia of a rectangular section having breath 2 cm and depth 21cm,about its horizontal axis is:
A.1/6 cm4*
B.1/12 cm4
C.1/2 cm4
D.1/3 cm4
Ans:A
53.Efficiency of a riveted joint is:
A.Strength of rivet/strength of unriveted plate
B.Strength of riveted joint/strength of river
C.Strength of riveted joint/strength of un riveted plate*
D.None of the above
Ans:C
54.The strength of single fillet weld,having length of weld 1,weld size s and permissible stress s is:
A.0.707 s2ls
B.0.707 sl2s
C.1.414 sls
D.0.707 sls*
Ans:D
55.Power transmitted by a shaft having speed N rpm and average torque T in Nm is given by:
A.2p NT/60 watts*
B.2p NT/watts
C.p NT/60 watts
D.None of the above
Ans:A
56.The maximum bending moment in a beam occurs at:
A.The middle of beam
B.A point where shear force diagram changes its sign*
C.A point where shear force and bending moment are zero
D.None of the above
Ans:B
57.The maximum bending moment in a simply supported beam having effective span L subjected to central point load W is given by:
A.WL 2/8
B.WL/2
C.WL/4*
D.None of the above
Ans:C
58.The width of sunk key having shaft diameter d is given by:
A.d/6
B.d/3
C.d/2
D.d/4*
Ans:D
59.The diameters of driver and driven pulleys of a simple belt drive are 100 mm and 50 mm respectively.If the speed of driver pulley 1000 rpm,the speed of driven pulley is:
A.1500 rpm
B.500 rpm
C.3000 rpm
D.2000 rpm*
Ans:D
60.The power produced inside the cylinder of an IC Engine is:
A.Indicated horse power*
B.Brake horse power
C.Frictional horse power
D.None of the above
Ans:A
61.Morse test is used to determine:
A.Brake horse power
B.Indicated power*
C.Mean effective pressure
D.Temperature of exhaust gases
Ans:B
62.The raqtio of work available at the shaft to the energy supplied is known as:
A.Volumetric efficiency
B.Indicated thermal efficiency
C.Brake thermal efficiency*
D.Relative efficiency
Ans:C
63.The compression ratio for petrol engine varies from:
A.25 to 40
B.6 to 10*
C.10 to 15
D.15 to 25
Ans:B
64.For providing correct firing order in spark ignition engines
A.Carburetor is used
B.Ignition coil is used
C.Distributor is used*
D.None of the above
Ans:C
65.The torque given by an engine will be maximum when the engine
A.Runs at maximum speed
B.Develops maximum power
C.Runs at minimum speed
D.None of the above*
Ans:D
66.The clearance volume is provided in reciprocating compressors
A.To provide space for valves and also to ensure that the piston does not strike the cylinder of the end of stroke*
B.To reduce work done
C.To increase the volumetric efficiency
D.None of the above
Ans:A
67.Volumetric efficency of an air compressor
A.Increases with the increase of compression ratio
B.Decreases with the increase  of compression rario*
C.Constant during the change of compression ratio
D.None of the above
Ans:B
68.The body which absorbs all the radiations falling on it is called
A.White body
B.Transparent body
C.Opaque body
D.Black body*
Ans:D
69.The ratio of total emissive power of a body to the total emissive power of a black body is called
A.Absorptivity
B.Reflectivity
C.Emissivity*
D.Transmissivity
Ans:C
70.One tone refrigeration in SI unit is equal to
A.50 kJ/min
B.3.5 kW*
C.3000 J/mm
D.200 kJ/min
Ans:B
71.The temperature of air recorded by an ordinary thermometer is known as
A.Saturation temperature
B.Wet bulb temperature
C.Dew point temperature
D.Dry bulb temperature*
Ans:D
72.Humidity ratio is also called
A.Irrelative humidity
B.Specific humidity*
C.Absolute humidity
D.None of the above
Ans:B
73.Which of the following is used as working fluid in vapour compression refrigeration system?
A.Carbon dioxide
B.Froon 12
C.Ammonia
D.All of the above*
Ans:D
74.Heat transfer takes place by the process of
A.Conduction
B.Convection
C.Radiation
D.All of the above*
Ans:D
75.LMTD stands for
A.Logarithmic Mean Temperature Difference*
B.Logarithmic Main Temperature Difference
C.Logarithmic Minimum Temperature Difference
D.None of the above
Ans:A
76.The level of management most involved in the function of planning and organizing is:
A.Top*
B.Middle
C.First
D.All of these
Ans:A
77.The function of Management in which various duties are allotted  to various persons is called:
A.Planning
B.Organising*
C.Controlling
D.All  of the above
Ans:B
78.The wages which fulfil the basic requirement of workers fare called:
A.Real wages
B.Nominal wages
C.Living wages*
D.Fair wages
Ans:C
79.In which system of wage payment ,a fixed payment is made after a fixed period of time
A.Piece rate
B.Time rate*
C.Combination of the two
D.None of the above
Ans:B
80.A break even point:
A.Total cost more than the sales revenue
B.Total cost is less than the sales revenue
C.Fixed cost is equal to variable cost
D.Total cost is equal to sales revenue*
Ans:D
81.The first split in the Indian National Congress took place at Surat in::
A.1905
B.1920
C.1929
D.1907*
Ans:D
82.In the ‘Individual Satyagraha’
Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi.Who was the second?”
A.Dr.Rajendra Prasad
B.C.Rajagopalachari
C.Pandit Jawaharlal Nehru*
D.Sardar Vallabhbhai Patel
Ans:C
83.Brahmagiri bill is situated in which district of Kerala:
A.Idukki
B.Wayanad*
C.Pathanamthitta
D.Palakkad
Ans:B
84.Which is the shortest river in Kerala?
A:Kunthi river
B.Kabini river
C.Chandragiri river
D.Manjeswaram river*
Ans:D
85.The Thermal Power plant of Bokaro is located in:
A,Jharkhand*
B.Bihar
C.Chattisgarh
D.Orissa
Ans:A
86.Who wrote the book Keralam Malyalikalude Mathrubhumi”?
A.K.P.Kesava Menon
B.Vallathol Narayana Menon
C.E.M.S Namboodiripad*
D.G.Sanskarak
urup
Ans:C
87.’Nirvritipanchakam’was written by:
A.Chattampi Swamikal
B.Sree Narayana Guru*
C.Brahmananda Sivayogi
D.Kumaranasan
Ans:B
88.Who became the editor of ‘Yuktivadi’ magazine in 1928?
A.C.Krishnan
B.C.Kesavan
C.Sahdaran Ayyappan*
D.A.K.PIllai
Ans:C
89.Who led the Pattini Jatha(Hunger strike)from Kannur to Madras?.
A.P.Krishna Pillai
B.Moyyarath Sankaran
C.K.Kelappn
D.A.K.Gopalan*
Ans:D
90.The birth place of Blesed Kuriakose Elias Chavara is at:
A.Venganoor
B.Kainakri*
C.Kollur
D.Petta
Ans:B
91.WHo was selected as the Best Actor in the 63rd National Film Award?
A.Amitabh bachan*
B.Vijay
C.Jayasurya
D.Shahid Kapoor
Ans:A
92.Civil Service Day was observed in India on
A.April 22
B.April 24
C.April 21*
D.April 2
Ans:C
93.Who became the first Indian woman gymnast to qualify for Olympics?
A.Dipa Karmakar
B..Dr.Kalpana Debnath
C.Anju Dua
D.Ranjini Ramanujam*
Ans:D
94.Who won the player of the series in the ICC World Twenty 20 held in 2016?
A.C.H.Gayle
B.Virat Kohli*
CM.S.Dhoni
D.D.A.Warner
Ans:B
95.Where was Defence Expo 2016,Indias biggest ever defence exhibition held?
A.Delhi
B.Mumbai
B.Pune
D.Goa*
Ans:D
96.Khasi’ is one of the language of the state of
A.Manipur
B.Mizoram
C.Meghalaya*
D.Nagaland
An:C
97.’Guru Shikharis a highest peak in which of the following mountain ranges
A.Aravali range*
B,Vindhya range
C.Satpura range
D.Himalayan range
Ans:A
98.The National Highway No.1 A that links srinagar to Jammu goes through -------pass
A.Bara Lacha
B.Zoji La
C.Shipki La
D.Banihal*
Ans:D
99.Which of the following  pairs is not correctly matched?
A.Sandy soil-South Punjab
B.Laterite-Uttar Pradesh*
C.Red Soil-Tamil Nadu
D.Black Soil-Madhya Pradesh
Ans:B
100.Which one of the following revolts was made famous by Benkim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand math’?
A.Sanyasi rebellion*
B.Faquir uprising
C.Bhil uprising
D.Santhal rebellion
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email