Choose your language

26 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

KERALA PSC SOLVED PAPER OF JUNIOR INSTRUCTOR(BAKERY AND CONFECTIONARY),INDUSTRIAL TRAINING 21-06-2018

JUNIOR INSTRUCTOR(BAKERY AND CONFECTIONARY),INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:21-06-2018
1.Which state in India touches the boundaries of the largest number of other states?
A.Madya Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Kerala
D.Bihar
Ans:A

2.Petrology deals with----------
A.Formation of soil
B.Study of rocks in the Earth’s crust
C.Petroleum Market
D.Study of Water
Ans:B
3.The lowest layer of the atmosphere is--------
A.Ionosphere
B.Mesophere
C.Tropospher
D.Stratosphere
Ans:C
4.An estuary is a------------
A.Natural harbour
B.Water fall
C.Tropical storm
D.Broad channel where sea and river waters mingle
Ans:D
5.The highest Mountain peak situated in India is----------
A.Godwin Austen(K2)
B.Everest
C.Anamudi
D.Sabarimala
Ans:A
6.Indian subcontinent lies----------
A.Wholly in Southern Hemisphere
B.Wholly in Northern Hemisphere
C.Partly in south and party in north
D.None of the above
Ans:B
7.Maximum human population of the world belongs to-------
A.Negroid
B.Mangoloid
C.Cocasion
D.Austroloid
Ans:C
8.Which of the following is regarded as perennial crop-------
A.Rice
B.Wheat
C.Rubber
D.Sugarcane
Ans:D
9.Name the shipyard situated on the Konkan Coast---------.
A.Mazagon
B.Cochin
C.Kandla
D.Visakapattanam
Ans:A
10.Which one of the following is not a form of precipitation--------.
A.Rain
B.Fog
C.Snowfall
D.Hail
Ans:B
11.Total number of rivers in Kerala are---------
A.33
B.22
C.44
D.55
Ans:C
12.The longest river in Kerala is---------
A.Periyar
B.Pampa
C.Pennar
D.Bharatapuzha
Ans:D
13.Which is an east flowing river in Kerala
A.Kabani
B.Pampa
C.Bharatapuzha
D.Periyar
Ans:A
14.’Sahodara Sangam’was founded by------------
A.Mahatma Gandhiji
B.Ayyappan
C.Vivekananda
D.Kelappan
Ans:B
15.The Editor of Mitavadi was-----
A.Kelappan
B.Ayyappan
C.C.Krishnan
D.Kumaranasan
Ans:C
16.The famous temple entry proclamation(1936)was issued by---------
A.Marthanda Varma
B.Sakthan tampuran
C.Samootiri
D.Sri Chithira Tirunal Balarama Varma
Ans:D
17.The last viceroy of India was -------
A.Mountbatten
B.Warren Hasting
C.Cornwallis
D.Dalhousie
Ans:A
18.’Sarvodaya Day’is observed every year on--------
A.5th December
B.30th January
C.2nd February
D.26th January
Ans:B
19.The 14th President of India is-----------
A.Pranab Mukherjee
B.Sri.Venkitaraman
C.Ram Nath Kovind
D.Vivi Giri
Ans:C
20.The first Woman Player to cross 6000 runs in ODI Cricket World Cup is----------
A.Sunil Gavaskar
B.B.Sandhya
C.Roopa Rani
D.Mithal Raj
Ans:D
21.Bread is made out of -------------
A.Yeast
B.Baking powder
C.Soda bicarbonate
D.Sugar
Ans:A
22.Brown bread is made out of----------
A.Atta
B.Maida
C.Fine flour
D.Rava
Ans:A
23.By stone milling----------is obtained.
A.Atta
B.Maida
C.Rice flour
D.Rava
Ans:A
24.Yeast acts with sugar forming----------and alcohol.
A.Nitrogen
B.CO2
C.Calcium
D.Iron
Ans:B
25.Primary fermentation and secondary fermentation together is known as---------fermentation.
A.Whole
B.Part
C.Timely
D.Bulk
Ans:D
26.The last operation of fermentation in bread making is known as-------------.
A.Proof
B.Total fermentation
C.Under proof
D.Final proof
Ans:D
27.----------is the percentage of moisture in the atmosphere.
A.Temperature
B.Humidity
C.Climate
D.Weather
Ans:B
28.Rope,mold and ----------is a bread disease.
A.Staling
B.Stunning
C.Fever
D.Cold
Ans:A
29.Mold in bread is caused due to the ---------born bacteria.
A.Human
B.Soil
C.Bird
D.Animal
Ans:B
30.WAP means Water Absorption--------------
A.Package
B.Power
C.Part
D.Point
Ans:B
31.Extraction rate of Atta is ----------percentage.
A.100%
B.80%
C.65%
D.31%
Ans:A
32.The insoluble proteins are gluten and ----------
A.Glutamine
B.Glucose
C.Gelatin
D.Sugar
Ans:A
33.Potassium bromate gives ----------to the dough.
A.Colour
B.Strength
C.Hardness
D.Taste
Ans:B
34.GMS stands for--------------mono stearate.
A.Glycerol
B.Glucose
C.Gems
D.General
Ans:A
35.Scientific name of yeast is saccharomyces----------
A.Cerevisiae
B.Synthetic
C.Secular
D.Demophine
Ans:A
36.Yeast was discovered by--------.
A.Arnold Paster
B.Louis Pasteur
C.Hendry Smith
D.Marcony
Ans:B
37.Vitamin---------is found in yeast food.
A.B
B.C
C.D
D.E
Ans:C
38.------------is the yeast food.
A.Salt
B.Sugar
C.Margarine
D.Iron
Ans:B
39.Yeast is killed at------------Degree Centigrade
A.110
B.120
C.85
D.93
Ans:B
40.Yeast is active in-----------temperate.
A.Cold
B.Very high
C.Room
D.Moderate
Ans:C
41.Epidermis is the ----------most layer of wheat grain.
A.Inner
B.Outer
C.Middle
D.Inside
Ans:B
42.Epidermis,epicarp and endocarp together is known as--------
A.Peri carp
B.Sub carp
C.Total carp
D.Epi carp
Ans:A
43.Testa gives the--------matter to the wheat grain.
A.Strength
B.Colour
C.Hardness
D.Soft
Ans:B
44.----------layer separates the endosperm and embryo.
A.Epithelial
B.Inner
C.Outer
D.Middle
Ans:A
45.Patent flour is obtained from ---------roller.
A.Heavy
B.Light
C.Break
D.Multiple
Ans:C
46.The flour obtained from reduction rollers are known as-------------------
A.White flour
B.Dark flour
C.Straight run flour
D.Sweetened flour
Ans:C
47.Starch in flour is -----------percentage.
A.50%
B.70%
C.45%
D.28%
Ans:B
48.Gelatinzation of starch take place at ---------degree Fahrenheit.
A.120
B.140
C.210
D.105
Ans:B
49.Under fermentation causes due to lack of -----------of bread.
A.Volume
B.Sugar
C.Yeast
D.Fat
Ans:A
50.Pale Crust colour is due to ------------fermentation.
A.Under
B.Over
C.Low
D.Medium
Ans:B


51.Too much of sugar causes ---------colour to bread.
A.Brown
B.White
C.Dark
D.Pale
Ans:C
52.Slicing of hot bread cause ----------Texture.
A.Rich
B.Poor
C.Mild
D.None
Ans:B
53.Aspergillus niger is a mold.
A.White
B.Black
C.Brown
D.Yellow
Ans:B
54.Mold spores enter through the ----------on the surface of bread.
A.Cracks
B.Split
C.Hole
D.Inside part
Ans:A
55.The main staling are crust staling and --------staling.
A.Drug
B.Crumb
C.Yeast
D.Sugar
Ans:B
56.Germ is ----------(percentage)of wheat.
A.10%
B.2%
C.17%
D.6%
Ans:B
57.The lighter impurities of wheat are removed by----------
A.Blowing
B.Aspirator
C.Sweeping
D.Frying
Ans:B
58.Flour is kneaded with -------to form gluten.
A.Sugar
B.Water
C.Fat
D.Oil
Ans:B
59.Fresh compressed yeast has an aroma of-------
A.Cherry
B.Ripe apple
C.Plum
D.Mango
Ans:B
60.Bakers dozen is -------Nos.
A.12
B.13
C.14
D.24
Ans:B
61.Baking temperature of sponge cake is -------------degree fahrenheit.
A.350
B.200
C.250
D.160
Ans:A
62.Preparations of puff pastry the ratio of flour and fat is--------
A.2:1
B.1:1
C.1:3
D.3:1
Ans:B
63.Icing used for wedding cake is-----------
A.Royal icing
B.Sponge icing
C.Silver icing
D.Butter icing
Ans:A
64.Swiss roll is made out of--------
A.Fatty sponge
B.Burned sponge
C.Fatless sponge
D.Cheese sponge
Ans:C
65.Jam tart is made of --------
A.Sponge cake
B.Short crust pastry
C.Cheese straws
D.Bread
Ans:B
66.The ratio of flour and fat in cookies is----------
A.4:3
B.3:4
C.1:1
D.3:2
Ans:A
67.Soft ball consistency of sugar is -------degree Fahrenheit.
A.220
B.240
C.160
D.180
Ans:B
68.Dark coloured sugar syrup with thick consistency used for fruit cake is known as:
A.Caramel
B.Treacle
C.Brown sugar
D.Burned sugar
Ans:B
69.Fat content of margarine---------
A.50%
B.85%
C.90%
D.36%
Ans:B
70.White solid fat obtained from pork-------------
A.Cheese
B.Lard
C.Cassata
D.Chedar
Ans:B
71.----------is found around the kidney of beef or lamb
A.Undercut
B.Suet
C.Fillet
D.Tornidos
Ans:B
72.Substitute of butter containing 85% of fat is----------
A.Lard
B.Suet
C.Margarine
D.Cream
Ans:C
73.White with 100% fat content with high melting point:
A.Margarine
B.Pastry Fat
C.Lard
D.Suet
Ans:B
74.Fat used to prepare very light cakes and sponges:
A.Butter
B.Cream
C.Sauces
D.Special cake fat
Ans:D
75.Butter contain 82% Fat----------water 2% protein and 2% minerals.
A.10%
B.14%
C.26%
D.45%
Ans:B
76.Egg consist of 12% shell 58% ----------30% yolk.
A.Calcium
B.Egg white
C.Sodium
D.Carbon hydrate
Ans:B
77.Eggs used for baking are shelled egg and ---------
A.Coloured egg
B.Frozen egg
C.Artificial egg
D.Poached egg
Ans:B
78.Production or incorporation of gases in a baked product is:
A.Fermentation
B.Leavening
C.Caramelising
D.Smoking
Ans:B
79.Baking powder is combination of sodium bicarbonate and --------salt.
A.Black
B.White
C.Acid
D.Brown
Ans:C
80.Combination of fast and slow acting baking powder:
A.Multiple
B.Double Action
C.Lard
D.Suet
Ans:B
81.----------is obtained from com and soya bean oil.
A.Margarine
B.Double cream
C.Cheese
D.Lecithin
Ans:D
82.Cake crust too dark due to:
A.Too much sugar
B.Too much Butter
C.High temperature
D.Poor quality of flour
Ans:A
83.Sinking of fruit in fruit cake due to:
A.Too much baking powder
B.Too thin Batter
C.Uneven fruit size
D.More fat
Ans:A
84.Ideal temperature for ice cream storage:
A.-5 to -6 degree Fahrenheit
B.-8 to -9 degree Fahrenheit
C.-1 to -2 degree Fahrenheit
D.-17 to -19 degree Fahrenheit
Ans:A
85.Personal hygiene refers good health,working habits and ------.
A.Personal Grooming
B.Manners
C.Respects
D.Performance
Ans:A
86.Fire needs the basic three things like oxygen----------and fuel.
A.Water
B.Heat
C.Moisture
D.Wind
Ans:B
87.Cuts and burns must be covered with-----------
A.Wet clothing
B.Water proof dressing
C.Plastic
D.Damp cloth
Ans:B
88.Care of hands comes under----------
A.Courtesy
B.Personal hygiene
C.Manner
D.Custom
Ans:B
89.Finger nails must be kept----------
A.Untidy
B.Clean
C.Polished
D.Not trimmed
Ans:B
90.The chill room is used for preserving---------goods.
A.Non perishable
B.Perishable
C.Ice creams
D.Cooked foods
Ans:B
91.Hygiene is the science and practice of preserving----------
A.Habits
B.Health
C.Customs
D.Traditions
Ans:B
92.Cereals are stored in a storage place.
A.Chilled
B.Dry
C.Warm
D.Humid
Ans:B
93.Garbage must be collected in------------
A.Open basket
B.Vessels
C.Dust bin
D.Plastic bag
Ans:C
94.Energy value of carbohydrate is ------calorie.
A.10
B.4
C.15
D.2
Ans:B
95.Food poisoning symptoms will appear with in-----------hours of taking affected food.
A.12 hrs
B.6 hrs
C.24 hrs
D.8 hrs
Ans:C
96.Hair must be covered with -----------in the kitchen.
A.Wig
B.Hair cap
C.Damp cloth
D.Scarp
Ans:B
97.-----------should not be worn while working in the kitchen.
A.Cloth
B.Shoes
C.Jewellery
D.Mask
Ans:C
98.KOT stands for kitchen order-----------
A.Token
B.Ticket
C.Traffic
D.Telephone
Ans:B
99.Chef Patissier is--------
A.Carver
B.Wine waiter
C.Captain
D.Pastry Chef
Ans:D
100.Croissant is a type ---rolls.
A.Lunch
B.Dinner
C.Breakfast
D.Supper
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The secret to my success is that I bit off more than I could chew and chewed as fast as I could-Paul Hogan.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email