Choose your language

2 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

16-05-2018 TECHNICAL ASSISTANT,LEGAL METROLOGY

TECHNICAL ASSISTANT,LEGAL METROLOGY
EXAM DATE:16-05-2018

1.The Malayalam newspaper published by Italian Carmelite missionaries.
A.Rajya Samacharam
B.Satyanada Kahalam
C.Nasrani Deepika
D.Paschima Tharaka
Ans:B

2.Which magazine was called the Bible of the Thiyyas?
A.Dootan
B.Sujana Nandini
C.Sahodaran
D.Mitavadi
Ans:D

3.Channar Revolt was started in the year
A.1818
B.1820
C.1822
D.1832
Ans:C

4.Yachana Yatra was organised by which reformer?
A.V.T.Bhattathirippad
B.Poikayil Yohannan
C.Ayyankali
D.Vaikunta Swamikal
Ans:A

5.Who started the newspaper Velakkaran?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Thycaud Ayya
C.Puthuppally Raghavan
D.C.Krishnan
Ans:A

6.Who is the first Indian woman who received Woodrow Wilson Award for Global Citizenship?
A.Archana Hingorani
B.Archana Bhargava
C.Chanda Kochhar
D.Arundhathi Bhattacharya
Ans:C

7.Who is the author of The Buried Giant?
A.Jesmyn Ward
B.Kazuo Ishiguro
C.Matthew Weiner
D.Masha Gessen
Ans:B

8.APJ Abdul Kalam Memorial was situated in
A.Sri Perumputhur
B.Pudukkottai
C.Thiruvarur
D.Pei Karumbu
Ans:D

9.The first robot to get a citizenship is
A.Catherine
B.Sophia
C.Jennifer
D.Esther
Ans:B

10.The present President of Iran
A.Hassan Rouhani
B.Bujar Nishani
C.Muhammad Ashraf Ghani
D.Abdul Hamid
Ans:A

11.The spherical shape of rain drops are due to--------
A.Surface tension
B.Adhesion
C.Cohesion
D.Viscosity
Ans:A

12.For maximum discharge the included angle of a triangular notch is----------
A.30 degree
B.45 degree
C.60 degree
D.90 degree
Ans:D

13.In a lathe, the power transmitted by the lead screw to the carriage is through-------------
A.Gear box
B.Wom and gear
C.Half nut
D.Rack and pinion
Ans:C

14.The unit of kinematic viscosity is------------
A.Stoke
B.Poise
C.Pascal
D.Faraday
Ans:A

15.For laminar flow;Reynolds number
A.Is more than 2000
B.Is less than 2000
C.Lies between 2000 and 3000
D.Lies between 3000 and 4000
Ans:B

16.Slow plastic deformation of metal under constant stress is known as----------
A.Fatigue
B.Pressure tunnel
C.Creep
D.Stiffness
Ans:C

17.The device used for mixing air and petrol before admitting into the engine cylinder is---------
A.Super charger
B.Carburettor
C.Induction manifold
D.Throttle valve
Ans:B

18.In IC engines,the reciprocating motion of the piston is converted into the rotary motion of the crankshaft by--------------
A.Connecting rod
B.Piston rod
C.Crank
D.Rocker arms
Ans:A

19.The work done in compressing air is maximum,when the compression is-----------
A.Isothermal
B.Polytropic
C.Adiabatic
D.None of the above
Ans:C

20.When the pressure increases,the latent heat of steam----------
A.Remains same
B.Decreases
C.Increases
D.None of the above
Ans:B

21.The control rods in nuclear reactor are to control--------------
A.Temperature
B.Absorption of neutrons
C.Pressure
D.Fuel consumption
Ans:B

22.-----------is a water tube boiler.
A.Cochran boiler
B.Cornish boiler
C.Lancashire boiler
D.Babcock and Wilcox boiler
Ans:D

23.The square hole provided on the top surface of the anvil is called-------------
A.Spud hole
B.Drift hole
C.Hardle hole
D.Pritchel hole
Ans:C

24.Method of governing used mainly in diesel engine is----
A.Quality governing
B.Quantity governing
C.Combined governing
D.Partial governing
Ans:A

25.Internal energy of a substance depends on----------
A.Volume
B.Pressure
C.Temperature
D.Entropy
Ans:C

26.The efficiency of a Carnot engine depends on the-----
A.Working substance
B.Design of engine
C.Size of engine
D.Temperature of source and sink
Ans:D

27.-----------is used to check the clearances between two mating surfaces.
A.Radius gauge
B.Feeler gauge
C.Fillet gauge
D.Pitch gauge
Ans:B

28.The forging operation that consist of increasing the cross section of a bar is called
A.Upsetting
B.Scarfing
C.Drawing
D.Setting
Ans:A

29.If the standard time to complete  a work is 20 hours and the actual time taken to complete the work is 15 hours with a wage rate of 100/-per hour,then the total earnings of a worker under Rowan plan is rupees----------
A.1675
B.1875
C.1500
D.2000
Ans:B

30.The father of Scientific Management is--------
A.EW Taylor
B.H.C.Gantt
C.Robert Owen
D.Meta Calfe
Ans:A

31.Charpy test is conducted to measure--------------
A.Ductility
B.Hardness
C.Brittleness
D.Malleability
Ans:C

32.A work holding device having an integral device for tool guidance is called----------
A.Clamp
B.Fixture
C.Attachment
D.Jig
Ans:D

33.In------------welding process exothermal chemical energy is employed for developing high temperature.
A.Thermit
B.Plasma
C.Gas
D.Friction
Ans:A

34.-----has a safe edge or uncut edge
A.Flat file
B.Hand file
C.Square file
D.Triangular file
Ans:B

35.The co-efficient of friction depends upon
A.Strength of surfaces
B.Area of contact
C.Shape of the surfaces
D.Nature of surfaces
Ans:D

36.Galvanizing is the process of providing coating of ----------on steel to prevent from rust.
A.Zinc
B.Aluminium
C.Copper
D.Tin
Ans:A

37.The modulus of elasticity of plastic material is----------
A.Less than unity
B.Unity
C.Greater than unity
D.Zero
Ans:D

38.In a hydroelectric power plant,the storage reservoir fitted to the penstock near to the turbine is--------
A.Tail race
B.Pressure tunnel
C.Surge tank
D.Dam
Ans:C

39.Which of the following is applicable for any fluid flow?
A.Darcy’s equation
B.Bernoulli’s equation
C.Newton’s law of motion
D.Continuity equation
Ans:D

40.The head developed by a centrifugal pump depends on-------
A.Impeller diameter
B.Speed
C.Impeller diameter and speed
D.Density of fluid
Ans:C

41.-------------is a device which converts one form of energy into another
A.Transistor
B.Thyristor
C.Transformer
D.Transducer
Ans:D

42.Moving coil ammeter is --------instrument.
A.An indicating
B.A controlling
C.A recording
D.A digital
Ans:A

43.Fiber optic cable carry signals in the form of -------energy
A.Light
B.Electric
C.Magnetic
D.Heat
Ans:A

44.Hot wire anemometer is an instrument used to measure-------
A.Impedance
B.Flow
C.RBC count
D.E.M.F
Ans:B

45.------------is the unit of resistivity
A.Ohm.metre square
B.Ohm/metre
C.Ohm/metre square
D.Ohm.metre
Ans:D

46.In vibration measurement,--------is used as a transducer to sense displacement,velocity and accelaration.
A.Accelerometer
B.Pressure guage
C.Manometer
D.Tachometer
Ans:A

47.If a strip of conducting material carries current in presence of tranverse magnetic field,an e.m.f will be produced between the two edges of the material and this property is called---------
A.Seebeck effect
B.Piezo electric effect
C.Hall effect
D.Induction effect
Ans:C

48.-----------is defined as the mass of water vapour present per unit volume.
A.Relative humidity
B.Relative viscosity
C.Apparent viscosity
D.Absolute humidity
Ans:D

49.To minimize----------error,accurate analog meters are provided with mirrored scales.
A.Random
B.Parallax
C.Gross
D.Instrumental
Ans:B

50.The pH value of a given solution is 14.The hydrogen ion concentration of that solution will be--------
A.1014
B.107
C.10-14
D.10-7
Ans:C

51.In a NTC thermistor,resistivity---------------with the decrease in temperature.
A.Increases
B.Decreases
C.Will go up and down
D.Has no effect
Ans:A

52.-------------is commonly used for high value insulation resistance  measurement.
A.CRO
B.DSO
C.Meggar
D.Multimeter
Ans:C

53.Light dependent resistor is an example of --------------device.
A.Photo emissive
B.Photo conductive
C.Photo voltaic
D.Self generative
Ans:B

54.The output resistance of a source is R0 and it is connected to a load resistance RL.The condition for maximum transfer of power  from the source to load is given by---------------
A.R0=RL
B.R0=2RL
C.RLxR0=1
D.RL=2 R0
Ans:A

55.An arrangement of elastic member as primary transducer and a strain guage attached with it as secondary transducer, is called------------
A.Bellow
B.Venturi meter
C.Guage meter
D.Load cell
Ans:D

56.In an ECG machine,CRT acts as----------
A.An analog to digital converter element
B.A data presentation element
C.A data sensing element
D.A data processing element
Ans:B

57.LVDT is a variable ------------transducer.
A.Inductive
B.Resistive
C.Capacitive
D.Semiconductor
Ans:A

58.Unit of dynamic viscosity is ----------
A.N.s/m3
B.N.s/m
C.N.s/m2
D.N.s.m
Ans:C

59.Externally powered transducers are called---------transducers.
A.Null
B.Active
C.Power
D.Passive
Ans:D

60.Chromatography technique is used to study the ------------------
A.Presence of fire
B.Hidden codes in a coded digital information
C.Components of a sample mixture
D.Frequency spectrum of radio waves
Ans:C

61.A very high sensitive strain guage will have ------------guage factor.
A.Very low
B.High
C.Zero
D.Minimum
Ans:B

62.Let XL be the inductive reactance of a coil and XCbe the capacitive reactance of a capacitor.Both are connected in parallel.At resonance frequency,----------------
A.XL will be equal to Xc
B.XL will be equal to 1/Xc
C.XL will be equal to 16Xc
D.Xc will be equal to 16XL
Ans:A

63.The stroboscope is used for the measurement of-----------
A.Viscosity
B.Pressure
C.Temperature
D.Periodic rotary motion
Ans:D

64.When a ferromagnetic material is subjected to a changing magnetization,its  dimensions will change.This property is known as------------
A.Magneto resistive effect
B.Magneto strictive effect
C.Electromagnetic induction effect
D.Piezo electric effect
Ans:B

65.An equipment consumes 115 W,when it is connected to a 230 V/50 Hz ac power source.The alternating current through the equipment will be------------amperes.
A.115/230
B.115/50
C.230/115
D.50x115/230
Ans:A

66.Radiation pyrometers are used to measure-----------
A.Very low pressure
B.Very high pressure
C.Very high temperature
D.Very low temperature
Ans:C

67.In a capacitive hygrometer,------of the capacitor changes according to the humidity.
A.Area of plates in action
B.Distance between the plates
C.Inductive reactance
D.Dielectric constant
Ans:D

68.The smallest increment in the input quantity that can be detected by a measuring instrument is called its-----------
A.Loading effect
B.Resolution
C.Accuracy
D.Precision
Ans:B

69.Operating specifications of a typical UV water heater are shown as 230 V+-10 V,AC,50 Hz,1 phase,11 W,input pressure 0.4 -2 kg/sq.cm etc.on its chassis.Its power rating will be------
A.240 V
B.1.2 kg/Sq.cm
C.11 W
D.2 kg/Sq.cm
Ans:C

70.Pirani guage is used to measure---------
A.Humidity
B.Diameter
C.pH
D.Pressure
Ans:D

71.RC snubber circuit used for
A.di/dt Protection
B.Over voltage Protection
C.Over Current Protection
D.dv/dt Protection
Ans:D

72.Programmable language used in PLC
A.VHDL
B.Ladder logic
C.Embedded C
D.Python
Ans:B

73.In thyristor the time interval between 10% of gate current and 10% of thyristor on state anode current is known as
A.Turn-on time
B.Rise time
C.Delay time
D.Spread time
Ans:C

74.DIAC act as a
A.Bidirectional avalanche diode
B.Bipolar transistor
C.Bidirectional SCR
D.Unijunction
Ans:A

75.FET phototransistor have
A.Less sensitive and low offset voltage
B.More sensitive and low offset voltage
C.More sensitive and high offset voltage
D.Less sensitive and high offset voltage
Ans:B

76.The power rating of a 100 ohm resistor carrying a current of 90mA should be
A.2W
B.1/4W
C.1W
D.1/2W
Ans:C

77.Which of the followign used in narrowband RF frequency multiplier?
A.Zener diode
B.Tunnel diode
C.P-N junction diode
D.Varactor diode
Ans:D

78.The resolution of D/A converter is approximately.2% of its full scale range.It is
A.8-bit converter
B.4-bit converter
C.9-bit converter
D.12-bit converter
Ans:C

79.What is the clock frequency of a 4 bit ripple counter,if the period of waveform at the last flip flop is 64 microseconds?
A.250 kHz
B.500 kHz
C.10 kHz
D.1 kHz
Ans:A

80.Each cell of static random access cell consist of
A.4 MOS transistors and 2 capacitors
B.6 MOS transistors
C.1 MOS transistors and 1 capacitor
D.2 MOS transistors and 2 capacitors
Ans:B

81.Compare to 74-series TTL 1 C 54-series TTL IC have
A.More power dissipation
B.More fanout
C.Less fanout
D.Greater tolerance to temperature variation
Ans:D

82.In a moving coil instrument,the deflecting torque is proportional to
A.Current
B.Square of the current
C.Square root of the current
D.Sine of the measured
Ans:A

83.Which meter is suitable for measurement of 5 mV at 50 MHz?
A.VTVM
B.Electrostatic voltmeter
C.Moving iron voltmeter
D.C.R.O
Ans:D

84.A galvanometer of resistance 10 Ohm gives full scale deflection of with a current of 2 mA.Which resistance should be connected in parallel so that it measure 2 A on full scale deflection?
A..02 Ohm
B..2 Ohm
C..01 Ohm
D..1 Ohm
Ans:C

85.An X-Y plotter is --------------instrument.
A.Recording
B.Integrating
C.Indicating
D.None of these
Ans:A

86.Which diode is used for reverse voltage protection?
A.Photo diode
B.Schottky diode
C.PIN diode
D.Avalanche diode
Ans:B

87.Compare to offline UPS online UPS have
A.Less harmonic distortion and low efficiency
B.High harmonic distortion and low efficiency
C.Less harmonic distortion and high efficiency
D.High harmonic distortion and high efficiency
Ans:A

88.The maximum slew rate for output voltage V0=2 sin wt,of an op amp is
A.Ohm
B.w/2
C.1/w
D.2w
Ans:D

89.An operational amplifier is basically a
A.Low gain amplifier
B.High gain DC amplifier
C.High gain RC coupled amplifier
D.Low gain transformer coupled amplifier
Ans:B

90.The simplified logic expression for A’B+AB’+AB is
A.(A+B)’
B.AB
C.A+B
D.A’+B’
Ans:C

91.A compensating capacitor in OP AMP prevents
A.Voltage gain
B.Oscillations
C.Input offset current                                        
D.Power bandwidth
Ans:B

92.For faster switching action of transistor
A.The value of coupling capacitor may be increased
B.A capacitor may be connected across RE
C.A capacitor may be connected in series with base resistor
D.A capacitor may be connected across the base resistance
Ans:D

93.In voltage amplifiers load resistance should be
A.As large as possible
B.As small as possible
C.Equal to output impedance
D.Equal to input impedance
Ans:A

94.Relation between Icand IB in saturation condition
A.Ic=beta IB
B.Ic>beta IB
C.Ic<beta IB
D.Ic independent of all other parameters.
Ans:C

95.The base transport factor,alphaT
A.The current due to electrons injected into the collector,to the current due to electrons injected  into the base
B.The current due to electrons injected in the emitter,to the current due to electrons injected in the base
C.The current due to electrons injected in the base,to the current due to electrons injected in the collector
D.The current due to electrons injected in the base,to the current due to electrons injected in emitter.
Ans:A

96.Ratio of majority to minority diffusion current in germanium is
A.1
B.0.5
C.0.25
D.2
Ans:D

97.The Gas tunnel diodes have
A.Low peak voltage to valley point  ratio
B.High peak voltage to valley point ratio
C.Lowest negative differential resistance
D.Low tunnel current
Ans:B

98.The ripple factor decreases with
A.Decrease in C
B.Increase in C
C.Increase in frequency
D.Decrease in frequency
Ans:B

99.If one of diode in bridge full wave rectifier is opens,the output is
A.0 V
B.One fourth the amplitude of input voltage
C.A half wave rectified voltage
D.A 120 Hz voltage
Ans:C

100.The average value of halfwave rectified voltage with a peak value of 200 V is
A.63.7 V
B.127.3 V
C.141 V
D.0 V

Ans:A











Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

3 comments:

  1. Anonymous25/6/18

    Hi there,just wanted to tell you,I liked this post.It was inspiring keep on posting.

    ReplyDelete
  2. Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal;nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.-Thomas Jefferson.
    KERALA PSC EXAMS,UPSC Civil service Preliminary Exams
    online practices available .

    ReplyDelete
  3. Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal;nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.-Thomas Jefferson.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email