8 September 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC SOLVED PAPER 10-08-2016 DRAUGHTSMAN GRADE II

DRAUGHTSMAN GRADE II(SR FOR SC/ST)SURVEY AND LAND RECORDS
EXAM DATE:10-08-2016
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.One hectare equals:
A.100m2
B.1000m2
C.10,000m2*
D.100000m2
Ans:C

2.Chain surveying is most suitable for:
A.Forest area
B.Hill area
C.Undulating area
D.Flat surface*
Ans:D
3.If a measuring tape is too long as compared to standard length,the error will be:
A.Accidental error
B.Instrumental error*
C.Personal error
D.Natural error
Ans:B
4.The boundary of water of a still lake represents:
A.Level surface
B.Horizontal surface
C.Contour line*
D.Concave line
Ans:C
5.Which method in plane table surveying for locating previous station point?
A.Intersection
B.Radiation
C.Resection*
D.Traversing
Ans:C
6.Multiplying constant for the taheometer is generally:
A.50
B.100*
C.150
D.200
Ans:B
7.The ratio of the length of the object in the drawing to the actual length of the object is called:
A.Full scale
B.Least count
C.Diagonal scale
D.Representative fraction*
Ans:D
8.A 500 sq.m area is represented by 500 sq.mm in a drawing.The scale of the drawing is:
A.1 mm=100m
B.1 mm=5m
C.1 mm=1m*
D.1 mm=10m
Ans:C
9.Process of turning the telescope about the vertical axis in a horizontal plane is called:
A.Reversing
B.Transiting
C.Phiging
D.Swinging*
Ans:D
10.The instrument used for measuring area on a contour map is:
A.Clinometer
B.Planimeter*
C.Pantograph
D.Graphometer
Ans:B
11.In leveling a station point where
A.Levelling instrument is set up
B.Bench 1 lark is marked
C.Levelling staff is placed*
D.All off these
Ans:C
12.The last reading of leveling is always a:
A.Fore sight*
B.Back sight
C.Intermediate sight
D.Change point
Ans:A
13.Levelling across a river is done by:
A.Fly leveling
B.Cross leveling
C.Trignometrical leveling
D.Recriprocal leveling*
Ans:D
14.The line of collimation should be parallel to:
A.Vertical axis
B.Bubble axis*
C.Plumb axis
D.None of these
Ans:B
15.The height of instrument method is:
A.Less todious
B.More rapid
C.Less calculation
D.All of these*
Ans:D
16.While traversing anticlockwise a closed traverse of ‘N’sides,theoretical sum of included angles should be:
A.(2N-4)x900*
B.(2N+4)x900
C.(2N+-4)x900
D.3600
Ans:A
17.Angle of dip at pole is:
A.00
B.300
C.450
D.900*
Ans:D
18.An offset more than 15m in length is called:
A.Oblique offset
B.Short offset
C.Long offset*
D.Right angled offset
Ans:C
19.To calculate the area,the expression
A=n/3[(F+L)+20+4E]
Where ‘F’ is first ordinate,’L’is the last ordinate,’O’is odd of ordinates ‘E’ is even ordinates and ‘h’is the common distance between the ordinates:
A.Average ordinate rule
B.Mid ordinate rule
C.Trapezoidal rule
D.Simpson’s rule*
Ans:D
20.The correction for sag is always:
A.Positive
B.Negative*
C.Zero
D.None of these
Ans:B
21.Metalic tapes are made of:
A.Stainless steel
B.Nickel
C.Steel and nickel
D.Yarn and wire*
Ans:D
22.Example for a deep foundation:
A.Grillage foundation
B.Well foundation*
C.Mat foundation
D.Step foundation
Ans:B
23.Mechanical advantage equal to:
A.W/P*
B.P/W
C.P xW
D.P-W
Ans:A
24.The resultant of two forces’P’ and ‘Q’ acting at angle’theta’is equal to
A.Square root of P2+Q2+2PQ Sin (theta)
B. Square root of P2-Q2+2PQ Sin (theta)
C. Square root of P2+Q2+2PQ Cos (theta)*
D. Square root of P2-Q2+2PQ Cos (theta)
Ans:C
25.The ratio of stress to strain is:
A.Elasticity
B.Modulus of elasticity*
C.Bulk modulus
D.Poisson’s ratio
Ans:B
26.In conics the fixed point is called:
A.Vertex
B.Apex
C.Helix
D.Focus*
Ans:D
27.A regular solid having six square faces is:
A.Hexogon
B.Octa hedron
C.Cube*
D.Tetra hedran
Ans:C
28.The horizontal angle between the true meridian and line is called:
A.Magnetic bearing
B.Azimuth*
C.Arbitrary bearing
D.Reduced bearing
Ans:B
29.The observed fore bearing of a line is 127018 then the back bearing is:
A.322018*
B.37042
C.322042
D.232018
Ans:A
30.The true bearing of a line is 1270 and declination is 20W.The magnetic bearing equals:
A.1250
B.1310
C.1290*
D.1350
Ans:C
31.The sum of the interior angles of a regular pentagon is:
A.3600
B.5400*
C.7200
D.6300
Ans:B
32.The bearing of a line AB is 1520 20 and the angle BAC is 124038.The bearing of AC is:
A.96058’
B.96018
C.276058*
D.127018
Ans:C
33.The inclination of the compass needle with the horizontal is known as.
A.Declination
B.Dip*
C.True bearing
D.Magnetic Declination
Ans:B
34.The angle between the reflecting surfaces of a prism square is:
A.450*
B.600
C.750
D.900
Ans:A
35.The angle of depression in theodolite traverse is:
A.Positive angle
B.Negative angle*
C.Both positive and negative angle
D.Above horizontal angle
Ans:B
36.The bench mark at A is ‘200’m and staff reading at A  is ‘3.5’m and the staff reading at B is ‘2’m.The reduced level at B is:
A.203.5 m
B.202.0 m
C.201.5 m*
D.202.5 m
Ans:C
37.Which method is particularly suitable when a contoured map of a hill required?
A.Radial method
B.Square method
C.Cross-section method
D.Tachemetric method*
Ans:D
38.The most common Coagulant is:
A.Alum*
B.Chlorine
C.Bleaching powder
D.All of these
Ans:A
39.The whole circle bearing of a line is 1650.Its reduced bearing is:
A.N 750E
B.N 750W
C.S 150E*
D.S 150W
Ans:C
40.To locate an electric post near the plane table station which of the following method is suitable:
A.Intersection
B.Radiation*
C.Resection
D.Traverse
Ans:B
41.If distance between two points A and B is 1 km,then combined correction for curvature and refraction will be:
A.0.0673 D2m*
B.1.0673 D2m
C.0.673 D2m
D.1.673 D2m
Ans:A
42.The process of establishing intermediate points between two end points which are not intervisible,with the help of a theodolite is called:
A.Lining in
B.Ranging
C.Balancing-in*
D.Random line
Ans:C
43.The observation is taken on a change point is:
A.Fore sight
B.Back sight
C.Intermediate sight
D.Both fore sight and back sight*
Ans:D
44.The isometric projection of a square is:
A.Rectangle
B.Rhombus*
C.Parallelogram
D.Trapezoid
Ans:B
45.In a simply supported beam the point where the maximum bending moment occurs is at:
A.Support point
B.Mid point
C.The point where SF is zero*
D.End point
Ans:C
46.Which of the following is used for checking vertically of masonry wall?
A.Spirit level
B.Water level
C.Trowel
D.Plumb bob*
Ans:D
47.Departure co-ordinate related to:
A.North and South
B.East and West*
C.South and West
D.South and East
Ans:B
48.Bureau of Indian standards has recommended the use of folding staff as:
A.2m
B.3m
C.4m*
D.4.5m
Ans:C
49.The observation with level is:
A.Horizontal linear measurement
B.Vertical linear measurement*
C.Angular measurement
D.Horizontal angular measurement
Ans:B
50.The box of the compass is made of:
A.Aluminium
B.Iron
C.Copper
D.Brass*
Ans:D
51.A fixed point of known elevation is:
A.Bench Mark*
B.Station pint
C.Change point
D.Intermediate point
Ans:A
52.Ring contours of higher values interval represents inside:
A.Ridge
B.Pond
C.Hill*
D.Valley
Ans:C
53.The closing error of theodolite traverse where’L’is the latitude and ‘D’is the departure:
54.The horizontal angle between true meridian and a survey line is:
A.Dip
B.Magnetic Declination
C.Magnetic bearing
D.Azimuth*
Ans:D
55.The method used for calculating the earth work with more accuracy is:
A.Trapezoidal Rule
B.Mid-ordinate rule
C.Prismoidal rule*
D.Average ordinate rule
Ans:C
56.The length of long chord is:
A.2Rcos (theta)/2
B.2 Rsin (theta)/2*
C.R cos(theta)/2
D.R sin(theta)/2
Ans:B
57.An instrument which is used for measuring horizontal angle,vertical angle and direct distance accurately is:
A.Tacheometric survey
B.Theodolite survey
C.Box-sexiant
D.Total station*
Ans:D
58.The value of deflection angle is:
A.00 to 900
B.00 to 1800*
C.00 to 2700
D.00 to 3600
Ans:B
59.In telescope the ratio of the focal length of the object to that of an eye-piece is known as:
A.Magnification*
B.Sensitivity
C.Definition
D.Brightness
Ans:A
60.For accurate measurement of distance which tape is better?
A.Metallic tape
B.PVC coated tape
C.Steel tape
D.Invar tape*
Ans:D
61.The number of links in a 30 m metric chain is:
A.100 links
B.150 links*
C.180 links
D.200 links
Ans:B
62.The process of turning the telescope about the vertical axis in horizontal plane is called:
A.Transiting
B.Reversing
C.Plugging
D.Swinging*
Ans:D
63.During chaining a straight line,the leader of the party has 4 arrows in his hand while the follower has 6 arrows in his hand from the starting point is:
A.4 chains
B.6 chains*
C.120 metre
D.180 metre
Ans:B
64.The permissible error in compass survey is:
A.15 minutes*
B.15 seconds
C.30 seconds
D.1 degree
Ans:A
65.In first angle projection the object is placed:
A.Above HP and behind VP
B.Above HP and infront of VP*
C.Below HP and behind VP
D.Below HP and Infront of VP
Ans:B
66.In Engineering drawing chain lines are used for:
A.Visible out lines
B.Dimension lines
C.Hidden lines
D.Centre lines*
Ans:D
67.A well conditioned triangle has angles not less than and not more than respectively:
A.100 and 900
B.200 and 1200
C.300 and 1200*
D.900 and 1200
Ans:C
68.A scale representing either three units or only one unit and its fractions upto second place of decimal points is:
A.Diagonal scale*
B.Plane scale
C.Vernier scale
D.Comparative scale
Ans:A
69.Important points selected at the ends of the chain lines to command the boundaries of the survey are called:
A.Tie stations
B.Subsidiary stations
C.Main stations*
D.Check stations
Ans:C
70.The error due to bad ranging is:
A.Compensing error
B.Cumulative positive error*
C.Cumulative negative error
D.Both B and C
Ans:B
71.The reduced bearing of a line whose whole circle bearing is 400
A.S 400E
B.S 500E
C.N 400E*
D.N 400W
Ans:C
72.Fore bearing of a line is S 600W,The back bearing is:
A.N 600E*
B.N 300E
C.S 600E
D.S 300W
Ans:A
73.Geocletic survey is different from plane surveying because of:
A.Very large area is covered
B.Undulations of the topography
C.Curvature of the earth is considered*
D.Large difference of elevations
Ans:C
74.The type of theodolite classified as:
A.Diameter of upper plate
B.Diameter of lower plate*
C.Diameter of vertical plate
D.Diameter of telescope
Ans:B
75.The traverse slope provided on the surface of the road to remove the rain water:
A.Crown
B.Gradient
C.Super elevation
D.Camber*
Ans:D
76.Volume of a solid sphere is:
B.4 (pie)r3
C.4/3 (pie)r3*
D.3/4 (pie)r3
Ans:C
77.The actual size of standard brick  is:
A.20x10x10 cm
B.19x9x9 cm*
C.20x20x10 cm
D.19x19x9 cm
Ans:B
78.Full form of”CAD”:
A.Computer Aided Drafting
B.Computer Aided Demonstration
C.Computer Aided Designing*
D.Computer Aided Dimensioning
Ans:C
79.A command which is used to pick points like end point,mid-point,tangent etc.of entities very precisely which geometrical accuracy:
A.GRID
B.ZOOM
C.DIM
D.OSNAP*
Ans:D
80.The Bench Marks established by the survey of India Department:
A.Permanent Bench Marks
B.GTS Bench Marks*
C.Arbitrary Bench Marks
D.Temporary Bench Marks
Ans:B
81.The pass located at the Southern end of the Nilgiri Hills in South India is called:
A.Palghat gap*
B.Bhorghat pass
C.Thalgat pass
D.Bolan pass
Ans:A
82.The Gulf of mannar is situated along the coast of which state in India?
A.Karnataka
B.Kerala
C.Andhra Pradesh
D.Tamil Nadu*
Ans:D
83.Which of the following rivers originate near Mahabaleshwar?
A.Godavari
B.Krishna*
C.Kaveri
D.Tapti
Ans:B
84.How many National Waterways are there in India?
A.3*
B.5
C.7
D.9
Ans:A
85.Which river is referred as Kalindhi in Puranas?
A.Ganga
B.Yamuna*
C.Saraswathi
D.Brahmaputra
Ans:B
86.BhagatSingh was sentenced to death in which case?
A.Kakori case
B.Chauri-Chaura case
C.Assembly bomb case
D.Lahore conspiracy case*
Ans:D
87.Who was the governor general of India when the I war of Indian Independence broke oil in 1857?
A.Lord Canning*
B.Lord Dalhousie
C.Lord Ripon
D.Lord Dufferin
Ans:A
88.Who was the President of the Indian National Congress in the Gaya Session of 1922?
A.Motilal Nehru
B.C.R.Das*
C.Sardar Patel
D.Bal Gangadhar Tilak
Ans:B
89.The founder of Satya Shodhak Samaj:
A.Dr.Atmaram Pandurang
B.Gopal Hari Deshmukh
C.M.G.Ranade
D.JyotiRao Phule*
Ans:D
90.Inclusion of the word Fraternity in the preamble of Indian Constitution is proposed by?
A.Jawaharlal Nehru
B.Dr.B.R.Ambedkar*
C.Rajendra Prasad
D.J.B.Kripalani
Ans:B
91.The founder of Atma Vidya Sangham?
A.Vagbhatananda Gurudeva*
B.Vaikunda Swami
C.Chattampi Swami
D.Sree Narayana Guru
Ans:A
92.Who was the editor of Mitavadi?
A.K.Ayyappan
B.C.Krishnan*
C.Rama Krishna Pillai
D.K.Kelappan
Ans:B
93.Who is known as the father of Kerala Renaissance?
A.Ayyankali
B.Dr.Palpu
C.Sree Narayana Guru*
D.A.K.Gopalan
Ans:C
94.When was the historic Temple Entry Proclamation made?
A.April 12,1936
B.March 12,1936
C.June 12,1936
D.November 12,1936*
Ans:D
95.Who among the following is the leader of Malayalee Memorial?
A.C.Kesavan
B.Dr.Palpu
C.Barister G.P.Pillai*
D.Kumaranasan
Ans:C
96.’Operation protective Edge’is the name of which country’s controversial military  action launched on its neighbor?
A.Israel*
B.Syria
C.Jordan
D.Iran
Ans:A
97.Which day is observed as World Population Day?
A.June 11
B.July 11*
C.March 11
D.April 11
Ans:B
98.Who received the Golden Ball award for the best player of FIFA World Cup 2014?
A.Lionel Messi*
B.Karim Bensema
C.Christiano Ronaldo
D.Angel D’Maria
Ans:A
99.With which game is Davis cup associated?
A.Football
B.Cricket
C.Hockey
D.Lawn Tennis*
Ans:D
100.Who is the present united nations deputy secretary General?
A.Ban-Ki-Moon
B.Jose Graziano
C.Joan Closi Mathew
D.Jan Eliasson*

Ans:D

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email