Choose your language

5 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

01-06-2018 PHARMACIST GRADE II(NCA-SIUC NADAR),HEALTH,ONLINE


PHARMACIST GRADE II(NCA-SIUC NADAR),HEALTH
ONLINE EXAM DATE:01-06-2018

1.Largest inhabited Riverine Island in the World
A.Gowalkot
B.Kabirvad
C.Majuli
D.Bhavani
Ans:C

2.Koyna River Valley Project is in
A.Madhya Pradesh
B.Maharashtra
C.Sikkim
D.Himachal Pradesh
Ans:B

3.Ghadprabha Bird Sanctuary is situated in
A.Belgaum
B.Bharatpur
C.Shivpuri
D.Coorg
Ans:A

4.The shape of the Deccan Plateau
A.Triangular
B.Rectangular
C.Square
D.Hexagonal
Ans:A

5.The hero in the Sanskrit drama Mudra Rakshase of Visaghadatta.
A.Chanakya
B.Ashoka
C.Chandra Gupta Maurya
D.Samudra Gupta
Ans:A

6.The adopted son of Peshwa Baji Rao II was fought in the Revolt of 1857
A.Kunwar Singh
B.Mangal Panday
C.Nana Sahib
D.Thantia Topi
Ans:C

7.Ram Muhammed Singh Azad is famous in Indian freedom struggle as
A.Chandra Sekhar Azad
B.Khudiram Bose
C.Udam Singh
D.Muhammed Iqbal
Ans:C

8.Thennirmukkam Bundu is situated in
A.Sasthamkotta lake
B.Ashtamudi lake
C.Punnamada lake
D.Vembanadu lake
Ans:D

9.A river flowing through the Silent Valley area
A.Chalakkudi Puzha
B.Prambikulam River
C.Muthira Puzha
D.Kunthi Puzha
Ans:D

10.The only plateau Kerala
A.Wynadu
B.Palghat
C.Nilgiris
D.Idukki
Ans:A

11.The first Vice Chancellor of the University of Travancore
A.Sree Chittira Thirunal Bala Rama Varma
B.Sir.C.P.RamaSwamy Iyyer
C.P.G.N.Unnithan
D.Dr.John Mathai
Ans:B

12.The person who established the Advaita Ashram at Aluva.
A.Chattampi Swamikal
B.Swami Vivekananda
C.Sankaracharya
D.Sree Narayana Guru
Ans:D

13.Name the social reformer who became member of Sree Moolam Praja Sabha
A.Vagbhatananda
B.Ayya Vaikundar
C.Pandit Karuppan
D.Ayyankali
Ans:D

14.Dr.Palpu is in connectoion with
A.Ezhava Memorial
B.Civic Rights Agitation
C.Malayali Memorial
D.Nivarthana Agitation
Ans:A

15.Tomb of Kuriakose Elias Chavara is situated at
A.Manganam
B.Mannanam
C.Munnar
D.Mannar
Ans:B

16.Nicolas Maduro became the President of
A.Argentina
B.Brazil
C.Cuba
D.Venezuela
Ans:D

17.The founder director of CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology
A.Bala Subrahmanian
B.Sarat Chandra
C.P.M.Bhargava
D.Abdul Kalam
Ans:C

18.Which country won the ICC Women’s World Cup Final 2017?
A.Australia
B.England
C.India
D.West Indies
Ans:B

19.Dad Saheb Phalke Award 2016 was received by
A.Manoj Kumar
B.Sasi Kapoor
C.K.Viswanathan
D.Gulzar
Ans:C

20.Recipient of the Ezhuthachan Award 2016.
A.Vishnu Narayanan Namboothiri
B.C.Radha Krishnan
C.Puthusseerry RamaChandran
D.M.K.Sanu
Ans:B

21.Drug of choice for the management of status epilepticus
A.Ethosuximide
B.50% glucose
C.Diazepam
D.Sodium valproate
Ans:C

22.Pharmacy bill introduced by government of India in the year
A.1948
B.2016
C.1940
D.1945
Ans:D

23.Which of the following is a nutritional deficiency disorder?
A.Mumps
B.Marasmus
C.Mycoses
D.Meylitis
Ans:B

24.The immunoglobulin present in very low concentration in normal serum
A.Ig E
B.Ig M
C.Ig G
D.Ig A
Ans:A

25.Condition in which WBC is significantly lower than the reference range
A.Pancytopenia
B.Leucocytosis
C.Leucopenia
D.Neutropenia
Ans:C

26.The science deals with the interaction of exogenously administered chemical molecules with living system
A.Anthropology
B.Bioinformatics
C.Cheminformatics
D.Pharmacology
Ans:D

27.According to Indian Pharmacopoeia the statement of sparingly soluble at 20 Degree to 30 Degree means approximate volume of solvent in ml per gm of solute is
A.From 1 to 10
B.From 30 to 100
C.From 10 to 30
D.From 100 to 1000
Ans:B

28.Chief constituent of Bael fruit is
A.Marmelosin
B.Marmesin
C.Mannitol
D.Mannoglycan
Ans:A

29.Dopamine agonist used in the treatment of Parkinsonism
A.Selegiline
B.Entacapone
C.Bromocriptine
D.Amantadine
Ans:C

30.Viscous liquid preparations used orally for the relief of cough
A.Gargles
B.Drops
C.Elixirs
D.Linctuses
Ans:D

31.Schedule Y of D&C Act,1945 deals with
A.Generic drugs
B.Prescription drugs
C.Clinical trial
D.Medical devices
Ans:C

32.Permanent contraceptive method
A.Intrauterine devices
B.Depot formulations
C.Non-scalpel vasectomy
D.Menstrual induction
Ans:C

33.An ultra filtrate of plasma formed by the choroid plexus is
A.Cerebrospinal fluid
B.Amniotic fluid
C.Interstitial fluid
D.Serum
Ans:A

34.Irritant drugs are not given by
A.Intramuscularly
B.Topically
C.Subcutaneously
D.Intravenously
Ans:C

35.Along with benzoic acid Whitfield’s ointment contains
A.6% salicylic acid
B.2% salicylic acid
C.4% salicylic acid
D.3% salicylic acid
Ans:D

36.Which among the following is stored in light resistant container?
A.Albendazole
B.Allopurlhol
C.Adrenaline
D.Alprazolam
Ans:C

37.Which of the following is not an adverse effect of propranolol?
A.Lactic acidosis
B.Depression
C.Bronchospasm
D.Hypotension
Ans:A

38.Water soluble portion of tragacanth
A.Bassorin
B.Tragacanthin
C.Alginate
D.Agaropectin
Ans:B

39.Which among the followings do not have an active metabolite?
A.Morphine
B.Neostigmine
C.Diazepam
D.Digitoxin
Ans:B

40.In filtration anesthesia to prolong the duration of action procaine is mixed with
A.Glycine
B.Procainamide
C.Cocaine
D.Adrenaline
Ans:D

41.According to NDPS Act,1985 cultivating coca plant or gathering any portion of coca plant is termed as
A.Production
B.Illicit traffic
C.Preparation
D.Manufacture
Ans:B

42.Macrocytic anemia developed due to the deficiency of intrinsic factor is known as
A.Pernicious anemia
B.Magaloblastic anemia
C.Hypochromic anemia
D.Sideroblastic anemia
Ans:A

43.Which of the following is used to ligate large blood vessels?
A.Aneurism clip
B.Foley’s catheter
C.Splint
D.Umbilical tape
Ans:D

44.Theophylline is a non-competitive inhibitor of
A.Phosphodiesterase
B.Peroxidase
C.Aldehyde dehydrogenase
D.Carbonic anhydrase
Ans:A

45.Intracellular enzyme which is a combination of heme and protein and act as catalyst in biological oxidation are termed as
A.Hemoglobin
B.Cytochromes
C.Creatine kinase
D.Transferrin
Ans:B

46.Aminophylline is a stable mixture of theophylline with which of the following?
A.Aminocaproic acid
B.Amiloride
C.Ethyl oleate
D.Ethylene diamine
Ans:D

47.The pharmacokinetic parameter  that describes the efficiency of elimination of drug from the body is
A.Half life
B.Clearance
C.Excretion
D.Metabolism
Ans:B

48.Drug containing saponin glycoside as major constituent
A.Cascara
B.Ginko
C.Brahmi
D.Quassia
Ans:C

49.Which of the following is an additive drug combination?
A.Amlodipine+Atenolol
B.Histamine+Adrenaline
C.Sulphamethoxazol+Trimetho prime
D.Tyramine+MAO inhibitors
Ans:A

50.5-HT antagonist used to control chemotherapy induced nausea and vomiting
A.Risperidone
B.Ondansetrone
C.Cyproheptadine
D.Clozapine
Ans:B

51.Cardioselective beta blocker
A.Propranolol
B.Timolol
C.Carvedilol
D.Metoprolol
Ans:D

52.Synthetic Cannabinoid
A.Methadone
B.Tramadol
C.Naloxone
D.Nabilone
Ans:D

53.Most abundant cation in the extra cellular fluid
A.Potassium
B.Calcium
C.Sodium
D.Chloride
Ans:C

54.The Medicinal and Toilet Preparations Act came in to force in
A.1957
B.1967
C.1958
D.1968
Ans:A

55.Class I B antiarrhythmic drug
A.Disopyramide
B.Amiodarone
C.Lidocaine
D.Verapamil
Ans:C

56.Causative organism of Plague
A.Arbovirus
B.Rat flea
C.Clostridium tetani
D.Yersinia pestis
Ans:D

57.All enzymes involved in glycolysis are present in
A.Mitochondria
B.Blood
C.Cytosol
D.Cellwall
Ans:C

58.The normal range of serum potassium level
A.96-106 mEq/L
B.1.5-2.2 mEq/L
C.136-145 mEq/L
D.3.5-5.0 mEq/L
Ans:D

59.Water purified by distillation or reverse osmosis and meets the specifications for purity as per IP which is free from pyrogens and not intended to be sterile is
A.Purified water
B.Sterile water for injection
C.Deionized water
D.Water for injection
Ans:D

60.The desirable level of total serum cholesterol in adults
A.Less than 200 mg/dL
B.Less than 240 mg/dL
C.More than 200 mg/dL
D.More than 240 mg/dL
Ans:A

61.Which of the following is mainly used as a diuretic?
A.Ginseng
B.Mustard
C.Ginko
D.Gokhru
Ans:D

62.Tissue amine widely distributed in plants animals and in the venom of bees and wasps
A.Serotonine
B.Tyramine
C.Histamine
D.Adrenaline
Ans:C

63.An Indication of renal function which is used to estimate glomerular filtration rate is
A.Serum urea
B.Serum alkaline phosphatase
C.Blood urea nitrogen
D.Serum creatinine
Ans:D

64.Inadequate blood flow to a part of the body secondary to constriction or blockage of the supplying artery
A.Infarction
B.Ischemia
C.Necrosis
D.Eclampsia
Ans:B

65.Which among the following is an analytical agency constituted for efficient administration of D&C Act
A.Central Drugs Laboratory
B.Controlling Authority
C.DTAB
D.Drugs Consultative Committee
Ans:A

66.A toxoid vaccine is
A.Detoxicated endotoxin
B.Detoxicated cellular fraction
C.Detoxicated exotoxin
D.Antitoxin
Ans:C

67.The difference that exists between the intake and output of nitrogen both being expressed in terms of grams N per day is
A.Blood Urea Nitrogen
B.Non-Nitrogen Protein
C.Protein Nitrogen
D.Nitrogen balance
Ans:D

68.Which of the following is a book of secondary entry?
A.Cash book
B.Two column cash book
C.Ledger
D.Journal
Ans:C

69.The ability of sulphides in highly alkaline pH to reduce the disulphide linkage in the aminoacid cysteine is the principle behind
A.Sulphur candles
B.Sulphite preservatives
C.Sulphide depilatories
D.Sulphate antidotes
Ans:C

70.Which of the following is deficient in Vitamin D?
A.Cod liver oil
B.Halibut oil
C.Eggs
D.Shark liver oil
Ans:D

71.Which of the following monoclonal antibody is fully human origin?
A.Daclizumab
B.Infliximab
C.Adalimumab
D.Edrecolomab
Ans:C

72.The assets and liabilities of a business organization is
A.Profit and loss account
B.Balance Sheet
C.Trial balance
D.Debentures
Ans:B

73.Centrally acting cough suppressant
A.Ambroxolol
B.Codeine
C.Bromhexine
D.Ammonium bicarbonate
Ans:B

74.Which of the following is preferred for dressing wounds infected with pyogenic bacteria?
A.Magsulf
B.Eusol
C.AF lotion
D.Mercurochrome solution
Ans:B

75.The quantity of sodium chloride required to prepare 400 ml of 0.9% solution
A.2.6 gm
B.3.25 gm
C.3.6 gm
D.2.25 gm
Ans:C

76.Aminoacid present in high concentration in brain tissues
A.Glutamic acid
B.Lysine
C.Arginine
D.Proline
Ans:A

77.Locally applied protein precipitants with low cell permeability are known as
A.Epilatories
B.Astringents
C.Humactants
D.Keratolytics
Ans:B

78.Metal cylinders filled with nitrous oxide for hospital use is painted in
A.Blue
B.Grey
C.White
D.Black
Ans:A

79.Which of the following is not a legal requirement for opening a drug store?
A.Location
B.Minimum space
C.Drug licence
D.Store arrangements
Ans:A

80.Lanolin is also known as
A.Carnauba wax
B.Anhydrous wool fat
C.Hydrous wool fat
D.Spermaceti
Ans:C

81.Common adverse effect of thrombolytics
A.Bleeding
B.Unstable angina
C.Arterial occlusion
D.Myocardial infarction
Ans:A

82.Citral is the major constituent of
A.Turpentine oil
B.Lemon grass oil
C.Peppermint oil
D.Cardomom oil
Ans:B

83.The dosage form in which fluid containing the drug is retained in the rectum for the drug to act either locally or systemically
A.Retention enema
B.Suppositories
C.Evacuant enema
D.Lotion
Ans:A

84.Semisolid dosage forms with high percentage of insoluble solid medicaments
A.Creams
B.Pastes
C.Gels
D.Jellies
Ans:B

85.Coriander leaves are rich source of
A.Vitamin A
B.Volatile oil
C.Geraniol
D.Pinene
Ans:A

86.Convenient dosage form to deliver pellets or granular material orally
A.Hard gelatin capsule
B.Soft gelatin capsule
C.Layered tablets
D.Compressed tablets
Ans:A

87.In economic order quantity,which of the following should be minimum?
A.Ordering cost and carrying cost
B.Ordering cost
C.Carrying cost
D.Ordering quantity
Ans:A

88.Which of the following is an oleo gum resin?
A.Myrrh
B.Storax
C.Colocynth
D.Colophony
Ans:A

89.The breakdown of a tablet into smaller particles or granules is known as
A.Disintegration
B.Crushing
C.Dissolution
D.Granulation
Ans:A

90.The extent to which a patien’s medication taking behavior coincides with the intention of health advice is known as
A.Monitoring
B.Adherence
C.Drug utilization
D.Purchasing power
Ans:B

91.Glycoside present in Nux vomica
A.Strichnine
B.Loganine
C.Ecgonine
D.Quinovine
Ans:B

92.Which of the following uses the violent turbulence of the air and steam to reduce the particle size by inter particualr attrition?
A.Cutting mill
B.Fluid energy mill
C.Roller mill
D.Colloid mill
Ans:B

93.Which among the following is a phase II reaction of drug metabolism?
A.Oxidation
B.Conjugation
C.Reduction
D.Hydrolysis
Ans:B

94.The equipment used for moist heat sterilization
A.Hot air oven
B.Cartridge filter
C.Autoclave
D.Cyclone separator
Ans:C

95.Which of the following techniques is used to increase the solubility of weak electrolytes and non-polar molecules by the addition of a water miscible solvent in which the drug has good solubility?
A.Complexation
B.Solubilization
C.Hydrotrophy
D.Co solvency
Ans:D

96.The most important influence of temperature on emulsion stability
A.Creaming
B.Caking
C.Cracking
D.Phase inversion
Ans:D

97.Green vitriol is known as
A.Copper sulphate
B.Ferric ammonium citrate
C.Ferrous sulphate
D.Ferrous gluconate
Ans:C

98.The approved indication of Lurasidone
A.Depression
B.Mania
C.Parkinsonism
D.Schizophrenia
Ans:D

99.One fluid ounze volume is equal to
A.45 ml
B.60 ml
C.15 ml
D.30 ml
Ans:D

100.Boiling water is poured over the drug and allowing to keep in contact with the drug for 15 minutes with occasional stirring and finally filtered off without pressing the marc.This process is known as
A.Maceration
B.Infusion
C.Percolation
D.Decoction

Ans:B











Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. Anonymous25/6/18

    It is really a great and helpful piece of information.I'm glad that you simply shared this useful information.Please keep us informed like this.Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  2. Without continual growth and progress,such words as improvement,achievement,and success have no meaning.-Benjamin Franklin.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends solved paper available our facebook group.You can join our online exam services with validity upto 31st December 2018.Subscribe our Youtube channel(Lab assistant exam free online exam practices available).We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email