25 February 2017

// // Leave a Comment

PHARMACIST GRADE II(AYURVEDA) ONLINE EXAMINATION 13-02-2017

PHARMACIST GRADE II(AYURVEDA)
INSURANCE MEDICAL SERVICES/AYURVEDA COLLEGES-ONLINE EXAMINATION
EXAM DATE:13-02-2017

1.Which of the following nation has the longest boundary with India?
A.Bangladesh
B.Pakistan
C.Nepal
D.Myanmar
Ans:A

2.Which is the highest mountain peak in Western Ghats?
A.Mahendragiri
B.Agastyakutam
C.Anamudi
D.Puralimala
Ans:C
3.The Konkan railway does not pass through
A.Goa
B.Kerala
C.Karnataka
D.Maharashtra
Ans:B
4.Which is the second most populous country in the world?
A.China
B.USA
C.Russia
D.India
Ans:D
5.Which state is the largest producer of Thermal Electricity?
A.Maharashtra
B.Paschim Bengal
C.Karnataka
D.Gujarath
Ans:A
6.Which is the longest National Highway in India?
A.NH 6
B.NH 1
C.NH 7
D.NH 17
Ans:C
7.Tirunavai,is situated on the banks of
A.Chaliyar
B.Periyar
C.Pamba
D.Bharatapuzha
Ans:D
8.Who led the Champaran Satyagraha?
A.Nehru
B.Gandhiji
C.Vallabhai Patel
D.Subhash Chandra Bose
Ans:B
9.The second session of the Round Table Conference was held in the year
A.1930
B.1938
C.1932
D.1931
Ans:D
10.Who wrote the book Anand Math?
A.Dadabhai Naoroji
B.Bankim Chandra Chatterji
C.Dina Bandhu Mitra
D.M G Ranade
Ans:B
11.Chattampi Swamikal attained Samadhi at
A.Panmana
B.Sivagiri
C.Kollur
D.Maruthwamala
Ans:A
12.Who among the following was the founder of Sadhu Jana Paripalana Yogam?
A.Sree Narayana Guru
B.V.T.Bhattathirippad
C.Ayyankali
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
13.Vaikom Satyagraha was  started on
A.30 March 1924
B.12 November 1936
C.01 November 1931
D.15 May 1903
Ans:A
14.Who wrote Daivadasakam?
A.Vallathol
B.Chattampi Swamikal
C.Thycaud Ayya
D.Sree Narayana Guru
Ans:D
15.Dr.Palpu was born in the Year
A.1853
B.1873
C.1863
D.1854
Ans:C
16.Who is  the first Chief Minister of Telangana?
A.Naveen Patnaik
B.Chandrashekhara Rao
C.N T Rama Rao
D.N Chandra Babu Naidu
Ans:B
17.Who is the author of the novel ‘Aarachar’
A.K.R.Meera
B.P Valsala
C.Subhash Chandran
D.M Mukundan
Ans:A
18.Who won 2014 Nobel Prize in Literature?
A.Mo Yan
B.Alice Munro
C.Patrick Modiano
D.Thomas Transtromer
Ans:C
19.Who was selected as the goodwill ambassador of 35th National Games,Kerala?
A.Sania Mirza
B.Sachin Tendulkar
C.P.T.Usha
D.Mohan Lal
Ans:B
20.Who was the director of the film’Perariyathavar’
A.Renjith
B.Lal Jose
C.Amal Neerad
D.Dr Biju
Ans:D
21.Anupana for Saptasara Kashaya?
A.Jaggery
B.Pippali
C.Milk
D.Both A and B
Ans:D
22.Agnivardhaka property of gritha is becase of?
A.Guna
B.Prabhava
C.Rasa
D.Vipaka
Ans:B
23.Panchakola along with Saindhava Lavana and Gritha is used to prepare?
A.Ksheerashadpala Gritham
B.Jatyadi Gritham
C.Brahmi Gritham
D.Phalatrika Gritham
Ans:A
24.Nisakatakady Kashayam is indicated in?
A.Amavata
B.Sandigatavata
C.Siroroga
D.Prameha
Ans:D
25.Which type of a ahara become desa virudha in Jangaladesa?
A.Snigdha Dravyas
B.Ruksha,Tikshna Dravtas
C.Both A and B
D.None
Ans:B
26.Latin name of Aswagandha?
A.Apium graveolens
B.Ahutilan indicum
C.Withania somnifera
D.Aconitum heterophyllum
Ans:C
27.Urine used to prepare Viwadi Gulika?
A.Horse
B.Cow
C.Buffalo
D.Goat
Ans:D
28.Wet drugs when compared with dry drug should be taken as?
A.Double quantity
B.Equal quantity
C.Half quantity
D.Triple quantity
Ans:A
29.Due to weakness of Digestive fire rasa is inadequately digested and known as?
A.Hima
B.Ava
C.Aama
D.Asa
Ans:C
30.Sargadhara explained how many times of drug administration?
A.10
B.5
C.11
D.13
Ans:B
31.Drug should be taken in urdhvajatrugata rogas at?
A.Bedtime
B.Morning
C.Afternoon
D.Without food
Ans:A
32.Indication of Dhavala lepa?
A.Skin disease
B.Cosmetic
C.Eye disease
D.Headache
Ans:D
33.Sargadhara has preferred to collect ushna veerya drugs from?
A.Vindhya parvata
B.Himalaya
C.Any place
D.Samudra
Ans:A
34.A B C in basic life support stands for?
A.Arrest Bleeding Cautiously
B.Air Bone Circulation
C.Airway Breathing Circulation
D.Arrest Bleeding by Compression
Ans:C
35.Which swarasa is used to prepare Kottamchukkadi tailam?
A.Satavari
B.Kumari
C.Vasa
D.Chincha
Ans:D
36.Drug used for evacuating bowels?
A.Tribhuvanakirtirasa
B.Hinguleswararasa
C.Sidhamakaradwajam
D.Icchabhedirasa
Ans:D
37.Universal Antidote?
A.Charcoal,MgO,Tannicacid in ratio 2:1:1
B.Poly valent antivenom
C.B A L
D.E D T
Ans:A
38.Types of Ojus?
A.2
B.5
C.4
D.3
Ans:A
39.Amount of swarna in Sidhamakaradwaja?
A.2 parts
B.8 parts
C.16 parts
D.4 parts
Ans:D
40.A drug considered adulterated?
A.If it consists in whole or in part of any filthy putrid or decomposed substance
B.If it is imported under a name which belong to another drug
C.If it is not labeled in prescribed manner
D.Design which make false claim
Ans:A
41.Sunti,Jeeraka,Gajappali posses property?
A.Grahi
B.Deepana and Panchana
C.Both A and B
D.None
Ans:C
42.If grahymsa(useful part)not specified in a formulation then?
A.Whole plant is taken
B.Root is taken
C.Stem used
D.Leaf used
Ans:B
43.Useful part of Sankupushpi?
A.Whole plant
B.Root
C.Stem
D.Fruit
Ans:A
44.Typhoid fever is spread by?
A.Aedes aegypti
B.Faecal oral route
C.Variola
D.Sandfly
Ans:B
45.Guduchi Satwa is?
A.Starch
B.Protein
C.Plant steroid
D.Fat
Ans:A
46.Agnisamipastha vata?
A.Prana
B.Vyana
C.Samana
D.Udana
Ans:C
47.All dhatus are nourished simultaneously in?
A.Ekakaladhatu poshana sidhanta
B.Khalekapotanyaya
C.Kedarakulyanyaya
D.None
Ans:A
48.Ingredients of Vasaavaleha?
A.Vasa,Sita,Pippali,Gritha,Madhu
B.Vasa,Sita,Maricha,Gritha,Madhu
C.Vasa,Sita,Sunti,Gritha,Madhu
D.Vasa,Sita,Maricha,Madhu
Ans:A
49.National Phamacovigilance Resource Centre for Ayurveda by department of Ayush is situated in?
A.Delhi
B.Jamnagar
C.Lucknow
D.Bangalore
Ans:B
50.Ability of drugs to induce malformations in foetus?
A.Auto toxicity
B.Teratogenicity
C.Intolerence
D.Hypersensitivity
Ans:B
51.Natamandanaka is the synonym of?
A.Manashila
B.Gomeda
C.Navasadara
D.Haratala
Ans:D
52.Drug used for Dhanurvata is?
A.Agnijara
B.Mrdarasringa
C.Girisindura
D.Gairika
Ans:A
53.Vasopressin which elevates blood pressure is from?
A.Adrenal cortex
B.Posterior pituitary
C.Parathyroid
D.Pancreas
Ans:B
54.Ingredient absent in Phalavarti?
A.Madana
B.Vidanga
C.Kushta
D.Kshara
Ans:B
55.Branch of medical science which deals with doses?
A.Mycology
B.Pathology
C.Posology
D.Physiology
Ans:C
56.Study of what the body does to the drug?
A.Pharmacy
B.Pharmacognosy
C.Pharmacokinetics
D.Pharmacodynamics
Ans:C
57.Bhavana dravya of Tribhuvana kirtirasa?
A.Tulasi swarasa
B.Ardraka swarasa
C.Dhattura swarasa
D.All the above
Ans:D
58.Seed powder used for parkinsonism which contains L-dopa?
A.Embelia ribes
B.Mucuna pruriens
C.Thevesia peruviana
D.Raulfia serpentine
Ans:B
59.State drug licensing Authorities issue license for manufacture of Ayurveda Unani,Sidha drugs in?
A.Form 25D
B.Form 26
C.Form 28D
D.Form 27D
Ans:A
60.Indication of Hinguleswara rasa?
A.Amlapitta
B.Chardi
C.Garbhinirogas
D.Vata jwara
Ans:D
61.The part which deals with A.S.U Drugs in Drugs and Cosmetic Act?
A.Chapter III
B.Chapter V
C.Chapter IV A
D.Chapter III A
Ans:C
62.Part used of Commiphora mukul?
A.Gum
B.Root
C.Leaf
D.Heartwood
Ans:A
63.Ksharasutra is used for treating?
A.Arsa
B.Bagandharam
C.Paittikavikaras
D.Both A and B
Ans:D
64.Kasturi is obtained from?
A.Cervus elephus
B.Moschus moschiferus
C.Vivera civetta
D.Turbinella,rapa
Ans:B
65.Vilva phala preferably selected should be?
A.Ripe
B.Unripe and Sushka
C.Over ripe
D.None
Ans:B
 66.The Central Council for Research in Ayurvedic Science (CCRAS)established in?
A.1978
B.1970
C.1990
D.2001
Ans:A
67.Normal percentage of Lymphocytes in Hematological examination?
A.60-70%
B.1-6%
C.20-40%
D.2-8%
Ans:C
68.Situation in which death of large population spread over small locality,aprt of world,a country as whole is included in Ayurveda under?
A.Roga
B.Janapadodhvamsa
C.Vyadhi
D.Nantmajavikaras
Ans:B
69.Saviryata avadhi of gutika?
A.2 months
B.16 months
C.12 months
D.14 months
Ans:C
70.Botanical name of Vatsanabhi?
A.Strychnosnuxvomica
B.Croton tiglium
C.Papaversomniferum
D.Aconitumferox
Ans:D
71.One karsha equals?
A.125 mg
B.120 mg
C.12g
D.24g
Ans:C
72.Antidote of Jayapala?
A.Tobacco
B.Tankana
C.Nagavalliswarasa
D.Ushnajala and gritha
Ans:D
73.Which among following is not having 2 pala dose?
A.Putapakaswarasa
B.Phanta
C.Hima
D.Kwatha
Ans:A
74.Family of Sankupushpi?
A.Falcourtiaceae
B.Guttifera
C.Convolvulaceae
D.Tiliaceae
Ans:C
75.Drug of choice in Asrugdhara?
A.Manibhadraguda
B.Haridra Khandam
C.Sarjarasamalahara
D.Asokarishtam
Ans:D
76.Part used of Langali?
A.Flower
B.Fruit
C.Stem
D.Rhizome
Ans:D
77.Number of bones in upper limbs?
A.68
B.62
C.64
D.66
Ans:C
78.Which preparation can be manufactured by pounding and mixing the ingredients?
A.Vasaavaleha
B.Chyavanaprasha
C.Vilvadileha
D.Manibhadraguda
Ans:D
79.Anupana for diseases of Kapha and of the eye?
A.Meat soup
B.Sugar water
C.Water boiled with triphala and mixed with honey
D.Mastu
Ans:C
80.Major ingredient of vaisvanara choornam?
A.Terminalia chebula
B.Teminalia bellerica
C.Terminalia arjuna
D.Emblicaofficinalis
Ans:A
81.Heimlich maneuver is mainly used for?
A.Fainting
B.Heat injuries
C.Choking
D.Fractures
Ans:C
82.Rasas which causes vatakopana?
A.Madhura,Amla,Lavana
B.Katu,Tikta,Kashaya
C.Katu,Amla,Lavana
D.Kashaya
Ans:B
83.Ocusert type of drug delivery is by?
A.Placing directly under tounge
B.Placing directly under eye lid
C.Placing directly inside uterus
D.Directly in nasal mucosa
Ans:B
84.As per National Immunization Schedule for infants DPT is given in?
A.6,10,14 weeks intra muscular
B.6,10,14 wekeks subcutaneous
C.At birth orally
D.None
Ans:A
85.Rakta BharaSamaka among the following?
A.Coffee
B.Sarpagandha
C.Hrtpatri
D.Kupilu
Ans:B
86.Part used of Woodfordia fruticosa?
A.Flower
B.Root
C.Leaf
D.Fruit
Ans:A
87.List of poisonous substance of A.S.U medicines placed in?
A.Schedule M(I)
B.Schedule N
C.Schedule E(I)
D.Schedule M(II)
Ans:C
88.Sodhana of Gairika?
A.Washing  in hot water
B.Washing in cold water
C.Washing in Boiling water
D.Bhavana with ksheera
Ans:D
89.According to Sargadhara one karsha is the dose for?
A.Arishta
B.Chruna
C.Kwatha
D.Avaleha
Ans:B
90.G.M.P means?
A.Gross Manufacturing Process
B.Gross Manufacturing Period
C.Good Manufacturing Practices
D.Great Manufacturing process
Ans:C
91.How much part Lavanga present in Avipattikara churna?
A.1 part
B.44 parts
C.11 parts
D.66 parts
Ans:C
92.According to Charaka plant Parts can be collected in Saradrtu except
A.Latex
B.Root
C.Bark
D.Rhizome
Ans:B
93.Best Anupana?
A.Taila
B.Vasa
C.Mahendrajala
D.Ushnodaka
Ans:C
94.Symbol for Family planning health and Contraception Services in India?
A.Inverted Red Triangle
B.Red Triangle
C.Blue Triangle
D.Inverted Blue triangle
Ans:A
95.Purification procedure of vatsanabhi?
A.Kept in cows urine for 3 days
B.Equal part tankana is tied in cloth
C.Swedana in Goats milk for 6 hrs
D.All the above
Ans:D
96.Official code containing a selected list of established drugs and medicinal preparations with descriptions of their physical properties and tests for identity,purity,and potency?
A.Medicinea India
B.Indian pharm directory
C.Indian Pharmacopoeia
D.I P D
Ans:C
97.The ratio of Drug,Milk and water to prepare Ksheerapaka?
A.1:8:64
B.1:8:32
C.1:4:16
D.1:8:16
Ans:B
98.Dose of swarasa kalpana?
A.1 pala
B.1/2 pala
C.4 pala
D.3 pala
Ans:B
99.Phala vartis are used for ?
A.Jwara
B.Kasa
C.Swasa
D.Purisanissaranartha
Ans:D
100.Shelf life of choorna is?
A.4 months
B.6 months
C.1 months
D.2 months
Ans:D





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email