27 January 2017

// // Leave a Comment

LINEMAN(N.C.A),P.W.D.ELECTRICAL WING ONLINE EXAM 16-01-2017

LINEMAN(N.C.A),P.W.D.ELECTRICAL WING ONLINE EXAM
EXAM DATE:16-01-2017

PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Kaziranga,the famous sanctuary of Assam is famous for:
A.Tigers
B.Rhinos
C.Lions
D.Elephants
Ans:B

2.In which of the following states is Tungabhadra project of irrigation?
A.Andhra Pradesh
B.Bihar
C.Tamil Nadu
D.Maharashtra
Ans:A
3.According to census 2011 the sex ratio in India is:
A.980
B.960
C.940
D.930
Ans:C
4.Which of the following project started to ensure integrated development of children upto 5 years?
A.SSA
B.RMSA
C.NSPS
D.ICDS
Ans:D
5.The nationalized leader who was killed in a police lathicharge in 1928 was:
A.Madan Mohan Malaviya
B.Lala Lajpat Rai
C.Swami Sahajanand
D.Suryasen
Ans:B
6.The Resolution of Non-cooperation Movement was passed in which special session of Indian National Congress
A.Calcutta
B.Kanpur
C.Nagpur
D.Bombay
Ans:A
7.The Indian National Congress celebrated the Independence Day for the first time on:
A.August 15,1947
B.January 26,1950
C.January 1,1937
D.January 26,1930
Ans:D
8.Separate electorate for Muslims were first introduced through the following reforms
A.Montegue-Chelmsford reforms
B.Government India Act of 1935
C.Minto-Morley Reforms
D.Council Act of 1892
Ans:C
9.In which part of the Kerala Oranges are grown?
A.Nelliyampathy
B.Munnar
C.Kasaragod
D.Muthanga
Ans:A
10.Kabani one of the east flowing rivers of Kerala flows into:
A.Tamil Nadu
B.Karnataka
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra
Ans:B
11.Vagbhatananda started the Journal for Propagation of Nationalist ideas:
A.Prachina Malayalam
B.Akilathirattu
C.Atmavidya kahalam
D.Deepika
Ans:C
12.Who formed Nair Samudhaya Bhruthya Jana Sangam in 1914?
A.K.Kelappan
B.K.P.Kesava Menon
C.K.Ramakrishna Pillai
D.Mannath Padmanabhan
Ans:D
13.Who put forward the famous teachings ‘progress through the education,strengthen through Organisation’?
A.Chattampi Swamikal
B.Sri Narayana Guru
C.Dr.Palpu
D.Ayyankali
Ans:B
14.Who is the author of the work ‘Jathikkummi’?
A.K.P.Karuppan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Vaikunda Swamikal
D.Chattampi Swamikal
Ans:A
15.Who was the founder of ‘Yogakshema Sabha’?
A.E.M.S.Namboodiripad
B.V.T.Bhattathiripad
C.K.P.Kesava Menon
D.K.P.Padmanabha Menon
Ans:B
16.Who is the interim President of Brazil declared ‘South America’s first Olympic Games Open at Rio 2016?
A.Dilma Rousseff
B.Carlos Nuzman
C.Michel Temer
D.Gisele Bundehen
Ans:C
17.Who is the one of the members of NITI Aayog?
A.Arundhathi Bhattacharya
B.Ashok Kemka
C.G.R.Aloria
D.Ramesh Chand
Ans:D
18.Who is the present Chairman of Kerala Sahitya Akademi?
A.KPAC Lalitha
B.Beena Paul
C.Lenin Rajendran
D.Vaishaken
Ans:D
19.Who won the men’s singles title in the 2016 Wimbledon Tennis?
A.Andy Murray
B.Novak Djokovic
C.Rafel Nadal
D.Wavarinka
Ans:A
20.Which among the following was not the important works of Mahasweta Devi?
A.Rudali
B.Jansir Rani
C.India Another Millenium
D.Aranyer Adhikar
Ans:C
21.Which type of motor is generally used in a portable drilling machine?
A.Repulsion motor
B.Universal motor
C.Capacitor run motor
D.Shaded pole motor
Ans:B
22.Lead is prepared from the ore of :
A.Bauxite
B.Blast
C.Hematite
D.Galena
Ans:D
23.Which of the material is used to fix the screw on concrete wall and ceiling?
A.Link clips
B.Bushings
C.Rowl plug
D.Saddles
Ans:C
24.Insulation resistance is measured in:
A.Kilo ohms
B.Mega ohms
C.Megawatts
D.Kilowatts
Ans:B
25.In an energy meter the holes on the aluminium disc helps to:
A.Reduce the friction
B.Reduce the weight of the disc
C.Prevent creeping
D.Reduce the resistance
Ans:C
26.Watt hour meter is classified as a:
A.Integrating Instrument
B.Deflecting Instrument
C.Recording Instrument
D.Indicating Instrument
Ans:A
27.Efficiency of a Secondary cell is:
A.Impedance hour efficiency
B.Ampere hour efficiency
C.Resistance hour efficiency
D.Volt hour efficiency
Ans:B
28.Which class of insulator is Mica?
A.Class F
B.Class A
C.Class B
D.Class C
Ans:D
29.The slip rings are made of:
A.Aluminium
B.Silver
C.Copper
D.Cast iron
Ans:C
30.The operating temperature of a gas filled lamp is about--------
A.2500 Degree C
B.3000 Degree C
C.2000 Degree C
D.2700 Degree C
Ans:D
31.If the speed of DC shunt motor increases the back emf:
A.Decreases
B.Constant
C.Decreases  and then increases
D.Increases
Ans:D
32.To check the Internal and External radius of work pieces which tool is used?
A.Radius gauges
B.Centre punch
C.Scriber
D.Callipers
Ans:A
33.Universal Motor requires:
A.AC only
B.DC only
C.AC and DC
D.DC and shunt type
Ans:C
34.All the sides of parallelogram are equal is called---------
A.Trapezium
B.Rhombus
C.Polygon
D.Rectangle
Ans:B
35.Gun  metal is an alloy of-------and --------
A.Copper,Aluminium,Zinc
B.Copper,Tin,Zinc
C.Iron,Copper,Tin
D.Iron,Tin,Zinc
Ans:B
36.1 Kg weight=--------
A.9 Newtons
B.10.8 Newtons
C.9.8 Newtons
D.8.5 Newtons
Ans:C
37.Torque’=’
A.Force’xx’Acceleration
B.Force ‘xx’Distance
C.Force’xx’Radius
D.Force’xx’Speed
Ans:C
38.Aluminium ore is------
A.Bauxite
B.Antimony
C.Graphite
D.Galena
Ans:A
39.Freezing point of mercury is----
A.35 Degree C
B.36 Degree C
C.38 Degree C
D.39 Degree C
Ans:D
40.The ability of material to deform without breaking is called:
A.Plasticity
B.Elasticity
C.Ductility
D.Malleability
Ans:A
41.Whenever heat is developed in a conductor it is governed by the:
A.Lenz’s Law
B.Ampere’s Law
C.Joule’s Law
D.Newton’s Law
Ans:C
42.Squirrel cage induction motor is a:
A.High starting torque motor
B.Low starting torque motor
C.Both(1)and (2)
D.None of the above
Ans:B
43.Which are fundamental units?
A.CGS,FPS and MKS
B.MKS,MKSA and CGS
C.CGS,FPS and SI
D.FPS and MKS
Ans:A
44.The flux density is the flux divided by:
A.Conductivity
B.Permeability
C.Area of cross section
D.Area of the current carrying conductor
Ans:C
45.A pure resistive circuit in AC follows the:
A.Ohm’s Law
B.Lenz’s Law
C.Faraday’s Law of electrolysis
D.Kirchhoff’s Law
Ans:A
46.Which of the following material has a negative temperature co-efficient of resistance?
A.Brass
B.Copper
C.Carbon
D.Aluminium
Ans:C
47.100 W and 40 W lamps are of the same voltage rating the resistance of 40 W lamp is-----
A.Higher
B.Lower
C.The same
D.Lower with AC higher with DC
Ans:A
48.Metric HP=
A.746 watts
B.746.5 watts
C.735.5 watts
D.735 watts
Ans:C
49.Which lamp will take more current?
A.40 watts 200 V
B.100 watts 24 V
C.1000 watts 230 V
D.100 watts 230 V
Ans:C
50.Star/Delta starter used in a:
A.DC Series
B.DC Shunt
C.AC single phase
D.Three phase Induction Motor
Ans:D
51.It is difficult to magnetise steel because of its:
A.Low permeability
B.High permeability
C.High density
D.High retentivity
Ans:A
52.One Farad is:
A.One Coulomb per volt
B.One volt per Coulomb
C.Joule per volt
D.Coulomb Joules
Ans:A
53.Which of the following acts as depolarizer in a Lechlanche cell?
A.Zinc Chloride
B.Carbon Powder
C.Manganese dioxide
D.Ammonium Chloride
Ans:C
54.What is the method of heat transfer accomplished in a hot water boiler?
A.Convection
B.Conduction
C.Radiation
D.None of the above
Ans:A
55.Which motor is suitable for rolling mills?
A.DC shunt motor
B.DC series motor
C.DC cumulative motor
D.DC differential motor
Ans:C
56.Composition of fuse wire:
A.Lead 40 tin 60
B.Lead 80 tin 20
C.Lead 50 tin 50
D.Lead 60 tin 40
Ans:D
57.Rated capacities of IC TP 300A switch:
A.500 V
B.1000 V
C.230 V
D.250 V
Ans:A
58.XC=
A.R-XL
B.2pi FI
C.2 pi FC
D.(1)/(2piFC)
Ans:D
59.The power factor of a purely resistive circuit is:
A.Zero
B.Unity
C.Leading
D.Lagging
Ans:B
60.In star connection line current=
A.Phase current
B.Square root of 3 phase current
C.Square root of 2 phase current
D.None of the above
Ans:A
61.Power transformers are designed to have maximum efficiency at:
A.Half load
B.No load
C.Little more than full load
D.Near full load
Ans:D
62.1 litre of water--------
A.980 gram
B.1000 gram
C.930 gram
D.910 gram
Ans:B
63.Melting point of copper is------
A.1230 Degree C
B.1085 Degree C
C.1088 Degree C
D.1083 Degee C
Ans:D
64.In H.S.S. 18:4:1 means-------
A.Tungsten:Vanadium:Chromium
B.Tungsten:Chromium:Vanadium
C.Vanadium:Tungsten:Chromium
D.Chromium:Vanadium:Tungsten
Ans:B
65.Which colour wire is recommended for earth connection as per ISI Code?
A.Red
B.Black
C.Blue
D.Green
Ans:D
66.What is the value of cos 0 Degree?
A.1
B.0
C.Square root of 2
D.Square root of 3
Ans:A
67.On which factors the frequency depends?
A.Directly proportional to speed and no.of poles
B.Inversely proportional to speed and no.of poles
C.Directly proportional to back emf
D.Directly proportional to applied voltage and back emf
Ans:A
68.What is the complete formula for frequency?
A.F=(PxxN)/(60)
B.F=(Ns-N)/(60)
C.F=(PxxE)/(120)
D.F=(PxxNS)/(120)
Ans:D
69.Where the Damper winding is placed in synchronous motor?
A.Shaft
B.Poles
C.Poleshoes
D.All of the above
Ans:C
70.Capacity of a capacitor filled in table fan or ceiling fan:
A.1 to 1.5 meu f
B.3 to 3.5 meu f
C.2.5 to 3 meu f
D.2 to 2.5 meu f
Ans:D
71.How the current coils and pressure coils are connected in megger?
A.At 90 Degree to each other
B.At 60 Degree to each other
C.At 45 Degree to each other
D.At 35 Degree to each other
Ans:A
72.Supertension cables from:
A.33000 Volt to 66000 Volt
B.1000 Volt 11000 Volt
C.11000 Volt to 22000 Volt
D.22000 Volt to 33000 Volt
Ans:D
73.The distance between two adjacent line poles is called:
A.Sag
B.Span
C.HSL
D.Guarding
Ans:B
74.The distance that must be provided between line conductors for 440 V:
A.50 cm-60 cm
B.45 cm-60 cm
C.45 cm-50 cm
D.30 cm-45 cm
Ans:D
75.Rotary converter runs at:
A.Below synchronous speed
B.Synchronous speed
C.Above synchronous speed
D.All of the above
Ans:B
76.A series RL circuit has a resistance of 30 Ohm and inductive resistance of 40 Ohm.The impedance is-------
A.70 Ohm
B.50 Ohm
C.10 Ohm
D.35 Ohm
Ans:B
77.The magnetic field produced in the stator of a three phase induction motor rotates at------
A.Rotating speed
B.Synchronous speed
C.Asynchronous speed
D.Slip speed
Ans:B
78.The meter used to measure the temperature of furnace is:
A.Hydrometer
B.Hygrometer
C.Pyrometer
D.Tachometer
Ans:C
79.The conduction in a JEFT is always by the:
A.Minority carriers
B.Majority carriers
C.Holes
D.Electrons
Ans:B
80.FET is:
A.Unipolar device
B.Bipolar device
C.Half Power device
D.All of the above
Ans:A
81.The Binary number system has a radix of:
A.10
B.2
C.16
D.8
Ans:B
82.Class Y insulation temperature assigned----------Range
A.105 Degree C
B.120 Degree C
C.90 Degree C
D.130 Degree C
Ans:C
83.In an inductive load power factor:
A.Zero
B.Leading
C.Lagging
D.Both
Ans:C
84.Form factor of an Electric Current:
A.2
 B.1.11
C.1.44
D.1.732
Ans:B
85.Intermediate switches are used to control:
A.One lamp two places
B.One lamp one place
C.2 lamp one place
D.More lamp from different places
Ans:D
86.What is used for making guide holes drilling in metals?
A.Centre punch
B.Ratchet Brace
C.Auger-bit
D.Hand Drill
Ans:A
87.Upto how much voltage is medium?
A.Upto 250 V
B.Upto 560 V
C.Upto 1100 V
D.Upto 440 V
Ans:B
88.Nichrome is widely used for:
A.Transformer winding
B.Circuit connections
C.Heater coils
D.Lamp filaments
Ans:C
89.The resistance of a conductor on increasing the temperature:
A.Increases
B.Decreases
C.Constant
D.Varies
Ans:A
90.The unit for flux density is:
A.Henry/m^2
B.Newton/m^2
C.Webers/m^2
D.None of the above
Ans:C
91.The magnetic potential in a magnetic circuit can be measured in terms of:
A.Farads
B.Coulombs
C.EMF
D.MMF
Ans:D
92.Which one of the following capacitors is only suitable for direct voltage?
A.Aluminium full capacitor
B.Metalic paper capacitor
C.Unpoled aluminium electrolyte capacitor
D.Poled aluminium electrolyte capacitor
Ans:D
93.Which resistor is commonly used for general purpose application?
A.Wire-wound resistors
B.Carbon resistors
C.Metal film resistors
D.Carbon film resistors
Ans:B
94.To solder resistors on a PCB the soldering iron wattage should be:
A.25
B.60
C.150
D.240
Ans:A
95.Intermediate frequency transformers use:
A.Iron core
B.Ferrite core
C.Air core
D.Both iron core and Air core
Ans:B
96.In a DC circuit capacitor acts like a:
A.Open circuit
B.Inductance
C.Short Circuit
D.Resistance whose value depends on the dielectric material
Ans:A
97.Which one of them is not a semi conductor?
A.Silicon
B.Germanium
C.Carbon
D.Galium arsenide
Ans:D
98.The process of adding impurities to a pure semiconductors is known as:
A.Diffusion
B.Forming
C.Doping
D.Etching
Ans:C
99.When a germanium diode is connected in forward biased mode the voltage across the diode will be:
A.Zero
B.0.7 Volt
C.Equal to applied voltage
D.0.3 Volt
Ans:D
100.The function of a diode can be compared with a:
A.Replay
B.Switch
C.Inductor
D.Fuse
Ans:B





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email