1 February 2017

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR(SURVEYOR),INDUSTRIAL TRAINING 24-01-2017

JUNIOR INSTRUCTOR(SURVEYOR),INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:24-01-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In a traverse the deflection angle is the difference between:
A.Included angle and 90 Degree
B.Included angle and 270 Degree
C.Included angle and 180 Degree
D.Included angle and 360 Degree
Ans:C

2.Inner surface of arch is called:
A.Extrados
B.Spandrel
C.Haunch
D.Soffit
Ans:D
3.Separation of water from fresh concrete is:
A.Hydration
B.Curing
C.Bleeding
D.Segregation
Ans:C
4.Volume of trapezoidal footing having base are A1,top area A2 and mid area Am and height H is:
A.H/2[A1+A2+4Am]
B.H/6[A1+A2+4Am]
C.H/6[A1+A2-4 Am]
D.H/2[A1+A2-4Am]
Ans:B
5.One Nautical mile in metres is:
A.1562
B.1582
C.1652
D.1852
Ans:D
6.The vertical member of wood or metal supporting handrail is:
A.Newel post
B.Stringer
C.Baluster
D.Riser
Ans:C
7.Efflorescence is caused by:
A.Presence of alkaline salt
B.Low silica content of brick
C.High pH value of water
D.All the above
Ans:A
8.Mix proportion for DPC 2.5cm cement concrete is:
A.1:1.5:3
B.1:2:4
C.1:2
D.1:3
Ans:A
9.The cross hairs in a telescope are fitted:
A.At the centre of telescope
B.In front of eye piece
C.In the objective glass
D.At the optical centre of eye piece
Ans:B
10.Half turn stair is one which has its direction changed for:
A.45 Degree
B.90 Degree
C.180 Degree
D.360 Degree
Ans:C
11.Initial setting time of quick setting cement is:
A.5 minutes
B.10 minutes
C.30 minutes
D.50 minutes
Ans:A
12.Number of rise in a stair will be:
A.1 less than number of tread
B.1 more than number of tread
C.Equal to number of tread
D.Depends on height of stair
Ans:B
13.The leveling of instrument is done so that:
A.Line of collimation is truly horizontal
B.Line of sight is truly horizontal
C.Optical axis is truly vertical
D.Vertical axis is truly vertical
Ans:D
14.Roof formed by four sloping side in four direction is:
A.Hip roof
B.Gable roof
C.Lean to roof
D.Deck roof
Ans:A
15.Bulking of sand is caused
A.Clay contient
B.Surface moisture
C.Air voids
D.Viscosity
Ans:B
16.Rate of lead and lift in the case of excavation of earth is for:
A.30 m lead and 1.5 m lift
B.30 m lift and 1.5 m lead
C.10 m lead and 1 m lift
D.1 m lift and 10 m lead
Ans:A
17.If contour lines are equally spaced ,they indicate:
A.Steep slope
B.Uniform slope
C.Depression
D.Plain ground
Ans:B
18.The slump recpommended for concrete work for foundation in mm is:
A.25-50
B.25-75
C.50-75
D.75-125
Ans:D
19.Water absorption for First Class brick in 24 hours immersion in water should not exceed:
A.5%
B.10%
C.15%
D.20%
Ans:D
20.The volume of cement in a 50 kg bag in litres is:
A.25
B.34.7
C.44.7
D.50
Ans:B
21.The instrument used for measurement of area on a contour map is:
A.Area meter
B.Clinometer
C.Planimeter
D.Graphometer
Ans:C
22.Dado is generally provided in:
A.Bathroom
B.Balcony
C.Verandah
D.Dining hall
Ans:A
23.The maximum percentage of ingredient of cement is:
A.Alumina
B.Silica
C.Lime
D.Iron oxide
Ans:C
24.For steel pipe work,the important dimension is:
A.Length
B.Diameter
C.Gauge
D.All the above
Ans:D
25.Which of the following is the method of resection?
A.Method of radiation
B.Orientation by back sight
C.Method of traverse
D.Method of intersection
Ans:B
26.Pile foundations are provided on:
A.Compact soil
B.Hard rock
C.Soft rock
D.Water logged soil
Ans:D
27.Tensile strength of wood is:
A.Maximum in direction parallel to grain
B.Minimum in direction parallel to grain
C.Maximum in direction perpendicular to grain
D.Same in all direction
Ans:D
28.Which one is weak concrete?
A.1:2:4
B.1:3:6
C.1:4:8
D.1:5:10
Ans:D
29.Two forces,6 kg and 8 kg act at right angle to each other.The resultant force will be:
A.10
B.14
C.28
D.41
Ans:A
30.Which one has least area?
A.Are
B.Acre
C.Hectare
D.Square mile
Ans:A
31.Black cotton soil:
A.Has high bearing capacity
B.Gives bad appearance to building due to black colour
C.Has negligible permeability
D.Undergoes large volumetric change with moisture
Ans:D
32.Turpentine oil is used in paints as:
A.Base
B.Thinner
C.Drier
D.Vehicle
Ans:B
33.The percentage of gypsum added to Portland cement during the manufacture is:
A.0.2%
B.0.3-0.5%
C.2.5-3.5 %
D.10-15%
Ans:C
34.When a body moves round a fixed axis,it will be:
A.Translation motion
B.Rotator motion
C.Swinging motion
D.Circular motion
Ans:D
35.A sextant can measure angle upto:
A.60 Degree
B.90 Degree
C.120 Degree
D.180 Degree
Ans:C
36.Brass is an alloy of:
A.Copper and zinc
B.Zinc and lead
C.Lead and tin
D.Tin and silver
Ans:A
37.During sleve analysis of Portland Cement,the sleve used is:
A.No.3
B.No.5
C.No.7
D.No.9
Ans:D
38.The limiting force of friction is:
A.Frictional force acting when the body is just about to move
B.Value of frictional force which stops the movement of body
C.The value of frictional force which cannot exceed under a situation
D.Frictional force acting on a body when it is in motion
Ans:A
39.Which of the statement is correct?
A.Height of instrument method is more tedious
B.Rise and fall method is rapid
C.All checks are made in height of instrument method
D.None of the above
Ans:D
40.Galvanizing is done with a thin layer of:
A.Copper
B.Zinc
C.Lead
D.Cadmium
Ans:B
41.Weight of RCC Member is generallytaken as:
A.200 kg per cum
B.1800 kg per cum
C.2200 kg per cum
D.2500 kg per cum
Ans:D
42.Ties:strut is:
A.Pier:Purlin
B.Angle:tee
C.Tension:Compression
D.Roller support:hinge
Ans:C
43.At magnetic pole the dip of magnetic needle is:
A.0
B.45
C.90
D.180
Ans:C
44.PVCF stands for:
A.Plastic Very Compact
B.Poly Vinyl Chloride
C.Polythene Vinyl Chloride
D.Phosphorous Vanadium Carbide
Ans:B
45.Which type of vibrator is generally used?
A.Needle
B.Surface
C.Screen
D.Form
Ans:A
46.Unit strain is:
A.Nmm
B.N/mm
C.N/mm2
D.Dimensionless
Ans:D
47.Which of the following is the largest size of drawing sheet?
A.A0
B.A1
C.A2
D.A3
Ans:A
48.Alumina is:
A.Al2SO4
B.SiO2
C.Al2SO3
D.Al2O3
Ans:D
49.Finer the cement:
A.More the surface area
B.More is the separation of water at the top of concrete
C.Reaction with water gets retarded
D.Less is the shrinkage and cracking of concrete
Ans:A
50.Hooks law states that:
A.Stress proportional to 1/strain
B.Stress proportional to strain2
C.Stress is proportional to strain
D.None of the above
Ans:C
51.Bench mark is established by:
A.Spirit leveling
B.Trigonometric leveling
C.Hypsometry
D.Barometric leveling
Ans:B
52.Which metal has highest melting point?
A.Tin
B.Tungsten
C.Copper
D.Lead
Ans:B
53.A Theodolite may be used for:
A.Laying of horizontal angle
B.Locating points on a line
C.Determining difference in elevation
D.All the above
Ans:D
54.Bleaching powder is:
A.Lime
B.Chloride of lime
C.Hypo chloride of lime
D.Staked lime
Ans:C
55.A closed contour line with one or more higher value inside represents:
A.A valley
B.A hill
C.A pond
D.A well
Ans:B
56.Point of contra flexure occur in:
A.Continuous beam
B.Cantilever beam
C.Simply supported beam
D.All types of beams
Ans:D
57.The equatorial radius of earth:
A.6378
B.6356
C.6344
D.6327
Ans:A
58.Which of the following is expensive?
A.Zinc paint
B.Aluminium paint
C.Cellulose paint
D.Spirit varnish
Ans:D
59.The line of collimation is the imaginary straight line joining:
A.Eye piece to object glass
B.Diaphragm to eye piece and its continuation
C.Parallel to horizontal axis
D.Perpendicular to the axis of telescope
Ans:B
60.Centre of gravity of cone lies on its axis above base at a height of:
A.H/2
B.H/3
C.H/4
D.2H/3
Ans:C
61.Isogonic line is the line drawn through:
A.Points of same declination
B.Points of same dip
C.Point of zero declination
D.Points of zero dip
Ans:A
62.A passometer indicates:
A.Rate of movement
B.Length of a line
C.Number of paces covered
D.Velocity of a surveyor
Ans:C
63.Bending moment of simply supported beam having UDI,’w’,throughout its length ‘I’is:
A.wl
B.wl/4
C.wl/8
D.wl2/8
Ans:D
64.Combined correction for curvature and refraction is:
A.0.0673 D
B.0.0673 D2
C.0.0785 D
D.0.0785 D2
Ans:B
65.The schedule of Indian Constitution which talks about the powers,authority and responsibility of Panchayaths
A.7th schedule
B.8th schedule
C.9th schedule
D.11th schedule
Ans:D
66.By which amendment of Indian Constitution Goa,Daman and Diu were added to Indian Union:?
A.11th amendment
B.12th amendment
C.13th Amendment
D.15th Amendment
Ans:B
67.In Indian Constitution which is known as’Instrument of instructions’?
A.Directive Principle of State Policy
B.Fundamental Duties
C.Fundamental Rights
D.Preamble
Ans:A
68.The article of Indian Constitution which speaks about the creation of new states and alteration of boundaries of existing states.
A.Article 3
B.Article 5
C.Article 4
D.Article 6
Ans:A
69.Who presides over the joint sitting of two houses of Parliament?
A.Chairman of Rajya Sabha
B.President
C.Speaker of Lok Sabha
D.Deputy Speaker
Ans:C
70.The Theme of International women’s Day 2016 is:
A.Empowering Rural women,End Poverty and Hunger
B.Planet 50-50 by 2030-set it up for gender Equality
C.A promise is a promise:Time for action to End violence against women
D.Empowering women,Empowering Humanity Picture it!
Ans:B
71.When was National Rural Employment Programme(NREP)launched?
A.August 1980
B.October 1980
C.August 1981
D.October 1981
Ans:B
72.Integral Child Development Service(ICDS)Project was launched in India on:
A.2nd October,1975
B.10th December,1975
C.2nd October,1976
D.15th August,1976
Ans:A
73.The Department of Women and Child Development was set up as part of Ministry of Human Resource in:
A.1980
B.1982
C.1985
D.1987
Ans:C
74.’Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana’(PMAGY)was
A.8th Five Year Plan
B.9th Five Year Plan
C.10th Five Year Plan
D.11th Five Year Plan
Ans:D
75.Who conducted the Maha Buddha Conference at Kozhikode in 1925?
A.T.K.Madhavan
B.C.Krishnan
C.C.Kesavan
D.T.R.Krishna Swamy
Ans:B
76.Who established the first English language newspaper in South India.’The Madras Standard’?
A.Barrister G.P.Pillai
B.Sahodaran Ayyappan
C.Vakkom Abdul Khader Moulavi
D.Pandit K.P.Karuppan
Ans:A
77.The leader who founded Kisan Mazdoor Praja Party and elected to Parliament in 1952:
A.K.P.Kesava Menon
B.M.C.Joseph
C.K.Kelappan
D.T.R.Krishna Swamy Iyyer
Ans:C
78.Who was the founder of Cheramar Mahajana Sabha for dalits?
A.Palakunnath Abraham Malpan
B.Velukkutty Arayan
C.Dr.Ayyathan Gopalan
D.Pampady John Joseph
Ans:D
79.The social reformer who wrote the autobiography-‘Athmakathakoru Amukham’:
A.Lalithambika Andarjanam
B.Arya Pallam
C.Akkamma Cheriyan
D.Kuttimalu Amma
Ans:A
80.When was the satellite Juno to explore Jupiter launched by NASA?
A.January 2011
B.August 2011
C.December 2011
D.January 2012
Ans:B
81.India launched 20 Satellites at a time in PSLV C 34 in June 2016.The satellites of which of these foreign nations were launched along with it?
A.Canada,Germany,USA and Indonesia
B.Canada,Germany,Israel and Italy
C.Canada,Italy,USA and France
D.Canada,Germany,South Korea and Switzerland
Ans:A
82.India amalgamaged in Missile Technology Controle Regime recently.When was MTCR  established?
A.1985
B.1986
C.1987
D.1996
Ans:C
83.Swachhta Mission was implemented by:
A.Union Ministry of Urban Development
B.Union Ministry of Environment and Forests
C.Union Ministry of Women and Child Development
D.Union Ministry of Human Resources
Ans:B
84.The first Indian footballer to play in the Union of European Football Association(UEFA)European League:
A.Gurpreet Singh Sandhu
B.Syed Rahim Nabi
C.Sunil Chetri
D.Baichung Bhutia
Ans:A
85.Number of hectares in a square kilometer:
A.1
B.10
C.100
D.10000
Ans:C
86.A stone masonry of finely dressed stone laid in cement or lime are known as:
A.Ashlar masonry
B.Coursed rubble masonry
C.Rubble masonry
D.Random rubble masonry
Ans:A
87.Cooling of molten lava on or inside the earth surface during the volcanic eruption is:
A.Sedimentary rock
B.Metamorphic rock
C.Stratified rock
D.Igneous rock
Ans:D
88.For opening exceeding 0.5 sqm but not exceeding 3 sqm:
A.No deduction is made
B.Deduction is made for both faces
C.Deduction is made for one face
D.None of the above
Ans:C
89.The whole circle bearing of 327o 24’in terms of quadrantal bearing would be:
A.N 32o36’E
B.N 32o36’W
C.N 57o 24’W
D.S 57 o 24’W
Ans:B
90.Which statement is correct?
A.Frog is the depression on top face of brick
B.Queen closer is portion of brick obtained by cutting brick across the length
C.Bat is obtained by cutting the brick along the length
D.Perpend is the horizontal joint in masonry
Ans:A
91.Which statement is correct?
A.Sand stone is metamorphic rock
B.Laterite is sedimentary rock
C.Basalt is sedimentary rock
D.Granite is igneous rock
Ans:D
92.Painting coefficient of flush door is:
A.One time one surface area
B.Two time one surface area
C.2.25 times one surface area
D.3 times one surface area
Ans:B
93.An invar tape is made of:
A.Nickel and steel
B.Nickel and copper
C.Steel and aluminium
D.Copper and aluminium
Ans:A
94.The projecting ornamental course near the top of wall is:
A.Corbel
B.Cornice
C.Jamb
D.Copping
Ans:B
95.Vicat apparatus is used to determine all the following except:
A.Initial setting time
B.Final setting time
C.Fineness of cement
D.Consistency of cement
Ans:C
96.Density of steel is:
A.1 quintal per cum
B.78.5 quintal per cum
C.7850 quintal per cum
D.1000 kg per cum
Ans:B
97.Sum of measured interior angle of a closed traverse,when number of sides of the traverse is n should be:
A.(2n-4)x90 Degree
B.180 Degree
C.360 Degree
D.(2n+4)x90 Degree
Ans:A
98.Bond in which each course comprises of alternate header and stretcher is:
A.English bond
B.Flemish bond
C.Stretcher bond
D.Header bond
Ans:B
99.Full strength of concrete is achieved after:
A.28 days
B.21 days
C.14 days
D.7 days
Ans:A
100.Unit weight of 10 mm dia steel bar is:
.A.0.1 kg per m
B.0.22 kg per m
C.0.39 kg per m
D.0.62 kg per m
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email