25 February 2017

// // Leave a Comment

JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER,CHEMICAL EXAMINATIONS LABORATORY 10-02-2017

JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER,CHEMICAL EXAMINATIONS LABORATORY
EXAM DATE:10-02-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following amino acids are both Ketogenic and Glucogenic?
A.Leucine
B.Alanine
C.Asparic acid
D.Isoleucine
Ans:D

2.The end product of pyrimidine metabolism in animal cells is:
A.Beta-alanine
B.Ribitol
C.Uric acid
D.Urea
Ans:A
3.The lipoprotein which helps the transport of TAG synthesized by the liver is:
A.Chylomicrones
B.VLDL
C.LDL
D.HDL
Ans:B
4.The deficiency of which Vitamin results in Pernicious Anemia:
A.Thiamine
B.Riboflavin
C.Niacin
D.Cobalamin
Ans:D
5.Activation of Gluconeogenesis in liver is achieved by inhibiting one of the key enzymes in the Glycolysis.Which of the following Enzyme is inhibited?
A.Hexokinase
B.Phospho Fructo Kinase-1
C.Pyruvate Kinase
D.Phospho Fructo Kinase-2
Ans:C
6.Which of the following is an uncoupler of Electron Transport Chain?
A.2,4 Dinitro Phenol
B.Cyanide
C.Amytal
D.Antimycin A
Ans:A
7.Which of the following ions are specifically carried by Valinomycin,a carrier ionophore?
A.Na+
B.Ca+
C.K+
D.Cl-
Ans:C
8.The cofactor of Glycogen phosphorylase is:
A.TPP
B.PLP
C.NADH
D.CoA
Ans:B
9.The metal atoms catalyses the decarboxylation of Dimethyl Oxaloacetate is:
A.Cu & Ni
B.Cu & Co
C.Na & K
D.Mg & Mn
Ans:A
10.Which of the following is a Cysteine Protease?
A.Thrombin
B.Subtilisin
C.Elastase
D.Papain
Ans:D
11.The unique C-Terminal sequence of ER-resident proteins of mammals is:
A.Leu-Asp-Glu-Lys
B.Lys-Asp-Glu-Leu
C.leu-Glu-Asp-Lys
D.Lys-Asp-Leu-Glu
Ans:B
12.In glycogen metabolism which hormonal stimulation decreases the intracellular concentration of CAMP:
A.Glucagone
B.Epinephrine
C.Insulin
D.Nor epinephrine
Ans:C
13.Quabain,a cardiac glycoside specifically inhibit which of the active transport system?
A.H+-K+ATPase
B.Ca+ATPase
C.Na+-K+ATPase
D.H+ATPase
Ans:C
14.The torsion angles for a plannar,fully extended polypeptide chain is:
A.90 Degree
B.180 Degree
C.120 Degree
D.60 Degree
Ans:B
15.From which fatty acid Prosta-glandins are synthesized:
A.Linoleic acid
B.Linolenic acid
C.Oleic acid
D.Palmitic acid
Ans:A
16.Which of the following amino acids is degraded finally to Scuccinyl CoA?
A.Aspargine
B.Proline
C.Methionine
D.Arginine
Ans:C
17.Which of the following antibiotic is a potent inducer of hepatic-drug metabolizing enzymes?
A.Streptomycin
B.Erythromycin
C.Tetracycline
D.Rifampin
Ans:D
18.Which of the following detergent is commonly used to release integral proteins from its memnbranes?
A.CNBr
B.Triton x 100
C.Urea
D.DMSO
Ans:B
19.When PH=PKa,the ratio of conjugate base to acid is:
A.1:100
B.1:1000
C.1:10
D.1:1
Ans:D
20.Which class of enzyme catalyses the oxidation of an alcohol to an aldehyde?
A.Ligase
B.Isomerase
C.Oxidoreductase
D.Lyase
Ans:C
21.The amyloid protein deposition associated with Alzheimer’s disease is composed of:
A.Alpha-helix
B.Beta sheet
C.Beta Turns
D.Random coil
Ans:B
22.An uncompetitive inhibitor binds to:
A.Enzyme-substrate complex
B.Enzyme
C.Product
D.Substrate
Ans:A
23.The coenzyme involved in Carboxylation reactions is:
A.FAD
B.CoA
C.TPP
D.Biotin
Ans:D
24.Which of the following is not a component of dietary fiber?
A.Cellulose
B.Agar
C.Lignin
D.Pectin
Ans:B
25.The component of bacterial RNA polymerase responsible for recognizing the prometer is:
A.Alpha subunit
B.Beta subunit
C.Sigma subunit
D.Rho protein
Ans:C
26.Which of the following virus has double stranded RNA as genetic material?
A.Tobacco mosaic virus
B.Influenza virus
C.Rous sarcoma virus
D.Reovirus
Ans:D
27.The normal immunological role of the CD8+ve T-cell is:
A.Secretes antibodies
B.Rejects transplanted tissue
C.Kills virus infected cells
D.Helps beta-lymphocytes to develop into plasma cells
Ans:C
28.In Nitrogen cycle,Anammox bacteria convert:
A.Ammonia to nitrite and nitrate
B.Ammonia and nitrite to nitrogen
C.Nitrate to Nitrogen
D.Nitrogen to Nitrite
Ans:B
29.Alpha-Amanitin is senisitive to:
A.Prokaryotic RNA Polymerase
B.Eukaryotic RNA Polymerase I
C.Mitochondrial RNA Polymerase
D.Eukaryotic RNA Polymerase II
Ans:D
30.Which DNA binding domain is function as transcriptional regulators in eukaryotes?
A.Homeodomain
B.Leucine zipper
C.Helix turn helix
D.Basic helix loop helix
Ans:A
31.Which  antibiotic mimic the structure of UDP N-acetyle glucosamine there by blocks the first step in the synthesis of the core oligosaccharide of glycoprotein?
A.Streptomycin
B.Tunicamycin
C.Puromycin
D.Tetracycline
Ans:B
32.In mammals,’the telomerase form a special structure called’T loop’.Which of the following protein helps the formation of ‘T-Loop’?
A.TRF-1
B.CRP 2
C.TRF 2
D.TFR 1
Ans:C
33.All of the following post translational modifications are occur within the Golgi EXCEPT:
A.Acetylation of Histones
B.Sulfation of Secretory proteins
C.Phosphorylation of Casein
D.N-Glycosilation of Extra Cellular Matrix proteins
Ans:A
34.Which metal ion is present in Ascorbic acid Oxidase?
A.Zn
B.Mg
C.Fe
D.Cu
Ans:D
35.Neutrophil defensins are:
A.Anti-toxins
B.Enzymes
C.Glycolipids
D.Peptide antibiotics
Ans:D
36.The resolving power of unaided human eye is:
A.100 meu m
B.600 meu m
C.20 meu m
D.400 meu m
Ans:A
37.Acid phosphatase is the marker enzyme for which sub cellular fraction
A.Cytosol
B.Peroxisomes
C.Lysosomes
D.Microsomes
Ans:C
38.Which of the following process involved in the detoxification o f Acetamilide to p-acetyl amino phenol?
A.Acetylation
B.Hydrolysis
C.Reduction
D.Oxidation
Ans:A
39.Which of the follllowing is a common biological modification that promotes the formation of Z-DNA?
A.Methylation of Cytosine residue
B.Phosphorylation of Cytosine residue
C.Methylation of Thymine residue
D.Phosphorylation of Thymine residue
Ans:A
40.In the transcription process,which DNA strand act as the template?
A.Sense strand
B.Antisense strand
C.Plus strand
D.Coding strand
Ans:B
41.The ion exchange resin are usually mixed with a compound which prevent he resin from swelling is:
A.Styrene
B.Acrylinc acid
C.Divinyl benzene
D.Benzilic phosphoric acid
Ans:C
42.Which of the following conformer of cyclohexane is more stable?
A.Chair form
B.Boat form
C.Half-Chair form
D.Twist boat form
Ans:A
43.Which photochemical reaction involves the formation of oxetane?
A.Photodimerization reaction
B.Norrish type 1 reaction
C.Barton reaction
D.Paterno-Buchi reaction
Ans:D
44.An ionization suppressant element used in Augur Electron
Spectroscopy:
A.Na
B.N
C.Cd
D.H
Ans:A
45.Mond’s process makes use of the formation of:
A.Cr(CO)5
B.Ni(CO)5
C.Cr(CO)6
D.Ni(CO)4
Ans:D
46.The co-ordination number ion in the ionic solids NaCl and CsCl respectively are:
A.6 and 6
B.8 and 6
C.6 and 8
D.8 and 8
Ans:C
47.The temperature at which conductivity of a superconductor becomes infinite is called:
A.Critical temperature
B.Curie’s Temperature
C.Absolute Temperature
D.Debye Temperature
Ans:A
48.The values of energy for which Shrodinger’s steady state equation can be solved are called:
A.Eigen-functions
B.Wave equation
C.Eigen-values
D.None of these
Ans:C
49.In comparison to the frequency of the EPR transition,the NMR transition frequency is:
A.Much higher
B.Much lower
C.Almost same
D.None of these
Ans:B
50.The particle which obey Bose-Einstein statistics is:
A.Electron
B.Neutron
C.Graviton
D.Muon
Ans:C
51.The exchange capacity of an anion exchange generally increases with:
A.Increase pH
B.Decrease of pH
C.pH has no effect
D.None of these
Ans:B
52.In amberometric titrations a titrant react with a metal ion which reduces:
A.Diffusion current
B.Residual current
C.Migration current
D.Limiting current
Ans:A
53.Both turbidimetry and nephelometry are based on:
A.Diffraction
B.Refraction
C.Reflection
D.Scattering
Ans:D
54.[4]annulene is:
A.Aromatic
B.Antiaromatic
C.Nonaromatic
D.None of these
Ans:B
55.In a crystal,a plane cuts intercepts 2a,3b and c along the crystallographic axis.The Miller indices of the plane are:
A.1,2,3
B.2,3,1
C.6,1,1
D.3,2,6
Ans:D
56.The reagent used in coulometric titrations:
A.NaOH
B.Kcl
C.Electrons
D.Protons
Ans:C
57.Linear molecules with C axis and a plane belong to --------point group
58.The efficiency of a chromatographic column is:
A.Directly proportional to polarity of the mobile phase
B.Directly proportional to plate height
C.Inversely proportional to plate count
D.Inversely proportional to plate height
Ans:D
59.How many stereoisomers are possible for the following compounds?
CH3CH2CH(Br)CH(CI)CH3
A.4
B.8
C.16
D.2
Ans:A
60.Thermal isomerisation of 1,5 dienes by a 3,3 sigmatropic shift is known as:
A.Cope rearrangement
B.Claisen rearrangement
C.Di-pi-methane rearrangement
D.Paterno-Buchi reaction
Ans:A
61.The stereoisomers which are non-superimposable and are not related as object and mirror images are called:
A.Enantiomers
B.Racemic mixture
C.Meso Compounds
D.Diastereoisomers
Ans:D
62.An example of cyclo addition reaction:
A.Diels-Alder Reaction
B.Darzens reaction
C.Perkin reaction
D.Reformatsky reaction
Ans:A
63.[CoF6]4-is:
A.Outer orbital and diamagnetic
B.Inner orbital and paramagnetic
C.Inner orbital and diamagnetic
D.Outer orbital and paramangnetic
Ans:D
64.The distribution constant for iodine between an organic solvent and water is 85.The concentration of iodine remaining in the aqueous layer after extraction of 50 ml of 1 x 10-3 M iodine with 50 ml of organic solvent will be:
A.2.16 x 10-5 M
B.1.16 x 10-5 M
C.1.16 x 10-6 M
D.2.16 x 10-6 M
Ans:B
65.The IR spectra of CO2 molecules shows only:
A.3 band
B.4 band
C.2 band
D.1 band
Ans:C
66.The number of Bravals lattices pertaining to the cubic system is:
A.14
B.8
C.3
D.6
Ans:C
67.When a ketonic group attached to a chiral centre  under goes nucelophilic addition with a metal hydride reagent,the relative configuration of the predominant isomer is predicted by:
A.Mills rule
B.Cram’s rule
C.Distance rule
D.Displacement rule
Ans:B
68.In infrared spectroscopy which frequency range is known as the fingerprint region?
A.400-2500 cm-1
B.900-600 cm-1
C.1400-600 cm-1
D.600-250 cm-1
Ans:C
69.For a reaction the rate constant is doubled when the temperature is increased from 17 Degree C to 37 Degree C.What is the activation energy for the reaction?
A.3.1 kcal
B.6.2 kcal
C.12.4 kcal
D.24.8 kcal
Ans:B
70.The distribution of probability density calculated from Maxwell-Boltzmann statistics in an arbitrary chosen directions spreads with:
A.Increasing temperature
B.Decreasing temperature
C.Temperature is independent
D.None of these
Ans:A
71.Among the following which is the spin forbidden process:
A.Fluorescence
B.Phosphorescence
C.Internal conversion
D.Inter system crossing
Ans:D
72.Which of the following nuclei will have a magnetic moment?
A.2D1
B.12C6
C.16O8
D.32S16
Ans:A
73.In which technique temperature difference between sample and reference is recorded as a function of time?
A.TGA
B.DTA
C.Thermometric titration
D.Derivative TGA
Ans:B
74.An electron volt is equal to:
A.4.4186 x 1014 Hz
B.1.5 x10-6m
C.1.602x10-12 erg
D.1.5x10-10erg
Ans:C
75.The point group of xenon oxytetrafluride is:
A.C2v
B.C4v
C.C meu
D.C3v
Ans:B
76.Which of the following compound exhibit optical activity?
A.2-chloro propane
B.3-chloro propane
C.2-Chloro butane
D.4-chloro heptanes
Ans:C
77.Which of the following is aromatic?
A.Tropylium cation
B.Tropylium anion
C.Biphenyl
D.Cyclopentane
Ans:A
78.The planes which will be absent in simple cubic system is:
A.100
B.200
C.111
D.110
Ans:B
79.Which of the following wave length ranges is associated with UV spectroscopy?
A.0.8-500 meu m
B.400-100 nm
C.380-750 nm
D.0.01-10 nm
Ans:B
80.The term symbol for ground state of V 3+ ion is:
A.2D5/2
B.5D0
C.3F4
D.3F2
Ans:D
81.The Punnapra Vayalar uprising took place in:
A.October,1943
B.October,1944
C.October,1945
D.October,1946
Ans:D
82.Akalis from Punjab openend a canteen in Kerala during-------------Satyagraha
A.Vaikom
B.Guruvayur
C.Sucheendram
D.Cheemeni
Ans:A
83.The author of the play’Adukkalayil Nunnum Arangathekku’:
A.M.R.B
B.V.T.Bhattathirippad
C.Premji
D.Ponkunnam Varkey
Ans:B
84.Founder and proprietor of Swadeshabhimani newspaper:
A.Ramakrishna Pillai
B.G.P.Pillai
C.Vakkom Maulavi
D.Makthi Thangal
Ans:C
85.Founder of Prathaksha Raksha Daiva Sabha:
A.Pampady John Joseph
B.Poikayil Yohannan
C.Charathan Solomon
D.T.T.Kesava Sastri
Ans:B
86.The present Chancellor of Germany(2016):
A.Angela Merckel
B.Karoline Linnert
C.Katja Kipping
D.Frauke Petry
Ans:A
87.Who is known as Burmese Gandhi?
A.Khin Khin Win
B.Aung San Su Chi
C.May Win Myint
D.Zin Mar Aung
Ans:B
88.Who designed Indian National Flag?
A.Subash Chandra Bose
B.Pingali Venkaiyyah
C.B.G.Tilak
D.B.M.Malabari
Ans:B
89.Whose autobiography is the Turbulent Years 1980-1996?
A.Pranab Mukherjee
B.A.B.Vajpayee
C.Prathiba Patel
D.K.R.Narayanan
Ans:A
90.In which country INA was oranised?
A.India
B.Sri Lanka
C.Singapore
D.Canada
Ans:C
91.Who is known as the Grand Old Man of India?
A.Mahatma Gandhi
B.Subash Chandra Bose
C.W.C.Bannerjee
D.Dadabai Naoroji
Ans:D
92.Which day is observed as World Cancer Day?
A.February 4th
B.March 4th
C.April 4th
D.May 4th
Ans:A
93.Who is the first President of Travancore State Congress?
A.T.M.Varghese
B.Annie Mascrene
C.Pattom Thanu Pillai
D.G.P.Pillai
Ans:C
94.Who is the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha?
A.Ayyankali
B.Vaikunta Swamikal
C.Pandit K.P.Karuppan
D.T.T.Kesava Sastri
Ans:C
95.Who is the author of Daiva Dasakam?
A.Chattampi Swamikal
B.Sree Narayana Guru
C.Thaikkad Ayya
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:B
96.Who was the author of Adi Bhasha,a research work in the field of linguistics?
A.Sri Narayana Guru
B.C.Krishnan
C.Pandit karuppan
D.Chattampi Swamikal
Ans:D
97.The Magna Carta of modern Travancore:
A.Vaikom Satyagraha
B.Guruvayur Satyagraha
C.Kundara Proclamation
D.Temple Entry Proclamation
Ans:D
98.Head Quarters of Kerala Floklore Academy:
A.Kannur
B.Kozhikode
C.Kasargod
D.Wayanad
Ans:A
99.First political drama of kerala:
A.Ritumati
B.Pattabakki
C.Aphante Makal
D.Thozil Kendrathilekku
Ans:B
100.In which year Sadhu Jana Paripalana Sangham was formed?
A.1905
B.1906
C.1907
D.1908

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email