8 December 2016

// // Leave a Comment

SSC DATA ENTRY OPERATOR & LDC EXAM DECEMBER 2011

SSC DATA ENTRY OPERATOR & LDC EXAM DECEMBER 2011
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM DECEMBER 2011(DOWNLOAD AVAILABLE)
BUY NOW

1.Elasticity of demand measures the responsiveness of the quantity demanded of a good to a?
A.Change in the price of the good*
B.Change in the price of substitutes
C.Change in the price of the complements
D.Change in the price of joint products
Ans:A

2.Consumption function expresses the relationship between consumption and
A.Savings
B.Income*
C.Investment
D.Price
Ans:B
3.’Mixed economy’refers to
A.The co-existence of heavy,small scale and cottage industries
B.The promotion of agriculture as well as cottage industries
C.The co-existence of rich as well as poor
D.The co-existence of public as well as private sector*
Ans:D
4.Which of the following is not a fixed cost?
A.Salaries of administrative staff
B.Rent of factory building
C.Property taxes
D.Electricity charges*
Ans:D
5.Which of the following would not constitute an economic activity in Economics?
A.A teacher teaching students in his college
B.A teacher teaching students in a coaching
C.A teacher teaching his own daughter at home*
D.A teacher teaching students under Sarva Shiksha Abhiyan Scheme
Ans:C
6.Zero hour is at the discretion of
A.Prime Minister
B.Speaker*
C.Opposition leader
D.President
Ans:B
7.The Judges of High Court are administered oath of office by
A.The Chief Justice of High Court*
B.The President of India
C.The Chief Justice of India
D.Governor of the State
Ans:A
8.Which slogan was given by the French Revolution to the would?
A.Liberty,Authority,Equality
B.Liberty,Equality,Fraternity*
C.Liberty,Law,Fraternity
D.Tradition,Authority,Law
Ans:B
9.The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of
A.The  Prime Minister
B.The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union*
C.The Council of Ministers of the Union
D.Parliament
Ans:B
10.Parliament exercises council over public expenditure through
A.Advocate General
B.Comptroller and Auditor General*
C.Commerce Minister
D.Finance Minister
Ans:B
11.Who was the court poet of Harsha Vardhana?
A.Bhani
B.Ravi Kirti
C.Bana*
D.Vishnu Sharma
Ans:C
12.The ‘Poorna Swaraj’ resolution was adopted in the annual session of the Indian National Congress held at
A.Bombay
B.Lahore*
C.Calcutta
D.Madras
Ans:B
13.In which of the following countries were Buddha’s idols disfigured and removed recently?
A.Pakistan
B.Turkey
C.Afghnistan*
D.Iran
Ans:C
14.’Go back to Vedas’This call given by
A.Ramakrishna Paramahamsa
B.Vivekananda
C.Jyotiba Phole
D.Dayanand Saraswati*
Ans:D
15.Which of the following pairs is incorrect?
A.Babar vs.Sangram Singh
B.Sher Shah vs.Humayun
C.Chengiz Khan vs.Alauddin Khilji*
D.Akbar vs.Hemu
Ans:C
16.The natural gaps across the mountains which provide routers are called:
A.Peaks
B.Dunes
C.Plateaus
D.Passes*
Ans:D
17.Jhumming is shifting agriculture practical in
A.North-eastern India*
B.South-western India
C.South-eastern India
D.Northern India
Ans:A
18.Frontal Rain is caused by
A.Convection currents
B.Winds from sea
C.Cyclonic activity*
D.Condensation of water evaporated from mountains
Ans:C
19.The Palk Strait lies between
A.Bay of Bengal and Gulf of Mannar*
B.Andaman and Nicobar Islands
C.Rann of Kutch and Gulf of Khambhat
D.Lakshadweep and Maldives
Ans:A
20.Match the following:
Rivers                                          Towns
a.Gomti                                   1.Guwahati
b.Brahmaputra                       2.Rajahmundry
c.Godavari                               3.Tiruchirapalli
d.Kaveri                                    4.Lucknow
      a     b       c      d
 A.3       4       2     1
B.2        1       3     4
C.4        1        2     3*
D.4        2        1     3
Ans:C
21.The example of hermaphrodite animal in which cross fertilization occurs is
A.Hydra
B.Ascaris
C.Earthworm*
D.Silkworm
Ans:C
22.Blubber is
A.A milky secretion of rubber plant
B.A layer of thick fat*
C.A device to trap insects by some aquatic plants
D.Fungal infection of rice plants
Ans:B
23.The coding segment of DNA is called
A.Codon
B.Muton
C.Intron
D.Exon*
Ans:D
24.Fat soluble vitamins are
A.Tocopherol,Niacin,Cyanocobalamin
B.Calciferol,Carotene,Tocopherol*
C.Ascorbic acid,Calciferol,Riboflavin
D.Thiamine,Carotene,Biotin
Ans:B
25.Silk is produced by
A.Egg of a silkworm
B.Pupa of silkworm
C.Larva of silkworm*
D.Insect itself
Ans:C
26.Which of the following is an egg laying mammal
A.Bat
B.Leafy anti-eater
C.Whale
D.Spiny anti-eater*
Ans:D
27. A transformer works with
A.Alternating current only*
B.Direct current only
C.Both AC and DC
D.Any signal
Ans:A
28.In the Earth,the weight of a body is maximum at the
A.North Pole
B.South Pole
C.Equator
D.Surface*
Ans:D
29.The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is
A.Remote sensing*
B.Remote control
C.Remote accessing
D.Space shuttle
Ans:A
30.The head mirror used by E.N.T.doctors is
A.Concave*
B.Convex
C.Plane
D.Plane-convex
Ans:A
31.A__________is a high speed network that connects local networks in a city or town
A.LAN
B.MAN*
C.WAN
D.TAN
Ans:B
32.PDA stands for
A.Personal Digital Assistant*
B.Personal Development Agency
C.Personal Data Authority
D.Personal Data Array
Ans:A
33.Which of the following statements are correct about chloroform?
1.Liquid fuel
2.Anaesthetic in nature
3.Produces phosgene
4.Fire Extinguisher
A.1,2
B.1,3
C.2,3*
D.4,1
Ans:C
34.Which of the following is not a method of preparing oxygen?
A.Electrolysis of water
B.Fractional distillation of liquid air
C.Decomposition of potassium permanganate
D.Decomposition of manganese dioxide*
Ans:D
35.Which one of the following is not a characteristic feature of alloys?
A.Compounds*
B.Mixtures
C.Solutions
D.Homogeneous systems
Ans:A
36.Permanent hardness of water may be removed by addition of
A.Alum
B.Sodium carbonate*
C.Lime
D.Pottassium Permaganate
Ans:B
37.Global warming is expected to result in
A.Increase in level of sea
B.Change in crop pattern
C.Change in coastline
D.Each of the above*
Ans:D
38.Man can maintain an ecological balance in the biosphere by
A.Deforestation
B.Developing new breeds of cultivated plants and domesticated animals
C.Using insecticides and pesticides
D.Understanding the delicate balance in the relative number of organisms*
Ans:D
39.Smog is a combination of
A.Air and water vapour
B.Water and smoke
C.Fire and water
D.Smoke and fog*
Ans:D
40.Of the following,which one pollutes the air of  a big city?
A.Copper
B.Chromium
C.Lead*
D.Cadmium
Ans:C
41.Which State is famous for step-wells?
A.Maharashtra
B.Gujarat*
C.Orissa
D.Manipur
Ans:B
42.First Indian Arctic Expedition was launched in the year
A.2004
B.2005
C.2006*
D.2007
Ans:C
43.The river on which the reservoir for Indira Gandhi Canal has been built is
A.Sutlej*
B.Ravi
C.Luni
D.Jhelum
Ans:A
44.Bihu is a festival that is observed in
A.West Bengal
B.Maharashtra
C.Assam*
D.Tamil Nadu
Ans:C
45.Bharat Ratna is designed like the leaf of
A.Banyan tree
B.Peepal tree*
C.Coconut tree
D.Sandalwood tree
Ans:B
46.In which of the following States,is Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011 Census,this lowest?
A.Haryana
B.Punjab*
C.Bihar
D.Uttar Pradesh
Ans:B
47.Which team advanced to the Copa America Final 2011 without winning any of its five matches in open play?
A.Brazil
B.Paraguay*
C.Venezuela
D.Peru
Ans:B
48.Which one of the following is in fact not a garden?
A.Hanging Gardens(Mumbai)
B.Eden Gardens(Kolkata)*
C.Vrindavan Gardens(Mysore)
D.Khusro Gardens(Lucknow)
Ans:B
49.The book “The Audacity of Hope”has been written by
A.Nayantara Sehgal
B.Aravind Adiga
C.Vikram Seth
D.Barack Obama*
Ans:D
50.ISRO is the abbreviation for
A.Indian Scientific Research Organisation
B.Indian Space Research ORganisation*
C.International Space Research Organisation
D.International Scientific Research Organisation
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email