10 August 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC EXAM OFFICIAL ANSWER KEY STATE ELIGIBILITY TEST 31-07- 2016

STATE ELIGIBILITY TEST 2016                                                     
EXAM DATE:31-07-2016
1.What phenomenon of light explains the reason for the red colour of the setting sun?
A.Scattering of light*
B.Tyndall effect
C.Refraction of light
D.Polarisation of light
Ans:A

2.Aqua regia a medium capable of dissolving gold,is a mixture of
A.Concentrated sulphuric acid and concentrated nitric acid
B.Sulphuric acid and  carbonic acid
C.It is not a mixture of acids but an alkali
D.Concentrated hydrochloric acid and concentrated nitric acid*
Ans:D
3.Which of the following is/are true?
I.All children willinherit an X chromosome from their mothers
II.All children will inherit an Y chromosome from their mothers
III.A child who inherits an X chromosome from the father will be a boy
IV.A child who inherits an X chromosome from the father will be a girl
A.I and IV only*
B.I and III only
C.I only
D.I ,II,III and IV
Ans:A
4.Find the number of terms in the following series.
1,7,13,19,--.199
A.28
B.38
C.34*
D.41
Ans:C
5.A box contains 24 pencils.Some of these pencils are green and others are red in colour.If a pencil is taken at random from the box,the probability that it is green is 1/3.Find the number of red pencils in the box
A.10
B.8
C.16*
D.3
Ans:C
6.What is the approximate length of the Western Ghats?
A.900 km
B.1200 km
C.1600 km*
D.1800 km
Ans:C
7.Who founded the Theosophical Society?
A.C.W.Leadbeater
B.Jiddhu Krishnamurti
C.Mrs.Annie Besant
D.Madame Blavatsky and Col.Olcott*
Ans:D
8.In India,Right to Information is a---------Right.
A.Fundamental
B.Personal
C.Legal*
D.Ex-officio
Ans:C
9.As per the Indian tradition,Satvikam,Angikam,Vachikam and Aharyam are the four types of
A.Fighting
B.Acting*
C.Dancing
D.Singing
Ans:B
10.The European Central Bank has announced phasing out the highest value Euro bank note.What is the denomination of the note?
A.500*
B.250
C.100
D.1000
Ans:A
11.Identify the epic  poems of Kalidasa from the following:
I.Vikramorvasiyam
II.Reghuvamsa
III.Abhijnansakuntalam
IV.Kumarasambhava
A.I,II and IV only
B.II and III only
C.IV only
D.II and IV only*
Ans:D
12.Who first portrayed the image of Bharat Mata as a four-armed Hindu goddess?
A.Bankim Chandra Chatterji
B.Abhanindranath Tagore*
C.M.F.Hussain
D.Amrita Sher-Gil
Ans:B
13.The film Priyamanasam directed by Vinod Mankara won an Award under which category at the 63rd National Film Festival?
A.Best Screenplay
B.Special Jury Award
C.Best Sanksrit Film*
D.Best Debut Film of a Director
Ans:C
14.Makara Sanskranti is mainly a-------------festival
A.Cultural
B.Harvest*
C.National
D.Social
Ans:B
15.Bharata Muni’s Natya Shastra deals with which of the following:
I)Dance
II)Music
III)Drama
IV)Make Up
V)Costumes
A.I only
B.All of these*
C.I and II only
D.I,II and III only
Ans:B
16.Examine the following statements and choose the correct answer
I)Assertion:Kerala Model Development is a paradox to the theories on Economic Development
II)Reason:Kerala has high per capita income
A.I is true and II is the reason for I
B.I is not true and II is true
C.I is true but II is not the reason for I*
D.Both I and II are not true
Ans:C
17.The year in which the Maharaja of Travancore issued the Temple Entry Proclamation
A.1936*
B.1935
C.1947
D.1938
Ans:A
18.Match the following:
List-I
I)Koikkal Kottaram
II)Karumadikkutan
III.Krishnapuram Palace
IV.Ariyittu vazcha Kovilakom
List-II
A.Mattancheri
B.Mavelikkara
C.Nedumngad
D.Ambalapuzha
E.Kayamkulam
A.I-D,II-C,III-E,IV-A
B.I-C,II-E,III-B,IV-A
C.I-E,II-D,III-B,IV-A
D.I-C,II-D,III-E,IV-A*
Ans:D
19.The author of the Sanskrit Mahakavya Keralodayam that won the Kendra Sahitya Academy Award-1979
A.Prof.Balarama Panicker
B.Prof.P.C.Devasia
C.Dr.P.K.Narayana Pilla
D.Dr.K.N.Ezhuthachan*
Ans:D
20.The historic Punnapra-Vayalar Revolt was against
A.The British rule in India
B.The landlords of Kuttanad who exploited the farm labourers without giving them adequate wages
C.The opposite rule of C.P.Ramaswamy Iyer,the Dewan of Travancore*
D.The alliance of the British and the King of Travancore
Ans:C
Read the following passage and answer questions 21 to 23 based on the passage.
Ethnic minorities in the UK,including those from  India,are likely to vote for the country to stay in the European Union in the June 23 referencedum in which roughly 43 million people are eligible  to cast their vote
21.Which of the following are true?
I.Indians are the only ethnic minority in the UK
II.There are 43 million people belonging to the ethnic minorities in the UK
III.The referendum among the ethnic minorities will decide whether they will continue  as members of the European Union.
IV.The number of people eligible to cast their vote in the referendum is roughly 43 million excluding the ethnic minorities.
A.I and IV only
B.II and III only
C.None of these*
D.III only
Ans:C
22.What is the population of the European Union?
A.Cannot be deducted from the paragraph*
B.Roughly 43 million
C.43 million excluding ethnic minorities
D.43 million
Ans:A
23.Referendum means
A.An occasion when the electorate in a country or area can vote to assess the popularity of a political leader
B.An occasion when only a particular section of the people in a country or area can vote to make decision about one particular subject
C.An occasion when the electorate in a country or an area can vote to make  a decision about one particular subject*
D.An occasion when the electorate in a country or area can vote to choose one of the many options presented to them to help the government to take a decision
Ans:C
24.The speaker could not use the time allotted to him properly since he went on----------on one point.
A.Devolving
B.Deliberating*
C.Diluting
D.Devoting
Ans:B
25.Choose the word that is nearly opposite in meaning to PRODIGAL
A.Compassionate
B.Virtuous
C.Remote
D.Thrifty*
Ans:D
26.Choose the irregular verbs from the following:
I)Broadcast
II)Need
III)Burst
IV)Beat
V)Cast
A.I,IV and V only
B.I,II,IV and V only*
C.II and III only
D.I,II,III and V only
Ans:B
27.She reminded ----------the packet.
A.Me that where to deliver
B.Me where to deliver
C.Where had I to deliver
D.Me where I had to deliver*
Ans:D
28.John ---------at the age of 65,in 1998
A.Had died
B.Has died
C.Died*
D.Had had died
Ans:C
29.After the earthquake-----------in the area ----------major repairs.
A.Every houses-need
B.Each of house-needs
C.Every house-needs*
D.Each houses-need
Ans:C
30.In television serials,almost all----------are portrayed as wicked and scheming
A.Mother-in-law
B.Mother-in-laws
C.Mothers-in-law*
D.Mothers-in-laws
Ans:C
31.Statement(S):The President of India can nominate as many members to the Rajya Sabha as he pleases.
Reason(R):The nomination provision is given to provide representation to specialists/experts in different walks of life.
A.S is false but R is true*
B.S is true but R is false
C.Both S and R are true and R is not the correct explanation of S
D.Both S and R are true and R is the correct explanation of S
Ans:A
32.
33.Statement(S):J.K.Rowling is one of the popular authors
Reason(R):All her famous books centre around Harry Potter
A.Both S and R are true and R is the correct explanation of S
B.S is true but R is false
C.Both S and R are true and R is not the correct explanation of S*
D.S is false but R is true
Ans:C
34.Statement:Water supply in wards A and B of the city will be affected by about 50% on Friday because repairing work of the main lines is to be carried out
Conclusions:
I.The residents in these wards should reduce the use of water on Friday
II.The residents in these wards should store some water on the previous day
A.Only conclusion I follows
B.Both I and II follow*
C.Only conclusion II follows
D.Neither I nor II follows
Ans:B
35.In a certain code BEAUTY is written as ZGYWRA.How is the word UGLY  written in the same code?
A.SIJA*
B.WENW
C.SWJA
D.WIJA
Ans:A
36.81/3% of a number is 100.What is 33 1/3% of that number?
A.1200
B.600
C.400*
D.200
Ans:C
37.6th March 2005 was a Monday.Then what was the day of the week on 7th March 2004?
A.Monday*
B.Tuesday
C.Wednesday
D.Sunday
Ans:A
38.Find out the area of a square inscribed in a circle of radius 4 cm.
A.16 sq.cm
B.64 sq.cm
C.32 sq.cm*
D.8 sq.cm
Ans:C
39.A city has 1,489,000 people.What order of magnitude is this figure?
A.6*
B.7
C.3
D.5
Ans:A
40.1113 x 1111=
A.1346543
B.1236543*
C.1166353
D.1256343
Ans:B
41.3D printing can be used for producing which of the following?
I.Paris of machinery
II.Fashion accessories
III.Medical equipments
IV.Artificial organs
V.3D films
A.I,II and III only
B.I,II,III and IV only*
C.I and III only
D.II and V only
Ans:B
42.India-based Neutrino Observatory is being set up in which State in India?
A.Gujarat
B.Kerala
C.Tamil Nadu*
D.Jharkhand
Ans:C
43.What is being studied in LIGO laboratory?
A.Origin of life
B.Extra-terrestrial waves
C.Gravitational waves*
D.Hadrons and Leptons
Ans:C
44.Which of the following are considered as Air Pollutants in the National Ambient Air Quality Standards published by the Central  Air Pollution Control Board?
I.Particulate Matter
II.Ozone
III.Nitrogen Dioxide
IV.Carbon Monoxide
V.Pb
VI.Carbon dioxide
A.I,II,III,IV and V only*
B.I,II,III and IV only
C.II,III,IV and V only
D.I,III,IV,V and VI only
Ans:A
45.The Climate Change Agreement aimed at stabilizing greenhouse gas levels in the atmosphere adopted in 1997 is called
A.Kyoto Protocol*
B.Montreal Protocol
C.Rio Protocol
D.Agenda 21
Ans:A
46.The term’Brexit’is associated with which of the following?
A.Illegal immigration to Britain
B.European Union*
C.Rio Olympics
D.Information Technology
Ans:B
47.The Headquarters of the United Nations University is in
A.Helsinki
B.Paris
C.Washington
D.Tokyo*
Ans:D
48.Which among the following is/are institutes of National importance in Kerala?
I.Indian Institute of Science Education & Research,Thiruvanathapuram
II.National Institute of Technology,Kozhikode
III.Sree Chitra Tirunal Institute of Medical Sciences and Technology,Thiruvanathapuram
IV.Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology,Thiruvanathapuram
V.Central Institute of Fisheries Nautical and Engineering Training
A.III and IV only
B.I,II and III only*
C.I,II and IV only
D.I,II,III,IV and V
Ans:B
49.A mobile App and website portal from where you can download all books of NCERT for free
A.ePusthak
B.udaan
C.Swayam.com
D.ePathshala*
Ans:D
50.Swami Vivekananda Single Girl Child Scholarship for Research in Social Sciences is instituted by
A.Vivekananda International Foundation,New Delhi
B.University Grants Commission*
C.Ministry of Human Resources Development
D.Nehru Yuva Kendra Sangathan,Ministry of Youth Affairs and Sports
Ans:B
51.The language Dogra included in the Eighth Schedule of the Indian Constitution is spoken mainly by the people in which State in India?
A.Odisha
B.Jammu-Kashmir*
C.Assam
D.Meghalaya
Ans:B
52.According to the Right to Information Act,2005,if a person seeks information that concerns the life and security of a person,it shall be provided with a period of------from the time of receipt of the request.
A.7 days
B.24 hours
C.3 days
D.48 hours*
Ans:D
53.Which of the following is/are included in the Fundamental Rights guaranteed by the Constitution of India?
I.Right to Education
II.Right to Information
III.Right to Employment
IV.Right to Property
A.I,II and III Only
B.I and IV only
C.I only*
D.I,II,III and IV
Ans:C
54.The overseas law  firm involved in the Panama Paper data leak scandal
A.Volterra Fietta
B.Mossack Fonseca*
C.Baker and Hostetler
D.Panama International Inc
Ans:B
55.Recep Tayyip Erdogan is the President of which country?
A.Iraq
B.Syria
C.Palestine
D.Turkey*
Ans:D
56.Who among the following have/has been appointed as the Goodwill Ambassador(s)for the 2016 Rio Olympics?
I.Salman Khan
II.Sachin Tendulkar
III.Abhinav Bindra
IV.A.R.Rahman
A.I,II,III and IV*
B.II and III only
C.II only
D.III only
Ans:A
57.Taekwondo,a sport item gaining popularity in Kerala,was developed in which country?
A.Japan
B.Korea*
C.China
D.Combodia
Ans:B
58.What is the theme of the 2016 Oscar Award winning film Spotlight?
A.The story of a Syrian refugee family in Germany
B.A psychological thriller
C.Investigation on child sex abuse*
D.The conflict between the haves and have not’s in the modern society
Ans:C
59.Identify the book not written by Chetan bhagat from the following
A.What India Wants
B.One Night@the Call Centre
C.Half Girlfriend
D.Who Will Cry When You Die*
Ans:D
60.Match the name of the following artists with the instruments in which they  are
I.Zakir Hussain
II.Pandit Ravi Shankar
III.Kuzhalmannam Ramakrishnan
IV.Dr.L.Subramanian
V.Hariprasad Chaurasia
A.Sitar
B.Tabla
C.Violin
D.Flute
E.Mridangam
A.I-C,II-A,III-E,IV-B,V-D
B.I-D,II-E,III-A,IV-C,V-1
C.I-B,II-A,III-E,IV-C,V-D*
D.I-B,II-A,III-D,IV-C,V-1
Ans:C
61.Which of the following is not correct?
A.Education is the dynamic side of philosophy
B.Education is idealistic in nature and philosophy is theory*
C.Philosophy cannot convert its aims and values without education
D.Philosophy shows the way and education moves on in that direction
Ans:B
62.According to Advaita Vedanta,the most important pramana is
A.Insight
B.Scriptures*
C.Inferences
D.Prayers
Ans:B
63.Which of the following least influence the process of education?
A.The culture
B.Social system
C.Political system
D.The corporate culture*
Ans:D
64.Read the statements of Assertion
A.Annd Reason(R).Then choose the correct answer
Assertion(A):Humanistic education is person-centred
Reason(R):Learning how to learn is the aim of humanistic education
A.Statement(A)and Statement(R)are correct and(R)is the correct explanation of(A)*
B.Statement(A)and Statement(R)are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
C.Statement(A)is correct but Statement(R)is incorrect
D.Statement(R)is correct but Statement (R)is  incorrect
Ans:A
65.The More Knowledgeable Other(MKO)is related to which of the following educational scholars?
A.Ivan IIIich
B.Eric Erickson
C.Vygotsky*
D.Paulo Freire
Ans:C
66.According to Gordon Allport
A.Personality is a dynamic organization,inside the person,of psychophysical systems that create the person’s characteristic patterns of behavior,thoughts and feelings*
B.Personality is a dynamic organization;originates from cultural sources of psychophysical systems that create the person’s characteristic patterns of behavior,thoughts and feelings
C.Personality is an individual’s psychophysical system that creates the persons’s characteristic patterns of behavious,thoughts and feelings.
D.Personality is the sum total of the experiences of an individual
Ans:A
67.Which of the following does not represent the developmental task of an adolescent in ‘Learning to get along with friends of both sexes’?
A.To learn to look upon girls as women and boys as men
B.To become an adult among adults
C.To learn to work with others for a common purpose
D.To accept one’s body*
Ans:D
68.Article 21 A of the Constitution of India is related to:
A.Prohibition of Child Labour
B.Right to Education*
C.Person with Disability Act
D.Child Rights
Ans:B
69.When of the following is not function of SCERT?
A.Recommending on the funding policies for education*
B.Preparation of textbooks
C.Developing information systems
D.Conducting in service programmes for teachers
Ans:A
70.A teacher is annoyed by the aggressive way of asking questions in the class by a student.In such situations the primary duty of a teacher is to
A.First of all teach the student how to behave properly
B.Focus the question to answer it*
C.Use a strategy to make him feel that the student’s style is arrogant
D.Discuss with other teachers to know other teacher’s experience
Ans:B
71.  Which of the following doesn’t fit with the role of a teacher as ‘facilitator’?
A.Set very specific strategies before starting the class*
B.Asking creative and interesting questions related to the subject
C.Make the content applicable to life situations
D.Allow Learners to be teachers
Ans:A
72.A teacher follows a strategy in which students are encouraged to think about and interpret his/her life experiences,beliefs or knowledge to understand the subject.The strategy followed by the teacher can be called as
A.Scaffolding
B.Reflection*
C.Concept mapping
D.Advance organizer
Ans:B
73.Movement of categories of people within or between layers in open social stratification system is known as
A.Social control
B.Social mobility*
C.Social integration
D.Social amalgamation
Ans:B
74.Every concept will have
A.Attributes,both positive and negative*
B.A transcendental reason behind it
C.No negative examples
D.No range
Ans:A
75.For teaching ancient civilizations,teacher arranges for the students to undertake an archaeological dig in a large sandbox.As the student find different objects,the teacher introduces classifying techniques.The students are encouraged to (1)set up a group museum by developing criteria and choosing which objects should belong,and (2)collaborate with other students who worked in different quadrants of the dig.Each group is then asked to develop theories about the civilizations that inhabited the area.This teaching can be called as
A.Advance organizer
B.Constructivist*
C.Inductive inquiry
D.Critical pedagogy
Ans:B
76.A student reads or writes 17 for 71;reads ‘are there’for ‘there are’,and always keeps letters unfinished while note taking.This student is suffering from
A.Dyslexia*
B.Dyscalculia
C.Dysgraphia
D.Language Processing Disorder
Ans:A
77.Which of the following is not an objective of achievement test?
A.Assess level of competence
B.Assess strength and weakness
C.Performance skills*
D.Assign Grades
Ans:C
78.Which of the following condition is ideal for an interview?
A.When you wish to gather very detailed information*
B.When it is important to study an individual in natural setting
C.When quick analysis is needed
D.When you wish to check the honesty of an individual
Ans:A
79.Which of the following is the best needed skill for a teacher to excel in their profession?
A.Skill of receiving information
B.Skill of understanding information
C.Skill of synthesizing information
D.Skill of communication*
Ans:D
80.What is MOOC?
A.Open access journal consortium
B.International organization of teachers in each subjects
C.A course of study made available over the internet without charge to a very large number of people*
D.A free and open-source software learning management system
Ans:C
81.Pooja is a teacher writing her daily observations of a student and writes,without interpretation,that the student is not completing the class work and is constantly speaking out of turn.Which of the following objectives does she appear to be using
A.Exploration
B.Prediction
C.Description*
D.Explanation
Ans:C
82.What must the research participant give before they can participate in a research?
A.Guidelines
B.Informed consent*
C.Personal details
D.Institutional details
Ans:B
83.Which of the following is not a general responsibility and function of the Kerala State Higher Education Council?
A.To render advice to the Government,Universities and other institutions of higher education in the State
B.To co-ordinate the roles of the Government,Universities and apex regulate agencies in higher education within the State
C.To evolve new concepts and programmes in higher education
D.To strengthen the higher education system through autonomy and self-reliance*
Ans:D
84.In 1962,UNESCO established the Asian Regional Centre for Educational Planners and Administrators.Now it is known as
A.National Council for Educational Research and Training(NCERT)
B.National University of Educational Planning and Administration(NUEPA)*
C.Asian Institute of Educational Planning and Administration
D.National Council for Teacher Education(NCTE)
Ans:B
85.Which of the following Philosophers have contrasting views about the Purpose of Education?
1.John Dewey
2.Swami Vivekananda
3.Charles Sanders Peirce
4.William James
A.1 and 3 only
B.4 and 2 only*
C.4 and 1 only
D.3 and 4 only
Ans:B
86.Read the following  statements and choose the correct answer:
Statement(S):The old traditions and customs should be preserved and transmitted with the situations,which are ever changing.
Reason(R):It is the social environment where  the personality of the child can be developed
A.Both(S)and(R)are true and(R)is the correct reason of(S)*
B.(S)is true but(R)is not true
C.(R)is true but(S)is not true
D.(S)is not true but (R)is true and(R)is not the correct reason for(S)
Ans:A
87.Which of the following statements are from Mahatma Gandhi?
1)”Live as if you were to die tomorrow Learn as if you were to live forever”
2)”Literacy is neither the end of education nor even the beginning”
3)”By spiritual training I mean education of the heart”
A.Only 1
B.Both 1 and 2
C.Both 1 and 3
D.All the three*
Ans:D
88.Read the following statements:
1.Education can initiate social changes by bringing about a change in outlook and attitude of man
2.Education can bring about a change in the pattern of social relationships and thereby it may cause social changes
A.Statement 1 is correct but 2 is false
B.Statement 2 is correct but 1 is false
C.Statement 1 and 2 are correct*
D.Statement 1 and 2 are false
Ans:C
89.Two psychologists in the following groups are distinct from others.Who are they?
1.Ivan Pavlov
2.Edward Thorndike
3.Edward C.Tolman
4.Max Wertheimer
5.Wilhelm Wundt
A.1 and 5 only
B.2 and 3 only
C.4 and 5 only*
D.1 and 2 only
Ans:C
90.Which of the following are examples of Freudian notion of Sublimation?
1.I am angry.I go out and chop wood.I end up with a useful pile of firewood
2.A person with strong sexual urges becomes an artist
3.A person who is angry with colleague actually ends up being particularly courteous and friendly towards them
A.1 and 2 only*
B.3 only
C.1 only
D.2 and 3 only
Ans:A
91.Consider the following statements:
1.The constitution(Eighty-sixth Amendment)Act,2002 inserted Article 21-A the Constitution of India
2.Free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may,by law,determine
A.1 is the cause and 2 is the effect*
B.2 is the cause and 1 is the effect
C.1 and 2 are unrelated statements
D.1 and 2 are related but do not have cause effect relationship
Ans:A
92.Select the right choice in the order of chronology of the establishment of schmes given below:
A.DPEP,RTE,SSA,RUSA
B.DPEP,SSA,RTE,RUSA*
C.SSA,DPEP,RTE,RUSA
D.RTE,SSA,DPEP,RUSA
Ans:B
93.Which of the following statement/(s)carry Constructivist ideology?
1.Investigation into how human beings create systems for meaningfully understanding their worlds and experiences
2.Human behavior is learned,all behaviors can also be unlearned,and replaced by new behaviors
3.Learning will be profound when the student is able to do self-experiments
A.1 and 3 only*
B.2 and 3 only
C.2 only
D.1 only
Ans:A
94.Consider the following three students and identify who is the creative one among them:
1.Tony who works hard to achieve
2.Amaresh who knows without working hard
3.Naseema who plays with ideas and concepts
A.Tony and Amaresh are creative
B.Only Naseema is creative*
C.Naseema and Tony are creative
D.Only Amaresh is creative
Ans:B
95.Consider the following statements regarding the responsibility of UGC:
1.UGC provides funds for higher education institutions
2.UGC Co-ordinates and determines standards in institutions of higher education
A.Only 1 is true
B.Only 2 is true
C.Both 1 and 2 are not true
D.Both 1 and 2 are true*
Ans:D
96.Read each of the following and choose the correct answer:
Statement(S):National Policy of Education of 1986 was reviewed to develop Programme of Action,1992
Reason(R):DIETs were established as training and resource support structure at the district level to improve quality of teaching and schooling
A.Both (S)and (R)are correct and (R)is the correct reason of (S)
B.Both(S)and (R)are correct but(R)is not the reason of (S)*
C.(S)is true But(R)is false
D.(R)is true but(S)is false
Ans:B
97.Vilasini is a teacher who keeps a teaching journal or diary regularly.Shyamala is another teacher who creates and utilizes self-assessment forms regularly.What is common among them?
A.Both of them have high regard for their profession
B.Both of them give priority in assessment aspect of education
C.Both of them use reflective strategies in teaching*
D.Both of them use continuous  and comprehensive evaluation
Ans:C
98.Ayisha is a teacher who has certain good qualities;she plans well before engaging classes,excellently manages classroom,integrates technology in teaching and does good mentoring.Ayisha has excellent
A.Leadership skills
B.Mentoring skills
C.Teaching skills*
D.Academic skills
Ans:C
99.Which model/models of teaching is/are paired with its correct purpose/s?
1.Group Investigation Model-efficiency in Information processing
2.Jurisprudential Model-to solve social issues
3.Advance Organizer Model-interpersonal group skills
A.All the three
B.1 and 2 only
C.3 only
D.2 only*
Ans:D
100.Valsala is a teacher educator who made the following statements in the classroom while teaching the theory f Piaget:
1.Piaget is a genetic epistemologist(i.e.one who focuses on the origins of thinking)
2.According to Piaget,children are born with a very basic mental structure
3.Equilibrium occurs when a child’s schemes can deal with most new information through assimilation
A.Only 1 is correct
B.Both 1 and 3 are correct
C.Only 3 is correct
D.All are correct*
Ans:D
101.Anjana is a Mathematics teacher.Consider three actions of Anjana in the school and choose the right answer:
1.Anjana congratualated Teena for getting highest mark in terminal Mathematic examination
2.Lisa always complains of a headache when it is time to start doing her Mathematics problems.Anjana allow Lisa to lie down without doing her homework
3.Anjana gave extra homework to Suresh for making mistakes in Mathematics problem solving
A.1 is positive reinforcement 2 is negative reinforcement and 3 is punishment*
B.2 is punishment 1 is Positive reinforcement and 3 is negative reinforcement
C.1 is Positive reinforcement ans 2 and 3 are negative reinforcement
D.Except 1 all the punishment
Ans:A
102.Read the following statements(A)and (R)and indicate your response by choosing the correct answer:
Statement(A):Parents can adopt the method of Catharsis for their adolescent ward
Statement(R):Catharsis is good method of providing channels for the release of emotional energy
A.Statement(A)is correct and statement(R)is the reason*
B.Statement(R)is correct but statement(R)is wrong
C.Statement(A)and statement(R)are wrong
D.Statement(A)is correct and statement(R)does not give the reason
Ans:A
103.The Directorate is planning to introduce Grading System in Higher Secondary Schools.There are two options before the Directorate:
1.Each point value can be assigned with a letter
2.Grades can be given based on the student’s score compared to the others in the class
A.Both are Relative Grading
B.Both are Absolute Grading
C.1 is Absolute Grading and 2 is Relative Grading*
D.1 is Relative Grading and 2 is Absolute Grading
Ans:C
104.Consider the following statements and choose the correct answer:
1.Communication occurs with specific objectives
2.A good communication need not know the objective of communication to arrange the message accordingly
A.Both 1 and 2 are true
B.Only 1 is true*
C.Only 2 is true
D.Both 1 and 2 are false
Ans:B
105.Schools(1) and (2)have the following facilities in their schools.What would be common among these schools?
1.Ceiling mounted projector and projection screen,Laptop connection cables-HDMI,VGA,Mini Display Port,DVD,Sound system,Touch Screen Control System,Telephone
2.Resident Computer with both Mac & Windows operating systems w/DVD-RW,Microphone(Wireless hand-held and/or lavaliere),Document Camera,Stereo Sound,Wireless Presentation Clicker/Mouse,USB extension cable for USB drives.
A.Students of both schools will have high achievement
B.Teachers of both the schools use technology very well
C.Both the schools have technology enhanced learning spaces*
D.Learning in both the schools will be a combination of ‘Education+Entertainment’(edutainment)
Ans:C
106.Anitha is writing a case study report.Anitha is confused about ethical dimension of a usage to be included in the report.Select the  best for Anitha from the options given below:
1.Raju is a problem child
2.Raju is a child with problem
A.1 is the correct usage
B.2 is the correct usage*
C.Both 1 and 2 are correct
D.Both 1 and 2 are not correct usage
Ans:B
107.Musthafa is doing a research.Help Musthafato sort primary and secondary sources of information from the choices given below:
1.A questionnaire 2.An experiment 3.A journal
A.1 and 2 are primary sources*
B.1 and 3 are primary sources
C.All are secondary sources
D.Only 2 is the primary source
Ans:A
108.Which of the following can be considered as provisions for equal educational opportunity?
1.Midday meal scheme
2.Opportunity for earning while learning for poor students.
3.Free text books
A.1,2 and 3
B.2 only
C.1 and 2 only
D.1 and 3 only*
Ans:D
109.Arrange the following Paulo Freirian concepts in sequential order:
1.Praxis
2.Dialogue
3.Conscientization
4.Oppression
A.4,2,3,1*
B.1,2,3,4
C.1,3,2,4
D.3,2,1,4
Ans:A
110.Choose the right order of three modes of representation proposed by Jerome S.Bruner.
A.Iconic representation leading to Enclave representation and finally Symbolic representation
B.Enactive representation leading to iconic representation and finally Symbolic representation*
C.Symbolic representation leading to iconic representation
D.Enactive representation leading to Symbolic representation and finally iconic representation
Ans:B
111.Choose the right steps in the process of acculturation
A.Changes in group identity leading to modification in the existing culture resulting an assimilation of
B.Assimilation of one group of the culture with the other leading to modification in the existing culture resulting in changes in group identity*
C.Modification in the existing culture leading to changes in group identity resulting in assimilation of one group of the culture with other
D.Assimilation of one group of the culture leading to changes in group identity resulting in modification in the existing culture with other
Ans:B
112.Choose the choice which has places the Zone of Proximal Development in its right position.
A.What is not known –Zone of Proximal Development-What is known
B.Zone of Proximal Development-What is known-What is not known
C.Zone of Proximal Development-What is not known-What is known
D.What is known-Zone of Proximal Development what is not known*
Ans:D
113.Select the choice which has right sequence in the process of constructing an Achievement Test.
A.Preparation of a design for the test-Planning of test-Preparation of the blue print-Writing of items
B.Preparation of the blue print-Planning of test-Preparation of a design for the test-Writing of items
C.Planning of test-Preparation of a design for the test-Preparation of the blue print-Writing of items*
D.Planning of test-Preparation of the blue print-Preparation of a design for the test-Writing of items
Ans:C
114.Select the choice which has right sequence in the process of conducting an Action Research.
A.Selecting a focus-Collecting data-Identifying research questions-Analyzing data-Reporting results-Taking informed action
B.Selecting a focus-Collecting data-Analyzing data-Identifying research questions-Reporting results-Taking informed action
C.Selecting a focus-Analyzing data-Collecting data-Identifying research questions-Reporting results-Taking informed action
D.Selecting a focus-Identifying research questions-Collecting data-Analyzing data-Reporting results-Taking informed action*
Ans:D
115.Match the following:
P.Froebel
Q.John Dewey
R.Rousseau
S.Montessori
1.Democracy and Education
2.Emile or Treatise On Education
3.The Secret of Childhood
4.The Education of Man
5.The Politics
A.P-4,Q-1,R-2,S-3*
B.P-1,Q-3,R-2,S-5
C.P-3,Q-1,R-2,S-5
D.P-4,Q-2,R-5,S-3
Ans:A
116.Match List-I that contains theories of psychology with List-II that contains the names of  educational psychologists.Indicate your answer with the help of the given codes:
List-I
P.Psychoanalytic Theory
Q.Trait Theory
R.Psychosocial Theory
S.Two-factor Theory
List-II
1.Spearman
2.Thomson
3.Freud
4.Cattel
5.Erikson
A.P-3,Q-5,R-4,S-1
B.P-4,Q-2,R-3,S-1
C.P-4,Q-1,R-3,S-2
D.P-3,Q-4,R-5,S-1*
Ans:D
117.Match the following
P.Norm Referenced Test
Q.Criterion Referenced Test
R.Reliable Test
S.Valid Test
1.Measures what it claims to measure
2.Consistency of a test
3.Practicability of a test
4.Position in a predefined population
5.Performance against a fixed set of standard
A.P-5,Q-4,R-3,S-1
B.P-4,Q-5,R-1,S-2
C.P-4,Q-5,R-2,S-1*
D.P-3,Q-1,R-2,S-5
Ans:C
118.Match the following
P.Justice Varma Commission
Q.Yashpal Committee Report
R.District Information System for Education
S.Justice B.N.Sreekrishna Committee
1.School Education
2.Professional Courses
3.Women Education
4.Teacher Education
5.Higher Education
A.P-4,Q-5,R-1,S-2*
B.P-4,Q-2,R-1,S-3
C.P-1,Q-5,R-2,S-3
D.P-2,Q-1,R-3,S-4
Ans:A
119.Match the following:
P.Survey
Q.Experiment
R.Case Study
S.Document analysis
1.Manipulation of variables
2.Information rich sample
3.To describe the population
4.To solve immediate problems
5.Content  Analysis
A.P-2,Q-1,R-3,S-5
B.P-4,Q-3,R-1,S-2
C.P-5,Q-2,R-4,S-3
D.P-3,Q-1,R-2,S-5*
Ans:D
120.Match the following:
P.Television
Q.Liquid-crystal display
R.Radio
S.Picture
1.Projected
2.Visual
3.Audio Visual
4.Audio
5.Dimensionalaids
A.P-3,Q-1,R-4,S-2*
B.P-5,Q-3,R-4,S-2
C.P-3,Q-1,R-5,S-2
D.P-4,Q-3,R-1,S-5
Ans:A






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email