Choose your language

26 June 2018

// // Subscribe YOUTUBE Channel

SOLVED PAPER OF KERALA PSC MOTOR MECHANIC,HEALTH EXAM DATE:18-06-2018

MOTOR MECHANIC,HEALTH
EXAM DATE:18-06-2018
1.The Indian Constitution is regarded as--------
A.Federal in form and unitery in spirit
B.Federal
C.Unitery
D.Parliamentry
Ans:A
2.Which of the following is not a fundamental right?
A.Right against exploitation
B.Equal pay for equal work
C.Equality before law
D.Freedom of Religion
Ans:B
3.Indian Constitution provides for a ----------
A.Unitary System
B.Presidential System
C.Bicameral System
D.Unicameral System
Ans:C
4.Plebiscite is used for----------
A.Enactment of Laws
B.Appointment of Civil Servants
C.Appointment of Judges
D.Ascertaining the views of people on a policy matter of public importance
Ans:D
5.A candidate seeking election to a State Legislative Assembly must have completed the age of ---------------
A.25 years
B.30 years
C.21 years
D.40 years
Ans:A
6.The Right to information Act(RTI)was passed in India in—
A.2013
B.2005
C.2017
D.2016
Ans:B
7.The Prevention of Attrocities Act,1989 was passed for ----------
A.Preventing corruption
B.Preventing theft
C.Preventing attrocities against SC/ST people
D.Preventing attrocities against politicians
Ans:C
8.National Food Security Act was passed in India in------
A.2005
B.2001
C.2010
D.2013
Ans:D
9.The Western System of education was introduced in India by---------
A.Lord Macaulay
B.Lord Dalhousie
C.Lord Cornwallis
D.None of the above
Ans:A
10.The man known as father of modern India is-------
A.Vivekananda
B.Rajaram Mohan Roy
C.Mahatma Gandhiji
D.Indira Gandhi
Ans:B

11.Chattampi Swamikal was a --------reformist.
A.Ezhava
B.Pulaya
C.Nair
D.Tribal
Ans:C
12.’Sahodara Sangam’was founded by--------------
A.K.Kelappan
B.Ulloor
C.Kumaranasan
D.Ayyappan
Ans:D
13.The leader of Guruvayoor Satyagraha was----------
A.K.Kelappan
B.Ayyappan
C.Chattampi Swamikal
D.Gandhiji
Ans:A
14.Who discovered the South West Monsoon?
A.Marco polo
B.Ma Huan
C.Hippalus
D.Fahien
Ans:C
15.George Eliot was the pen name of ---------
A.King George-V
B.Hamilton
C.Homer
D.Mary Ann Evans
Ans:D
16.The first book printed by Guttenberg was------------
A.Khuran
B.Bible
C.Newspaper
D.Mahabharata
Ans:B
17.Calligraphy is----------
A.The art of beautiful and stylised writing
B.The art of painting
C.The method of reading
D.The method of printing
Ans:A
18.Philanthropist works for----------
A.Animals
B.Birds
C.Social upliftment
D.Environment
Ans:C
19.The Nathula pass connects India to-----------
A.Nepal
B.Burma
C.China
D.Pakisthan
Ans:C
20.The first Woman player to cross 6000 runs in ODI(One Day International)Cricket World Cup is--------
A.P.Sindhu
B.Sonali
C.Karnam Malleswari
D.Mithali Raj
Ans:D
21.The heart of the ignition system circuit and component is:
A.Condenser
B.Ignition coil
C.Generator
D.Distributor
Ans:D
22.When the clutch is disengaged position as a result:
A.The power is transmitted
B.The power is not transmitted
C.The power is in neutral position
D.None of the above
Ans:B
23.Most of the gear box casings are made of:
A.High carbon steel
B.Mild steel
C.Chromium steel
D.Aluminium alloy
Ans:D
24.The brake fluid has the characteristics like:
A.Velocity and pressure
B.Velocity and speed
C.Viscosity and boiling point
D.Velocity and boiling point
Ans:C
25.How many cells are used in 12 volt automobile battery?
A.3
B.4
C.8
D.6
Ans:D
26.If the air fuel mixture ignites before the spark takes place at spark plug is called:
A.Penetration
B.Detonation
C.Oxidization
D.Pre-ignition
Ans:D
27.What is the reason behind using a aluminium alloy to make cylinder blocks?
A.Light in weight and has good heat dissipation
B.Low in material cost
C.Good look in colour
D.Heavy weight and poor heat dissipation
Ans:A
28.The thermal efficiency of the 4 stroke engine is:
A.Low
B.Medium
C.High
D.Normal
Ans:C
29.The inlet valve generally spins about 15 degree before TDC is called:
A.Valve lag
B.Valve lead
C.Valve twist
D.None of the above
Ans:B
30.In a 4 stroke cycle engine each cylinder has:
A.Two parts
B.Four valves
C.One valve
D.Two valves
Ans:D
31.The operation of removing trapped air from the hydraulic brake system is known as:
A.Exhausting
B.Trapping
C.Bleeding
D.Ventilation
Ans:C
32.When a vehicle is moving on straight level road and the resistance affecting both the driving wheels is the:
A.Lower
B.Higher
C.Normal
D.Same
Ans:D
33.Which of the following is not a part of differential gear box?
A.Star pinion
B.Axle shaft
C.Drive pinion
D.Crank shaft
Ans:D
34.The shape of reflector used for automobile head lamp is:
A.Circle
B.Spherical
C.Parabolic
D.Elliptical
Ans:C
35.The leaf springs are generally made of:
A.Cast steel
B.High carbon steel
C.Cast iron
D.Spring steel
Ans:D
36.The backward tilt of the king pin and axle at the top is called:
A.Camber angle
B.Toe-in
C.King pin inclination
D.Caster angle
Ans:D
37The oil pump of the automobile engine is driven by the:
A.Cam shaft
B.Gear shaft
C.Follower shaft
D.Crank shaft directly
Ans:D
38.The clutch unit coil springs are located in between the pressure plate and the:
A.Disc unit
B.Battle
C.Fly wheel
D.Clutch cover
Ans:D
39.The wheel base of auto car is:
A.The distance between the rear tyres
B.The distance between the front tyres
C.Length of the vehicle
D.The distance between the centre of the front and rear wheels
Ans:D
40.The capacity of a lead acid battery is usually expressed in:
A.Ohms
B.Volt
C.Ampere-hours
D.Ampere
Ans:C
41.----------operates contact breaker points of ignition system.
A.Generator
B.Starting motor
C.Regulator
D.Engine
Ans:D
42.When the clutch operates in an oil bath,it is called:
A.Dry type clutch
B.Wet clutch
C.Single plate clutch
D.Centrifugal clutch
Ans:B
43.---------------brings back brake shoes in their original position.
A.Compression spring
B.Tension spring
C.Refracting spring
D.Coil springs
Ans:C
44.The main advantage of coil spring is that it doesn’t make:
A.Wear and tear
B.Braking tendency
C.Noise problem
D.None of the above
Ans:C
45.The air fuel ratio of a rich mixture is about:
A.8:1
B.9:1
C.13:1
D.10:1
Ans:D
46.The acid used in lead acid battery is:
A.Hydrofluoric acid
B.Nitric acid
C.Hydrochloric acid
D.Sulphuric acid
Ans:D
47.--------------gear is used to check straightness,end play of shafts,run out of wheels and back lash of gears.
A.Vaccum gauge
B.Pressure gauge
C.Dual gauge
D.Feeler gauge
Ans:C
48.The  volumetric efficiency of two stroke engine is:
A.Medium
B.Normal
C.Less
D.High
Ans:C
49.The heavy lubricating oil has:
A.Low viscosity
B.Normal viscosity
C.High viscosity
D.None of the above
Ans:C
50.The firing order of 6 cylinder in-line engine is usually:
A.1-3-4-2-5-6
B.1-5-3-6-2-4
C.1-3-5-2-3-4
D.1-4-5-3-6-2
Ans:B


51.The mixing of air and fuel in diesel engine occurs in:
A.Carburettor
B.Fuel pump
C.Fuel injector
D.Engine cylinder
Ans:D
52.The CB point gap is measured by using:
A.Micrometer
B.Caliper
C.Pitch gauge
D.Feeler gauge
Ans:D
53.The most effective air cleaner for diesel engine is:
A.Wet type air cleaner
B.Dry type air cleaner
C.Water bath air cleaner
D.Oil bath air cleaner
Ans:D
54.The most commonly used car heater is:
A.Diesel type
B.Petrol type
C.Hot water type
D.Hot air type
Ans:C
55.Piston displacement of an engine is:
A.Volume of cylinderxStrokexNo.of cylinders
B.Pressure of cylinderxNo.of cylinderx Stroke
C.Area of cylinderxStrokexNo.of cylinders
D.Area of cylinderxStroke volume xNo.of cylinder
Ans:C
56.The angle between the central plane of tyre and the direction of motion is known as:
A.Tracking
B.Turning radius
C.Slip angle
D.Toe-out
Ans:C
57.The firing order for an in-line 4 cylinder IC engine is:
A.1-3-2-4
B.1-2-3-4
C.1-3-4-2
D.1-2-4-3
Ans:C
58.The brake drum is made of:
A.Aluminium alloy
B.Spring steel
C.High carbon steel
D.Cast iron
Ans:D
59.The vibrations of single dry plate clutch are absorbed by:
A.Pressure plate
B.Cenre hub
C.Clutch Linkage
D.Torsional spring
Ans:D
60.The trouble of an engine misfiring is likely to result from:
A.Incorrect air fuel mixture
B.Air lock in the fuel lines
C.Damage of ignition coil winding
D.Spark plug gap is too wide
Ans:D
61.The relationship between resistance,current,and voltage can be expressed in the form of an equation known as:
A.Charle’s Law
B.Faraday’s Law
C.Flemming’s Law
D.Ohm’s Law
Ans:D
62.Most of the multi speed gear boxes contains:
A.3 shaft
B.4 shaft
C.2 shaft
D.5 shaft
Ans:C
63.Brake fluid is a mixture of:
A.Grease and diesel
B.Petrol and grease
C.Petroleum oil and grease
D.Glycerine and alcohol
Ans:D
64.The fluid generally used in shock absorber is a mixture of:
A.40% SAE 40 oil and 60% transformer oil
B.40% SAE 90 oil and 60% turbine oil
C.60% transformer oil and 40% turbine oil
D.60% turbine oil and 40% transformer oil
Ans:C
65.The calorific value of diesel fuel is about:
A.30.5 mJ/kg
B.50 mJ/kg
C.45 mJ/kg
D.42.5mJ/kg
Ans:D
66.The air gap between the central electrode and ground electrode of a spark plug is around:
A.0.3 mm
B.0.02 mm
C.1.2 mm
D.1 mm
Ans:D
67.The total piston displacement of all the engine cylinder is called:
A.Compresion ration
B.Engine torque
C.Engine capacity
D.Engine cycle
Ans:C
68.In petrol engine the compression ratio varies from:
A.5:1 to 7:1
B.9:1 to 11:1
C.6:1 to 8:1
D.6:1 to 9:1
Ans:D
69.The thermostat valve which is opened automatically by means of :
A.High temperature whenever engine desires cooling
B.Low temperature
C.Water pressure
D.Automatic switch
Ans:A
70.The dilution of lubricating oil is caused by:
A.Worn off particles
B.Water
C.Solid contaminants
D.Fuels
Ans:D
71.The brake lines in hydraulic brake system are made of:
A.Plastic
B.Rubber
C.Aluminium
D.Steel
Ans:D
72.------------bring back shoes in their original position when the brakes are not applied.
A.Compression spring
B.Retracting spring
C.Pressure spring
D.Torsion spring
Ans:B
73.The frictional horse power of a well adjusted petrol engine should be nearly:
A.20%
B.50%
C.15%
D.10%
Ans:D
74.The automobile body should be sufficiently rigid so as to resist twisting on bad roads,is known as:
A.Air drag
B.Lightness
C.Stiffness
D.Torsional stiffness
Ans:D
75.----types of gear boxes are generally used in motor cycles.
A.Synchronising gear boxes
B.Constant mesh
C.Epicyclic
D.Progressive type
Ans:D
76.If the engine coolent leaks into the engine oil as a result:
A.Oil becomes thick oil
B.Turns into black colour
C.Appears milky stage
D.None of the above
Ans:C
77.The main function of an alternator in an automobile is to:
A.Convert chemical energy into electrical energy
B.Convert mechanical energy
C.Convert mechanical energy into chemical energy
D.Continually recharge the automobile battery
Ans:D
78.The purpose of crank case ventilation is to:
A.Remove oil from the crank case
B.Remove harmful particles from  the engine
C.Remove air from the crank case
D.All of the above
Ans:B
79.The main function of a governor in an automobile is to:
A.Maintain constant speed
B.Minimize the fuel economy
C.Minimize the engine power
D.Limit the vehicle speed
Ans:D
80.The advantage of both brazing and soldering is:
A.Lower production cost
B.Good availability of materials
C.Less maintenance charge
D.Many similar and dissimilar materials can be joined
Ans:D
81.The functions of cross wire grooves tyre is:
A.Better steering properties
B.Good traction
C.Better load carrying capacity
D.Absorb shocks due to road unevenness
Ans:D
82.A Rotameter is a device used to measure:
A.Velocity of fluid
B.Pressure of fluid
C.Volume flow rate of fluid
D.Density of the fluid
Ans:C
83.ABS stands for:
A.Automatic Braking System
B.Antilock Braking System
C.Advanced Braking System
D.None of the above
Ans:B
84.Newton-meter is the unit of:
A.Energy
B.Torque
C.Power
D.Work
Ans:B
85.The level of carbon monoxide in the exhaust gases is controlled by:
A.Oxidization
B.Fillerization
C.Carbonization
D.Emission control
Ans:D
86.The process in which the volume remains constant is:
A.Isobaric process
B.Isochoric process
C.Isothermal process
D.Isentropic process
Ans:B
87.The exhaust valves are generally made of:
A.High carbon steel
B.Copper alloy
C.Vanadium steel
D.Silichrome steel
Ans:D
88.The roller bearings are used in:
A.Light load vehicle
B.Heavier load vehicle
C.Light and heavy load vehicles
D.None of the above
Ans:B
89.The clutch facings are usually attached to the plate by:
A.Copper screws
B.Aluminium rivets
C.Brass rivets
D.None of these
Ans:C
90.The bottom ring on the piston is known as:
A.Compression ring
B.Oil compression ring
C.Grove ring
D.Slip ring
Ans:B
91.The quantity of heat produced by fuel combustion is called:
A.Volatility
B.Anti knock value
C.De-carbonization
D.Calorific value
Ans:D
92.The tool used to measure the shaft run-out is the:
A.Caliper
B.Steel rule
C.Feeler gauge
D.Micrometer
Ans:D
93.Universal joint which enables the drives shaft to transmit power at:
A.Vertical angle
B.Parallel angle
C.Varied angle
D.None of the above
Ans:C
94.The torque available at the contact between driving wheels and road is called:
A.Brake effort
B.Gear effort
C.Clutch effort
D.Tractive effort
Ans:D
95.----------type of starting motor is generally used in automobiles.
A.Shunt motor
B.Compound motor
C.Induction motor
D.Series motor
Ans:D
96.Which one of the following is not a part of the chassis?
A.Front axle
B.Chassis frame
C.Rear axle
D.Passenger seat
Ans:D
97.The main purpose of transmission in an automobile is:
A.To vary the power of automobile
B.To vary the speed of the vehicle
C.To vary the torque at the road wheels
D.To vary the pressure at the road wheel
Ans:C
98.For loosening of cylinder head bolts we should prefer to use:
A.Double end spanner
B.Adjustable spanner
C.Ring spanner
D.Torque wrench
Ans:D
99.The types of wheels preferred in sports cars are:
A.Disc wheel
B.Wire wheel
C.Magnesium alloy wheel
D.Aluminium alloy wheel
Ans:C
100.For identification the colour of tail light in a car is:
A.White
B.Red
C.Green
D.Yellow
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you want to go somewhere,it is best to find someone who has already been there.-Robert Kiyosaki.
    KERALA PSC ,UPSC Civil service online practices available .Don’t forget our Youtube Channel Subscribe.

    ReplyDelete

Hai friends,our Android application published Google Playstore.We are glad that you have download our application and join our online exam services just one hundred rupees only, now you get additionally free access 10 hours audio files related to PSC EXAMS.Subscribe our youtube channel(Lab assistant exam free online practice available).We thank you for your valuable time and feedback.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email