19 July 2016

// // Leave a Comment

DATA ENTRY OPERATOR 2016 ONLINE PSC EXAMINATION ANSWER KEY

DATA ENTRY OPERATOR(ONLINE EXAMINATION)
EXAM DATE:11-07-2016
1.The social  reformer in Kerala known as the ‘Abraham Lincon of Kerala’
A.Ananda Theertham
B.Agamananda
C.Pandit Karuppan*
D.Kuriakose Elias Chavara
Ans:C

2.Name the following person is not associated with Vaikom Sathyagraha
A.Arya Pallam*
B.K.Kelappan
C.T.K.Madhavan
D.K.P.Kesava Menon
Ans:A
3.First women Speaker of Indian Lok Sabha
A.Sumithra Mahajan
B.Sushma swaraj
C.Sonia Gandhi
D.Meera Kumar*
Ans:D
4.’Malayalee Memorial’a memorandum submitted by people of Kerala to Maharaja Sreemoolam Thirunnal on
A.3rd Sep.1896
B.1st Jan.1891*
C.3rd Sep.1891
D.1st Jan.1896
Ans:B
5.Who is the founder of the ‘Ananda Maha Sabha’?
A.Sree Narayana Guru
B.Mannathu Padmanabhan
C.Brahmananda Sivayogi*
D.Vaikom Maulavi
Ans:C
6.Which Article of Indian Constitution ensures provisions for Free and Compulsory Education for Children between Six to Fourteen?
A.Article 32
B.Article 21 A*
C.Article 61
D.Article 51 A
Ans:B
7.Environment Protection Act was enacted in India in the year
A.1986*
B.1982
C.1984
D.1980
Ans:A
8.Who organized female volunteer crops known as a Desa Sevika Sangh in Travancore?
A.Kaumudi Teacher
B.A.V.Kuttimalu Amma
C.Karthyayani Amma
D.Accama Cheriyan*
Ans:D
9.The first President of Purogamana Kala Sahithya Sangam
A.Vylopilli Sreedhara Menon*
B.M.K.Sanu
C.M.N.Vijayan
D.Vaisakhan
Ans:A
10.The Indian magician who has been conferred the Merlin Award 2015?
A.Gopinath Muthukad
B.Bob Chuo
C.Zenia Bhumgara*
D.Akshaya
Ans:C
11.Who among the following is not related with Antharjana Samajam of Kerala?
A.Parvathy Nenmenimangalam
B.Parvathy Nilayamgod
C.Parvathy Manazhi
D.None of these*
Ans:D
12.Which of the following Writs can be used against a person believed to be holding a public office he is not entitled to hold?
A.Mandamus
B.Quo Warranto*
C.Habeas Corpus
D.Certiorari
Ans:B
13.In 1929,Muhammed Abdur Rahiman started a newspaper to strengthen the freedom movement and nurture nationalism among Muslims of Malabar
A.Chandrika
B.Sathyavadi
C.Al-Ameen*
D.Yuktivati
Ans:C
14.First computerized Panchayath in Kerala
A.Velland*
B.Vellinezhy
C.Mankara
D.Chalissery
Ans:A
15.Who among the following is a distinguished film actor as well as recipient of Jnanapith Award 1998?
A.Kajfi Azmi
B.Girish Ragunath Karnad*
C.Harish Bhimani
D.Ardeshir Irani
Ans:B
16.First state in India to pass a Food Security Act
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Uttar Pradesh
D.Chattisgarh*
Ans:D
17.The social reformer in Kerala known as the ‘Saint without Saffron’
A.Mannath Padmanabhan
B.V.T.Bhattathirippad
C.Chattambi Swamikal*
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
18.The first annual session of the S.N.D.P held at
A.Varkala
B.Aruvippuram*
C.Cherthala
D.Angadipuram
Ans:B
19.The Minister of Human Resource Development at present Lok Sabha
A.Najma Heptulla
B.Harsimrat Badal
C.Maneka Gandhi
D.Smriti Irani*
Ans:D
20.The famous ‘Varikkasseri Mana’is situated at
A.Manissery*
B.Marayur
C.Kalpetta
D.Mannarkkad
Ans:A
21.Which of the followings can be selected by pressing Alt+e inside the Print Dialogue Box in MS-Word?
A.Entire pages
B.Even pages
C.Current page*
D.End page
Ans:C
22.The technique to allow a programme,of size more than the size of the main memory,to run is called
A.Interpreter
B.Virtual memory*
C.Compilers
D.None of these
Ans:B
23.The average number of tasks that a computer can perform in a given time is known as its
A.Speed
B.Job scheduling
C.Throughput*
D.Output
Ans:C
24.Which of the  following keys are used to select up to the end of the document from a particular point in Ms-Word?
A.Ctrl+Shift+End*
B.Ctrl+End
C.Ctrl+Shift+Enter
D.Ctrl+a
Ans:A
25.The system which uses different types of detectors together at a time to find out virus and safeguard computer is called
A.Cracking
B.Blocking
C.Cloud AV*
D.Biometric
Ans:C
26.Acoustics is a study of
A.Accounting
B.Sound*
C.Water
D.Heat
Ans:B
27.When a number is divided by 22 the remainder is 18.If the same number is divided by 11 what will be remainder?
A.9
B.8
C.7*
D.6
Ans:C
28.The full form of Wi-Fi is
A.Wireless Fidelity*
B.Wider Feasibility
C.Wider Fidelity
D.Wireless Feasibility
Ans:A
29.In which year,IT@school programme started in Kerala?
A.2000
B.2001*
C.2002
D.2003
Ans:B
30.Who wrote the book ‘Ritusamharam’?
A.Bhasan
B.Ezhuthachan
C.Kalidasa*
D.Valmeeki
Ans:C
31.I am looking forward--------you
A.To see
B.Seeing
C.See
D.To Seeing*
Ans:D
32.Choose the correctly spelt word
A.Superintendent*
B.Superindendent
C.Superintentend
D.Superintendend
Ans:A
33.Which of the following printer is the fastest printing machine?
A.Line Printer
B.Dot matrix printer
C.Drum printer
D.Laser printer*
Ans:D
34.The headquarter of IMF is located at
A.Paris
B.Washington*
C.Beijing
D.New York
Ans:B
35.Hobson’s choice means
A.Excellent choice
B.Expert’s choice
C.Absence of choice*
D.Consumer’s choice
Ans:C
36.Which of the following  that Mahatma Gandhi described as ‘A post dated cheque on a crushing bank’?
A.Simon Commission
B.Cripps mission*
C.Wavel plan
D.None of these
Ans:B
37.Which of the following can convert the entire programme into language at a time?
A.Interpreter
B.Simulator
C.Compiler*
D.Commander
Ans:C
38.In MS-Word,grammar mistakes are indicated by-------colour.
A.Red
B.Yellow
C.Purple
D.Green*
Ans:D
39.In the term’8_(5)’the number ‘5’ represents
A.Superscript
B.Number script
C.Qut-script
D.Subscript*
Ans:D
40.Which of the following shortcut keys can be used for decreasing the font size in MS-Word?
A.Ctrl++
B.Ctrl+-
C.Ctrl+]
D.Ctrl+[*
Ans:D
41.The institution which regulates the Security Market in India is
A.SEBI*
B.NABARD
C.SIDBI
D.NBFC
Ans:A
42.The first Indian Book,which described about economic policy  and  military strategy is
A.Rajatharangini
B.Niyamasara
C.Ardha Sasthram*
D.Urubhanga
Ans:C
43.Which of the following is known as’King of Poison’?
A.Potassium
B.Arsenic*
C.Calcium
D.Flourine
Ans:B
44.The headquarter of New Development Bank is in
A.Manila
B.Shanghai*
C.Mumbai
D.New Delhi
Ans:B
45.Which function key can be used for ‘save as’in MS-Word?
A.F9
B.F10
C.F11
D.F12*
Ans:D
46.In MS-word,the shortcut key Ctrl+e is used for
A.Left alignment
B.Centering*
C.Right alignment
D.Justification
Ans:B
47.’X’can complete a work in 14 days.’Y’ is 75% more efficient than ‘X’ in doing the work.Then how many days that ‘Y’ can finish the work?
A.8*
B.9
C.9.5
D.10
Ans:A
48.How many islands are there in Lakshadweep?
A.33
B.34
C.35
D.36*
Ans:D
49.The country which awarded its highest civilian honour to the Prime Minister of India,Sri.Narendra Modi in April,2016 is
A.Oman
B.Saudi Arabia*
C.U.A.E
D.Kuwait
Ans:B
50.Who is the Ex-officio chairman of NITI Aayog?
A.President
B.Vice-President
C.Prime Minister*
D.Home Minister
Ans:C
51.In which of the following ground,the government will declare financial emergency?
A.War
B.Election
C.Credit or goodwill is under threat*
D.None of these
Ans:C
52.In MS-Word ,the default number of lines in drop cap is:
A.2
B.3*
C.4
D.5
Ans:B
53.The height of Idukki Dam is
A.500 ft
B.555 ft*
C.600 ft
D.650 ft
Ans:B
54.The largest size of font that available in MS-Word is
A.70
B.71
C.72*
D.73
Ans:C
55.The full form of EMD in tender form is:
A.Early Money Deposit
B.Earned Money Deposit
C.Every Money Deposit
D.Earnest Money Deposit*
Ans:D
56.Which output device is used for translating information from a computer into pictorial form on a paper?
A.Touch panel
B.Card punch
C.Plotter*
D.None of these
Ans:C
57.The characters used in machine language is
A.-1 and +1
B.0 and 1*
C.-1 and 0
D.1 and 2
Ans:B
58.The metal chiefly used for galvanizing iron is
A.Copper
B.Silver
C.Zinc*
D.Gold
Ans:C
59.Hamming code is used in
A.Programming language
B.Operating system
C.Data communication*
D.Processor
Ans:C
60.The first search engine is
A.Archie*
B.Google
C.Yahoo
D.Navigator
Ans:A
61.The book ‘Ashtangahridaya Samhitha’ describes about
A.Geography
B.Cosmology
C.Ayurvedic medicine*
D.Music
Ans:C
62.The bird which can fly backward is
A.Albtaross
B.Humming bird*
C.Eagle
D.Sparrow
Ans:B
63.Which number is known as Ramanujan number?
A.1728
B.1729*
C.1730
D.1731
Ans:B
64.Which of the following decade is declared as ‘Decade of Innovation’by the government of India?
A.1980-1990
B.1990-2000
C.2000-2010
D.2010-2020*
Ans:D
65.M.C.Road was built by
A.Veluthampi Dalawa
B.Padmanabhan Menon
C.Raja Kesavadas*
D.Oommini Thampi
Ans:C
66.The age of sun is about
A.2 billion
B.2.6 billion
C.3 billion
D.4.6 billion*
Ans:D
67.Plural of radius is
A.Radious
B.Radii*
C.Radiance
D.Radiusos
Ans:B
68.The Indian Rupees symbol is based on
A.Roman Script
B.Devanagiri Script
C.Malayalam Script
D.Both 1 and 2*
Ans:D
69.The real owner of a limited company is
A.Equity holders*
B.Debenture holders
C.Cumulative preference share holders
D.Non-cumulative preference share holders
Ans:A
70.In which year Bombay Stock Exchange was established?
A.1875*
B.1877
C.1881
D.1891
Ans:A
71.The full form of LED is
A.Light Emitting Diode*
B.Light Energy Diode
C.Light Energy Display
D.Light Emerging Display
Ans:A
72.Which of the following river is east flowing  in Kerala?
A.Pampa
B.Bhavani*
C.Periyar
D.Bharathapuzha
Ans:B
73.Night blindness is due to the deficiency of
A.Vitamin A*
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:A
74.Nalanda was destroyed by the army of
A.Akbar
B.Babur
C.Alavudeen Khilji
D.Bhakhityar Khilji*
Ans:D
75.Tom Joseph got the ‘Arjuna Award’for
A.Football
B.Volleyball*
C.Hockey
D.Badminton
Ans:B
76.An Excel worksheet contains-number of columns.
A.250
B.256*
C.266
D.756
Ans:B
77.Choose the correctly spelt word
A.Vaecum
B.Vaccume
C.Vacuum*
D.Vacum
Ans:C
78.National Income Statistics are computed by
A.Planning commission
B.CSO*
C.NSSO
D.None of these
Ans:B
79.Which is the National Aquatic Animal of India?
A.Crocodile
B.Tortoise
C.Prawn
D.River Dolphin*
Ans:D
80.Stock Exchange is a
A.Primary market
B.Secondary market*
C.Commodity market
D.None of these
Ans:B
81.Which of the following is the separate pin code allotted to the Supreme Court of India on September 26,2013?
A.110100
B.110101
C.110200
D.110201*
Ans:D
82.Give the one word substitute for “To examine one’s own thoughts and feelings’
A.Introspection*
B.Retrospection
C.Exoneration
D.Intonation
Ans:A
83.The preface of a book is written by
A.Editor
B.Author*
C.Expert
D.Publisher
Ans:B
84.Spacing between lines and paragraphs is known as
A.Indenting
B.Hyphenation
C.Leading*
D.Tabbing
Ans:C
85.India fastest train Gatimaan Express travels between
A.Delhi-Mumbai
B.Delhi-Agra*
C.Delhi-Calcutta
D.Delhi-Udaipur
Ans:B
86.Goodwill is a/an---------asset
A.Tangible
B.Intangible*
C.Fixed
D.None of these
Ans:B
87.Jasmine Revolution of 2011 took place in
A.India
B.Germany
C.Singapore
D.Tunisia*
Ans:D
88.’Kargil War’ was in
A.1998
B.1999*
C.2000
D.2001
Ans:B
89.NITI Aayog established on
A.January 1,2012
B.January 1,2013
C.January 1,2014
D.January 1,2015*
Ans:D
90.Computer Mouse was invented by
A.Douglas Engelbart*
B.Charles Babbage
C.Alen Turing
D.Tim Berners Le
Ans:A
91.The maximum number of Assembly constituencies in which a candidate can contest in Assembly election is
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
92.The headquarter of UNESCO is
A.Washington
B.Tokyo
C.Paris*
D.Moscow
Ans:C
93.Which is the most abundant metal in human body?
A.Iron
B.Calcium*
C.Phosphorus
D.Oxygen
Ans:B
94.In banking sector,the lender of last resort is
A.SBT
B.SBI
C.RBI*
D.SCB
Ans:C
95.Pressing Ctrl+5 to a selected text in MS-Word gives the result of
A.Single line space
B.1.5 line space*
C.Double line space
D.2.5 line space
Ans:B
96.How many sheets are in a gross of paper?
A.100
B.144*
C.250
D.500
Ans:B
97.’Njanappana’was written by
A.Ezhuthachan
B.Cherusseri
C.Poonthanam*
D.Kunjan Nambiar
Ans:C
98.Name the legislative assembly where the electronic voting machine used firstly in Kerala
A.Thripunithara
B.Kazhakkutam
C.North Paravur*
D.Thrissur
Ans:C
99.The number of groups in the modern periodic table is
A.16
B.18*
C.20
D.21
Ans:B
100.The origin of the dance form ‘Kunchipudi’is
A.Karnataka
B.Kerala
C.Tamil Nadu
D.Andra Pradesh*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email