Choose your language

3 July 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

BLOCK PANCHAYATH SECRETARY 25-06-2018 SOLVED PAPER ONLINE

SECRETARY,BLOCK PANCHAYATH
ONLINE EXAM DATE:25-06-2018
               ONLINE EXAM PRACTICE NOW
1.In the case of chemical change what is generally affected
A.Neutron
B.Nucleus
C.Proton
D.Electron
Ans:D

2.Einstein’s formula of mass-energy relation is
A.E=’Mc^(2)’
B.E=’(Mc)^(2)’
C.’M^(2)’c
D.E=Mc
Ans:A
3.Which of the following allow the electric current to pass through it?
A.Glass
B.Graphite
C.Rubber
D.Bakelite
Ans:B
4.Electric transformer is used to
A.Filter current
B.Regulate current
C.Change voltage
D.Serve as fuse
Ans:C
5.Astronomical unit is related to
A.The distance between sun and earth
B.The distance between sun and moon
C.The distance between moon and earth
D.None of the above
Ans:A

6.Carbon,Diamond,Graphite are together called.
A.Allotropes
B.Isomers
C.Isomorphs
D.Isotopes
Ans:A
7.Of the following the best conductor of electricity is
A.Aluminium
B.Silver
C.Copper
D.Gold
Ans:B
8.Which instrument is used to measure electric current?
A.Rheostat
B.Electrometer
C.Voltmeter
D.Ammeter
Ans:D
9.Drinking soda is
A.Alkaline
B.Acidic
C.Neutral
D.Oxidant
Ans:B
10.S.I.Unit of temperature is
A.Joule
B.Celsius
C.Kelvin
D.Fahrenheit
Ans:C

11.If 15 apples and 20 oranges cost as much as 20 apples and 15 oranges,which of the following conclusions is correct.
A.Orange and apples have identical prices
B.Orange’s price is double that of apple
C.Non conclusion can be drawn
D.Apple is cheater than orange
Ans:A
12.Find out the missing number in the series
4,8,20(first row),9,3,13(Second row),6,6,?(Third row)
A.29
B.13
C.18
D.20
Ans:C
13.In a class,Ann’s rank is ‘15^(th)’from the top and ‘21^(th)’from the bottom.How many students are there in the class?
A.31
B.36
C.35
D.None of these
Ans:C
14.If P is the husband of Q and R is the mother of S and Q.What is R to P?
A.Mother
B.Sister
C.Aunt
D.Mother in law
Ans:D
15.If BOY is coded as ACNPXZ,what would be the code for LIFE?
A.KMHJEGDF
B.LMGHEGDF
C.LMHJGEFD
D.None of these
Ans:A
16.A,B,C,D and E are 5 Boys,A is shorter than B,but longer than E.C is the longest and D is little shorter than B and a little longer than A which comes in the middle according to size.
A.A
B.B
C.C
D.D
Ans:D
17.If the following members are written in the ascending order,then what will be the middle digit of the middle term?
815,686,795,835,765,822,719
A.8
B.1
C.3
D.9
Ans:D
18.In an examination 40% of the students fail in Math’s,30% in English and 15% in both.Find the pass percentage
A.50%
B.65%
C.30%
D.45%
Ans:D
19.What angle will the two hands of a clock make at 6.20 a.m?
A.60 Degree
B.70 Degree
C.75 Degree
D.45 Degree
Ans:B
20.Facing to South Juan turns in certain ways,which of the following turns will not lead him  to the same side?
A.left,left,right,left,left,right
B.left,left,left,right,right,right
C.left,right,left,right,left,right
D.right,left,right,left,right,left
Ans:A
21.Add a suitable tag to the following sentence Let’s watch the movie.
A.Can we?
B.Shall we?
C.May we?
D.Will we?
Ans:B
22.Identify the wrong world in the sentence,”She congratulated me for my success in the examination.”
A.Congratulated
B.me
C.for
D.Success
Ans:C
23.Pick out the incorrect singular-plural group from among the following.
A.Medium-media
B.Radius-radii
C.Basis-bases
D.Shelf-shelfs
Ans:D
24.What does”Hobson’s choice”mean
A.No choice at all
B.Too many choices
C.The first choice
D.None of the above
Ans:A
25.The news from the country -----------encouraging.
A.are
B.been
C.is
D.has
Ans:C
26.Who is a person who helps another to do something wrong or against law?
A.Notary
B.Proxy
C.Sorcerer
D.Accomplice
Ans:D
27.Identify the incorrect sentence
A.The painting was hanged on the wall
B.College begins at 10 0’ Clock
C.My mother seldom goes to the theatre
D.I see a crow outside the window
Ans:A
28.Convert the sentence to its passive form :He follows me”.
A.I follow him
B.I were followed by him
C.I were followed him
D.I am followed by him
Ans:D
29.Which is the interrogative sentence,among the following?
A.Why do you ask me to go there?
B.The principal delivered a good speech
C.Please open the door
D.How fantastic the scene was !
Ans:A
30.Which is the antonym of “bold”?
A.Narrow
B.Timid
C.Discrete
D.Humble
Ans:B
31.The Wayalar award winner of the year 2017
A.M.K.Sanu
B.K.P.Ramanunni
C.K.R.Meera
D.T.D.Ramakrishnan
Ans:D
32.Who is the newly appointed Goodwill Ambassador of UNICEF?
A.Muzoon Almellehan
B.Malala Yousufzai
C.Tawakkol Karman
D.Halima Yakoob
Ans:A
33.Who won the Nobel Prize for Economics of the year 2017?
A.Kusuwo Eshiguro
B.Richard H Tailor
C.Jasilda Eden
D.Bari Barish
Ans:B
34.The India’s first solar-powered DEMU train launched at
A.Agra cant
B.Delhi railway station
C.Safdarjung railway station
D.Gorakhpur jn
Ans:C
35.Who is the author of the book’Matoshree’?
A.Sumitra Mahajan
B.Shabna Asmi
C.Aparna Sen
D.Deepa Mehta
Ans:A
36.The name given to the programme launched by India to provide humanitarian assistance for Rohingya refugees in Begladesh.
A.Operation Blustar
B.Operation Insaniyat
C.Operation Rahat
D.Operation Sukoon
Ans:B
37.Who was crowned the Miss World of the year 2017?
A.Andrea Meza
B.Stephanie Hill
C.Demi-Leigh Nel-peters
D.Manushi Chillar
Ans:D
38.Who has been appointed as the new Vice-Chairman of NITI Aayog?
A.Reguram Rajan
B.Umesh Singal
C.Rajiv Kumar
D.Vijay Parasher
Ans:C
39.India and which country have recently signed pacts for technical cooperation in the field of Railways?
A.Switzerland
B.Germany
C.Israel
D.Malaysia
Ans:A
40.Which State Government has launched an online Public Grievance Redressal system?
A.Utterpradesh
B.Goa
C.Kerala
D.Maharashtra
Ans:B
41.Which Article of the Constitution of India deals with the provisions as to State emergency?
A.Article 356
B.Article352
C.Article 354
D.Article 360
Ans:A
42.The Directive  Principles of State Policy is ----in nature.
A.Mandatory
B.Challengeable
C.Right
D.Directory
Ans:D
43.Part IV of the Indian Constitution deals with
A.Union and its Territory
B.Citizenship
C.Directive Principles of State Policy
D.Fundamental Rights
Ans:C
44.Article 19(1)(c)of the Indian Constitution deals with
A.To freedom of speech and expression
B.To assemble peaceably and without arms
C.To form associations or unions
D.To move freely throughout the territory of India
Ans:C
45.The term”Secular”was added to the preamble of Indian Constitution by the ------------Amendment.
A.’42^(nd)’amendment
B.’43^(rd)’amendment
C.’44^(th)’amendment
D.’45^(th)’amendment
Ans:A
46.The power to amend the Indian Constitution rests with
A.The Parliament
B.The President
C.The Prime Minister
D.Governor
Ans:A
47.On-------the Constitution of India came into force.
A.22-06-1948
B.17-02-1956
C.25-06-1947
D.26-01-1950
Ans:D
48.The age of retirement of a Supreme Court judge is----years.
A.65
B.68
C.60
D.62
Ans:A
49.--------------an order from a court to free a person who had been illegally detained by the police or any other person.
A.Quo-Warranto
B.Prohibition
C.Mandamus
D.Habeas Corpus
Ans:D
50.Which trial court can award capital punishment?
A.Munsiff court
B.Sessions court
C.Sub court
D.Magistrate Court
Ans:B
51.Which of the following Scheme is not included in ‘Nava kerala Mission’?
A.Life
B.Ardram
C.Haritha Keralam
D.EMS Housing Scheme
Ans:D
52.The SC/STs prevention of Atrocities Act came into force in
A.1989
B.1980
C.1991
D.1984
Ans:A
53.The Kerala Institute for Research Training and Development Studies-SC/ST(KIRTADS)located at
A.Thrissur
B.Kozhikkode
C.Kochi
D.Kollam
Ans:B
54.The first’Other Backward Class Commission’(OBC)appointed in India
A.Mandal Commission
B.Nettur Commission
C.Kaka Kalelkar Commission
D.Mukharjee Commission
Ans:C
55.Father of Kerala Renaissance
A.Sankaracharya
B.Sree Narayana Guru
C.Ayyan Kali
D.Dr.Palpu
Ans:B
56.The first Asian country to start community development project.
A.China
B.Pakistan
C.Bangladesh
D.India
Ans:D
57.Which state started firstly the Employment Gurantee Scheme(EGS)?
A.Maharashtra
B.Kerala
C.Tamil Nadu
D.Rajastan
Ans:A
58.Which one of the following is related to poverty alieviation programme?
A.S.S.A
B.Kudumbasree
C.Theerajyothi
D.Akshara-Keralam
Ans:B
59.Pre natal Diagnostic Techniques(Regulation of Prevention of Misuse)Act passed in
A.1961
B.1999
C.1994
D.2000
Ans:C
60.Who started the Women’s Indian Association in 1917?
A.Sarojini Naidu
B.Saroj Nalini Dutt
C.Indira Gandhi
D.Annei Besant
Ans:D
61.Ram’s present age is one-fourth of his father’s present age.If the difference between their present ages is 18 years,then what is Ram’s present age?
A.10 years
B.8 years
C.6 years
D.12 years
Ans:C
62.In an examination,a candidate scores 2 marks for every correct answer and losses 1 mark for every wrong answer.A candidate attempts all the 100 s and scores 56 marks.How many s did he answer correctly?
A.52
B.48
C.60
D.56
Ans:A
63.By selling an umbrella for Rs.300 a shopkeeper gains 20%.During a clearance sale,the shopkeeper allows a discount of 10% on the market price.Find his gain percent during the sale season.
A.4%
B.8%
C.20%
D.6%
Ans:B
64.The simplification of ‘ ‘’(3.36xx52+3.36xx48)/((6.68)^(2)-(3.32)^(2))’yields the result.
A.8.5
B.7.2
C.12
D.10
Ans:D
65.If the diagonals of two squares are in the ratio 3:5,then their areas will be in the ratio.
A.Square root of 3:Square root of 5
B.9:25
C.3:5
D.9:5
Ans:B
66.In a bag,there are coins of 50 paise,25 paise and 1 Rupee in the ratio of 5:6:2.If there are in all Rs.48 in the bag.How many coins if Rs.50 paise do the bag have?
A.42
B.16
C.48
D.40
Ans:D
67.’’’((64)^(n/3)^xx(8)^(-n/6))/((512)^(-n/2))’
A.’4^(3n)’
B.’3^(3n)’
C.’2^(3n)’
D.’4^(2n)’
Ans:A
68.A circular path runs around a circular field.The outer perimeter is 88 m and the inner perimeter is 22 m less than the outer perimeter.If so,the area of the path is(Use Pie=22/7)
A.250’m^(2)’
B.269.50’m^(2)’
C.360.50’m^(2)’
D.196’m^(2)’
Ans:B
69.Find the area of the largest circle that can be drawn in  a square of area 196’cm^(2)’.(Use Pie=22/7)
A.144’cm^(2)’
B.254’cm^(2)’
C.154’cm^(2)’
D.184’cm^(2)’
Ans:C
70.The ‘14^(th)’term of the series 1,3,6,10,15,---------is
A.105
B.110
C.115
D.124
Ans:A
71.The Subsidiary Alliance system was introduced by
A.Lord William Bentick
B.Lord Curzon
C.Lord Wellesley
D.Lord Canning
Ans:C
72.Who was the famous leader of the Chipko Movement?
A.Sunderlal Bahuguna
B.Vino Bhave
C.Jayaprakash Narayan
D.Charan Singh
Ans:A
73.The battle of Wandiwash was fought between
A.The English and the Dutch
B.The English and the French
C.The English and the Marathas
D.The English and the Protuguese
Ans:B
74.The National Anthem of India”jana gana mana-----“was first sung at.
A.Delhi 1911
B.Bombay 1911
C.Calcutta 1911
D.Calcutta 1912
Ans:C
75.The first meeting of Indian National Congress held at Bombay was presided by
A.Badruddin Tyabji
B.Dadabhai Naoroji
C.A.O.Hume
D.W.C.Banerjee
Ans:D
76.Name of the Indian Prime Minister who was responsible for bank nationalization
A.Jawaharlal Nehru
B.Morarji Desai
C.Indira Gandhi
D.Lal Bahadur Sastri
Ans:C
77.One of the following leaders was the founder of Swaraj Party
A.C.R.Das
B.Subhash Chandra Bose
C.Jawaharlal Nehru
D.Vallabhai Patel
Ans:A
78.The Shimla Agreement between India and Pakistan signed in
A.1972
B.1970
C.1971
D.1962
Ans:A
79.In 1853 the first train in India ran between the following places
A.Bombay and Delhi
B.Bombay and Pune
C.Bombay and Thane
D.Bombay and Goa
Ans:C
80.Name of the King who introduced silver coin called Rupiya
A.Akbar
B.Babur
C.Humayun
D.Sher Shah
Ans:D
81.The year of Kundara proclamation
A.1809
B.1819
C.1808
D.1801
Ans:A
82.Keezhariyoor Bomb case in Kerala took place in connection with
A.Non-cooperation movement
B.Quit India Movement
C.Malabar Rebellion
D.Peasant Revolt
Ans:B
83.The founder of Sadhu Jana paripalana Samgham was
A.Sree Narayana Guru
B.Sahodaran Ayyappan
C.Vagbhatananda Gurudevan
D.Ayyankali
Ans:D
84.Tarissappalli Copper Plate was issued in 849 CE by
A.Sthanu Ravi
B.Bhaskara Ravi Manukuladithian
C.Ayyanadikal Thiruvadikal
D.Rama Varma Kulasekhara
Ans:C
85.The second Ezhava Memorial was submitted before.
A.Lord Curzon
B.Maharaja Travancore
C.Colonel Munroe
D.Chief Minister EMS Namboothiripad
Ans:A
86.In the battle of Colachel in 1741 the army of Travancore defeated
A.The English
B.The Dutch
C.The French
D.The Portuguese
Ans:B
87.”The Muslim”was a publication owned by
A.Vakkom Maoulavi
B.C.H.Mohammed Koya
C.Mohommed Abdur Rahiman
D.Maulana Azad
Ans:A
88.The first post office in Kerala was opened in 1851 at
A.Thiruvanathapuram
B.Cochin
C.Kollam
D.Alappuzha
Ans:D
89.Kerala Kalamandalam was founded by
A.Govt.of Kerala
B.Vallathol
C.Ullor
D.G.Sankara Kurup
Ans:B
90.Kaneerum Kinavum is the autobiography of
A.P.Kunhiraman Nair
B.A.K.G
C.S.K.Pottekkat
D.V.T.Bhatathiripad
Ans:D
91.The set of programs used to control booting of a computer is stored in
A.RAM
B.ROM
C.Hard disk
D.Mother board
Ans:B
92.1 KB memory means
A.1028 bytes
B.1028 bits
C.1024 bits
D.1024 byts
Ans:D
93.Which of the following is system software?
A.Operating System
B.Compiler
C.Device drivers
D.All of the above
Ans:D
94.Which among the following is not a DBMS?
A.MS access
B.FoxPro
C.Java
D.SQL Server
Ans:C
95.The user files in a computer can be permanently stored in
A.ROM
B.RAM
C.Hard Disk
D.All of the above
Ans:C
96.A computer used in Internet is Identified using its.
A.IP address
B.Virtual address
C.DNS
D.HTTP
Ans:A
97.A high level computer language
A.Is used by IT professionals only
B.Used by Government sector only
C.Privately used by a group of administration
D.Can be used by any computer user
Ans:D
98.Microsoft word is
A.A free software
B.A software used for creating letters and documents
C.A software used for drawing
D.Is not software
Ans:B
99.The component which supplies adequate power for motherboard of a computer is
A.Switched mode power supply
B.Direct power supply
C.Regulated power supply
D.CMOS power chip
Ans:A
100.The speed of a computer can be expressed in terms of Hertz because
A.It is the microprocessor chip frequency
B.It is the number of operations which can be simultaneously done by the microprocessor
D.It is the internal bus speed of the CPU
D.It is the frequency of the supplied clock pulse to microprocessor

Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you don't build your dream,someone else will hire you to help them build theirs.-Dhirubhai Ambani.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email