1 December 2016

// // Leave a Comment

DRAFTSMAN GRADE II/II GRADE OVERSEER(ELECTRICAL)PWD/IRRIGATION 31/08/2016

DRAFTSMAN GRADE II/II GRADE OVERSEER(ELECTRICAL)PWD/IRRIGATION
EXAM DATE:31/08/2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Base of BJT is:
A.Lightly doped*
B.Heavily doped
C.Moderately doped
D.Not doped
Ans:A

2.Dielectric strength of air is --------kv/mm
A.2.5
B.25
C.3.2*
D.16
Ans:C
3.Relative permeability of material=
A.Flux density produced in vacuum
B.Flux density produced in material
C.Flux density production vacuum/Flux density producedin material
D.Flux density producedin material/Flux density producedin vacuum*
Ans:D
4.The tube of fluorescent lamp is filled with:
A.Mercury and Nitrogen
B.Mercury and Argon*
C.Nitrogen and Argon
D.Oxygen and Argon
Ans:B
5.Armature torque of a DC motor
A.EB la/N N-m
B.9.55 EB la/N N-m*
C.9.55 EB la/N N
D.Ebla/N N
Ans:B
6.Transformers are rated with:
A.KW
B.MW
C.KVA*
D.KVAR
Ans:C
7.Frequency of rotor current of 3 phase induction motor is:
A.Slip x Frequency of stator current*
B.Frequency of rotor current
C.Slip/Frequency of stator current
D.Frequency of stator current/slip
Ans:A
8.-----------is known as universal gate
A.AND gate
B.NAND gate*
C.OR gate
D.NOT gate
Ans:B
9.1 Kwh=
A.36 x 102J
B.36 x 103J
C.36 x 104J
D.36 x 105J*
Ans:D
10.IE:IB:IC::
A.1:a:(1+a)
B.1:(I-a):a*
C.1:(1+a):a
D.1:a:(1-a)
Ans:B
11.Number of parallel path in wave winding is:
A.3
B.4
C.6
D.2*
Ans:D
12.Zener diodes are commonly used as:
A.Rectifier
B.Amplifier
C.Voltage regulator*
D.Filter
Ans:C
13.Which is secondary cell?
A.Dry cell
B.Leclanche cell
C.Voltaic cell
D.Lead acid cell*
Ans:D
14.1 nF=
A.10-6F
B.10-9F*
C.109F
D.106F
Ans:B
15.The time taken by an alternating quantity to complete one cycle:
A.Time period*
B.Frequency
C.Angular velocity
D.Time constant
Ans:A
16.Speed of dc motor is directly proportional to -------and inversely proportional to:
A.Flux,back emf
B.Current,back emf
C.Back emf,flux*
D.Back emf,voltage
Ans:C
17.If capacitor are connected in series,effective capacitance is:
A.C=C1+C2+C3+-------
B.1/C=1/C1+1/C2+1/C3+------*
C.C=1/C1+1/C2+1/C3+---
D.1/C=1/C1+1/C2+1/C3+1/C4+----
Ans:B
18.Watts=
A.VA cos f*
B.VA sin f
C.VA tan f
D.VA cot f
Ans:A
19.EMF equation of DC generator is:
Ans:-
20.Admittance is the --------of conductance and susceptance
A.Arithmetic sum
B.Arithmetic difference
C.Vector sum*
D.Reciprocal
Ans:C
21.Which has negative temperature coefficient of resistance?
A.Coppor
B.Aluminium
C.Iron
D.Carbon*
Ans:D
22.Which is class Y insulating material?
A.Mica
B.Cotton*
C.Porcelain
D.Asbestos
Ans:B
23.Charge of an electron is:
A.6.242 x 10-18
B.6.242 x 10-18C
C.1.602x10-19C*
D.1.602x10-16C
Ans:C
24.Atomic number is ,the number of:
A.Neutrons
B.Protons and neutrons
C.Valence electrons
D.Electrons*
Ans:D
25.Solder is the mixture of:
A.Tin and Lead*
B.Copper and Tin
C.Copper and Lead
D.Iron and Lead
Ans:A
26.IN 4007 is semi conductor diode.Here 1N represents:
A.Forward current
B.Voltage drop
C.One layer
D.One PN junction*
Ans:D
27.Colour code for 47 Ohm resistor with +-% tolerance:
A.Yellow-Violet-Black-Gold*
B.Yellow-Black-Violet-Gold
C.Yellow-Violet-Brown-Gold
D.Yellow-Violet-Brown-Silver
Ans:A
28.Two current carrying conductors placed side by side,experience a force of attraction:
A.When current direction of both conductors are same*
B.When current direction of both conductors are opposite
C.Independent of the direction of currents
D.Only when one conductor is carrying current
Ans:A
29.Fire caused by LPG is--------Fire:
A.Class B
B.Class A
C.Class D
D.Class C*
Ans:D
30.Which motor is used in portable drilling machine?
A.Induction motor
B.DC series motor
C.Universal motor*
D.Shaded pole motor
Ans:C
31.Negative plate of lead acid cell:
A.Carbon
B.Spongy lead*
C.Lead peroxide
D.Cadmium
Ans:B
32.Ammeter shunt is----------resistance
A.High
B.Medium
C.Low*
D.Very High
Ans:C
33.Melting point of copper:
A.23050C
B.6630C
C.10830C*
D.30750C
Ans:C
34.18SWG=-------mm
A.1.22*
B.1.42
C.0.91
D.0.61
Ans:A
35.Electrolyte used in Edison cell:
A.H2SO4
B.Hcl
C.KOH*
D.MNO2
Ans:C
36.CT is used for measuring:
A.Voltage
B.Frequency
C.Power factor
D.Alternating current*
Ans:D
37.Unit if reluctance:
A.Ampere Turns/Weber*
B.Weber Turns
C.Henry
D.Weber Turns/Ampere
Ans:A
38.Energy stored in inductor is:
A.W=1/4 LI2
B.W=1/2 LI2*
C.W=1/2 L2I
D.W=1/2 L2I2
Ans:B
39.What is the capacitance of a capacitor that requires 0.9 C to charge it to 30V:
A.0.003 F
B.0.3 F
C.0.03 F*
D.0.3 x10-3F
Ans:C
40.Specific gravity of a fully charged load acid cell is approximately:
A.1.18
B.1.21*
C.1.17
D.1.16
Ans:B
41.Inductive reactance of a coil having inductance 4H:
A.796x10-6 Ohm
B.1256 Ohm*
C.314 Ohm
D.628 Ohm
Ans:B
42.Which of the following equation is wrong?
A.P=VI
B.P=I2R
C.P=V2/R
D.P=V/R2*
Ans:D
43.Capacitive reactance=
A.Xc=2 pie FC
B.Xc=2 pie Square root of FC
C.Xc=1/4 Pie FC
D.XC=1/2pie FC*
Ans:D
44.Admittance,Y=
A.1/Z*
B.1/XL
C.1/XC
D.1/R
Ans:A
45.Susceptance,b=
A.R/Z
B.X/Z2*
C.R/Z2
D.X/Z
Ans:B
46.Two Wattmeters W1 and W2 are connected in a 3 phase circuit to measure 1 KW load 0.5 PF.Which of the following reading will be correct?
A.W reads 500 W,W2 reads 500 W
B.W1 reads 1200 W,W2 attempt to read negative value
C.W1 reads 1000 W,W2 reads zero*
D.W1 reads 750 W,W2 reads 250 W
Ans:C
47.Polarised electrolytic----Aluminium capacitors are designed to have DC working voltage in the range of-------V
A.2000-1600
B.5-500*
C.0-200
D.3-125
Ans:B
48.Time period of 240 V ac supply in India is:
A.0.02 seconds*
B.50 Hz
C.0.002 seconds
D.55 Hz
Ans:A
49.Internal diameter of pipe earthing electrode should not be less that------mm
A.28
B.76
C.38*
D.19
Ans:C
50.In PTC resistor,as the temperature increases,the resistance:
A.Increase linearly
B.Increases non linearly*
C.Decreases linearly
D.Decreases non linearly
Ans:B
51.Which is active component?
A.Capacitor
B.Diode*
C.Inductor
D.Resistor
Ans:B
52.BY 127 is a:
A.PNP transistor
B.NPN transistor
C.TRIAC
D.Semi conductor diode*
Ans:D
53.Colour of silica gel changes to ------as it absorbs moisture from air
A.White
B.Blue*
C.Pink
D.Yellow
Ans:B
54.Synchronous speed of a 3 phase,4 pole,50 Hz induction motor:
A.1500 rpm*
B.1440 rpm
C.3000 rpm
D.2880 rpm
Ans:A
55.Electric charge is equal to:
A.It*
B.I/t
C.I2/t
D.I2/t
Ans:A
56.Limiting temperature of F class insulating material:
A.2250C
B.1050C
C.1200C
D.1550C*
Ans:D
57.Non uniform distribution of variable currents is solid conductors resulting in an increase in the current density near the surface:
A.Corona
B.Skin effect*
C. Joule effect
D.Eddy current
Ans:B
58.Pick the correct one:
A.Power=VQ/t*
B.Power=VQ/t
C.Power=VIt
D.Power=VI/t
Ans:A
59.One metric HP=---------Watts
A.746
B.756
C.735.5*
D.756.5
Ans:C
60.--------helps to find out the direction of current in the conductor of a generator.
A.Cork screw rule
B.Right hand thumb rule
C.Fleming’s left hand rule
D.Fleming’s right hand rule*
Ans:D
61.When two resistors are connected in series total resistance is 8 W and when connected in parallel,equivalent resistance is 2W.Value of each resistance are:
A.5W and 3W
B.6W and 2W
C.4W and 4W*
D.7W and 1W
Ans:C
62.An MI volt meter reads—value
A.Peak
B.Average
C.Rms*
D.Peak to peak
Ans:C
63.Inductance,L=
A.L=XL/2 pie F*
B.L=2pFXL
C.L=FXL/2 pie
D.L=F/2 pie XL
Ans:A
64.One cycle is ----------electrical degrees
A.180
B.270
C.90
D.360*
Ans:D
65.RMS value =-----------x Maximum value
A.0.636
B.0.85
C.0.607
D.0.707*
Ans:D
66.Which of the following is used in ceiling fan?
A.Universal motor
B.Synchronous motor
C.Series motor
D.Induction motor*
Ans:D
67.Active power in 3 phase circuit is:
A.Square root of 3 VLILcos f*
B.3 VLILcos f
C.Square root of 3 VphIphcos f
D.Square root of 3 VphIphsin f
Ans:A
68.Unit of luminous intensity:
A.Lumen
B.Lux
C.Lumen/m2
D.Candela*
Ans:D
69.The power factor of pure resistive circuit is:
A.Zero
B.Leading
C.Lagging
D.Unity*
Ans:D
70.Illumination of a surface is inversely proportional to:
A.Luminous intensity
B.Distance from the source
C.Square of the distance from the source*
D.Total Lumen
Ans:C
71.The pitch of wave winding is:
A.YB-YF
B.YB
C.YB+YF*
D.YF
Ans:C
72.Generator efficiency is maximum when:
A.Variable loss is minimum
B.Constant loss=variable loss*
C.Constant loss is minimum
D.Costant loss is half of the variable loss
Ans:B
73.Form factor=
A.Rms value/avg value*
B.Avg.value/rms value
C.Rms value/peak value
D.Peak value/rms value
Ans:A
74.Resultant flux of 3 phase induction motor is:
A.Square root of 3/2 phi m
B.3/2 phi m*
C.3 fm
D.2 fm
Ans:B
75.Maximum number of electrons in valence shell of an atom is
A.3
B.6
C.8*
D.16
Ans:C
76.Resonant frequency of an ac series circuit is:
A.1/2 p Square root of LC*
B.1/4 p Square root of LC
C.1/4 p LC
D.1/2 p LC
Ans:A
77.Insulation resistance can be measured using:
A.Ohm-meter
B.Multimeter
C.Clampmeter
D.Megger*
Ans:D
78.Absolute permeability m0=
A.4px10-7H/m*
B.2px10-7H/m
C.4px10-1414H/m
D.2px10-14 H/m
Ans:A
79.Two watt meter method of power measurement is suitable for:
A.Balanced load only
B.Unbalanced load
C.Both balanced and unbalanced load*
D.Delta connected load
Ans:C
80.Ward-Leonard system is used for:
A.Voltage regulation of transformer
B.Speed control of dc motor*
C.Excitation of alternator
D.Voltage regulation of alternator
Ans:B
81.The famous football player Johan Cruyff,who died on 24th March of 2016 belonged to which country?
A.Holand
B.England
C.Brazil
D.Netherland*
Ans:D
82.In which State Bharath Heavy Electricals Limited started 600 Jaipur Thermal power plant?
A.Rajasthan
B.Telengana*
C.Gujarath
D.Tamil Nadu
Ans:B
83.Whom among the following Lok Sabha speaker wrote “Indian Parliamentary Diplomacy-Speaker’s-Perspective”?
A.Sumithra Mahajan
B.J.B.Mavlankar
C.P.A.Sangma
D.Mira Kumar*
Ans:D
84.In which state India’s First River linking Project named ‘Pattiseema Lift Irrigation Project’situated?
A.Karnataka
B.Andhra Pradesh*
C.Gujarath
D.Maharashtra
Ans:B
85.Which day is observed as ‘International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade?
A.March 10
B.March 15
C.March 20
D.March 25*
Ans:D
86.In which country Mount Everest located?
A.India
B.China
C.Bhutan
D.Nepal*
Ans:D
87.Which country contributed HORTUS MALABARICUS to the world?
A.England
B.Dutch*
C.Portugal
D.France
Ans:B
88.Which Travancore ruler came to the known as “Dharma Raja”?
A.Chithira Thirunal Balarama Varma
B.Anizhamthirunal Marthanda Varma
C.Sreemollam Thirunal Rama Varma
D.Karthika Thirunal Rama Varma*
Ans:D
89.The Metropolitan city of India nearest to the equator is:
A.Chennai*
B.Mumbai
C.Delhi
D.Calcutta
Ans:A
90.The Indian State which never share its boundary with Pakistan?
A.Rajasthan
B.Gujarat
C.Himachal Pradesh*
D.Punjab
Ans:C
91.On the banks of which river Delhi situated?
A.Narmada
B.Yamuna*
C.Ganga
D.Kosi
Ans:B
92.Who given the slogan”Do or Die”?
A.Mahatma Gandhi*
B.Balagangadhara Tilak
C.Jawaharlal Nehru
D.Raja Ram Mohan Roy
Ans:A
93.The book ‘India War of Independence’is written by:
A.S.N.Sen
B.R.C.Majumdar
C.S.B.Chaudhary
D.V.D.Savarkar*
Ans:D
94.In which year partition of Bengal occurred?
A.1907
B.1905*
C.1885
D.1916
Ans:B
95.Who among the following participated in all three Round Table Conference?
A.Madan Mohan Malaviya
B.Sardar Vallabhai Patel
C.Jawaharlal Nehru
D.B.R.Ambedkar*
Ans:D
96.Who founded ‘Samath wasumajam’?
A.Ayya Vaikundar*
B.Thycaud Ayya
C.Chattambi Swamikal
D.Dr.Palpu
Ans:A
97.Who was the founder and publisher of ‘Swadeshabhimani’?
A.Kumaranasan
B.T.K.Madhavan
C.Vakkom Moulavi*
D.Ramakrishna Pilla
Ans:C
98.Who is known as”Lincoln of Kerala”?
A.Pandit Karuppan
B.Sree Narayana Guru*
C.V.T.Bhattathiripad
D.K.Kelappan
Ans:B
99.Who called Kumaran Ashan as “Viplavathinte Sukra Nakshathram”?
A.Mannathu Padmanabhan
B.Dr.Palpu
C.Joseph Mundasseri*
D.Mahatma Gandhiji
Ans:C
100.Who wrote the work “Anandasutram”?
A.Brahmananda Yogi*
B.Chattambi Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Ayyankali

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email