Choose your language

1 March 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

01-03-2019 SANITARY CHEMISTRY


SANITARY CHEMISTRY
EXAM DATE:01-03-2019

*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Which is the largest News Agency in the World?
A.Associated Press
B.Telam
C.Tanjug
D.Press Trust of India
Ans:A


2.The Cyclone affected India,Sri Lanka and Maldives in November 2017:
A.BOB06
B.Vardah
C.Ockhi
D.Hudhud
Ans:C

3.In the Census of 2011 the Male literacy rate in India
A.65.46
B.74.04
C.81.02
D.82.14
Ans:D

4.The famous Hajjur Inscription was issued by the Ay king Karunandadakkan in the year
A.AD 999
B.AD 1000
C.AD 974
D.None of these
Ans:D

5.The Prime Minister Narendra Modi launched the Programme on 2nd Oct.,2014 to make clean India:
A.Nirmal Bharat Programme
B.Swachh Bharat Abhiyan
C.Make in India
D.Saansad Adarsh Grama Yojana
Ans:B

6.The first Greek Tennis player to win an ATP World Tour Title of Stockholm Open
A.Ernest Gulbis
B.Rafael Nadal
C.Stefanos Tsitsipas
D.Rojer Federer
Ans:C

7.”Mandan Muthappa”is a character created by
A.Thoppil Bhasi
B.Vaikkom Muhammed Bhasheer
C.Thakazhi Sivasankara Pillai
D.MT Vasudevan Nair
Ans:B

8.The Cabinet Mission came to India to discuss transfer of power to India on
A.24th March,1946
B.22nd March,1942
C.9th August,1942
D.12th August,1945
Ans:A

9.The winner of Dadasaheb Phalke Award 2018
A.Kasinathuni Viswanath
B.Manoj Kumar
C.Shashi Kapoor
D.Vinod Khanna
Ans:D

10.Who was the founder of All Travancore Muslim Mahajan Sabha?
A.Vakkom Maulavi
B.P.K.Khadeeja
C.Mujeeb Rahman Kinalur
D.None of these
Ans:A

11.The book”Poikayil Yohannan”was written by
A.V.V.Shanthakumar
B.Komaran
C.M.R.Renukumar
D.M.K.Sanu
Ans:C

12.The winner of Kendra Sahithya Academy Award 2017 for his novel”Daivathinte Pusthakam”
A.Prabha Varma
B.K.P.Ramanunni
C.K.R.Meera
D.R.Narayana Paniker
Ans:B

13.Who was the first woman Secretary General of Rajya Sabha?
A.Snehalatha Srivathava
B.Kiran Bedi
C.Ramadevi
D.Kamala Beniwal
Ans:C

14.International Day for preventing the exploitation of Environment in War and Armed conflict
A.November 11
B.November 6
C.November 5
D.November 1
Ans:B

15.The Environment Protection Act was passed in the year
A.1988
B.1968
C.1989
D.1986
Ans:D

16.The place where 27th Fusion Energy Conference(FEC 2018) held at
A.Gujarat
B.Delhi
C.Maharashtra
D.Kerala
Ans:A

17.Who lead the Revolt of 1857 at Lucknow?
A.Begam Hasrat Mahal
B.Kunwar Singh
C.Rani Lakshmi Bai
D.Khan Bahadur Khan
Ans:A

18.The incident prompted Gandhi to call off the Non-cooperation Movement:
A.Wagon Tragedy
B.Jallianwalla Bagh
C.Chauri Chaura Incident
D.Khilafat Movement
Ans:C

19.The most important coastal port town of Kerala during the Sangam Period:
A.Nelkinda
B.Quilon
C.Kozhikode
D.Muziris
Ans:D

20.The social reformer who organised Kallumala Agitation in Kerala
A.K.Kelappan
B.Ayyankali
C.Mannath Padmanabhan
D.Vaikunda Swamikal
Ans:B

21.The omission of an alpha-particle and two beta-particles in succession produces an ----------of the starting atom.
A.Isotope
B.Isobar
C.Isotone
D.Isomer
Ans:A

22.The order of the C2v point group is
A.3
B.4
C.1
D.2
Ans:B

23.Among CO,NO,HCl and CO2,that which will not yield a microwave spectrum is
A.CO
B.NO
C.HCl
D.CO2
Ans:D

24.The number of normal modes of vibration of C6H6 molecule is
A.30
B.36
C.31
D.35
Ans:A

25.The pie donar ligand in Ziese’s salt is
A.Chlorine
B.Ethylene
C.Acetylene
D.Carbonyl
Ans:B

26.The number of signals exhibited by the protons of TMS in its NMR spectrum is
A.2
B.1
C.3
D.4
Ans:B

27.The hybridization of Nitrogen atom in NH3
A.sp raise to 3
B.sp raise to 2 d
C.sp raise to 3 d
D.sp
Ans:A

28.Radioactive disintegration follows----------order kinetics.
A.First order
B.Second order
C.Zero order
D.Third order
Ans:A

29.The emission of radiant energy after a time lag after its absorption by a substance is called
A.Flurescence
B.Phosphorescence
C.Vibrational relaxation
D.Inter system crossing
Ans:B

30.The ionic character of LiCl,NaCl,KCl,RbCl and CsCl follows the order
A.LiCl>NaCl>KCl>RbCl>CsCl
B.LiCl<NaCl<KCl<RbCl<CsCl
C.LiCl=NaCl<KCl=RbCl<CsCl
D.NaCl>LiCl>KCl>RbCl>CsCl
Ans:B

31.Which among the following is the optical property of colloid?
A.Brownian movement
B.Electrophoresis
C.Tyndal Effect
D.Electro osmosis
Ans:C

32.How many isoprene units are present in a monoterpenois?
A.3
B.4
C.2
D.1
Ans:C

33.The oxidation number of Cr in Cr2O7 raise to 2- is
A.+7
B.+6
C.+5
D.+4
Ans:B

34.The reagent used in Benzoin condensation
A.OH-
B.EtO-
C.CN-
D.CH3COO-
Ans:B

35.Which indicator is used in Iodometric titration?
A.Eriochrome Black T
B.Starch solution
C.N-Phenyl anthranilic acid
D.Methyl Orange
Ans:C

36.The ligand denticity of EDTA is
A.6
B.5
C.4
D.3
Ans:A

37.The number of particles per unit cell of BCC is
A.4
B.2
C.1
D.6
Ans:B

38.The total number of crystal systems present is
A.8
B.32
C.7
D.31
Ans:B

39.The principle of liquid-gas chromatography is
A.Adsorption
B.Absorption
C.Partition
D.None of them
Ans:C

40.Which metal ion is present inVitamin B-12?
A.Cobalt
B.Nickel
C.Iron
D.Copper
Ans:A

41.How many oxygen molecules are carried by a single Haemoglobin molecule?
A.4
B.3
C.2
D.1
Ans:A

42.How many significant figures are there in the quantity 0.0063g?
A.3
B.4
C.2
D.1
Ans:C

43.How many peaks are observed in the IR spectrum of CO2 molecule?
A.3
B.4
C.2
D.1
Ans:C

44.Asbestos is an example of___________silicate.
A.Cyclic
B.Chain
C.Sheet
D.Three dimensional
Ans:B

45.Rutile is an ore of
A.Titanium
B.Iron
C.Aluminium
D.Zinc
Ans:A

46.The highest oxidation state shown by the transition element is
A.+7
B.+8
C.+6
D.+5
Ans:B

47.The intense violet colour of KMnO4 is due to ______________transition.
A.Charge transfer
B.d-d transition
C.f-f transition
D.Lanthanide contraction
Ans:A

48.What is the CFSE for an octahedral high spin d raise to 4 system?
A.-12Dq
B.-6Dq
C.-24Dq
D.-18Dq
Ans:B

49.Which one of the following metal carbonyls does not obey the EAN rule?
A.Ni(CO)4
B.Fe(CO)5
C.Cr(CO)6
D.V(CO)6
Ans:D

50.The co-ordination number of iron in haemoglobin
A.4
B.5
C.6
D.7
Ans:C

51.What designation is given to a sublevel having n=4,l=1?
A.4p
B.4s
C.4d
D.4f
Ans:A

52.Be shows a diagonal relationship with
A.Al
B.Mg
C.Si
D.Na
Ans:A

53.The state of hybridisation of Be in BeF2
A.sp raise to 3
B.sp raise to 2 d
C.sp raise to 3 d
D.sp
Ans:D

54.But-1-ene can be converted to butane by reaction with
A.Pd/H2
B.Zn/HCl
C.Sn-HCl
D.Zn-Hg
Ans:A

55.Which of the following compounds show geometrical isomerism?
A.Cyclopropane
B.Cyclobutane
C.1,2-dimethylcyclopropane
D.None of these
Ans:C

56.Which of the following compounds is aromatic?
A.Cyclobutadiene
B.Cyclooctatetraene
C.Cyclopropene
D.Cyclopentadienyl anion
Ans:D

57.The monomer of natural rubber is
A.2-methyl-1,3-butadiene
B.1,3-butadiene
C.1,3-pentadiene
D.2-methyl-1,3-pentadiene
Ans:A

58.Which alkaloid is present in Hemlock seed?
A.Coniine
B.Quinine
C.Piperine
D.Morphine
Ans:A

59.Sea water will boil at a temperature
A.Higher than pure water
B.Lower than pure water
C.Same as that of pure water
D.Cannot be predicted
Ans:A

60.Producer gas ia a mixture
A.CO+H2
B.CO+H2O
C.CO+N2
D.CO+O2
Ans:C

61.For a spontaneous process the free energy change should be
A.Positive
B.Negative
C.Either positive or negative
D.Zero
Ans:B

62.A system which can exchange neither energy nor matter with surroundings is called
A.Open system
B.Closed system
C.Isolated system
D.Independent system
Ans:C

63.Vibrational spectra will be obtained by the absorption of:
A.Microwave radiation
B.IR radiation
C.Ultraviolet radiation
D.Visible radiation
Ans:B

64.Which point group does CO2 molecule belongs to?
A.D alpha h
B.C3v
C.C2h
D.C alpha V
Ans:A

65.Which one of the following is a Zn containing enzyme?
A.Cytochrome P-450
B.Tyrosinase
C.Alcohol dehydrogenase
D.Cytochrome oxidase
Ans:C

66.The alkaloid used as an antimalarial drug:
A.Atropine
B.Cocaine
C.Quinine
D.Coniine
Ans:C

67.The heat of neutralisation when a strong acid is neutralised by a strong base:
A.-57 kJ/mole
B.57 Cals/mole
C.-57 J/mole
D.-57 k.Cals/mole
Ans:A

68.Which defect causes a decrease in density?
A.Schottky
B.Frenkel

C.Metal excess
D.F-centre
Ans:A

69.The radius ratio of octahedral void is
A.0.414
B.0.225
C.0.0414
D.0.0225
Ans:A

70.The pH of a 0.001 M HCl solution is:
A.2
B.3
C.4
D.1
Ans:B

71.How many signals would be expected in the NMR spectrum of (CH3)3CCl?
A.One signal
B.Two signal
C.Three signal
D.Nine signal
Ans:A

72.The monomer of Orlon:
A.Formaldehyde and phenol
B.Ethylene glycol
C.Vinyl cyanide
D.Adipicacid and hexamethylene diamine
Ans:C

73.Which of the following is a Nitro dye?
A.Methyl orange
B.Aniline yellow
C.Martius yellow
D.Methyl blue
Ans:C

74.Which one is the strongest base among the following?
A.CH3NH2
B.(CH3)2NH2
C.NH3
D.(CH3)3NH2
Ans:B

75.Aspirin is
A.Acetyl salicylic acid
B.Ethoxy benzoic acid
C.Methoxy benzoic acid
D.Acetyl oxalic acid
Ans:A

76.Which acid is used for cleaning glass wares in the laboratory?
A.Sulphuric acid
B.Hydrochloric acid
C.Nitric acid
D.Chromic acid
Ans:D

77.Cellulose is a linear polymer of:
A.Alpha-D-glucose
B.Beta-D-glucose
C.D-fructose
D.Sucrose
Ans:B

78.Rickets is caused by the deficiency of:
A.Vitamin-A
B.Vitamin-B
C.Vitamin-D
D.Vitamin-K
Ans:C

79.The –COOH group in carboxylic acid can be replaced by H atom by:
A.Zn and HCl
B.H2 with Ni
C.Sodalime
D.LiAlH4
Ans:C

80.Barbituric acid and its derivatives are well known
A.Antiseptics
B.Antipyretics
C.Tranquilizers
D.Analgesics
Ans:C

81.The isomers that are interconverted through rotation around a single bond are called:
A.Epimers
B.Anomers
C.Enantiomers
D.Conformations
Ans:D

82.Maleic acid and fumaric acid are the forms of:
A.Chain isomers
B.Optical isomers
C.Geometrical isomers
D.Epimers
Ans:C

83.In contact process for the manufacture of sulphuric acid,the catalyst is:
A.Finely divided iron
B.Nickel powder
C.LiAlH4
D.V2O5
Ans:D

84.BF3 is an acid according to
A.Arrhenius concept
B.Bronsted-Lowry concept
C.Ostwaid
D.Lewis concept
Ans:D

85.How many coulombs of electricity are required to produce 20.0 g of calcium from molten CaCl2?
A.57900 C
B.96500 C
C.10800 C
D.48250 C
Ans:B

86.The cell constant of a cell is equal to:A
A.a/I
B.I/a
C.a-I
D.I-a
Ans:B

87.The reduction potential of two half cells Mg raise to 2+/Mg and Cu raise to 2+/Cu are -2.37 V and +0.34 V respectively.The cell potential is
A.-2.03 V
B.2.71 V
C.1.36 V
D.2.3 V
Ans:B

88.At equilibrium state:
A.Delta G is positive
B.Delta H is negative
C.Delta G is zero
D.Delta H is positive
Ans:C

89.The heat absorbed by the system at constant pressure is
A.Delta E
B.Delta H
C.Delta G
D.Delta S
Ans:B

90.How many unpaired electrons are present in Cu raise to + ion?
A.2
B.1
C.0
D.3
Ans:B

91.According to Hund’s rule,the number of unpaired electrons in nitrogen atom will be
A.2
B.1
C.5
D.3
Ans:D

92.Which type of isomerism is shown by [Co(NH3)5NO2]Cl?
A.Ionisation
B.Linkage
C.Co-ordination
D.Geometrical
Ans:B

93.Which one is homopolymer?
A.PVC
B.Nylon 6
C.Nylon 6,6
D.Terylene
Ans:A

94.Three letters ABC can be arranged in____________number of ways.
A.6
B.4
C.8
D.12
Ans:A

95.The inter nuclear distance remains constant during electronic excitation.This assumption is:
A.Morse
B.Huckel rule
C.Born Oppenheimer
D.Frank Condon
Ans:D

96.A bond stretching frequency around 1700cm raise to -1 is due to
A.C=N
B.C-Cl
C.C=0
D.C=C
Ans:C

97.Which of the following is an auxochrome?
A.-NH2
B.-N=N-
C.-C=C-
D.-NO2
Ans:A

98.For phenol-water system,the critical solution temperature is
A.65.1 Degree C
B.68.1 Degree C
C.76.2 Degree C
D.39.5 Degree C
Ans:B

99.Alpha-helical structure refers to the -----------structure of protein.
A.Primary
B.Secondary
C.Tertiary
D.Quaternary
Ans:B

100.Bhopal Tragedy is due to:
A.Ethyl isocyanate
B.Phenyl isocyanate
C.Propyl isocyanate
D.Methyl isocyanate
Ans:D




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Too many of us are not living our dreams because we are living our fears-Les Brown

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email