1.Kaziranga,the
famous sanctuary of Assam is famous for: 
A.Tigers 
B.Rhinos 
C.Lions 
D.Elephants 
Ans:B 
2.In
which of the following states is Tungabhadra project of irrigation? 
A.Andhra Pradesh 
B.Bihar 
C.Tamil Nadu 
D.Maharashtra 
Ans:A 
3.According
to census 2011 the sex ratio in India is: 
A.980 
B.960 
C.940 
D.930 
Ans:C 
4.Which
of the following project started to ensure integrated development of   children upto 5 years? 
A.SSA 
B.RMSA 
C.NSPS 
D.ICDS 
Ans:D 
5.The
nationalized leader who was killed in a police lathicharge in 1928 was: 
A.Madan
Mohan Malaviya 
B.Lala
Lajpat Rai 
C.Swami
Sahajanand 
D.Suryasen 
Ans:B 
6.The
Resolution of Non-cooperation Movement was passed in which special   session of Indian National Congress 
A.Calcutta 
B.Kanpur 
C.Nagpur 
D.Bombay 
Ans:A 
7.The
Indian National Congress celebrated the Independence Day for the first   time on: 
A.August
15,1947 
B.January
26,1950 
C.January
1,1937 
D.January
26,1930 
Ans:D 
8.Separate
electorate for Muslims were first introduced through the following   reforms 
A.Montegue-Chelmsford
reforms 
B.Government
India Act of 1935 
C.Minto-Morley
Reforms 
D.Council
Act of 1892 
Ans:C 
9.In
which part of the Kerala Oranges are grown? 
A.Nelliyampathy 
B.Munnar 
C.Kasaragod 
D.Muthanga 
Ans:A 
10.Kabani
one of the east flowing rivers of Kerala flows into: 
A.Tamil Nadu 
B.Karnataka 
C.Andhra
Pradesh 
D.Maharashtra 
VIDEO 
11.Vagbhatananda
started the Journal for Propagation of Nationalist ideas: 
A.Prachina
Malayalam 
B.Akilathirattu 
C.Atmavidya
kahalam 
D.Deepika 
Ans:C 
12.Who
formed Nair Samudhaya Bhruthya Jana Sangam in 1914? 
A.K.Kelappan 
B.K.P.Kesava
Menon 
C.K.Ramakrishna
Pillai 
D.Mannath
Padmanabhan 
Ans:D 
13.Who
put forward the famous teachings ‘progress through the   education,strengthen through Organisation’? 
A.Chattampi
Swamikal 
B.Sri
Narayana Guru 
C.Dr.Palpu 
D.Ayyankali 
Ans:B 
14.Who is
the author of the work ‘Jathikkummi’? 
A.K.P.Karuppan 
B.Sahodaran
Ayyappan 
C.Vaikunda
Swamikal 
D.Chattampi
Swamikal 
Ans:A 
15.Who
was the founder of ‘Yogakshema Sabha’? 
A.E.M.S.Namboodiripad 
B.V.T.Bhattathiripad 
C.K.P.Kesava
Menon 
D.K.P.Padmanabha
Menon 
Ans:B 
16.Who is
the interim President of Brazil declared ‘South America’s first Olympic   Games Open at Rio 2016? 
A.Dilma
Rousseff 
B.Carlos
Nuzman 
C.Michel
Temer 
D.Gisele
Bundehen 
Ans:C 
17.Who is
the one of the members of NITI Aayog? 
A.Arundhathi
Bhattacharya 
B.Ashok Kemka 
C.G.R.Aloria 
D.Ramesh
Chand 
Ans:D 
18.Who is
the present Chairman of Kerala Sahitya Akademi? 
A.KPAC
Lalitha 
B.Beena Paul 
C.Lenin Rajendran 
D.Vaishaken 
Ans:D 
19.Who
won the men’s singles title in the 2016 Wimbledon Tennis? 
A.Andy
Murray 
B.Novak
Djokovic 
C.Rafel
Nadal 
D.Wavarinka 
Ans:A 
20.Which
among the following was not the important works of Mahasweta Devi? 
A.Rudali 
B.Jansir
Rani 
C.India
Another Millenium 
D.Aranyer
Adhikar 
Ans:C 
21.Which
type of motor is generally used in a portable drilling machine? 
A.Repulsion
motor 
B.Universal
motor 
C.Capacitor
run motor 
D.Shaded
pole motor 
Ans:B 
22.Lead
is prepared from the ore of : 
A.Bauxite 
B.Blast 
C.Hematite 
D.Galena 
Ans:D 
23.Which
of the material is used to fix the screw on concrete wall and ceiling? 
A.Link clips 
B.Bushings 
C.Rowl plug 
D.Saddles 
Ans:C 
24.Insulation
resistance is measured in: A.Kilo ohms 
B.Mega ohms 
C.Megawatts 
D.Kilowatts 
Ans:B 
25.In an
energy meter the holes on the aluminium disc helps to: 
A.Reduce the
friction 
B.Reduce the
weight of the disc 
C.Prevent
creeping 
D.Reduce the
resistance 
Ans:C 
26.Watt
hour meter is classified as a: 
A.Integrating
Instrument 
B.Deflecting
Instrument 
C.Recording
Instrument 
D.Indicating
Instrument 
Ans:A 
27.Efficiency
of a Secondary cell is: 
A.Impedance
hour efficiency 
B.Ampere
hour efficiency 
C.Resistance
hour efficiency 
D.Volt hour
efficiency 
Ans:B 
28.Which
class of insulator is Mica? 
A.Class F 
B.Class A 
C.Class B 
D.Class C 
Ans:D 
29.The
slip rings are made of: 
A.Aluminium 
B.Silver 
C.Copper 
D.Cast iron 
Ans:C 
30.The operating
temperature of a gas filled lamp is about-------- 
A.2500
Degree C 
B.3000
Degree C 
C.2000
Degree C 
D.2700
Degree C 
Ans:D 
31.If the
speed of DC shunt motor increases the back emf: 
A.Decreases 
B.Constant 
C.Decreases  and then increases 
D.Increases 
Ans:D 
32.To
check the Internal and External radius of work pieces which tool is used? 
A.Radius
gauges 
B.Centre
punch 
C.Scriber 
D.Callipers 
Ans:A 
33.Universal
Motor requires: 
A.AC only 
B.DC only 
C.AC and DC 
D.DC and
shunt type 
Ans:C 
34.All
the sides of parallelogram are equal is called--------- 
A.Trapezium 
B.Rhombus 
C.Polygon 
D.Rectangle 
Ans:B 
35.Gun  metal is an alloy of-------and -------- 
A.Copper,Aluminium,Zinc 
B.Copper,Tin,Zinc 
C.Iron,Copper,Tin 
D.Iron,Tin,Zinc 
Ans:B 
36.1 Kg
weight=-------- 
A.9 Newtons 
B.10.8
Newtons 
C.9.8
Newtons 
D.8.5
Newtons 
Ans:C 
37.Torque’=’ 
A.Force’xx’Acceleration 
B.Force ‘xx’Distance 
C.Force’xx’Radius 
D.Force’xx’Speed 
Ans:C 
38.Aluminium
ore is------ 
A.Bauxite 
B.Antimony 
C.Graphite 
D.Galena 
Ans:A 
39.Freezing
point of mercury is---- 
A.35 Degree
C 
B.36 Degree
C 
C.38 Degree
C 
D.39 Degree
C 
Ans:D 
40.The
ability of material to deform without breaking is called: 
A.Plasticity 
B.Elasticity 
C.Ductility 
D.Malleability 
Ans:A 
41.Whenever
heat is developed in a conductor it is governed by the: 
A.Lenz’s Law 
B.Ampere’s
Law 
C.Joule’s
Law 
D.Newton’s
Law 
Ans:C 
42.Squirrel
cage induction motor is a: 
A.High
starting torque motor 
B.Low
starting torque motor 
C.Both(1)and
(2) 
D.None of
the above 
Ans:B 
43.Which
are fundamental units? 
A.CGS,FPS
and MKS 
B.MKS,MKSA
and CGS 
C.CGS,FPS
and SI 
D.FPS and
MKS 
Ans:A 
44.The
flux density is the flux divided by: 
A.Conductivity 
B.Permeability 
C.Area of
cross section 
D.Area of
the current carrying conductor 
Ans:C 
45.A pure
resistive circuit in AC follows the: 
A.Ohm’s Law 
B.Lenz’s Law 
C.Faraday’s
Law of electrolysis 
D.Kirchhoff’s
Law 
Ans:A 
46.Which
of the following material has a negative temperature co-efficient of   resistance? 
A.Brass 
B.Copper 
C.Carbon 
D.Aluminium 
Ans:C 
47.100 W
and 40 W lamps are of the same voltage rating the resistance of 40 W   lamp is----- 
A.Higher 
B.Lower 
C.The same 
D.Lower with
AC higher with DC 
Ans:A 
48.Metric
HP= 
A.746 watts 
B.746.5
watts 
C.735.5
watts 
D.735 watts 
Ans:C 
49.Which
lamp will take more current? 
A.40 watts
200 V 
B.100 watts
24 V 
C.1000 watts
230 V 
D.100 watts
230 V 
Ans:C 
50.Star/Delta
starter used in a: 
A.DC Series 
B.DC Shunt 
C.AC single
phase 
D.Three
phase Induction Motor 
Ans:D 
51.It is
difficult to magnetise steel because of its: 
A.Low
permeability 
B.High
permeability 
C.High
density 
D.High
retentivity 
Ans:A 
52.One
Farad is: A.One Coulomb per
volt 
B.One volt
per Coulomb 
C.Joule per
volt 
D.Coulomb
Joules 
Ans:A 
53.Which
of the following acts as depolarizer in a Lechlanche cell? 
A.Zinc
Chloride 
B.Carbon
Powder 
C.Manganese
dioxide 
D.Ammonium
Chloride 
Ans:C 
54.What
is the method of heat transfer accomplished in a hot water boiler? 
A.Convection 
B.Conduction 
C.Radiation 
D.None of
the above 
Ans:A 55.Which motor is
suitable for rolling mills? 
A.DC shunt
motor 
B.DC series
motor 
C.DC
cumulative motor 
D.DC
differential motor 
Ans:C 
56.Composition
of fuse wire: 
A.Lead 40
tin 60 
B.Lead 80
tin 20 
C.Lead 50
tin 50 
D.Lead 60
tin 40 
Ans:D 
57.Rated
capacities of IC TP 300A switch: 
A.500 V 
B.1000 V 
C.230 V 
D.250 V 
Ans:A 
58.XC= 
A.R-XL 
B.2pi FI 
C.2 pi FC 
D.(1)/(2piFC) 
Ans:D 
59.The power
factor of a purely resistive circuit is: 
A.Zero 
B.Unity 
C.Leading 
D.Lagging 
Ans:B 
60.In
star connection line current= 
A.Phase
current 
B.Square
root of 3 phase current 
C.Square root
of 2 phase current 
D.None of
the above 
Ans:A 
61.Power
transformers are designed to have maximum efficiency at: 
A.Half load 
B.No load 
C.Little
more than full load 
D.Near full
load 
Ans:D 
62.1
litre of water-------- 
A.980 gram 
B.1000 gram 
C.930 gram 
D.910 gram 
Ans:B 
63.Melting
point of copper is------ 
A.1230
Degree C 
B.1085
Degree C 
C.1088
Degree C 
D.1083 Degee
C 
Ans:D 
64.In
H.S.S. 18:4:1 means------- 
A.Tungsten:Vanadium:Chromium 
B.Tungsten:Chromium:Vanadium 
C.Vanadium:Tungsten:Chromium 
D.Chromium:Vanadium:Tungsten 
Ans:B 
65.Which
colour wire is recommended for earth connection as per ISI Code? 
A.Red 
B.Black 
C.Blue 
D.Green 
Ans:D 
66.What
is the value of cos 0 Degree? 
A.1 
B.0 
C.Square
root of 2 
D.Square
root of 3 
Ans:A 
67.On
which factors the frequency depends? 
A.Directly
proportional to speed and no.of poles 
B.Inversely
proportional to speed and no.of poles 
C.Directly
proportional to back emf 
D.Directly
proportional to applied voltage and back emf 
Ans:A 
68.What
is the complete formula for frequency? 
A.F=(PxxN)/(60) 
B.F=(Ns-N)/(60) 
C.F=(PxxE)/(120) 
D.F=(PxxNS)/(120) 
Ans:D 
69.Where the
Damper winding is placed in synchronous motor? 
A.Shaft 
B.Poles 
C.Poleshoes 
D.All of the
above 
Ans:C 
70.Capacity
of a capacitor filled in table fan or ceiling fan: 
A.1 to 1.5
meu f 
B.3 to 3.5
meu f 
C.2.5 to 3
meu f 
D.2 to 2.5
meu f 
Ans:D 
71.How
the current coils and pressure coils are connected in megger? 
A.At 90
Degree to each other 
B.At 60
Degree to each other 
C.At 45
Degree to each other 
D.At 35
Degree to each other 
Ans:A 
72.Supertension
cables from: 
A.33000 Volt
to 66000 Volt 
B.1000 Volt
11000 Volt 
C.11000 Volt
to 22000 Volt 
D.22000 Volt
to 33000 Volt 
Ans:D 
73.The
distance between two adjacent line poles is called: 
A.Sag 
B.Span 
C.HSL 
D.Guarding 
Ans:B 
74.The distance
that must be provided between line conductors for 440 V: 
A.50 cm-60
cm 
B.45 cm-60
cm 
C.45 cm-50
cm 
D.30 cm-45
cm 
Ans:D 
75.Rotary
converter runs at: 
A.Below synchronous
speed 
B.Synchronous
speed 
C.Above
synchronous speed 
D.All of the
above 
Ans:B 
76.A
series RL circuit has a resistance of 30 Ohm and inductive resistance of 40   Ohm.The impedance is------- 
A.70 Ohm 
B.50 Ohm 
C.10 Ohm 
D.35 Ohm 
Ans:B 
77.The
magnetic field produced in the stator of a three phase induction motor   rotates at------ 
A.Rotating
speed 
B.Synchronous
speed 
C.Asynchronous
speed 
D.Slip speed 
Ans:B 
78.The
meter used to measure the temperature of furnace is: 
A.Hydrometer 
B.Hygrometer 
C.Pyrometer 
D.Tachometer 
Ans:C 
79.The
conduction in a JEFT is always by the: 
A.Minority
carriers 
B.Majority
carriers 
C.Holes 
D.Electrons  
Ans:B 
80.FET
is: 
A.Unipolar
device 
B.Bipolar
device 
C.Half Power
device 
D.All of the
above 
Ans:A 
81.The
Binary number system has a radix of: 
A.10 
B.2 
C.16 
D.8 
Ans:B 
82.Class
Y insulation temperature assigned----------Range 
A.105 Degree
C 
B.120 Degree
C 
C.90 Degree
C 
D.130 Degree
C 
Ans:C 
83.In an
inductive load power factor: 
A.Zero 
B.Leading 
C.Lagging 
D.Both 
Ans:C 
84.Form
factor of an Electric Current: 
A.2 
 B.1.11 
C.1.44 
D.1.732 
Ans:B 
85.Intermediate
switches are used to control: 
A.One lamp
two places 
B.One lamp
one place 
C.2 lamp one
place 
D.More lamp
from different places 
Ans:D 
86.What
is used for making guide holes drilling in metals? 
A.Centre
punch 
B.Ratchet
Brace 
C.Auger-bit 
D.Hand Drill 
Ans:A 
87.Upto
how much voltage is medium? 
A.Upto 250 V 
B.Upto 560 V 
C.Upto 1100
V 
D.Upto 440 V 
Ans:B 
88.Nichrome
is widely used for: 
A.Transformer
winding 
B.Circuit
connections 
C.Heater
coils 
D.Lamp
filaments 
Ans:C 
89.The
resistance of a conductor on increasing the temperature: 
A.Increases 
B.Decreases 
C.Constant 
D.Varies 
Ans:A 
90.The
unit for flux density is: A.Henry/m^2 
B.Newton/m^2 
C.Webers/m^2 
D.None of
the above 
Ans:C 
91.The magnetic
potential in a magnetic circuit can be measured in terms of: A.Farads 
B.Coulombs 
C.EMF 
D.MMF 
Ans:D 
92.Which
one of the following capacitors is only suitable for direct voltage? 
A.Aluminium
full capacitor 
B.Metalic
paper capacitor 
C.Unpoled
aluminium electrolyte capacitor 
D.Poled
aluminium electrolyte capacitor 
Ans:D 
93.Which
resistor is commonly used for general purpose application? 
A.Wire-wound
resistors 
B.Carbon
resistors 
C.Metal film
resistors 
D.Carbon
film resistors 
Ans:B 
94.To
solder resistors on a PCB the soldering iron wattage should be: 
A.25 
C.150 
D.240 
Ans:A 
95.Intermediate
frequency transformers use: 
A.Iron core 
B.Ferrite
core 
C.Air core 
D.Both iron
core and Air core 
Ans:B 
96.In a
DC circuit capacitor acts like a: 
A.Open
circuit 
B.Inductance 
C.Short
Circuit 
D.Resistance
whose value depends on the dielectric material 
Ans:A 97.Which one of them
is not a semi conductor? 
A.Silicon 
B.Germanium 
C.Carbon 
D.Galium
arsenide 
Ans:D 
98.The
process of adding impurities to a pure semiconductors is known as: 
A.Diffusion 
B.Forming 
C.Doping 
D.Etching 
Ans:C 
99.When a
germanium diode is connected in forward biased mode the voltage   across the diode will be: 
A.Zero 
B.0.7 Volt 
D.0.3 Volt 
Ans:D 
100.The
function of a diode can be compared with a: 
A.Replay 
B.Switch 
C.Inductor 
D.Fuse 
Ans:B 
 
You are not a rock-You are a person.You have the power to change,improve and succeed in any area of your life if you really want to.-Jerry Bruckner.
ReplyDeleteKERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.