Choose your language

22 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

SECRETARY,CO-OPERATIVE SERVICE EXAM BOARD 06-05-2018


SECRETARY,CO-OPERATIVE SERVICE EXAM BOARD
EXAM DATE:06-05-2018

I.Choose one world from the following:
1.Creating confusion on a matter
A.Ambiguity
B.Simplicity
C.Ameability
D.Veracity
Ans:A

2.An order of the court asking some one not to do a thing
A.Judgment
B.Injunction
C.Judicata
D.Ruling
Ans:B
II.Select the meaning of the word from the following:
3.Amicable
A.Friendly
B.Peaceful
C.Suitable
D.Mildly
Ans:A
4.Censure
A.To remove objectionable thing
B.To blame
C.To push
D.To check
Ans:B
III.Choose the correct form of the verb given in brackets:
5.She(write)a letter now.
A.Writes
B.Will write
C.Is writing
D.Would write
Ans:C
6.It(rain)now
A.Will rain
B.Rains
C.Is raining
D.Is to rain
Ans:C
7.The box(contain)fruits.
A.Is containing
B.Contains
C.Will contain
D.Contain
Ans:B
8.The accident(happen)one hour ago
A.Happened
B.Hand happened
C.Might have happened
D.Ought to have happened
Ans:A
9.She thanked me for what I(do)
A.Am doing
B.Had done
C.Would do
D.Would have done
Ans:B
IV.Choose correct meaning of the phrase from the following:
10.Mutatis mutandis
A.Along with
B.With changes
C.Without changes
D.In support
Ans:B
11.VOX Populi
A.Popularity
B.Big portion
C.Voice of the people
D.Opinion
Ans:C
12.Magnum opus
A.Great man
B.Scientist
C.Sociologist
D.An author’s greatest work
Ans:D
V.Select correct synonym from the following:
13.Antique
A.New
B.Old
C.Simple
D.Latest
Ans:B
14.Emancipate
A.Liberate
B.Explain
C.Distinguish
D.Rule
Ans:A
VI.Pick out correct antonym from the following:
15.Kindle
A.Bum
B.Extinguish
C.Shrine
D.Avoid
Ans:B
16.Promote
A.Advance
B.Bring up
C.Rejuvenate
D.Demote
Ans:D
VII.Choose correct articles from the following:
17.She can type sixty words---------minute.
A.The
B.A
C.AN
D.None
Ans:B
18.------------cow is a domestic animal.
A.The
B.An
C.A
D.None
Ans:A
VIII.Choose correct preposition from the following:
19.The Speakers were----the dais.
A.At
B.In
C.On
D.By
Ans:B
20.He is always dressed-----------white
A.Of
B.With
C.In
D.At
Ans:B
21.The U.N.Charter came into force on
A.24-10-1945
B.21-08-1944
C.26-06-1945
D.07-10-1944
Ans:C
22.Where is the Headquarters of Amnesty International?
A.Brussels
B.London
C.Lyons
D.Geneva
Ans:B
23.National Science Day is celebrated on
A.24th January
B.2nd Monday in February
C.28th February
D.8th March
Ans:C
24.Central Rice Research Institute is at
A.Coimbatore
B.Calcutta
C.Hyderabad
D.Cuttack
Ans:D
25.Who among the following is a master of Santoor?
A.Ustad Rehman Khan
B.Pt.Shiv Kumar Sharma
C.Pannalal Ghosh
D.Pt.Ravi Sankar
Ans:B
26.The Indian Railway was Nationalised in the year
A.1950
B.1953
C.1954
D.1956
Ans:A
27.In Indian Constitution Right to Equality’describes in
A.Articles 5 to 11
B.Articles 14 to 18
C.Articles 19 to 22
D.Articles 25 to 28
Ans:B
28.The National Rural Employment Guarantee Act was passed on the advice of National Advisory Council was in the year.
A.1995
B.2003
C.2005
D.2008
Ans:C
29.Sudden fall in Barometric reading is the indication of
A.Heavy rain
B.Earthquake
C.Volcano Eruption
D.Storm
Ans:D
30.In the number 2698345,three is substracted from each digit greater than five.Five is added to each digit less than four.All other digits remain unchanged.In the new number thus formed,which of the following digits will appear more than once?
A.None
B.Only 3
C.Only 5
D.Both 3 and 4
Ans:C
31.In a certain code language,DAM is written as WZN.How will TABLE be written in the same code?
A.GZYOV
B.FYXNU
C.FZXNU
D.HZANW
Ans:A
32.An office has odd number of cabins.In each cabin,there are fans and bulbs fitted.The number of bulbs in each cabin is twice the number of fans in the cabin.All cabins have the same number of bulbs.The total number of bulbs and fans in all the cabins together is equal to thirty.How many cabins are there in the office?
A.3
B.5
C.7
D.9
Ans:B
33.If Rashtrapati Bhavan:India,White House:USA,Kremlin:Russia,then Downing Street:?
A.Norway
B.Germany
C.Italy
D.UK
Ans:D
34.Find day of the week on 16th July 1776
A.Friday
B.Tuesday
C.Sunday
D.Thursday
Ans:B
35.February 20,1999 was Saturday.What day of the week was on December 30,1997?
A.Tuesday
B.Friday
C.Wednesday
D.Sunday
Ans:A
36.A watch,which gains uniformally,was observed to be 5 minutes slow at 10.00 am on a Tuesday.On the next day at 11.00 am,it was noticed that watch was 5 minutes fast.If so,when did the watch show the correct time?
A.8.30 pm Tuesday
B.10.30 pm Tuesday
C.4.20 am Wednesday
D.7.00 am Wednesday
Ans:B
37.Ramesh is standing at a point M.He walks 10 m towards South,then he walks 20 m towards the  West then he walks 10 m towards the South,then he walks 20 m towards the East,then he walks 5 m towards the North reached the point N.What is the distance between M and N?
A.20 m
B.25 m
C.15 m
D.5 m
Ans:C
38.If 68-15=35 and 74-81=29,then 62-91=?
A.23
B.12
C.7
D.15
Ans:C
39.Principal State Partnership Fund is maintained by
A.State Co-operative Bank
B.KSCARDB
C.Registrar
D.District Co-operative Banks
Ans:A
40.Land Mortgage Banks in India are called as
A.Wat time bables
B.Depression bables
C.Oppression bables
D.Current bables
Ans:B
41.--------------is the supreme body of NCDC
A.Managing Committee
B.General Counci
C.Executive Committee
D.Council of Ministers
Ans:B
42.The National Dairy Development Board was set up on
A.26th August 1965
B.26th August 1966
C.26th Sept 1965
D.26th Sept 1966
Ans:C
43.Custodian of D.V.File in primary Agricultural and Rural Development Banks.
A.Agricultural Officer
B.Valuation Officer
C.Sales Officer
D.General Manager
Ans:B
44.The crop loan system was introduced in credit societies on the basis of the recommendation of
A.Rural credit survey committee report
B.Rural credit review committee report
C.Sivaraman committee report
D.None of these
Ans:A
45.The headquarters of national federation of spinning mills is at
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.Thiruvanathapuram
D.Salem
Ans:B
46.The Audit fee of a Co-operative Society is payable to
A.Audit Director
B.Auditor
C.Government
D.District Co-operative Bank
Ans:C
47.Election disputes of Co-operative Society shall be filed within
A.30 days
B.60 days
C.90 days
D.45 days
Ans:A
48.A person who executes the Award is called
A.Special officer
B.Sales officer
C.Arbitrator
D.Administrator
Ans:B
49.Reserve Fund is created out of the --------of the Co-operative Society.
A.Working Capital
B.Loan outstanding
C.Paid up share capital
D.Net profit
Ans:D
50.Transfer of interest on death of members is defined in Section ------------of the KCS Act.
A.17
B.21
C.25
D.28
Ans:C

51.----------------Committee suggested that banks should make provisions for all Non Performing Assets on the basis of classification of such assets based on the age irregularity,security cover available etc.
A.Bhramma Prakash
B.Narasimham
C.V.L.Mehta
D.Sivaraman.B.
Ans:B
52.TER is prepared by ------------and-----------
A.Valuation Officer and Secretary
B.President and Secretary
C.Valuation Officer and Agricultural Officer
D.Supervisor and Agricultural Officer
Ans:C
53.In outright purchase System the Society make-------purchase of goods from the members by offering ruling market price.
A.Cash
B.Credit
C.Discount
D.Agency
Ans:B
54.Which of the following is not a product of Kerafed?
A.Kera
B.Keragold
C.Keramilk
D.Kerakesh
Ans:D
55.Who is the last Governor General and first Viceroy of India?
A.Warren Hastings
B.Lord Canning
C.Lord Clive
D.Lord William Bentic
Ans:B
56.First Indian to get Bharat Ratna
A.Dr.S.Radhakrishnan
B.Pt.Jawaharlal Nehru
C.Smt.Indira Gandhi
D.Mahatma Gandhi
Ans:A
57.Which is the Longest River Bridge in India?
A.Pamban Bridge,Rameswaram
B.Howra Bridge,Calcutta
C.Neendakara Bridge,Kollam
D.Mahatma Gandhi Sethu,Patna
Ans:D
58.The Nobel Prize for peace is awarded by
A.The Swedish Academy
B.The Nobel Assembly at Konolinska Institute
C.The Norwegian Nobel Committee
D.The Royal Swedish Academy of Sciences
Ans:C
59.’Antara’is the news agency of
A.Malaysia
B.Iran
C.Indonesia
D.Egypt
Ans:C
60.How many medals won by India in 2016 Rio Olympics?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B
61.The first Electronic Digital computer of the world is
A.CRAY K-I-S
B.Param
C.UMIVAC
D.ENIAC
Ans:D
62.Which is the first fully computerised village of India?
A.Vellanadu in Thiruvanathapuram
B.Nellur in Chennai
C.Njandu in Bangaluru
D.Srikakulam in Hyderabad
Ans:A
63.Moon is also known as the
A.Winter planet
B.Blue planet
C.Evening star
D.Fossile planet
Ans:D
64.Which Ocean has the longest coastline?
A.Pacific Ocean
B.Atlantic Ocean
C.Indian Ocean
D.Arctic Ocean
Ans:B
65.Which one of the following is not a Nobel metal?
A.Gold
B.Silver
C.Copper
D.Mercury
Ans:A
66.Two squads of soldiers A and B facing North and South respectively received the following commands Right Turn,Left Turn,Left Turn,Left Turn.Which directions would the squads A and B face at the end?
A.West,East
B.North,South
C.East,West
D.South,North
Ans:D
67.A group of 10 students shake hands with one another among themselves.If each pair can shake their hands only once,what is the total number of shaking of hands?
A.40
B.90
C.56
D.45
Ans:D
68.In a certain code,DAYLONG is written as ZBEKHOP.How is CORDIAL written in that code?
A.SPEDMBJ
B.SPDEMBJ
C.SPDCJBM
D.None of these
Ans:D
Read the given information carefully and answer the questions(69-72)that follow.
A family consists of 5 members P,Q,R,S and T.T has two sons,an unmarried daughter and only one daughter in law.P is the Brother in law of the above mentioned daughter in law.Q’s sister is not happy with Q’s wife.But P and his father support Q’s wife S.
69.Who is the daughter of T?
A.P
B.Q
C.R
D.S
Ans:C
70.How is P related to S?
A.Brother
B.Brother-in-law
C.Sister-in-law
D.Sister
Ans:B
71.How is T related to Q?
A.Father
B.Brother
C.Father-in-law
D.Sister-in-law
Ans:A
72.Who is the wife of Q?
A.P
B.R
C.S
D.T
Ans:C
Directions for Questions 73 to 76:These questions are based on the following data:
There are three players-Ram,Sachin and Rahul.Each of them plays exactly one game among Chess,Carom and Cricket.Each of them always gives three statement while replying to any question.Out of these three players,exactly one is the truth teller,exactly one is liar and exactly one alternates between the truth and lie.When I asked them “Which game do you play”,the following were their replies.
Ram:I play Chess
Rahul does not play carom
Sachin plays carom
Sachin:I play Chess
Ram plays carom
Rahul does not
Play carom Rahul:Sachin plays carom
Ram plays chess I do not play cricket
73.Who among the three players is a liar?
A.Rahul
B.Sachin
C.Ram
D.None of the above
Ans:B
74.Who among the three players is the truth teller?
A.Rahul
B.Sachin
C.Ram
D.None of the above
Ans:C
75.Who plays Chess?
A.Ram
B.Rahul
C.Sachin
D.None of the above
Ans:A
76.Who plays Cricket?
A.Sachin
B.Ram
C.Rahul
D.None of the above
Ans:C
77.Trade deposit is accepted by--------------Societies.
A.Credit
B.Consumer
C.Milk
D.Marketing
Ans:B
78.Operation flood schemes are financed by
A.NCDC
B.NAFED
C.NCCF
D.NDDB
Ans:D
79.Which society undertake the production of coir fibre out of unretted husk?
A.Coir Bristle Societies
B.Husk Retting Unions
C.Coir Mats and Matting Societies
D.Coir Rope Societies
Ans:C
80.Showrooms of Kerala State handicraft Apex Co-operative Society is known as
A.Kairali
B.Surabhi
C.Triveni
D.Hantex
Ans:B
81.Kibbutz is related to
A.Russia
B.Japan
C.Israel
D.Italy
Ans:C
82.ICA President belongs to
A.Canada
B.Denmark
C.Germany
D.England
Ans:A
83.------------is the Chairman of CAPE.
A.Governor
B.Education Minister
C.Co-operation Minister
D.Chief Minister
Ans:D
84.----------said Co-operation in India was result of Government policy.
A.Horace Plunket
B.H.Calvert
C.S.G.Karve
D.Nehru
Ans:A
85.----------is the multi-purpose Co-operative Society in Japan.
A.Fisheries
B.Agricultural
C.Forestry
D.Consumer
Ans:C
86.In a Co-operative Society --------------is never allowed.
A.Meeting
B.Sitting fee
C.Proxy vote
D.Audit
Ans:C
87.An officer appointed under sec.65 of Kerala Co-operative Societies Act
A.Sales officer
B.Returning officer
C.Nodal officer
D.Enquiry officer
Ans:D
88.Which among the following is not set apart from the Net profit of a Co-operative Society?
A.Gratuity
B.Reserve Fund
C.Education Fund
D.Common Good Fund
Ans:A
89.A Scheduled Bank in Co-operative sector in Kerala
A.NABARD
B.Kerala State Co-operative Bank
C.IDBI
D.Grameena Bank
Ans:B
90.The maximum number of representatives in a representative general body of a primary  Co-operative Society.
A.50
B.200
C.500
D.1000
Ans:C
91.Valuation and presentation of inventory is given in
A.AS 5
B.AS 4
C.AS 1
D.AS 2
Ans:D
92.Goods withdrawn by the proprietor for personal use is credited in the ---------account.
A.Drawings
B.Purchase
C.Sales
D.Cash
Ans:B
93.If both aspects of a transaction recorded on both side of an account,it is called
A.Compound entry
B.Opening entry
C.Double entry
D.Contra entry
Ans:D
94.State of building is credited in the sales account is an error of
A.Omission
B.Commission
C.Principle
D.None of these
Ans:C
95.Profit and loss adjustment account is prepared for
A.Adjusting various unpaid expenses
B.Adjusting accumulated profit
C.Adjusting accumulated losses of previous year
D.Adjusting accumulated losses of previous year
Ans:C
96.Goods sold for Rs.5000 is recorded in the sales account as Rs.500.It is an error of
A.Commission
B.Omission
C.Principle
D.None of these
Ans:A
97.Bad debts recovered is credited to----------account
A.Debtors
B.P&L
C.Bad debts recovered a/c
D.Bad debts a/c
Ans:B
98.Accumulated losses and preliminary expenses are examples of ------------asset.
A.Wasting asset
B.Fictitious
C.Tangible
D.Intangible
Ans:B
99.Registration fees in connection with purchase of land is
A.Revenue expenditure
B.Differed revenue expenditure
C.Capital expenditure
D.None of these
Ans:C
100.In the case of retiring the bill,the holder usually allows a concession for early payment,which is called
A.Rebate
B.Discount
C.Commission
D.Allowance
Ans:A
101.In a joint deposit account minimum number of persons are two and maximum number is
A.Five
B.Ten
C.Twenty
D.No limit
Ans:D
102.A cheque for Rs.45,000 was presented to the bank which was returned with reason “Insufficient funds”.On further verification the bank found that actually there was a balance of Rs.78,640 which was wrongly cast as Rs.38,640.
A.The beneficiary can proceed against drawer as per Section 138 of NI Act.
B.The beneficiary can proceed against the bank
C.The bank is liable to the drawer as per Section 31 of the NI Act
D.None of the above
Ans:C
103.Who can cancel the crossing of a cheque?
A.The person who crossed it
B.Banker
C.Payee
D.Drawer
Ans:C
104.A person promising to save another from loss is called
A.Indemnifier
B.Indemnity holder
C.Guarantor
D.Surety
Ans:A
105.Limitation period for a demand loan against term deposit receipt after executing DPN is
A.No limitation
B.Period of the term deposti
C.Three years
D.None of the above
Ans:B
106.-------------is the first development Bank in the Country.
A.IDBI
B.IFCI
C.ICICI
D.SIDBI
Ans:B
107.Non negotiable crossing is a warning to the
A.Paying Banker
B.Collecting Banker
C.Holder
D.None of these
Ans:C
108.Regional Rural Bank were started in the year
A.1975
B.1976.
C.1977
D.1978
Ans:A
109.While issuing currency the RBI follow----------system.
A.Proportional Reserve System
B.Equal Reserve System
C.Minimum Reserve System
D.Foreign Currency Reserve System
Ans:C
110.Banking ombudsman is not related to
A.Nationalised Banks and RRB
B.Foreign Banks and RRB
C.Commercial Banks and Co-operative Banks
D.Co-operative Banks and RRB
Ans:D
111.---------percent of the net profit transferred to Professional Education Fund.
A.7
B.5
C.15
D.10
Ans:B
112.Research expenditure is come under
A.Capital Expenditure
B.Revenue Expenditure
C.Deferred Revenue Expenditure
D.None of these
Ans:C
113.Select suitable answer of “Wasting assets”/
A.A mine
B.A quarry
C.An oil well
D.All of these
Ans:D
114.Select suitable answer:In which case the accounts of the company had been falsified by its manager,who overvalued the stock in trade and as a result of this,the profit were inflated and dividend was paid out of capital
A.Ringston cotton mills company
B.Foster Vs.The New Trinidad Lake Asphalte Co.Ltd
C.Verner Vs.General & Commercial Investment Trust Ltd.
D.None of these
Ans:A
115.On physical cash verification Auditor convinced that there is a cash short of 1,00,000/-rupees.How much amount is to be created as reserve in audit reports?
A.Rs.1,00,000
B.Rs.50,000
C.Rs.75,000
D.No reserve
Ans:A
116.Internal controls means
A.Checking the accuracy and reliability of the accounting data
B.Promoting operational efficiency
C.Financial control
D.All of these
Ans:D
117.Under which category the expenses for the shifting of the institution to more convenient place be included?
A.Capital Expenditure
B.Revenue Expenditure
C.Deferred Revenue Expenditure
D.None of these
Ans:C
118.What kind of errors occurred when “wages paid”is wrongly posted to”General Expenses”?
A.Error of Principles
B.Error of Omission
C.Error of Commission
D.None of these
Ans:A
119.-----------is the backbone of auditing.
A.Annual Audit
B.Verification
C.Vouching
D.None of these
Ans:C
120.A written evidence in original is said to be
A.Primary voucher
B.Secondary voucher
C.Collateral voucher
D.None of these
Ans:A
121.The Balance Sheet of a Bank contain -----------Schedules.
A.8
B.10
C.12
D.14
Ans:C
122.Noting charges are paid in the event of ------of bill.
A.Retiring
B.Dishonouring
C.Acceptance
D.Payment
Ans:B
123.The RBI is the “King pin”of the Indian --------market.
A.Primary issue
B.Capital
C.Money
D.Billing
Ans:C
124.Asset acquired by a bank is satisfaction of claims are called
A.Non-banking assets
B.Banking assets
C.Loan assets
D.Non-load assets
Ans:A
125.Statutory reserve is maintained by a banking compay as per-----------Sections of BR Act.
A.15
B.16
C.17
D.18
Ans:C
126.Pension Scheme of Employees of Co-operative Societies is constituted under section -------of the KCS Act.
A.80 A
B.80 B
C.80 C
D.80 D
Ans:A
127.As per Rule 67(3)of the KCS Act,Monetary disputes are to be filed before
A.Arbitration Court
B.Registrar of Co-operative Societies
C.Co-operative Ombudsman
D.Co-operative Tribunal
Ans:B
128.A director board member of a co-operative Society should submit his resignation to
A.Secretary
B.Joint Registrar of Co-operative Societies
C.Assistant Registrar of Co-operative Societies
D.President
Ans:D
129.Resolution to conduct election to a Co-operative Society should take atleast----------days prior to the expiry of existing committee.
A.30
B.45
C.60
D.90
Ans:C
130.An apex institution,which have only District Co-operative Banks as its members.
A.Kerala State Co-operative Agricultural and Rural Development bank
B.Kerala State Co-operative Bank
C.NABARD
D.IDBI
Ans:B
131.Important record to be produced by a member to vote in an election to the Board of Directors of a  Co-operative Society
A.Aadhar card
B.Pan card
C.Identity card issued by the concerned Co-operative Society in Form No.6 A
D.Ration card
Ans:C
132.Identify which of the following is not a subject matter of Byelaw of a Co-operative Society.
A.The area of operation
B.Share Capital
C.General Body
D.Employment assistance to dependants of employees is dying in harness
Ans:D
133.The duplicate registration certificate to be issued by the Registrar of Co-operative Societies under section 8(2) of KCS Act shall be in Form No.
A.3
B.3A
C.4
D.5
Ans:B
134.Rule 8 A of the Kerala Co-operative  Society Rules mention about
A.Registration
B.Byelaw
C.General Body
D.Election
Ans:C
135.Rule 15(1)AA of KCS Rules mention about
A.Insured Co-operative banks
B.Housing Co-operative Societies
C.Employees Credit Co-operative Societies
D.SC/ST Societies
Ans:A
136.If the stock is not insured,at all,the amount of whole loss will be
A.Credited to trading account
B.Debited to profit and loss account
C.Both a and b
D.Balance sheet
Ans:B
137.Which of the following is not shown on the face of the Balance Sheet?
A.Contingent liability
B.Wasting assets
C.Bad debts recovered
D.Goodwill
Ans:A
138.Furniture purchased on 01-07-2013 for Rs.15,000 is sold for Rs.12,000 on 30-06-2016.Depreciation is charged at 10% on original cost.Then it is sold at a profit/loss of Rs.
A.Profit Rs.1,500
B.Loss Rs.1500
C.No Profit or loss
D.Profit of Rs.750
Ans:A
139.The amount spent on special advertisement campaign is ---------expenditure.
A.Revenue
B.Deferred Revenue
C.Capital
D.Short-term
Ans:B
140.Debit note number is shown in-------books.
A.Purchase book
B.Purchase returns book
C.Sales book
D.Sales returns book
Ans:B
141.In a loan account’A’is the borrower and ‘B’and ‘C’are personal guarantors(sureties).A default payment’C’comes to the bank and volunteers to pay fifty percent of the loan dues and request the bank to discharge him from his liability.The bank
A.Can accept his request
B.Can refuse his request
C.The whole amount should be paid by C to discharge him from the liabilities
D.Can accept his request and proceed against A and B for the balance  amount
Ans:C
142.What is the standard purity of ornamental gold?
A.22 carat
B.916
C.91.6%
D.All of the above
Ans:D
143.In a joint deposit account nomination facilities are available to
A.Maximum three nomination
B.Two nominations with proportions stated
C.Only one nominee
D.None of the above
Ans:D
144.Deposit insurance and Credit Guarantee Corporation(DICGC)provides guarantee for deposits upto
A.Rs.One lakh each of all categories of deposits of a depositor
B.All deposit accounts unlimited
C.Individual deposit up to Rs.One lakh
D.Individual deposits up to Rs.One lakh per bank per depositor
Ans:A
145.Introduction is not necessary in one of the following case
A.Joint account
B.Minor account
C.Illiterate account
D.Trust account
Ans:D
146.A provision is a ----------on profit
A.Appropriation
B.Charge
C.Division
D.None of these
Ans:B
147.R and D statement is a summary of
A.Day book
B.Cash book
C.Special ledger
D.General ledger
Ans:A
148.Closing stock appears in the trial balance is shown in the
A.Asset side
B.Credit side of trading account
C.Credit side of trading a/c and balance sheet
D.On the debit side of profit and loss a/c
Ans:A
149.Net worth means
A.Assets
B.Liabilities
C.Capital
D.Creditors
Ans:C
150.Delcredere Commission is given in consignment for bearing
A.Expenses
B.Bad debts
C.Loss
D.Abnormal loss
Ans:B
151.Incorrect allocation of expenditure between Capital and Revenue,ignoring outstanding assets and liabilities,wrong valuation of assets are the examples of
A.Errors of Commission
B.Errors of Principles
C.Errors of Omission
D.Errors of Duplication
Ans:B
152.Entering less amount than what has been actually received is an example of
A.Embezzlement of cash
B.Misappropriation of goods
C.Manipulation of accounts
D.None of these
Ans:D
153Tailor-made Audit-Programme is related with
A.Auditor
B.President
C.Secretary
D.Registrar of Co-operative Society
Ans:A
154.During the year 2015-16,a service Co-operative bank declared dividend to its members for Rs.2,00,000/-.The dividend was paid in the year 2016-17.While preparing of profit & loss a/c of the said bank for the year 2016-17.
A.Profit will increase by Rs.2,00,000
B.Profit will decrease by Rs.2,00,000
C.No change in profit
D.None of these
Ans:C
155.-----------of the Kerala Co-operative Societies Act & Rules lays down that audit shall includes an examination of overdue debts,if any,the verification of cash balances and securities and a valuation of the assets and liabilities of the society concerned and such other audit matters,as may be prescribed.
A.Section 64
B.Section 63
C.Rule 64
D.Rule 65
Ans:A
156.Loan outstanding are classified into standard assets,substandard assets,doubtful assets etc.,These are in
A.District Co-operative banks
B.Service Co-operative banks
C.Welfare Co-operative Society
D.All Societies
Ans:A
157.Stock deficit is shown in
A.Credit side of Trading a/c & Asset side of Balance Sheet
B.Debit side of Trading a/c & Asset side of Balance Sheet
C.Debit Side of Trading a/c & Liability side of Balance Sheet
D.None of these
Ans:A
158.Select suitable method to detect fraud:
On 1-1-2018 a welfare Co-operative Society remits Rs.50,000/- as deposit in the SB A/c maintained by District Co-operative Bank.To test the truth to the transaction auditor checked.
A.Counterfoil of receipts with Day Book of the Society
B.Bank passbook with day book of the Society
C.Society General ledger with Day Book
D.All the above
Ans:D
159.While auditing,auditor found that large number of fake pledge jewels are kept in a service Co-operative bank under the head Gold Loan A/c.This is comes under
A.Fraud
B.Errors
C.Omission
D.Mistake
Ans:A
160.From the following details,please calculate Depreciation under Diminishing balance method to the second year.
I.Cost of asset Rs.30,000.
II.Rate of Depreciation 10% p.a.
III.Amount of Depreciation in first year Rs.3,000.
A.2700
B.3000
C.2000
D.1000
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. Anonymous25/6/18

    Hi,I do think this is a great blog I stumbled upon it.Iam going to come back yet again since i bookmarked it.Money and freedom is the best way to change ,may you be rich and continue to help other people.

    ReplyDelete
  2. People are not lazy.They simply have important goals-that is,goals that do not inspire them.-Tony Robbins.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email