Choose your language

31 March 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

31-03-2019 SECRETARY,CO-OPERATIVE SOCIETIES/BANKS

SECRETARY,CO-OPERATIVE SOCIETIES/BANKS
EXAM DATE:31-03-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.

1.Choose from the options the correct indirect speech of the given sentence.
He said,”I must go at once”.
A.He said that he had to go at once
B.He said that he must go at once
C.He said that he has to go at once
D.He said that he must have to go at once
Ans:A

2.Identify from the options given below the correct indirect speech for the sentence.
He said to them,”Will you listen to such a man?”
A.He said to him whether he would listen to such a man
B.He said to them that they would listen to such a man
C.He asked to them if they should listen to such a man
D.He asked them wheter they would listen to such a man
Ans:D

3.The idiom’storm in a tea cup’means
A.Little fuss over trivial matter
B.Big fuss over trivial matter
C.A cunning turn of events
D.A negligible attitude
Ans:B

4.We heard the bomb____________from the hotel where we checked in.
A.Went off
B.Go off
C.Gone off
D.Going off
Ans:B

5.Identify the incorrect sentence.
A.I saw a one rupee note on the road
B.An uncle of mine has married a European
C.We went to hospital to visit a sick friend
D.Copper is a useful metal
Ans:C

6.Identify the incorrect sentence.
A.We decided to call on the President of the Society
B.On the way we called in a friend’s house
C.The strike was called off.
D.The principal has called for an explanation from the strike leaders.
Ans:B

7.Identify the correct sentence.
A.I insisted for his going away at once
B.I insisted of his going away at once
C.I insisted on his going away at once
D.I insisted in his going away at once
Ans:C

8.Identify the passive form of
“One of the passengers has found my purse”
A.My purse has found by one of the passengers
B.My purse was found by one of the passengers
C.My purse has been found by one of the passengers
D.One of the passengers has been found the purse
Ans:C

9.Fill up the sentence with the most suitable one given below:
‘I hardly ever get letters,I with__________
A.I got more letters
B.I get more letters
C.I shall get more letters
D.I had more letters
Ans:A

10.Identify the correct usage.
A.He resembles with his father
B.He resemble his father
C.He resembles to his father
D.He resembles of his father
Ans:B

11.Ask a permission in the situation”You want to talk to me about your job application”.Which one of the following is the most polite way of asking permission?
A.Can I talk to you about my job application?
B.Shall I talk to you about my job application?
C.Can’t I talk to you about my job application?
D.Could I talk to you about my job application?
Ans:D

12.Complete the following sentence with the correct form of the verb given below.By the time Carol arrived,_________we eating and were ready to go.
A.Finished
B.Had finished
C.Have finished
D.Shall have finished
Ans:B

13.In which of the following sentences the verb ‘develop’has been incorrectly used?
A.A new drug has been developed to combat asthma in small children
B.A new drug is being developed to combat asthma in small children
C.A new drug was developed to combat asthma in small children
D.A new drug have developed to combat asthma in small children
Ans:D

14.Which one of the following is the correct passive form of the sentence?
“I enjoyed taking the children to the zoo”.
A.The children were enjoyed taking to the zoo
B.The children were enjoying being taken to the zoo
C.The children enjoyed being taken to the zoo
D.The children have enjoyed being taken to the zoo
Ans:C

15.In which of  the following sentences the word ‘lest’ is correctly used?
A.He worked hard lest he might fail
B.He worked hard lest he may not fail
C.He worked hard lest he should not fail
D.He worked hard lest he should fail
Ans:D

16.Identify the sentence with the correct tense form.
A.If I hadn’t come along,Raju would have been attacked
B.If she would have really wanted to see me,she would have come earlier
C.If he had been honest,he would return the money
D.If he doesn’t break the window,then who else is responsible?
Ans:A

17.Which of the following is/are wrong?
A.Fifteen minutes is allowed to each speaker
B.Ten kilometers is a long walk
C.Fifty thousand rupees is a large sum
D.Three parts of the business are left for me to do
Ans:D

18.Identify  the statement from those below in which conjunction is wrongly used.
A.Scarcely had he gone,when a policeman knocked at the door.
B.No sooner had he returned than he was off again
C.He not only lost his ticket but also his luggage
D.Though he came late,he finished his work in time.
Ans:C

19.The passive form of ‘He keeps me waiting ‘is
A.I am kept waiting by him
B.I was kept waiting by him
C.I am being kept waited by him
D.I have been kept waiting by him
Ans:A

20.Which of the following is the comparative degree of the sentence?
“Very few Indian cities are as big as Chennai’
A.Chennai is bigger than all other Indian cities
B.Chennai is bigger than any other Indian Cities
C.Chennai is bigger than a few other Indian cities
D.Chennai is bigger than most other Indian cities
Ans:D

21.Who was the first Indian to be elected to British Parliament?
A.Motilal Nehru
B.Dadabhai Naoroji
C.Mahatma Gandhi
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:B

22.Who is the author of the book ‘India Wins Freedom’?
A.Chetan Bhagat
B.Maulane Abul Kalam Azad
C.Indira Gandhi
D.Salman Rushdie
Ans:B

23.The equipment with which the computer talks to its users is called as
A.Word Processor
B.Peripheral
C.Software
D.Diskette
Ans:B

24.What is the official distance of marathon race?
A.20 miles
B.23 miles and 123 yards
C.26 miles and 385 yards
D.29 miles and 199 yards
Ans:C

25.Which of the following is an indigenously built light combat aircraft of India?
A.Akash
B.Vikrant
C.Arjun
D.Tejas
Ans:D

26.Which is the best measure of economic growth of a country?
A.GNP
B.GDP
C.Net Revenue
D.Net Worth
Ans:A

27.By which bill does the government make arrangement for the collection of revenues for a year?
A.Supplementary Budget
B.Fiscal Budget
C.Finance Bill
D.Economic Bill
Ans:C

28.Who is the only player to win French Open eight times?
A.Rafel Nadal
B.Roger Federer
C.Pit Sampras
D.Andre Agassi
Ans:A

29.Who among the following associated with operation flood?
A.A.S.Vaidya
B.M.S.Swaminathan
C.Raja Ramanna
D.Varghese Kurian
Ans:D

30.Who is the Pro-Chancellor of the University of Kerala?
A.C.Raveendranath
B.Justice(Retd.)P.Sathasivam
C.K.T.Jaleel
D.T.M.Thomas Issac
Ans:C

31.In which district the highest numbers of local bodies function?
A.Palghat
B.Ernakulam
C.Kannur
D.Malappuram
Ans:D

32.Temple entry proclamation was on
A.November 12,1946
B.November 12,1936
C.November 12,1956
D.November 12,1966
Ans:B

33.Which was the first metal used by man?
A.Brass
B.Silver
C.Bronze
D.Copper
Ans:D

34.Which of the following is known as the Jain  Temple city?
A.Girnar
B.Rajgriha
C.Varanasi
D.Allahabad
Ans:A

35.Mahatma Gandhi began his political activities in India first from
A.Sabarmati
B.Dandi
C.Kheda
D.Champaran
Ans:D

36.Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the sun?
A.Jupiter
B.Earth
C.Mars
D.Venus
Ans:A

37.In the world production of natural rubber,India ranks
A.Second
B.Third
C.Fourth
D.Fifth
Ans:C

38.The word ‘Secular’was inserted into the Constitution of India by
A.44th Amendment Act
B.42nd Amendment Act
C.52nd Amendment Act
D.34th Amendment Act
Ans:B

39.Right to Information in India is a
A.Fundamental Right
B.Legal Right
C.Both’A’and ‘B’
D.Neither ‘A’ or ‘B’
Ans:B

40.India earns maximum foreign exchange by the export of
A.Iron
B.Tea
C.Textiles
D.Rubber
Ans:C

41.A man travels 4 KM to the North and turns East and travels 7 KM.Then he turns North and travels 1 KM and again turns to East and travels 5 KM.How far is he from starting point?
A.17 KM
B.10 KM
C.13 KM
D.12 KM
Ans:C

42.Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle.Deepa is between Prakash and Pankaj.Priti is between Mukesh and Lalit,Prakash and Mukesh are opposite to each other.Who is sitting opposite to Priti?
A.Prakash
B.Pankaj
C.Deepa
D.Lalit
Ans:C

43.If cook is called Butler,Butler is called Manager.Manager is called Teacher,Teacher is called Clerk and Clerk is called Principal,who will teach in a class?
A.Cook
B.Butler
C.Manager
D.Clerk
Ans:D

44.Look at this series 31,29,24,22,17,?
A.15
B.14
C.13
D.12
Ans:A

45.10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work.How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?
A.3
B.5
C.7
D.8
Ans:C

46.On 8th February 2005 it was Tuesday.What was the day of the week on 8th February 2004?
A.Tuesday
B.Monday
C.Sunday
D.Wednesday
Ans:C

47.DNU,GPS,JRQ,_?
A.MSR
B.MTO
C.NTS
D.NSR
Ans:B

48.Look at this series 4,12,14,42,44?
What number should come next?
A.60
B.58
C.132
D.123
Ans:C

49.MOBILITY is coded as 46293927 then EXAMINATION can be
A.56194512965
B.56149512965
C.56149512956
D51649519265
Ans:B

50.Look at this series 4,11,25,53,109,?
What number should come next?
A.221
B.234
C.212
D.222
Ans:A

51.In a certain code  IMTITJU is written as TMIIUJT.How is TEMREMP is written in that code?
A.ETRMMEP
B.METERPM
C.MTERPME
D.METRPME
Ans:D

52.Athul walks a distance of  3 KM towards North,then turns to his left and walks for 2 KM.He again turns left and walks for 3 KM.At this point he turns to his left and walks for 4 KM.How many kilometers is he from the starting point:
A.1 KM
B.2 KM
C.3 KM
D.4 KM
Ans:B

53.Cricket:Bat::Hockey:?
A.Player
B.Field
C.Ball
D.Stick
Ans:D

54.Raju’s age is three times the age of Rajesh.The difference between their ages is 20.Then the age of Rajesh is
A.30
B.20
C.15
D.10
Ans:D

55.If you write down all the numbers from 1 to 100, then how many times do you write 5?
A.10
B.15
C.11
D.20
Ans:D

56.Find the wrong number in the series.5,27,61,122,213,340,509
A.27
B.61
C.122
D.509
Ans:A

57.Find the missing number.
8(first row first colum) 17(first row second colum)33(first row third colum),12(second row first colum)5(second row second colum)28(second row third colum),10(third row first colum)13(third row second colum),?(third row third colum)
A.9
B.23
C.33
D.43
Ans:C

58.583:293::488:?
A.291
B.378
C.487
D.581
Ans:B

59.In a school 40% of the students play football and 50% play cricket.If 18% of the students neither play football nor cricket,the percentage of the students playing both is
A.40%
B.32%
C.22%
D.8%
Ans:D

60.The difference between simple interest and compound interest on Rs.2,500 for 2 years at 6% per annum is
A.Rs.9
B.Rs.90
C.Rs.2,509
D.Rs.191
Ans:A

61.____________is the new principle included in the 1995 Co-operative Principles.
A.Cash trading
B.Co-operation among co-operatives
C.Concern for community
D.Co-operative education
Ans:C

62.Robert Owen’s ideas were not clicked as expected so he came to be called
A.Socialist
B.Utopian Socialist
C.Father of co-operation
D.Communist
Ans:B

63.___________was the first President of Rochdale Pioneers Equitable Co-operative Society.
A.James Daly
B.Charles Howrath
C.Dr.William King
D.Edward Law
Ans:B

64.In 1872 the name of ‘North of England Co-operative Wholesale Industrial and Provident Society Ltd’ changed its name into
A.SCWS
B.ECWS
C.CWS
D.CWC
Ans:C

65.____________wrote the statement on Co-operative identity.
A.Mac Lagan
B.Edward Law
C.Ivan Macpherson
D.Tom Samual
Ans:C

66.____________was the founder of Co-operative Agricultural Credit Societies.
A.Raiffeisen
B.D.G.Kare
C.Schulze
D.G.D.H.Cole
Ans:A

67.___________is the industrial co-operative society in China.
A.Induscos
B.Kibbutz
C.Sputinic
D.Kolkoz
Ans:A

68._____________was the Chairman of Co-operative Planning Committee.
A.Mirdha
B.H.Calvert
C.R.G.Sarayya
D.Mac Lagan
Ans:C

69.ICA started celebration of Co-operative day in the year
A.1922
B.1923
C.1924
D.1925
Ans:B

70.Germany is known as the ‘Cradle’ of co-operatives.
A.Consumer
B.Marketing
C.Credit
D.Multi-purpose
Ans:C

71.The B.R.Act is applicable to Co-operative urban banks from
A.April 1960
B.March 1966
C.July 1955
D.None of these
Ans:B

72.NAFED was establish in
A.1952
B.1962
C.1958
D.1956
Ans:C

73.Kera milk is the brand name of Coconut milk produced by
A.Rubco
B.Dinesh foods
C.Kerafed
D.Marketfed
Ans:B

74.Price fluctuation fund is created by__________Co-operative societies.
A.Marketing
B.Labour Contract
C.Credit
D.Marketfed
Ans:A

75.Under double compartmental system the retail stock is under the custody of
A.Secretary
B.Salesman
C.President
D.None of these
Ans:B

76.In active Price policy goods are sold by Societies at __________/price.
A.Market rate
B.Just above the market rate
C.Just below the market rate
D.None of these
Ans:C

77.Who is the Registrar of Dairy Co-operatives?
A.Registrar of Co-operative Societies
B.Director Dairy Development
C.Govt.Secretary Dairy Development
D.None of these
Ans:B

78.Operation flood schemes are financed by
A.NCDC
B.NDDB
C.NAFED
D.NCCF
Ans:B

79.Show rooms of Kerala State Handicraft Apex Co-operative Society is known as
A.Kairali
B.Triveni
C.Surabhi
D.Hantex
Ans:C

80.Vyasa stores are run by
A.Matsyafed
B.Kerafed
C.SC/ST fed
D.Consumer fed
Ans:A

81.The ______may appoint a person to be the Registrar of Co-operative Societies for the State.
A.Governor
B.Government
C.Chief Minister
D.None of these
Ans:B

82.__________means a Society having more than one district as its area of operation and having individuals and other societies as its members.
A.Apex Society
B.Central Society
C.Federal Society
D.None of these
Ans:C

83.How many persons are required for the registration of an apex society as per KCS Act on 1969?
A.10 persons
B.No specified number
C.7 person
D.20 persons
Ans:B

84.The decision refusing admission together with the reasons thereof shall be Communicated by the society to that person within a period of___days from the date of the decisions.
A.Fifteen
B.Thirty
C.Ten
D.Seven
Ans:A

85.A member admitted within_________days immediately prior to the date of election shall not have the right to vote.
A.Thirty
B.Sixty
C.Fifteen
D.Ninety
Ans:B

86.The expulsion from membership may involve ___________of shares held by the member.
A.Refund
B.Transfer
C.Forfeiture
D.None of these
Ans:C

87.The _______general body shall not alter any provisions in the bye-laws relating to its Constitution and powers.
A.Annual
B.Representative
C.Special
D.None of these
Ans:B

88.A Co-operative Society shall retain the chitty ledger,chitty day book and chitty minutes book for a period of _______as per Rule 31.
A.10 years
B.7 years
C.12 years
D.5 years
Ans:C

89.Co-operative ombudsman is appointed as per Section_________of the KCS Act.
A.68 A
B.69 A
C.66 A
D.70 A
Ans:B

90.Where the bye-law so provide,the Govt.or the Registrar may nominate all or any of the members of the first Committee for a period
A.Of 5 years
B.Not exceeding twelve months
C.Of twleve months
D.None of these
Ans:B

91. State Co-operative Election Commission is Constituted as per Section_________of the KCS Act.
A.28 A
B.28 AA
C.28 AB
D.28 B
Ans:D

92.A person nominated to the Committee of a society as per Section 31 shall not be eligible to hold the office of the _____or _______of the apex and Central Society.
A.President or Vice President
B.President or MD
C.Sub Committee or Executive Committee
D.None of these
Ans:A

93.The annual statement of accounts of each year shall be prepared by the Chief Executive within________from the date of the close of the financial year.
A.6 months
B.Two months
C.One month
D.Three months
Ans:C

94._________of a member in the capital of a society and ________of a society invested by such Society shall not be liable to attachment under any decree or order of a Court.
A.Share and Common good fund
B.Share and Reserve fund
C.Reserve fund and Building fund
D.None of these
Ans:B

95.The immovable property acquired by a society through a sale by a sale officer shall be disposed of by the Society within_______years from the acquisition with prior Sanction of the General body and the Registrar.
A.Five
B.Seven
C.Two
D.Ten
Ans:B

96.Specify the Section of KCS Act which empowers the Govt.to establish Deposit guarantee scheme.
A.Sec.57 A
B.Sec.57 D
C.Sec.57 B
D.Sec.57 C
Ans:C

97.As per Section_________of KCS Act give powers to Registrar to issue directions to Co-operative Societies.
A.66 A
B.68 A
C.69 A
D.70 A
Ans:A

98.The ______shall appoint an officer not below the Rank of DIG of police as vigilance officer as per KCS Act.
A.Registrar
B.Government
C.DGP
D.None of these
Ans:B

99.Who shall Constitute Co-operative Arbitration Courts in Kerala?
A.State Co-operative Union
B.State Govt.
C.Central Govt.
D.Registrar
Ans:B

100.Appeal before Co-operative Tribunal shall be filed within________days from the date of receipt of such order.
A.30
B.90
C.60
D.20
Ans:C

101.A sole trader purchased a machinery for 10,000 from Das &Co.It is to be recorded in the
A.Purchase day book
B.Cash book
C.Journal proper
D.None of these
Ans:C

102.Consignment account is a _____a/c.
A.Real
B.Nominal
C.Personal
D.None of these
Ans:B

103.Cash float is related with
A.Cash flow statement
B.Fund flow statement
C.Imprest system
D.None of these
Ans:C

104.Income and Expenditure a/c is prepared by
A.Sole trader
B.Non trading concerns
C.Joint stock companies
D.Partnership firms
Ans:B

105.Ideal current ratio is
A.1:1
B.2:1
C.1:2
D.3:2
Ans:B

106.Income received in advance is a______to the business.
A.Income
B.Expense
C.Asset
D.Liability
Ans:D

107._______item is not seen in the Trial Balance the normal case.
A.Closing stock
B.Income received in advance
C.Accrued income
D.None of these
Ans:A

108.Amount spend for the installation of a newly purchased machinery is a
A.Revenue expenditure
B.Capital expenditure
C.Deferred revenue expenditure
D.None of these
Ans:B

109.Goods purchased for Rupees 6,000 is recorded in the day book as 600.It is an error of
A.Principle
B.Commission
C.Partial omission
D.None of these
Ans:B

110.A journal entry with more than one debit or more than one credit or with both is
A.Contra entries
B.Compensating errors
C.Compound journal entries
D.None of these
Ans:C

111.Salary outstanding is a_______account.
A.Nominal
B.Personal
C.Real
D.None of these
Ans:B

112.Arjun started business with cash 25,000,stocks 10,000 furniture 15,000,bank loan 10,000.The  net worth of Arjun is
A.60,000
B.50,000
C.40,000
D.None of these
Ans:C

113.Amortization is related with
A.Depreciation
B.Bill of Exchange
C.Consignment
D.None of these
Ans:A

114.The term depletion is related with_____assets.
A.Fixed assets
B.Wasting assets
C.Intangible assets
D.None of these
Ans:B

115.Goods taken by the proprietor from the business for domestic use is
A.Debited in the purchase a/c
B.Credited in the purchase a/c
C.Credited in the drawings a/c
D.None of these
Ans:B

116.Fluctuation is related with ___assets.
A.Intangible assets
B.Fixed assets
C.Current assets
D.None of these
Ans:C

117.The total of sales day book is tranferred to_____in the general ledger.
A.Customer a/c
B.Sales a/c
C.Debtors a/c
D.Creditors a/c
Ans:B

118.The aggregate of indirect material,indirect labour and indirect expense is
A.Total cost
B.Overhead
C.Prime cost
D.None of these
Ans:B

119.Credit note is related with
A.Sales day book
B.Purchase day book
C.Purchase returns
D.Sales returns
Ans:D

120.Sales ledger contain the accounts of
A.Debtors
B.Suppliers
C.Creditors
D.None of these
Ans:A

121.Which among the following co-operative institutions is not an insured co-operative bank?
A.Urban co-operative Bank
B.Service co-operative Bank
C.District co-operative Bank
D.State co-operative Bank
Ans:B

122.KYC Policy consists of customer acceptance policy,customer identification procedure,monitoring of transactions and
A.Risk management
B.Customer delight
C.Customer service
D.Active customer
Ans:A

123.The person who is named in a cheque to receive money is
A.Drawee
B.Payee
C.Drawer
D.Depositor
Ans:B

124.In the case of safe custody of valuables the banker_______customer relationship is
A.Principal-agent
B.Debtor-creditor
C.Lessor-lessee
D.Bailee-bailor
Ans:D

125.Which of the following is not a kind of endorsement?
A.Full
B.Restrictive
C.Sans recourse
D.Free
Ans:C

126.Introduction is not necessary in one of the following case.
A.Joint account
B.Minor account
C.Literate account
D.Trust account
Ans:D

127.Insertion of date in a cheque by the holder.
A.Requires drawers authentication as it is a material alteration
B.Is invalid and bank should not pay on such cheques
C.Is punishable under Section 138 of NI Act.
D.Is not  a material alteration as per Section 87 of  NI Act
Ans:D

128.In which type of loan a  co-operative bank is eligible to get interest subvention from Govt.of India?
A.ST(SAO) given out of its deposits
B.ST(SAO) given with refinance from upper tier
C.All types of agricultural loans issued
D.All short-term agricultural loans-issued
Ans:A

129.Bouncing of a cheque is not an offence in one of the following circumstance.
A.Cheque given for clearing a debt
B.Cheque given as donation
C.Cheque given to clear a loan
D.Cheque given for purchase of a car
Ans:B

130.In a pledge advance possession and security charges are with
A.Pledger
B.Pledge
C.Both of them
D.None of them
Ans:B

131.RBI follows______system of note issue.
A.Equal reserve
B.Proportional reserve
C.Minimum reserve
D.Maximum reserve
Ans:C

132.It is the legal obligation on the part of the banker not to open an account in the name of
A.Minor
B.Partnership
C.Drunkard
D.Lunatic
Ans:D

133.The principles of liquidity,safety and profitability are related to
A.Bank
B.Customer
C.Loan
D.Deposit
Ans:A

134.Pledge is defined in Section_______of Indian Contract Act,1872.
A.170
B.171
C.172
D.173
Ans:C

135.A cheque torn in to two or more pieces is called
A.Stale cheque
B.Truncated cheque
C.Mutilated cheque
D.None of these
Ans:B

136.A fixed deposit receipt is
A.Not negotiable
B.Not transferable
C.Not renewable
D.None of these
Ans:A

137.An endorsement which limits the liability of the endorser is called
A.Full endorsement
B.Blank endorsement
C.Sans recourse endorsement
D.None of these
Ans:C

138.When the bank rate is decreased the volume of bank credit will be
A.Expanded
B.Contracted
C.Remain the same
D.None of these
Ans:A

139.EMI stands for
A.Equal Monthly Instalment
B.Equity Monthly Instalment
C.Equated Monthly Instalment
D.None of these
Ans:C

140.Banks different delivery channels are
A.Automated system
B.Internet
C.Smart phone
D.All of the above
Ans:D

141.Audit fee for PCARDB is calculated on the basis of
A.Aggregate of loan issued
B.Aggregate of loan issued and loan received
C.Working capital
D.Aggregate of loan received
Ans:B

142.__________of the Kerala Co-operative Law deals that “The audit shall includes an examination of over due debts,if any,verification of cash balance and securities and valuation of the assets and liabilities of the Society.
A.Section 63
B.Section 64
C.Rule 63
D.Rule 65
Ans:B

143.Entering more amount  on the payment side of the cash book,than what has been actually paid,is an example of
A.Embezzlement of cash
B.Misappropriation of goods
C.Manipulation of account
D.None of these
Ans:A

144.Audit report of the District Co-operative Bank shows Rs.2,00,000/-as Income Tax payable.It is coming under.
A.Provision
B.Sinking fund
C.Secret Reserve
D.Capital Reserve
Ans:A

145.A Welfare Co-operative Society withdraw Rs.50,000/- from the District Co-operative Bank and not entered it in Day book of the Society,Auditor shows it under the head is
A.Due to and create reserve
B.Due by and create reserve
C.Credit side of profit and loss
D.None of these
Ans:A

146.Checking of the account casting and posting subsidiary book and other ledger account is called
A.Routine checking
B.Test checking
C.Internal checking
D.None of these
Ans:A

147.It is one of the advantages of internal audit
A.Detailed checking
B.Early detection of errors and fraud
C.Preparation of interim accounts
D.All of these
Ans:D

148.Test audit is conducted to ascertain the performance of
A.Internal auditor
B.Co-operative inspector
C.Annual auditor
D.Inquiry officer
Ans:C

149.Internal check and internal audit is a part of
A.Verification
B.Investigation
C.Internal control
D.All of these
Ans:D

150.One of the advantages of audit programme is
A.Ascertain the correctness of financial statements
B.Detection and prevention of fraud
C.Completion of audit work within the specified time
D.All of these
Ans:C

151.It is the book maintained by the auditor to note the points which require further explanations,classifications etc.
A.Audit note book
B.Audit note
C.Working papers
D.None of these
Ans:A

152.Example for Contingent Liability is
A.Liability under a guarantee
B.Liability under unpaid salary
C.Liability to pay Insurance Premium
D.None of these
Ans:A

153.__________society is permanently exempted from Audit Fees.
A.Social Welfare Cooperative
B.Housing Cooperative
C.Primary Fishermen Cooperative
D.Primary Handloom Weavers Cooperative
Ans:A

154.When the original voucher is lost the institution may produce copy of the same.This is called as
A.Primary Voucher
B.Collateral Voucher
C.Duplicate Voucher
D.None of these
Ans:B

155.Audit is not an inquisition and its main mission is not one of
A.Execution
B.Expedition
C.Fault finding
D.Evaluation
Ans:C

156.Profit made from sale of fixed assets is
A.Capital Reserve
B.Secret Reserve
C.Sinking Fund
D.Reserve Fund
Ans:A

157.Book Debt is an example of
A.Circulating assets
B.Fixed assets
C.Wasting assets
D.None of these
Ans:A

158.Which is the basic statement taken for the preparation of  Final Accounts of a Co-operative Society?
A.Receipts and Disbursements Statement
B.Trial Balance
C.Credit Limit Statement
D.Audit Programme
Ans:A

159.Teeming and Lading is otherwise known as
A.Endorsing
B.Investigating
C.Misappropriation of goods
D.None of these
Ans:D

160.One of the peculiar features of Cooperative Audit is
A.Concurrent
B.Cost Audit
C.Method Audit
D.None of these
Ans:A




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. No person ever achieved success by waiting for someone to hand it to them.Successful people decide they want something and take action to get it.If you seek you will find.Get going--Now!-Jerry Bruckner

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email