Choose your language

11 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

18-09-2018 TRADESMAN ELECTRICAL

TRADESMAN(ELECTRICAL),
TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:18-09-2018
1.Who was the main writer who assisted William Logan in the writing the ‘Malabar Manual’?
A.O.Chanthu Menon
B.A.Ayyappan
C.V.P.Menon
D.Itti Achuthan
Ans:A

2.Malabar Manual was first published in--------
A.1889
B.1887
C.1886
D.1880
Ans:C

3.Magna Carta was signed in-----------
A.1215
B.1342
C.1299
D.1432
Ans:A

4.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha was founded by-------
A.Poykayil Yohannan
B.K.Madhavan
C.Dr.Palpu
D.Vagbhatananda
Ans:A

5.Who was known as Kerala Lincoln?
A.E.M.S.Nambudirippad
B.Pandit Karuppan
C.A.K.Gopalan
D.K.R.Gouri Amma
Ans:B

6.Atmavidya Kahalam was written by------in 1929.
A.Vagbhatananda
B.Vakkom Abdul Khadar
C.Kalidasan
D.Swami Sivayogi
Ans:A

7.The famous Kizhariyur bomb case was in------
A.1857
B.1940
C.1945
D.1942
Ans:D

8.Who started servants of Mary Immaculate?
A.K.Karuppan
B.Chavara Achan
C.K.Krishnan
D.Makthi Thangal
Ans:B

9.The Slavery abolished in America was--------
A.1900
B.1864
C.1865
D.1765
Ans:C

10.Right to Health is mentioned in -----------of U.N.Declaration Human Rights.
A.Article 8
B.Article 20
C.Article 25
D.None of these
Ans:C

11.Kallumala Samara was broken out in 1915 in the ----------district of Kerala.
A.Thiruvanathapuram
B.Kozhikode
C.Alappuzha
D.Kollam
Ans:D

12.’Liberty,Equality and Fraternity’is the slogan of ---------Revolution.
A.American
B.French
C.Chinese
D.None of these
Ans:B

13.The most prominent work on Partition is Freedom at Midnight was written by-------
A.Annie Besant
B.Dominique Lapierre
C.Larry Augustine
D.Abdul Kalam
Ans:B

14.At the time of Indian Independence Hyderabad was ruled by-------
A.Ali Khan
B.Mohammed
C.Abdul Razak
D.None of these
Ans:A

15.Who was the murderer of Canolly,the District Collector of Malabar?
A.Poker Haji
B.Kunhali
C.Haider
D.Vadakkeveettil Mohammed
Ans:C

16.The Dutch East India Company started in-----
A.1600
B.1602
C.1605
D.1700
Ans:B

17.The famous Aruvippuram prathishta was the challenge against the Brahmin by-------
A.Nanu Asan
B.Guru Govind
C.K.Karuppan
D.Palpu
Ans:A

18.Hunter Commission was appointed in----
A.1880
B.1881
C.1884
D.1882
Ans:D

19.Bharath Matha Society was founded by------
A.J.Mchatterjee
B.Chandra Shekhar Azad
C.N.Bhattachari
D.None of these
Ans:A

20.Who had written ‘India’s struggle for Independence’?
A.Bipin Chandra
B.Sumit Sarkar
C.Ray Choudhary
D.A.R.Desai
Ans:A

21.Unit of Electrical energy is-------
A.Ampere Hour
B.Kilowatt Hour
C.Kilowatt
D.Kilovolt Ampere
Ans:B

22.Magnitude of electrical shock on a human body depends upon---------
A.Current flow through the body
B.Path of electric current through the body
C.Duration of electric shock
D.All of the above
Ans:D

23.One of the following components is a passive device--------
A.Field effect transitor
B.Silicon controlled rectifier
C.Air core inductor
D.Zener diode
Ans:C

24.Armouring is provided in the underground cable to safeguard against------
A.Mechanical injury
B.Moisture entry
C.White ant attack
D.Brusting of failure
Ans:A

25.The main switch is used in single phase supply is to be provided with---------
A.Fuse in both line and neutral
B.A link in the line and a fuse in the neutral
C.A fuse in the line and a link in the neutral
D.None of these
Ans:C

26.Which of the following units is the correct one for reactive power?
A.Kilovolt Ampere
B.Kilowatt
C.Megawatt
D.Kilovolt Ampere reactive
Ans:D

27.The type of insulatore used for holding high transmission over head conductor on straight running of poles………..
A.Post insulator
B.Pin insulator
C.Stay insulator
D.Shackle insulator
Ans:B

28.A water pump lifts less water than earlier,what could be the reason for this fault?
A.Impiller damaged
B.Level of water in pump is too high
C.Pump running in reverse direction
D.Motor running fast
Ans:A

29.In an energy meter the holes of the aluminium disc helps to—
A.Prevent creaping error
B.Reduce the resistance
C.Reduce the friction
D.Reduce the weight of disc
Ans:A

30.Earth leakage circuit breaker is used to disconnect the supply from---------
A.Short circuit
B.Ground fault
C.Open circuit
D.Overload
Ans:B

31.In a transformer,the chemical contained inside the Breathe is------
A.Mineral oil
B.Salt
C.Silica gel
D.Water
Ans:C

32.The device which can be used as switch as well as protective device is----------
A.Double pole Iron cald switch
B.Intermediate switch
C.Earth leakage circuit breaker
D.Miniature circuit breaker
Ans:D

33.Size of hammer is specified by----------
A.Length of hammer
B.Diameter of the phase
C.Height of the head
D.Weight of the hammer
Ans:D

34.Gravity controlled instrument has to be kept in---------
A.Vertical position
B.Horizontal position
C.Inclined position
D.Any position
Ans:A

35.A sodium vapour lamp gives which colour of light?
A.Green colour
B.White colour
C.Yellow colour
D.Red colour
Ans:C

36.High pressure mercury vapour lamp has three pin bayonet cap lamp holder.This is done for-----
A.To make a three phase connection
B.Prevent wrong connection
C.To earth the lamp
D.None of the above
Ans:B

37.A choke is generally used in series with fluorescent tube circuit to--------
A.Improve the power factor
B.Prevent flickering
C.To make high voltage for conduction
D.Suppress radio interference
Ans:C

38.Three phase distribution transformer are usually connected in---------
A.Delta/Delta
B.Star/Star
C.Star/Delta
D.Delta/Star
Ans:D

39.Conductivity of aluminium is-----
A.Sixty percent to that of copper
B.Forty percent to that of copper
C.Eighty percent to that of copper
D.Fifty percent to that of copper
Ans:A

40.The flux per unit area of material is known as-------
A.Current density
B.Flux density
C.Magnetic lines of force
D.Electromotive force
Ans:B

41.Which lamp has more resistance with same applied voltage?
A.Forty watts
B.Hundred watts
C.Sixty watts
D.Fifteen watts
Ans:D

42.Tool used for cutting,twisting or holding of wires or cables for terminations-------
A.Insulated combination plier
B.Insulated side cutting plier
C.Insulated round nose plier
D.Insulated flat nose plier
Ans:A

43.Alternating current is converted into direct current by-----------
A.Alternator
B.Motor
C.Rectifier
D.Transformer
Ans:C

44.Buchholz relay is generally used for the protection of---------
A.Transmission line
B.Transformer
C.Alternator
D.Generator
Ans:B

45.Which of the following is conventional source of energy?
A.Coal
B.Solar
C.Small Hydro
D.Wind
Ans:A

46.Advantage of Hydro electric power station is----------
A.Low cost
B.Free from pollution
C.No fuel transportation problem
D.All of the above
Ans:D

47.Which of the following system electric power may be transmitted?
A.Overhead system
B.Underground system
C.Overhead and underground system
D.None of these
Ans:C

48.The fuel used in nuclear generating power plant is------------
A.Crude oil
B.Isotopes of Uranium
C.Liquified hydrogen
D.Methane
Ans:B

49.What is the basic three electrical quantities?
A.Resistance,Capacitance,Inductance
B.Power,Voltage,Conductance
C.Voltage,Current,Resistance
D.Current,Reactance,Inductance
Ans:C

50.Value of short circuit current will flow in the circuit is-------
A.Zero
B.Very low
C.Normal
D.Infinite
Ans:D

51.Motor used in household refrigerator is---------
A.D.C.Series motor
B.Single phase induction motor
C.D.C.Shunt motor
D.Universal motor
Ans:B

52.Which motor would you select for vaccum cleaner?
A.Universal motor
B.Repulsion motor
C.Hysterisis motor
D.None of these
Ans:A

53.The damper winding in a synchronous motor is generally used-----
A.To provide  starting torque only
B.To reduce noise level
C.To reduce eddy current
D.To prevent hunting and provide the starting torque
Ans:D

54.An Auto transformer which has only one winding may be used as---------
A.Step-up transformer
B.Step-down transformer
C.Step-up and Step-down transformer
D.None of these
Ans:C

55.The unit of solid angle is a----------
A.Lumen
B.Radian
C.Steradian
D.Candela
Ans:B

56.Full form of MCCB is---------
A.Moulded Case Circuit Breaker
B.Moulded Case Current Breaker
C.Miniature Current Circuit Breaker
D.Minimum Current Circuit Breaker
Ans:A

57.The star delta starter is used in-------
A.Flour mills
B.Pumps
C.Machine tools
D.All of these
Ans:D

58.Motor used in ceiling fan is----
A.Split phase motor
B.Capacitor motor
C.A.C.Series motor
D.Repuslion motor
Ans:B

59.Rotor resistance starter used to which of the following motors?
A.Slip ring motor
B.Heavy duty squirrel cage motor
C.Medium duty squirrel cage motor
D.Double cage motor
Ans:A

60.The thickness of insulation provided in the conductor in cable depends upon the factor is--------
A.Resistivity of the conductor
B.Current to be carried
C.Operating voltage
D.Power factor
Ans:C

61.The structure of pin type insulator is wavy.It is done to icnrease---------
A.Mechanical strength
B.Puncture strength
C.Flash over voltage
D.Thermal strength
Ans:C

62.Carbon are lamp are commonly used in-------
A.Cinema projectors
B.Domestic lighting
C.Street lighting
D.Photography
Ans:A

63.Which of the following is one not a part of circuit breaker?
A.Explosion plot
B.Conservator
C.Operating mechanism
D.Fixed and moving contact
Ans:B

64.The handle of Iron box is made up of------
A.Bakelite
B.Ebonite
C.Chromium
D.Bakelite and Ebonite
Ans:D

65.Lumen per watt is the unit of ---
A.Light flux
B.Luminous efficiency
C.Luminous intensity
D.Brightness
Ans:B

66.The generating voltage and frequency in India is------
A.11 kV and 50 Hz
B.11kV and 60 Hz
C.220 kV and 50 Hz
D.220 kV and 60 Hz
Ans:A

67.The lamp generally used for lighting purpose is------
A.Carbon filament lamp
B.Arc lamp
C.Tungsten filament lamp
D.All of the above
Ans:C

68.In running condition voltage across tube starter is----
A.110 V
B.180 V
C.220 V
D.Zero
Ans:D

69.Capacitor is used in tube circuit is-------
A.To improve the power factor
B.To improve the voltage
C.To safeguard the tube
D.To give the full light
Ans:A

70.The synchronous speed of an induction motor refers to the speed of the --------
A.Rotor
B.Armature
C.Speed marked on the name plate
D.Rotating magnetic field
Ans:D

71.Three phase induction motor started by DOL starter,the short circuit current is protected by------
A.No volt coil
B.Overload relay
C.Back off fuse
D.Protective earth connection
Ans:C

72.Cables are drawn through the pipe and terminated.The system of wiring is called------
A.PVC casing and caping wire
B.Conduit wiring
C.Teak wood batton wiring
D.Teak wood casing caping
Ans:B

73.As compared to rewirable fuses HRC fuse have--------
A.High speed of operation
B.High rupturing capacity
C.No ageing effect
D.Low rupturing capacity
Ans:B

74.The following apllication D.C.is essential--------
A.Electric traction motor
B.Electric home appliances
C.Machine shop motor
D.Illumination
Ans:A

75.Which of the following does not change in a transformer?
A.Current
B.Voltage
C.Frequency
D.All of these
Ans:C

76.Which winding in a transformer has more number of turns?
A.Low voltage winding
B.High voltage winding
C.Winding does not depend upon number of turns
D.None of these
Ans:B

77.In a D.C.machine the number of brushes in lap winding is-----
A.Same number of poles
B.Double number of poles
C.Half of the number of poles
D.Two numbers
Ans:A

78.Compensating windings are used in D.C.generator is------
A.To reduce eddy current by local short circuit
B.To provide path for the circulation of cooling air
C.To neutralize the cross magnetic effect of armature reaction
D.None of these
Ans:C

79.Red colour wire is generally known for------
A.Insulated wire
B.Earth wire
C.Neutral wire
D.Phase wire
Ans:D

80.Stepper motor is--------
A.Single phase motor
B.Two phase motor
C.Three phase motor
D.D.C.motor
Ans:D

81.The positive pole of dry cell is made of-----
A.Copper
B.Zinc
C.Carbon
D.Mercury
Ans:C

82.The energy of secondary cells are renewed by-----
A.Heating it
B.Passing current through it
C.Renewing its chemicals
D.It can’t be renewed at all
Ans:B

83.When cells are connected in parallel,the result is------
A.The current capacity increases
B.The current capacity decreases
C.The EMF capacity increases
D.The EMF capacity decreases
Ans:A

84.The composition of electrician solder is---------
A.Tin-40%,Lead-60%
B.Tin-50%,Lead-50%
C.Tin-90%,Lead-10%
D.Tin-60%,Lead-40%
Ans:D

85.Fire extinguisher used in the event of electric fire is-----
A.Dry power type
B.Gas cartridge type
C.Halon type
D.Foam type
Ans:C

86.Britania straight joint is used for -------
A.Increase the length of the conductor
B.Increase the resistance of the conductor
C.Increase the conductivity of  the conductor
D.Increase the mechanical strength of the conductor
Ans:A

87.E.C.E.stands for-----
A.Electrovalent Chemical Equilant
B.Electro Chemical Equilant
C.Electrolysis Cathode Equilant
D.Electro Cardio Equilant
Ans:B

88.A current of ten ampere is same as---------
A.Ten joule per second
B.Ten watts per second
C.Ten volt per second
D.Ten coulomb per second
Ans:D

89.The power dissipated in a pure capacitor is----
A.Zero
B.Unity
C.Proportional to the applied voltage
D.Proportional to the value of capacitance
Ans:A

90.Which of the following has positive temperature co-efficient?
A.Germanium
B.Aluminium
C.Graphite
D.Rubber
Ans:B

91.I.G.B.T stands for-------
A.Integrated Gate Bidirectional Transistor
B.Integrated Gate Blocky Transistor
C.Integrated Gate Bipolar Transistor
D.Insulated Gate Bipolar Transistor
Ans:C

92.In Fleming’s right hand rule,the fore finger indicates-------
A.The direction of induced EMF
B.The direction of motion of the conductor
C.The direction of induced current
D.The direction of magnetic flux
Ans:D

93.Diode is a ------
A.Multidirectional device
B.Unidirectional device
C.Bidirectional device
D.None of these
Ans:C

94.Earth wire or ground wire is made of------
A.Copper
B.Iron
C.Aluminium
D.Galvanized steel
Ans:D

95.Which tool is used to transfer measurement to the inside caliper?
A.Odd leg caliper
B.Steel rule
C.Genny caliper
D.Divider
Ans:B

96.Chisel used for making rectangular holes in wood is---
A.Firmer Chisel
B.Paring Chisel
C.Mortise Chisel
D.Beavel-Firmer Chisel
Ans:A

97.Name the element  used as impurity to produce N-type semiconductor------
A.Gallium
B.Boron
C.Aluminium
D.Arsenic
Ans:D

98.Which of the following is known as metal rectifier?
A.Gas tube diode
B.Silicon diode
C.Copper oxide rectifier
D.All of the above
Ans:C

99.Type of filter can be used along with a full wave rectifier only is ----------
A.Series inductor filter
B.Pi filter
C.Resistance Capacitance filter
D.Choke input LC filter
Ans:A

100.The difference between peak positive and peak negative values in AC is called----------
A.Effective value
B.Peak to Peak value
C.Maximum value
D.Average value
Ans:B



 

SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Our greatest weakness lies in giving up.The most certain way to succeed is always to try just one more time.-Thomas Edison.

    ReplyDelete

Hello friends,
Congratulations!!!!You get now free online exam practice from January 2019 to March 2019 exams (USER NAME:EXAM,PASSWORD:WINNER). Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email