25 July 2016

// // Leave a Comment

MEDIA MAKER KERALA PSC ONLINE EXAM ANSWER KEY 18-07-2016


MEDIA MAKER(ONLINE EXAMINATION)
EXAM DATE:18-07-2016
1.The Organ and Blood Donation Act was came into force in the year

A.2010
B.2014*
C.2013
D.2011
Ans:B

2.The Saadhu Jana paripalana Sangham was headed by
A.Chattambi Swamikal
B.K.Ayyappan
C.Ayyankali*
D.Mannathu Pathmanabhan
Ans:C
3.Which among the following is meant for reservation in government jobs and legislative assembly proportionate to population>
A.Abstention movement*
B.Malayali memorial
C.Ezhava memorial
D.Khilafath movement
Ans:A
4.Yogakshema was established in the year
A.1918
B.1906
C.1908*
D.1909
Ans:C
5.Malabar Riot-1921 was headed by
A.Alavi Musliyar
B.Saidalavi Musliyar
C.Kunchahammed Musliar
D.Ali Musliyar*
Ans:D
6.Which one of the following is related with access public road to all?
A.Guruvayur Satyagraha
B.Vaikom Satyagraha*
C.Dandi March
D.Salt Satyagraha
Ans:B
7.The aim of Malayali Memorial is
A.To secure jobs for educated Keralites citizens in Travancore*
B.To build up institutions in memory of Malayali  freedom fighters
C.To memorise Malayali writers
D.To obtain reservation seats in educational institutions
Ans:A
8.Cochin Stock Exchange came into into being in the year
A.1976
B.1979*
C.1969
D.1960
Ans:B
9.Kerala Sangeetha Nataka Academy was established in_at_
A.1958 Thrissur*
B.1956 Palakkad
C.1959 Thrissur
D.1957 Palakkad
Ans:A
10.The Reading Day celebrated on June 19 is related with the commemoration of
A.K.M.Panicker
B.C.Kesavan
C.T.Anand
D.P.N.Panicker*
Ans:D
11.Which among the following is famous for being activist among Namboodiri women?
A.Sudha Lakshmi
B.Parvati Nenmenimangalam*
C.Lalithambika Anthar Janam
D.Accamma Cheriyan
Ans:B
12.The Autobiography Aathmakathakkoru Aamukham was written by
A.Madhavikkutti
B.Lalithambika Anthar Janam*
C.Singatha Kumari
D.P.Vaisha
Ans:B
13.Who was called by Gandhiji as ‘Jhansi of Travancore’?
A.Lakshmibhai
B.Accama Cheriyan*
C.Saraswati
D.Sara Joseph
Ans:B
14.Which among the following is known as first Malayalam play?
A.Aromalunni
B.Aalkoottam
C.Aalmarattom*
D.Patta Bakki
Ans:C
15.The old Malayalam Newspaper Milhavadi was edited by
A.Sahodaran Ayyappan
B.C.V.Kunchiraman
C.Moorkothu Kumaran*
D.K.Sukumaran
Ans:C
16.Vakkom Abdul Kader Moulavi was behind the publication of
A.Siraj
B.Al Hilal
C.Al Ameen
D.Swadeshabhimani*
Ans:D
17.The publication edited by E.M.S. Namboothirippadu from Shornur was
A.Prabhatam*
B.Suprabhatam
C.Deshabhimani
D.Janayugam
Ans:A
18.Financial emergency is explained in the article of the following
A.Article 371
B.Article 375
C.Article 360*
D.Article 356
Ans;C
19.The first opposition leader in Kerala was
A.C.Achutha Menon
B.A.K.Gopalan*
C.E.K.Nayanar
D.E.M.S.Namboothirippadu
Ans:B
20.Who won the Vallathol Award 2015?
A.K.R.Meera
B.Vilasini
C.Benyamin
D.Anand*
Ans:D
21.H-B-H bond angle in ‘BH_(4)’? is
A.’180^(@)’
B.’120^(@)’
C.’109^(@)’*
D.’90^(@)’
Ans:C
22.’H_(2)’’O_(2)’is concentrated by
A.Steam distillation
B.Fractional distillation
C.Freezing
D.Distillation under reduced pressure*
Ans:D
23.The molarity of pure water at ‘4^(@)’C is
A.1M
B.55.5 M*
C.2.5M
D.5 M
Ans:B
24.Which of the components of cement set at the slowest rate?
A.Dicalcium silicate*
B.Tricalcium silicate
C.Tricalcium aluminate
D.Tetracalcium aluminoferrate
Ans:A
25.The spin only magnetic moment value(in Bohr magneton unit)of Cr’(CO)_(6)’is
A.0*
B.2.84
C.4.90
D.5.92
Ans:A
26.How many EDTA molecules are required to make an octahedral complex with’Ca^(2+)’ion?
A.Six
B.Three
C.One*
D.Two
Ans:C
27.Tetrahedral nature of bonding in carbon was first shown by
A.Kekule
B.Van’t Hoff and Le Bel*
C.Wohler
D.Lewis
Ans:B
28.Which of the following is not electrophile?
A.’BF_(3)’
B.’Hg^(2+)’
C.’AlCl_(3)’
D.’NH_(3)’*
Ans:D
29.The Scientist who gave Chromatography concept
A.Berzelius
B.Avogadro
C.Tswett*
D.Lavoiser
Ans:C
30.The marsh gas detector used by miners works on the principle of
A.Difference in rate of diffusion of gases*
B.Avogadro’s hypothesis
C.Gay Luca’s law of gaseous volume
D.Berzelius hypothesis
Ans:A
31.The shape of 2-butene is
A.Linear
B.Planar*
C.Tetrahedral
D.Pyramidal
Ans:B
32.2-Bromopentane is heated with potassium ethoxide in ethanol the major product is
A.Trans-pent-2-ene*
B.2-etoxypentane
C.Pent-1-ene
D.Cis-pent-2-ene
Ans:A
33.Di alkyl sulphidies are known as
A.Sulphonal
B.Thioesters
C.Mercaptan
D.Thioethers*
Ans:D
34.The explosive nitroglycerine is
A.A soap
B.A salt
C.A complex compound
D.An ester*
Ans:D
35.Tin plague means
A.Tin plating
B.Conversation of white tin to grey tin*
C.Emission of sound white blending tin plate
D.Conversation of stannous salt to stannic salt
Ans:B
36.Which makes use of Tyndall effect?
A.Ultrafilter
B.Ulracentrifuge
C.Ultramicroscope*
D.All the above
Ans:C
37.Which of the most effective in causing the coagulation of a postitively charged’Fe(OH)_(3)’sol?
A.’NO_3^(_)’
B.’SO_4^(2-)’
C.’PO_^_4^(3-)’
D.’Fe(CN)^(4-)_6_^’*
Ans:D
38.A non-narcotic analgesic
A.Ibuprotein*
B.Coteine
C.Herion
D.Morphine
Ans:A
39.The famous Minamatha disease was caused from water polluted by the compounds of the metal
A.Lead
B.Mercury*
C.Silver
D.Cadmium
Ans:B
40.The polymer of F_(2)C=CF_(2)’is
A.PVC
B.Nylon-6
C.Teflon*
D.Bakelite
Ans:C
41.Then energy of electromagnetic radiation depends on
A.Amplitude and wavelength
B.Wave length*
C.Amplitude
D.Temperature of the medium
Ans:B
42.Which is not additive property?
A.Atomic mass
B.Volume
C.Radioactivity*
D.Molecular weight
Ans:C
43.Organic compound soluble in water contain
A.C,H,O*
B.C,N,Cl
C.C,H
D.C,S
Ans:A
44.The correct electro negativity order
A.C,N,Si,P
B.N,Si,C,P
C.P,Si,N,C
D.SI,P,C,N*
Ans:D
45.What is ‘[OH^(-)]’in the final solution prepared by mixing 20.0 mL of 0.050M ‘Ba(OH)_(2)’?
A.0.010 M*
B.0.12 M
C.0.40 M
D.0.0050 M
Ans:A
46.Stannous chloride give a white precipitate with a solution of mercuric chloride.In this process mercuric chloride is
A.Oxidized
B.Reduced*
C.Converted into a complex
D.None of these
Ans:B
47.No.of faraday required to liberate 8g of ‘H_(2)’is
A.4
B.16
C.2
D.8*
Ans:D
48.Equivalent mass of’IO_(4)’when it is converted to ‘I_(2)’in acid
A.M/6
B.M/5
C.M/7*
D.M/4
Ans:C
49.The unit of Avagadro’s no.is
A.mol
B.’mol^(-1)’*
C.’mol^(-2)’
D.None of these
Ans:B
50.Blood has been found to be isotonic with
A.Normal saline solution*
B.Saturated NaCl solution
C.Saturated Kcl solution
D.None of these
Ans:A
51.The reverse of fusion is freezing and it is
A.Exothermic*
B.Endothermic
C.Neither exothermic nor endothermic
D.May be exothermic or endothermic
Ans:A
52.In the formation of ‘SO_(3)’by ‘SO_(2)’and ‘O_(2)’using No as catalyst,catalytic action of No is evidence by
A.Green vapour
B.Violet vapour
C.Brown vapour*
D.None of these
Ans:C
53.Which is ferromagnetic?
A.Ni
B.Co
C.’Cr0_(3)’
D.All of these*
Ans:D
54.The resistance of mercury becomes almost zero at
A.20k
B.10k
C.25k
D.4k*
Ans:D
55.In a cubic close packing of spheres in three dimensions the co-ordination number of each sphere is
A.6
B.9
C.12*
D.3
Ans:C
56.The molar depression const’K_(F)’depends on
A.Properties of pure solute
B.Properties of pure solvent*
C.Properties of solute and solvent
D.Always consist for all solutes and solvents
Ans:B
57.Van’t Hoff’s factor for ‘K_(3)’ Fe(CN)_(6)(ionization 50%) will be
A.1
B.5.5
C.2.5*
D.None of these
Ans:C
58.Isomer which can be inter converted through rotation around a single bond are
A.Conformers*
B.Diasteremers
C.Enantiomers
D.Positional isomers
Ans:A
59.Which one of the following has smallest heat of hydrogenation per mol?
A.1-butene
B.trans-2-butene
C.C is 2-butene
D.1,3-butadiene*
Ans:D
60.Melting point is highest for
A.Al
B.B*
C.Ga
D.In
Ans:B
61.The instrument used to cut frozen sections
A.Histokinete
B.Rotary microtome
C.Crystat*
D.None of the above
Ans:C
62.Iron deficiency anaemia is
A.Normocytic normochromic
B.Haemolytic
C.Macrocytic normochromic
D.Microcytic hypochromic*
Ans:D
63.The compatibility test between donors red cells and the recipients serum is called
A.Serum grouping
B.Minor crossmatching
C.Major crossmatching*
D.None of the above
Ans:C
64.Which of these is a motile bacteria?
A.Proteus*
B.Klebsiella
C.Staphylococci
D.Corneybacteria
Ans:A
65.Prothrombin time is the time required for clotting of citrated plasma after addition of
A.Calcium
B.Tissue thromboplastin
C.1 and 2*
D.None of the above
Ans:C
66.The commonly used fixative in cytology
A.Formalin
B.Ether-ethyl alcohol*
C.Ethanol-formation fixative
D.None of the above
Ans:B
67.Inclusion bodies that is seen in GGPD patients that can be demonstrated by supravital stain
A.Reticulocyte
B.H J bodies
C.Basophilic stippling
D.Heinz bodies*
Ans:D
68.Sterilization method at 1000C for 20 minutes on three successive days
A.Tyndallization*
B.Inspissation
C.Hot air oven
D.None of the above
Ans:A
69.The temperature of tissue floatation bath
A.52-560C
B.43-460C
C.37-400C*
D.56-600C
Ans:B
70.Negri body is demonstrated in infection with
A.HIV
B.Rabies virus*
C.Varicella zoster
D.None of the above
Ans:B
71.2% sodium metabisulphite is used to demonstrate
A.Sickle cell*
B.Target cell
C.Eosinophil
D.Stomatocyte
Ans:A
72.The acid fastness of the bacteria is due to the presence of------------on their cell wall
A.Peptidoglycan
B.Techoic acid
C.Flagella
D.Mycolic acid*
Ans:D
73.The disease with uncontrolled increase in WBC
A.Leukaemia*
B.Anaemia
C.1 and 2
D.None of the above
Ans:A
74.The dilution used for total sperm count is
A.1:10
B.1:20*
C.1:100
D.1:200
Ans:B
75.Which of the following is the part of a flame photometer?
A.Aspirator
B.Atomizer
C.1 and 2*
D.None of the above
Ans:C
76.Leibermann-Burchard method is used to detect
A.Glucose
B.Bilirubin
C.Electrolytes
D.Cholesterol*
Ans:D
77.Which of the following media is used as a selective media for mycobacteria?
A.DCA
B.L J Medium*
C.TCBS
D.Selenite F broth
Ans:B
78.Function of sodium bicarbonate in semen diluting fluid
A.Liquifies the mucus*
B.Fixes the spermatozoa
C.Prevent drying
D.None of the above
Ans:A
79.Which of the following is not a platelet diluting fluid?
A.Dungers fluid*
B.Dacies fluid
C.Rees Ecker solution
D.Kristensens fluid
Ans:A
80.Acid elution  test is related to
A.L.E.Cell
B.Target cell
C.H.D.N*
D.All of the above
Ans:C
81.Sabourauds agar is used for the detection of
A.Streptococcus
B.Staphyiococcus
C.Clostridium
D.Fungi*
Ans:D
82.Bombay blood group contain
A.Antigen A,B and H
B.Antibody A,B and H*
C.Antibody A and B,Antigen H
D.None of the above
Ans:B
83.IgE is responsible for
A.Hypersensitivity reactions*
B.Secretory function
C.Natural passive immunity
D.No special function
Ans:A
84.Which of the following is not a liver function test?
A.Bilirubin
B.A.L.T
C.Prothrombin Time
D.S.Creatinine*
Ans:D
85.The colour of schiffs reagent
A.Colourless*
B.Pink
C.Blue
D.None of the above
Ans:A
86.Envelope shaped crystals seen in urine sediment
A.Cholesterol
B.Uric acid
C.Calcium oxalate*
D.Triple phosphate
Ans:C
87.SGOT is also known as
A.ALT
B.AST*
C.ALP
D.None of the above
Ans:B
88.Normal CSF glucose level is
A.80-100 mg%
B.60-80mg%
C.20-40 mg%
D.40-70 mg%*
Ans:D
89.The trophozoite of which parasite has the shape of a tennis racket?
A.Giardia Iambila*
B.Trichomonas
C.Entamoeba coli
D.Entamoeba histolytica
Ans:A
90.The causative agent of sleeping sickness
A.Leishmania
B.Trypanosoma*
C.Plasmodium
D.None of the above
Ans:B
91.Which of the following is a cytochemical test?
A.Peroxidase test
B.Alkaline phosphatase
C.Sudan black
D.All of the above*
Ans:D
92.Function of malachite green in L .J medium
A.Removes oxygen
B.Suppress the growth of other organism*
C.1 and 2
D.None of the above
Ans:B
93.Tetramethyl paraphenylene diamine dihydrochloride is used to do
A.Catalyst test
B.Oxidase test*
C.Cagulase test
D.Urease test
Ans:B
94.Draughtsman appearance is shown by
A.Strep viridians
B.Staph aureus
C.Strep.pneumonia*
D.None of the above
Ans:C
95.Diagnostic test for scarlet fever
A.Eleks gel precipitation test
B.Widal test
C.CAMP test
D.Dick test*
Ans:D
96.The serological test that shows prozone phenomenon
A.Widal test
B.VDRL
C.1 and 2*
D.None of the above
Ans:C
97.Vonkossa silver nitrate stain is used for the demonstration of
A.Calcium*
B.Iron
C.Carbohydrate
D.None of the above
Ans:A
98.Normal GFR
A.2ml/mt
B.5ml/sec
C.2ml/sec*
D.5ml/mt
Ans:C
99.Normal sodium concentration in serum
A.80-120 mEq/L
B.150-180 mEq/L
C.130-150 mEq/L*
D.None of the above
Ans:C
100.The ruled area in Thoma counting chamber is
A.9mm2
B.9 sq.mm
C.2 mm2
D.1 mm2*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email